Ne-am întors. Greu de tot, dar ne-am întors. Cu nisip și crengi în păr, cu buzunarele pline de pietre, scoici și floricele uscate, ne-am trântit bagajele în mijlocul casei și ne-am privit cu un oftat. Ce frumos a fost! Ce păcat că-i gata! Ce minune să fim mereu împreună, să descoperim, să explorăm, să obosim cot la cot pe creste grecești și prin păduri românești, apoi să adormim împreună unii peste alții, lipicioși și fericiți! Ce deliciu să mâncăm bunătăți de tot felul, să ne alergăm pe nisip sau printre flori sălbatice înalte până la nasul copiilor, să ne dăm cu barca, să ne urcăm pe cai și în căruțe, să ne spunem din senin că ne iubim! Doamne, nu mă mai satur!
Mai întâi am fugit în Grecia, ca în fiecare an. Două săptămâni line și calde, cu multă plajă și baie, cu excursii și tone de pește la grătar, cu viespi și vânt, dar și cu multă relaxare pentru noi, adulții.
Ne-am întors noaptea, am aruncat hainele în mașina de spălat, apoi a doua zi am pornit spre tabăra la munte, cu hainele ude în pungi. Restul bagajului a rămas neschimbat, doar șlapii i-am înlocuit cu bocanci și lopățelele de plastic cu zmeie și bețele de tracking. Am pus rufele la uscat în cămăruța de munte și-am ieșit la explorat.
Am stat și-acolo șase zile fermecate, despre care o să vă povestesc în zilele ce urmează.
După ce tabăra dragă s-a încheiat, am lăsat copiii și soțul acasă sâmbătă și am luat avionul spre Cluj către cel mai frumos concert al tuturor timpurilor. M-am întors luni după două zile absolut incredibile alături de prieteni vechi și noi, muzică bună și câteva momente în care am scris cu bucurie și patos, din preaplin de suflet. A ieșit ceva frumos, abia aștept să plece la tipar.
A fost perfect. Fără boli, fără nervi, fără certuri și supărări, fără frici și dezamăgiri. Am plecat cu așteptări mici, ne doream doar vreme frumoasă și timp împreună. Am trăit acolo, și la munte, și la mare, o armonie și o liniște la care recunosc că speram, pentru că le trăisem și anul trecut.
Am avut și câteva mici incidente, de exemplu pe Ivan l-a pișcat o viespe de fund (s-a așezat pe ea, mânca-l-ar mama pe el de norocos), după ce anul trecut a călcat pe una pe plajă, Sofia s-a tăiat în talpă într-o scoică, Ivan a răgușit, dar i-a trecut de la sine, multe pișcături de tot felul de insecte, bube numeroase, nu ne-am bătut capul cu ele și nici ele cu noi, căci s-au dus repede și nu ne-au umbrit vacanța.
O vacanță minunată!
Ce-am făcut pentru asta? Întâi de toate, am avut noroc. În mod sigur succesul unei vacanțe cu copii mici e loterie. Dar mai sunt și alte mici aspecte în care putem ajuta soarta, zic eu. Vi le pun mai jos.
Evităm orice soi complex de vacanță sau hotel mare, cu sute de familii și tot atâția (sau chiar mai mulți) copii. Nu călcăm la all-inclusive, nu doar pentru că ne place să ne mișcăm, să descoperim locuri noi, taverne interesante (da, am făcut asta și cu copil de 5 luni, și cu copil de 1 an, și cu copii de 3 ani, respectiv bebeluș de 1 an), dar și pentru că unde-s oameni mulți, igiena nu e ideală, șansele să fie boli ale copilăriei sau dintre cele digestive (bleeaaah) sunt și ele măricele. Plus că na, nu-mi place să mă calc pe bătături cu sute de oameni flămânzi, nervoși și transpirați, la coadă la masă, la coadă la piscină, la coadă la dușul de pe plajă. Noi suntem mai sălbatici! Cum văd poze din acelea cu sute de șezlonguri aliniate pe plajă, piscine multe, tone de mâncare la prânz, programe de divertisment pentru toate vârstele, cum o iau la fugă în direcția opusă.
Am căutat mereu locuri mici, ale unor familii de localnici, plaje discrete în golfuri, cazări modeste, aproape de plajă, unde să avem zece vecini și unde nu adastă vapoare pline cu turiști ambetați.
Luăm cu noi bagaje puține (despre asta voi scrie un post separat, recordul nostru este cel din vacanța de 8 zile în Olanda, când am călătorit cu o valiză mare și un rucsac mic, toți patru, deși am luat cu noi și haine groase, cizmele de ploaie ale copiilor și echipament complet de umezeală pentru ei).
Avem o minifarmacie cu noi, o geantă micuță în care am de toate pentru boli acute. Ajută să știi că te poți descurca în caz de ceva.
Nu ne stresăm și nu ne programăm negativ gândindu-ne că ceva o să meargă prost. Suntem optimiști și veseli și asta ne apărăm de bad mojo. 🙂
Ne orientăm bine înainte, să avem supermarket aproape, transport public, mașini de închiriat, locuri de vizitat.
Pregătim copiii din vreme, să știe la ce să se aștepte.
Le respectăm cât de cât programul de acasă, nu-i lăsăm să obosească prea mult, le oferim posibilitatea să doarmă la prânz, dar și să adoarmă seara la ore decente (mai târzii decât acasă, dar nu la miezul nopții la 3 și 5 ani, cât au ei acum). Un copil obosit e irascibil, greu de mulțumit, necooperant și mai expus îmbolnăvirilor de orice fel.
Căutăm mereu lucruri atractive și pentru ei sau le oferim posibilitatea să facă lucruri interesante cât noi adulții facem ceva interesant pentru noi.
Le oferim timp și atenție când o cer. Partea bună e că în vacanțe au atât de multe de făcut încât au nevoie de noi mai rar ca acasă, așa că nu e greu să te joci cu ei zece minute pe oră, ca să le umpli paharul.
Avem mereu mare grijă la igienă. Spălat mâini și fructe, atenție mare la ce comandăm din meniu, la sursele de apă potabilă.
Nu schimbăm dramatic dieta, nici a noastră, nici a copiilor. Dacă acasă nu le prea dau dulciuri, nici în vacanță nu am exagerat cu ele. Nu i-am lăsat să înghită prăjeli cu nemiluita sau alte minuni nesănătoase. Am mâncat ca și acasă, micul dejun identic (pregătit în cameră și mâncat pe terasă, iaurt sau lapte cu cereale, ouă, brânză, salate), gustare de fructe locale de sezon, prânz la tavernă cu pește proaspăt, tzatziki, paste, salate, apoi încă o gustare de migdale, nuci, uscături sau iar fructe, iar pe seară tot ceva ușor, salate, pizza doar cu brânză și sos de roșii, tartine grecești, măsline etc. Dacă le bombardăm stomacul cu multe lucruri noi, e posibil să nu le priască.
Nu rupem telefoanele în două. Dacă tot am dat bani pe avion să schimbăm peisajul, barem să ne bucurăm de el.
Stăm cât mai mult afară, la aer. Se știe deja că aerul de vacanță are efect terapeutic, oriunde ar fi vacanța.
Nu corcolim copiii, nu ne facem de lucru cu ei dacă nu e necesar. Nu-i spălăm de nisip sau de noroi la fiecare pas pe plajă, nu sărim cu gura pe ei dacă mai gustă puțină apă, nu-i întrebăm la 5 minute dacă au nevoie de ceva sau dacă le place. Îi lăsăm și pe ei să se bucure de vacanță, gen. 🙂 Și în timpul liber astfel obținut, ne bucurăm și noi. 🙂
La mare am avut mare grijă la orele de expunere la soare. Și la mare și la munte am purtat pălării și am folosit crema de protecție solară.
Lăsăm copiii să-și facă prieteni de toate națiile și vârstele, am observat că asta e bucuria lor cea mai mare: noii prieteni de vacanță!
Ne-am bucurat de timp pentru noi, după ce culcam copiii seara. Chiar și cinci minute înainte să cădem lați alături de copii, tot ne-am giugiulit și ne-am povestit ca pe vremuri.
Din când în când ne exprimăm cu voce tare bucuria și recunoștința. Ați văzut ce natural fac asta copiii? Am învățat și noi de la ei. Aaah, că tare frumos mai e. Apa asta e minunată. Vaai, ce peisaj. Aici aș sta toată viața.
Nu ne încurcăm în detalii. Am uitat acasă ceva important? Găsim soluții pe loc, n-are sens să ne stricăm vacanța, positive vibe is activated!
Și ca să nu ne urâți, vă asigur că și eu și soțul plătim din greu pentru extravaganța celor 24 de zile de concediu. Cred că în lunile următoare va trebui să muncesc 14 ore pe zi să recuperez ce-am huzurit. Cu siguranță însă a meritat! 🙂
Curaj, luați copiii și fugiți cu ei în lume!
Sursa foto: vacanță cu copiii via Shutterstock.com
La chestia cu hotelurile mari subscriu, nu am fost decat o data din greseala cu copilul intr-un astfel de loc… nu era foarte mare, era un fel de pom laudat. Dura 300 ani sa mananci si era aglomeratie peste tot.
Eu anul asta am luat un bagaj de toata jena: 26 kile eu si copilul, doar noi 2. Privirea taximetristului cand s-a prins la ce s-a bagat cand a zis „lasati doamna ca va ajut eu”: priceless. Trebuie sa mai tai la bagaje.
La capitolul interactiune cu alti copii, am observat ca fiecare vorbeste limba lui si totusi nu numai ca se inteleg dar se si cauta ca disperatii pe plaja, ca pe ceva cunoscut. S-a jucat fi-miu anul asta cu doua fetite din Suedia carora nici macar numele nu era in stare sa li-l pronunte de zici ca se cunosteau de o viata.
Eu nu pot sa fac maratoane de-astea pe motiv ca trebuie totusi sa fac o pauza, sa spal rufe, sa ma adun. Suna misto dar 24 zile: wow! Sper ca ati mai lasat un pic si pentru septembrie.
Cat despre remarca cu costatul: stai linistita, 10 zile la Mamaia te costau de 2 ori pe cat te-a costat tot concediul asta. Eu cand am facut calculul cat ma costa aceeasi vacanta nu in Grecia ci la Eforie Nord m-am sperat :))))
În Grecia ati fost doar voi 4 sau ați mai luat pe cineva sa va ajute, va anul trecut?
doar noi patru.
Ce contine „minifarmacia de vacanta”?;)
A mea conține nurofen, panadol, otipax, grintuss, decasept, un antibiotic, apa de mare, olynth pt copii, plasturi, betadin, baneocin, rivanol, spirt, pansamente, eubiotic (pe-ala i-l dau de când plec si pana ma întorc chiar dacă e sănătos tun) aerius, ser fiziologic si cam atat…
revin cu un articol doar despre asta.
http://www.bbcare.ro/trusa-de-urgenta-pentru-calatorie/
Eu de aici m-am inspirat. Este o lista destul de completa.
Nu te supăra, dar tu iei/dai copiilor antibiotice fără să-ţi recomande un medic?
Da. In loc de bomboane. Alta intrebare!
După cât de inteligent ai răspuns, nu m-ar mira chiar să fie adevărat.
Fara gluma, si noua ne-a zis pediatra sa avem un sirop cu antibiotic la noi in vacanta, nu mai stiu ce ne-a prescris. Era bun pentru crocabauri la stomac, a zis sa nu l dau fara sa vorbim la telefon. Am ales sa nu-l cumpar insa la hotel era medic daca aveam probleme. Din pacate sotul a facut otita externa si a trebuit sa ia antibiotic.
Si noi luam mereu antibiotic cu noi, urmand sa-l administram daca si cum ne spune pediatrul la telefon. Ce te faci daca nu ai spital aproape, daca ce-ti recomanda ei nu e ceva ce stii ca merge la copil, daca face vreo reactie alergica sau mai stiu eu ce? Better safe than sorry. Eu sper ca lumea nu sare cu antibioticul la copil in vacanta doar asa, ca-l are acolo.
Cine are copii stie cum este cu copii, cine nu are doar pune intrebari ca sa se afle in treaba. De cele mai mute ori port cu mine acelasi antibiotic pana expira, nu am dat decat o singura data dupa ce mi-a zis pediatra lui sa ii dau. Am noroc de pediatra care raspunde la telefon.
Ne zici unde ati fost?
Am stat la pensiune in Skiathos, dar nu o pot recomanda, caci nu e vreun standard de curatenie. 🙂
Mergem si noi in Skiathos in august. Sunt curioasa daca v-ati descurcat cu autobuzul sau ati inchiriat masina? Eu sper la autobuz ca m-am saturat de masina in Bucuresti.
Noi am inchiriat masina 2 zile: in prima zi am facut un tur al insulei iar in a doua zi am mers in Skopelos.
Nu prea are sens sa inchiriezi masina pe termen lung in Skiathos, pentru ca insula e mica si intr-o zi sau doua poti sa vezi toate locurile care merita si in care nu ajunge autobuzul.
Iar sa inchiriezi masina doar ca sa mergi in mod constant la o anumita plaja mi se pare ca nu are sens, pentru ca mai bine te cazezi langa plaja aia, daca o preferi.
Oricum, noi nu ne-am deplasat prea mult pt ca am vrut sa stam, nu sa umblam cu copiii pe drumuri, in caldura, mai ales ca plaja de la cazarea noastra este perfecta pentru ce ne dorim noi de la o plaja, adica sa fie linistita si foarte aproape de cazare (de fapt, asta a fost criteriul pentru care am ales cazarea asta – plaja). Cu autobuzul am mers de cateva ori in oras si o data la o alta plaja.
Trebuie insa spus ca autobuzele au inceput sa fie foarte aglomerate dupa 7 iulie.
Depinde de familie 🙂 Noi am avut inchiriata masina toate cele 2 saptamani si de fiecare data ne-am dus pe alta plaja, inafara de ultimele zile pe care le-am petrecut pe aceeasi plaja si OMG ne-am super plictisit si noi si copilul :)) intreba cand mergem acasa :)). Intr-adevar, noi am spart cele doua saptamani si la mijloc am plecat 3 zile in Skopelos(superb, superb, suuuupeeerb). Am mancat mereu la alte taverne, mai pe plaja mai sus, mai jos, mai in port. Seara, cu copilul obosit as fi innebunit sa astept autobuzul sa ma duca acasa. Evident ca suntem pe de-o parte comozi, ne place sa parcam masina cat mai aproape si plimbareti fiindca o folosim sa ajungem pe tot felul de plaje si plajute. Intr-adevar, avem si noi un Top 3 plaje in Skiathos, iar cele mega ultra linistite si pitite nu fac parte din preferinte. Pe fi-miu l-am dus la Kastani beach in Skopelos si mi se parea ca e muzica tare la bar dar de unde? Fi-miu numai de mana cu DJ-ul ar fi stat 🙂 Doamne ajuta ca suntem diferiti, altfel ce naiba faceam toti intr-un loc? :))
Ce coincidenta! Si noi cu copil de 2 ani si 10 luni, tot la Anthelion am stat, pans week endul trecut. Confirm curatenia, atentia pt detalii.este f frumis aranjat. Am gasit si niste minusuri dar recomand si m as duce sa stau din nou acolo. In Limenaria nu e plaja frumoasa, si noi suntem fenul care schimbam dez locul de plaja si recunosc ca este destul de dificil. Preferam clat plajele mici si mai salbatice.
acum stam o saptamana in skala potamias unde mie sincet nu imi place. E mult prea multa lume pentru stilul nostru.
si noi am vreut in skiathos sau skopellis dar nu am mai gasit cazare.
Ne ar ajuta niste recomandari sau exemple de pe unde ati fost
Ioana, ne poți spune unde ați stat? Oraș și vila? E ideal sa găsești ceva retras și liniștit, dar noua ne e mereu teama ca nu vom găsi curatenia mult dorita… Poate ne ajuți cu o recomandare :)…
din pacate loc curat in Grecia eu nu am gasit. 🙂
Am gasit la erifili at sarti beach apartments and studios
Curatenie la 2 zile,cu schimbat asternuturi si prosoape!
Plus ca apa e e f mica pe o portiune mare,fara pietre sau scoici
Ieri ne-am intors si noi din Grecia cu copil de 5 ani. Dupa muuulte concedii, am gasit si un loc curat in care ne-am simtit minunat: Vila Anthelion, Limenaria, Thassos. Totul e aproape nou, construit anul trecut si aranjat fooooarte frumos. Daca mai venim in Thassos vom sta tot la ei, la plaje oricum ne plimbam pe la toate.
Maria House -Paralia Sikia Halkidiki-minunata curtea si casutele si plaja peste drum
Iti recomand eu ceva minunat in grecia,mai ales pt familii cu copii.loc prietenos,curte mare,peoprietari amabili si saritori,harnici si curati.camere mari in regim de self catering,plaja aproape,perfecta pt copii.
Pensiunea Argo,Nea Moudania,Halkidiki.si de acolo road trip pe brate sa descoperiti plaje minunate.
http://www.booking.com/shared_property.html?id=Share-4zXhe8
Vila Albanis, am avut apartament la etaj, renovat cu bun gust si curat. Doar ca nu e pe plaja…aproape, faci cam 7 minute pana la cea mai apropiata plaja cu nisip, doar ca trebuie traversata strada principala (cu o mie de masini, atv-uri si motoare) care nu are niciun fel de trotuar…
Din cate stiu eu, zborurile implica radiatii. Un zbor pana la Cluj echivaleaza cu o radiografie dentara (asta mi-a zis doctorul stomatolog). Un zbor pana in State echivaleaza cu o radiografie pulmonara. Eu sunt reticenta in a zbura cu copilul din aceasta cauza. Oare exagerez?
eu zic ca exagerezi putin. 🙂 daca ar fi asa, gandeste-te in ce hal ar trebui sa fie pilotii si stewardesele care zboara ore in sir in fiecare zi. patru zboruri pe an pentru copii sunt absolut in regula. cred ca si mai multe. am citit si eu despre acest subiect tot ce-am prins si cred ca nivelul de radiatii poate fi problematic doar daca numarul de zboruri este urias. nu e cazul la noi, nu suntem asa de bogati. 🙂
Asta n-o mai auzisem. E drept că evit sursele care promovează teoria conspirației.
Minunat! Multumim de tips & tricks, Ioana! Si noua ne plac locurile retrase, padurile, plajele linistite si pensiunile mici, discrete. Cred ca acestea sunt cateva dintre lucrurile care iti fac vacanta frumoasa 🙂
Of, noi dupa 2 saptamani de Skiathos si o saptamana de cand am inceput serviciul simt nevoia de inca un concediu, asa nasol e Bucurestiu asta uneori 🙁 nu mi se pune mereu pata pe el, dar vara mai ceva ca iarna il detest :)) Anul viitor imi conving sotul mai corporatist ca mine sa isi ia si el 3 saptamani de concediu, ahhh abia astept! Si fac si eu ca parintii mei, ne mutam de la mare la munte cu pauza de-o zi intre ele. THE BEST memories EVEEER!
Tot legat de farmacia de vacanta, aveti ceva pentru alergii severe (soc anafilactic) gen EpiPen? Pe cea mica a intepat-o o albina in Grecia pe plaja si mi-e teama ca la a doua / a treia intepatura sa nu apara o reactie mai severa si sa ne prinda in varf de munte.
nu avem EpiPen, nu suntem foarte alergici noi, nu am considerat necesar, pediatra a zis ca nu e cazul.
Din cate stiu eu, riscul ce mare este atunci cand te inteapa prima data, pentru ca nu stii daca esti alergic sau nu.
Daca deja te-a intepat cel putin 1 data si nu ai facut reactie alergica, nu ar trebui sa mai fie probleme cu o alta intepatura.
De ex eu am fost stresat anul trecut cu Ivan pt ca era prima oara (imediat dupa intepatura m-am dus sa ma interesez cum ajung la spital daca e nevoie), dar anul asta doar am monitorizat intepatura.
Nu, dimpotriva. La prima intepatura se formeaza anticorpi, iar la a doua expunere exista riscul unei reactii mai severe.
mmm, nusch ce sa zic
sursa?
uite ce se zice aici:
„Systemic reactions can become progressively more severe with each sting in some cases, but this seems to be the exception rather than the rule. In prospective sting challenge studies, less than 1% of the patients had reactions more severe than their past reactions.(26,27) In two retrospective surveys, there were a larger number of subjects who described worsening of the reaction with subsequent stings”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1961691/
dar e adevarat ca sunt cazuri de oameni care au fost intepati de multe ori fara probleme si apoi la un moment dat au facut soc anafilactic.
PS cred ca in cazul intepaturilor nu e vorba de anticorpi.
Ba da e vorba de anticorpi. Anafilaxia e un raspuns imunitar exagerat mediat de imunoglobulinele E (imunoglobulina=anticorp) care necesita o sensibilizare prealabila. Adica, la prima intepatura se formeaza anticorpii (+/- reactie locala de tip eritem), iar la a doua se dezlantuie iadul, corpul avand memoria alergenului.
S-au descris cazuri (2-3% din cate am citit) unde se presupune ca anafilaxia a survenit de la prima intepatura, iar dozajul de IgE era normal. S-a bagat in categoria anafilaxie non mediata imunologic :))
Oricum sistemul imunitar e de departe cel mai complex organ al omului, asa ca raman multe de inteles.
PS Uite, eu n-am inteles niciodata de ce isi dau oamenii cu parerea, in cazul asta tu, in domenii in care nu au pregatire.
oamenii isi dau tot timpul cu parerea in domenii in care nu au pregatire.
ce vrei sa spui, ca daca nu sunt medic nu am voie sa spun nimic despre boli?
daca nu sunt bucatar, nu am voie sa vorbesc despre mancare?
daca nu sunt economist, nu am voie sa am pareri despre economie?
daca nu sunt psiholog, nu am voie sa am pareri despre parenting?
samd
problema apare cand oamenii care nu au pregatire au impresia despre ei ca sunt experti sau cred ca detin adevarul pentru simplul fapt ca nu inteleg cate lucruri nu inteleg despre domeniul respectiv.
ceea ce nu a fost cazul la mine aici.
am spus „nu cred”, „din cate stiu eu” si am dat o sursa zic eu credibila, adica national health institute.
nu reiese din ce am scris ca as sustine ca detin adevarul.
un motiv pentru care oamenii isi mai dau cu parerea in domenii in care nu au pregatire este, de exemplu, acela ca oricand poate sa apara cineva cu pregatire care sa puna lucrurile la punct (chiar daca e tafnos ca tine) si in felul asta mai invata toata lumea ceva.
cu conditia ca persoana aia pregatita sa se si exprime clar.
de exemplu am inteles de la tine ca e vorba de anticorpi (perfect, aveam impresia ca anticorpii se formeaza doar la bacterii si virusi)
dar nu am inteles daca pericolul de soc anafilactic e mai mare la intepaturile ulterioare sau nu.
ma lamuresti te rog?
merci.
Eu imi dau cu parerea din ce a patit taica-meu si despre ce i-au spus si in spital. Prima piscatura s-a lasat doar cu inrosirea locului si cu mancarimi ale talpilor si palmelor (atunci face organismul anticorpi). A doua piscatura s-a lasat cu pierderea cunostintei, chemat de urgenta ambulanta (care a venit intr-o ora pentru ca era la tara), mers la spital cu ambulanta deci shoc urmat de perfuzii. De atunci epi-pen -ul il poarta dupa el. Acum radem ca nu au vrut sa-l primeasca pe lume-ailalta dar atunci a fost crunt.
ok, merci, am mai invatat ceva azi.
Socul anafilactic apare in 98% din cazuri la a doua intepatura (evident ca toate intepaturile incepand cu a doua vor avea acelasi rezultat). Prima are rolul de a crea anticorpii. Exista rare cazuri in care apare direct, de la prima intepatura; nu se cunoaste exact mecanismul. De asemenea, exista cazuri in care socul apare dupa a nspea intepatura. Iarasi, nu se stie exact de ce.
PS: virusuri, nu virusi, daca tot te intereseaza domeniul medical (nu se foloseste termenul de virusi, desi stiu ca e inscris in dex, n-are rost sa-mi dai link)
Am inteles. (Sa traiti.)
Va spun ce am patit. Cred ca depinde si de unde te inteapa. Ai mei au albine si-au muscat la viata mea la greu. Niciodata nu patisem nimic. Apoi in vizita in Spania m-a înțepat una in cap. Soc anafilactic. Am ajunsa urgente. Apoi iar casa la ai mei m-au mai înțepat iar si ca de obicei nu am avut nici o reactie. O sora de a mea de exemplu face alergie doar daca o inteapa de fata: ii ies pete rosii si incepe sa se sufoce. Daca o inteapa de mana picior nu are nimic.
Felicitari ca ati reusit sa va rupeti de joburi o perioada asa de lunga! La noi a fost primul concediu de 10 zile in Grecia urmat de un city-break in 2 la Londra. A fost minunat, m-am intors cu o pofta si mai mare de vacanta, dar acum ne multumim cu mini excursii de o zi, cat mai aproape de Bucuresti. Am evadat la Salina Slanic weekendul trecut si a fost bine, mai avem si alte destinatii pe lista, si leneveala pe paturica in Herastrau cu copiii alaturi, mini picnic-uri, chestii cat mai lejere si usor de planificat.
As mai pleca…ORIUNDE daca ar fi buget.
Cum a fost in tabara de familie? Ne povestesti si despre asta mai multe?
As vrea sa imi conving si eu omul sa mergem intr-o vara.
uite, am scris anul trecut, anul asta a fost la fel, poate putin mai fain pt noi, dar programul si locul, aceleasi. http://www.printesaurbana.ro/2016/09/parinti-si-copii-impreuna-in-natura-tabara-lui-momo-pentru-familii.html
Medicamente pe avion în bagaj de cala sau de mână? ca eu nu reușesc să mă lămuresc de pe politia de frontieră. Am mai fost cu copilul dar aveam cală și nu a contat. Acum avem doar mână și trebuie musai să iau măcar antitermice sirop.
din ce stiu eu, nu poti trece cu farmacia ambulanta in bagajul de mana. antitermic pentru copil si alte tratamente de urgenta, gen picaturi de urechi, sunt in regula.
Farmacia ambulanta se ia in bagajul de cabina/mana, nu e nicio problema la controlul vamal cu conditia sa existe o reteta pentru medicamente. Ganditi-va ce se intampla in cazul in care pierdeti bagajul de cala!
Poliția de frontieră nu are treabă cu bagajele, ci doar cu controlul documentelor de călătorie (pașaport sau carte de identitate). Degeaba cauți pe site-ul PFR aceste informații, fiindcă nu este de competența lor. Caută pe site-ul aeroportului, e cel mai ușor. Sau al companiei aeriene cu care vei pleca în călătorie. Dar, pentru liniștea ta, cel mai bine e să le pui în bagajul de cală, e mult mai sigur așa.
Dacă ai doar bagaj de mână, trebuie să fii atentă la ambalaje, fiindcă nu iți permite să treci cu recipiente mai mari de 100 de ml. Pur și simplu ți le ia și ți le aruncă în coșul de gunoi, fără să stea la discuții cu tine.
Ce ai facut prima data si ce ai facut a doua oara cand l a intepat viespea?
Salut, nu am facut nimic. Adica ma rog, l-am linistit, ca a plans foarte mult, si am monitorizat atent intepatura si intregul copil, sa nu apara reactie alergica. Și m-am asigurat ca in caz ca incepe sa se umfle, am cu ce ajunge la cel mai apropiat spital (gazdele ne-au spus ca ne duc ei cu masina imediat). In afara de asta, nimic.
Nu am inteles politica anti all inclusive cu copil. Poate, te referi la all inclusivuri romanesti, altfel e o prejudecata. Cum adica, sa te calci in picioare cu sute de oameni? Un hotel decent (din Grecia, anul trecut, din Turcia, acum doi ani, etc.) niciodata nu te va pune in aceasta situatie. Iar la ce optiuni pentru tine si copil ai…crede-ma am incercat o taverna o singura data, sunt obsedata de curatenie si mancare proaspata si concluzia mea…never. Era plin de pisici, misunau printre clienti. Mancarea nu mi s-a parut nici proaspata, nici buna (comparativ cu optiunile din hotel, execrabila). Am plecat la all inclusive cu copil foarte mic care nu a avut vreodata probleme…deci nu inteleg…Probabil, exista un raport calitate/pret dar, categoric, un hotel care se respecta ofera…
Legat de curățenie, concluzia mea după ani și ani de călătorii în special prin țările din sudul Europei este că e în strânsă legătură cu nota hotelului (pe Booking) și astfel și cu prețul.
Să găsești și ieftin și curat și de cel puțin nota 8,5 nu prea cred („ieftin” însemnând până în 50 euro/cameră – iar dacă știe cineva, să lase un link 🙂 ). Plus aproape de plaja sau de centru sau alte criterii pe care le putem avea în funcție de locul în care mergem și astea sunt oricum subiective.
Dacă nu, de undeva trebuie să lași – ori accepți să plătești mai mult, ori mai închizi ochii la una-alta (curățenie, distanțe etc.) ori stai mai puțin cât sa te încadrezi în buget.
Iar ce înseamnă „curățenie” iar e subiectiv. Eu, de exemplu, nu ma pun sa verific sub paturi sau pe dulapuri, dar vreau sa sclipească baia, sa nu-mi fie sila sa ating obiectele sanitare, sa nu fie perdea de plastic la dus pentru că sunt mizerabile și nu le spala nimeni etc.
Da, sunt de acord, dar atunci punem problema altfel. Eu sunt foarte multumita de alegeri, intotdeauna verificam pe Booking si alte surse comentariile clientilor si nu am avut surprize. Mie, sa merg la pranz carand copilul la taverna si cautand pana sa gasesc una deschisa (pentru ca da, nu multe sunt deschise la pranz) mi s-a parut…Deci, da, all inclusive de calitate categoric! Alegerea mea, evident!
Eu nu am fost niciodata la all inclusive (nu am copil), cel mult demi-pensiune, din doua motive mari si late: 1) daca mananc dimineata un mic dejun cu bufet suedez, nu mi-e foame mai devreme de ora 3-4 cand pranzul la hotel e gata demult si 2) noi nu stam locului doar la plaja 7-10 zile, mai mergem sa exploram in jur in unele zile, deci unele pranzuri ar fi pierdute. A, si 3) e oricum mult peste bugetul nostru de vacanta.
In ultima vreme am auzit tot felul de povesti de la (fosti) angajati despre ceea ce se intampla in bucatariile marilor hoteluri, chestii care m-au facut sa zic „vai, nu pot sa cred, dar are 4-5 stele, cum sa faca asa ceva?!” incat nu-mi inspira cu nimic mai multa incredere fata de o taverna locala.
Cat despre tipul de cazare & masa, am fost pana acum in toate variantele (mai putin all-inclusive, cum ziceam) si mi-au placut toate (self catering, demi-pensiune, doar MD), iar alegerea o fac intotdeauna in functie de tara de destinatie, indiferent ca e voba despre vacanta e vara sau city-breaks.
Cum e treaba cu bagajele restranse? As avea nevoie de cateva ponturi….multumesc ?
F bun articol!
Eu de ce nu reusesc sa ma adun cu exp d astea mai iesite din zona de confort nu stiu….sa mai creasca putin odorurile??.
Multumim,binevenit articolul.
Bravo voua!
Noi am fost 11 zile în Corfu și a fost bine. Totuși, preferam vacanțele la all inclusive, mai ales cu copiii. Am experimentat în 9 ani de când suntem părinți și concediul pe cont propriu și cel ai, de cele mai multe ori le-am alternat.
Prefer ai pentru ca angajații hotelurilor sunt foarte disciplinați în ceea ce privește curățenia. Am văzut în multe dimineți ședințe ale staff-ului și zău dacă nu erau ca niște instrucții militare. Când copiii sunt mici este mult mai simplu cu mâncarea. Am fost cu bebe de 11 luni și am găsit și supe excelente și tot ce avea nevoie la vârsta aia. Faptul ca am stat într-un hotel cu ai nu ne-a împiedicat sa ne plimbăm și încă mult. Am luat excursii organizate și toți oferă și pranzul în bilet astfel ca nu am cheltuit suplimentar. Cred ca pana la urma important e sa plecam în concediu.
Frumoasa vacanta ati avut! Noi abia o incepem. Pentru ca maimutzona mea nu are rabdare sa astepte pana vine ospatarul sa ne ia comanda apoi sa ne aduca mancarea, mai ales cand este extrem de obosita de la apa marii, alegem UAI in Bulgaria pentru ca e aproape. In cei doi ani de Bulgarie impreuna cu fata si alti 3 fara ea, nu am avut nici o problema, nici digestiva nici de alt fel asa ca anul acesta tot la ei mergem, schimband mereu statiunea pentru diversitate. Mie-mi placea marea noastra, imi place mirosul ei. Am fost si am vazut si alte mari, nici una nu seamana cu Marea Neagra.
Buna,nu prea are legatura cu subiectul,dar spune mi te rog cu cine ai lasat o pe Ciocolata in tot acest timp??Si eu trebuie sa plec o perioada lunga de timp de acasa si nu stiu ce o sa fac cu blanoasele mele..o sa treaca cineva sa le schimbe doar apa si mâncarea,stii cat timp e ok sa lasi o pisica singura acasa??:))
a stat sigura, dar a venit o prietena o data la cateva zile
daca are mancare si apa, eu zic ca poti sa o lasi singura si 1 luna, doar n-o sa moara de tristete
ii lasi mancare si apa cat mai multa, de fapt apa e problema ca poate sta si nemancata cateva zile
iar pentru apa, iei 4-5 bidoane de 5 litri, le tai pe jumatate si le umpli cu apa
daca stai peste 2 saptamani, poti sa faci si urmatoarea instalatie:
1. iei un vas sau o jumatate de bidon, il umpli cu apa
2. iei un alt bidon intreg, cu capac
3. dai o gaura de 5 mm in capac si fortezi pe acolo un furtun de aer de 6mm pentru pesti de acvariu
4. pui capacul pe bidon si bidonul la inaltime (de ex pe un scaun) cu capacul in jos
5. celalalt capat al furtunului il scufunzi in recipientul de la nr. 1, dar nu pana la fund, ci asa sa zicem pana la jumatate
ce se intampla: cand apa din recipientul de la nr. 1 scade sub nivelul furtunului, din bidonul de deasupra incepe sa curga apa si curge pana apa creste deasupra lui, apoi se opreste
in felul asta vasul de la nr. 1 va fi alimentat in mod constant cu apa
principiul e acelasi ca in video-ul de mai jos, doar ca implementarea mea e mult mai simpla
https://www.youtube.com/watch?v=GG8saybSsF8
Pe mine mă roagă din când în când o prietena sa trec sa dau apa și mâncare la pisica cât timp nu este acasă și e ok.
Eu as fi crezut ca ati dus-o la cineva iubitor de pisici sau ca a venit vreo bunică sa stea cu ea 🙂
Noi niciodata nu le-am lasat singure mai mult decat de pe o zi pe alta. Nu stiu daca depinde de pisica, dar ale noastre ar fi dat in depresie sa ramana singure atata timp, chiar daca au mancare, apa si litiera.
Poate Ciocolata s-a bucurat de putina liniste si relaxare 🙂
pisicile se streseaza foarte mult daca le schimbi locul, nu e o idee buna sa o duci la cineva.
iar cu bunicii, haha, ei nu vin nici sa stea cu copiii (pentru ca au vieti complicate acolo la ei acasa, departe), cum ar fi fost sa le cerem sa vina sa stea cu pisica? :)))))))))))
Si a noastra va sta singura cat timp suntem plecati si va trece cineva pe la ea la 2-3 zile. Ii las apa in 3 boluri, mancare uscata la fel si 3 litiere cu silicat. Pisicile, se spune ca, nu sufera de singuratate, ele sunt stapanele peretilor si evident, stapanele noastre. Atata vreme cat au alimente, apa si unde face pipi, se descurca. Preventiv ii dau doze duble de scarmaneala.
Wow, 3 săptămâni e record! Si noi ne-am intors pe 25 iulie din concediu cu copiii. A fost primul, dar una peste alta a fost minunat! Și am pățit-o și cu viespea cu cea mică, habar nu aveam cât de grav ar fi putut fi! Norocul nostru că noi eram cu mașina..:(
Mulțumim pt tips&triks, foarte utile! Noi ne gândeam la un UAI in Turcia la anu’, dar după concediul de anul acesta nu mai suntem așa siguri..Și
Mulțumim pentru informațiile detaliate, utile si petru imaginile haioase&drăgălașe cu voi ?
Cum ati făcut, ati zburat până în Athena si apoi în Skiathos?
charter direct bucuresti- skiathos
Buna Ioana, felicitari pentru toate vacantele minunate si binemeritate pe care vi le organizati. Eu am o intrebare legata de masinile de inchiriat, niciodata n-am inchiriat una, voiam sa intreb cum rezolvati problema scaunului auto pentru bebe, vine cu masina inchiriat?
Buna. Da, de obicei se poate inchiria si scaun de copil sau inaltator. Dar e separat, nu vine cu masina.
Si nu cred ca gasesti pt bebelusi.