Cele patru valori esențiale ale familiei noastre (p)

Acum două luni, la un atelier de comunicare empatică alături de Monica Reu, a trebuit să punem pe hârtie valorile familiei noastre. Aveam în fața ochilor o listă foarte lungă de valori dintre care să alegem, vreo sută. Toate mi se păreau potrivite. Dar trebuia să aleg doar patru. Așa că am ales așa:

  • Adevăr
  • Bucurie
  • Cooperare
  • Sprijin

Asta simt eu că e esența relației noastre. Ne dezvăluim și ne acceptăm, ne ajutăm și ne iubim orice-ar fi, cooperăm cât se poate și suntem acolo unii pentru alții la bine și la rău.

Dar în familia noastră a fost și este și despre muzică. Bunicul compunea cântece. Tata cânta la chitară și la muzicuță, am crescut dansând pe muzica lui sau pusă de el la pick-up. Acum Sofia cântă, Ivan bate la tobă împreună cu tatăl ei, eu mă trezesc inventând cântecele caraghioase pentru copii sau pentru mine. Am dezamorsat multe situații dificile cu un cântecel (pe alocuri fals)!

În familia noastră este despre cuvinte. Ne spunem lucruri. Unii dintre noi (mama și Sofia) ar vorbi încontinuu, despre orice, pur și simplu nu le place pauza între cuvinte. Bunicul a scris sute de poezii. Tata a scris și el câteva zeci. De mine știți deja, șase cărți publicate deja, trei mii de articole și mai urmează încă multe mii.

În familia noastră este despre călătorii. Bunicii mele Sofia îi plăcea mult să se plimbe. Și lui tata. Și mamei îi place. Noi și copiii numai prin pensiuni am sta și pe iarbă sau pe nisip am sta. Cele mai frumoase amintiri sunt din locuri în care n-am avut cu ce ne spăla pe dinți sau ne-a spulberat vântul pe malul vreunei ape.

În familia noastră este mereu despre adevăr (nu tot adevărul, toți avem nevoie de micile noastre secrete, doar acel adevăr care odată spus, ajută, vindecă, explică, rezolvă) și sprijin necondiționat, despre cooperare, râs și plâns împreună.

Suntem departe de a fi o familie perfectă. Dar ne e bine împreună. Abia așteptăm dimineața, să ne strângem,  să ne facem planul, să ne revedem după cele câteva ore de despărțire. Ne certăm, ne contrăm, ne refuzăm, dar ne trece repede supărarea. Și când suntem îmbufnați, tot împreună suntem, tot în plasa noastră de iubire și de respect.

Copiii noștri cresc în aerul acesta de curat, de echilibru și înțelegere pe care-mi doresc să-l păstrăm nealterat toată viața. Îmi doresc să nu le fie rușine cu ceea ce simt, să nu simtă nevoia să ne mintă (deși probabil că e inevitabil la un moment dat), să nu fugă de noi, să primească mereu sprijinul și sfatul nostru, să rămânem prieteni și să ne cerem ajutorul cu încredere și peste 5 ani, și peste 50.

Iar dacă o să ne pierdem pe parcurs, sper din suflet să avem puterea să ne cerem mereu iertare, să ne explicăm și să întindem o mână, pe care s-o întâmpine alta, care s-o invite la îmbrățișare. Și așa să ne curgă viața, împreună, chiar dacă la distanță, în plasa noastră de adevăr, sprijin, cooperare și iubire.

 

Articolul a fost scris la invitația Hochland în contextul campaniei aniversare “Suntem o familie”, care marchează 90 de ani de activitate și de expertiză de top în domeniul brânzeturilor.

Hochland este o afacere de familie fondată în Germania în anul 1927 și ajunsă la a patra generație. Portofoliul de produse este și el împărțit pe familii (cașcaval, creme de branză, telemea, Delicii Calde ș.a.) În România, Hochland este liderul pieței de brânzeturi, având un portofoliu care include o gamă largă de sortimente, de la cașcaval la creme de brânză, telemea sau specialități, ca de exemplu brânza Praid.

Dacă aveți timp să vă gândiți, care sunt valorile familiei voastre? Acest exercițiu vă ajută să fiți mai prezenți la viața voastră, la ce doriți să le transmiteți copiilor, la ce vă face să vă simțiti bine acasă.

Sursa foto: valori de familie via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

6 comentarii

  1. Nu am inventariat niciodata valorile familiei noastre, insa ar fi:
    -comunicare: mereu intrebam, spunem, plangem, radem…relatia noastra, a mea si-a sotului, s-a schimbat de cand suntem parinti, pa pa seri cu vin, dimineti cu sex, city break-uri dese. Stam conectati prin comunicare, ne spunem supararile, ne impartasim bucuriile, iar pe baiat il incurajam sa spuna intotdeauna ce simte
    -adevar: ne tinem de promisiuni! intotdeauna! copilul deja a invatat sa se bazeze pe ce ii spunem/promitem si intotdeauna suntem trasi la raspundere. Suntem atenti sa ne tinem de cuvant, sa nu ne mintim
    -joaca/sport/dans: eram un cuplu extrem de activ si sportiv, suntem o familie activa. Ne jucam cu baiatul nostru in parc, nu il supraveghem de pe banca, alergam, jucam fotbal, ping pong, ne uitam impreuna la meciuri(fotbal, tenis, campionate diverse).
    -calatorim: adoram calatoriile in 3(si-n viitorul apropiat in 4) si mergem peste tot impreuna! PESTE TOT! la mare, la munte, cu avionul, cu trenul, cu masina, cu metroul. De aceea bunica are un task saptamanal, cel de a juca la loto :)) Doamne Ajuta, ca greu e doar din salarii si cu 22 de zile de concediu pe AN 🙁
    -iubire: zilnic MULTA MULTA iubire! ne adoram unii pe altii, suntem mandri unii cu ceilalti! ne spunem ca ne iubim, ne iubim si cand ne certam. Ne iubim.

    Multumesc, Printesa, pentru acest exercitiu, acum ce ma fac pana la 17.30 seara ca m-a apucat dorul de copil :))

  2. Oare mai e cineva caruia i se pare putin fortata formularea: „In familia noastra este despre muzica”? Nu mi se pare ca suna complet natural in limba romana…

    • Ai perfecta dreptate. Acest calc dupa engleza („it’s about…” care in romana inseamna „este important”, „conteaza”, „pretuim”…etc., in functie de context) s-a generalizat prin „profesionistii” din publicitate, care traiesc si gandesc in limba engleza… e plina publicitatea de la TV de acest calc.
      Ioana, imi dau seama ca presiunea mediului este mare, mai ales pentru un om care citeste mult in engleza, insa tu de obicei scrii ingrijit… mi-as dori sa reformulezi. Aceasta formulare NU este corecta in limba romana, este la fel de deranjanta ca „a face sens”…
      Sper ca nu te supar ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *