Concluzii la un an de la operația de polipi a Sofiei

Nu vreau ca acest articol să țină loc de consiliere medicală. Este strict experiența noastră, pe care v-o împărtășesc în speranța că părinții cărora li se oferă această sugestie pentru copiii lor nu se vor speria îngrozitor și vor avea încredere că, dacă un medic specialist ORL bun (sau doi, dacă vreți să fiți absolut siguri) recomandă operația de îndepărtare a polipilor, e posibil ca aceasta să fie o variantă foarte bună pentru cel mic, așa cum a fost în cazul nostru.

Așadar, după un an de la operația de adenoidectomie a Sofiei, pot spune că siguranță că a fost o intervenție salvatoare pentru ea și pentru noi. În acest an s-a îmbolnăvit o singură dată, în februarie, a făcut o viroză respiratorie fără complicații, pe care am tratat-o cu aerosoli și siropuri și care a trecut repede (câțiva dintre colegii de grădiniță ai Sofiei au făcut pneumonie, mulți bronșită, ca și Ivan, de alfel, care a luat virusul de la ea). În afară de asta, nu a mai avut nici măcar muci, nici tuse, nici o otită sau alte probleme. Vă reamintesc că înainte de intervenție se îmbolnăvea la cel mult două săptămâni, nu-i mai treceau mucii deloc între viroze, a făcut multe otite, respira doar pe gură. A lipsit aproape două treimi din anul școlar. După intervenție, a lipsit din motiv de boală o singură săptămână!

Nici nu credeam că așa ceva este posibil, n-am sperat la așa progres când am decis să facem intervenția. Sigur că mă temeam de riscurile anesteziei totale, de faptul că polipii se vor reface (nu s-a întâmplat), de disconfortul provocat de operația în sine (a fost minor, detalii am pus mai jos), dar am decis să ne asumăm toate acestea, pentru că Sofiei nu-i era deloc bine.

Cu siguranță faptul că s-a îmbolnăvit atât de rar anul acesta se datorează și imunității ei, care este mai bună acum decât era acum doi ani, dar cred că îndepărtarea formațiunilor care-i blocau nasul a avut rolul decisiv.

Reiau mai jos informațiile despre intervenția în sine, sper să vă fie de folos.

Pe 1 septembrie anul trecut am operat-o pe Sofia de polipi, îi avea foarte mari, blocau aproape tot fluxul de aer dinspre nas spre gât și spre ureche. Făcuse deja patru otite la rând în câteva luni, ajunseserăm la antibiotic oral în două cazuri, dureri mari, febră de neclintit, răceli recurente. Biata de ea respira doar pe gură, nu mai auzea bine (timpanogramele arătau vibrație minimă a timpanului, deh, dacă nu ajungea aer deloc acolo, ce să facă timpanul să vibreze), era mereu înfundată, avea tot timpul senzația de cap plin, mucii i se vindecau foarte greu și imediat făcea alții, a mers la grădiniță mai puțin de cinci luni adunate din primăvara anului trecut. Deși am ținut-o acasă cel puțin șase săptămâni la fiecare otită, să mă asigur că e complet vindecată, cum o duceam la grădi, într-o săptămână făcea din nou muci, și în două, avea otită.

Am mers la mulți medici oreliști în ultimul an, să fi fost vreo șase cu totul, la fiecare otită am mers la cine am găsit liber în regim de urgență. Unii celebri, alți tineri și mai puțin cunoscuți. Toți mi-au zis același lucru când scotoceau în nasul ei cu camera video: are polipi uriași, va tot face otite care îi vor afecta auzul, se va tot îmbolnăvi, are șanse mici ca ei să se retragă singuri, la un moment dat tot vor trebui scoși.

Am pus mai jos o reprezentare schematică, să vedeți unde sunt polipii aceștia și de ce pot face ei mai mult rău decât bine dacă sunt prea mari. (sursa) Nu vreau să intru acum în teorie despre ce sunt polipii și când se recomandă înlăturarea lor, cel mai bine este să vă sfătuiți cu un specialist ORL care va și face intervenția, dacă e cazul și la voi.

polipi-mari-printesaurbana

Dr. Roxana Mazilu (Regina Maria și Clinica Urechii) ne-a convins că începutul toamnei e un moment bun (căldura verii nu ajută, ea poate favoriza sângerări locale, apoi apar virusurile respiratorii), așa că am programat intervenția pentru 1 septembrie. A fost important ca Sofia să fie sănătoasă tun, ceea ce am și reușit să realizăm, printr-o minune și prin ținut acasă aproape toată vara (am mers în vacanțe și excursii, nu am ținut-o ÎN CASĂ, dar nu am dus-o la grădiniță, de unde mereu culege ceva).

Cu trei zile înainte i-am pus picături de Tobradex în nas, la recomandarea dr Mazilu. Cu o zi înainte am mers la clinică să facem consultul pre-anestezic și recoltarea de analize.

Adenoidectomia (operația de scoatere a polipilor) se face cu anestezie generală. Pentru a nu traumatiza copilul, i se administrează înainte fie un sirop care-i amețește (gen Dormicum pentru copii), fie o mască cu gaz parfumat care îi adoarme (Sofia a primit acest gaz). Apoi, cât copilul e inconștient pe masa de operație, este intubat.

Sofia a fost operată la Regina Maria de dr. Roxana Mazilu, cu laser. După operație, dr. mi-a arătat polipii scoși și mi-a confirmat că erau foarte mari. În mod normal, ei merg la examenul anatomopatologic pentru a confirma că e țesut normal acolo, eu am semnat cum că nu doresc această analiză, după ce medicul mi-a spus că e 100% țesut de polipi și că nu ar avea sens să dau 400 de lei pe această analiză.

Nu a durut-o nimic în ziua aceea, dar s-a plâns de dureri de cap și amețeală trei zile după. Nu a primit antibiotic sau antiinflamatoare. I-am dat un puf de Tantum în gât, pentru că o durea puțin în urma intubării.

Parcursul zilei a fost așa: am mers la spital la ora 8 dimineața, am semnat niște formulare, ne-am internat, am colorat, apoi au venit să o ia la sala de operație pe la 9.20. La 10 era gata, m-au chemat să stau cu ea în postoperator. Se trezise, gemea, sângera puțin pe nas, era foarte amețită și îi era rău. După două ore ne-au mutat în salon, unde a reușit să ațipească jumătate de oră, după care s-a trezit mult mai bine. A cerut de mâncare, a primit o supă cremă și friptură cu cartofi, pe care le-a devorat, apoi a mâncat și ciorba și carnea mea. Medicul a venit s-o vadă de câteva ori, nu mai sângera, arăta bine totul. Am dormit împreună de prânz, a mai mâncat o dată, apoi i-au scos branula și pe la 8 seara eram acasă.

Cu reducerea de 1000 de lei de la casa de sănătate, intervenția de scoatere polipi la Regina Maria a costat puțin peste 2700 de lei, cu analizele, internarea și consulturile pre-intervenție incluse (abonamentul nostru nu include reduceri pentru spitalizare).

Sănătate tuturor!

Sursa foto: fetiță operată de polipi via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

20 comentarii

  1. Asta a fost experienta mea in urma cu 20 ani. Dintr-un copil bolnavicios am devenit unul care nu a mai racit 7 ani!
    Dupa 20 ani am avut nevoie de o interventie pt a o deviatie de sept si la fel, durerile de cap de la lipsa de oxigen si alte minuni au disparut complet (la aterizarea avionului uneori plangeam de durere, era de parca imi umbla cineva cu cutitul in timpan). La fel, operatie facuta in toamna din acelasi considerente.
    Interventii care ne imbunatatesc viata in mod considerabil si care din pacate de multe ori se amana an dupa an.

    • Eu am fost operată de polipi şi mi-au fost scoase amigdalele acum 30 de ani. Părintii mei erau genul care cereau mai multe păreri, așa că bănuiesc că operaţia era necesară.
      Răcesc rar de tot.

  2. ce varsta avea Sofia la momentul operatiei? Noi avem un baietel de 2 ani si 3 luni si ni se recomanda sa il operam de polipi, dar imi e frica sa ii fac operatia anul asta. stiu ca toamna se face oepratia.

    Multumesc

  3. Eu am un baietel de 5 ani. Operatia a facut-o cand avea 4 ani. Ne-am pus mari sperante in operatia aceasta, dar toamna trecuta a racit frecvent, a facut si pneumonie interstitiala si au inceput si alergiile alimentare. Acesta a fost parcursul nostru….Baietelul nu este prea mancacios si ni s a spus ca aceasta operatie l ar ajuta si in acest sens, ceea ce nu s a intamplat. Inainte de operatie nu era in colectivitate si nu racea foarte des, dar la consultul orl ni s a spus ca din cauza racelilor timpanul stang este afectat…

  4. Si eu am fost cu baietelul la dr Mazilu.l, dar experienta mea nu e la fel de placuta.
    Avea o otita seroasa. Mi-a spus ca e putin probabil sa treaca si ca imi recomanda scoaterea polipilor. Nu l-am mai dus la gradinita 2 luni in speranta ca nu va mai raci si ii va disparea lichidul din urechi. Dna dr la ultimul control care era cu cateva saptamani inainte de Craciun mi-a recomandat extirprea lor. Am facut programare la operatie dar am mers totusi si la alt medic ORL de la IOMC pt o a doua parere. Mi-a spus clar ca otita ii trecuse si ca nu vede nici un motiv pentru aceasta operatie. Am mers si pt a treia parere la Medlife, unde la fel medicul a spus ca nu e nevoie de operatie. Stiam de asemenea ca nu se recomanda aceasta operatie iarna, cu atat mai mult ca era inainte de sarbatori, insa dna dr nu a tinut cont de asta. Nu am operat copilul si de atunci si pana acum a mai racit de cateva ori usor (tuse si nas infundat), otita seroasa a mai avut o data. Desi nu as vrea sa cred asta, pot doar sa presupun ca recomandarea de operatie unui copil sanatos a avut la baza dorinta de a incasa ceva mai mult inainte de sarbatori..nu m-as grabi sa recomand acest medic.

  5. Dragelor, noi am facut-o la Cluj la spitalul de copiii, anul asta in 25.07, am avut noroc ca am dat peste o doctorita f buna. Noi am scurtat si amigdalele tot atunci, erau atat de umflate ca nu manca mai nimic si la somn respira numai pe gura si sforaia. Dupa operatie o jumatate de ora a fost crunt, plangea intr-una si zicea ca il doare gatul fff tare dar pana seara am mers inspre tot mai bine. Facea raceli fff dese, toate implicau rosu in gat si febra aproape de 40, antibiotic nu va zic, toata gama si nici asa nu ii trecea. Acum dupa operatie manca de numa, a pus 1 kg pe el intr-o luna, are 16 kg la 5 ani si 5 luni, respira pe nas, e foarte bine, slava D-nului pentru d-na dr. Laura Mocanu!

  6. Opratia a fost si la noi salvatoare. Copil 4 ani, oprat la privat intr o clinica din Arad in primavara acestui an. Opertia cu tot cu analizele preoperatorii, la cateva am primit rezultatul dupa interventie?, a costat 3600 lei, cu o noapte de internare. Am putut sa stau in sala pana l au anesteziat, apoi la trezire m au chemat din nou in sala. Experienta a fost una placuta, daca o pot numi asa..isi aminteste cu placere de cele 2 zile petrecute „pe nava spatiala a medicilor”. ?

  7. Eu l-am operat la 2 ani si 5 luni (toata lumea ma speria ca ii vor creste…ca nu are sens…) si, desi a sangerat ceva mai mult decat ceilalti copii, seara la 8 eram acasa. A fost cel mai mic, cu cei mai mari polipi „padurea neagra, nu altceva” a fost expresia dnei dr… Acum, avem 8 ani si 8 luni si de atunci,doar cate un muc lesinat sau o behaiala „de control” pe an ne mai atrag atentia….Am a placere nebuna sa arunc medicamentele care tot expira….
    Sanatate multa si fii convinsa ca ce horarasti va fi cel mai bine pt puiul tau.

  8. Salutare!Sofi a fost operata in Ponderas?Astazi am fost cu baietelul meu de aproape 5 ani la acelasi medic si mi s-a recomandat operatie.Nu a insistat dna dr.Mazilu, nu constituie o urgenta a mentionat,dar ca sa evitam alte complicatii ar fi bine sa o facem cat mai curand, asta ne-a sfatuit.Oare sa cer si o a 2 a parere?

    • Buna, nu era Regina Maria in Ponderas acum un an, din ianuarie s-au mutat, anul trecut operatia s-a intamplat in Regina Maria Baneasa, spitalul de pediatrie. Sigur, poti cere inca o opinie!

  9. Aricolul tau mi-a ridicat moralul. Maine trebuie sa ii fac si eu programare la baietelul meu pentru scoatere polipilor. Imi pare rau ca nu avem si noi in Timisoara spital particular pentru asa ceva. Multumesc

  10. Am trecut si eu prin asta la 8 ani. Interventia a fost facuta cu ceva substanta care m-a ametit, nu adormit. Am vazut ce se intampla si cred ca m-am speriat in timpul procedurii, dar nu am avut dureri propriu-zise. Sunt foarte rea de durere, deci nu ma indoiesc ca mi-ar fi ramas intiparite pe creier, dar din ce stiu a fost mai mult discomfort. Dupa ce mi-am revenit din ameteli nu am sangerat deloc si am plecat seara acasa. Aveam o senzatie de racaiala pe gat – similara cu cea de inceput de raceala – si cam atat.

    Si pentru mine a fost o operatie salvatoare. Nu mai puteam respira deloc, raceam intruna si din orice. Dupa ce am scapat de ele (nu s-au refacut niciodata) am putut manca pentru prima data inghetata fara consecinte :))

    As face asta copiilor mei daca chiar ar avea nevoie? Sigur ca da. Nu este fara emotii – nicio interventie nu este – dar in unele cazuri este foarte necesara si aduce beneficii semnificative. 🙂

  11. Eu as vrea sa știu evoluția copilului după operatie(următoarele 5 zile după operație cum au fost). A apărut tuse, curge nasul? Mersi!

  12. Buna Ioana,
    Urmeaza curand operatia baietelul meu in varsta de 3 ani de polipi.Am tot citit, documentat despre operatie si recuperare.. insa am observat comentarii de la parinti care ziceau ca dupa aceasta operatie copilul racea mai urat direct la plamani, nemaiavand acel tesut care proteja cat de cat.
    Tu ce parere ai? Cum a fost fetita ta cu racelile dupa aceasta operatie?

    Multumesc mult ptr sfaturi
    Anca

    • Buna, Sofi nu a mai racit aproape deloc de atunci, cam o raceala pe an si aia foarte usoara, nimic la plamani. Dar asta nu e neaparat relevant pentru cazul vostru, nu as lua decizia asta pe baza experientei altui pacient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *