În mașină cu iubiții mei de mici dimensiuni, veneam de la distracție din oraș. La nu mai știu ce radio, o doamnă vorbea despre bullying. Sofia își dă ochii peste cap:
– Ce tot zice doamna asta buli buli?
– Bullying e un cuvânt în engleză. Descrie o situație în care un om sau mai mulți râd, umilesc sau agresează un alt om.
– De ce să facă oamenii asta?
– Uite, de exemplu, un copil e mai timid. Sau are părul mai roșu. Sau e ceva mai pufos. Sau poartă ochelari. Și alți copii râd de el din cauza asta, se adună mai mulți și îl fac să se simtă rău, poate îl împing, îl lovesc. Iar el suferă foarte tare.
– Mami, eu am făcut vreodată buli din ăsta?
– Da, Sofi.
– Aaaa, îmi zice dezamăgită, chiar am făcut?
– Mai ții minte la ziua ta, când tu și colegele tale l-ați alungat pe Ivan și l-ați făcut să plângă, spunându-i că e urât?
Liniște.
– Mai ții minte cât de supărat a fost Ivan atunci?
– Foante supăiat, zice Ivan, dovadă că el ține minte.
O voce mică:
– Îmi pare rău, mami. Scuze, Ivan.
– Mai ții minte de ce ai făcut-o?
– Nu prea… Cred că a fost amuzant… Că eram toate și râdeam… A fost ca un joc.
– Exact. Amuzant pentru voi, că erați mai mari și multe, dureros pentru Ivan.
– Foante duieios.
O văd în oglindă cum lasă ochii în jos.
Ivan intervine:
– Când m-a împins coiegun meu la gădi a fost bui bui?
– Acolo cred că a fost mai degrabă un accident, un băiețel furios care nu avea cu tine ceva personal. Nu ar fi trebuit să se întâmple nici asta (a avut buza și gingia zdrobite după ce a dat cu gura de o bordură, împins de un coleg), dar colegul tău nu a vrut să te facă să suferi, a vrut să scape de furia lui.
– Mami, eu am primit buli din ăsta?
– Nu știu, Sofia, cred că nu. Dar dacă se întâmplă vreodată, tu să nu crezi vorbele lor supărate. Tu să știi că nu e nimic în neregulă cu tine, și să vii să vorbim despre asta. Orice-ar fi, bine?
– E urât buli ăsta, mami, nu vreau să am de a face cu el.
Mai târziu, seara, îi uscam pe păr și ne uitam la ceva documentar cu lupi polari. La un moment dat, o haită de lupi reușește să prindă un pui de bou-moscat și se pregăteau să-l omoare, când turma de boi năvălește peste lupi, recuperează puiul, îl bagă la mijloc și fugărește lupii.
– Sofia, ai înțeles ce s-a întâmplat aici?
– Da, cel mai mic a fost apărat de cei mari, de familia și prietenii lui.
– Este fix inversul lui bullying. Când ai bullying, cei mari și puternici și mulți se adună să îi facă rău unuia mai mic și mai slab și singur. Asta nu ar trebuie să se întâmple niciodată. Cei mai mici și mai slabi trebuie protejați mereu de cei mai puternici. Înțelegi cum stă treaba?
– Da, mami, așa e bine, cei mici la mijloc, cei mari în jur, să-i apere. Am înțeles. Eu sunt mare și puternică, o să-l apăr pe Ivan, or să mă ajute și colegele mele.
La teorie stăm bine până acum. Să vedem cu practica…
Sursa ilustrație: fetiță ridiculizată via Shutterstock.com
La Itsy Bitsy ati auzit probabil despre aceasta tema:)
wow! Foarte frumos explicat, e de tinut minte!
Il ador pe Ivan! Imi este asa de drag cand povestesti ceva de el. Si Sofia e adorabila, insa eu acasa am baietel pufos si am o slabiciune pt ei! Sunt atat de iubitori….
Sa ne fie sanatosi toti si sa creasca oameni frumosi si buni
Nu stiu daca te-ai gandit sau nu, daca ti-or mai fi spus si altii sau nu, dar poate ar trebui sa aduni intr-o carte pentru copii si parinti dialogurile astea. Sunt tare placute si instructive si copiii se identifica usor in poveste. Pe acesta si “cel cu nu nu nu nu” (cum ii zic ai mei articolului Intotdeauna poti alege sa te porti frumos…) le citim in mod regulat si am observat ca ii ajuta sa inteleaga mai bine sentimentele, reactiile, trairile lor, ale celorlalti, iar pe mine sa explic mai bine si pe intelesul lor.
Dar ce te faci cand copilul este supus bullyingului si pe el nu-l deranjeaza? De exemplu, eram in parc si baiatul meu se juca cu alti copii la tobogan de-a casa, se puneau pe jos si se faceau ca dorm, apoi plecau la serviciu… . Cand m-am apropiat de ei am vazut ca un baietel statea in picioare si isi punea piciorul pe capul baiatului meu, altul tipa tot la al meu si se distrau. Iar baiatul meu radea, nici nu-si dadea seama ca ceilalti copii erau rautaciosi.