Știu o grămadă de părinți care taie unghiile copiilor ca niște infractori: noaptea, în somn, pe șoptitelea, cu lanterna frontală pe cap, furișându-se și tresărind la orice semn că cel mic se poate trezi în timp ce forfecuța cu vârfuri rontujite taie pe nimeritelea douăzeci de unghiuțe mici, moi și puțin prea lungi.
Copiii mei n-au protestat niciodată la această procedură, probabil și pentru că ei sunt genul care nu protestează la acest tip de intervenții, dar (sper eu) și pentru că am căutat mereu mereu modalități amuzante de a îmbrăca această chestiune de igienă, îngrijire și siguranță fizică într-un fel interesant pentru ei.
Cât erau mici mici, aveam un cântecel special pentru tăiatul unghiilor, inventasem ceva caraghios pe un ritm foarte simplu (între timp l-am uitat, că m-aș fi filmat în timp ce prestez). Îi luam în brațe, îi iubeam, începeam cântecelul, le arătam foarfecele colorat și le spuneam, cântat: bebeluș drăguț, această forfecuță frumușică va tăia încet încet toate unghiuțele. Le dădeam puțin timp să înțeleagă ce urmează, apoi încetișor luam fiecare deget și tăiam unghia cântând cântecelul cu detegele: Degetul mare, pleacă la plimbare, arătătorul duce paltonul și așa mai departe. Asta până pe la 1 an și jumătate al fiecăruia. După asta, a fost nevoie de ceva mai mult, așa că am inventat jocul de-a Salonul de Unghii.
Le spun încă de dimineață că pe parcursul zilei urmează să primească invitații la salon. Oricum, de când au mai crescut observă singuri că unghiile mari îi încurcă, așa că uneori îmi atrag ei atenția că a cam sosit vremea unei noi manichiuri.
Apoi, în timp ce copiii se joacă ce vor ei, eu îi anunț că s-a deschis salonul de manichiură, și că eu sunt primul client. Îmi tai unghiile, în timp ce le povestesc și lor despre asta. Îmi dau apoi mâinile cu cremă și mormăi de plăcere la masajul mână pe mână.
Apoi invit următorul client.
– Stimate domn Ivan Macoveiciuc, ați dori să vă așezați acum pe scaun la salon? Am pregătit pentru dumneavoastră un tratament special. Vom tăia unghiile, apoi vom mângâia degetele cu cremă parfumată, iar la final puteți achita serviciul cu pupici.
Scaunul este poala mea, iar crema este într-adevăr una parfumată, dintre ale mele. Fac exact ce-am spus, purtându-mă foarte reverențios.
– Totul bine, domnule? Stați comod? Aveți nevoie de ceva?
Niciodată nu a refuzat invitația, niciodată. Sofia uneori vrea să vină ea prima, urmează negocieri dure, s-a întâmplat să trebuiască să tai întâi cinci unghii de băiețel, apoi cinci de fetiță, apoi cinci de băiețel și tot așa, pentru că voiau amândoi la salon în același timp.
La final zic:
– Sunteți gata, domnule, să vă fie de bine, vă mulțumesc că ați ales Salonul de tăiat unghii La mami, vă mai aștept și data viitoare. Dar înainte de asta, îmi datorați cinci pupi.
Încasez plata și fac curat pentru următorul client, și gata.
Jocul acesta funcționează pentru că răstoarnă perspectiva. Copiilor nu le place să li se taie unghiile pentru că nu au control, pentru că sunt ținuți nemișcați, uneori împotriva voinței lor, pentru că se gâdilă sau se tem de foarfece și nu pot scăpa din prinsoare, pentru că simt tensiunea și stresul părintelui și asta îi sperie suplimentar.
Dar în acest joc, ei au controlul. Vin de bună voie, mami nu mai e mami, ci o doamnă care le stă la dispoziție pentru a le face un masaj, un răsfăț, nu pentru a-i ține cu forța și a le tăia părți din corp. Doamna e foarte amabilă, nu e deloc stresată sau transpirată, zâmbește, vorbește calm, are un scaun foarte comod și călduț, în care copilul este invitat, nu obligat să stea.
Mai mult, copilul este tratat ca un om mare, cu respect și notă de plată, e masat și bibilit, ceva ce mereu primesc cu bucurie toți copiii.
Asta e, simplu, amuzant și eficient.
Ah, iar dacă urmează să mă întrebați despre spălatul pe cap, nu, la noi n-a mers pălăria aceea cu cozoroc, pentru că e foarte greu de pus și de scos de pe un cap ud, și pentru că nu reține toată apa. Ce a mers la noi foarte bine de fiecare dată e un prosop mic, rulat și ținut de copil (sau de tati) pe frunte: apa curge direct în prosop, iar pe fruntea și în ochii copilului nu ajunge nimic, mami poată spăla părul fără strigăte și agitație.
Sursa foto: tăiat unghii copil via Shutterstock.com
Tin minte perfect, cand eram mica, tineam un prosop pe ochi, de una singura. Era cea mai buna metoda hahahaha :)) imi indesam singura prosopul in ochi si ma stergeam de pe frunte, asa ca EU detineam controlul! HA!
Si eu tot in somn ii tai sau cand sta la san linistit. Uneori imi iese si cand nu doarme, doar uneori. Ah, iar chinul cel mare e la picioare. Voi tine minte jocul pentru cand creste. Acum are 7 luni.
Multumesc pentru sugestia cu prosopul. Desi cred ca va fi destul de usor, e baiat, nu are par mare 😀
Foarte buna ideea!!!! Al meu nu sta la taiat unghiute la picioare, o sa ajunga sa se catere cu ele pe pereri precum soparlele ? sa vedem cu clatitul parului, eu ii explic cum un par curat creste maaare iar unul murdar nu, si mai si miroase a caine ud ? sau a diverse chestii care-l amuza teribil.
Foarte buna idee. Noi ne jucam de-a fuga microbilor. In timp ce ii tai unghiile microbii cer ajutor, dar noi îi alungam fericiți ca astfel scapam de ei si de boli. Se distrează destul de tare I de 3 a9l. Vom incerca si jocul de-a salonul să vedem cum funcționează.
Bravo! Felicitari pentru idei.
La noi pana pe la 1 an si ceva, unghiutele se taiau seara la culcare, cand era culcat cu biberonul de lapte in manuta; imi dadea pe rand cate o manuta, in timp ce tinea biberonul cu cealalta si totul era bine si frumos.
Mai tarziu, cand a inceput sa renunte la ritualul de a bea laptele si apoi somnic – isi bea laptele inca alergand prin casa, sau dupa jumatate de lapte, parca se reactiva si fugea din pat 🙂 🙂 – acest ritual nu a mai mers, si deja am inceput „lupta”. Uneori i le tai dupa ce adoarme (daca nu am adormit eu deja) :):):) ; alteori o manuta intr-o zi, alta in ziua urmatoare, alteori sta cumintel la mine in brate si rezolv toate unghiutele de parca ar fi alt copil; alteori fuge prin casa cu forfecuta si evident renunt. Ideea ta mi se pare foarte hazlie, si poate o sa incer si eru ceva de genul acesta, doar ca mie imi lipseste imaginatia si creativitatea 🙁
Cu spalatul pe cap, nu m-am gandit la prosop, desi acum ca ai spus, imi amintesc ca si noi facea asa cand eram mici; nici macar mama nu si-a amintit 🙂 🙂 🙂
Acum, ii place foarte mult la „baie, baie”, sta singur in cada, isi da singur drumul la apa, dar cand e treaba cu spalatul pe cap, inchide apa repede, isi pine manutele pe cap, si stiga „nu, nu, gaga (adica gata) si se catara pe cada sa iasa din ea”. Asa ca, daca pana la un an, il spalam pe cap zilnic si era in regula, acum abia reusim o data pe saptamana, cu plans si suparare. Dar, voi incerca intr-o seara si varianata cu prosopul rulat, poate reusim asa 🙂
Multumesc pentru idei.
Copiii de pana la un an se spala zilnic pe cap? Eu l-am spalat intotdeauna la 3-4 zile la recomandarea asistentei din maternitate si e ok. Iar pe cel mare, de 4 ani, il spal pe cap o data pe saptamana.
Cand eram mama de 1 singur copil i-am facut baita zilnic, inclusiv pe cap. Cu gel de dus bio/eco, o perioada doar cu tarate, in fine…Saracul copil a facut cojite pe cap, au trecut usor si repede dar eu cred ca a fost de la spalatul prea frecvent. Nu mai stiu pana pe la ce varsta a durat acest tratament din partea mea, acum este 1 data pe saptamana daca nu merge la inot, daca are inot…dupa fiecare sedinta la dusuri la bazin. La ceilalti doi, fiind totusi gemeni, familie mare – timp redus de manevre, baita a fost din start la 2-3 zile iar pe par la fel. De pe la 2 ani parul a ajuns sa fie spalat cam la 3-4 zile. Acum este la fel, o data pe saptamana daca nu au inot, cu inot..dupa fiecare sedinta. Tot bio, eco etc 🙂 Ei n-au facut cojite deloc.
Pentru spălatul pe dinți ce metode convingătoare ai găsit?
La noi frecventa a fost limitata pana pe la 2 -3 ani chiar daca ii luam cu noi in baie, le aratam ce facem noi, de ce etc – refuzau relativ frecvent – dar le dadeam pe dinti cu un gel bun la gust care contine cica calciu natural care cica protejeaza smaltul – cu degetul meu curat.
La 3 ani i-am dus la dentista care le-a explicat cum se curata dintisorii, de ce trebuie sa spalam dintii etc. Acum nu se negociaza (spre 5 si spre 8 ani), este zilnic de 2 ori pe zi, dimineata dupa micul dejun inainte de a pleca la scoala/ gradi si seara inainte de culcare. Pasta de dinti fara menta caci nu le place. La final, seara, acelasi gel cu calciu dupa care nu au voie sa bea apa. Au si ata de gura de copii (de la DM) pe care chiar o folosim, la inceput era doar in joaca, acum este utila. Au si apa de gura tot pentru copii, fara menta dar aceea este optionala. Nu o inghit.
Din 3 in 3 luni mergem la control, curatare/ periaj profesional, fluorizare. Nu au de unde sa aiba o mostenire genetica foarte buna, rezultatele sunt: primul copil: prima cariuta la 5 ani, al doilea nimic pana la aproape 5 ani, al treilea 2 carii mici pe la 3 ani si jumatate, intre timp rezolvate, nimic altceva aparut intre timp.
Nu beau sucuri din comert deloc, fresh-uri rar, ceai indulcit cu miere rar, dulciuri alese cu mare grija rar, dulciuri de casa relativ frecvent. Dupa dulciuri, daca suntem in casa, ne spalam pe dinti. Nenegociabil.
Copii se spala pe dinti de la aparitia primului dinte, nu ar trebui sa fie ceva negociabil la fel cum nici baia nu este sau taiatul unghiilor sau schimbatul scutecului. Exista periute speciale pentru ei si pentru degetul parintilor. O varianta pentru a ii obisui este de a incepe dinainte de aparitia dinților sa ii stergeti in gura cu degetul.
Personal daca as manca inainte sa ma spal pe dinti dimineata cred ca as voma de scarba. Intai ma spal apoi mănânc. Nu stiu, poate altii fac altfel dar dimineata ar fi naspa sa mananc cu gustul si mirosul ala din gura.
Cariile chiar daca sunt pe dinti de lapte trebuie tratate fiindca pot afecta dintii permanenti.
Mai exista varianta de sigilare a dinților, dar trebuie intrebat stomatologul in ce cazuri se recomanda.
Aici vreau si eu idei ?
La noi functioneaza de minune joaca cu altcineva. Avem un ursulet de plus, Sleepy, caruia ii „aplicam” ceva ce nu vrea baiatul nostru. Trebuie sa ne spalam pe dinti, copilul nu vrea. Zic bine, lasa ca il spalam pe Sleepy, ca uite, el vrea. Il ducem in baie, ne facem ca il spalam cu periuta si copilul apare in 3 secunde la usa, ca si el vrea. Trebuie dat cu crema pe undeva ca e iritat, nu vrea, nu-i nimic, il dau pe Sleepy. Ii ridic tacticos codita si ma fac ca il dau cu crema pe Sleepy… Apoi, instant, vrea si copilul. Nu stiu cat va mai functiona asta, dar deocamdata e un succes de fiecare data (baiatul nostru are aproape 3 ani, dar de pe la 2 ani cred ca a functionat metoda).
1. Unii copii devin foarte interesati sa se spele pe dinti cu periuta electrica cu un personaj preferat, am vazut colorate dragut la Oral-B, probabil exista si altele.
2. Altor copii nu le place pentru ca pasta de dinti nu este colorata si are gust prea mentolat, neplacut. Exista sub forma de gel colorat- nu aritficial – cu gust fructat etc.
3. Altor copii le place sa citeasca carticele pe tema, cum ar fi asta http://zanamerciluta.ro/portfoliopro/cartea-educationala-dintica-si-regatul-zanei-merciluta/
4. Altor copii le prinde bine o vizita la un cabinet dedicat lor unde domnisoara dentist le explica exact cum trebuie facut, de ce etc.
Eu prestez cu o unghiera, nu sunt in stare sa-mi tai nici mie unghiile cu forfecuta, nici fetei. Asa ca ne taiem unghiile cu unghiera, scurt ‘baieteste’. Nu a protestat niciodata, am facut operatiunea cat era treaaza, dar s-a obisnuit de cand era bebe si nu am avut probleme.
Cu periatul mai serios am inceput de la 1 an si ceva (inainte cu o perie de silicon), desi avea 4 dinti pe atunci si abia spre 2 ani au inceput sa se populeze arcadele mai serios. I-a luat ta-su periuta si pasta de copii, din alea colorate si i-au placut. De la 2 ani are periuta electrica Oral B si e incantata de ea.
Unghiile le taiem pentru ca atunci cand usnt maricele aduna mizerie sub ele si zgarie. Nu a prtestat niciodata. De obicei le tai dupa baie, cand unghiile sunt moi. Sta pe un scaunel si isi face de lcuru in timp ce iau cate o mana/un picior la rand
Pe cap, iar n-am avut probeleme, ne spalam pe cap pentru ca trebuie. Cand era mica avea sampon special pentru copii, cara nu ar fi piscat-o in ochi in cazul in care ii intra. Acu, la 6 ani, o mai spal si cu sampon de la mine, desi el tot natural pe baza de plante e si nu e problema. Am invatat-o destul de devreme ca trebuie lasat capul un pic pe spate ca sa o pot clati fara sa intre apa in ohci. N-am avut niciodata proteste.
Pe dinti la fel, ne spalam pe dinti ca sa nu facem carii. Are periuta electrica, acum se spala singura, noi controlam ca o face bine. Cand era mai mica o spalam noi. Pana la sase ani a folosit elmex copii, fara gust. De la ani a trebuit trecut la elmex pentru peste 6 ani, asta are gust putin mentolat. A protestat la inceput, acum s-a obisnuit.
Taiatul unghiilor, spalatul pe cap si pe dinti sunt chestii elemntare de igiena, le facem si gata, nimic special, copilul nu protesteaza.
Ma mir ca la varsta explorarii de sub un an, copiii vostri s-au uitat la voi candid, in ritmul catencelelor pe care i le cantati, cum le taiati unghiile fara sa-si doreasca obiectul cu pricina. Ai mei sar la forfecuta cu o rapiditate felina. Nu-mi place sa-i frustrez, le-am explicat si aratat rabdatoare ca e periculos, dar nu pare a le pasa….
Exact asa si al meu. E foarte curios si vrea sa se joace cu unghiera 🙂