Mi-e foarte greu să rezum în câteva paragrafe toate lucrurile care s-au spus și cu care am rămas în urma conferinței despre educație pe care am moderat-o sâmbătă. De atâtea ori s-a aplaudat în sală în mijlocul unui discurs, atâtea fețe bucuroase am văzut acolo, iar când am întrebat câți profesioniști avem în sală din domeniul educației, au ridicat mâna aproape jumătate dintre cei prezenți. La finalul evenimentului, după aproape șase ore de discuții, invitații au fost aplaudați minute în șir, ca la teatru. Organizez evenimente mari de câțiva ani, dar o energie atât de bună ca la acesta nu am mai întâlnit.
Priviți chipurile oamenilor.
Meritul îl au cei șase invitați care au vorbit deschis, onest și asumat despre ce simt și cred ei că sunt problemele actuale ale educației în România și cum le putem rezolva împreună.
Rezum mai jos pe foarte scurt concluziile celor șase speakeri, așa cum le-am înțeles eu.
Florian Colceag a spus răspicat că acum suntem deja în urcare către mai bine, punctul critic a fost atins, schimbarea a început. A anunțat și că va lansa spre dezbatere publică un proiect de lege a educației, îl găsiți aici. A îndemnat părinții și dascălii să lase orgoliile la o parte și să privească înspre copii cu sufletul, vor afla acolo tot ce e de aflat despre cum pot sprijini copilul. A mai spus și că nu e nevoie să facem toți performanță în matematică, e mai important să facem ce ne place, avem șanse mai mari să fim buni acolo.
Detalii despre activitatea domnului profesor găsiți pe site-ul Învață să zbori și pe Kogaion Academy.
Violeta Dascălu a povestit cum a modernizat școala de stat pe care o conduce, cum a invitat ONG-uri să țină cursuri profesorilor și elevilor, cum a reorganizat grădina și o îngrijește împreună cu copiii, cum a câștigat și părinții mai refractari de partea ei organizând evenimente de alergat sau reconstruit împreună. Ne-a povestit și cum predă ea geografia la clasă, folosind jocul și poveștile (dacă vreau să ajung de aici până la Alba Iulia, iau avionul până la Cluj, apoi merg pe autostrada asta). E un om foarte cald și implicat și și-a arătat disponibilitatea de a oferi sfaturi și altor profesori și directori de școală care vor să facă pași spre comunitate.
Șerban Iosifescu (ARACIP) a povestit despre experiența sa în cadrul diverselor proiecte prin țară, despre cât de important e ca nu doar unii profesori, ci întreaga școală să beneficieze de cursuri de predare contemporană, de dezvoltare personală și despre psihologia copilului. Mi-a plăcut mult poziția domniei sale vizavi de reformă: sistemul actual este prea mare și prea înțepenit să mai fie reformat. Ce putem face este să sprijinim metodele alternative, care să inspire și să infuzeze încet încet sistemul tradițional, ca să aducem astfel în el profesori mai motivați, mai informați, dar și idei și modele noi.
Pe domnul Iosifescu îl găsiți pe blgoul său, aici.
Mariana Uliță (Manager Montessori Institute of Bucharest) a vorbit despre sistemul Montessori în general și cum se prezintă el în România, despre cum se adaptează un copil după 3, 6 sau 9 ani de Montessori în sistemul de stat, despre autonomie și libertate în Montessori.
Pentru cei care doresc să aprofundeze domeniul și să vadă în timp real săli Montessori, Mariana mi-a transmis următoarele linkuri:
www.aidtolife.org/ro
http://montessori-namta.org/Research-Downloads
https://montessori-nw.org/research-resources/
Claudia Chiru (profesor ciclu primar la Șoala nr. 195 București) a povestit despre cât de bine răspund copiii din clasa ei (școală de stat din București) la metoda ei de învățare experiențială și descoperire, la munca pe echipe, la jocurile de dezvoltare personală la care sunt invitați deseori și părinții. Claudia ne-a povestit că în vară va lasa un proiect pilot pentru gimnaziu și ne-a spus că are nevoie de voluntari pentru implementare, îi puteți scrie la claudia.chiru@sagakid.ro.
Detalii despre Claudia găsiți aici.
Oana Moraru nu a putut fi alături de noi fizic, avea eveniment în același timp la Cluj, dar am pregătit cu ea un material despre starea actuală a educației din România și despre ce pot face părinții pentru a-și sprijini copiii în școală. Ce am reținut esențial este cât de importantă e pentru copil educația informală pe care o primește acasă: discuțiile ample cu vocabular bogat despre realitatea în care trăim, mersul la expoziții de artă, filme, statul afară, interacțiunea firească, timpul liber, nestructurat, pentru copil. Că unele dintre metodele actuale de predare sunt foarte bune (repovestirea textului citit mai multe zile la rând, de către toți elevii, de exemplu). Nu am putea să le dăm timp copiilor să descopere singuri tot ce a descoperit omenirea în mii de ani, dar mai ales în primii ani dascălii trebuie să introducă în orele lor elemente mai spectaculoase și ceva mișcare, pentru a-i fascina pe copii. Părinții trebuie să accepte că copiii nu sunt copia și nici prelungirea lor, să nu pună presiune, să nu ceară performanță cu prețul sacrificării copilăriei. A mai spus și că peste tot în lume sistemul educațional e în criză și că e normal să fie așa, evoluăm într-un ritm mai rapid decât o poate face educația.
Oana vă așteaptă pe 5 mai la evenimentul ei din București destinat părinților de adolescenți. Va fi foarte util, vă recomand să mergeți, aveți de la mine și Oana și un discount de la 190 la 150 de lei dacă veți scrie la detaliile de plată că veniți din partea mea. Eventul este acesta.
Am discutat la conferință și despre integrarea copiilor speciali, care e important să fie făcută de către cadre pregătite pentru asta, iar părinții celorlalți copii trebuie și ei consiliați despre cum să abordeze situația cu colegii lor. Școli și grădinițe cu adevărat incluzive sunt foarte puține în România, mă bucur că ai mei copii merg la una dintre ele.
Înregistrarea evenimentului este în continuare disponibilă pentru vizionare AICI, contra cost (70 de lei). Cred că ar ajuta să fie urmărită de cât mai mulți profesori, directori de școală, cei prezenți în sală au spus că le-a fost de mare folos.
Mulțumesc echipei Parenting Ads pentru tot sprijinul în organizare, mulțumesc și sponsorilor, dar mai ales invitaților mei, cărora le datorăm suflul de speranță cu care am plecat toți spre casă în ziua de sâmbătă.
Sponsori și parteneri ai conferinței:
- Tedi – Brandul Tedi este de peste 17 ani alături de cei mici. Start la mișcare cu Tedi este cea mai nouă campanie lansată, pentru a încuraja copiii să facă mai multă mișcare
- Minunino – gama de suplimente cu extracte din plante pentru copii și adulți: NATURAL, Fără teamă, la nevoie
- Evian ne-a oferit apa, mulțumim!
- Pentru momentele de respiro acompaniate de o cafea buna, mulțumim partenerului Dolce Gusto.
- Radio Itsy Bitsy pentru comunicarea evenimentului nostru către părinți
- Editura Univers pentru că adus cărțile din colecția Educație cu blândețe, dar și pe cele scrise de mine, mai aproape de public.
- Tuturor bloggerilor care ne-au ajutat să dăm vestea mai departe
Credit foto: Andreea Mira
Următorul eveniment mare Parenting Academy este pe 19 mai, pe tema educației sexuale. Revin imediat cu articol separat cu detalii, se pot rezerva deja locuri aici.
Mai multe poze de la eveniment găsiți aici. Vă mulțumesc pentru încredere și sper să ne revedem în sala plină pe 19 mai, să discutăm despre educația intimă și sexuală alături de Diana Stănculeanu, Mircea Toma, Adriana Radu (Sexul și barza) și Gabriel Brumariu (pedagog Asociația SECS).
Draga Ioana,
Exista posibilitatea de a vedea inregistrarea conferintei?
M-am inscris online dar din cauza de diferentei de fus orar si a faptului ca eram singura acasa si trebuia sa ma ocup si de fetita mea, nu am vazut decat prima ora din transmisie.
Pt evenimentul legat de educatia sexuala va exista si acolo posibilitatea de a viziona online dezbaterea?
Multumesc mult si spor in continuare!
da, la.ambele! revin cu link pt inregistrare+
conferinta despre educatie poate fi urmarita online aici https://bit.ly/2pxP0ga costă 70 de lei.
multumesc mult!
Ioana, este posibil sa ramana activa inregistrarea inclusiv in acest weekend, pentru a o viziona atunci? As dori sa ma inscriu, dar nu reusesc sa vizionez pana in wk.
Mult succes in tot ceea ce faci, e minunat si esti minunata!
Salut, da, va ramane inregistrarea cel putin cateva luni.
Salut, da, inregistrarea va ramane online pana la finele anului, sunt inca multi care doresc si trebuie sa o vada. 🙂