Când am publicat articolul despre cât rău face pusul copilului la colț, mi-au scris câțiva părinți supărați că vorbesc în necunoștință de cauză (deși în articol erau și părerile a patru psihologi pe subiect, și toți spuneau că această metodă de disciplinare e nocivă și trebuie dată uitării). Acești părinți au presupus din start că nu am copii, convinși că vorbesc din cărți.
– Am, le-am zis.
– Ei, sigur ai doar unul, care e mic, stă unde-l pui.
– Am mai mult de unul, bebeluși nu sunt și nu stau deloc.
– Păi și ce, îmi spui tu mie că nu i-ai pedepsit niciodată?
– Exact asta spun.
– Nu i-ai pus niciodată la colț.
– Niciodată.
– Nu le-ai luat televizorul din cameră.
– Nu le-am luat niciodată nimic ca să îi pedepsesc.
– Lasă că o să vezi tu mai încolo.
Drept e că nu știu cum o să fie în viitor, dar hei, părinte supărat, nici tu nu știi.
Uite, eu îmi cunosc bine copiii. De șase ani stăm mult împreună, am trecut prin bune și prin rele, avem reguli pe care le respectăm toți, avem reguli pe care le respectă doar copiii. Nu, nu i-am pedepsit niciodată. Nici la grădiniță nu sunt pedepsiți. Cu toate astea, sunt copii care respectă regulile care le sunt explicate, se poartă civilizat oriunde mergem, nu strică, nu sunt violenți, nu trag de lucruri, nu deranjează, pentru că au înțeles regulile și le respectă, așa cum și eu respect nevoile și mare parte din dorințele lor (nu pe toate, trăim pe planeta Pământ, unde este imposibil ca cineva să primească tot ce își dorește).
Cum explicăm copiilor regulile lumii fără pedepse și recompense? Cooperând. Negociind reguli, impunând altele. Explicând. Fiind consecvent. Nu te las să mergi în mașină decât în scaunul tău, pentru că altfel te poți răni. Această regulă nu are nici o excepție. Dacă îți e foarte greu să stai în scaun de voi ajuta cum pot, fără să te scot de-acolo. Dacă tot îți e foarte greu, vom evita pe cât posibil drumurile cu mașina. Excepții nu facem, niciodată.
De putut se poate sigur, dar trebuie să dați o șansă acestui tip de educație.
Un bun punct de plecare poate fi conferința de care vă povestesc mai jos: Aletha Solter vine pe 9 iunie la Cluj. Uaaaaa, ce eveniment frumos va fi acolo!
Aletha este psiholog, expert în probleme de atașament, traume, disciplină fără pedepse, dar și un autor de carte foarte atent și documentat, cărțile ei au ajutat o grămadă de părinți dezorientați la început, mai ales pe mine. Pe mine m-au ajutat mult cărțile ei Lacrimi și crize de furie și Bebelușul meu înțelege tot. Dacă nu aș avea lansare la Focșani în aceeași zi, cu siguranță aș fi la Cluj să o ascult și să o cunosc pe Aletha.
Cititiorii mei au un discount mare la acest eveniment care va dura o zi întreagă: de la 330 la 250 de lei. Mai jos aveți descrierea oficială a evenimentului și agenda, dar și linkul de înscriere. Pe care îl pun și AICI, să fiu sigură că nu vă scapă. În mesajul de înscriere precizați că doriți reducerea oferită de prințesă, apoi plătiți prețul redus.
Disciplină fără pedepse sau recompense
Evenimentul se adresează tuturor celor interesați de creșterea unor copii cooperanți, responsabili și auto-disciplinați, fără a cădea în capcanele des întâlnite ale educației bazate pe pedepse și recompense: părinți, profesori, îngrijitori de zi, medici de familie, asistenți sociali, terapeuți sau oricine altcineva implicat în lucrul și interacțiunea cu copii, de la naștere și până la adolescența timpurie (12 ani).
Conferința, derulată pe parcursul unei zile întregi, va fi centrată în jurul principiilor educației democratice, aducând o nouă abordare față de strategiile clasice de parenting, bazate pe condiționarea copilului.
La ce probleme și întrebări răspunde evenimentul?
- Participanții vor afla care sunt tehnicile de bază ale disciplinei democratice;
- Care sunt cele trei motive care cauzează comportamentele inadecvate și care este cea mai bună abordare pentru soluționarea lor;
- Cum pot schimba comportamentul nedorit al copiilor prin recunoașterea și satisfacerea nevoilor acestora;
- Cum pot clădi relații cu copiii lor bazate pe empatie și respect;
- De ce tehnici și instrumente se pot folosi persoanele responsabile de îngrijirea copilului pentru a atrage cooperarea acestuia;
- Participanții vor descoperi moduri inedite de a folosi jocul, timpul special și alte tehnici de rezolvare a conflictelor;
- Cum anume stabilim limite ferme în relația cu copiii, în timp ce creștem, încurajăm și promovăm o relație de respect, iubire și conectare profundă.
Evenimentul este organizat și adus la Cluj-Napoca de Brîndușa Milășan, instructor certificat Aware Parenting și Hand in Hand Parenting.
Informații importante:
- Evenimentul se va desfășura în limba engleză și beneficiază de traducere simultană.
- Accesul cu copii la eveniment este posibil doar pentru mamele cu bebeluși de maxim 6 luni.
- Aletha Solter deține drepturile de autor asupra prezentărilor sale. În cadrul evenimentelor sale nu sunt încurajate, în niciun fel, fotografierea sau orice alt fel de înregistrări foto-video. Această responsabilitate îi revine exclusiv partenerului foto oficial al conferinței “Disciplină fără pedespre sau recompense”.
Înscrieri și plăți
Detalii despre înscrierea la acest eveniment, precum și despre prețuri, găsiți pe pagina evenimentului, https://brindusamilasan.com/conferinta/.
Mergeți la Aletha dacă sunteți în zonă, o să vă facă tare bine!
Ioana, o întrebare: referitor la luatul obiectelor ca pedeapsa. De câteva ori a trebuit sa luam mingea de la băiețel pentru ca lovea geamul( am explicat cu blândețe de câteva ori și pe urma tot cu blândețe i-am explicat de ce trebuie sa ii iau mingea). Eu asta o văd ca o consecință mai mult decât o pedeapsa. Tu cum crezi? Merci
Eu inteleg ca i-ai luat-o ca sa nu sparga geamul, sa nu se raneasca si sa nu strice un lucru important, pe care el nu se putea abtine sa-l loveasca repetat cu mingea, si daca si el a inteles asta (nu ca i-ai luat-o ca sa ii faci rau intentionat, de nervi ca nu te asculta), atunci nu vad pedeapsa aici, ci nevoia de tine copilul si geamul in siguranta.
Merci
Sper ca esti mai odihnita si mai revigorata! Spor la ce iti face bine si iti aduce liniste!