Topul nostru cu cele mai bune creme și loțiuni de protecție solară pentru copii și adulți

În ultimii ani am testat o mulțime de creme de soare cu factor de protecție mare, pentru că petrecem mult timp pe-afară indiferent de sezon și pentru că avem și-o vacanță de două săptămâni (plus câteva weekenduri) la plajă în fiecare an. Mare parte din bagajul nostru e ocupat de cremele de protecție solară. Luăm multe, pentru că și consumăm multă, pentru că avem preferințe diferite, pentru că ne place să avem la noi cremă și în geanta de plajă, și în rucsacul de călătorie, una în mașină, alta mică la mine-n poșetă și așa mai departe.

Mereu venim albi din concedii și lumea ne bănuiește că am furat pozele de vacanță, că de fapt nici n-am ieșit din casă. La mare folosim toți și haine cu protecție solară, și creme (pe zonele neacoperite de haine), nu stăm pe plajă între 12 și 4, alegem mereu umbra (deși copiii mai zburdă și pe la soare, că n-ai cum să-i ții legați sub umbrelă). Pentru că mersul la mare nu e despre prăjit la soare. 🙂 Sau mă rog, pentru binele nostru, ar trebui să nu fie.

Așadar, am testat multe creme. Și pentru că multă lume mă întreabă care ni se pare cea mai bună, am făcut acest top:

  1. Pe locul întâi și cea mai bună cremă SPF50 pe care am avut-o în ultimii ani: Extra Care Non-Greasy Sunscreen SPF 50 de la Paula’s Choice. Este singura care nu e lipicioasă și uleioasă DELOC, se absoarbe imediat, nu lasă urme albe pe față și nu ustură dacă ajunge în ochi. E al treilea an în care o luăm în concediu (în dublu exemplar) și ne întoarcem cu tuburile aproape goale. Perfectă și pentru ten, adulți și copii, bebeluși included.

Văd că e și redusă acum cu 15%, ohooo, are preț chiar foarte bun, 95 de lei tubul de 150 ml! Vă ajunge o săptămână la mare! O găsiți aici.

2. Cele două sprayuri Anthelios SPF 50 de la La Roche-Posay, matifiant și extra strălucire, sunt foarte faine și ușoare, de purtat în poșetă și aplicat la nevoie, la volan, pe plajă, în vârful muntelui etc. Deloc lipicioase sau uleioase. Nu aș aplica pe copii mici. Merg foarte bine pe ten. Am găsit aici la 35 de lei bucata.

3. Sprayul SPF50 de la Avene este și el foarte lejer, nu e lipicios (pe mine chestia asta mă deranjează mult). E 60 de lei tubul de 200 ml, aici.

4. Sprayul Photoderma 50+ de la Bioderma se aplică ușor, e ceva mai albicios și puțin lipicios, dar își face treaba bine 2-3 ore. 55 de lei tubul de 200 ml, aici.

5. Îmi place mult și laptele cu protecție solară de la Vichy cu tehnologie anti-sand, care nu permite nisipului să se lipească de piele, din păcate are SPF 30, o folosim doar seara și mai mult pe picioare, 55 de lei aici.

6. Crema Photoderma KIDS e foarte bună, dar cam lipicioasă.

7. Spuma de protecție SPF50 Photoderma de la Bioderma are o textură intersantă, de frișcă așa, e foarte potrivită pentru copiii cărora nu le place să fie unși cu crema clasică. 50 de lei aici.

Revin curând cu topul meu personal de produse de protecție solară pentru ten, am căutat și acolo multă vreme produse potrivite. Eu una nu ies din casă fără SPF pe față, indiferent dacă aplic și machiaj sau nu. De la o vârstă, e esențial să ne protejăm tenul de soare mai abitir ca la tinerețe, ca să nu arătăm la 45 de ani ca mamele noastre la 65. Soarele nu mai e ce-a fost, nici pielea noastră nu mai știe să se apere ca înainte, așa că trebuie să ne străduim s-o protejăm noi cum putem. Și putem cu cosmetice bune, cu SPF mare.

Vacanță frumoasă vă dorim, fără arsuri solare și bășici, dar și fără copii care urlă ca din gaură de șarpe că nu vor să fie unși de mami cu crema aia albicioasăăă….

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

33 comentarii

  1. Ioana, si nu va bronzati deloc ? Noi folosim La Roche Posay spf 50+ ( copii ) si tot venim cu urme de costum de baie… nu stam la pranz deloc. Noi am incercat si Bioderma, cele mentionate de tine, si avem aceleasi rezultate.. urmele costumului de baie..

    • ba da, ne bronzam un pic acolo unde nu avem hainele cu protectie. dar asta e si pt ca nu aplicam foarte riguros crema la 2 ore, copiii stau mult in apa, se mai duce…

  2. Sa incerci si uleiul uscat de la Bioderma, imi place tare mult! Nici eu nu ies fara SPF pe ten, indiferent ca e iarna sau e vara. Chiar sunt curioasa de topul tau personal, de vreo 3 ani folosesc Bioderma Photoderm pe ten, dar parca as mai schimba un pic.

    Ar trebui sa mentionezi ca orice produs trebuie aplicat din belsug, am prieteni care se dau cu 3 g pe tot corpul si nu inteleg de ce nu functioneaza.

  3. Creme cu filtru mineral ati incercat? Cred ca cele enumerate sunt cu filtru chimic. Noi in ultima vreme o folosim pe cea minerala de la Bioderma sau Gamarde. Cam singurele cu filtru mineral ce se intind usor.

  4. Recomand cu încredere La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics pentru bebelusi SPF 50+, care a funcționat perfect pentru un bebe super alb ca al nostru, aflat in prima lui vacanta. Sigur, bebe nu a facut plaja, dar il vedea si pe el soarele in plimbari si trebuiau luate masuri.
    Trebuie mentionat si faptul ca in anumite locuri soarele parjoleste mai tare, de exemplu nu as compara soarele din Creta (foarte puternic) cu cel din nordul Italiei, sa zicem zona Venetiei (mult mai tolerant), iar rutina cremei de protectie solara trebuie adaptata si in functie de acest aspect.
    Vacante frumoase!

    • Da, asa e, in Corsica in iunie (adica aproape de solstitiul de vara, unde unghiul in care soarele traverseaza atmosfera la miezul zilei e cel mai apropiat de 90° fata de sol) e de… 12-13, fata de 8-9 in sudul Germaniei in aceeasi perioada. Cu cat esti mai aproape de Ecuator si de solstitiul de vara, cu atat mai multe UV-uri traverseaza atmosfera. Iarna in Germania intr-o zi insorita de decembri indicele UV e de… 1!

    • Am folosit de la 6L+ pt bebe ABCDerm Solaire Mineral de la Bioderma…mi-a placut mult

  5. Si eu fug de filtre chimice (perturbatori endocrinieni, cancerigeni potentiali, nefaste pentru organismele acvatice… ).
    La filtrele minerale trebuie avut grija sa nu aiba nano-particule. Pana acum aveam de la ecoCosmetics (marca nemteasca, foarte bune si placute pe piele). Anul asta am incercat-o pe cea de la Weleda, proaspat iesita pe piata, pentru ca marca-mama e atat de buna in cosmetica bio. Lasa un film alb pe piele, dar e mai placuta la intindere decat altele cu filtru exclusiv mineral. Avantajul filmului alb de pe piele e ca ii amuza pe copii sa se deghizeze in indieni :)) plus faptul ca vezi unde sunt bine protejati de crema si unde nu.
    Crema aplicata non-stop are un mare dezavantaj, nu foarte discutat de medici: faptul ca nu lasa pielea sa transpire corect, mai ales in zilele alea calduroase de vara in care fix de asta are nevoie in primul rand. Pielea e cel mai important organ excretor al corpului uman, elimina toxinele prin transpiratie. Daca rolul asta nu poate fi indeplinit atunci cand are cea mai mare nevoie de el, nu e de bine…

    Pe de alta parte, bronzatul foarte treptat (fara arsuri!) are rolul lui, inclusiv la copii: stocul de vitamina D e incarcat la maxim (si mult mai bun calitativ decat vit. D in pastile, pentru ca e produsa de corpul insusi si nu data pre-mestecata corpului in forma chimica de pastile), ceea ce boosteaza sistemul imunitar, de la lupta impotriva racelilor la preventia cancerului – inclusiv de piele -. Apoi, o piele bronzata ajunge sa ofere ea insasi o protectie de pana la SPF 40!

    La soare pentru mine cuvantul magic e „masura”, inclusiv la copii, si nu evitarea lui cu orice pret sau ascunderea constanta sub haine UV si straturi groase de creme.
    Am avut acum cativa ani o perioada grea dpv medical, a carei cauze s-a dovedit a fi lipsa severa de vitamina D, provocata de mai multi ani de strategie similara celei descrise de Ioana. De atunci mi-am schimbat „approach-ul” in cel descris mai sus si totul e perfect pentru noi.
    Dar nu am avut asemenea excese in tinerete precum cele descrise de Printesa in alte articole, asa ca in cazul tau, Ioana, pot sa inteleg si panica legata de orice strop de UV care ar mai ajunge pe piele.

    • Si eu m-am ferit de soare foarte multi ani, bazandu-ma pe faptul ca soarele nu mai este ce a fost(ma ardeam foarte usor, am pielea foarte alba). Acum un an, am aflat ca am deficit sever de d3, asta in urma a doi ani suferind de anxietate grava, insomnii, oboseala cronica. (Am 32 de ani) Deficitul s-a format in timp, in ani buni. Cremele de soare impedica formarea suficienta de d3.In iarna, am inceput tratament intensiv cu d3, in primavara, vara, am grija sa stau macar jumatate se ora cu pielea la soare.Toate afectiunile enumerate mai sus s-au cam evaporat. Acum, cand merg la mare, dimineata, stau fara nicio crema de soare, pana pe la 9,30-maxim 10. Dupa care, umbra totala si venit iar la plaja dupa ora patru. Ca sa rezum ceva ce natura ne arata de milioane de ani, e ca noi avem nevoie de soare. Tot ce are viata pe Terra, are nevoie de soare. Ps: E primul an, dupa cel putin zece, cand tenul imi arata sanatos. Inainte, fiind foarte albicios si translucid.

    • perfect de acord cu tine. fetita mea are 6 ani si a avut lipsa severa de vit d. orice suplimente ii dadeam nu asimila si vb ta tenul si pielea ei erau transparente si albicioase. o dna dr ne a spus sa nu o dam cvara asta cu protectie solara decat daca iese pe la ora 12 afara si doar pe fata. asa am si facut. ea arata f bine parca e mai sanatoasa si a disparut si lipsa de vitamina d. eu nu stiu in ce sa mai cred. o fi bine sau nu sa folosim protectie solara?! cred ca nimeni nu e nebun sa si tina copilul in soare sa se arda sau chiar pe el insusi/ insasi.
      multumesc

  6. eu propun si crema de soare de la l’erbolario cu factor 50 – Pentru cei cu ten alb care si dupa ce se ard abia pun un ton mai inchis pe piele, deci au nevoie de protectie f mare si eficienta. Pe crema asta scrie water resistant si chiar este, poti vedea stropii de apa cum stau pe corp ca apa pe gasca :). E piperata la pret fata de celelalte dar eu chiar am vazut o diferenta f mare fata de celelalte produse.

  7. pentru mine in topul preferintelor e apivita suncare 50 factor. Am luat pachet promo din sensiblu cu 180 lei 2 creme una cu 50 una cu 30 factor. Nu sunt lipicioare, au un miros super si sunt cu 90 % ingrediente naturale! Le adoram!

    • O, da, miroase extraordinar de bine. Noi am luat chiar din Grecia, ptr pici, ptr că rămâneam fără. I-a plăcut mult și lui și nouă. A stat și tati la cremuit (el nu le suportă).

      Eticheta zice că are 75% ingrediente naturale (nu știu cum sunt cele ptr adulți). Dar factorul de protecție 50 se duce efectiv pe apă la fiecare bălăceală. Trebuie reaplicată foarte des la plajă. Noi avem un pește/ pirat pe post de copil 🙂

  8. Noi cumparam crema de protectie in fiecare an, dar o singura data am terminat tot flaconul, intr-o vacanta prelungita la mare. Nu o folosim iarna sau cand e nor (sau in casa, am auzit si asta), doar eu mai am produsele pentru ten cu spf. Nu purtam haine anti-uv pe plaja, parca strica tot farmecul plajei, ne protejam capul, dam cu crema o data, bem apa, evitam sa ne ardem, nu stam chiar la mijlocul zilei, dar cam atat, ca nu suntem vampiri. Soarele pe piele are si beneficii.
    *A nu se intelege ca sunt impotriva protectiei solare, voiam doar sa zic ca noi nu ne stresam cu asta prea tare, desi suntem destul de palizi si totusi nu ne-am parlit

  9. Așa e! O piele bronzata nu e o piele sănătoasă. Noi stam la apa cam 4-5 luni pe an.. cu haine de protecție solară și creme. Însă eu doar creme cu oxid de zinc și cu cat mai putine chimicale folosesc. Mai ales pentru pielea băiețelului meu. Da, sunt mai albicioase și trebuie frecate un pic, dar merg f bine, mai ales cele sub forma de spray.

  10. Buna Ioana, si eu tot legat de absorbtia de vit. D am dubii, am vazut ca a mai ridicat cineva aici aceasta problema. Si eu eram la fel cum zici tu, cu factorul 50 tot timpul, pe fata si iarna si pe nor etc. Mai ales ca pe fata mea se vede expunerea la soare and it’s not pretty – iritatie, fata cu aspect de obosit etc. Asa ca bagam crema la greu, am testat zeci de branduri sa gasesc ceva ne albicios si ne lipicios…in fine. Pana am descoperit ca am deficienta de vit. D3, si nu faceam deloc bine ce faceam. Si chiar am fost surprinsa, pt ca petreceam mult timp in aer liber (dar mereu “blindata” cu factor 50). Tu ai deja copii, dar pentru cine vrea sa ramana insarcinata, un nivel bun de vit. D e foarte important. Asa ca mi-am schimbat obiceiurile, cand mergem la plaja nu ma mai dau cu crema inca din camera, stau macar 30-40 min, pana la un 9.30 cu pielea curata la soare sa se absoarba vitamina D, apoi aplic crema. Nici acum nu stam intre 12-16/17 in soare, sau daca suntem nevoiti o facem doar cu crema, insa la orele safe dimineata sau seara dupa 18 stau fara crema si nivelul vit. D a revenit la normal. In pauza de pranz incerc sa ies sa stau macar 10 min la soare (in tara in care stau eu nu e asa cald ca in Ro oricum), iar cand mergem in drumetii si spre sfarsitul vacantei folosim factor 30. Nu stiu pentru copii cum e mai bine, dar pentru femeile care isi doresc copii trebuie gasita o balanta pentru expunerea la soare, desi nu e usor.

    • Dia, au in Decathlon pt toate varstele. Sunt f faine. Si palariuta cu filtru.

  11. Buna tuturor! Nu e asa usor de gasit o crema solara buna, mai ales ca toate au diferiti compusi chimici toxici. Am vazut de curand o emisiune destul de completa pe aceasta tema, si au reusit sa faca o lista cu substante de evitat. V-o las si voua aici, e destul de greu de citit, dar macar completa ? http://www.rts.ch/emissions/abe/9642164.html/BINARY/tableau_substances
    Pe site-ul lor e si emisiunea si o lista cu creme din comert cu plusuri si minusuri (de exemplu recomada crema de la Mustela 50+). In orice caz, crema, da, cat mai multa, inca de acasa (dureaza cam 30 min sa se instaleze protectia), si de repetat dupa fiecare scaldare! Spor la vara cu responsabilitate!

  12. Multumim pentru articol. Este nevoie de multa educatie pe acest subiect, vad asta mereu pe plaje si chiar si aici in comentarii. Astept cu maxim interes articolul cu cremele cu SPF pentru fata, eu inca nu am gasit crema care sa ma multumeasca in totalitate.

  13. O chestie funny. Anul trecut la mare in Italia, din pura curiozitate, chiar am urmarit famillile copiilor care aveau costum de protectie solara. Guess what? Toti, dar toti, erau romani. unul nu am auzit sa vorbeasca alta limba.
    si noi folosim creme, dar nu exageram. acord o atentie sporita fetitei pt ca ea are pielea alba, dar in rest, avem grija sa nu ne ardem si daca stam mai mult la soare, luam pe noi un tricou.
    Important e sa nu ne ardem.

  14. anul trecut la mare am fost atat de stresata de viata incat am aplicat crema SPF50 in exces pe mine si pe copii, ne`am intors asa albi ca daca nu aveam poze nu ma credea nimeni ca am fost la mare.
    anul asta am avut o abordare mai relaxata si am folosit crema dar nu in halul ala si toti avem un bronz frumos, fara arsuri, dupa expunere la soare dimineata si dupamasa.

    • am folosit-o multi ani, am si scris despre ea acum vreo 3 ani, noi am avut-o pe cea cu spf 50, dar astea ne sunt mai la indemana si am incredere in ele ca sunt ok, chiar daca au mai multe ingrediente.

  15. Paula’s Choice am luat si eu anul trecut si, intr-adevar, se intinde bine, se absoarbe ok, nu te arzi, DAR, anul asta am facut o analiza a ingredientelor, exista site-uri bazate pe studii stiintifice care fac asta, si am descoperit ca are muulte ingrediente periculoase. Inclusiv particule nano, care sunt periculoase, dar probabil fac crema sa intre in piele. Cremele cu ingrediente mai eco, care au filtre minerale de protectie, nu chimice, specifica in descrierea ingredientelor „fara nano particule”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *