Acoperă-mi sufletul cu niște straturi de lână… (p)

Acum câțiva ani, dacă-mi spuneai de haine de lână, îmi imaginam ceva de genul ăsta:

Super gros, înțepăcios, călduros, te ia cu transpirații și cu mâncărimi doar când te gândești. A fost nevoie să pun pe mine o bluză de corp din lână ca să pricep că prejudecata de mai sus nu făcea decât să mă priveze de o invenție foarte benefică mie, om friguros și transpirăcios.

În ziua de azi, hainele de lână arată așa.

Sunt subțiri, nu te înțeapă, nu te încurcă, de fapt, uiți că le ai pe tine.

Ne plac hainele de lână. Nu avem foarte multe, dar pe cele pe care le avem le purtăm de niște ani și, sunt foarte bune în continuare. Cel mai des folosim, din octombrie până în martie, articole de lenjerie de corp: bluzele, pantalonii, maiourile, dresurile, șosetele, eu am chiar și lenjerie intimă din lână. Copiii au și fulare, fuste, hanorace din lână și le aleg des, pentru că sunt ușoare, colorate, le permit să se miște în voie, au croieli interesante. Pe majoritatea le avem de la Hiphip.ro, un magazin românesc fondat de o familie faină, pe care o cunosc de vreo 6 ani, când am luat pentru Sofia prima pereche de jambiere colorate. Tot de la ei am luat apoi Marsupi, HopTye și Manduca, tot de la ei luăm și  hainele din lână.

Ce aș vrea să subliniez este că hainele de lână aduc cele mai multe beneficii când sunt purtate direct pe piele, nu pe deasupra. Cu alte cuvinte, dacă nu aveți un buget foarte mare și vreți să luați lână pentru copil, alegeți maiou sau bluză de corp și colanți întâi, apoi puteți adăuga în timp salopete, hanorace, rochii și alte accesorii.

Explicația e simplă: lâna respiră mult mai bine ca orice alt material. Când copilul transpiră, lâna poate prelua foarte bine umezeala, după care se va usca rapid, ținând în același timp cald corpului, spre deosebire de bumbac sau pânză ori material sintetic, care se usucă mai greu și țin rece pe zonele transpirate. Degeaba pui deasupra haină sau geacă de lână, bumbacul umed lipit de piele va ține rece.

În plus, lâna chiar ține mai cald decât orice alt material, ceea ce înseamnă că atunci când e foarte frig afară, nu e nevoie să îmbrăcăm copilul în șapte straturi, sunt suficiente două, maximum trei (bluză de corp, hanorac, geacă), copilul se poate mișca liber fără să-i fie frig.

Cum se întâmplă magia? Textura țesăturii din hainele de lână merinos permite existența printre fibrele de lână a unor bule mici de aer, care creează în jurul corpului un strat de aer cald, permițând în același timp ca excesul de căldură să fie eliminat, iar corpul nu se supraîncălzește.

Hainele de lână nu rețin praf și sunt destul de rezistente la murdărie, datorită structurii fibrei de lână merinos, care respinge în mod natural lichidele, care se scurg pe lângă material și nu sunt absorbite de el.

Nu sunt greu de întretinut, când se umezesc trebuie doar lăsate la aer, iar de spălat, pot fi puse la mașina de spălat la maximum 30 de grade, cu detergent special pentru lână.

Pentru că este hipoalergenă și nu reține praf, lâna este indicată mai ales pentru bebeluși și pentru copii alergici la praf. Și pentru că nu reține umezeală și respiră, e foarte bună pentru cei care fac multă mișcare, adică pentru toți copiii. 🙂

Ce veți observa repede este că hainele de lână nu sunt ieftine. E normal să fie așa, lâna merinos este obținută printr-un proces laborios și îndelung controlat, care nu face rău nici oilor, nici planetei, nici celor care prelucrează lâna.

Hainele de lână sunt și foarte versatile, le poți purta și când e rece, și când e cald, păstrând o temperatură bună a corpului. În ziua în care am făcut pozele acestea, temperatura a variat foarte mult. La prânz la soare erau 25 de grade, diineața și seara au fost spre 10. Nu am avut nevoie de nimic altceva decât de hainele de lână pe care le vedeți pe noi. Nu am transpirat, nu ne-a fost frig.

 

Sofia poartă în poze dresuri și sosete din lână de la MP Denmark (un brand danez cu o vechime de 75 de ani, unul dintre puținele branduri vechi care încă produce în Europa), cardigan și fusta Manymonths, la fel si căciula Dino (Manymonths este un brand finlandez care produce haine 100% lână cu o croială specială, gândite să fie potrivite multe luni). Colanții Sofiei sunt de la Joha,  100% lână, super moi si perfecti ca prim-strat basic.
Ivan a purtat șalvarii si hanoracul ManyMonths, iar bluza de corp albă este din lână și mătase de la Cosilana, un brand care produce în Germania din lână bio, certificată GOTS. La gât are un guler de la Pure Pure, un alt brand german cu accesorii super drăguțe din lână cu certificare bio provenită de la oi fericite. 🙂
Eu port o bluză de corp Joha și un cardigan din lână MaM (din colectia ManyMonths pentru adulți), cărora le-am adăugat gentuța MaM și gulerul Pure Pure, plus ciorapii din bumbac, mătase și cașmir MP Denmark.

Purtați lână? Vă place? Copiii ce zic?

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

33 comentarii

  1. M-am oprit de citit cand am intrat pe linkuri si am vazut preturile. Inteleg ca e lana, e bio, e cea-mai-cea, dar preturile sunt halucinante. Ce fel de adaosuri are magazinul asta, ca eu mi-am luat haine similare din lana din tara si strainatate la cel putin jumate de pret?! Nu mai vorbesc de solduri. 700-800 lei o amarata de bluza? Nu, multumesc, e ridicol! (Desigur, astept replicile ca sunt eu saraca, nu-mi permit, nu sunt de nasul meu etc 🙂 )

    • Pe orice site de profil intri, preturile sunt cam aceeași pentru ca lana merinos sau cea alpaca sunt foarte scumpe. Fibrele naturale au un anumit proces, unele sunt prelucrate manual. Da, pot părea scumpe. Asa credeam și eu. Pana am descoperit ca pentru iarna îmi sunt suficiente 5 body uri cu care nu transpira și se mișcă lejer, nu mai vorbesc de pantalonii dublați. Dacă te documentezi atent vei vedea ca lana e o investiție, iar hăinuțele se vând mai departe pe grupurile de fb.

    • Ce bluza vezi tu la 700 lei ? Dacă ne poti ajuta cu nume de magazine cu preturi mici te rugam sa ne spui, suntem interesati 🙂 Acum e perioada de colecții noi, astfel că nu prea sunt șolduri. Doar Dilling a avut un sale rapid weekendul trecut, cu livrare doar în Germania.

    • Și mie mi se par cam scumpe și ma deranjează ca nu scrie nimic despre densitatea materialului, ca sunt și merinoasele astea pe mai multe grosimi. Mi-am comandat niște colanți de la ei și din păcate sunt cam transparenți.
      Având în vedere ca eu le folosesc doar ca strat de baza în perioada rece prefer sa iau de la Merinito care sunt mai accesibile, oferă mai multe informații și sunt produse România, nu doar importate, deși nu la fel de fashion, sunt mai degrabă sportswear.

  2. Inteleg ca sunt scumpe din cauza materialelor, ok, unii oameni isi permit si e f bine asa.
    Dar nu puteau sa fie si frumoase? Sunt foarte basic, nu au imprimeu dragut sau o croiala mai avantajoasa, nimic.
    Si la carrefour gasesc haine mai atragatoare, inclusiv in postarile tale.
    Astea par haine de stat prin casa, iar la pretul asta chiar nu merita.. Daca tot costa 500lei o bluza macar sa nu para ca m-am imbracat de la SH! Firmele cate fac hainele astea ar putea sa investească si intr-un design mai modern, ca profit cred ca au suficient

    • Designul minimalist le fac ușor de asortat. Personal, le prefer asa. Lana merinos e o nișă.

    • Exagerat de scumpe si calitatea nu e chiar asa. Am luat de la Merinito bluzita cu maneca lunga cantarea la 200 gr bluza si m au asigurat ca tine de caldura ffbine etc. Dupa ce am platit am testat o si inghetam de frig in birou. Dupa cateva zile am returnat o intrucat nu merita o gramada de bani si sa tremuri de frig. Mai cald imi era cu hanoracul Champions de bumbac care costa jumatate din pret

  3. A venit articolul asta la marele fix pt ca mm cumparat tricouri din lana pentru barbat! 🙂 a fost f incantat toara vara! Acum vrea bluze cu maneca lunga.
    E de vis lana, nu transpira, se simte confortabil.
    Eu am luat de la.karrimor, insa nu am gasit si bluze cu maneca lunga.

  4. Iubim lana ???. De la aproximativ un anisor purtam doar lana ?este minunata, versatila. Si un plus la ManyM se poate purta mai multi ani ?

  5. De când am descoperit lâna viaţa noastră e mult mai simplă.
    Eu nu mai tremur de frig toată iarna si confortul hainelor de lână nu l -am întâlnit la niciun alt material. Si si copiii si soţul s -au molispit.am început cu cagulele Manymonths care sunt foarte practice, apoi Colanţii Manymonths si tot aşa. Acum lâna e nelipsită din garderoba noastră si mereu sunt întrebată de unde cumpăr hainele copiilor.

    • Colantii pot fi purtati si indoor? la gradinita, de exemplu…sau sunt prea caldurosi?

    • Cei de la manymonths sunt căldurosi si cam groşi pentru grădiniţe. Dar exista variante mai ieftine de la Joha de exemplu, care merg si de indoor.

  6. Hainutele de lana sunt minunate. Eu le-am descoperit cand cea mica avea 6 luni. Sunt scumpe, dar faza este ca nu ai nevoie de atat de multe haine cum ai la cele de bumbac pentru ca sunt mai rezistente la murdarie. Plus ca multe merg si doi ani la rand. Sunt foarte multumita ca ii dau doar cateva straturi de lana si se misca extraordinar de usor si este calda si cand afara este ger. Si a mea sta muuult afara, indiferent de vreme:)

  7. Hainele de lână sunt mai scumpe decât cele din bumbac sau materiale sintetice, deoarece materialul din care sunt făcute costă mai mult (la nivel mondial, în 2018 a crescut prețul lânii deoarece cererea a depășit capacitatea de producție).

    În plus, hăinuțele care au și certificări bio și sunt produse sustenabil, cum sunt cele din articol, incorporează în preț un salariul și condițiile decente de muncă ale lucrătorilor (cred că am auzit cu toții poveștile din fabricile textile industriale și ce înseamnă condițiile de muncă într-o astfel de fabrică), proceduri de vopsire cu substanțe non-toxice, condiții de viață și tratament al oilor.

    Hainele din producția sustenabilă sunt gândite să fie purtate mult timp, nu aruncate atunci când nu mai sunt la modă. De aceea au un design anume, clasic, care iese din mulțime fără a fi neapărat „țipătoare”, dar diferite și unice, sunt de multe ori lucrate manual, în mici ateliere, sau fabrici micuțe fair trade. Chiar și hainele pentru copii, care au o durată de folosire mai scurtă din cauza ritmului de creștere, pot fi folosite de mai multe generații la rând, dacă sun îngrijite corespunzător (am multe exemple de hăinuțe de lână purtate de 2-3 frați sau verișori).

  8. Si noi iubim lana. Da, un body de 60 lei e mai scump decât unul de 10 de bumbac, dar sunt mai multe beneficii :Nu mai transpiră, lana respinge murdăria, nu le spăl la fel de des. Poate părea utopie, asa credeam si eu, dar va invit sa le testați. Eu am inceput anul trecut cand am nascut bb2 si credeam ca ma voi opri la strat de baza , însă descoperind beneficiile mami o am ajuns sa avem tinute preponderent din lana , puține si de calitate. În plus, nu imi plac hainele cu multe imprimeuri astfel că hainele de lana Sunt perfecte, culori frumoase si vii, moi si fine. În plus, ele sunt gândite sa fie purtate mai multe sezoane. Piciul mare are o jagheta de lana fiartă de anul trecut, o poarta si iarna aceasta si o sa ii fie bună si la anul, fără să arate rau, ba din contra.

  9. Sunt și papuci de lâna de la AllBirds pentru adulti și copii, cred ca încă nu livrează in România, dar urmează sa se extindă. Nu am testat decât Joha și Cosilano din brandurile menționate de tine, îmi plac Icebreaker și Woolino cel mai mult.

  10. Chiar am programata o vizita la boutique sambata. Am mai luat pentru copil cagule, jacheta, salopete. Pretul e intr-adevar mare asa ca mai folosim si bumbac organic.

  11. Am un bebe pe care il port in sistem ergonomic inca de la nastere. Pentru ca se apropie iarna si vreau sa il port in continuare, dar sa fie îmbrăcat corespunzător astfel incat sa nu înghețe de frig am ales hainutele de lana. Evident preturile depășesc posibilitățile mele, prin urmare am apelat la grupuri de Facebook unde se vând haine de lana merinos SH sau la designeri/producători romani care fac lucruri superbe si la pret excelent. Merita încercate macar 2-3 piese pentru a vedea diferenta, apoi devine ca un “drog”

    • Ma bucur mult sa vad un articol despre aceste materiale. 🙂 Sunt intr-adevar minunate, iar proprietatile lor le fac incomparabile cu orice altceva in materie de imbracaminte.
      Din dragoste pentru aceste haine lana merinos am inceput si noi sa le producem in Romania.
      Intr-adevar preturile lor sunt mari comparativ cu alte hainute insa lana merinos este un material scump. Pe de alta parte, decat sa oferi copilului 4 pulovere groase de iarna, te poti limita la unul sau doua. In plus croiala acestor hainute le face sa fie potrivite mai multi ani.
      Mai vreau sa adaug faptul imbracand copilul in haine din lana, il scapi de „incotosmanarea” care ii limiteaza mult miscarile iarna (multi dintre micutii nostri, renunta sa se mai joace din aceat motiv) si te asiguri ca nu transpira sub toate acele straturi.
      Felicitari pentru articol!

  12. Si noi am ales hainele din lana pentru primul copil de 2.9 ani de cand avea aprox 6 luni, la inceput ni se pareau si noua foarte scumpe si am luat doar stratul 1 si in rest bumbac organic. Asta pana a inceput sa vorbeasca si sa ne spuna ca doar hainutele din lana mai doreste sa le poarte, doreste sa doarma in cele din lana si nu in bumbac etc. Asa ca ne-am conformat si avem doar lana acum, cateva piese pentru fiecare strat, pe care le purtam si 2 ani la rand. Cel mic creste in lana din prima lui zi si rugam cunoscutii sa nu cumpere haine si jucarii la evenimente, doar vouchere lana. E drept ca pentru noi adultii nu mai cumparam aproape nimic insa am avut atatia ani fara ei cand am putut investi in noi incat acum cu drag trecem pe ultimul loc…dupa lana minunata ?

  13. Am și eu o întrebare, puțin pe lângă subiect. Ce încălțăminte de iarna recomandati pentru bebeluși (mersul l-a început în primăvara, deci ar fi prima data când am avea nevoie de încălțăminte de iarna)? Până acum a purtat Tikki shoes, dar ei nu au ghetuțe/ cizmulițe și copilul nu e obișnuit cu încălțăminte cu talpa rigida, cum am văzut prin magazine.

    • Sunt foarte faine ghetele cu siret de la Kavat pentru primii pasi, au talpa flexibila si sunt foarte usori.

  14. Decât să mănânc mult și prost mai bine mă hranesc puțin și sănătos. La fel și cu lana. N-avem un dulap plin de haine pe care nu apucam sa le purtam și zac pe taft ci mai puține care intra des în circuit. Ne place stilul minimalist pt că e sustenabil. Suntem obosiți de brizbrizuri, sclipiciosenii și printuri cu Mickey mouse așa că pt noi brandul Joha e mai mult decât destul la capitolul acesta. Manymonths rămâne favorit pentru că un articol de la ei ajunge sa fie purtat 2 ani sau mai mult in functie de haina. Chiar jacheta de lana fiarta Disana, împlinește anul acesta 3 ani. O investiție care și-a scos banii, copilul se joacă in voie fara sa fie incomodat sau sa transpire excesiv. Totul incepe cu un articol de lana pe care îl cumperi și de care te îndrăgostești.

  15. Pentru cei care cred ca lana e un must dupa ce au citit acest articol, pot sa spun si experienta cealalta: se poate trai si fara! Ba chiar foarte bine.
    Acum 5 ani de zile, cand am nascut fetita si urmaream toate trendurile mamicesti am avut o perioada de ‘toata lana sa vina la mine’.
    Pentru ca era destul de scumpa, in primul an am cumparat doar lucruri pentru copil.
    Ma intalneam in parc cu alte mame, vedeam semnul ManyMonths pe hainite si ne zambeam complice: aveam copiii imbracati optim, ca doar lana merge si la rece si la cald si cand e umed – e visul oricarei mame!
    Sigur, nu poti cumpara doar hainele: trebuie detergent special, trebuie lanolina, trebuie spalat special… daca ceva nu merge, sigur nu faci tu ceva bine, ia mai cumpara si asta!
    Al doilea an, am cumparat lucruri si pentru mine. Si atunci am deschis ochii. Ce pacaleala!
    Ca si strat de baza, aveam haine termo din Decathlon la preturi mult mai accesibile si care isi faceau treaba mai bine.
    Ocazional, cand imi apare cate o reclama la un site cu ‘lanoase’ intru sa vad ce mai apare, dar nu am mai recumparat nimic de mult timp.
    Sunt bune, ca orice haine din fibre naturale, dar nu se merita sa faci febra ‘lanei’ si sa spargi bugetul familiei pe asa ceva cum adesea se intampla pe grupul in care eram.

    • de acord cu ce spui! dar sa stii ca se poate sa te bucuri de lana fara sa spargi ceva (bugetul sau creierii). 🙂

      Uite, noi avem toti haine de lana cat pentru un strat de pus pe piele, copiii au cateva in plus. alte accesorii nu avem, nici detergent, nici alte minuni. ne bucuram de lana si nu suntem wool-addicts! 🙂

  16. am digerat informatia din articol ceva timp si ieri am depus o comanda la hip hop (ce fain era daca ne dadeai un cod de reducere la acest articol! :)) pentru ciorapi lungi de lana si un maieu, ambele cu 70% lana merinos pentru ca daca toti ziceti ce tesatura grozava este, asa trebuie sa fie. eu port fuste si rochii destul de des iarna si m`am saturat sa`mi inghete picioarele chiar si in ciorapi 70-100 den. sunt curioasa cum e lana!

    • sunt foarte misto ciorapii! am si eu unii negri si ii port des iarna, de fapt, sunt singurii ciorapi pe care ii port iarna. 😀

      ai dreptate cu codul de reducere, imi pare rau ca nu m-am gandit. o sa facem sigur data viitoare!

    • mi-a si sosit coletul, e profi magazinul asta, s-au miscat foarte rapid, multumesc pentru recomandare! abia astept sa ajung acasa, sa spal produsele si sa le port! maieul e foarte fin, merinos si matase, cred si eu 🙂

  17. Buna. Undeva intr-un comentariu pe care nu-l mai gasesc spuneai ceva despre lenjerie de lana ptr adulti. Ma refer la chiloti si body-uri ptr femei. Ce produse ai incercat si imi poti recomanda, te rog?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *