Ce mai citește soțul meu pe internet (ep. 27) – oceane, adolescenți și iepuri

1. Nu există nici un scenariu în care creșterea nivelului oceanelor să se oprească în acest secol (sursa)

Noul raport special al U.N. privind oceanul și criosfera (adică partea înghețată a Pământului) subliniază faptul că întinderile de apă ale planetei intră într-o nouă etapă care nu mai poate fi oprită. Nivelul mării a crescut cu 0.2 metri de la sfârșitul anilor 1800, iar acum unele orașe de coastă se inundă în mod obișnuit în timpul mareelor. Zona arctică se încălzește la o rată de 2 ori mai rapidă față de cea globală iar gheața marină este în declin rapid, ceea ce provoacă perturbări grave comunităților indigene și faunei. Oceanele se încălzesc la toate adâncimile, iar valurile de căldură lovesc din ce în ce mai des vietățile marine. „Schimbările prin care trec oceanele nu pot fi oprite”, spune un autor al raportului.

Chiar săptămânile astea este un val de căldură în oceanul Pacific (sursa) în urma căruia peștele ăla mic despre care auzeam noi când eram copii că ”a ieșit din oceanul Paci-fic” s-ar putea să nu mai iasă deloc pe motiv că a dat cu șutul în găleată. Ultimul astfel de val de căldură, înregistrat în 2014-2016, a creat o explozie de alge toxice (consumă oxigenul din apa care și așa are mai puțin oxigen decât normal pentru că e mai caldă), a ucis nițel niște lei de mare și alte bucurii din astea.

Poate știți că eu am acvariu cu peștișori. Multă vreme am avut acvariu de apă dulce, însă de vreo 2 ani am acvariu de apă sărată (cu corali și pești). Pe lângă faptul că acvariul marin costă de rupe față de cel de apă dulce, mai e o diferență majoră pe care nu am înțeles-o cu adevărat până nu am trăit-o pe pielea mea, și anume faptul că vietățile marine sunt foarte sensibile la temperatură. Ca să vă faceți o idee, temperatura optimă pentru ambele tipuri de acvarii este pe la 25 de grade, dar în timp ce peștii și plantele din acvariul de apă dulce n-au nici pe naiba la 29-30 de grade, lighioanele din acvariul marin încep să fie cam pleoștite de pe la 26 și sunt garantat cu roțile în sus imediat ce termometrul arată 27. Să nu-i ziceți nevestei, dar dacă ni se defectează aerul condiționat într-o vară, gaura din buget va fi semnificativ mai mare decât costul reparației aparatului de aer condiționat :-).

2. Mamele care folosesc un ton dur atunci când le cer copiilor adolescenți să facă ceva au șanse mai mari să pornească o ceartă decât să-i convingă să facă acel lucru(sursa)

Un studiu a examinat impactul tonului folosit de către mamă atunci când adolescentului (14-15 ani) i se cere să-și facă temele sau să se pregătească pentru școală dimineața. Cel mai eficient a fost un ton blând, de sprijin și încurajare. Un ton dur a dus la ceartă, un ton neutru nu a dus la nimic. Cumva, aș zice că nu aveam nevoie de un studiu că să știu asta, dar na. Nu s-a testat același lucru și pentru tați, probabil pentru că tații nu sunt capabili decât să folosească un ton dur :-), care de obicei funcționează :-). Ok, partea asta am adăugat-o de la mine.

3. Iepurii ar putea deține răspunsul la misterul orgasmului feminin (sursa)

Misterul orgasmului feminin este de ce există el. Oamenii de știință nu sunt lămuriți în privința acestui lucru, deoarece nu este necesar pentru reproducere. Acum au făcut un experiment în care unor iepuri femelă li s-a dat Prozac, un antidepresiv despre care se știe că reduce capacitatea femeilor de a avea orgasm, și au numărat ouăle pe care acele femele le-au produs după ce au făcut sex cu un mascul numit Franck – adică Franck – norocosul, aș zice eu. Rezultatele au arătat că femelele au produs cu 30% mai puține ouă decât un alt lot de 9 femele care nu au luat Prozac.

Rezultatele susțin teoria potrivit căreia iepurii au nevoie să experimenteze ceva asemănător cu un orgasm pentru a avea o creștere hormonală și pentru a ovula, deși nu se știe dacă iepurii simt și plăcere sexuală când au acest soi de orgasm. Doar că evident femelele de om au ovulație spontană, spre deosebire de iepuri, așa că concluzia e că orgasmul feminin este o chestie vestigială, adică a rămas pur și simplu de pe vremuri fără să mai aibă vreo funcție în prezent.

Numai că se pune întrebarea de ce mai există, dacă nu ajută la nimic, și aici vine o a două teorie, aceea că orgasmul a fost selecționat pentru a recompensa bărbații pentru fertilizare și există în prezent și la femei din cauză că embrionul uman are la început aceeași formă și pentru bărbați și pentru femei. Habar nu am dacă e așa sau nu, eu doar mă bucur că orgasmul există.

Asta-i tot, eu vă urez un weekend răcoros, în care să nu urlați la adolescent și în care să … vă odihniți.

PS Dacă ați ratat articolul anterior, îl găsiți aici. 63% dintre respondenții la sondaj au spus că e justificat din punct de vedere etic să tratăm oamenii diferit de animale iar 40% au spus că e justificat să tratăm diferit animalele între ele. Resul au zis invers, desigur.

Robo
Robo

Beautiful. Dirty. Rich.

Articole: 77

2 comentarii

  1. În apărarea orgasmului feminin, am citit un articol conform căruia contracțiile(spasmele) datorate orgasmului ajuta sperma sa migreze mai ușor către sursa. Mai erau niște chestii destul de convingătoare ca să ajute femeile în căutarea marelui O.

  2. numai eu mi-am amintit automat episodul ăla din M.A.S.H. în care Hawkeye opera un iepuraș ca să-i scoată ovulele (sau uterul, sau ceva) pentru a face un test de sarcină pentru Margaret?! 🙂 (aparent testele de sarcină erau la început și se făceau pe ovule/ceva de iepure- care de obicei era sacrificat, dar de data asta Radar insistase pentru salvarea iepurelui)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *