Un doctor bun și frumusețea minții autiste (p)

Copiii noștri au avut mereu, și la grădiniță, și la școală, colegi cu nevoi și cu comportamente diferite de majoritatea. Copii care fie aveau însoțitor permanent, fie erau sub supraveghere și îndrumare specială din partea adulților de la clasă. Mereu am considerat un privilegiu să ne ducem copiii în instituții de învățământ incluzive, care dau o șansă și ajută copiii care suferă de tulburări de spectru autist, ADHD sau de diferite forme de întârziere cognitivă sau comportamentală. Deși nu a fost întotdeauna ușor pentru ei, pentru că au fost și episoade mai complicate, în care copiii noștri au fost răniți, cred că pentru ei e important să înțeleagă nevoile acestor copii și responsabilitatea noastră de a-i ajuta așa cum pot.

Sofia a ales să stea în ultimul an de grădiniță foarte aproape de colega ei cu probleme, deși acesta o scuipa și o împingea. A simțit ea că poate fi de folos dacă îi este prietenă, și acum, niște ani mai târziu, știu sigur că a învățat multe din asta. Iar fetiței i-a fost mai ușor să se adapteze cu Sofia alături.

Copiii care suferă de tulburări din spectrul autist au și ei nevoie, ca toți copiii, să fie iubiți și acceptați, au nevoie de timp, răbdare, de acces la prieteni și la informație. Știu că nu toate grădinițele și școlile sunt pregătite să îi primească, e nevoie ca dascălii să fie antrenați special pentru a-i ghida corect și a-i ajuta să se integreze, părinții celorlalți copii au și ei nevoie să înțeleagă, să fie altruiști și răbdători și să-și învețe copiii cum să se poarte, să nu râdă de ei, să nu-i agreseze, să nu-i izoleze.

Zilele trecute am filmat un clip alături de Marius Manole și Vasi Rădulescu. Îl vedeți mai jos. În clip, am fost vocea lui Călin, care este diagnosticat cu Asperger și își dorește să devină artist. Eu sunt sigură că o să reușească.

Călin are acum 16 ani și este elev la un liceu de artă, undeva în România. Face de mic terapie comportamentală. A fost diagnosticat târziu: la 5 ani a fost încadrat la ADHD, la 9 ani la Asperger, un diagnostic asimilat tulburării de spectru autist. A fost exclus de părinții colegilor de la prima grădiniță, a mers la școli de stat, dar din clasa a V-a, el și mama lui au decis să nu mai comunice școlii diagnosticul. Vrea să fie discret, pentru că acum se consideră un adolescent tipic. Zi de zi însă, fobii și dureri normale se pot transforma pentru el în momente de panică. Călin spune: Când învățătoarea m-a mutat în ultima bancă, am pus o geacă lângă mine, să-mi imaginez că am coleg. Întotdeauna am avut o minte creativă. Acum sunt la liceu, am mulți prieteni, colegi mișto și o pasiune pentru artă. Desenez, pictez și fotografiez, creez și asta este ceea ce sunt azi. Voi fi probabil artist.

Asociația Help Autism m-a ajutat să văd și să înțeleg și calitățile și abilitățile speciale pe care le au persoanele cu autism:

  • Sunt foarte atenți la detalii
  • Se pot concentra foarte bine timp îndelungat, pot ignora factorii care le distrag atenția
  • Sunt foarte bunin observatori
  • Au o memorie de lungă durată foarte bună
  • Au acces rapid la amintiri
  • Înțeleg în profunzime cum funcționează lucrurile
  • Sunt foarte raționali și aplică perfect tiparele pe care le învață
  • Sunt foarte tenace
  • Au spirit critic
  • Acceptă diferențele pe care le afișează ceilalți și nu emit judecăți pe seama lor
  • Găsesc soluții inovative
  • Sunt foarte loiali și sinceri
  • Își respectă angajamentele luate
  • Sunt creativi, au o imaginație foarte bogată

De altfel, am citit că o mulțime de persoane celebre pentru ce au realizat în viață au suferit sau suferă de autism: Anthony Hopkins (actor, Asperger), Dan Aycroyd (actor, Asperger), Kim Peek (persoana care a inspirat filmul Rain Man, Kim știa pe de rost 12.000 de cărți, dar nu reușea să se îmbrace singur), Stanley Kubrick (regizor, Asperger), Andy Warhol, Glenn Gould (pianist, Asperger), Lewis Caroll (scriitor), Temple Grandin (activistă), Emily Dickinson (poetă). Și despre Mozart se crede că ar fi avut o formă de autism, pentru că dădea obsesiv din brațe, era foarte deranjat de anumite sunete, repeta anumite fraze și avea schimbări bruște de stare.

Multe personaje din filme sau cărți extraordinare poartă acest sindrom. De exemplu, Ray din Rain Man, Forest Gump, Amelie Poulain, Oskar, din Extremely Loud and Incredibly close, Cristopher Boone, din cartea Întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții, Daniel Connolly, din filmul PS: I Love you.

Autism are și doctorul Shaun Murphy, eroul principal al serialului The Good Doctor, care are premiera joi, 3 octombrie pe AXN, de la ora 22.00. Serialul este foarte popular în toată lumea, a fost desemnat de curând „Best Drama TV Series – International TV Audience Awards în cadrul prestigiosului Festival de Televiziune de la Monte Carlo 2019”.

THE GOOD DOCTOR – SEASON 1 – GALLERY – Freddie Highmore

Rolul principal este jucat de Freddie Highmore (care a mai jucat în August Rush, The Golden Compass, Charlie&The Chocolate Factory) , iar episoadele tratează diferite situații medicale dificile rezolvate ingenios de dr. Murphy, un tânăr care are autism și care începe un stagiu la secția de chirurgie a unui spital din California.

Singur pe lume și având dificultăți în a lega relații cu cei din jur, tânărul îl are de partea lui doar pe doctorul Aaron Glassman (Richard Schiff), cel care îl aduce să lucreze la St. Bonaventure și care se va opune de fiecare dată scepticismului și prejudecăților celorlalți membri ai consiliului de administrație al spitalului. Shaun are o minte extraordinară, care vede lumea altfel, astra fiind de fapt super-puterea lui!

Serialul va fi difuzat pe AXN începând de pe 3 octombrie, în fiecare joi seara, de la ora 22.00.

Vă las cu trailerul serialului:

Detalii veți găsi și pe pagina de Facebook AXN.

Revenind la copii, ajută să fim informați măcar sumar despre problemele pe care le au copiii cu care interacționează ai noștri și să le oferim și lor contextul de a înțelege și a sprijini în integrare pe cei cu minți atât de diferite, dar egal de frumoase.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *