1. Copiii din România nu o duc deloc bine (sursa)
Patru din zece elevi de 15 ani din România abia știu să citească, în timp ce mai bine de 46.000 de copii abandonează școala în fiecare an. Peste 60% din școlile din mediul rural au toaletele în curte. 61% dintre copii au spus că au fost pălmuiți cel puțin o dată acasă. 6% dintre copiii din România nu sunt înscriși la școală.
Copiii din România sunt expuși riscului de exploatare sexuală, trafic de persoane și exploatare prin muncă, mai ales în comunitățile dezavantajate.
O treime din copii trăiesc sub pragul sărăciei.
În alte știri, doamna judecătoare Lia Savonea, de la CSM, unul din principali aliați ai PSD în domeniul justiției, a sesizat Inspecția Judiciară cu privire la articolul platformei Dela0.ro (link) referitor la încadrarea sistematică de către instanțele naționale a actelor sexuale cu victime copii ca fiind acte consimțite de către minori (sursa).
Deci înțelegeți, în loc să ceară investigarea deciziilor prin care judecătorii au zis că fetițe de 10-12 ani au consimțit la sex cu adulți, ea cere investigarea jurnaliștilor care au scris despre cazurile acestea. Motivul, țineți-vă bine: că expunerea jurnalistică a respectivului fenomen judiciar are potențialul de a atenta la buna funcționare a sistemului de justiție. Auzi, la buna funcționare a sistemului de justiție care zice că minorii consimt la sex cu adulți.
2. Am fost un astrolog. Iată cum funcționează și de ce am renunțat (sursa)
Un articol foarte interesant scris de cineva care a fost astrolog. Esența este următoarea: oamenii au nevoie de un loc în care să se descarce pentru jumătate de oră sau cât o fi.
Autorul și-a dat seama la scurt timp după ce a început să practice astrologia că gama de probleme pe care le au oamenii care vin la astrolog este limitată: probleme în dragoste, probleme la muncă, lipsă de curaj pentru a face o schimbare oarecare. De exemplu, bărbații tineri care suferă din dragoste vin la astrolog pentru că e mai puțin riscant pentru ei decât să vorbească cu prietenii. Autorul ajunsese atât de bun la ghicitul problemei celui care îi intra pe ușă încât uneori zicea încă de la intrare ”Uit-o, nu te merită!” și ăla cădea imediat pe spate de admirație.
Inteligența sau educația nu te feresc de superstiție, pentru că problemele oamenilor de multe ori sunt despre lucruri pe care nu le pot controla, adică despre incertitudine, iar creierul uman se descurcă foarte greu cu incertitudinea. Despre mileniali, autorul zice că sunt clienții ideali, pentru că au crescut cu Harry Potter și au intrat pe piața muncii într-o economie precară :-).
Deci, mersul la astrolog chiar funcționează uneori, pentru că nu e important dacă ce auzi acolo e sau nu e adevărat, ci doar dacă are sens pentru tine și dacă te face să te simți mai bine. Sigur, asta nu înseamnă că e mai bine să dai banii ăia la astrolog decât la psiholog.
3. Cei care tânjesc după intimitate: profeția lui Houellebecq despre inceli (sursa)
Stăteam eu așa și mă gândeam cum nu am mai citit o carte de nici nu știu când, de exemplu nici măcar ultimul roman al lui H. nu l-am terminat, deși e unul din scriitorii mei preferați. Citesc zilnic și destul de mult, zic eu, de fapt citesc mai mult decât atunci când citeam cărți, dar chestia e că citesc practic doar pe internet, nu știu cum s-a întâmplat asta. Ei, și din una în alta, am început să trec în revistă mintal cărțile lui Houellebecq – sunt de părere că alea mai vechi sunt mai bune.
Când mi-am amintit de ”Extinderea domeniului luptei”, scrisă în 1994, citită de mine în 2005, mi-am dat seamă că viziunea lui Houellebecq despre interacțiunea dintre sexe este foarte similară cu ceea ce cred incelii astăzi. Dacă nu știți ce sunt incelii, puteți să citiți o scurtă introducere pe care am scris-o în primăvară (link).
Iată un citat ca să vă faceți o idee, dacă nu sunteți familiari cu cărțile domnului H.:
”Este un fapt … că în societăți precum a noastră sexul reprezintă cu adevărat un al doilea sistem de diferențiere, complet independent de bani; și, ca sistem de diferențiere, el funcționează la fel de necruțător. Efectele acestor două sisteme sunt, în plus, strict echivalente. La fel ca liberalismul economic restrâns și din motive similare, liberalismul sexual produce fenomene de pauperizare absolută. Unii bărbați fac dragoste în fiecare zi; alții de cinci sau șase ori în viața lor sau niciodată. Unii fac dragoste cu zeci de femei; alții cu nici una. Este ceea ce se numește „legea pieței” … Liberalismul economic este o extensie a domeniului luptei, extinderea acesteia la toate vârstele și la toate clasele societății. Liberalismul sexual este, de asemenea, o extensie a domeniului luptei, extinderea acesteia la toate vârstele și la toate clasele societății”
Eu sunt de acord cu paragraful de mai sus, la fel ca și incelii, însă, spre deosebire de ei, eu nu cred că succesul sau insuccesul unui bărbat pe această piață sexuală este pre-determinat și deci nu poți să faci nimic în sensul ăsta (ei cred că totul se reduce la felul în care arăți, forma feței și alte prostii din astea pseudo-științifice). De asemenea, tot spre deosebire de inceli, eu nu cred că femeile sunt niște târfe interesate sexual doar de bărbații care arată bine. Mă rog, nu detaliez, zic doar că sunt mai multe diferențe între ce cred eu și ce cred incelii :-).
Dar ce voiam să zic de fapt: pentru o fracțiune de secundă eu chiar am crezut că sunt singurul care a făcut legătura asta dintre Houellebecq și inceli :-)) … evident, o simplă căutare pe google mi-a dat peste nas rapid, multă lume a observat asta cu mult înaintea mea. Totuși, pretty cool stuff.
Asta-i tot, vă invit să votați în sondajul de mai jos și vă urez un weekend de stat la căldurică în casă, cu excepția celor câteva zeci de minute cât durează să mergeți la vot.
PS Dacă ați ratat episodul anterior, îl găsiți aici.
1. Stii de ce spun eu ca filozofia incelilor e BS? Pentru ca nu trebuie sa fii frumos, musculos sau bogat ca sa te placa femeile. Sunt convinsa ca daca s-ar face un studiu, barbatii cei mai cautati sunt cei care fac femeile sa rada (parere pur personala). Acum, pentru ca incelii vizualizeaza femeile ca pe niste obiecte destinate pur placerii lor, dar de care nu se pot apropia din niste cauze stabilite arbitrar tot de ei, normal, arata-mi mie o femeie atrasa in mod natural de o asemenea gandire si filozofie…
2. Un astrolog bun e un fin psiholog de obicei. Nu cunosc niciunul personal, dar parerea mi s-a acccentual dupa ce am citit articolul tau.
3. Cred ca ar fi nevoie de cazuri extreme ca sa se schimbe sistemul judiciar (si parerea majoritatii „boborului”), daca fata de 10 ani a unui mare magistrat ar veni violata acasa de unchiu-sau de 52 de ani, dar fara urme de violenta, sa vad cat de mult i-ar place respectivului sa i se spuna ca „probabil i-a placut, e act consimtit” sau ca „probabil si-a cautat-o, n-ai vazut cum se purta?” sau alte aberatii pe care le-am mai auzit… Foarte trist, ingrozitor.
Simona, nu, logic ca nu faci femeile sa rada. Tu iti faci bananele din supermarket sa rada? Logic ca nu. Tot obiecte sunt si femeile.
Citisem manifestul unuia care a si impuscat niste oameni inainte sa se omoare.
Printre altele, spunea ca o tipa il invitase in oras. Si era scarbit de asta. In primul rand ce e jignirea asta sa il invite in oras si sa nu i se ofere direct pentru sex, crede ca el nu e suficient de atragator? Plus, tipa nu era suficient de frumoasa pentru el, e nedrept sa nu i se ofere cele mai frumoase femei din lume.
Mda…
Referitor la punctul 1, am văzut recent un interviu foarte interesant cu Diana Oncioiu, jurnalistă dela0.ro. Las link-ul, în caz că nu încalc vreo regulă a blogului, poate mai sunt și alți oameni interesați de subiect: https://www.youtube.com/watch?v=DjYBZAxzf6Q
Mihaela, am ras cu lacrimi, argumentul cu bananele e imbatabil :-))) Si da, mi se pare extrem de scary cand citesc cum gandesc multi dintre ei… Genul ala de informatie care te face paranoica, mai ales daca esti femeie, te uiti in jur la diversi si te intrebi ce vad cand se uita la tine… (o banana?! :-))) )