Părinții pot cere școlilor introducerea opționalului de educație juridică pentru anul școlar următor

Luna asta și în ianuarie 2020, părinții mai pot depune cereri pentru predarea anumitor materii opționale în școli. Așa că vin și eu cu o idee! Ce ați zice de o materie care să-i învețe pe elevi, la modul practic, care sunt drepturile si responsabilitățile lor, care sunt procedurile statale care pot fi derulate cu privire la ei și care este răspunderea legală în diferite cazuri, cum trebuie sa fie tratați minorii la școală, pe strada, în societate sau online?

Opționalul se numește Educație juridică și este gândit pentru copii de la clasa a șaptea în sus, deoarece cunoștințele legale și juridice vizează copiii care sunt în jurul vârstei de 14 ani, căci de la această vârstă legea îi face pe copii responsabili penal și contravențional.

Pentru cursul de Educație juridică există deja programă, suport de curs și se organizează instruire pentru specializarea profesorilor. Toate materialele pentru acest curs sunt realizate de organizația non-guvernamentală VeDem Just, fondată de judecătorul Cristi Dănileț. Acest opțional s-a predat deja în mai multe unități școlare anul trecut, iar numărul lor s-a triplat în acest an. În total, peste 20.000 de elevi au beneficiat de acest cursuri în școli din toată țara. Sper ca anul viitor numărul școlilor în care se predă opțional această materie să fie de o sută de ori mai mare.

Așa că, dragii mei, dați mai departe vestea că există acest curs opțional, cred că e teribil de important să creștem o generație de adulți care-și cunosc drepturile, care respectă legea, care înțeleg cum se pot implica și vor să o facă!

Am pus mai jos detalii despre acest curs, sper să conving cât mai mulți părinți și dascăli să ofere acest opțional anul viitor copiilor! Mai multe detalii despre curs găsiți și pe Educațiejuridică.ro sau pe pagina de FB a judecătorului Cristi Dănileț.

Cum se poate preda Educația juridică în școli?

Există în acest moment două variante: sub forma unui curs opțional oferit de școală (15 ore, una pe săptămână, indvidual sau împreună cu alt opțional, cel de economie, de exemplu) sau ca activitate punctuală susținută de un profesionist în drept (o oră, posibil două). Am detaliat mai jos cele două variante, cu informații primite de la VeDem Just.

Educația juridică predată în mod formal ca materie opțională în cadrul CDȘ – Curriculum la Decizia Școlii. Ceea ce înseamna că poate fi vorba de o disciplină de sine stătătoare cu titlul „Educație juridică” sau „Elemente de drept”, ori un modul împreună cu o altă materie în cadrul unei discipline mixte, cum ar fi „Educație juridico-economică”, „Educație financiară și juridică” etc. CDȘ este stabilit de către Consiliul de administrație al școlii, în urma consultării elevilor și părinților. Aici puteți voi interveni, depunând săptămâna asta o cerere către școală pentru includerea acestui opțional în CDȘ.

Cum se specializează profesorul în educație juridică?

Există profesori care au urmat cursuri de drept, ori chiar au absolvit studii de drept, cu sau fără licență – ei sunt, probabil, cei mai indicați. Cei care nu au astfel de studii, dar predau totuși o materie socio-umană ( istorie, filosofie, comunicare, civică, etc.), sunt potriviți, de asemenea, să predea și educația juridică. Indiferent de specializarea deținută, orice profesor poate urma un curs gratuit organizat în cursul verii de asociația VeDem Just în cadrul proiectului „Profu` de juridică”. Amănunte aici.

Există manual pentru Educație juridică?

Nu există încă un manual de educație juridică acreditat de Ministerul Educației, dar asociația VeDem Just a publicat un ghid practic de educație juridică, „Elevul și Legea” conceput de judecătorul Cristi Danileț  (Tribunalul Cluj). Ghidul este la a patra ediție și conține 15 lecții ce acoperă mai multe domenii ale dreptului, cu teme de interes pentru elevi și cu exemple din practica instanțelor judecătorești. El se distribuie gratuit de către asociație, astfel: varianta electronică poate fi descărcată de oricine de aici. Varianta tipărită se distribuie de către membrii asociației, la cererea profesorului de educație juridică, pentru toți elevii care studiază această materie opțională. Pentru elevii mai mici există mini-manualul „Unde-i lege nu-i tocmeală” care cuprinde noțiuni ce țin de domeniul penal, disponibil doar electronic.

Acesta e cuprinsul ghidului, care reprezintă totodată și sumarul cursurilor de Educație juridică, adică despre asta vor discuta copiii la școală:

La ce școli se predă acest opțional în anul școlar 2019-2020?

Există în acest moment 14 școli din toată țara în care se predă deja acest curs. Le găsiți pe toate aici.

 

Educația juridică predată în școală non formal: Conform unui protocol încheiat în 2013 între Ministerul Justiției și Ministerul Educației, s-a permis accesul profesioniștilor dreptului în școli și al elevilor în tribunale pentru întâlniri pe teme legate de drepturi, dar mai ales de responsabilități. Pentru a invita în școala vostră un om al legii este suficient să dați un simplu telefon la instanța judecătorească din zonă (date contact pe http://portal.just.ro), la parchet – date de contact la http://mpublic.ro/ro/content/harta-unitati-subordonate; sau la un barou – datele avocaților la http://unbr.ro/barouri-membre/.

Pentru a invita un membru sau un voluntar al asociației VeDem Just puteți contacta persoanele indicate la https://educatiejuridica.ro/contact ori să trimiteți un mesaj direct pe FB https://fb.com/vedemjust.ro. În funcție de disponibilități, asociația nostră va putea trimite în școala dvs un judecător, un grefier, un avocat, un polițist sau un consilier juridic.

Cine contactează? Contactarea invitatului poate fi făcută de către directorul școlii sau de un diriginte. Contactarea se poate face și de către un reprezentant al elevilor sau al părinților, dacă trebuie să existe acordul cadrului didactic care va ceda ora sa. Invitații vor veni voluntar în școală.

Cât durează? Lecțiile durează, de regulă, o oră. La cerere și dacă nu perturbă activitatea didactică, pot fi prelungite încă o oră.

Ce elevi participă? Pot participa elevii de la orice nivel de învățământ preuniversitar. Idel ar fi ca să participe cei se apropie de vârsta de 14 ani sau au împlinit-o deja. Desigur, profesorii pot participa și ei la ore. Dacă spațiul permite, pot participa la o astfel de întâlnire elevii de la mai multe clase, de preferință de vârste apropiate.

Vă las cu un citat din cuvântul înainte scris de judecătorul Cristi Dănileț pentru ghidul de curs Elevul și legea:

Sunteți la vârsta când experimentați foarte multe lucruri: ascultați un anumit fel de muzică, vă îmbrăcați într-un stil personal, vă schimbați des frizura. Navigați mult online. Aveți propriii prieteni, propriile preocupări extrașcolare și propriile planuri.

Toate acestea sunt importante, căci ele vă vor forma ca oameni. Oameni care vor avea profesii, vor deveni buni cetățeni și patrioți, colegi de nădejde, oameni care vor face membri în cercuri de prieteni sinceri și care își vor întemeia familii. Vor fi însă și unii din generația voastră care vor face parte din acea categorie de oameni care profită de ceilalți, care trișează la examene, care fac rost de bani în mod fraudulos, care consumă substanțe interzise, care sunt membru în bande ce comit infracțiuni. Aceștia vor fi oameni negativiști și înfumurați, egoiști și agresivi.

Eu sunt judecător de mulți ani. În dosarele pe care le-am avut am văzut minori victime, îngroziți de ceea ce li s-a întâmplat; am stat de vorbă cu minori infractori, speriați de ceea ce avea să li se întâmple; am discutat cu minori temători pentru viitorul lor, căci părinții urmau să divorțeze. Am realizat că cei mici, dar mai ales adolescenții, nu știu ce drepturi au și ce sancțiuni li se pot aplica dacă greșesc. Și pentru a înlătura această stare de temere de necunoscut am început să merg în școli și licee, să explic tinerilor ceea ce au voie și ceea ce nu au voie să facă, cine îi protejează și cum, unde să se adreseze când au probleme și cum se pot apăra atunci când sunt acuzați. Mi-am făcut prieteni printre tinerii de vârsta voastră. Cu mulți țin legătura, inclusiv pe rețelele de socializare. 

Mie îmi pasă de viitorul vostru și de al țării noastre. Am scris acest ghid ca să aflați ce drepturi și îndatoriri aveți la această vârstă, ce garanții sunt prevăzute în lege și mai ales cum vă protejează organele statului atunci când aveți o problemă majoră. Poate că informațiile din această carte vă vor ajuta pe unii dintre voi să luați decizia corectă în ceea ce vă privește. Și, cine știe, poate că unii dintre voi vă veți simți atrași de acest domeniu, iar în viitor vom deveni colegi.

Așa că vă invit să lăsați deoparte Facebook-ul pentru câteva ore și să intrați în universul regulilor și al legilor. Începem cu prima regulă: aveți dreptul să vă știți drepturile! 

Sper să reușiți să aduceți acest curs în școala și/sau liceul copiilor voștri!

Photo by Banter Snaps on Unsplash

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

4 comentarii

  1. Draga Ioana,

    Te salut, te admir si iti citesc blogul aproape zilnic de cateva luni.
    Foarte laudabila o astfel de initiativa!
    Insa vreau sa te intreb ce stii despre Educatia Nitritionala in scoli ? Citisem ca ar exista un manual al dnei dr. Ligia Alexandrescu. Dar profesori? Pe acelasi mecanism se poate solicita ca optional ?
    Consider ca fiind de maxima importanta si necesitate educatia nutritionala pentru copii si te rog impartaseste-ne ce stii despre asta.
    Cu multumiri si pretuire,
    Ioana

    • Ligia Alexandrescu nu e medic, e doar nutritionist. Asta ca sa nu induceti lumea in eroare. Ca daca dvs. v-ati lasa influentata de parerile cuiva despre nutritie care nu are nici o treaba cu medicina sau operata pe creier de un inginer, este fix treaba dvs., dar macar sa aiba de suferit si terte persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *