Cum ne facem izolarea suportabilă, ba chiar plăcută pentru noi și copii?

E greu să stai în casă cu copiii. E greu să stai în casă.

Dar nu avem de ales, e important să respectăm recomandările autorităților, să limităm răspândirea virusului, e indiscutabil că asta e cel mai bun lucru de făcut. Stăm în casă.

Pentru noi e ziua a șaptea. So far, so good. Copiii sunt fericiți, n-am auzit atâtea te iubesc-uri de când mă știu. Eu… Pe la 2 după-amiaza sunt epuizată, dar rezist până la 9, când ei se culcă. Deocamdată. Probabil starea de izolare se va prelungi multe săptămâni, sunt încrezătoare că vom găsi soluții și atunci și o să vi le povestim și vouă.

Cum ne descurcăm?

Avem câteva reguli clare, pe care le respectăm. Avem un program care ne ajută să avem o previzibilitate și o structură, să nu ne certăm pe activități.

Între ele, ne jucăm mult, râdem, facem ce vrea fiecare (inclusiv eu).

Dimineața facem paturile și deschidem geamurile.

Dăm drumul la radio pe muzică, nu pe știri.

La 9.15, copiii deschid laptopurile (slavă Domnului că am păstrat toate laptopurile noastre vechi) și începem școala. Stau între ei să îi ajut, să îi verific, să îi încurajez și să îi sprijin tehnic când au nevoie. Pregătesc ingredientele pentru masa de prânz. Tati e în birou, lucrează. Iese doar ca să mănânce.

Pe la 11.00 avem o pauză scurtă de fructe și mișcare. Inclusiv eu.

Reluăm școala, terminăm pe la 12.30.

Copiii au timp liber până la 13.00, eu pregătesc masa.

Mâncăm toți împreună.

După masă, copiii se uită la un film ales împreună, eu mă uit cu ei sau scriu.

Noi nu eram cu ecranele, dar trăim vremuri excepționale, la care ne adaptăm. E important să poți fi flexibil, păstrând totuși niște limite.

După film, avem timp liber.

Copiii se joacă singuri sau împreună, eu am timpul meu o oră. De obicei aleg să citesc.

Apoi e timp de joacă împreună, jocuri cu zaruri, alergat, cărți, deghizări, dans.

Sunăm prieteni pe video, ne vedem, povestim, râdem. Și eu, și copiii, cu prietenii lor. E important să nu ne pierdem unii de alții.

La 17.00 luăm gustarea (mămăligă, paste, pate de casă, zacuscă etc), după asta iar ne jucăm, copiii citesc în română și engleză.

La 19.00 avem 30 de minute sport. Ivan și tati trag chiulul, eu cu Sofia lucrăm din greu.

La 19.30 facem duș și luăm cina, până la 8.30.

Apoi ne băgăm în pat la povestea de seară (Harry Potter, am ajuns la cartea a patra). La 9.15 cel târziu sunt în pat, la 9.30 dorm.

După 9.15 începe timpul meu, pe care-l petrec pe terasă, la un pahar de vin, vorbind cu oameni dragi sau privind vreun serial. Uneori mai lucrez, scriu, răspund la emailuri. Stau cu omul de povești, facem planuri.

La 11.00 mă duc în pat, citesc. La 00.00 dorm buștean.

De la capăt.

O să scriu și despre cum îmi gestionez emoțiile de claustrare, frică, de epuizare.

Dar ajută mult rutina, sportul, muzica, jocul, telefoanele cu prietenii, hazul de necaz.

Cumva, cândva, vom trece și peste asta!

Photo by Isaac Quesada on Unsplash

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

43 comentarii

  1. Pe mine tot ce ma deprima sunt vacanțele anulate si banii pierduți, ca vacanțele erau deja plătite, in rest se pare ca ma obișnuiesc foarte bine fără muncă 🙂

    • Banuiesc ca vom putea recupera cumva aceste pagube, majoritatea hotelierilor si companiilor aeriene ofera schimbari de date, bani inapoi sub forma de voucher, etc…cel putin daca este vorba de anulari cauzate de coronavirus.

    • Nu, nici macar biletele de tren intre Paris si Londra nu mi se restituie, desi Franța si-a inchis granițele :(((
      Gaura mare in buget cu vacanța asta, totuși cel mai rău imi pare ca nu mai plec, apoi ca am si pierdut atâția bani.

  2. Este greu. Acum vedem ce conteaza, ce e frumos si plin de dor. Vad primavara de la geam. Mi e dor de parintii mei, de curtea lor, de flori. De abia astept sa treaca si sa ma duc la ei ?

  3. Printeso,

    poti sa imi explici un lucru. de ce trebuie sa ne izolam cu totii??? copoii, tineri, oameni sanatosi, batrani, oameni bolnavi? raspunsul este, asa cum este vehiculat si viralizat (hehe) peste tot: sa ii protejam pe cei din grupele de risc – batranii si cei cu diferite afectiuni. ce efecte are vestitu’ virus asupra celor tineri si sanatosi? sunt deja muuulte cazuri in care abia daca aratau simptome de raceala. trece foarte usor.

    acum eu ma intreb, de cateva zile bune: DE CE SA NU II IZOLAM NUMAI pe cei din grupele de risc. viruslul o sa se raspandeasca foarte repede, da, dar daca cei predipusi la complicatii stau in casa, si sunt monitorizati (se face o centralizare cu cei peste 60 de ani plus cei cu diferite afectiuni) si asistati la nevoie. restul lumii, o sa ia virusul, da’ o se se vindece chiar si fara zile de concediu. cum am spus, este deja vehiculat peste tot, virusul este periculos pentru grupele de risc.

    eu ma uit cu groaza cum toata economia se duce in jos. UE recoamnda lockdown-ul (as in social distancing). nu e nevoie de mai mult de o luna pt ca toate micile firme sa dea faliment. cati someri or sa fie? cum o sa plateasca statul atata somaj? de ce sa nu salvam si sa mentinem economia? de ce sa ii izolam si pe cei care nu sunt afectati de virus?

    am mai vb despre asta cu niste cunostinte, si nimeni nu m-a inteles. poate nu explic cum trebuie…. toti o dau inainte cu viteza de raspandire a virusului, ca trebuie incetinita, sa poata faca fata sistemul de sanatate. DAR, daca cei din afara grupelor de risc contracteaza virusul, dar nu sunt afectati grav –> nu au nevoie de asistenta medicala, atunci nu or sa apeleze la doctori si asistente –> nu suprasolicita sistemul. atunci, doctorii si asistentele se pot canaliza numai pt cei care chiar au nevoie.

    offff, cred ca nu am cuvintele potrivite, si parca vad ca nici voi nu o sa intelegeti 🙁

    • Pai e simplu. Ne izolam cu totii ca sa protejam sistemul medical.
      Exista un numar limitat de ventilatoare/paturi in spitale.

      Daca ne imbolnavim 1 milion in acelasi timp, sistemul medical clacheaza. Si au de suferit si cei care nu sunt bolnavi de coronavirus si care au nevoie de spitale (care aveau si pana acum urgente si nu au pus pauza bolii lor). Iar doctorii vor trebui sa aleaga cine primeste tratament si cine nu.

      Daca intram in contact cu cat mai putine persoane, atunci poate vor fi maxim 1.000 de bolnavi de coronavirus in acelasi timp. Se poate acorda o asistenta medicala decenta celor bolnavi (indiferent de boala), si se acorda timp pentru gasirea unui tratament viabil.

      Asa ca stai acasa cat de mult poti. Protejeaza sistemul medical de care s-ar putea sa avem oricare nevoie.

    • @Dani: tu nu vrei sa intelegi.

      Tinerii nu sunt imuni la virusul asta, au doar o mortalitate mult mai mica ca a batranilor.

      https://www.google.com/amp/s/www.businessinsider.com/who-confirms-coronavirus-global-death-rate-rises-fatalities-numbers-2020-3%3famp

      Uita-te la grafic. Romania are (cu wikipedia si marja de eroare) cam 3.4 mil sub 15 ani, si cam 15 mil 15-65 (adica non-pensionari). Mai sunt vreo 3.5 mil peste 65.

      Daca o iau toti tinerii boala (si o vor lua, si cu carantina, tot se extinde ca focul, daramite daca nu faci nimic) ai asa:

      – 6 800 de copii morti (0.2%)
      – 300 000 de adulti morti (2%)

      Romania are vreo 7 000 de paturi la terapie intensiva. Deci unde ii bagi pe toti? Ii lasi sa moara in strada?

      Aaaa, si e doar mortalitatea. Nu am calculat cati au nevoie de spitalizare totusi. De vreo 3-4 ori mai multi. Si cine stie cum variaza cifrele astea cand singurul remediu e paracetamolul dat acasa.

      Si asta plecand de la presupunerea ca toti batranii vor fi izolati si nu se imbolnaveste niciunul, ceea ce e fff greu de realizat.

      Daca ai tu o varianta mai buna suntem dispusi sa te ascultam.

    • Pentru ca nu poti izola doar o partea a populatiei. Logistic e imposibil, cum ii alegi si ce faci cu ei? Le zici nu mai iesiti din casa 6luni-1an? Indiferent daca poate au nevoie de asistenta medicala pentru alte lucruri? Gandeste te practic cum se poate realiza asta. Mulți locuiesc in case cu persoane care nu sunt in grupa de risc. Aia stau si ei in casa?

      In anglia cred ca asta vor sa faca, dar nu vor reusi (parerea mea)

    • Mihaela, eu nu am spus ca tinerii sunt imuni. Ci ca la ei virusul se simte ca o raceala usoara. Fix pe site-ul care l-ai pus tu, scrie negru pe alb ca la 80% din cazuri (alea ce se cunosc, ca procentul e mai mare datorita cazurilor de infestare cu virus, dar care nu s-au testat, deci lipsesc din statistici) virusul trece ca o raceala normala, cand oamenii isi pot continua daily life fara nici o problema. Raman cele 20% din cazuri, cele cu complicatii si cele care duc la deces. Restul de analiza care ai facut-o, cu cati tineri sunt, cati se pot imbolnavi, intra fix in astea 20% (cu siguranta mai mic de atat).

      Kat, de ce nu poti izola numai o parte? Partea celor care se simt vizati, a celor care viata le este pusa in pericol? Tocmai asta e problema: ca se cere izolarea TUTUROR! Cei batrani si bolnavi se stiu, si ei dar sunt si in registrele spitalelor. Ei se izoleaza si singuri, fara sa ii oblige cineva, daca stiu ca pot muri din cauza virusului. Asistenta medicala se face punctual, la cine e nevoie. Au fost cazuri de batrani, peste 60 de ani care s-au vindecat. deci nu poti spune ca gata, 20% din populatie are nevoie de spitalizere.

      Izolarea universala, adica pentru toti o sa duca la o criza mai mare decat cea provocata de virus. Ferice de cei ce pot lucra de acasa. Hai sa ne gandim cat sunt astia, ce procent reprezinta cei care pot lucra de acasa? Ce se intampla cu fabricile? ce se intampla cu firmele de prestari servicii? cate firme vor da faliment? cate familii vor ramane fara venit? cu cat vor creste preturile la lucruri? cate vieti vor agoniza ca nu au un leu sa cumpere mancare pentru copii (aia de nu au nici parinti/bunici la tara, sa primeasca de acolo ceva de-ale gurii)?

      Situatia de acum este asemanatoare cu un razboi. Fara arme. Oare cat o sa dureze ca lumea sa isi revina, ca situatia economica sa-si revian si ea? Si cate victime or sa fie? Oare cine omoara mai mult? Covidu’ sau o criza economica MONDIALA?

    • @Dani:

      Nu zice nimeni sa stam toti constant acasa.

      Normal ca mergi la serviciu. Dar unii pot lucra de acasa. De ce sa nu o faca daca ajuta?

      La fel, unii pot lucra in ture, sa evite aglomeratia. Poti sa nu iesi cu colegii la o tigara. Poti sa nu stai la coada la cantina si sa mananci de acasa pachet. Poti merge pe jos o statie de autobuz.

      Poti evita magazinele si comanda online. Poti merge la padure in excursie si nu pe litoral, om langa om.

      Poti sa nu iesi in club. Iti e pofta de ceva, dai comanda acasa.

      Nu te duci la coafor, nu iesi cu prietenii la o cafea, nu mergi la cinema, nu te duci la aerobic.

      E mai degraba o incetinire, nu o izolare completa.

      Sigur ca poti spune ca 20% nevoie de spitalizare. Uita-te la italia, la china. Sunt spitalele pline, ii lasa sa moara ca nu au resurse. Ce s-ar intampla la resursele din romania?

      Nu trebuie sa fie criza, trebuie sa se reorienteze firmele. Sa ofere altfel de servicii. Livrari acasa mai multe. Servicii online etc.

    • Raspunsul scurt este un singur cuvant: epidemiologie. Incerc un pic mai detaliat:

      1. Cum poti sa izolezi complet grupul de risc? Practic, cum, cand au nevoie de medici, de pilda. Cand privesti grupul de risc nu e ca o felie de pizza pe care o poti taia, nu sunt doar oamenii de o anumita varsta. Oricine are diabet, de pilda, e la risc. Oricine are cancer. Oricine are o boala autoimuna. Prematurii. Etc. Cand virusul este foarte contagios. Cum, spune-ne tu, te rog. Virusul se transmite inainte sa arati simptome (e ceva debate despre asta) si are o perioada de incubatie intre 1 si 27 zile (Si aici e debate). Ce si cum izolezi, practic?

      2. Nu exista oricum o grupa de risc propriu-zisa, pentru ca la un numar mai mare de pacienti au aparut si cazuri medii si grave la populatie „tanara si sanatoasa”. Nu mortalitate mare, dar nevoie de internare. Uita-te pe datele din Spania si Italia si vezi cati au fost internati pana la urma. Boala e mai complexa decat pare la prima vedere, sa stii. Exista destule cazuri de oameni tineri si sanatosi care au murit sau au stat pe ventilatie luni intregi. Daca ai nevoie de studii despre asta, iti trimit cate vrei. Daca ai 1000 de oameni cu simptome medii care au nevoie de asistenta medicala in spital, unde ii bagi? Scoti pacientii de la dializa, sau pe cei de la reumatologie? Cum alegi?

      3. Ideea ta ar fi fost buna cand inca nu era nici macar 1 caz in Europa, sa spunem (Desi nici atunci). In momentul asta virusul circula si nu mai este practic ce zici tu. Nu mai exista ideea de izolare a cazurilor la risc pentru ca riscul este printre noi si daca nu ne izolam toti va continua sa se transmita. Nu e un glob de sticla populatia.

      4. Nu exista sistem medical in lumea asta care sa poata face numarului de cazuri. Uita-te, Lombardia are cel mai avansat sistem medical ca numar de paturi, medici, echipament din Italia si uita-te ce mortalitate au avut. In Spania medicii nu fac fata, efectiv sunt depasiti si inca nu s-a ajuns la cifrele din Italia (in fapte). Compara aceste tari cu Romania, daca te tine sufletul – pe mine nu. Inclusiv fara multe cazuri grave, ingrijirea bolnavilor presupune un buget de timp si spatiu si echipamente imens. Dureaza vreo 14 zile pe terapie intensiva. Sistemul colapsat afecteaza pe toata lumea. Nu e ca si cum nu mai exista femei insarcinate, accidente vasculare, infarct, cancer etc.

      5. Nu UE recomanda lockdownul. Specialisti epidemiologi, insasi OMS recomanda si au luat in considerare sanatatea publica si unde se poate ajunge.

      6. Cred ca trebuie sa repet cat de contagios este acest virus. SI cat de periculos. Inclusiv un adult cu o banala raceala nu va putea lucra la capacitate maxima. Plus, exista problema asimptomaticilor. De unde stii tu pe cine poti infecta cand mergi la munca?

      7. Eu sunt in carantina acum. Multi medici au fost infectati si nu pot munci. Cum afecteaza asta tot sistemul? Punctul asta era insa despre persiflarea acestui virus. „Vestitu´” virus, cum il numesti, OMOARA oameni. Multi oameni. Nu e deloc „doar o raceala”. Doar pentru ca exista oameni asimptomatici, destui, nu inseamna ca e asa, o joaca. Daca oamenii il luau in serios de la bun inceput si si-ar fi asumat si consecintele economice (uita-te ce face Franta, de exemplu), situatia nu ar fi ajuns aici. Dar a ajuns. Am zis multora, e usor sa faci misto de virus pana nu te omoara, pana nu iti pune mama pe un pat de terapie intensiva 2 luni etc.

      In concluzie, eu inteleg ca economia se duce de rapa si consecintele vor fi imense pentru toti. Inteleg ca pare ipocrit sa alegi boala asta ca autoritate publica si sa iti pese de ea dintre toate nenorocirile pamantului. Inteleg disperarea oamenilor care nu mai au loc de munca si sunt inchisi in case. Inteleg ca daca nu ai de-a face cu boala sau ai trecut-o foarte usor ti se pare exagerat ce se petrece. Cred insa ca nu cunostintele tale nu te inteleg, ci tu nu intelegi implicatiile acestei situatii. Ca sa fii somer peste 1 an trebuie sa nu mori pana atunci. Masurile actuale nu sunt perfecte, dar sunt eficiente. Cu cat lumea le ia in seama, cu atat o sa fie mai bine mai repede. E atat de simplu. Poate parea exagerat ce se petrece, dar doar daca te uiti de undeva de departe, dintr-o pozitie privilegiata.

      Iti doresc sanatate multa si sper sa reusim cu totii sa gasim putina empatie in vreun colt de suflet. Nici eu nu stiu daca o sa pot sa imi platesc chiria luna asta, o sa fie groaznic totul, dar nu pot s acondamn pentru asta niste masuri care salveaza vieti.

      Daca iti mai pot explica ceva te rog sa imi zici, timp am! 🙂

    • Cristina, multumesc pentru raspunsul dat. Nu am cum sa te contrazic, nu sunt in domeniul medical. De fapt nici nu e vorba de contrazis. Eu vad lucrurile din alt punct de vedere, il zic putin mai jos. Nu e ca si cum refuz sa vad efectele virusului, nu minimizez efectele lui, nu e ca si cum fac misto de el. Chiar deloc!!! Parintii mei de 65 de ani nu i-am mai vazut de aproape 3 saptamani. Inteleg ca il pot lua oricand, si ca se poate intampla ceva ce nu imi doresc. Inteleg cum e cu paturile de spital, ca personalul, si nu numai, este depasit. Ca sunt foarte multi cu alte boli si afectiuni despre care poate nu stiu. Si o contractare cu covid-19 le pune viata in pericol.

      Ce nu inteleg este solutia aleasa! DA, aparent si mie izolarea 100% mi sa parut solutia cea mai buna. Toti stau in casa, nimeni nu intra in contact direct cu nimeni, si in cateva luni o sa treaca. Dar am vazut, first hand ca sa zic, impactul asupra economie, intr-o tara unde INCA nu era nimic inchis (Finlanda). Lucrez intr-o fabrica (unde se manufactureaza componente de transmisie de putere – aproape 200 angajati), si deja au clienti care si-au retras comenzile. Iti poti imagina ca lumea de acolo nu prea poate lucra de acasa. Foarte putini sunt cei care pot lucra de acasa. Manageri, care nu au treaba directa cu productia. Restul, muncitorii si chiar si majoritatea inginerilor trebuie sa fie acolo. Au multi clienti italieni, dar si din alte tari. Deja, sunt comenzi anulate. Nu mai sunt comenzi –> oamenii vor fi disponibilizati –> somajul creste –> statul se simte (si din cauza asta) depasit financiar –> ingredientele perfecte pentru o criza economica, globala! Eu sunt acum in plin proces sa-mi schimb jobul. Am primit cateva mailuri de la firmele cu care eram in discutii (3) ca procesul de recrutare este inghetat. Sunt deschisa si chiar as dori sa vina un cunoscator intr-ale economiei sa ma contrazica. Sa-mi explice ca aceasta solutie de izolare sociala universala de combatere a virusului, nu o sa creeze o criza economica. Eu doar analizez pe fapte observate de mine, unele le traiesc personal. Si concuzia (mea) este destul de infricosatoare.

      Acum, continuam cu situatia de acum, in care oamenii stau acasa, nu mai se consuma decat alimente si produse de care avem nevoie in traiul zilnic. Ce fac fabricile? Ce fac firmele mici si mijlocii care se ocupa cu servicii nevitale (design, marketing, cafenele, locuri de joaca, haine etc)? Unde lucrul de acasa e imposibil. La un click distanta se afla cazurile de firme mari (deci nu numai cele mici si mijlocii sunt afectate, ci si cei mari) care isi inchid portile. Marii producatori de masini anunta deja layoff-uri (WV). Alte stiri cu retaileri care inchid temporar portile. Daca inchid portile, angajatii cum sunt platiti?

      A nu se intelege ca eu militez pentru inactiune. Mie doar mi se pare ca se incearca repararea unui rau prin crearea unui rau mult mai mare. Rau care se pare ca e trecut cu vederea, ignorat.

      Si, iar, ajung la intrebarea din comentariul meu anterior: cine o sa faca mai multe victime? corona sau criza care incepe sa se contureze? Care situatie, criza nu e analizata cum trebuie – de sanatate sau economica?

    • Si eu inteleg ratiunile medicale si nu le comentez in niciun fel. Ne-am adaptat si gata. Dar si eu ma intreb tot mai des si tot mai mult care vor fi consecintele economice. Deja stiu oameni care nu isi mai iau salariul integral, prieteni freelanceri care nu mai primesc comenzi. Si cred ca acum atentia tuturor e concentrata pe sanatatea populatiei, insa pe economie cred ca lumea se concentreaza mult mai putin. Si consecintele vor fi foarte dure. Poate trebuie sa incepem sa discutam despre planurile de rezerva. E esential sa ne gandim ce vom putea face. Eu, de exemplu, m-am gandit ca daca lucrurile o iau in jos rau de tot, ne retragem la tara si incercam sa ne sustinem din ce am produce acolo.

    • Cunostintele nu sunt sursa de informare, te rog citeste, deschide ochii. Virusul poate provoca niste complicatii grave la orice varsta. Am ruda de 40 de ani de 3 saptamani in spital in Italia, fara nici o problema de sanatate anterioara. Respira cu ajutorul aparatelor, spitalul in care este e plin, si din ce spun doctorii, nu doar de persoane in varsta. Terminati cu aberatiile astea ,, e ca o gripa”, NU ESTE, poti sa mori! Economia isi va reveni, este ciclica oricum, dar persoanele dragi, familia??? Te gandesti vreun minut si la ei?

    • Ai dreptate. In fiecare an au fost bolnavi de gripa. E acelasi lucru. Acum s-a creat o panica generala care e inceputul unui razboi de dominanta economica mondiala.

  4. Ana, cum sufera sistemul medical, daca:

    1. batranii si cei din grupele de risc stau izolati acasa (cei care nu au luat inca virusul sau l-au luat da’ nu prezinta complicatii) sau in spitale (cei care l-au luat si starea de sanatate li s-a inrautatit). Daca NUMAI EI se izoleaza, (teoretic) nu au de unde sa ia virusul.

    2. tinerii, care isi continua viata normal si or sa ia virusul, nu or sa ai be nevoie de spitalizare sau asistenta medicala (uite aici un exemplu de o familie intreaga: https://perjantaikokki.fi/2020/03/14/greetings-from-a-corona-positive-patient-from-quarantine/ ). DECI tinerii si cei din afara grupelor de risc nu or sa suprasolicite sistemul medical.

    • Daca statisticile astea dau gres si unul din cazurile cu risc crescut esti chiar tu sau cineva drag tie, care nu se incadreaza in asa numita grupa de risc? Iti asumi situatia?
      Unii dintre noi suntem norocosi si scapam oarecum lejer de o boala.
      Eu personal am facut toate bolile copilariei cu ajutorul fratilor mei si al vecinilor, ei au facut forme destul de grave cu mancarimi, febra, bubite, etc…eu in schimb nu am avut nici pe naiba, dar medicii au confirmat prezenta acelor virusi in organism.
      De fiecare data cand racesc, nu ma deranjeaza mucii care curg in continuu, cat ma deranjeaza tusea…sau nasul infundat (sinuzita). Ca varsta nu ma incadrez in grupa cuu risc crescut, dar daca tusea mea va fi agravata de acest virus? Nu mai bine stam noi potoliti acasa o perioada scurta, astfel ca mai apoi sa avem energia de a ne reconstrui societatea?

    • Dani, iarta-ma ca am vazut tarziu raspunsul tau.

      In principiu nu toti tinerii trec foarte bine peste acest virus. Pot sa aiba si ei complicatii si sa necesite spitalizare. Daca esti tanar nu inseamna ca esti sanatos tun, si chiar si cei sanatosi tun pot sa aiba complicatii.

      Pe de alta parte si pe mine ma ingrijoreaza faptul ca se inchid toate afacerile mici care nu produceau produse alimentare sau de igiena. Oamenii au credite, poate nu au economii deloc si o duceau si asa de pe o zi pe alta. Aici ar trebui sa intervina statul, cat se poate.
      Am vazut platforme pentru sustinerea afacerilor mici, care vindeau vouchere pentru a le folosi in viitor. Si probabil va trebui sa gasim modalitati de a sustine in continuare firmele/oamenii de la care cumparam in trecut si care acum vor avea de suferit. Sa ne adaptam acum si sa daruim si altora din ceea ce avem acum

      Dar e important sa dam putin ragaz in aceasta perioada. Ma gandesc ca acum toata suflarea din cercetare doar coronavirus viseaza. In toata lumea se fac studii pentru inlaturarea acestui virus si invatam in fiecare zi mai multe despre el. Cat tine pe suprafete, cum este inlaturat mai bine, ce medicamente sunt mai bune, daca apar anticorpi, etc. Si cu cat aflam mai mult cum sa ne descurcam cu el, cu atat vom putea sa ne intoarcem mai curand la vietile noastre. Dar aceste descoperiri nu se fac chiar intr-o zi, deci trebuie sa incetinim cat se poate evolutia lui.

      Sa speram ca va trece cat de curand, sa revenim la iesirile la cafea, pupici pe obraji si imbratisarile stranse. Ca mi-e dor de ele!

  5. Nu ma incadrez in randul persoanelor cu risc crescut si de fiecare data cand am avut o raceala sau gripa, am dus-o pe picioare fara a cere zile libere de la serviciu, dar cu tuse si dureri de cap de toata groaza. Nu au fost multe episoade de acest gen, poate maxim 3 in ultimii 5 ani. In fine, ideea e ca prefer sa nu iau virusul si sa ma protejez pe cat de mult posibil, decat sa testez pe pielea mea daca o sa imi treaca repede sau nu, ca cine stie ce mutatii o fi suferit birusul pana a ajuns la noi si cine stie cum se hotaraste sistemul meu imunitar sa intre in greva, iar apoi voi fi doar un numar in statisticile celor mai putin norocosi. Se poate si din cauza gripei normale, iar oamenii inca nu au inteles ca e mai simpla prevenirea decat tratarea.

    • Pentru parintii care lucreaza de acasa avand un mic toddler e mult mai fun decat la tine, nevand timp decat sa respiri intre sedinte, masa, activitati cu copilul, curatenie, iar sedinte, iar activitati..etc…somn care dureaza maxim o ora si pentru care 30 de min tb sa stau langa ea pana adoarme, fara laptop ca altfel nu mai adoarme. Haos…haos, si cred ca ne paste un medical pentru oboseala asta care se aduna ca nu vad cum altfel rezistam cu nervii

  6. La noi a fost epidemie de gripa tip B. A luat fata cea mare de la gradinita. Febra peste 39, care nu scadea cu paracetamol sau ibuprofen, iar cu locamin scadea maxim 4 ore. Durere de cap, dureri musculare, inapetenta. Tuse, ba seaca ba productiva pana la vomitat. Abia dupa 6 zile a disparut febra dar a ramas tusea. Cea mica (2 ani) a luat apoi si ea, simptome asemanatoare. Am luat si eu gripa si nu am coborat din pat o saptamana. Paracetamolul nu scadea febra, nici durerea ingrozitoare de cap, asa ca am luat ketoprofen si mi-am stricat stomacul si ficatul. Sotul bine mersi. Dupa aproape o luna de cand lipsea de la gradinita, cea mare a mers 2 zile si s-au inchis scolile. Acum a inceput iar sa tuseasca tare, macar nu mai face febra. Stam acasa de mai bine de o luna, dar suntem obisnuiti pentru ca cea mica e sensibila si ia orice se poate. In 2 ani de zile a avut atatea incat….of. Daca asa a fost cu gripa obisnuita si inca nu ne-am revenit, nu vreau sa stiu cum e cu cea noua. E bine ca suntem acasa si nu la spital, am stat cu cea mica cand a avut pneumonie conectata la oxigen. Acasa e bine. E cel mai bine.

  7. Aveti un program f bine pus la punct. In astfel de situații ajuta mult.
    Noi suntem binecuvântați cu grădina și pădurile din jur unde îmi reculeg gândurile după spital și fac mișcare. Sportul a fost salvarea mea mereu.

  8. Pe fiecare dintre noi ne afecteaza in mod diferit atat statul acasa in auto-izolare, cat si boala in sine si efectele asupra economiei. Nu stiu daca la capatul tunelului numit coronoavirus voi mai avea un loc de munca (disponibiliari masive pentru ca barurile, restaurantele si hotelurile se inchid). Nu imi place deloc ideea asta si ma incapatanez sa cred ca vom reusi sa ne adunam puterile si sa renastem precum pasarea Phoenix, doar daca ramanem in viata si fara sechele ale infectarii cu acest sau cu oricare alt virus.

  9. In mine se duce constant ollupta interioara, sint sa scot copiii la alergat si la aer. In padure. Pe camp, in pustiu lazeci de km de bucuresti macar o data la cateva zile. Dar stiuca e mai bine sa stam acasa cuminti. Momentan stam in casa, e ziua 3 de stat acasa. Voi nu iesiti deloc din casa?

  10. Dani, nu pot sa iti raspund mai sus, scriu aici.
    E clar ca o sa existe o criza economica, imi pare rau ca va exista, ma va afecta si pe mine si pe toti si e tragic. De altfel, pana si medicii infectati primesc doar 75% din salariu aici, garzile pe care nu le mai fac sunt adio, logic. Imi pare rau ca te simti asa speriata si trista din acest motiv, inteleg si asta si stiu ca e foarte greu. Nu poate sa iti explice nimeni ca nu exista criza, pentru ca exista. Si va fi nasol.
    Stiu ca e greu de acceptat, dar nu exista alta solutie. Pe fapte, date, stiinta. Nu exista alta solutie demonstrata decat aceasta. Daca ar fi exista alta, s-ar fi apelat la ea. Dar nu exista.
    Nu stiu cine va face mai multe victime, dar nici nu cred ca e un concurs. Trebuie luate masuri aici si acum. Tu poti fi infricosata de viitor pentru ca in prezent nu esti bolnava sau nu ti-a murit cineva drag. Eu iti zic ca prezentul este mai infricosator decat viitorul.

    • Cine a spus si unde s-a spus ca alta solutie NU ESTE? Nu am vazut nici o alta propunere de solutie. Toti apeleaza la aceeasi lockdown (direct sau indus practic de social distancing).

      Nu e vorba de nici un concurs. Vorbim aceeasi limba (pana la un moment): numarul de morti sau de victime. Normal ca tu, fiind incunjurata de oameni bolnavi, impulsul este sa faci ORICE sa ii protejezi, sa ii salvezi. Si asa si trebuie (sa fie clar, eu nu te contrazic. Esti o comoara pt blogul printesei, ti-am apreciat si iti apreciez in continuare interventiile pertinente si clare). Eu, in schimb vad din alt punct de vedere. Si tocmai, ca ma gandesc in primul rand la binele familiei mele, la cei apropiati, si apoi la modul general, vad ca o sa avem de suferit in viitor. si vad mai multe efecte negative decat positive ale acestui lockdown.

      Nu am auzit deloc de vreo analiza si un studiu de impact al acestei solutii. Stiu, poate suna ca scos din carti toata treaba asta, intr-o situatie ca cea care o traversam, dar, repet, consecintele actualei solutii mi se par mai grave decat cele ale covid-19. O foamete mondiala, in vremurile noastre, unde alimentatia zonelor urbane este industrializata aproape 100%, cand societate care e bazata pe consum, oare cate victime o sa faca?

      Sa fac si eu o analogie: suntem intr-o barca, inconjurati de ape, fara mancare. Vedem o insula cu ceva pomi fructiferi, da’ mai vedem si ca e plina de lupi, ursi, serpi etc. Si ce facem noi acum? Mergem pe insula, incantati ca nu mai murim de foame, si ignoram complet pericolul (clar ca buna ziua) de acolo.

      (Poate ca vorbesc prea mult de foamete si food related facts. Nu vreau sa credeti ca mi-e foame si gandesc acum pe stomacul gol, panicata fiind. Chiar deloc. Am citit cat s-a putut citi pe subiectul asta, si nicaieri nu am vazut o explicatie, o analiza cuprinzatoare a situatiei de fata. Din contra, lockdownul mi se pare o actiune facuta la cald, in panica, fara sa fie analizata cum trebuie. Si ASTA ma sperie! Consecintele unui lucru negandit. NIMENI nu vorbeste de consecinte. Ca se vede clar ca pe toti i-a luat prin surprindere virusu asta —> vezi trump cu dorinta lui de exclusivitate la ceva vaccin facut de nemti)

    • Dani, eu nu mai am rabdare sa despic firul in patru, imi pare rau. Cred ca am fost suficient de clara, ti-au raspuns atatia oameni, nu am energie sa incerc sa te conving cand tu nu vrei sa intelegi 🙂 Scuze, poate ar trebui sa incerc mai mult, pentru ca e important ca oamenii sa priceapa ideea, dar eu nu mai stiu cum.

      Eu sunt de acord cu ce zici tu in valoare absoluta, doar ca tu faci cherry picking si nu observi dinamica a ceea ce inseamna o pandeie. Daca tu ai alta solutie (uite, UK a incercat altceva, le merge minunat, nu?), te rog spune-o. Daca tu poti izola cumva grupurile de risc, o sa castigi premiul Nobel. Solutia epidemiologica este asta, acum, nu exista alta (nu e luata la cald, e o solutie studiata si logica). Criza economica a inceput in primul rand pentru ca au fost foarte multi oameni bolnavi in China. Cu cat sunt mai multi bolnavi, cu atat se ducea naibii economia oricum.

      Si sa nu crezi ca oamenii cu putere de decizie nu au amanat foarte mult aceasta situatie. Au amanat-o chiar prea mult, pentru ca sunt cinici si pentru ca nu le pasa de fiecare om mort, sa fim seriosi. Au ajuns aici doar pentru ca nu au avut alta solutie. Poate se va dovedi o greseala pe termen lung, nu sunt Nostradamus (din fericire 🙂 ), dar nici sa zic ca nu e buna solutia, fara sa stiu care ar fi alta nu imi vine. Oamenii MOR. Mor si in timp ce mor colapseaza spitale si o sa moara si mai multi oameni.

      Iti doresc multa sanatate!

    • Buna, Cristiana! Am si eu o nelamurire legata de situatia in care ne aflam acum, n-am gasit nicaieri un raspuns, poate tu, in calitate de medic, ma poti lamuri.
      Care este motivul pentru care in Romania toti cei sunt testati pozitiv pentru Covid sunt tinuti in carantina in spital, sunt practic internati? In conditiile in care, din ce am vazut/citit/vorbit cu oameni din alte tari, daca nu au probleme de sanatate, nu se inrautateste starea de sanatate pe parcursul bolii, bolnavii din alte tari stau acasa, in carantina, fara sa intre in contact cu alte persoane, iesind din izolare cand testele le ies negative.
      Care este motivul pentru care Romania (care sta ATAT de prost la capitolul siguranta si igiena/dotari/numar de medici si paturi in spitale etc) s-a decis sa tina ocupate atatea locuri in spitale pentru oameni care nu au simptome mai grave decat la o gripa normala (deci nu au nevoie de ingrijiri medicale deosebite, nimic din ce nu ar putea sa faca si acasa), in loc sa pastreze acele locuri pentru oamenii care intr-adevar au nevoie si care vor fi din ce in ce mai multi in urmatoarea perioada?
      Lasand la o parte faptul ca am inteles ca stau izolati intr-un spatiu de 2×2 m (cum am citit la un bolnav testat pozitiv si internat acum in Romania), ceea ce ma indoiesc ca ajuta sistemul imunitar. Propria casa, adica un mediu cunoscut, in care te simti confortabil, ai mancare sanatoasa si proaspata, ai aer si spatiu in care sa te misti, nu ar fi o idee mai buna (insist: daca nu exista alte persoane pe care le-ai putea infecta si starea generala de sanatate este buna)?
      Cam cat timp crede statul roman ca isi va mai putea permite sa inchida (inutil) in spitale bolnavii cu simptome usoare, acum sunt cateva sute, cand vor fi cateva mii sau zeci de mii unde o sa-i mai puna?
      Multumesc anticipat pentru raspuns! 🙂

    • Salut, Alina!
      Nu stiu daca pot raspunde complet, pentru ca eu nu mai traiesc in Ro de ceva timp. Am contact cu sistemul sanitar insa, de exemplu sa stiu ca mama mea, medic de familie acum, isi cumpara singura masti si manusi si sistemul informatic e cazut 
      La inceputul oricarei epidemia este important ca primii paciente sa fie internati pentru a fi 1. Izolati si 2. Urmariti atent. Asa au facut initial in toate tarile, in speranta ca o sa poata face anchete epidemiologice complete si vor stopa cumva transmiterea. In plus, e bine si pentru testarea situatiei, adica medici sa se obisnuiasca un pic cu echipamentul (Care e foarte incomod si de obicei trebuie purtat vreo 12 ore), cu profilul pacientilor etc.
      In momentul acesta, in Spania procedeul este urmatorul: exista apps pe mobile si numere de contact in fiecare comunitate autónoma. In functie de nivelul de risc, de simptome, de situatie, ramai acasa sub urmarire sau esti internat. Nu sunt intérnate decat cazurile medii si grave.
      In opinia mea, nu este nevoie de internare in absenta criteriilor, pentru ca nu vrei sa aglomerezi spitalele, nu vrei sa aduci alti factori de risc bolnavilor si medicilor, plus motivele pe care le enumeri. Nu stiu cat isi mai inchipuie statul roman ca poate interna toate cazurile usoare, dar nu va mai dura mult, pentru ca nu vor mai avea loc. Sunt complet de acord cu tine.
      Vreau sa mai zic ceva: cand or sa fie multi bolnavi si or sa ramana acasa, ei o sa aiba nevoie de sprijinul comunitatii. Multi zic ca ajuta, dar apoi nu mai ajuta. Oamenii aceia nu pot iesi sa cumpere de mancare, nu au mancare pentru caini, multi caini au si fost abandonati pur si simplu. E mai important ca oricand sa fim acolo unul pentru altul, cei care putem.
      Iti doresc sanatate si sper sa fie totul bine pana la urma! 

    • o sa incerc sa fiu cat mai clara si usor de inteles. desi, dupa cum am mai spus, nu sunt un om al cuvintelor, mai mult al cifrelor. una nu exclude pe aialalta, dar deh’, n-am fost prea norocoasa sa le primesc pe ambele. am precizat lucrul asta, ca am acum in minte o suta de „raspunsuri” la afirmatiile tale, si imi vin toate o data. incerc sa dau drumu’ numa’ la cate unu’. o sa incerc o ordine cronologica, logica, da’ nu promit. din pacate stau prost cu timpul si nu stiu daca o sa apuc sa imi recitesc si sa corectez textul asta.

      1. am postat primul meu comentariu pentru ca in mod autentic ma sperie viitorul. ala apropiat, nu intepartat. nu (prea) citesc stiri si presa din ro, si am cautat peste tot un studiu, opinii, pareri, despre ce alta solutie ar fi la aceasta pandemie. nu am gasit. nimic! nada! daca stie careva vreun link, pe undeva, il rog cat se poate de frumos sa-l posteze aici. nu pot sa cred ca un lockdown s-a aplicat asa, fara nici un fel de studiu, analiza (epidemiologie, stiu – citeste mai jos).

      2. ai spus, Cristina, ca vorbesc asa si gandesc asa ca nu am vazut pe nimeni murind de covid, sau ca nu mi-a murit nimeni. asa e, din fericire nu am vazut. am vazut doar oameni cu viata distrusa din cauza banilor. asta am vazut. am vazut cum viata unui om s-a stins din cauza situatiei financiare. imi amintesc propria copilarie, care, desi am avut o copilarie infrumusetata de dragostea parintilor, din pacate viata nu inseamna NUMAI SI NUMAI dragoste (si sanatate). eu mereu am fost cea mai saraca din clasa. purtam hainele de la altii, am inghitit in sec la batjocorituri si cuvinte deloc frumoase. as putea sa intreb si eu acealsi lucru: cei care ii acuzati pe astia de sunt impotriva lockdown-ului, stiti ce inseamna saracia? da’ aia serioasa? nu vb de clasa mijlocie! ci de cei care aveau poate doar un acoperis asupra capului. care abia au ce manca. nu mai zic de cei fara casa, fara masa, fara speranta zilei de maine, unde unii cred ca si-ar dori sa nu mai fie deloc. oare tu (si cei care sustin pana in panzele albe lockdownul) poti sa ii intelegi pe astia? poti sa intelegi ca pentru ei sanatatea nu e asa de importanta? sa stii ca sunt si oamni din astia.

      3. am citit despre trierea la spitale. cum ca nu au locuri, si sunt medicii nevoiti sa se gandeasca cine are sanse sa scape, si aia sunt salvati. restul… drum cat mai lin si linistit. e groaznic, stiu! mi-au murit si mie bunici, mi-au murit rude, crede-ma, nu sunt de piatra. stiu ce inseamna. acum, daca ar fi sa facem o paralela: avem 1 pat, si doi pacienti: sanatatea (in situatia de fata, cu covid) si economia. eu nu am vazut nici o comparatie pe nicaieri, care „pacient” e bine sa fie salvat mai intai. da, stiu, o sa spui ca oricum sanatatea e mai importanta decat economia, ca daca oamenii mor toti, oricum nu mai ai nici o economie. cu toate astea, daca economia mondiala moare, oare ce se intampla cu sanatatea? intreb doar…

      4. o situatie (aparent fara legatura): vezi un tren cu 200 de oameni in el care se indreapta spre o prapastie (deci ar muri toti din tren daca trenul ar pica in prapastie). vezi si un macaz, care schimba directia trenului spre o casuta mica, unde stau 2 oameni. ai puterea sa decizi cine or sa fie victimele. pe cine alegi? (o alta varianta nu exista, asa cum, aparent, nu exista nici o alta solutie la pandemia asta decat lockdownul).

      5. ce spune teoria epidemiologica? sunt nuante de gri in caz de pandemie? adica, o pandemie cu rata mortalitatii 5%, 25%, 50% sau 90%? contrazice-ma daca gresesc: mai rau decat acest lockdown ar fi un fel de lege martiala. toata lumea tinuta cu forta in casa, cine iese suporta consecintele. intre ce e acum, si ce am zis eu cu legea martiala, mai e vreo cale de mijloc? mai sunt alte posibilitati de a lupta cu o pandemie, in functie de cat de grava e? (ma repet, ca sa nu fiu corectata si sa se piarda esenta afirmatiilor mele: prin lockdown ma refer la cel direct unde pur si simplu sunt inchise locuri, firme, dar si la cel indirect, produs de lipsa clientilor, comenzilor etc –>deci tot la inchidere de locuri se ajunge)

      6. conform datelor si situatiei prezente, cam 20% din cei care iau virusul, au nevoie de ingrijiri medicale. peste tot se spune ca cifra este mult mai mica (nu am acum linkurile la indemana, dar sunt voci oficiale care spun treaba asta. daca nu le gasesti, spune-mi si caut linkurile sa le pun aici), datorita cazurilor de infestare cu virus, cazuri asimptomatice, cazuri care nu apar in statistici. rata mortalitatii variaza in functie de tara. care rata mortalitatii, nu este reflexia DIRECTA a cat de mortal e virusul, ci a lipsei de personal medical, lipsei de paturi, lipsei se ventilatoare etc. spitalele sunt depasite. oare cu o informare mai buna, cu o strategie de media de A NU SPERIA SI PANICA populatia, sa nu mearga IMEDIAT la spital si sa aglomereze camerele de urgenta, ar mai fi fost spitalele atat de aglomerate? informare sustinuta si finantata cu poate jumatate din banii cheltuiti acum pentru ajutarea economiei.

      7. asa este, se poate lucra de acasa, se pot comanda de pe net lucruri. dar, noi inca suntem … fizici, existam, avem nevoie de lucruri fizice, nu numai virtuale. in tarile dezvoltate, tehologia e ceva fara de care nu se poate trai. si in caz de criza, o criza globala, asa cum o prevad eu (inca o data, daca cineva poate sa-mi explice articulat, pe cifre, date si fapte, ca situatia asta nu duce la o criza globala, il ascult cu toata fiinta mea), tehnologia o sa fie cea care o ia prima in freza.

      8. revenind la experiente personale, ca tot se pune accent pe asta, ca nu intelegem cum e sa mori de covid. pana acum da, nu am nici o cunostinta care sa fi suferit de covid. nici macar sa se fi infestat. dar am simtit DIRECT consecintele lockdownului, consecinte care au aparut la cateva zile distanta. am scris intr-un alt coment mai sus, ce si cum, nu mai repet. ce nu am scris, e munca din spatele esecului. nu am scris despre ultimii 4 ani, cand am facut o facultate la zi, am lucrat part-time, cu 2 copii de gradinita (asta acum 4 ani. acum sunt clasa 1 si a 2-a). aparent nu cred ca pare prea greu. dar iti spun eu, a fost ffff greu. si stii cum am rezistat? cum am reusit? (nu e vb ca ma laud, nu e deloc relevant, dar doar ca sa elimin varianta ca am terminat facultatea taras grapis. nu scriu media, scriu doar ca am terminat in primii 3 din grupa) am supravietuit numai si numai cu gandul ca dupa 4 ani o sa ma angajez, o sa fac ceva ce-mi place (pentru ca chiar imi place), salariul profesiei mele este destul de bun cat sa ne permitem toata familia vreo 2 concedii pe an, sa vizitam cat mai multe locuri. pentru mine nu banii in sine sunt importanti. nu vreau casa (sa imi petrec weekendurile facand ordine si curatenie), nu vad rostul masinilor scumpe, ba chiar nici nu as avea masina, daca jobul nu era la 20 km distanta. vreau sa calatoresc, sa contruiesc amintiri cu copiii mei, sa le ofer ce eu nu am avut. deci, dupa 4 ani de zile, in care in fiecare zi, cand picam lata, cand m-am luptat cu depresia, pentru ca me-time zero, pentru ca bani de concedii dramuiti la cent, iti poti imagina cum am primit stirea ca mai trebuie sa astept inca…. cine stie cati ani. si nu cred ca eu am cea mai grava situatie. si iar nu crede ca sunt putini cei afectati de treaba asta. oare cum sunt parintii care chiar raman pe strada, din cauza ca sunt dati afara de la locul unde lucrau la negru? ce viata are o familie cu copii, care nu are nici un venit? pentru ca fix asta o sa faca o criza.

      9. avem totusi un lucru in comun: cel mai probabil amandoua vedem lucrurile mai grave decat sunt. cel putin asa sper. chiar sper. si astept ziua de 19.3.2021, sa vin sa-ti dau dreptate.

    • Dani, sa nu crezi ca sunt nepoliticoasa, dar eu nu iti voi mai raspunde detaliat, pe puncte, chiar nu mai am rabdare, scuze. Multumesc pentru comentariul lung, nu stiu unde ai inteles ca sunt bill gates si iti scriu din mansarda hotelului meu cu 14 etaje si nu ma preocupa criza economica, ba chiar am scris ca nu am cu ce sa imi platesc chiria luna asta.
      Am vazut si eu oameni murind de foame la propriu, nu e vorba ca nu inteleg si cealalta dimensiune. Ele nu sunt separate. Eu sunt de acord cu tine in foarte multe privinte, doar ca iti expuneam situatia practica.
      Eu cred avem multe lucruri in comun, cred de fapt ca le vedem mai putin grave decat sunt: atat pandemia actuala, cat si criza economica vor fi groaznice.
      Eu ti-am zis, daca tu ai alte idee, practica, propune-o si poate cineva o va asculta si vei salva multe vieti. Eu, cu tot ce am invatat si citit eu si epidemiologii si oamenii care cu asta se ocupa, nu vad alta solutie acum, poate pentru urmatoare pandemie o sa existe….Cei care au incercat altfel (UK) realizeaza ca au gresit.
      Sper, sincer, sa discutam peste un an, dar nu despre asta, despre carti, excursii, muzica si altele. Sper sa putem discuta, punct.
      Iti doresc multa sanatate!
      P.s. Vreau sa zic si ca apreciez ca esti inca o idealista 🙂 Eu nu mai sunt de aprox. 30 de ani, de cand eram la gradinita. Mi se pare induiosator cum crezi ca prin campanii de informare oamenii ar face ce trebuie. Suntem in lockdown total in Spania, armata pe strazi, nu ai voie sa iesi etc. Si oamenii tot ies si plimba catelusi de plus si capre (ai voie sa iti plimbi animalele de companie). Oamenii nu adera nici la masuri oficiale stricte si cu consecinte, nu zic cu ironie, chiar ma induioseaza ca inca ai atata incredere in omenire in ansamblul ei.
      Also, daca vrei sa imi mai scrii raspunsurile despre care spuneai, poti sa o faci oricand, adresa mea este mixedcuentos@gmail.com Sunt in carantina astfel ca o verific foarte des (Cat o sa mai fiu sanatoasa).

    • Buna Cristiana, am o intrebare: presupun ca la voi in lockdown serviciile de curierat nu mai functioneaza, e corect?
      Merci

    • Hello!

      Depinde, multe dintre ele functioneaza – poti cumpara alimente online, de exemplu.
      Am cumparat un filtru de apa si a venit. Multe magazine au ramas deschise online.
      Posta inca functioneaza. Dar cred ca exista anumite limitari geografice, asta e sigur.
      Stiu si ca amazon e relativ in pauza, pentru ca au avut un pozitiv in echipa lor.

  11. In completare, nu poti sa te superi pe criza medicala actuala ca a generat o criza economica 🙂 E ca si cum esti suparata ca ninge, e zapada multa, nu poti iesi din casa, vecinii te-au ajutat si au dat cu lopata si cand ai iesit ati alunecat toti si v-ati rupt mana. 🙂 Daca nu te scoteau din casa, nu mai cadeai. Vrem sa iesim intai din casa si pe urma, cu mana rupta sau nu, vom vedea ce vom face.
    Exista masuri luate si pentru criza economica, asa cum se pot lua. Ipocrizia este evidenta, nu te contrazic, nu sunt eu fana politicii si a guvernelor, in general. Dar nu exista alt mod de a gestiona situatia asta. Daca ii lasi pe toti sa se imbolnaveasca, tot va exista o criza, poate mult mai complexa.

  12. la noi e haos, suntem cu 3 baieti acasa de o luna, in auto izolare…sotul lucreaza de acasa. Eu il alaptez pe al treilea, are doar 2 luni…Nu prea am program nimic, stam mult in curte, ii las sa se joace liber, desene Lolek si Bolek, citim, acultam mult radio si ei imi danseaza zilnic, fac spectacol. Voi incerca sa ma organizez cumva mai bine. Sa purtati masti daca mergeti pe afara. La noi in tara s a aprobat, nici nu ai voie fara masca de ex. la farmacie, autobuz, locuri publice. Noi nu am cumparat masti cand erau inca pe stoc, dar nici nu iesim din curte, la noi in orasel nu e zona contaminata deocamdata. Vor veni pe stoc in aprilie si atunci sper sa cumparam si noi, daca nu voi coase

    • @Kat: daca nu gasiti masti, ajuta si un fular sau esarfa mai groasa pus la gura ca la copiii mici, peste nas.

      Spalat apoi dupa fiecare iesire.

      Da, nu e ideal, nu vreau sa dezinformez, dar decat nimic…ideea e sa oprim raspandirea in aer a salivei. Eu il folosesc, un medic mi-a confirmat ca e ok sau in cel mai rau caz nu daunator. Masti intr-adevar nu se gasesc nicaieri.

  13. stiu, nici la noi nu se mai gasesc masti. Dar coase lumea…sunt pe yt clipuri tutoriale cum sa iti cosi acasa masca, apoi o refolosesti, prin fierbere se sterilizeaza. Am tot zis ca ma apuc si eu dar cum nu suntem obligati sa iesim din casa, nu am cusut inca. Sunt cu trei baieti si nu am avut timp dar ma apuc incet. Este lege de azi obligatoriu aici sa se poarte masti, ori DIY ori cumparate ori esarfa sa acoperi gura si nasul, fiecare ce are, in locurile publice, mijloace de transport. Amenda nerespecarii e 20.000 czk, Nu asteptati sa dea autoritatile OK ul la purtat de masti si fara jena, purtati. Protejeaza, nu complet dar tot e ceva. Parca au si avut chinezii o filmare din autobuz unde cei cu masca nu au luat virusul desi erau mai aproape de sursa de infectie. Ceva ceva protejeaza, nu degeba poarta toti in China, vietnam si altele. Aici au fost inspirati de comunitatea vietnameza sa poarte masti. Cehii oricum de abia asteptau sa li se dea ok ul la masti, si le au cumparat din ianuarie:)

  14. @Dani: ca sa folosesc comparatia ta, da, pe insula e nasol ca sunt serpi. Si poate te musca si poate vei muri.

    Dar nu este apa in barca! Mori de sete si alta insula nu se vede! Ce faci? Mori in barca in cateva ore sau te duci pe insula?

    Eu simt ca fundamentul la tot ce zici tu e ca nu iti vine sa crezi ca mor atatia oameni de gripa. Si ca nu ti se poate intampla tie sau familiei tale, ca sunteti sanatosi, puteti fi afectati doar de criza.

    Din pacate, nu e chiar asa, a incercat si Cristiana sa iti explice.

    Plus, nu trebuie sa fie gripa. Imagineaza-ti un accident auto. Unde te duci cand urgentele sunt pline?

    Vorbeam cu un medic de la terapie intensiva din germania, si imi spunea deja cat de aglomerati sunt, desi au 2-3 pacienti extra cu coronavirus, si inca cativa cu H1N1 – sa nu uitam ca e totusi inca epidemie de gripa, care inca face victime, desi exista vaccin. Dar au un coleg in izolare si se simte. Nici nu voia sa se gandeasca la ce va fi.

  15. Desi am fost tentata sa continui discutia, ma opresc aici. Si sa nu se opreasca in brusc, o opresc io in pom 😀
    Ai zis sa vb despre carti peste un am. Si m-am gandit ca nu am apucat sa-i multumesc printesei pentru ca datorita ei am citit Harry Potter. Oricine ma cunoaste, stie ca nu-mi plac deloc cartile, filmele, orice fantasy. Harry Potter nu vazusem o secunda din nici un film, nu citisem un cuvant din nici o carte. Noh, si cand printesa a spus ca s-a apucat sa le citeasca la copii, am zis ca ar fi o idee buna sinpentru noi. Doar ce terminasem Habarnam, si era la fix. Long story short, am ajuns sa “mananc” cartile. Am luat-o speedy gonzales inainte, si am citit toata seria. Eram in plin sezon de examene, si io citeam pana la 4 dimineata, cu examen la 10 a doua zi. E ceva…. n-am cuvinte sa descriu. Nu as fi crezut veci ca o sa ajunga sa-mi placa cartile fantasy.
    Si cum am prins aripi, am zis sa continui cu Game of Thrones. Si nu inteleg de ce, de ce e nevoie sa fie numite atatea persoane?! Si de parca nu ar fi de ajuns ameteala si nedumerirea despre cine e vb (retin numele in general, destul de greu. De fapt le uit in secunda urmatoare), mai se folosesc si prescurtari (vezi Eddard – Ned). :(((( Am citit 50 pagini, si am luat-obde la capat. Acum am trecut de 100. Si parca parca incepe sa ma prinda (cartea am inceput s-o citesc acum mai bine de o luna….).
    Astea fiind spuse, ma duc sa mai bag cateva pagini.
    Sanatate va doresc la toti. Si liniste sufleteasca. Si putere.

    • :)) Ti-am zis eu ca avem multe lucruri in comun, eu nu am reusit sa citesc A song of ice and fire, stateam cu o agenda in care imi notam personajele si la un moment dat am cedat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *