Am ieșit după pâine. De obicei iese el o dată la 4-5 zile, când rămânem fără ceva esențial, dar am vrut să ies eu, nu mai ieșisem de mult. Am vrut să văd și afara casei mele.
M-am echipat bine, păr prins băgat sub geaca de ploaie, șapcă pe cap, masca, ochelarii de soare. Card în buzunar, declarație semnată și buletin în celălalt buzunar, chei și telefon, pe care n-am de gând să-l ating până revin, doar să-l am în caz de urgență.
Pe strada noastră mică, un singur om. Poartă mască. Ne salutăm dând din cap.
Ies în bulevard. E ca o zid e duminică pe timp de frig, doar că acum e cald, sunt aproape 20 de grade.
Un bătrân așteaptă în stație la autobuz. Iese în stradă să se uite în sus pe bulevard. Nu vine. Poartă mască.
Până la brutărie merg în ritm alert, fac vreo șase minute. Mai întâlnesc vreo șase persoane, toate cu câte un câine în lesă. Nu poartă mască. Oamenii, zic.
Iau pâinea prin geam, plătesc contactless, pun pâinea în rucsac, pornesc spre casă.
Fac un mic ocol pe lângă parc.
Parcul unde mergem de opt ani, de când stăm în cartier.
E gol. Sigilat.
Un polițist se plimbă în dreptul unei dintre intrări.
E soare.
Se scutură peste mine magnolia de pe Delavrancea, cât fac poză mi se așează pe umeri petale albe și cărnoase.
Mai merg câteva minute, mai încet. Am transpirat și respir greu prin mască.
Mă mănâncă ceva pe lângă nas, dar mă abțin.
Îmi vine să iau o crenguță din gardul pe lângă care trec, să o bag pe deasupra măștii și să mă scarpin.
Dar o fi prudent?
Un tânăr iese alergând dintr-o casă, se urcă repede într-o mașină, își trage masca pe nas și pornește cu scârț.
Nici o altă mașină nu se mișcă pe străduța asta sau pe cele vecine.
Niciun copil.
Primesc un mesaj, mă uit pe ceas, îmi scrie o amică, vecina ei e bătută de partener, o putem ajuta? Putem, stai să ajung acasă, îi răspund în gând.
Zilele astea, problema nu e virusul cât celelalte lucruri pe care le aduce. Lipsa banilor, izolarea alături de agresori, teama de foame, izolarea, lipsa accesului la medicamente, la terapie.
Trece pe lângă mine un om care bea dintr-o sticlă transparentă. Pare să nu aibă casă. Cântă încetișor. Se așază în fund pe o bordură.
– Sunteți bine? Aveți nevoie de ceva? întreb prin mască.
Îmi face semn de noroc cu sticla și întoarce capul în partea cealaltă.
Intru scurt și la Mega, să mă uit după drojdie. Nu este. Iese fără să-mi scot mâinile din buzunar.
În fața magazinului, un balon cu Minnie se tăvălește pe asfalt.
O bătrână vinde ghivece mici și murdare cu mușcate și crăițe. Poartă mască. Într-o zi normală, aș cumpăra câteva ghivece de la ea. O salut din cap, merg mai departe.
Trec pe lângă un cuplu, el râde de mine. Da, cred că și eu aș fi râs de mine acum o lună, să mă văd cu mască într-o zi atât de frumoasă de martie, cu pâinea caldă în rucsac.
– Hai, domnișoară, că exagerezi, mi-a zis el în timp ce-și aprindea o țigară cu mâinile căuș în jurul flăcării brichetei.
– Posibil, i-am zis. Poate că e un moment bun să exagerezi, mi-am zis mie.
Până acasă mai merg patru minute. Văd două echipaje de poliție care opresc lumea de bulevard.
Două femei mătură strada la câțiva metri de blocul nostru. Amândouă poartă mască. Le salut dând din cap, îmi răspund amândouă.
Pe stradă miroase a pui prăjit cu usturoi și a cais înflorit.
Se aud glasuri de copii din curți. Nu înțeleg ce zic, dar aud și râsete.
Am ieșit după ziua de mâine mai mult decât după pâine. De fapt, așa am și scris în prima propoziție (apoi am corectat): am ieșit după mâine. Mi-o ia mintea înaintea degetelor și cuvintelor.
Ne văd deja peste câteva luni, ieșind din casă fără măști, văzându-ne unii alții zâmbetele și ochii, neuitând zilele de azi și de ieri.
E clar ca nu virusul o sa ne omoare! De altfel vad si la celelalte țări, cum iau măsuri din astea care ucid viața, cum incep sa aibă mii de victime. Cel mai bine stau Suedia si Belarus, care nu prea iau măsuri. Si noi, dar noi sâmbăta trecută eram la grătar. Mai e un pic de pușcărie până vom uita pentru ce trăim, iar atunci vom muri. Iar violența domestică a crescut enorm si in Franța, nu doar la noi.
Am incercat sa ma tin departe de aceste discutii absolut halucinante dupa ce am tot fost jignita si stiu ca o sa fiu din nou, e ok pentru mine, asta e, dar, Belarus, serios? 🙂 Ai impresia ca in Belarus se raporteaza corect numarul de infectari? Hai sa fim un pic seriosi. Suedia? Comparam Suedia cu ce? Cand ei au inventat conceptul de social distancing insusi. Indraznesc sa spun ca in Spania abia cu masurile astea „draconice” ne apropiem de Suedia intr-o zi oarecum normala (pastrand proportiile, evident), tinand cont ca inca ies 5 milioane de oameni zilnic din case in Spania, majoritatea sa cumpere mancare sau sa plimbe cainele.
Cum adica „cum iau masuri care ucid viata”? Fiti, oameni buni, un pic responsabili cu termenii si cautati undeva empatia fata de altcineva decat propria persoana si propriile idei, ca nu mai e vremea parerologiei si a cuvintelor fara pic de acoperire. Tu vorbesti poetic de masuri care ucid viata, tocmai pentru ca ai norocul sa nu fi trait scenariul celalalt. Mi se pare groaznica relatia de cauzalitate pe care o mentionezi: masurile au condus la mii de victime? Cum crezi ca ar fi fost fara acele masuri? Daca iei in calcul perioada de incubatie, mortile de acum sunt consecinta lipsei de masuri de acum o vreme. Nu e asa greu de priceput, serios.
Pana o sa murim noi spiritual pentru ca trebuie sa stam un pic in casa sunt multi care mor pe bune si ma infurie teribil faptul ca nu realizati, mult prea multi, dimensiunea problemei. E usor sa faci poezii si filozofii cand nu ti s-a intamplat ceva tragic. Cum am mai scris aici, e nasol pentru toti, sunt probleme imense pe toate planurile, dar hai sa nu fim complet egoisti si sa raspandim ignoranta revoltatoare doar pentru ca avem acces la Internet si sa incepem sa comparam stramb mere cu pere. Daca putem…..
Adica tu crezi ca de la carantina creste numarul victimelor?
Nu stiu daca vrem sa ne comparam neaparat cu Suedia, pentru ca, nu stiu daca ai citit, dar in Suedia nu se testeaza de coronavirus decat pesoanele din grupele de risc cu simptome, ceilalti, chiar daca prezinta simptome moderate ce se pot gasi si la coronavirus, nu sunt testati. Asa ca, nu ai cum sa ai multe cazuri de infectie cu coronavirus daca nu testezi, nu? Din pacate…
Eu pe strada nu merg cu masca (o data pe sapt cand ies) :
1.pentru ca nu e mai nimeni pe strada si nu se apropie nimeni de mine oricum, e foarte pustiu in cartier. La mega cand intru imi pun masca, cand ies o scot ca mi se pare sufocanta. Chiar sa mi pun gluga in cap cand merg pe strada cand sunt 20 de grade ar fi f ciudat, in zona mea nu sunt oameni. Si nu stau departe de tine.
2. Am un nr de 10 masti obtinute cu greu. Nu le pot irosi si le port de cateva ori pana sa le arunc, deci trebuie sa le port cat mai putin. Nu e ok, dar nu se gasesc nicaieri. Ce sa fac?! De unde as putea cumpara altele?
Ma ingrijoreaza nr mare de persoane fara adapost vazute. Aceste persoane nu existau pana acum in zona mea, sunt sigur diversi cersetori veniti din strainatate, barbati tineri, fara probleme fizice evidente. Mi e teama de ei, atat din cauza virusului, cat si din cauza faptului ca pot fi periculosi mai ales ca umbla in grup. Nu inteleg de ce ei sunt lăsați fara probleme pe strazi
Si eu urasc sa port masca, dar incerc sa nu o scot pana ajung acasa de la magazin pentru ca am citit ca fix manevrarea ei ne poate contamina mai usor (cand folosim mainile murdare sa o punem/scoatem/ajustam).
Si eu doar un numar limitat de masti. Dupa fiecare purtare, le las la inmuiat 15 minute in apa calda cu putina solutie dezinfectanta pentru rufe (am o sticla cumparata mai de mult, acum nu se mai gaseste), apoi le spal cu detergent. Dupa uscare, le calc la temperatura maxima. Sper ca e suficient. In rest, nici manusi nu se gasesc, asa ca inafara de spalat pe maini cand intru in casa nu stiu ce as putea face.
Mie mi se pare si mai complicata treaba cu virusul asta care rezista mult timp pe suprafete? Ce faci cu produsele cumparate? Cum dezinfectezi ambalajele? Unde le tii si pentru cat timp inainte sa le atingi? Ce faci cu produsele care trebuiesc refrigerate?
Oana, virusul se distruge peste 65 de grade, deci nici temperatura maxima la fier. Teoretic, se poate pune și in cuptor cu temperatura setată, doar câteva minute. Data cu puțin alcool ar fi iar o varianta ( puțin in sensul ca nu folosim 2 litri dar trebuie sa fie îmbibată). Grija sa nu fie afectată țesătura, uneori mai puțin e mai mult.
Despre cumparaturi, specialiștii spun ca totuși e prea mult sa le dezinfectăm, fiecare produs in parte. Șansele sa fi ajuns virusul pe ambalaje, in cantitate suficientă cât sa ne infecteze, sunt destul de mici. Eu sterg pungile cu șervețel înmuiat in alcool sau pulverizez alcool, dar nu o fac in 100% dintre cazuri.
Ioana, oare e ok pentru copii să stea atâta timp închiși? Eu sunt îngrijorată. Facem tot felul de activități, gătim, cântăm, dansăm, ne jucăm, facem fișe. Dar atâta timp indoor nu le face rău? Noi nici balcon nu avem. Mi-e tare milă de ea… ?
Eu îi scot zilnic pe aproape de bloc, trebuie sa am grijă in primul rând de ai mei, sa nu innebunim! Ne spălăm bine, nu punem mâna pe nimic, nu interactionam cu nimeni si e ok.
Oana,
Exact problema asta o am și eu, produsele cumparate de pe rafturile magazinelor și atinse de zeci de peroane… zilele trecute am fost la cumpărături într-un supermarket, am purtat masca și mănuși de unica folosință, pe care le-am schimbat când am ajuns la casa de marcat, înainte sa bag mâna in buzunar sa scot cardul. Apoi am ajuns la mașina, am pus totul in portbagaj, am scos manusile, le-am aruncat, m-am dezinfectat pe mâini cu alcool, apoi mi-am scos masca. Ok, toate bune pana aici. Ajunsă acasă am pus sacoșele pe jos in bucatarie și m-am dus sa ma spăl pe mâini, dar aveam intenția sa port iar mănuși și sa șterg toate produsele cu șervețele dezinfectante, apoi sa le depozitez fiecare la locul lui. Daaar cât timp eu eram la baie copilul a dat iama la sacose și a atins tot. Am crezut ca înnebunesc, după ce am trecut prin atâtea pana sa ajungă cumpărăturile in bucătăria mea neatinse fără mănuși și copilul a pus mâna pe tot in secunda 2. Greu, foarte greu sa te ferești.
Lia, daca ies toti ca tine, unde mai e sensul acestor masuri? Sau doar tu ai voie sa iesi? Daca vrei sa ai grija de ai tai, trebuie sa urmati regulile, care nu sunt facute de taca paca, sa dezbatem noi pe bloguri, ci pentru ca au o noima, o logica, tinand cont de contagiozitatea acestui virus. Daca tot iesiti, trebuie baie completa, mai ales copiii, nu doar spalat pe maini, cand va intoarceti. Asta doar asa, ca idee.
Reiau ce am spus mai sus, mi se pare halucinanta iresponsabilitatea asta a oamenilor. Sper sa primesti cate amenzi ai nevoie daca altfel nu functioneaza.
Referitor la intrebarea de mai sus, sunt foarte multi copii care petrec foarte mult timp inchisi in casa si mai sunt si bolnavi grav si totusi sunt ok. Nu cred ca trebuie sa va fie mila de copiii care stau in casa, desi imi dau seama ca este foarte dificil. Daca se indreapta o masina inspre copilul vostru, il luati si il dati la o parte, chiar daca ii placea sa stea acolo unde era in pericol, nu? Daca ii place sa manance 100 de pizza, nu ii dati, chiar daca plange, fiindca aveti grija de ei. Cred ca daca schimbati voi, parintii, perspectiva de la „imi e mila de el, sta in casa atata timp” la „sta in siguranta, e ceva temporar” si relativizati cumva situatia asta de a sta in casa la dimensiunea grava a problemei poate va va fi un pic mai usor.
Pe termen lung, sa stai numai in casa nu e ideal, evident. Nu e ideal cu vitamina D, nu e grozav cu statul locului prea mult timp etc. Dar nu cred ca trebuie sa va ingrijorati strict din acest motiv. Va doresc tuturor putere si sanatate!
Normal ca n-am zis sa ieșim doar noi, sa iasă cine vrea, avem noi grijă să păstrăm distanța… Ca idee, la noi in casă nici n-au loc sa alerge, nici lumina nu bate, din pat poți atinge ambii pereți, așadar e clar ca am innebuni in condițiile astea. Cât despre amenzi, pentru ce să le iau când e voie sa faci sport lângă bloc, nu e ca si cum m-am dus la 10 km, stăm aproape, se fugăresc, bat mingea, își consumă energia si iau vit. D, apoi au poftă de mâncare si de somn.
Mi se pare incredibila atitudinea ta, Lia, sincer, stiu ca repet, dar chiar asa e. Esti parte din motivul pentru care situatia asta o sa se complice inca si mai mult. De asta zic, poate cu amenzi o sa poti fi convinsa, daca propriul bun-simt nu te poate influenta.
Din cate inteleg eu din textul ordonantei activitatea fizica in apropierea locuintei este permisa. Este interpretabil ce inseamna deplasare scurta ( 15 min sau 3 ore?! ) sau in apropierea locuintei ( in fata blocului, strazile adiacente, tot cartierul?! ) dar este permis si nu vad de ce ar fi Lia sau alte persoane care ies la aer pasibile de amenda.
Cristina, nu cunosc in detaliu situatiile in care se poate da amenda in Ro, eu doar mi-am exprimat dorinta de o sanctiune in fata a ceea ce eu consider o inconstienta teribila. Cand aud „sa ies la aer” in acest context imi creste brusc tensiunea, dupa cum tot zic pe aici de ceva timp.
Nu sunt in masura sa dau amenzi, mi-ar placea sa fiu. Problema e ca daca toata lumea iese „la aer”, masurile luate sunt zero, iar atitudinea asta nepasatoare si ignoranta a multora este unul dintre marile motive pentru care totul a luat-o razna in alte tari, ca cea unde ma aflu eu.
Eu am dreptul sa imi doresc ca inconstienta sa fie amendata, de asta am zis ca sper. Fiecare stie ce situatie are, dar cred ca e nevoie de un efort comun si de mai multa empatie. Acest „avem grija noi sa ne ferim” si iesit la aer si lasa ca nu e asa grav multiplicat de suficiente ori aduce multe probleme.
Sanatate!
Cristiana, si eu mi-as dori sa pot da amenzi pt ce consider eu inconstienta. Situatii cu sau fara legatura cu Corona virus. Dar asta este textul ordonantei in vigoare, daca vor urma si alte ordonante si mai severe…ramane de vazut. Multa sanatate si tie!
In ultimele zile eu ma gândesc cum copiii noștri vor povesti copiilor lor cum a existat o vreme fără frica, o vreme cu parcuri pline, granițe deschise, călătorii și planuri chiar si pentru peste 6 luni. O vreme in care aveai acces la servicii medicale, in care existau coafor și saloane de toate felurile. O vreme in care grija multor părinți era dacă pun zahar alb sau brun in brioșe ( sau nu pun deloc), dacă quinoa e ok la început de diversificare și dacă sistemul de purtare e cel mai ergonomic posibil. O vreme cu discuții interminabile despre nașterea sub ăpa, acasa, la spital, cezariene și naturale, cordon clampat nu-stiu-când, ore magice și alăptat la cerere etc. Va dați seama ce vremuri am avut și ce vremuri poate nu vom mai avea vreodată. Întrebam intr-un post dacă oare copiii din ziua de astăzi ( ma refer la ai noștri, cei pe care ii știm in cercul nostru, de pe la școala etc) sunt pregătiți pt viitor. Dacă tot ce am trăit și au trăit nu cumva a dăunat. Aud din ce in ce mai multe păreri ( unele, din păcate, avizate) care susțin ca rata infracționalității va creste in perioada imediat următoare. Enorm de mult. In timp ce noi ne facem provizii ei strategii, exista mii de familii in care se moare de foame, la propriu. Exista acele familii in care părinții mai munceau cu ziua, mai ales acum primăvara sunt atâtea de făcut pe lângă casele oamenilor. Prea putini însă risca acum sa își aducă persoane străine, mai ales ca legea interzice sa pleci din raza ta de domiciliu. Sunt tati care, la sfârșitul zilei, măcar aduceau o pâine acasa. Acum nu aduc nimic. Ce credeți ca vor face acei tati in curând? Nu mai vorbesc de oamenii care au rămas fără job și fără micile lor afaceri, acolo poate mai găsesc cumva resurse, dar noi avem o imensa populație care trăia din munca la negru, cu ziua. Cunoștințele noastre, cu ceva viziune și relații prin apărare, își montează zilele astea alarme acasa, se blindează in toate modurile posibile. Nu se știe dacă nu va trebui curând sa ieșim din casa conștienți ca cineva ne va da in cap, la propriu, pentru pâinea aia. Lucrurile se vor rostogoli și totul va fi extrem de greu de pus la loc, bucata cu bucata. Eu nu a vreo soluție, e clar ca măsurile extreme sunt singurele capabile acum sa oprească dezastrul medical și tot ce tine de sănătatea individuală, dar dezastrul in alte arii va continua și ne va afecta in moduri nebănuite. Și tare imi e ca vor supraviețui cei ce asta făceau și pana acum: cu pumnul, cu forța fizica, cu frica. Cei care stiu cum e sa fie greu și sa îți fie frica și deja au toate sistemele puse la punct. Pana una-alta haideți sa vedem dacă putem face ceva concret pentru oamenii aceștia. Am mai întrebat: idei de mici producători care pot vinde online? Mici afaceri care trebuie sa iasă la liman? ONG-URI care se ocupa de cei oropsiți? Preoți care ajuta comunitatea și putem dona și noi acolo? In afara de deja celebrul preot Damaschin din județul Iași, care face o treaba minunata, mai știți preoți cu campanii atât de vaste și constante? Haideți sa facem ceva pentru cei din jur. Evident, stand acasa, cât se poate, asta nu iese din discuție.
Uite aici o lista cu proiecte care ajuta si au nevoie de ajutor:
https://buletin.de/initiativedeajutor/
Aici lista cu producatori locali:
https://mamamag.ro/producatorii-locali-de-alimente-de-la-care-ne-aprovizionam-in-autoizolare/
Am primit intr-un newsletter de la DOR aceste info azi. Cred ca nu i-ar deranja sa le dau mai departe, deci le copiez mai jos:
„Roade și Merinde (Iași): Când i-am vizitat pe cei de la Roade și Merinde la Iași, la un moment dat, reportingul s-a intersectat inevitabil cu mâncarea. Echipa a tăiat ca gustare de prânz niște mușchiuleț de la Fabrica de Fum și de-atunci gândul tot la el.
Sibiu Food Hub (Sibiu): Cașcavalului din lapte de vacă de la Sibiu Food Hub trebuie doar să-i citești descrierea: cu trufe sau maturat în vin roșu, cu ierburi, cu piper, cu nucă, cu chilli, cu ardei dulce, cu chilli și ceapă verde, cu ardei dulce și ceapă verde, cu chimen, cu mărar, cu oregano, cu busuioc, cu nucă și stafide, cu merișoare, cu goji.
Nod Verde (Cluj): Știm că e primăvară și că jumările sunt mai mult fason de iarnă, dar ne vine apă în gură numai când ne gândim la cele pe care le-am devorat via food hub-ul clujean, Nod Verde.
Sat pentru oraș (Cluj): Tot în Cluj, magazinul mobil Sat pentru oraș colectează produse proaspete de la 25 de producători din satele învecinate. Aici poți găsi: pâine proaspătă, telemea, ceapă verde, mere, pachete cu legume eco, ulei presat la rece și multe altele.
Bucate din Vecinătate (Mureș): În Saschiz, lista cu produse locale se updatează săptămânal, iar urda de vacă și untul de urdă sunt produse pe care ar trebui să le avem cu toții în case mai des. Pentru o câmpenească cumsecade, adăugați niște zacuscă cu vinete.
Bucate din proximitate (Mediaș): Dacă ești din Mediaș și împrejurimi, la Bucate din proximitate te așteaptă un lichiu dulce cu smântână și griș, desert transilvănean care nu poate fi trecut cu vederea.
Legume proaspete (București): Dacă locuiești în Capitală, verifică periodic acest articol – cel de la mamamag pus mai jos – care centralizează mici producători locali. Mulți dintre ei livrează și acasă.
Nord Natural (Câmpulung Moldovenesc): Oriunde ai locui în țară, dacă vrei să susții producători locali din Bucovina (dar și să guști un super cașcaval făcut într-un cătun idilic) poți să comanzi produse de la Nord Natural și să le primești la ușă.”
Buna! Ceea ce descrii tu zici ca este din alt film, alta lume! Noi stam in Ploiesti si aici totul e la liber, nu exista politie pe strada sa te intrebe unde te duci, sunt filtre de politie doar la intrarile in oras, batranii circula la liber, lumea a iesit sa faca sport. Da, parcurile sunt inchise si la noi, dar in rest nu simti nicio constrangere.
Asta este grav, înseamnă ca nu se respecta legislație. Persoanele peste 65 de ani au voie sa iasă din casa doar între 11-13 pentru aprovizionare și alte situații ce țin de supraviețuire, pentru probleme medicale pot ieși la orice ora- dar trebuie sa prezinte dovada clara ca au o problema medicala/programare la medic. De asemeni, indiferent de varsta poți sa ieși, scurt, cu animalul de companie, tot in jurul blocului. Sport se poate face doar in jurul blocului și doar individual, nu in grup, pe o perioada scurta de timp. Altfel, înseamnă ca lumea încalcă legea și asta egal dezastru. Orice ieșire din casa se face cu declarație și in general nu poți fi in alt cartier decât al tău, dacă nu mergi spre serviciu/nu mergi pt a ajuta un bătrân/ nu ai o programare la medic. In Franța, de exemplu, orice ieșire nu trebuie sa depășească o ora, te întorci acasa dacă magazinul e aglomerat și nu t încadrezi in acea ora ( de când ieși din casa pana intri inapoi). De asemeni, orice ieșire se face in raza de 1 km de casa, exlus probabil doar problemele medicale. Va fi și la noi așa, curând, sa nu ne jucam cu focul.
As vrea sa stiu idei de supravietuire/ economisire,daca ma puteti ajuta!
Rugamintea este pentru freelanceri/antreprenori,oameni care pana acum au platit taxe sia cum se trezesc cu veniturile in scadere accelerata?
Cum faceti? Ce faceti?
Hai ca stand in casa cu copii nu le mai luam haine,incaltari,nu mai alimentam carduri Davimat un parc…si totusi? Facturile la utilitati ai rate sosesc regulat…
Help!
Nu exista un ajutor de la stat? Nu sunt in situația asta dar parca auzisem ceva. Afacerile nu pot continua online nicicum? Ceva vouchere ce pot fi plătite acum și folosite când se deschide afacerea din nou? Ultima e o metoda populară, se poate aplica in multe domenii, eu as avea nevoie de ceva renovări prin casa de exemplu, as fi dispusă sa rezerv de pe acum, măcar cu un avans.
La LIDL aveau ieri drojdie proaspata pachet mare si cu un bilet ca nu se pot cumpara mai mult de 2 pachete. E proaspata tine pana in mai asa ca un pachet e arhisuficient zic eu. Spor in toate!
Ar trebui sa scriu și eu ritualul când vin de la spital, dar mai bine nu?
Mi se pare periculos tare ce vad aici (si pe fb). Copiii nu pot sta atata in casa ca se plictisesc, deci ii scoatem afara 1 data pe zi. Orice iesire din casa este un risc, mai mare sau mai mic.
Pe partea cu plus da, afara daca sunt putini oameni sau deloc in apropierea copiiilor e destul de safe.
Pe partea cu minus – copiii ating lucruri afara, ating lucruri in scara blocului, etc. Si, cel mai important, odata ce altii vad ca in fata blocului se joaca copii vor vrea si ei afara si tot asa. Si ajungem la situatia in care toata lumea iese din casa! Ce, eu sunt mai fraier si stau in casa si altii ies zilnic?!
Vreti neaparat aer curat? Lasati geamurile deschide ziua. Chiar e placut afara, nu va trage curentul. Va faceti jardiniere la geamuri si va udati florile zilnic. Puneti seminte la geam pentru porumbei si vrabiute. Cand nu se mai poate sta deloc deloc (sa zicem dupa 2 saptamani de izolare) va suiti in masina si mergeti pe camp (nu, nu la baneasa/comana, etc). Asta este parerea mea
Dar se mai poate ieși pe câmp? Ce completezi la declarație? Stiu ca astfel de îndepărtari de domiciliu nu sunt prevăzute acolo, oricum sunt riscante deci ar trebui sa fie ilegale. Săptămâna trecută erau la grătare prin păduri puhoaie de oameni, nu aveai unde parca mașina. Iar acolo poliția poate acționa mult mai greu decât intr-un parc din oras ( nu ca as sugera ca e ok in parc dar nici mașini ieșind din oraș cu sutele nu e semn bun).
Deea, şi eu zic la fel.
Conform textului ordonanţei nu cred că se poate ieşi pe câmp decât dacă, eventual, poţi să dovedeşti că e terenul tău şi întreprinzi o activitate agricolă.
E posibil sa aveti dreptate, sa nu fie ok nici campul. Exclus gratar!
Dar a iesit zilnic cu copilul in fata blocului este mult mai grav din punctu meu de vedere. Eu inteleg ca e cald, e frumos, e primavara. Cum zice cineva mai sus, in Ploiesti lumea iese fara probleme, sta numai afara. Puterea exemplului (negativ)..
Si in italia si spania a fost cald si lumea numai pe afara.. Ce bine le a mers si lor!
KAT, ideea e ca nu poți pleca mai departe de raza domiciliului tău dacă nu îndeplinești una dintre condițiile de pe declarație. Deci nu poți ajunge la nicio pădure, legal cel puțin. Multe persoane au câte o căsuța pe la țara sau au pe cineva cu căsuța la țara, iar acum bifează “munci agricole” sau “ajutor pentru vârstnici”. Deocamdată nu s-a precizat dacă acele munci agricole sunt pentru producători sau e valabil pentru oricine are o palma de pământ cu trei fire de pătrunjel. La noi marea problema este lipsa de educație, la modul general, cei educați plătesc și pentru needucați. In Suedia, de exemplu, chiar a fost încurajată lumea sa iasă la plimbare in parcuri ( deși au mai multe cazuri decât noi), eventual cu câte un prieten care sa stea la distanță de minim 1 m. Lumea respecta asta. Soarele și mișcarea au rolul lor in sănătatea fizica și psihică, dar eu zic ca acum cea psihică primează. Dar la noi nu se pot relaxa măsurile fiindcă și așa sint încălcate…oricum, copiii nu pățesc nimic, imunitatea nu scade de la câteva săptămâni in casa, sistemul imunitar nu e chiar mamaliga. Hrana ok, proteine in cantitate suficientă, somn suficient, ceva mișcare in fata geamului deschis, lăsat soarele sa bata direct pe fata la orele dimineții…
La noi de exemplu nu bate soarele in casa cam niciodată, e un bloc cam la 2-3 metri, e mereu intuneric si deprimant. Si spatiu f mic! Asta până acum nu a fost o problemă ca doar dormeam acolo. In această situație sunt, cu siguranță, foarte mulți copii. Măcar noi nu suntem mai multe generații in casă, că era si mai amuzant. E cam la fel cu îndemnurile pe care ni le adresează vedetele din piscina proprie sa stăm acasă, ca si ei stau si suferă in niște căsuțe miiiici, cam cât un bloc normal.
Lia, te înțeleg și e clar ca multe familii sunt in aceasta situație. Sincer, nu stiu cum ar fi de procedat pentru ca sa nu o ia toată lumea razna. Poate un program pe scara blocului, fiecare familie sa poată ieși intr-un mic interval…faceți grup de whatsapp, nu stiu…Eu nu as ieși deloc și asta as recomanda oricui, dar e clar ca recomandările atât de stricte vor fi încălcate și atunci trebuie găsită varianta “ cea mai puțin dăunătoare posibil”. Am înțeles de la alte persoane ca văd zilnic copii alergând efectiv in jurul blocului, doar o tura și apoi fugind in casa ca infractorii ( evident, cu un adult alături). Și da, lumea probabil zice “ bine ca animalele de companie pot ieși chiar de 2 ori pe zi, iar copilul deloc”. E clar ca animalele ies pentru pipi/caca, pt asta e legea dar eu am auzit mulți stăpâni de animale vociferand ca al lor patruped nu face in preajma blocului, nu face la comanda, are nevoie totuși de mișcare etc etc. Iubesc animalele și am câini și pisici, mereu am avut, dar totuși copiiii sunt mai presus de orice ființe. Așadar, te înțeleg și va înțeleg, as dori sa am un sfat sau o soluție care sa aducă putina alinare dar exact acum nu am. Decât asta: stabilit cu vecinii, ieșit cu masca și dezinfectant și doar in jurul blocului 15 minute, activitate fizica.
Aici (oras mic) toata lumea circula liber, iese la plimbare… politistii stau si se uita, nu intreaba pe nimeni nimic. O femeie (50 de ani) al carei sot venise din Franta s-a internat la Suceava cu pneumonie. A stat cateva zile intubata. A murit. Bineinteles ca n-a fost testata. Si ca ea sunt foarte multe cazuri. Dar na, noi sa stam linistiti, sa ne continuam viata… ca ce naiba, n-om sta noi inchisi ca prostii… mor doar cei cu alte boli… sau nu.
Si de ce s-a cumparat atata drojdie? Ca toata lumea oricum iese „dupa paine”?
@Deea,
ai vreo bază reală pentru îngrijorările astea de-a descumpănite și aproape fataliste?
„In ultimele zile eu ma gândesc cum copiii noștri vor povesti copiilor lor cum a existat o vreme fără frica, o vreme cu parcuri pline, granițe deschise, călătorii și planuri chiar si pentru peste 6 luni. O vreme in care aveai acces la servicii medicale, in care existau coafor și saloane de toate felurile. O vreme in care grija multor părinți era dacă pun zahar alb sau brun in brioșe ( sau nu pun deloc), dacă quinoa e ok la început de diversificare și dacă sistemul de purtare e cel mai ergonomic posibil. O vreme cu discuții interminabile despre nașterea sub ăpa, acasa, la spital, cezariene și naturale, cordon clampat nu-stiu-când, ore magice și alăptat la cerere etc. Va dați seama ce vremuri am avut și ce vremuri poate nu vom mai avea vreodată.”
Adică, dacă ai argumente, surse, e ok, eu chiar vreau să știu ce anume te face să crezi că NU vor reveni vremurile acelea. Te exprimi ca și cum n-o să revenim niciodată la starea anterioară și vom trăi tot restul vieții la limită, fără să ne pese de nimic dincolo de nevoile de bază (vezi zahar alb vs brun sau saloane) De ce, când trece balamucul, nu o să pot să-mi pun din noi probleme de-astea banale ce zahar să aleg sau dacă să merg la manichiură?
Ar trebui să înțeleg că voi lucra de acasă tot restul vieții? De ce crezi că situația asta e permanentă și nu temporară până trece pandemia? N-o să mai plănuim concedii?
Că o să dureze, da. Că e foarte probabil să fie o criza economică, da. Că o să ne fie greu să ne reintegrăm în societate, da. Dar de aici până să spui cum copiii doar își vor aminti de vremurile în care alergau liberi (ca și cum n-or să mai alerge liberi niciodată) sau cum existau (!!!) saloane, mi se pare foarte mult alarmism.
Am văzut ideile astea vehiculate oarecum voalat și de Ioana sau Robo în articolele și comentariile anterioare (și pe alte bloguri) și vreau să știu dacă se bazează pe ceva concret sau doar pe trăirile fataliste ale celor care le emit.
PS: Și mie mi-e teamă, și eu stau cuminte izolată și dezinfectez tot ce prind, dar zău că nu-mi pun problema că pandemia asta o să dureze la nesfârșit.
Da’ eu nu cred ca am zis ceva de genul asta, nici macar voalat.
Pandemia va trece. Probabil. 🙂 adica depinde cum muteaza virusu’ vietii 🙂
Nu, va trece. Fie si din simplul motiv ca nu va mai avea pe cine sa infecteze si tot va trece. Ma rog, nu se se stie daca exista imunitate pe termen lung 🙂
Fuck. Habar n-am. Ma gandeam ca virusul asta totusi are potential de catastrofa globala. Poate infecta 8 miliarde si omori 1 miliard. Problema e ca daca va fi asa cei 7 ramasi se vor bate pe mancare.
Hai cu vaccinul ala damn it.
PS eu chiar nu sunt panicat 🙂
Baza reala nu am, ca altfel scriam un articol cu studii și tot. E doar ceea ce parca simt eu din ce in ce mai mult. Poate din cauza ca toți in jurul meu lucrează in sistemul sanitar, poate fiindcă vedem și știm unele lucruri…persoanele optimiste pe care le mai stiu sunt persoane departe de sistem, de orice legătura cu statistici, studii. Nimeni nu imi aduce argumente ca vom fi bine, mai curând înclina balanța in partea cealalalta. Adică, nu e vreunul sa arate niște grafice, niște studii și sa concluzioneze clar “ după cum se vede , totul va fi ok, nu mâine, nu luna viitoare dar in X timp vom reveni la viața noastră”. In schimb văd multe ce nu erau înainte : chinezii ne-au “tras/o” cumva ( bănuiam asta), boala e mai gravă, afectează tineri și chiar copii, decesele sunt mai multe. Evoluția este imprevizibila, uneori dramatica. Tratamentele încercate au rezultate modeste. Vaccin…va fi, vedem cine îl va face ( totuși antivaccinismul e inca puternic, chiar in aceste zile), vedem cât va fi de eficient. Cu siguranța virusul va exista între noi de acum înainte și doar un vaccin bun sau un tratament bun ne va scoate la lumina. Pana atunci, o carantina eficienta înseamnă minim 3 luni, ulterior măsurile slăbite ușor-ușor, tatonare. Dacă se întoarce, fugim inapoi in casa. Vedem ce va fi in valul 2, dacă va fi ( majoritatea sunt de părere ca va fi). Apoi, câți vor supraviețui lunilor întregi de izolare completa? Ce repercursiuni vor fi, global dar și individual? Fe va fi dacă mor majoritatea medicilor ( in Italia deja 61, mi se pare enorm). Ce va fi dacă virusul va ajunge in țările din lumea a treia? Când va veni următoarea pandemie? Probabil in maxim 10 ani, se preconizează 5/7. Ne vom pregati pt ea? Vom începe o alta viața, preventiv , cu măsuri de izolare socială cumva permanente? Just in case.? Asta e problema, ca inamicul e invizibil, nou și extrem de pervers. Eu acum nu bag mâna in foc pt ziua de mâine. Mi se pare mai sigur așa. Nici nu-s panicata, mi-e ciuda de copiii ăștia dar presupun ca orice viața o iei așa cum e. E doar resemnare.
Deea, gripa (gresit numita) spaniola din 1918 a omorat cateva zeci de milioane de oameni si viata a ajuns totusi asa cum o stiam noi la sfarsitul lui 2019. Economia isi va reveni, asa cum si-a revenit si dupa criza din 2008. Nu in cateva zile, nici in cateva luni, poate va dura chiar 2-3 ani, dar omenirea va reveni si ea la viata de dinainte. Important e sa gaseasca medicii si cercetatorii un vaccin sau tratament. Pana atunci cred ca e important sa stam in case, sa facem ce ni se spune si sa incercam sa ne tinem anxietatile si scenariile catastrofale cat de cat sub control. Iar faptul ca eu scriu acest lucru e mare lucru, caci eu sunt de obicei o persoana pesimista.
Nici noi nu am mai iesit nici dupa paine de joi. Eram panicata pentru ca nu gaseam intervale libere la Cora sa imi fac o comanda. Am gasit sambata, asa ca sotul va merge sa ridice comanda joi si tot atunci va lua si cateva paini. Pastrez una pe masa si congelez vreo 3-4. Cand se termina astea, mai facem o mamaliga, niste lipii, niste painici. Drojdie mai am proaspata doua cuburi si ma gandeam sa pun de maia, dar tare mi-e teama ca nu imi iese si mai si stric ingredientele. Sunt tare grea de cap intr-ale bucatariei.
Ce norocoasă ma simt acum ca nu mănânc pâine 🙂
Painea cred ca e cea mai mica problema, nu inteleg nici acum de ce credeti ca viata va fi total altfel de cum a fost acum cateva luni…oamenii uita repede. Acum vre-o 10 ani a mai fost o pandemie..corect ca la nivel mai mic insa s-a cam uitat de ea. https://www.capital.ro/pandemia-din-urma-cu-10-ani-despre-care-nu-se-vorbeste-astazi-nu-s-a-decretat-starea-de-urgenta-desi-au-fost-sute-de-mii-de-morti.html mare adevar aici. insa cand panica e la nivelul de acum nu mai vedem si ce e negru pe alb
Oamenii mor si vor muri intotdeauna, daca nu sunt pandemii, sunt accidente..mii de oameni mor anual din cauza unor accidente rutiere..cati dintre noi nu mai mergem cu masina din aceasta cauza?
Panica ne opreste sa mai luam decizii. Sa fim sinceri..daca nu auzeam zilnic la tv, facebook, net, etc cati oameni mor zilnic…900 intr-o singura tara din cauza Covid19, mai luam aceste decizii? Mai stateam inchisi si ne opream viata? Nu zic ca informatia nu ne ajuta, din contra. Insa trebuie sa acceptam si ca presa ne influenteaza.
Ma astept de la printesa urbana sa vina cu un articol cum isi imagineaza ea viata dupa 1-2-10 ani de acum incolo….
Eu imi amintesc pandemia aceea, spitalele in carantina, destul de mult stres in populație, s-au mișcat repejor cu vaccinul ( l-am făcut atunci toți in familie).
In fine, ideea acum e alta și încă ma mira ca lumea nu înțelege. Nu e vorba ca mor oameni. E vorba ca mor sute de mii de oameni zilnic, doar de virusul asta. Pe lângă cei ce mureau de toate enumerate mai sus, ca nu s-au sistat morțile din alte cauze. Dimpotrivă, vor muri mai mulți din cauzele enumerate mai sus ( parte din ele) dacă asociază și covid. Când a mai fost un virus care sa omoare, intr-o țara, 700-1000 oameni zilnic? Când au mai murit 62 de medici intr-o luna, in o singura țara, din cauza uneo singure boli? Pe lângă cei ce mor oricum, din alte cauze cunoscute și pana anul acesta. Când s-a mai întâmplat, in istoria recenta, ca capacitatea spitalelor sa fie complet depașită, ca Secțiile de ATI sa fie complet depășite, doar pentru înternari datorate unui singur virus? Niciodată. Aici e problema. Nimeni nu vrea sa îl oprească complet deocamdată, e oricum imposibil. Doar sa fie mai spatiate cazurile, atâta tot. Virusul va rămâne, morți vor fi. Dar nu atât de copleșitor zilnic. Nu e uman sa trebuiască sa alegi cine moare, vom fi bântuiți toată viața de asta. Nu cred ca vreun medic sau asistent va rămâne întreg la minte după ce vom ieși din asta, pur și simplu nu ai cum. Deja enorm de mulți acuza tulburări specifice stresului posttraumatic, deja se sinucid…e groaznic sa decizi cine rămâne și cine pleacă, e groaznic tot…
Ca idee, înțeleg ca in Lombardia au fost de 5 ori mai multe decese in decurs de o luna decât in orice alta luna din orice alta perioada. Au fost mereu gripe, accidente rutiere, poate incendii, boli cronice. In țările de prin Africa nici nu știm dacă a ajuns, nu e ca și cum au teste săi ceva, copiii aia care oricum lupta cu foamea și condițiile grele de trai, oare cum ar trece prin așa o boala? Nu înțeleg, de ce sa nu încercam sa o oprim? Ce interes ar fi sa NU facem asta?
Eu una ma tem mai mult de ce poate urma dupa Covid..economic si politic, teama mi-e de un conflict dintre China si SUA care ne va atrage si pe noi, restul..Rusia, UE. S-a demonstrat uneori ca de la ceva mic se ajunge la razboaie catastrofale, doar motiv sa existe.Si atunci vom vedea ce inseamna panica cu un motiv foarte intemeiat…ne-o facem cu mana noastra de regula.
Dacă te referi cumva la motivul de la care a izbucnit Primul război mondial, acum nu este deloc aceeaşi situaţie.
Nu, razboi nu va fi, dar va fi criză economică. Maxim 3 ani aş zice eu, mai puţin dacă respectăm ACUM măsurile de distanţare socială, corelat cu momentul la care va fi disponibil pe scară largă un vaccin.
Cred că e de preferat criza economică, din care sunt convinsă că ne vom reveni (aşa cum ne-am revenit din criza din 2007-2008) decât nenorocirile pe care le face virusul ăsta.
Să scăpăm noi cu bine şi să fim sănătoşi că economia o repornim, de asta sunt convinsă.
Mira 2, așa zic și eu, vom trai mai altfel dar vom supraviețui. Am prins acea criza însărcinată fiind, toate planurile făcute când am rămas însărcinată au căzut câteva luni mai târziu. Pe lângă o sarcina cu probleme și cheltuieli neprevăzute, au venit ratele mult mai mari, ulterior salariul micșorat când bebe avea câteva luni ( nu am avut nici cum sa stau acasa in vreun concediu). Nu a fost ușor dar am prioritizat, am trecut peste, ne-am revenit. Evident ca nu imi doresc acum sa o iau de la capăt, abia am reușit sa avem ambii servicii stabile și salarii decente ( cu multă munca dar nu mai număr banii cu groaza spre sf de luna). Sănătate sa fie.
Recunosc, o data pe saptamana ies la cumparaturi de frecute si legume, insa evit foarte mult in aceasta perioada. Painea nu o mai iau de la supermarket, mi-am luat un aparat si prefer sa o fac acasa, iese delicioasa.
#staiacasa
România nu are puterea financiară a Suediei, nici a Marii Britanii, nici a Spaniei, Italie, Germaniei, Statelor Unite, etc. Toți cei care comentați: nu mai luați exemple greșite, nepotrivite! Haideți sa învățam din Greșelile altora si sa nu le repetam pe pielea noastră. România nu-si permite sa greșească, nu avem cu ce, nu avem Oameni si resurse. Cele pe care le avem sunt foarte putine.
Realitatea pe care multi dintre romani o uita, este aceea ca România este la coada clasamentului european, din multe puncte de vedere. Noi si Bulgaria.
In Bulgaria a devenit obligatorie purtarea măștilor in spațiul public. Oare de ce?
In Marea Britanie, măsuri de distanțare socială s-au luat foarte târziu, si au avut o explozie de îmbolnăviri si morți intr-un timp foarte scurt. Acum au foarte multi morți, si vor mai urma.
Suedia va avea aceeași soarta ca Marea Britanie, sau mai rău, ca număr de morți si bolnavi. Doar ca Suedia este una dintre cele mai bogate tari din Europa si din lume, cu un PIB foarte mare pe cap de locuitor. Romania nu se poate compara cu Suedia. Nici in următorii 1000 de ani.. Suedia sigur are aparatura medicală, materiale sanitare, personal si resurse financiare care sa susțină o pandemie si o criza economică.
Italia a luat măsuri târziu, au un sistem financiar, social, de sănătate, etc, incomparabil celui din Romania. Si totuși, numărul de morți este copleșitor si creste.
Spania a luat măsuri târziu, unii spaniolii nu prea poarta măști nici acum. Nici acum, cand morții nu mai au loc nici pe patinoar. Numărul de morți aproape il atinge pe cel înregistrat de Italia, intr-un timp mai scurt, insa, deci mai grav, din punctul meu de vedere.
Sistemul sanitar din Statele Unite este copleșit, dar SUA are resurse pentru a susține sistemul si economia. Cel putin, in acest moment, dar nu știm ce va fi peste 1 – 2 luni.
Sa respectam regulile. Sa facem tot ce putem ca sa fie bine. Împreuna vom fi bine.
Sa folosim acest timp, cei care avem acest timp, pentru a ne analiza mai atent viata de dinainte de virus, si sa conștientizam cât de bine ne era înainte si cât eram de fericiti, cei mai multi dintre noi, fara sa conștientizam pe deplin asta.
Sa multumim Creatorului pentru viata si sa înțelegem cât de mici suntem de fapt, fire de nisip in bătaia vântului. Sa înțelegem câta măreție a fost așezată in noi si cât de mult bine putem crea in jurul nostru. Uneori, doar cu un cuvânt, o vorba buna. Uneori cu mai mult decat o vorba, daca vrem si avem posibilitatea.
Am scris mult, scuze. Sănătate tuturor!
@Cristiana
Rea mai esti.
Imi spui de ce in declaratia pe proprie raspundere este inclus motivul activitate fizica individuala?
@Lia
Eu te inteleg. Cand spatiul e restrans, cand sunt mai multi oameni inchisi in acest spatiu restrans, riscul de a se instala senzatia de claustrofobie, de sufocare este prezent. Nu mai zic de cei fortati sa stea cu un partener violent sau de care tocmai se pregateau sa divorteze.
Deria, da, sunt acest monstru rau care este impotriva rasfatului egoist in timpuri de pandemie :)) Stati oameni buni in casa, lasati rasfatul asta ignorant, masurile se iau treptat dar asta nu inseamna ca e momentul sa facem pe lalelele sensibile.
Nu discutam aici despre situatii extreme ca violenta, claustrofobie mai mare ca in mormant ma indoiesc ca exista, lasati aberatiile si vedeti odata situatia la adevarata ei magnitudine, nu moare nici un copil de stat prea mult in casa, iar situatiile speciale sunt speciale, nu o regula. Eu sunt rea? Sau voi care prelungiti prin atitudinile astea iresponsabile si egoista situatia curenta?
Nu am zis ca nu inteleg, pentru ca nu scriu dintr-o vila imensa pe malul oceanului, nu invalidez aceste probleme, dar consider ca trebuie sa ne adaptam, nu sa ne facem un titlu de mandrie ca iesim ca inconstientii, doar „in jurul blocului”.
In fine, cand nu are rost chiar nu are. Sanatate!
Criza economica de care vorbiti a inceput deja. Eu ies mai des ca altii (huooo), iar „in apropierea blocului” am inteles ca inseamna distanta pe care o poti acoperi in orice directie de deplasare (N-S-E-V) in 5 minute mergand pe jos. NU alergand, mergand. Am vazut alimente scumpindu-se din 2 in 2 zile. Asta inseamna ca daca ai plecat luni din casa cu 50 de lei si o lista cu cateva articole esentiale, daca miercuri iesi cu aceiasi 50 de lei, nu-ti vor mai ajunge. De materiale sanitare nu mai vorbesc.
Si da, sunt oameni care si-au pierdut locul de munca, oameni care au fost trimisi acasa in somaj tehnic. Viata a devenit peste noapte mai grea. Poate ca in timp de pandemie nu ar fi cazul sa mai vorbim de calitatea vietii, dar ce a scris @Deea, despre oameni dispusi sa dea in cap pentru bani sau produse, e cat se poate de real.
https://skepticpengus.blogspot.com/2020/02/covid-19-date-stiintifice-la-zi.html
Mie mi se pare un articol bine documentat si pe intelesul tutor, pe mine m-a ajutat sa imi mai conturez unele idei.
Tot se vorbeste de rata de mortalitate.
Nu isi pune nimeni intrebarea care e rata de mortalitate pentru varsta 0-50-60 de ani?
Inchidem copii care au o rata de mortalitate de 0, 00…in case pentru a inceta raspandirea virusului.
Pana la urma nu ar trebui sa se incerce diminuarea numarului deceselor si nu diminuarea raspandirii virusului la cei care au risc foarte mic de a deceda in urma lui? Daca cei peste 60 de ani nu ar mai fi internati, sistemul medical nu s-ar putea concentra pe cei care au cazuri mai usoare si automat scad si decesele.
cei care considera ca stand in caranrina cateva luni stopam raspandirea lui(si, da, normal ca va fi o raspandire mai inceata!)…ce facem peste 2-3 luni cand iesim la lumina? Nu ne intoarcem de unde am plecat??? Doar amanam inevitabilul in speranta vaccinului care va aparea poate dupa un an sau a medicatiei mai eficiente. Distantarea sociala, alte masuri care sa limiteze raspandirea virusului la cei care lucreaza, o igiena riguroasa , carantina, izolarea completa a celor cu probleme medicale si varstnicii sunt masuri care nu ar afecta atat economia si nu am mai avea poate atatea decese. decese care sunt inevitabile la unii.
articolul e scris acum mai bine de 1 luna
iti garantez ca astazi autorul are alte pareri, asta daca nu e atat de panicat incat nu mai nimereste literele pe tastatura
eu iti spun doar atat: un procent mic inmultit cu un numar foarte mare rezulta tot un numar foarte mare.
mai precis, o rata de mortalitate de, sa zicem, 2% – 2.5% sau cat o fi inmultita cu 20 de milioane de romani (sau cati or fi), rezulta un 400-500 de mii de morti
Asta in conditiile in care am avea unde sa tratam cele 15% cazuri care nu sunt critice dar tot au nevoie de ingrijiri medicale, ca altfel ajungem la 10% mortalitate ca in Italia deci vorbim de 2 milioane de morti
la care se vor adauga toti cei care vor muri din cauza altor probleme decat COVID, pentru ca nu mai are cine sa-i trateze (medici morti sau imbolnaviti sau de ce nu demisionari + lipsa locuri in spital).
deci doar din cauze medicale, vorbim deja de milioane de morti
chestia e ca mortii aia nu stau toti degeaba cand sunt sanatosi, multi dintre ei lucreaza, inclusiv la casierie la supermarket.
deci daca ei mor, nu va prea avea cine sa le ia locul, pentru ca eu, de exemplu, desi as putea face munca de casier, totusi nu vreau sa iau locul unuia care s-a imbolnavit si a murit, ca mi-e frica sa nu patesc la fel – nu mai vorbim ca locul unui medic nu pot sa il iau chiar si daca as vrea.
si uite asa dam in alte lucruri care nu fac decat sa adauge la milioanele alea de morti legate direct de COVID.
mie mi se pare incredibil ca inca mai sunt oameni ca tine care nu inteleg ca e vorba nici mai mult nici mai putin decat de un razboi
Robo, am spus si eu ca inevitabil, decese vor fi. Insa de unde cele 2-3%??? Rata de moralitate e de aprox. 4% insa daca ne uitam pe statistice dintre cei 4% care decedeaza marea majoritate sunt varstnici https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/ Asadar de unde cei 400-500 mii de decese daca excludem cei peste 60 de ani??
alt articol mai vechi de 1 luna, asta de exemplu este din 29 februarie
intre timp au murit si copii mici si chiar si bebelusi
asta e o alta problema, anume ca rata de mortalitate este de fapt necunoscuta si este si influentata de masurile care se iau impotriva ei (supra-aglomerarea spitalelor duce la o rata mai mare, iar supra aglomerarea este influentata direct de masurile de carantina)
dar ok, daca tie ti se pare ca 4% inmultit cu 5 milioane de pensionari rezulta o cifra acceptabila, bine atunci.
PS poftim ce spuneam de victimele colaterale, gravidele din Suceava nu mai au unde sa nasca
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23774746-gravidele-din-suceava-nu-mai-maternitate-oras-iar-alte-spitale-din-regiune-multe-ori-sunt-refuzate-motivul-lipsei-locuri-medicii-sfatuit-nasca-acasa.htm
Lucia, în domeniul meu (sector de infrastructură critcă, care, dacă stai în România te afectează în mod direct), „bătrânii” peste 60 de ani sunt aur curat. In anumite situaţii chiar şi cei de 80 de ani pun umărul la rezolvarea unlor probleme.
Ca să nu mai vorbim de părinţi, unchi, mătuşi, care sunt de neînlocuit pentru oricare dintre noi.
Nu, nu vreau şi nici nu se poate să îi excludem din statistică pe cei de peste 60 ani. Este lipsă de respect faţă de ce au făcut pentru noi toţi. Şi în multe cazuri pentru ceea ce pot încă să facă.
Cred ca ori eu nu ma fac inteleasa ori nu se mai vede ce e scris negru pe alb. tocmai cei 4% din cei 5 mil de pensionari am evita prin carantina lor totala si mentinuta pana la depistarea unui vaccin sau gasirea unei medicatii mai eficiente. raman restul de 15 mil. de locuitori care isi continua viata respectand reguli mai putin stricte decat carantina gen distantare sociala, igiena mai stricta, etc, lucru acasa care isi permit. Altfel ajungem in situatia Italiei la care dupa o luna de carantina deja au ajuns unii oameni la pamant. Nu am spus niciodata ca nu trebie luate masuri. In alta ordine de iei o statistica mai updatata https://www.facebook.com/RazvanPascu.ro/photos/rpp.131028036965707/2779162922152192/?type=3&theater Statistica care da, peste 3 luni va fi altfel, cazul deceselor de coronavirus vor creste mult mai mult, ne aflam la inceputul ei doar.
Robo, iti recomand un articol scris de o prietena, are ceva date interesante si explicate pentru „publicul larg”: https://semneletimpului.ro/sanatate/epidemie/covid-19-cum-ramane-cu-cercetatorii-care-cred-ca-totul-e-isterie.html
Poate e totusi momentul pentru putina introspectie si logica, desi vad ca e mult prea greu pentru unii. E momentul ca un consultant in turism sa inceteze sa considere ca un grafic in care compara mere cu pere si nuci cu banane este relevant si constituie date actualizate.
E momentul si sa incetam sa ne luam informatiile alandala.
Eu stiu ca pentru Lucia e inutil, dar daca mai e altcineva care crede ca acel grafic are vreo urma de logica:
1. Perioada de referinta este una in care majoritatea oamenilor de pe planeta a fost intr-o forma sau alta de carantina sau macar de distantare sociala.
2. In ce fel sunt variabilele independente? Cand o persoana HIV pozitiva sau o persoana cu un cancer sau un fumator inrait sunt persoane la risc si pentru forme severe de covid? Si cand asistenta medicala a avut de suferit, cu pacienti care nu au mai avut loc in razboiul care e acum un spital? Daca nu scrie covid pe certificatul lor de deces nu inseamna ca nu au fost afectati cumva.
3. Mortalitatea absoluta covid este inca un mister.
4. In cati ani te „omoara” alcoolismul sau tutunul si in cate zile covid?
5. Din tot graficul, doar alte 2 boli sunt infectioase – HIV este azi o boala cronica, pentru care exista terapii eficiente. Gripa – exista vaccin, ceva terapie, e o boala sezoniera etc.
6. Mortile covid cresc exponential pe parcursul curbei epidemice in toate tarile afectate. Pe intelesul tuturor: e ca si cum ai compara valurile obisnuite cu un tsunami (tsunami ul fiind covidul).
7. Celelalte probleme din acel „Grafic” sunt foarte importante si pentru ele se iau masuri mai mult sau mai putin adecvate, dar de care nu suntem constienti pentru ca au intrat relativ in rutina noastra. Asta nu inseamna ca problemele acelea sunt ignorate.
Etc. Etc. Etc.
stii, eu sunt sigura ca guvernele astea din Europa si-au spart capul analizand si reanalizand orice scenarii posibile ca sa aleaga raul cel mai mic si faptul ca au ales carantina inseamna fix acest lucru – raul cel mai mic. niciun guvern nu isi prabuseste chiar asa tam-nesam economia, chiar au reactionat tarziu, minimalizand sau incercand sa ignore situatia …
eu am 34 de ani, deci sunt teoretic in categoria cu sanse bune de supravietuire – dar am o boala autoimuna (in Portugalia tocmai a murit un tanar de 16 ani, avand ca singura pbl de sanatate o boala autoimuna) – asa ca nu stiu sigur cine poata baga mana in foc pentru imunitatea sa, mai ales ca efectele pe termen lung ale acestui virus nu sunt cunoscute.
in Romania, ca si in Spania si Italia, multe generatii locuiesc in aceeasi casa – unde sa ii izolezi pe cei cu riscul mai mare?
Medicii nu mai rezista mult timp nici ei, se vor imbolnavi de extenuare, plus e cumplit sa fie pusi in situatia de a alege pe cine sa incerce sa salveze si pe cine nu. Trebuie sa ii ajutam si sa ne ajutam sa castige timp pentru a gasi un tratament sau vaccin.
Iar varstnicii aceia de care zic toate statisticile sunt si ei bunicii, parintii, oamenii dragi ai cuiva.
SURSA Stirile Protv care au citat OMS: 95% dintre cei care au decedat pana acum din cauza coronavirusului AU AVUT VARSTA PESTE 65 DE ANI. un calcul simplu si rezultatul este: 2500 DE PERSOANE IN TOATA LUMEA din cei un milion de infectati CONFIRMATI au decedat din cauza COV19 SUB varsta de 65 de ani.
Bai Lucia, tu dai cu cifre de zici ca esti Stalin, frate…Sunt foarte multe necunoscute in ceea ce priveste virusul, si eu zic ca daca nu suntem in domeniu macar sa tacem din gura pentru ca la finalul zilei facts =/ opinions.
Vă doresc ca tot ce v-ați dorit de-a lungul timpului să vi se îndeplinească !
Vă pup pe suflet !
Mai ales pentru cine inca are impresia ca sunt prea isterica si rea pentru ca nu recomand iesitul cu copiii, a aparut si pe Spitalul Virtual pentru Copii recomandarea ferma de a fi atenti la acest aspect: https://www.facebook.com/drCraiuMihai/posts/1089970961395604
Acolo se mentioneaza acest articol: https://journals.lww.com/pidj/Abstract/onlinefirst/Coronavirus_Infections_in_Children_Including.96251.aspx?context=FeaturedArticles&collectionId=2
Unde spune:
„It has therefore been suggested that asymptomatic or mildly symptomatic children might transmit the diseasePreliminary evidence suggests children are just as likely as adults to become infected with SARS-CoV-2 but are less likely to be symptomatic or develop severe symptoms. However, the importance of children in transmitting the virus remains uncertain. Children more often have gastrointestinal symptoms compared with adults. „
in Germania anumite supermarketuri nu mai permit accesul copiilor inauntru tocmai din acest motiv – ca pot fi foarte des purtatori asimptomatici. Plus faptul ca unele familii inca se duc impreuna la cumparaturi, deci se creeaza aglomeratie.