Pui cacciatore și prăjtură cu măr la slow-cooker Crock Pot (P)

Motive pentru care iubesc slow-cookerul Crock-Pot am multe (aveți la final un cod de reducere de 10% valabil trei zile). N-a fost dragoste la prima vedere, la început mi se părea că ies mâncărurile prea cu zeamă, asta pentru că băgam în el prea multe lichide. Până într-o seară când a trebuit să impresionez niște prieteni olandezi și slow cookerul Crock Pot m-a făcut vedetă. Ca să fiu sigură, n-am pus lichid deloc și am făcut cele mai bune coaste de porc din Univers, ba mi-a ieșit și de-un sos delicios la final, care n-a fost ciorbă, nuuu!

Apoi am făcut dintr-un foc, cât am ieșit cu copiii în parc, carne și garnitură în aceeași oală, care mă așteptau calde când am revenit acasă! Miracol!

Din ziua aceea am tot făcut la slow cooker tocănițe și pui cu unt, ardei umpluți și vită, friptură de porc și șuncă de curcan.

Din tot ce-am gătit, remarcabil iese carnea gătită lent. Uneori o las peste noapte. Știți cum sunt porcul sau vita gătite opt ore la temperatură mai mică? Ți se topesc în gură ca înghețata.

În weekend pun mâncarea în slow cookerul Crock Pot dimineața, plecăm la distracție, iar la prânz e gata.

Sau dau drumul când plec să iau copiii de la școală și când revenim din parc sau de la baschet, cina e gata!

Face treaba în locul meu și mie tare-mi plac aceste invenții moderne care-mi dau timp pentru mine, copii și bărbat!

Nu sunt periculoase, nu trebuie să învârți în ele, de fapt, ideal este să nu ridici deloc capacul. Pui totul acolo și-ți vezi de treaba ta!

Cel mai amuzant la noi în casă e când avem invitați mulți la masă, carnea stă cuminte în slow cooker, în cuptor se face garnitura, la frigider se răcește desertul și noi jucăm cărți pe covor!

De curând am încercat două rețete noi de care-s teribil de încântată, vi le arăt și vouă mai jos. Iar la final vă povestesc mai multe despre acest slow cooker 5l Digital Duraceramic Saute Crock Pot care vă poate aduce timp pentru voi și un extra dram de sănătate mintală(pierdută demult, când învârteai în oale pe aragaz)!

 

Pui cacciatore la slow cookerul Crock Pot

Adică un fel de pui vânătoresc, cu diverse, nimic complicat. Dar aaaaah, cât a fost de bun și cât de repede l-am hăpăit toți patru, am mâncat cu toate degetele, ne-am uns până la coate, iar ce n-am mai putut (că am gătit un pui întreg destul de măricel) am mâncat câteva ore mai târziu. Nimic n-a rămas!

Nu e foarte complicat de gătit și merge făcut și pe aragaz sau la cuptor, dar cred că extra savoarea a venit din gătirea lentă!

Aveți nevoie de:

  • O ceapă mică sau jumătate de ceapă mare, tocată
  • Trei căței de usturoi
  • Un pahar mic de vin alb
  • cam 150 de gr. de ciuperci de orice fel
  • 250 gr. roșii cubulețe (eu am folosit conservă)
  • 2 linguri de pastă de tomate
  • cimbru și dafin uscate
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • pătrunjel proaspăt pentru final
  • pui (noi folosim bio de la Edenia, Poulet Jaune îi zice, e curat și gustos, l-am tranșat în pulpe inferioare, superioare și două bucăți mari de piept, cu os și piele).
  • 15-20 de măsline fără sâmburi

Pentru garnitură, merge orez, piure, paste, mămăligă. Eu am ales piure pufos de cartofi, muream de poftă.

 

Aici sunt două variante de gătit. Una rapidă și dietetică, alta puțin mai complicată și cu oleacă de prăjeală, dar doar oleacă. 🙂

Varianta light și rapidă: amestecați toate ingredientele în slow cookerul Crock Pot, adăugați sare și piper, amestecați bine, puneți carnea deasupra și dați drumul la gătit, trei ore și jumătate pe high. La final, pătrunjel și gata.

Varianta complexă:

  • Dați drumul la Crock Pot pe high, să se încălzească

Paranteză importantă: acest model de Crock Pot permite să folosiți vasul direct pe plita electrică sau cu inducție. Dacă aveți alt tip de slow cooker, folosiți pentru călire clasica tigaie. Noi avem aragaz pe gaz, așa că am călit în tigaie.

  • Căliți soft carnea în ulei și apă, scoateți și puneți deoparte
  • Căliți ceapa la fel, adăugați după 10 minute usturoiul și ciupercile
  • Adăugați și vinul, așteptați să se evapore cam jumătate
  • Adăugați roșiile și pasta de tomate, amestecați pe foc. Și măslinele.
  • Și ierburile, sare, piper
  • Mutați vasul în Crock pot, sau, după caz, turnați sosul în vasul de slow cooker, puneți carnea deasupra.

 

  • Setați high pentru 3 ore și jumătate.

Dacă vreți un sos mai lichid, puteți adăuga în sos 100 de ml de apă sau supă de pui. Nouă ne place sosul mai legat.

Și gata!

Prăjitură cu măr copt la slow cooker Crock Pot 

Avem nevoie de:

  • 250 gr. făină albă
  • 350 ml lapte la temperatura camerei
  • cinci linguri de zahăr brun sau 3 de miere
  • 5-6 mere mijlocii
  • 100 gr. unt la temperatura camerei
  • un praf de sare
  • un praf de copt
  • 2 linguri de scorțișoară
  • jumătate de pahar de suc de portocale

Mai întâi amestecați solidele, adică făina, zahărul, praful de copt și praful de sare. Păstrați o lingură de zahăr pentru mere.

Adăugați apoi untul și îl amestecați cu degetele în făină.

Cu lingura încorporați și laptele. Veți obține un aluat moale, ca cel de chec. Dacă mai e nevoie, mai adăugați puțin lapte sau făină.

Ungeți vasul slow cookerului Crock-Pot cu unt sau ulei de cocos. Turnați aluatul.

Separat, amestecați merele tăiate cubulețe cu sucul de portocale (să nu oxideze în timpul gătitului lent), zahărul, scorțișoara și o lingură de unt topit (pentru un strat ca glazurat la final).

Așterneți merele peste aluat, apoi stropiți deasupra cu câteva linguri din sosul rămas la fund.

Setați pe high, la 2 ore și jumătate.

Nu ridicați capacul până nu e gata.

Eu am pus o porție și la cuptor, o oră la 180 de grade, ca să le compar.

Acestea sunt pozele, pentru comparație. Cea la slow cooker:

Și cea la cuptor.

Iar verdictul?

Prăjitura la slow cooker a ieșit mai zemoasă, aluatul a crescut și s-a pufoșit, iar merele s-au copt și s-au caramelizat fără să se usuce, ceea ce s-a întâmplat la cuptor. Și e normal, din slow cooker nu iese abur, nimic, la cuptor se evaporă destul de mult din conținutul mâncărurilor dacă le gătim fără capac, cum e cazul prăjiturilor (ajută mult să puneți o tavă cu apă când coaceți chestii pe care le-ați dori mai zemoase).

Deci 1-0 clar pentru slow cooker.

Acum, despre acest Crock Pot. Menționez că de vreo trei ani folosesc varianta lui mai mică, de 3,5 l, analogică, fără ecran și fără timer, doar cu rotiță de temperatură. Mi-am făcut treaba foarte bine și cu el, am folosit o priză programabilă a soțului când am lăsat oala la gătit peste noapte.

Modelul acesta din poze are 5 litri și este mai practic, încape mai mult în el, oala e mai ușoară și poți vedea cât mai e până expiră timpul. Vasul are strat Duraceramic. E foarte ușor de folosit, are practic trei setări: low și high, plus cea de păstrare a mâncării calde, care poate fi folosită doar după ce tocmai ați gătit ceva pe high sau pe low, nu merge să băgați CrockPotul în priză și să apăsați pe Keep warm.

Această setare (de păstrare la cald a mâncării) poate fi folosită oricât, dar producătorii recomandă să apelăm la ea pentru maximum 4 ore.

Când timpul de gătire se încheie, oala trece automat pe modul Keep warm, dacă nu intervenim noi să oprim procesul.

Ceea ce este o chestie super valoroasă, cum ziceam mai sus. Aur curat!

Puneți întotdeauna capac peste vas, nu ridicați capacul pe cât posibil în timpul gătirii, deloc dacă puteți, ca să nu evadeze căldura!

Vasul și capacul pot fi folosite și la cuptor electric sau pe gaz, dar nu și la microunde. Acest model de vas merge și direct pe plita electrică sau cu inducție.

Pentru o gătire optimă, ideal este să umpleți vasul între jumătate și trei sferturi.

Din experiența mea, reduceți la mai puțin de jumătate cantitatea de lichid din rețete, dacă nu doriți tocănițe și sosuri în formă de ciorbiță. Puteți face câteva încercări, ca idee.

Ce se mai poate găti la slow cooker? Păi, cam orice. De la tocane la mămăligă, pilaf, sarmale, ciorbe, chec, rulouri cu scorțișoară sau pâine.

Acesta este site-ul oficial Crock Pot România, pe care puteți vedea toate modelele disponibile, accesorii, dar și multe idei de rețete. Dacă veți comanda direct de la ei până pe 15 martie la ora 21.00, aveți și 10% reducere suplimentară la orice produs cu codul URBANA10. Mai au ceva reduceri pe-acolo care nu-s de lepădat!

Dacă aveți rețete preferate pentru slow cooker, le aștept cu nerăbdare. Ne așteaptă multe zile de stat în casă, de gătit și mâncat împreună!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4267

13 comentarii

  1. Hmmm… eu am aparatul mai mic, cel rosu. Oare merge aceasta reteta la el tot 2 ore si jumatate pe high?
    Pana una-alta, in aceasta dimineata facem waffles de mic dejun pentru toata familia.

  2. Si eu il am si il recomand! Cei mai buni ficatei cu ceapa si cu suc de rosii la el ies. Acum vreau sa imi i-au si un Instant Pot (l-am ochit pe cel de la Tefal)…abia astept sa pregatesc mancaruri gustose!

  3. Pe mine m-ai inspirat mai demult cu un multicooker, pe care l-am luat abia acum de curând. Am făcut ieri reteta asta de pui la el! A ieșit genial!!! Imi plouă inngurma numai la gândul puiului. Îți mulțumesc!

    • Poate au fost merele foarte zemoase si s-a scurs in blat tot sucul din ele?

  4. Dada, probabil de asta.
    Foarte buna reteta: putine ingrediente, usor de facut, dar savuroasa! Si cu niste inghetata langa!..

  5. Salut Ioana!
    Doua intrebari am: 1. Un pliculet intreg de praf de copt?
    2. Trebuie pus prosop absorbant sub capac sau fara?
    Multumesc!

    • Buna, poti incerca si cu jumatate de plic de praf de copt.
      Da, poti pune si absorbant sub capac.

  6. Buna,
    Eu nu prea înțeleg… care este diferența între:
    – Oala sub presiune One Pot Tefal
    – slow Cooker CrockPot
    – multicooker – in diverse variante ce apare (Bosh, Tefal etc…)
    Mulțumesc mult !!!
    Camelia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *