Nici în Italia nu s-au ambalat și au ajuns acum la 1000 de cazuri noi pe zi peste 100 de morți într-o zi. Este grav acolo, prieteni, e foarte grav și e real.
Înțeleg supărarea părinților la vestea că se închid școlile, dar cred că în situații ca aceasta, de criză, trebuie să facem tot ce se poate pentru a limita răspândirea virusului. Care da, nu are o rată de mortalitate uriașă, deși, la cât este de contagios, și 1.8 % și 3% este enorm, înseamnă mii de oameni morți deja, iar dacă se contaminează o zecime din populația globului (ceea ce e destul de posibil dacă nu se iau măsuri serioase la nivel global), vorbim despre 18 milioane de morți. Nu zic că or să moară milioane de oameni, zic că acesta fiind riscul pe hârtie, trebuie să facem, toți, tot ce poate pentru a limita răspândirea.
În această idee, închiderea școlilor e o idee bună. Se reduce aglomerația de la metrou dimineața, copiii nu mai aduc acasă virusul. Da, pentru copii nu e o boală periculoasă, dar e periculoasă pentru bunici și pentru alte rude cu probleme de sănătate. E periculoasă dacă se contaminează mulți, copii, adulți.
De ce mor oamenii? E foarte simplu. Uitați-vă în Italia. Sunt atât de mulți infectați în stare gravă care nu pot fi tratați, pentru că la sute de cazuri noi pe zi, nu au loc în spitale să-i trateze. Dacă le fac loc ca să-i ventileze mecanic, să-i intubeze, vor muri alți bolnavi care suferă de alte afecțiuni și care au nevoie de aceleași aparate.
Am citit aseară mărturia unui medic dintr-un spital din Bergamo. Cred că sumarizează foarte bine ce se întâmplă acolo și care este pericolul real al acestei noi boli. Mulți bolnavi, unii grav, în același timp, care sufocă spitalele. În plus, nimeni nu știe ce efecte are acest virus pe termen lung. Ce sechele lasă, chiar și după formele ușoare. Mi se pare teribil de greșit să tratăm acest virus ca pe o simplă răceala.
Medicul ATI de la Spitalul Papa Giovanni XXIII din Bergamo, Christian Salaroli, spune în Coriere della sera: Trierea bolnavilor se face ca în vreme de război. Se decide în funcţie de vârstă şi de condiţiile de sănătate! Obiectiv, medicul explică de ce nu mai pot fi trataţi corespunzător toţi pacienţii: fiindcă resursele nu o mai permit, adică vor primi de urgenţă îngrijiri aceia care au şanse de supravieţuire. Nu sunt suficiente aparate pentru ventilare mecanică, ceea ce înseamnă că unii vor ajunge să moară, deşi dreptul la îngrijire medicală le e garantat legal. Aceste alegeri dure, aproape inumane, imposibilitatea de a-i ajuta aşa cum trebuie pe toţi bolnavii pun o mare presiune pe cadrele medicale. „Am văzut plângând infirmieri cu treizeci de ani de experienţă. Voi nu înţelegeţi ce se întâmplă în spitale, de-asta am decis sa vă acord acest interviu”, adăuga medicul, nervos să vadă lumea care inundase locurile publice întregul week-end. sursa
Când aud argumente de genul: dar mortalitatea e mică, copiii nu se îmbolnăvesc… mi se par atât de egoiste și de oarbe. Ridicați ochii și priviți.
Se întâmplă foarte aproape de noi.
Italienii n-au făcut mare lucru la 20 de cazuri, câte avem noi acum. Două săptămâni mai târziu, mor sute de oameni. Posibil să moară mii. Acum sunt în carantină, toți, toată țara. Nu au voie să iasă din case fără să dea declarații la poliție. Dar e destul de târziu.
China a reușit să ajungă la scăderea numărul de cazuri noi, prin carantină serioasă. Dar deh, regim autoritar. Noi, ca și italienii, vrem libertate, nu-mi spune mie nimeni ce să fac.
Ar trebui să înțelegem cu toții ce avem de făcut fiecare.
Mulți români din Italia au venit acasă în ultimele zile. Autocare, alții cu avionul pe rute ocolitoare. Vin acasă să fie în siguranță. Mulți aduc boala cu ei (doi sunt deja confirmați). Autoritățile noastre nu îi pot izola, le iau declarații și atât.
Cred că trebuie să facem fiecare cât de mult putem pentru a ne proteja familia și pe ceilalți.
Lucrăm de acasă, care și cum poate. Nu mai ducem copiii la școală, la after, la cursuri și ateliere.
Nu mergem la nici un fel de eveniment, teatru, concert.
Managerii trebuie să înțeleagă că e important să lase angajații să lucreze cât mai mult de acasă. Să nu concedieze oameni care își iau liber să stea cu copiii lor mici acasă.
Nu avem ce căuta în mall, nu vă lăsați copiii adolescenți să iasă în zone aglomerate. Explicați-le la modul serios ce riscăm.
Profesorii caută soluții pentru a preda online, multe școli s-au organizat deja în acest sens.
Încercați să mergeți la serviciu cu bicicleta, cu trotineta, ca să evitați transportul în comun.
Cumpărați cele necesare online.
Ne grupăm cu alte 1-2-3 familii care nu au călătorit, nu au rude venite de curând, ca să ne lăsăm copiii. Ne luăm zile de concediu, cerem de la angajatori concediu plătit/neplătit, orice e posibil, vreme de câteva săptămâni. E stare de forță majoră.
Dacă nu vrem mii de morți, printre care pot fi și ai noștri, trebuie să facem aceste lucruri care nu sunt de viață și de moarte.
Ieșim din casă doar pentru strictul necesar, păstrăm distanța, ne spălăm pe mâini, dacă avem simptome de boală, ne izolăm în cameră și discutăm la telefon cu medicul.
Nu e cazul să ne isterizăm, dar trebuie să facem, fiecare, tot ce se poate pentru a limita răspândirea în România. Sistemul sanitar nu poate duce o epidemie de genul acesta, autoritățile nu sunt în stare să gestioneze așa ceva, dar noi putem, cu responsabilitate și calm.
Chiar cred că putem!
Sper din suflet ca peste câteva luni să ne uităm în urmă și să vedem cum ne-a trecut glonțul pe la ureche.
Nici nu vreau să mă gândesc la scenariul alternativ. Nu e prea târziu să scăpăm, cu condiția ca un număr cât mai mare dintre noi să înțeleagă cât de importantă e responsabilitatea fiecăruia.
Știu cât este de înspăimântător să trăim astfel de vremuri, nimeni nu știe ce se va întâmpla cu economia, cu sănătatea. Vom trece și peste asta, cu noi lucruri învățate.
Aici au adunat doi români soluții pentru lucrul de acasă, puteți arăta linkul șefilor: https://techagainstcoronavirus.com/
Aici sunt soluții pentru predare online: https://www.thinglink.com/scene/1293266923118657539
Aici puteți urmări evoluția cazurilor: https://www.worldometers.info/coronavirus/
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay
Din păcate, prea multă lume a tratat cu prea multă superficialitate situația. La articolul de acum ceva timp am scris și eu ca nu e gluma, ca nu e ok sa se ironizeze persoanele ce își fac provizii și își iau măsuri ( uneori hazul de necaz e benefic dar cu măsura ), ca e mai in regula puțin panicat decât complet relaxat. Am scris și ca se trebui anulate toate evenimentele, chiar cu 50 de oameni, chiar dacă statul nu o va face legal ( bine ca a făcut-o totuși, la cele sub 1000 participanți e nevoie de aprobare dsp). Nu înțeleg de ce nu sunt anulate toate congresele medicale, încă aștept sa primesc o informare in acest sens, deocamdată primesc invitații la evenimente cu speakeri din toate colțurile lumii și mi se pare îngrijorător. Personalul medical ar trebui protejat, in primul rând. Am luptat cu multe persoane in acest timp, sa își anuleze planuri, toți îți spun ca ești nebun și prea panicos, ca uite la italieni nu se stresa nimeni când aveau 15 cazuri ( și ce bine au ajuns acum, as adauga).
Statul e luat o decizie buna, între multe proaste. Asta și fiindcă se știe ca nu putem face fata. Încă avem cazuri gripa între noi, unele cazuri grave, a fost multă gripa, enorm de multă, automat multe cazuri ce au necesitat spitalizare. Aici o mare Rușine celor ce nu își fac vaccinul anual deși nu au vreo contraindicatie, împovărează sistemul inutil iar in perioada ca aceasta chiar ei ar face diferența Chiar dacă nu protejează de boala decât in procent modest( fata de alte vaccinuri împotriva altor boli), vaccinul reduce nevoia de spitalizare cu 50%, cu mult mai mult nevoia de a ajunge pe terapie intensiva. Noi ne vaccinam de ani de zile, de la mic la mare, am văzut cu ochii mei cum e gripa la copil vaccinat, la adult vaccinat, am văzut și ca sunt șanse mari ca ceilalți membri ai familiei sa nu ia ( fiind vaccinați, evident). Recomandarea oficială in aceasta epidemie de coronavirus de fapt asta e: vaccinați-va antigripal! Eu as adauga: vaccinați-va împotriva o orice v-ar aduce, altfel, la spital. Copiii neimunizați împotriva varicelei ar trebui sa fie vaccinați, anual e epidemie teribila la noi și nu avem nevoie de boli ce împovărează sistemul. Unele varicele se complica, au nevoie de internare… știți voi mai departe, se va alege la poarta spitalului cine rămâne și cine pleacă. Ca locuri nu au toți.
Sper mult ca toți părinții sa înțeleagă ca aceasta nu e o vacanța de primăvara timpurie. Nu e pentru petreceri de copii, mers la teatru și cinema, adunări de familie, mers la munte etc. E pentru stat in casa, izolați. Ieșiri in aer liber dar nu la spații de joaca, tobogane și leagăne. Folosit mașina personală sau mersul pe jos, bicicleta, trotineta. Evitat contactul cu persoanele peste 65 de ani din familie sau orice alta persoana ce ar putea fi in grupa de risc. Dacă este nevoie sa ii ajutam cu ceva, o vom face in timp limitat, eventual cu masca pe gura și nas. Nu ducem copiii la bunici sa fie pupați, dragaliti, nu folosim bunicii pe post de bona. Nu stiu ce sa zic despre gruparea cu alte familii, aici e cu risc, ideea era tocmai sa nu venim in contact cu alte persoane, mai ales copiii cu copii din alte familii. E greu când sunt școlile inchise, e greu când ești cadru medical și toți in familia ta sunt și nici vorba sa poți lipsi de la serviciu in astfel de situații, ba te cheama și suplimentar. Dar asta se intampla când sfatul medicului este ultimul ascultat ( ma refer aici la alte tari, stiu sigur ca in Italia medicii și asistentele erau panicați cu mult înainte sa devină populația responsabila). E greu acum și pentru copiii ce au curând capacitate,bacalaureat, sa nu uitam ca situația este datorata și unor oameni ce efectiv nu se gândesc decât la ei- cam ca cei ce protestează zilele astea împotriva legii vaccinarii. Sa nu uitam ca mereu vor fi oameni ce doresc sa trăiască in societate cu drepturi dar fără obligații și data viitoare sa nu fim atât de toleranți cu ei.
Eu cred din pacate ca Romania are mult mai multi bolnavi cu Corona decat se stie. Eu locuiesc in Suedia si desi si aici e varza organizarea in aceasta epidemie, totusi ei au testat nu numai persoanele evident bolnave dar si pe cei din familia lor, ceilalti cu care au intrat in contact. Printesa te admir pentru ceea ce faci.
Silvia, şi în România sunt testate familiile şi contacţii celor confirmaţi.
Nu suntem chiar atât de înapoiaţi, să ştii.
Locuiesc in Italia. La terapie intensiva din cauza coronavirusului nu sunt numai oameni in varsta cu alte afectiuni, in jur de 8% sunt tineri,fara alte probleme de sanatate. Toti cei care au nevoie de ingrijiri medicale raman cel putin trei saptamani in spital,deci si de aici problema cu locurile care vor lipsi din ce in ce mai mult.
Problema poate fi pusa şi altfel:
Să încercăm să limităm numarul de îmbolnăviri până când va fi disponibil un vaccin.
Am înţeles că Israelul ar fi într-o fază avansată cu vaccinul dar vor mai trece câreva luni până trece de faza de testare, etc.
Vorbim de o țara in care se protestează împotriva unei legi a vaccinarii, iar cei ce protestează au ajuns la concluzia ca din cauza protestelor lor e toată agitația și interzicerea evenimentelor ce aduna mai mult de 1000 persoane. Câte persoane publice, cu vizibilitate mare, vorbesc deschis pro-vaccinare? Prea putine. Dacă va apărea vaccin atunci sa te ții, teoria conspirației și tot. Chiar nu înțeleg de ce antivaccinistii nu sunt acum, cu toții, in Italia. China o fi cam departe, dar nu au nicio scuza pentru faptul ca nu fac voluntariat in spitalele din Italia, sa arate ca nu exista boli și oricum o mâna de pătrunjel la ore fixe face toată treaba. Cel mai rusine imi este cu medicii antivaccin și asistentele medicale la fel, sper sa fie primii la îngrijit bolnavii cu coronavirus, sa ceara ture duble/triple, ca doar ei sunt proboli.
Mersii pentru articol,
insfarsit se aude vocea constiintei umane!!
Aici in Franta in unele locuri oamenii sunt atat de inconstienti si de égoïsti incat seamana cu cei din Biblie Care fusesera pedepsiti pentru necredinciosia lor.
Oameni mor si cu toate astea cei din jur latra ironc pentru osul lor : banii !!
Saptamana trecuta un politician de la primarie a avut tupeul sa spuna:
‘Veniti sa votati saptamana viitoare, nu este Nici un RISC, oamenii nu vin toti deodata!! ‘
Parca coronavirusului ii pasà de perdea …
Sunt inconstienti toti care ies din casa in restaurante, cinema etc.
Mortalitatea nu e de 3%. In italia a sarit de 5%.
Fata de gripa, e de 2-4 ori mai contagios, si de 20 de ori mai letal!!!
Ganditi-va ca au murit 50 de oameni anul asta in romania cu gripa normala. Ce se intampla la ceva mai contagios, fara vaccin si de 20 de ori mai letal?
As vrea sa subliniez ca italia nu sunt obligati oamenii sa stea in case.
Inca ies, inca se duc in locuri publice. Restaurantele inca sunt deschise, chiar daca cu program limitat.
Inconstienti!
Sunt un simplu roman si locuiesc in Milano.Nu am cunostinte in economie, nu ma pricep la multe lucruri, dar sunt o persoana care observa.Am analizat ce se intampla in China de cand a izbucnit Covid19 si am inteles de pe atunci ca boala se raspandeste usor si nu poate fi gestionata f.bine de nici un sistem medical.Este imposibil.Aceasta boala paralizeaza sistemul medical,daca oamenii nu iau masurile necesare de preventie.Eu asta am inteles de pe atunci.Sunt sigura ca guvernele au de luat masuri grele,grele pt tara,pt economie. Aceasta boala tine insa foarte mult de responsabilitatea fiecarui individ.
20 de ori mai letal? Poti sa imi arati sursa acestor afirmatii?
mariuso:
Gripa sezonieră are o rată de mortalitate de aproximativ 0,2%. Covid19 are, ca o medie, undeva pe la 3-4%. Deci de aproximativ 20 de ori mai mare decat la gripă.
Si eu cred ca e bine ca s-au inchis scolile. Ar fi bine sa se suspende cursurile si la universitati pentru ca acolo este miscare de personal didactic si studenti intre tari (conferinte, mobilitati Erasmus, studenti straini care invata in grupe de engleza/franceza).
Sa se sustina cursuri online, copiii sa-si primeasca informatiile prin email etc.Angajatorii sa fie intelegatori, sa permita lucrul remote, de acasa, acolo unde e posibil.
Cand vedem ce se intampla in tari mai dezvoltate decat a noastra, in tari care au un sistem medical mult mai bine pus la punct … se impune sa fim prevazatori si responsabili. Fiecare din noi sa facem, practic, ce putem pentru a avea grija de sanatatea noastra, a tuturor.
Sa nu mai luam in deradere aceasta situatie momentan greu de stapanit in tarile afectate serios. Sa nu asteptam sa avem mai multe cazuri pentru a actiona drastic.
Ce nenorociti sunteti, cu atata minciuna si eu traiesc in Marea Britanie si este acelasi virus ca in Romania si in celelalte tari! Dar nu au creat atata panica, mai informati va oameni buni despre acest virus, nici macar in China de unde a pornit acest virus nu au facut atata haos cum fac cei din Romania! Bine, dar la cat au alergat sa faca si ei rost de un caz….! ?♀️?
Vai si amar de tine si de noi. Si eu tot in Marea Britanie locuiesc si par a fi la fel de iresponsabili ca si italienii inainte de haos. Sa nu ne inchinam la zeitatile vestice, ei stau cel mai prost cand vine vorba de raspandirea bolii.
Ascund rahatul sub pres si se prefac ca ploua, nu inchid nimic nu din inteligenta, ci din calicie. Banul sa iasa, nici nu mai conteaza cum.
și ca în italia. serios ne explici că nu trebuie să facem tot ce putem ca să nu îl răspîndim? serios?!
Bine punctat. Doar ca profesorii sunt obligați sa meargă la muncă, deși copiii nu vin. Se pare că sănătatea lor nu e așa importantă… 🙁
Profesorii vor fi prezenti in scoli pe toata perioada de suspendare a cursurilor! Personalul didactic auxiliar si nedidactic va avea program normal
– Unitatea scolara va decide modalitatea de recuperare a orelor, urmand sa se intocmeasca un plan de recuperare;
Deci cadrele didactice vor munci dublu… Și cu riscul de a se îmbolnăvi… Cantitate neglijabila…
Eu imi scot copiii in curte. Ne jucam cu câinele, facem curățenie prin curte. Sugerati sa nu o mai fac? Ce parere aveți? Mersi pentru eventualele răspunsuri.
Ce treaba are curtea? În propria curte poti sta cat vrei ca doar nu ti tusesc vecinii prin gard
?????
In principiu nu e o problema sa iesi in curte. Acum, daca e o curte foarte mica si favorizeaza contactul prelungit cu vecinii, atunci, evident, nu. Altfel, e ok. Sanatate!
Situația se degradează exponențial. Nici țările potente economic nu pot testa cât e nevoie și nu au locuri suficiente pe ICU. O mare parte a populației va contacta virusul și nu avem tratament pentru acest virus. Economia, de asemeni va fi afectată serios: de la cafenele, mici întreprinzători, self-employed , pana la mari producători. Linii aeriene, cruise-lines, etc. vor intra in faliment. Școlile trec pe online pentru ca exista infrastructura pentru asta. (nu știu dacă exista organizarea pt acest lucru in România )
Mi-e teamă că măsura asta mai tare va agrava lucrurile. Cât timp copiii sunt la școală iar părinții la muncă, măcar știm cât de cât cine cu cine a intrat in contact, in schimb când toată lumea e liberă să umble peste tot (si cu siguranță vor umbla, umblă si cei din izolare impusă, cu toate riscurile, umblă si cei din Italia, nu-i chiar asa usor sa stai inchis oriunde) nu mai știm nimic. Deja in București e riscant tare, ce era azi in tramvai si in metrou n-am mai văzut niciodată, mai alea bătrâni, nici n-am putut intra. O sa fie dezastru curând
Imi pare bine ca si in Romania se testeaza membrii familiei celor contagiati. Nu am putut desprinde asta din stirile pe care le-am citit. In privinta mortalitatii am inteles ca in Italia populatia este imbatranita de aceea mortalitatea e mai mare. Intr-o nota personala cred ca mama mea trateaza in acest moment o persoana cu Corona. Mama mea e asistenta medicala tbc. Dumnezeu sa o protejeze! Mai are 2 luni pana la pensie!
Apropo de responsabilitate?: https://jurnalist.ro/incredibil-fost-sef-la-politia-capitalei-omul-care-a-mintit-legat-de-coronavirus/
locuim in cehia de 10 ani.
De 3 sapt e o liniste foarte mare pretutindeni, oamenii ies la plimbari dar parca e mai pustiu, semn ca multi sunt retrasi, izolati. Cred ca e si bine in asta. Au anuntat de azi ca se inchid si scolile, eu oricum l am tinut de la gradi de 2 sapt acasa. E plictisitor tare acasa, stam doar in curte si putin prin cartier. Produse comandam online dar asa faceam si inainte, nu din cauza virusului de acum.
Eu am incredere ca desi nu putem opri epidemia, ne vom adapta. Oamenii sunt fiinte adaptabile, o vreme va trebui sa invatam sa traim cu acest virus, sa stam mai izolati, sa ne adaptam stilul de viata in asa fel incat sa evitam cat se poate de mult sa ne imbolnavim, nimeni nu vrea asta. Vom trai cu virusul si apoi poate intr o zi va disparea de la sine. Sau si mai bine, vom avea vaccinul. Conteaza mult si densitatea populatiei, in ro nu sunt asa multi pe fiecare metru…ma gandesc si la asta. Ma gandesc la medicii si asistentele care salveaza vieti…Am incredere ca oamenii se vor uni si vom face sa fim bine cu totii. Teama e normala dar antidotul este sa fim uniti si sa avem speranta.
Dacă poate cineva face ceva: foarte multe centre, neacreditate de Ministerul Educației, organizează ( transparent, e totul pe pagina sau site) program de “vacanța forțată”. Părinții își pot înscrie copiii acolo,( nu stiu câți inconștienți o fac dar poate e lipsa de informare sau disperare) dar aceste centre sunt conduse clar de niște persoane cu grave probleme. Ar trebui inchise definitiv fiindcă scopul lor e undeva foarte departe de orice înseamnă binele copiilor. Nu mai spun de diverse cluburi care nu își suspenda activitatea, degeaba nu merg copiii la școala dacă au curs de dans, înot, competiții sportive și altele.
Cred ca e importanta puterea comunitatii. Toti suntem responsabili pentru ce va fi de acum incolo si fiecare ar trebui sa contribuim pentru a limita raspandirea virusului. Multumim Ioana pentru sfaturile de bun simt, ca de fiecare data. De duminica ne-am tot gandit daca sa inchidem cafeneaua cu loc de joaca pe care o avem, dar articolul tau ne-a convins ca oricat de mare ar fi impactul financiar pentru o afacere mica, aflata la inceput, sanatatea comunitatii este mai importanta. Ma bucur ca am vazut in aceasta seara ca si alte locuri de joaca sau afterschool-uri au decis sa inchida sau sa anuleze atelierele si asta imi da incredere ca lucrurile vor reveni la normal cat mai curand.
Eu locuiesc de 15 ani la Modena, una dintre cele 14 provincii inchise saptamana trecuta din cauza numarului mare de cazuri. Sotul meu este asistent medical in sectia de boli infectioase, adica fix acolo unde se trateaza pacientii cu coronavirus.
Personal cred ca autoritatile au gestionat cat au putut de bine situatia. Sa nu uitam ca primul caz a fost descoperit pe 22 februarie, adica acum nici 3 saptamani. Nu cred ca puteau inchide complet tot de la inceput, implicatiile economice erau (si sunt) imense si nimeni nu se astepta la o evolutie atat de rapida. Imediat ce OMS a declarat pericol international, au avut baza stiintifica pentru a putea actiona. S-au inchis scolile si s-au carantinat complet orasele-focar. Toata lumea se astepta ca virusul sa ramana cat de cat circumscris acolo. Tot din considerente sociale, la inceput mesajul era „gripa, 20% terapie intensiva, mortalitate 3% si victime cu alte afectiuni”; ca sa nu se creeze panica. Ceea ce din pacate s-a transformat in subevaluarea puternica a pericolului din partea populatiei.
Problema mare a fost faptul ca oamenii au reactionat puternic emotional: „nu ma doboara pe mine virusul asta, ii arat eu lui”. Teribilism adolescentin pe fond de panica. Si uite asa au plecat in vacanta la schi, s-au dus la congrese medicale, etc etc. Si acum suntem toti in carantina. Pedeapsa pentru parasirea provinciei e de 3 luni de inchisoare, daca mergi pe strada politia te opreste ca sa te intrebe unde si de ce mergi, de maine in regiunea mea vor fi deschise doar magazinele alimentare si farmaciile, restaurantele pot doar livra la domiciliu.
Evident, e deja tarziu, in nici 3 saptamani. Spitalul unde lucreaza sotul meu este plin, cazuri conclamate si multi suspecti, terapia intensiva aproape plina, personal medical in carantina si restul extenuat… Vine acasa dupa multe ore, epuizat fizic si psihic. Si Emilia Romagna sta chiar foarte bine la capitolul sanatate…
Ceea ce vreau sa spun cu tot papirusul asta e foarte simplu: niciun guvern si nicio autoritate nu poate sa isi protejeze cetatenii de virusul asta. O persoana contaminata azi, maine e deja contagioasa desi va avea simptome poate peste 2 saptamani. Asa ceva nu poate fi controlat decat intr-un singur mod: STATI ACASA! Nimic altceva nu functioneaza. Invatati din exemplul Italiei. Economia oricum va cadea, oricum suntem toti in criza deja! Macar aveti grija de voi si de cei dragi! Orice poate astepta 2 saptamani… fiindca daca nu va avea de asteptat luni de zile, ca acum aici.
Multumesc.
S-a stabilit ca ești contagios a doua zi după contaminare? Atunci de ce se recomanda purtarea măștii doar dacă ai simptome? Practic, toți suntem potențiali contacti, o tot dau ăștia cu zona roșie și zona Galbena dar uite ca nu știi de unde a venit colegul de serviciu, dacă nu cumva a fost el in acele zone și nu a declarat, sau poate e și el victima cuiva ( teoretic tu vei infecta zeci de persoane in 14 zile, la rândul lor fiecare câteva zeci etc). Sper totuși sa nu fie chiar așa, înțeleg ca exista și purtători sănătoși dar pentru cei simptomatici, sper sa nu elimine virusul chiar la 24 ore după contact .
Revin cu rugămintea: facem publice numele centrelor care încă fac activități cu copii, mai mult, organizează program special “ de carantina”? Primind copii fără avize medicale măcar, nu ca asta ar ajuta prea mult. Totuși sunt pericole publice și fac inutila măsura de închidere a școlilor și grădinițelor. Sa ii Atenționăm inutial, poate totuși nu conștientizează ca lupta împotriva noastră, pentru un ban in plus.
Nu are sens acum sa criticam capacitatea spitalelor, anti vaccinistii și altele; cum au comentat și alții, haideți sa ne mobilizam și sa vedem personal ce putem face cu adevarat pentru noi toți; dacă îți pasa de tine înseamnă ca îți pasa și de ceilalți; oare e atât de greu sa stai acasă cu cei dragi, sa vezi și partea plină a paharului, fără frica și panica? Suntem obligati și forțați sa ne întoarcem către noi, sa profitam de acest lucru, toate trec….sa ne arătam și sa ne păstram UMANITATEA!
Intr-o situație critica mi senioare esențial sa găsești responsabili, nu e vorba de critica. Exista enorm de multe persoane care cred ca e o conspirație și acum, mai mult decar niciodată, merg in spații aglomerate, chiar dacă se simt bolnavi. Pentru a arată ca totul se vindeca. Ca e boala ușoară etc. Eu cunosc așa persoane. Sigur toți cunoaștem măcar una. De ce sa nu ii criticam? Sunt persoane pentru care călătoriile și viața socială sunt tot și nu renunta, nici măcar câteva săptămâni, la astea. Sigur ca nu rezolvam nimic dacă doar arătam cu degetul dar sa identificam posibile surse- asta e necesar. A se vedea ce tot circula pe paginile antivaccinistilor, câte îndemnuri pentru a “nu fi oi” și a încalca orice regula și chiar lege. Inclusiv prin comentarii pe aici sunt niște aluzii.
Joi bona m-a anuntat (dupa ce si a luat salariul pe luna asta)ca nu mai vine 2-3sapt minim pt ca la antena 3 spune ca virusul e in aer si in cele 2 minute cat face pana la noi pe jos,ea poate sa-l ia si sa moara. Tin sa spun ca noi lucram de acasa, nu iesim, insa copiii sunt acasa si aveam nevoie de cineva sa stea cu ei cateva ore pana la pranz cat avem sedinte. Eu vreau sa i zic sa nu mai vina deloc niciodata. Tu ce ai face?
[…] ⇒ DACĂ VREM SĂ FIM BINE, ACUM E MOMENTUL SĂ FIM RESPONSABILI! […]