Ziua 5 de #stamacasa: DEBARAUA

Stăm în apartamentul ăsta de șapte ani și ceva. Tot de atunci, am început să punem în debara tot felul de lucruri, ca tot omul. Curat am făcut de multe ori prin casă, în debara n-am avut curaj să intru niciodată. Doamne păzește, la ce e acolo, de ce aș vrea să intru cu gânduri de organizare?

Și pentru că iată, suntem în a cincea zi de stat în casă, de lucru nu mai am nimic, tipografiile nu mai au hârtie, am anulat toate evenimentele, campanii publicitare nu mai vreau și nu mai pot face, să scriu nu am stare, iar copiii se uită la un film japonez, iar bărbatul întreabă unde băgăm stocul de cartofi și fasole, mi-am zis: Ioano, acum e momentul! Must go into the debaraua.

Mi-am dat drumul la muzică pe telefon, am cerut un sac, mi-am făcut o cruce cu limba și am intrat.

Cam jumătate din debara, care are rafturi de sus și până jos, e ocupată de sculele bărbatului. Cutii pe etaje, benzi magnetice de care atârnă cuie, fierăstraie și șurubelnițe, vă spun, dacă am avea o zombie apocalipse, am scăpa cu viață! Plus pancarta de la protest, desigur, că poate mai avem nevoie de ea.

Restul, tigăi, oale, slow cooker, One pot, Air frier, făcător de sandviciuri și de vafe, robotul Kenwood cu toate accesoriile lui, lada cu cartofi, ceapă și usturoi, departamentul de cereale, ceaiuri și nuci, raftul cu dulcețuri și zacuști, altul cu detergent cu și alte accesorii pentru mașina de spălat rufe, care e și ea tot acolo. Totul în doi metri pătrați, cu multe rafturi, grație bunei organizări realizate de bărbat.

Ei, și m-am apucat de treabă.

Prieteni, am suficientă miere să hrănesc un milion de stupi vreme de trei apocalipse la rând! Când și de ce am cumpărat atât de multă miere nu-mi aduc aminte, mai ales că noi nu prea consumăm, rar pun în prăjituri sau în ceai călduț. Am zeci de borcane mici și mari, de castan, de tei, polifloră, de mentă sălbatică, de cireș, stăteau ascunse borcanele printre conserve și gemuri. Stăteam liniștită că am provizii, când, de fapt, eu aveam 90% miere și 10% conserve expirate din 2017. Am găsit o pungă cu linte din 2013! Arăta impecabil.

Ah, și să nu uit de vodcă și coniac. Pe raftul de sus, unde eu nu ajung, că am 1.60 m cu tocuri, stau mărfurile fine, pentru musafiri. Acolo am găsit niște sticle de vin spumant expirate din 2016 și multe sticle mari și mici de coniac Călărași, una goală de Alexandrion, vodcă, rom, niște vin pentru gătit și o sticlă de oțet (nu știu pentru ce e, nu folosesc).

Așadar, de mâncare nu prea avem, dar avem dezinfectant mult și miere. Plus câteva cutii de spaghete și pungi de orez.

Acuma, cu puțin noroc mâine intru și în frigider, unde eu am impresia că am suficiente chestii să mâncăm toți patru două săptămâni, dar parcă văd că găsesc acolo ființe care au dezvoltat între timp inteligență proprie.

Nu mă judecați, sigur aveți și voi un raft din ăla cu borcane de la mama și bunica, pe care le țineți pentru vremuri grele și care sigur nu mai sunt bune din mileniul trecut.

Vă provoc să faceți curat în debara!

Că tot vorbeam despre lucruri bune care ies din știm-noi-ce. Să fie acesta unul dintre ele! Și după ce trece, ne deschidem toți magazine de miere vintage, din epoca pre-știm-noi-ce.

Curaj!

Vorba Sofiei, cât încă mai e muzică la radio, merge Netflix și sunt reclame la TV, înseamnă că încă suntem bine.

Stați acasă, stați împreună, citiți, scrieți, sunați-vă prietenii și familia pe video, nu vă panicați unii pe alții, încurajați-vă, nu piere omul așa de ușor, suntem niște paraziți mega rezistenți!

Și debaraua, nu uitați de ea! :))

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

24 comentarii

  1. Acum 2 saptamani (pe 01.03) mă apucase pofta de lapte cu gris, caut în dulapul din bucătărie ( nu am debara) și găsesc jumatate de pungă de gris expirat din august 2019 si inca una expiră în aprilie 2020 și am zis: hai sa fac curățenie printre chestii: malaiul-aproape o pungă plină expira pe 02.03.2020, a doua zi, niște praf de budinca/ bomboanele de decor expirate din august 2019, vreo 100 gr de fasole uscată la fel expirate de prin noiembrie 2019. Se pare ca stau bine, nu am avut multe pierderi.

    • Sa stiti ca multe conserve sunt bune si dupa data expirarii. Acea data este mai mult pentru ca producatorii sa se asigure ca noi vom manca devreme conservele ca apoi sa cumparam altele. Profesorul meu de stiinte ale naturii de aici mi-a spus ca el a mancat conserva de fasole cu carnat de acum 45 de ani si era f buna, nu s-a inbolnavit. Mai ales fasolele sunt bune multi ani. Sau faina de porumb. Intrebati-va parintii ca ei va vor spune despre malai si fasole ca tin mult timp.

    • Asa e.
      Eu am descoperit asta din… zgarcenie :))
      Am inceput cu un simplu iaurt. Singurul iaurt pe care il aveam in frigider, era un set de 4 cutii expirate de 2 saptamani. Am zis sa desfac si sa miros, ca sa nu le arunc, ca erau bani aruncati pe geam. Nu mirosea a nimic. Am decis sa gust. Gustul era absolut normal. Asa ca am consumat toate 4 iaurturile in 2-3 zile si a fost ok.
      Mi s-a mai intamplat asta si cu unt, branza, expirate de 1-2 saptamani si inca au fost foarte bune de consumat.
      Chiar azi am vrut sa consum unt si aveam 2 pachete. Unul desfacut, care a explirat pe 1 Martie si unul intact, care expira abia la sfarsitul lunii. L-am mirosit pe cel expirat, am gustat si e ok. Nu miroase urat, nu e acru, nimic…L-am consumat fara probleme.
      Lapte. La fel, zice ca trebuie consumat in maxim 3 zile. Eu l-am consumat si in 10 zile. Laptele care nu are ambalaj cu capac, dupa ce il desfac, il tin in borcan de sticla, nu il las in cutie.
      La carne si oua e mai nasol, acolo nu prea e de joaca. Trebuie mirosit bine de tot. Dar e buna carnea de la frigider si la 3 zile dupa expirare, ouale dupa o saptamana.
      Totul trebuie mirosit si gustat.

      Dar, ce sta la frigider si nu sta desfacut (eu pana si pachetul de unt il tin in caserole mici, fie ca e branza sau mezeluri, pe toate le pun in caserole, ca sa nu ia aer, daca nu mananc un iaurt intreg/ o conserva intreaga de ceva, resturile le pun in borcan de sticla cu capac, etc.), merge consumat fara probleme.

      Cat despre conserve/ condimente/ faina, etc, atat timp cat nu stau in soare si caldura excesiva (eu le mai tineam in balcon, in trecut si se duceau naibii inainte de data de expirare), pot fi folosite si dupa ce au expirat.

      Ca o concluzie, daca sunt pastrate bine si nu sunt lasate de capul lor, desfacute prin frigider (mi se strange stomacul cand mai vad vloggerite care deschid frigiderul si au chestii desfacute, neacoperite de nimic, ne-puse intr-o caserola), alimentele tin si peste data de expirare. Important e sa nu intre aer la ele.
      Idem si la conserve.
      Ca sa mai repet o data, e bine sa mirosim si sa gustam, mai ales daca vrem sa le adaugam la vreun preparat.

    • Am vrut sa adaug faptul ca, acum vanez chestii bio pe la Mega Image, la reducere. Pe astea care expira in 2-3 zile, le baga la reducere cu 50%. Cumpar in draci, ca le consum in 1-2 saptamani si sunt la fel de bune.

  2. Am gasit lucruri expirate din 2018 🙂 chipsuri vreo 2 pungi si niste paste.
    Deci foarte bine ca m-am abtinut atatia ani sa mananc acele chipsuri, am mai scutit niste sute de grame in plus pe burta

    • Atentie la fainoasele tinute mult timp. Dezvolta tot felul de oratanii de trebuie sa-mi arunc toate pungile desfăcute din dulap. Orezul e sensibil…

  3. Cand am inceput sa fac inventarul in depozit acum 2 saptamani, eu am gasit o sticla de Alexandrion: plina, nedesfacuta, ramasa de la nunta noastra…Am baut putin, putin si am adormit bustean in acea noapte.

  4. Acum 5 ani cand m am mutat, am ales un apartament fara debara. In ultimii 5 ani, in afara de congelator n am stocat nimic. Paste, orez, faina, zacusca, gem, cand se terminau – luam.
    Acum 2 saptamani, la primele semne ale apocalipsei am fost la metro, am facut provizii, cu toti colegii si prietenii razand de mine.
    Cand am incercat sa aflu de ce doar eu m am impacientat, am aflat ca toti aveau debarale, si in debarale – diverse chestii din care se putea improviza o masa destul de decenta daca ignorai termenul de valabilitate (sau nu l cunosteai, cum e cazul conservelor facute in casa).

    Asa s a ajuns la.concluzia ca daca ai debara – nu ai dreptul sa te legi de cei ce si fac provizii.

    La hartie igienica e alta situatie :)).

    • Probabil nu aveți aproape părinți care să vă dea gemuri, murături și alte conserve? Că atunci ați fi prevăzut din start o cămară 🙂
      Și eu m-am întrebat ce-o fi cu oamenii de sunt așa disperați după provizii, cum adică n-ai mâncare în casă pentru o vreme, apoi mi-am dat seama că poate unii n-au debarale, cămări, așa că nici n-au loc pentru așa ceva și cumpără de la o bucată la alta.
      Noi, având cămară, pe lângă rafturile cu conserve de casă, avem paste, conserve de tot felul de legume, de roșii, de carne, pești, făinoase, băuturi, dulciuri. Nu avem zeci de bucăți din fiecare, ci 2-3, rezonabil, zic eu, dar am putea trăi mult și bine din cămara aia fără să disperăm după produse.

    • Exact asa au si parintii mei. Cate putin, dar suficient ca ei doi sa traiasca linistiti cel putin cateva saptamani. Pe vremuri faceau si pentru noi, ma refer la gemuri, zacusca, diverse muraturi, dar daca la noi se mananca acasa de doar cateva ori pe saptamana, in fiecare toamna aruncam si au renuntat.
      In fine, stilul de viata ni se va schimba radical in perioada asta, o sa pun la munca utilajele cumparate de a lungul vremii..

    • Fasolea uscata poate dezvolta oratanii. De aceea eu tin.pungile cu fasole ori in congelator ori la frigider. Ce este periculos de mancat dupa perioada de expirare: produsele semipreparate din carne, salatele si fructele ambalate in plastic fara aer (nu stiu exact de ce, in mod normal lipsa de aer at trebui sa le mentina. Aici in Suedia am citit ca se poate dezvolta Listeria care e destul de periculoasa). Insa daca de exemolu fierbeti sau prajiti produsele respective bine atunci bacteriile Listeria mor. Deci, daca muriti de foame si nu mai aveti decat un salam mai vechi, prajiti-l sau il fierbeti si va puteti asigura astfel o masa. L-am vazut pe Bear Grills gatind un sobolan care mirosea, pe care il gasise in drum. A spus va daca gatesti carnea bine de tot nu e nici o problema. Acuma nu suntem noi Bear Grills dar e un exemplu de cam cum trebuie gandit in ceea ce priveste mancarea in timpuri grele. In schimb in vremuri mai prielnice e bine de mancat proaspat chiar daca e mai scump. Ca si gospodina de mai sus rexomand de gustat si mirosit. Daca miroase bine indraznim sa gustam. Daca gustul e bun e cel mai probabil ok de mancat. Si inversul e adevarat. Poate o mancare sa fie in termen si totusi sa fie stricata. Mi s-a intamplat. Am vazut ca salamul feliat cumparat era un ambalaj ok, iar celalalt era verde. Aceeasi data de fabricatie. Deci, nasul, limba si ochiul sunt mai sigure decat data de expirare.

  5. Eu am gasit ieri linte bio din 2013 – se pare ca a fost un an bun, cacao boabe, zeci de ceaiuri, fasole si esente de prajituri….
    Acum facem urzici si leurda, culese de ieri…

    • La oua se recomanda aici sa fie depozitate cu varful ascutit in jos. Se spune ca prelungeste valabilitatea lor. Nu stiu care e mecanismul.

    • Nici eu nu sunt fan miere, dar un dulce preferat e: orez fiert fara sare, scurs bine bine si amestecat cu miere. In zilele aste ar putea fi o idee utila cuiva..

    • Fructele feliate si preparatele din carne feliate si impachetate la vid, si cutiile cu salata -risc de Listeria dupa data de expirare

    • Eu am 3 spații de depozitat. Stiu,sunt norocoasă. De fapt ,existenta acestor spatii m-a determinat să cumpăr apartamentul acesta. În celălalt apartament nu aveam debara…
      Înainte să ne mutăm,sotul m-a rugat să nu le umplu?dar,nu m-am tinut de cuvânt…
      Sunt full…abia deschid usile.
      Accept provocarea…mâine organizez prima debara..
      PS:Dacă nu acum,atunci când?

  6. Inca nu am curaj. Tot ce am cumparat zilele astea, am aruncat acolo claie peste gramada. Jumatate e plina si la mine, dar de cutii de la diverse aparate. Jumatatea cealalta… haos, nenicule!

  7. Când ne-am mutat cu casa în 2014, am descoperit conserve expirate în 2007 (cumparate probabil cu câțiva ani înainte că așa au aceste produse termenul). Acum am găsit doar o chestie expirata in 2017, restul mai recente??

  8. Acum vreo 4 sau 5 ani am făcut un gem de caise extraordinar. Acum două săptămâni am descoperit în boxă (suntem norocoşi că avem aşa ceva) un borcan rătăcit din acel gem. E la fel de gustos ca atunci când am stins focul sub oală, nu a făcut floare (cum spunea bunica crustei de mucegai care se forma uneori deasupra). Bunica şi străbunica păstrau conservele făcute în casă cu anii, şi erau impecabile. Le urmez exemplul şi eu.
    Legat de produsele de cumpărat, am găsit şi o dulceață de căpşune expirată de 2 ani. A fost excelentă, atât am de zis. :))

  9. sunt în asentimentul tuturor doamnelor de mai sus care povestesc despre conserve ”expirate”. eu a trebuit să-mi verific recent ”debaraua”- un dulăpior mic în balcon, erau acolo 2 sticle de nectar de piersici făcut de mine acum 4–6 ani, stat în căldură/rece, cum era vremea afară. am golit o sticlă în chiuvetă, când mai erau două degete pe fund am gustat, era complet și absolut în regulă, ca atunci când îl preparasem. am păstrat a doua sticlă.
    conservele, mai ales de casă mai ales pătrate ok, în beci/debara, la răcoare sau măcar întuneric țin cu anii.

  10. In general am un dulap dichisit cu de toate, mai multe tipuri de orez, de faina, 15 tipuri de paste inspe feluri de uleiuri etc… in afara de legume si fructe proaspete rezist cu camara chiar 1 luna. am puse pana si fructe din toamna la congelator…sooo, daca mai gasim apa si hartie igienica eu zic ca traim…iar de no fii hartie exista dus??

  11. Completare la avertismentul de Listeria. Desi ni se pare imposibil aceasta bacterie se inmulteste in conditii care noua ni se par ca protejeaza f bine. Adica la vid si la temperatura din frigider. Vestea buna este ca aceasta bacterie moare la peste 70 de grade asa ca daca produsele sunt gatite o vreme sunt probabil bune de mancat. Listeria am citit pe wikipedia ca de fapt se gaseste in mod normal pana si in intestinele noastre dar in cantitate mica. Doar atunci cand se inmulteste excesiv devine periculoasa. In rest branza este buna de multe ori dupa data de expirare, ouale si o luna dupa.

  12. N-am parinti sau socri la distanta normala (adica sub 10000 de km), deci nici o sansa sa primesc gemuri si alte preparate de la ei (pe care oricum nu le pot trece vama cand vin pe la noi). N-am nici debara, dar am un dulapior in bucatarie unde stochez diverse conserve si paste si orezuri. Pentru ca e mic, nu am nici o surpriza uitata din vremuri imemoriale, dar eu sunt foarte „lax” cu termenele de valabilitate (in afara de carne si alte cateva produse de origine animala), prietena mea s-a trezit cu un sos extra iute expirat de doi ani si m-a intrebat daca il vreau, l-am dorit fara nici o problema. Pana am apucat sa-l desfac a mai trecut un an, e expirat „doar” din 2016, dar nimic din componente nu e ceva care sa dauneze daca sta prea mult, am avut si bafta de parinti chimisti care m-au invatat ce poate sa stea mult si ce nu. Termenele de valabilitate la multe produse sunt doar cele in care isi pastreaza 100% din proprietatile fizice si chimice, asta nu inseamna ca se strica 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *