De ce am ales să port mască și de ce cred că ar trebui să faceți și voi asta

Recomandările inițiale ale autorităților din multe state, inclusiv ale OMS, au fost ca cei sănătoși să nu poarte mască, pe motiv că ar fi inutil (și, spun unele voci pentru a împiedica populația să dea iama în măștile chirurgicale, de care are atâta nevoie personalul medical).
După ce epidemia a afectat deja toată planeta, avem peste un milion de cazuri confirmate și zeci de mii de decese, autoritățile din multe state au decis să recomande populației să poarte măști textile, orice ajută la limitarea contaminării este de ajutor. În unele țări purtatul măștii în public este obligatoriu, cum sunt Austria și Cehia. Autoritatea medicală a USA, Centrul de Control și Prevenire a bolilor (CDC, aveți link și citat mai jos) recomandă tuturor să poarte orice tip de mască au sau își pot face acasă, pentru a limita răspândirea bolii.
LE: Raed Arafat tocmai a făcut și el această recomandare la TV și pe pagina lui oficială (aici): Este cunoscut faptul că nu prea găsim măști simple în piață și faptul că în cazul în care găsim prețurile pot fi exorbitante. De aceea au început să apară alternative ce pot fi realizate acasă de oricine ca să le poarte când iese din casă. Va dura până ne vom obișnui cu această practică, dar din ce văd și din informațiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar râde de noi și cât de haios sau ciudat am arăta. Măsurile luate până acum de autoritățile din România au fost unele cu impact pozitiv, purtarea măștii sau a oricărui material care poate împiedica particulele care se răspândesc când vorbim, tușim sau strănutam, să ajungă la alții sau la noi și să ducă la răspândirea virusului, ar fi o măsură suplimentară care să vină în sprijinul celor care se luptă cu acest virus și în sprijinul nostru, al tuturor, pentru a ne proteja și a proteja pe alții. Aduceți-vă aminte, nu este nevoie de mască medicală ca să va protejați și să protejați pe alții… puteți improviza!
Sigur că ideal este să avem măști din materiale testate, omologate, produse de firme care sunt supuse controalelor și verificărilor, dar până apar ele pe piață, important e să ne protejăm cum putem și să purtăm mască, inclusiv textilă, fără a face rabat de la toate celelalte măsuri de igienă și siguranță. Ieșim doar dacă nu avem de ales, ne spălăm des pe mâini corect, păstrăm distanța, purtăm mască, orice fel de mască. Pe Amazon se găsesc încă măști ffp2 și N95, cele care sigur opresc acest virus, însă eu cred că acelea trebuie să meargă în primul rând la personalul medical. 
Luați în calcul și că țările în care cultura include obiceiul purtatului de măști în public (Japonia, Taiwan, Hong Kong, Coreea de Sud), sunt cele care reușesc momentan să țină epidemia sub control.

Argumente contra măștii textile

Cei care contestă în continuare măștile textile spun că nici un material textul nu poate împiedica trecerea particulelor virale, care sunt minuscule. Ei mai spun că masca textilă îți oferă un sentiment de falsă siguranță și te pot face să ignori alte recomandări de protecție mai importante. Adică fiindcă ai mască, te duci mai aproape de ceilalți de la coadă, uiți să te speli pe mâini etc.
Cei care fac acum măști textile pot fi oportuniști care nu respectă minime norme de siguranță.
Când am pus poza cu mine de duminica trecută, când am ieșit la pâine cu mască, ochelari și șapcă pe cap, mi-am umplut frigiderul. M-au făcut panicoasă, nebună, îmbrobodită, paranoică, neinformată, plătită de cine trebuie ca să stârnesc panica. Nu, eu doar fac niște gesturi simple, care nu necesită cine știe ce efort, ca să mă protejez atât cât pot. Și aș vrea să explic și de ce.
Bine, eu postasem ca să râd de mine, dar uite că până la urmă n-am mai râs.

Argumente pro masca textilă

Am citit și eu zeci de articole și am văzut sute de clipuri ca să înțeleg ce am de făcut.
Pentru mine una, masca textilă este eficienta în primul rând pentru că mă împiedică să-mi bag degetele în nas sau în ochi când sunt la cumpărături și sunt atentă la altceva. Foarte des duc mâna la nas fără să-mi dau seama!
Apoi, poate sunt contaminată și nu știu. De ce să tușesc sau să strănut pe lângă cel care are ghinionul să treacă fix atunci pe lângă mine?
În al treilea rând, noi avem (de la Zaza Boutique) unele cu strat dublu și buzunar, în care mai putem pune un strat suplimentar de protecție, cum ar fi un șervețel sau o bucată din filtrul de la aspirator (ne-am gândit noi că e țesătura mai densă acolo, câteva prietene îmi spun că merge și absorbant zilnic). Cu siguranță intră virusul prin ele, dar picături de salivă nu trec dintr-o parte în alta, și virusul cu ele circulă, nu are aripi să zboare. Exista studii care pun tot felul de procente de protecție la diverse materiale, tot ce știu este că protecția asta e mai mare ca zero, deci sunt mai bune decât nimic.
Nu fac alte imprudențe doar pentru ca port mască. Păstrez distanța, ies doar când nu am de ales.
În plus, prefer să las măștile profesionale pentru profesioniști. 
Consider că am astfel suficiente motive să port masca textilă.

Atenție și cum o purtați!

Obligatoriu pe nas, gură și bărbie, fără spații în lateralele nasului și pe obraji.
O puneți după ce vă spălați și vă dezinfectați pe mâini.
Sterilizați masca după fiecare folosire, dacă nu e de unică folosință.

Surse de măști pentru populație în România

Dacă vreți să purtați mască atunci când ieșiți și nu știți de unde, aveți aici câteva zeci de variante de producători onești, tot de la ei aflați și cum să le sterilizați, unele se pot fierbe, altele se calcă, unele sunt de unică folosință.
Nu uitați să respectați toate celelalte recomandări ale autorităților.

Resurse

CDC (Center for Disease Control and Prevention) spune așa (aici): CDC is additionally advising the use of simple cloth face coverings to slow the spread of the virus and help people who may have the virus and do not know it from transmitting it to others. Cloth face coverings fashioned from household items or made at home from common materials at low cost can be used as an additional, voluntary public health measure.

The cloth face coverings recommended are not surgical masks or N-95 respirators. Those are critical supplies that must continue to be reserved for healthcare workers and other medical first responders, as recommended by current CDC guidance.
Dr. Mihai Craiu (aici) susține utilizarea universală a maștilor, chiar dacă cele „artizanale” (Do it yourself – DIY) nu sunt perfecte. El recomandă acest articol:  https://www.cnet.com/…/homemade-face-masks-coronavirus-n95…/

Alte argumente de la specialiști (de aici):Măștile pot ajuta la reducerea contaminării, pentru că ele funcționează în ambele sensuri, explică virologul Julian Tang . “ Dacă toată lumea va purta mască, protecția e dublă. Chiar dacă o mască nu oferă 100% protecție, tot reduce semnificativ riscul de contaminare.”

“La început, am transmis că doar cei bolnavi trebuie să poarte măști, spune Linsey Marr, un inginer de mediu care studiază transmiterea de boli. Însă după ce am observat acest virus, cred că dacă am avea rezerve suficiente de măști, toată lumea ar trebui să le poarte în public.” Benjamin Cowling, epidemiolog specializat pe boli infecțioase, e de acord: “Dacă am avea destule măști, cred că recomandări generale ar trebui să fie să le poarte toată lumea. Cred că e important să oferim recomandări pentru crearea de măști homemade, ca să permitem accesul cât mai multor persoane la măști.”

OMS în continuare recomandă măștile doar celor bolnavi sau care lucrează cu infectați. Eu cred că e doar o chestiune de timp până vor recomanda și ei purtarea lor de către populație. Asta e strict părerea mea.

Puteți încuraja pe cei din jur să poarte mască, alături de recomandarea de a nu ieși din casă decât dacă e musai și de a respecta distanța, plus spălatul temeinic pe mâini.

Vă recomand și site-ul Poarta-masca.ro, sunt și acolo câteva resurse utile pe subiect.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

19 comentarii

  1. Da, si eu port masca si ochelari la cumparaturi (am ochelari de la magazinele de bricolaj, sunt transparenti si f mari, acopera f bine). Am masti pe care desi sunt de unica folosinta, nu le arunc (ca nu am de unde lua altele). Inteleg ca durata de viata a virusului este de cateva zile, in fuctie de suprafata. Ei, eu ies la cumparaturi o data pe saptamana, deci au timp sa moara virusii in 7zile de pe masca. Masca sta intr-o punga semideschisa intre purtari, virusii nu au picioare si nu pleaca de acolo. Exista si diverse variante pe care le am auzit de spalat masca, dar nu mi e clar daca nu cumva o stric mai tare asa.
    Mie imi e clar de mult timp ca in europa nu s-a impus purtarea mastii pentru ca nu sunt suficiente nici macar pt personalul medical. Acum ce a inceput productia si in europa, ma astept sa schimbe recomandarea astfel incat sa purtam toti. M-am bucurat azi la mega ca lumea era f disciplinata, majoritatea aveau masti si ne evitam unii pe altii, au bagat si case unde iti scanezi singur produsele.

    • Am vazut ca si Arafat a recomandat azi purtarea mastilor, indiferent de care.
      Sper ca in curand sa fie obligatoriu si aici, poate mai reducem transmiterea putin

    • Eu mi-am făcut masca din bumbac și în exterior material impermeabil de la perdea de dus.

  2. Ma bucur enorm ca ai akes sa porti masca! Si ca ai mentionat Cehia, tara unde locuim de 10 ani. Guvernul a mandat purtarea mastilor prin lege, in locurile publice, chiar din prima saptamana cu cazuri. Unii au comentat, mai ales comunitatile de expati, ca au multi straini aici ‘adoptati’, printre care si noi. Dar, majoritatea s-au conformat, cehii au inceput deja din a doia zi sa coasa si sa doneze chiar mastile spitalelor. Cele textile le fac in doua straturi, bumbac ori cu strat extra cu tifon si buzunar unde pui un servetel de hartie de ex. Fiind mai sportivi, ei folosesc mult si niste esarfe gen bandana, sunt destul de piperate dar, filtreaza bine. Chiar si biciclistii poarta, toti. Din ziua 2 de cand au dat legea, s-au conformat. Multi le aveau deja cumparate. Epidemologul este mereu langa Prim ministru si ministrul sanatatii, asculta de el intreg guvernul. Noi am fost uimiti de cehi ce bine s-au mobilizat, nu ne asteptam.
    Legat de expertii care zic ca mastile textile nu protejeaza, sa nu poarte ei, sa lase restul lumii sa poarte.
    Eu chiar cred ca si daca ar incetini imprastierea cu 10% ar fi minunat. Iar argumentele tale sunt si mai bune.
    Orice mic ajutor conteaza, la incetinirea acestui virus. Unii zic ca se face umiditate inauntru si e focar apoi, dar eu cred ca umiditatea distruge virusul. Sunt studii ca se imprastie mai greu in zone cu caldura si umiditate mare. Chinezii au filamare din autobuz: pasager cu masca nu a fost infectat, desi era mai aproape de cel care tusea. Iar cei fara masca, s-au infectat si la intervale de 30 minute dupa ce infectatul a coborat. Eu am sustinut purtarea mastilor mereu si chiar cred ca ajuta. Nu sunt expert, nimeni nu stie exact ce face acest virus si de ce.
    Masca mea te protejeaza pe tine, masca ta ma protejeaza pe mine!

  3. din ce am inteles de la epidemologul pe situatii de urgenta aici, OMS nu a recomandat pana acum purtarea mastilor la intreaga populatiei din cauza ca le e teama sa nu cumpere lumea toate mastile care sunt vitale in spitale si bolnavilor (vezi cumaparaturi panicarde de mancare, medicamente, hartie igienica). Asta ar fi ce a discutat el cu reprezent. WHO, si asta spune populatiei care se intreaba de ce WHO nu sfatuieste purtarea mastilor in toata lumea. Dar acum si state din America au inceput sa ceara asta populatiei, in NY deja lumea poarta de o sapt.
    Eu am incredere in ce spune epidemologul de aici, OMS din pacate nu a avut mereu dreptate in decursul acestei pandemii

    • Draga Alexandra, este intr-adevar un topic mult discutat iar rezultate/studii concludente nu exista deocamdata. Se pare insa ca diverse tipuri de masti sunt in uz:

      FFP1 – mastile simple, recomandate pentru largul consum (au afect asemenator cu esarfe, buff-uri, etc)
      FFP2 & FFP3 – pentru uz medical, avand o protectie mult mai ridicata

      Nu exista neaparat o concurenta directa datorita acestor tipuri si diverselor utilizari. Pot sa imi imaginez insa ca mastile FFP1 sunt utilizate eventual in anumite spitale in absenta mastilor FFP2 si 3 datorita lipsurilor, costurilor, etc.

      O comparatie buna: https://smartairfilters.com/en/blog/comparison-mask-standards-rating-effectiveness/

  4. Draga Ioana,

    Recomand dubla-veroficare a surselor – locuiesc in Austria iar aici mastile nu sunt obligatorii decat in incinta supermarketurilor cu o suprafata mai mare de 400m2 (deocamdata) iar obligatia intra in vigoare maine, 6 aprilie. In orice alte spatii publice nu exista o asemenea obligativitate inca. Poate doar in locatii izolate, cu carantina, etc.
    Mai mult decat atat, mastile FFP sunt oferite obligatoriu in supermarket, GRATUIT, pentru toti clientii. Acestea sunt achizitionate de supermarket-uri la un pret de 50-60 eurocenti in regim wholesale si cel putin nu adauga inca o responsabilitate/grija/cost persoanelor/clientilor care le trec pragul. Mecanismul acesta e grozav si ca retea de distributie, in cazul in care se vor introduce mai multe restrictii. Reteaua acesta este pregatita sa distribuie cateva zeci de milioane de masti in perioada urmatoare (n x populatia tarii) datorita faptului ca sunt (in principiu) pentru utilizare unica.

    Sunt cu inima stransa la situatia din Romania (desi nici in Austria nu stam grozav de bine) si ma rog pentru sanatatea familiei si a celor dragi.
    Sanatate si tie si cititorilor tai!

  5. Eu nu pricep asta cu sa lasam pentru personalul medical. Ce e disponibil in farmacii e pentru toata lumea inclusiv pentru personalul medical. Ce e cumparat pentu spitale e pe alte cai…licitatii…proceduri. Eu de exemplu am ales sa-mi cumpar cand am gasit la farmacie chiar daca am dat o mica avere pe ele. La cati bani dam pe nimicuri…Si am purtat de la inceput chiar daca paream ciudata. Exact ca tine ies si eu din casa. Si asta de la primele cazuri confirmate la noi in tara.

  6. Bai, Ioana, pe bune, te simpatizez si rezonez mult cu tine, dar nene, exagerezi rau, in multe privinte. Si in asta. Sotul meu a zis acum cativa ani „doamne, asta e mai nebuna si decat tine” (scuze, nu mai suntem impreuna). Dar e prea mult. Ce sa faci, cum sa sterilizezi usturoiul din plasa, cat sa stai sa dezinfectezi cand vii de la magazin? Nu le bagi in frigider sau in sertar? Le dezinfectezi cu alcool, really? Pe bune, teoria aia cu imunizarea de hoarda ne va scoate, cu costuri, da, dar nu statul intr-o bula. E o nebunie totala, care ne va costa scump. Toti isi trag acum sforile, se schimba raporturi de forte, masele sunt reduse la tacere prin teama (ce atatea proteste, nene, care luau amploare, hai sa ii punem pe astia cu botul pe labe – o teorie dinaintea coronavirusului, ma intrebam ce o sa inventeze…sigur, e conspirationista, dar chiar am luat-o razna cu totii). E cam acelasi mecanism care se activeaza cand ai bebe mic, primul mai ales si incerci sa il feresti de orice microb, ii dai imediat un siropel, 37.5 se cheama febra…organismul stie sa lupte si trebuie lasat. Sigur, nu total iresponsabil, dar ce se intampla acum e mult amplificat de media si de teama si tot felul de interese.

    • Tatăl soţului Ioanei e în stare gravă din cauza infectării cu Cov-2.
      Mama soţului la fel, am înţeles că nu se simte deloc bine din aceeaşi cauză.

      Când eşti în situaţia asta, de a avea nenorocirea în familie nu prea rezonezi cu teoria aia cu imunizarea în masă, cu „costuri, e adevărat”. Pentru că costurile te afectează în mod direct.

      Poate că tu eşti tânără şi fără boli asociate, dar nu toată lumea e în situaţia asta fericită.

      Referitor la ustoroiul din plasă, nu trebuie să îl sterilizezi dar poţi să îl laşi 2-3 zile într-o pungă în cămară. Valabil şi pentru altele asemenea.

    • unde mai pui ca mor si oameni tineri, fara probleme anterioare, si nu se stie de ce.
      posibil sa fie predispozitie genetica (grupa sanguina) sau sa fie din cauza dozei initiale de virusi (eu de ex. pana saptamana trecuta nu stiam ca la toate virusurile conteaza doza initiala la care esti expus)

      nu stiu altii cum sunt, dar sincer eu nu doresc sa-mi incerc norocul cu boala asta desi teoretic am sanse mari sa trec cu bine prin ea.
      chiar daca vom trece cu bine prin boala, nici perspectiva de a fi toti 4 bolnavi niste saptamani si deci de a fi nevoie sa avem grija de 2 copii bolnavi in timp ce si noi suntem bolnavi, nu ma incanta in mod special – nu stiu cum sa zic ca sa ma fac inteles.

    • Da… noi dezinfectăm alimentele înainte de dulap/frigider. Dacă putem amâna contaminarea, o vom face.

    • Te-as invita cu mine in spital sa lucrezi o zi sa vezi cum îți zboară teoria conspirației pe geam. Și da, sterilizati tot.

    • la 1918 oamenii isi luau ca si acum masuri de precautie, preventie.
      Pana prin 1922 nu se prea adunau deloc oamenii.
      In Romania erau sfatuiti asa: ‘pe vremea acestei epidemii stam frumusel in casa si pastram imprejur o mare curatenie. Evitam carciumi, locuri unde se aduna lume multa si de toate felurile si ne ferim de cei care arata semne de boala, acoperim gura si nasul si mereu avem o batista la indemana.’ Sfatul era dat de un medic de la Sibiu la 1918, vedeti articolul din Dilema veche. E frumos scris.
      Reactiile noastre de acum sunt normale, dar ca intotdeauna vor fi pareri si de parte si de cealalta. Si extreme. Fiecare e liber sa aleaga.
      Ceea ce se intampla este foarte real, periculos si istoric. Va avea final, ca orice razboi, se va termina si aceasta pandemie.

  7. Roxana, daca se imbolnaveste unul dintre ei, nu are cine sa aiba grija de copii, chiar daca ei nu ar face probabil forme grave, dar sunt 2 copii destul de mici si nu au rude in apropiere

    asta e riscul, la varsta lor nu se moare, dar e posibil sa ajunga la spital

    si frigiderul nu ajuta deloc, mai degraba ajuta la conservarea virusului

  8. Și eu am măști de la zaza și nu as recomanda. Sunt mari și stau lălăi, depărtate de față, și elasticul e de proastă calitate, curând va trebui înlocuit (și e prea lung dar nu poate fi strâns cu ușurință ca la măștile normale; iar după strângere devine prea scurt.. Să îi pun copilului o asemenea mască… nicio șansă. măcar să le fi făcut pe mărimi).
    Am comandat și de pe Amazon, din trei locuri diferite, nu mi-au venit nici unele (într-un caz mi s-au returnat totuși banii). Am citit la un moment dat pe un forum o replică de genul: „eu mi-am făcut stoc de câteva sute”. Măștile nu se mai găsesc pentru că oamenii chiar sunt nesimțiți si cumpără fără măsură.
    Eu sunt foarte supărată că nu găsesc ceva care chiar să protejeze, măcar pentru copil. Măștile textile par făcute de mântuială iar cele chirurgicale nu se mai găsesc deloc…. Și totuși oamenii de pe stradă au măști. Mă întreb de unde ??

  9. Am cumparat masti de la zazaboutique. Sunt dezamgita de calitate, finisaje, material, care miroase urat dupa spalare.
    Cele albe si bleu sunt mai mici cu mai mult de 1 cm pe latime si lungime, decat cea cu carouri. Cea cu carouri este cea mai buna, dar am cumparat si cinci masti albe. Buzunarul mastilor nu este finisat, imi intra atele in gura, iar materialul nu este bumbac. Bani aruncati!
    Oare de ce nu pot confectiona mastile cu dimensiunile unei masti chirurgicale? O fi greu?
    Am scris pe fb la ei, macar sa citeasca cei care cauta sa cumpere masti, sa nu pateasca ca mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *