Încă un fel în care sunt copiii incredibili (despre radiografie și o carie la 8 ani)

Pe scurt, că nu despre asta vreau să vă zic, Sofia s-a pricopsit cu o carie pe un molar. Nu știu cum și de unde, căci alăptată a fost, porcării nu mănâncă, sucuri nu bem niciodată, dulciuri nu, se spală bine pe dinți dintotdeauna, are periuță electrică pe care o folosește cum trebuie, durata prevăzută. Teoria lui taică-său e că mă moștenește pe mine pe partea de dinți, eu sincer cred că nu e așa, sper să nu fie așa, de la 9 ani sufăr de probleme cu dinții, am zeci de plombe și șapte implanturi dentare, fiecare obținut cum mult chin.

În ziua în care a început să se plângă de dureri când mânca, am investigat repede cu lanterna ce e acolo unde zice ea că doare, am văzut imediat caria, mică, dar acolo. Am sunat imediat pe medicul meu stomatolog, care mi-a zis să urmărim și să curățăm bine acolo cu ață de gură și apă de gură diluată. Am făcut aste sperând că mai amânăm intervenția, că na, cine are chef de mers la dentist pe timp de carantină…

După alte două săptămâni, o durea des și începuse să se plângă tot timpul, iar acum două seri a trebuit să-i dau anitinflamator, pentru că nu putea adormi.

A doua zi dimineață am sunat la o clinică stomatologică recent deschisă cu toate procedurile implementate pentru protecția Covid-19, știam de pe Facebook de la cunoștințe că se ocupă bine de copii. Le-am dat detalii, ne-am programat.

Sofia era, desigur, speriată. Că o s-o doară, că nu știe ce i se va întâmpla.

Mai fusese ea la stomatolog, dar numai la controale și igienizări, niciodată pentru intervenții, pentru că nu avusese niciodată probleme.

Am cerut toate detaliile de la clinică. Ce i se va face, în ce ordine, cum.

I-am explicat apoi în detaliu, i-am arătat poze cu aparatul de radiografie, instrumentarul medical, plombe, carii. Am discutat și cu medicul meu dentist, a confirmat că și ea ar face la fel dacă ar avea cabinetul deschis. Sofi o cunoaște pe Sami (dentista mea), a zis:

– Sami zice că e bine ce vor să-mi facă la clinica asta?

– Da, zice că așa ar face și ea.

– Atunci să mergem.

A mers și Ivan cu noi, n-a fost chip să-l las acasă, era curios și speriat de ce va păți sora lui. Ne-am luat măștile și dezinfectantul și ne-am dus.

Totul foarte civilizat acolo, nu am întâlnit niciun alt pacient, tot personalul cu măști, dezinfectant peste tot, folie de protecție pe toate butoanele.

Am completat fișe și declarații, ni s-a luat temperatura tuturor, am coborât la subsol, unde Sofi a făcut radiografia panoramică, ca să vedem cât de adâncă e caria și cum stau toți dinții la locul lor. Înțeleg că e o vârstă bună pentru o primă radiografie de control. Aparatul e nou, radiația minimă.

Apoi am urcat în cabinet, unde o doamnă doctor tânără și drăguță a făcut cunoștință cu copiii, a vorbit puțin cu Sofi, apoi i-a povestit ce urmează să facă, i-a arătat toate instrumentele, i-a spus că ea nu face anestezie și că o roagă pe Sofi să fie curajoasă, ca ea să poată lucra rapid și bine.

Când a curățat cu freza, Sofi ridica mâna dacă o durea. A ridicat mâna de patru, cinci ori, freza s-a oprit, apoi Sofi și-a adunat curajul și a mai rezistat la o tură, apoi medicul a curățat cavitatea, Sofi a ales o plombă roz și în câteva minute a fost gata.

A primit un animal mic de plastic drept premiu și multe felicitări. A durut-o, dar nu mai mai mult decât o durea de obicei. Acum e foarte fericită că a scăpat și arată tuturor pe Whatsapp plomba ei roz care e așa de mică că aproape că nu se vede.

Suntem recunoscători acestor oameni că ne-au ajutat să rezolvăm atât de repede. Clinica se numește The Gentle Dentist, în caz că aveți vreo urgență cu copiii zilele astea (cabinetul e în Dorobanți). Am plătit 100 de lei radiografie și 200 de lei intervenția de urgență și plomba.

Ei, și acum ajung la ce voiam de fapt să zic.

Voi ați văzut vreodată o radiografie de copil de 8 ani?

Dacă nu, cu acordul Sofiei, v-o arăt pe a ei.

Ia fiți atenți aici, că eu era să cad jos când am văzut-o mare pe ecran.

Voi vedeți câți dinți are copilul în cap? Patruzeci! Toți deodată, așa, unii prin os, alții în gingie, unii pe-afară…

Mi se pare SF.

Și te mai miri că se enervează din senin, că uneori sunt absenți, că nu vin imediat ce-i chemi, că se înfurie foarte tare și foarte degeaba, că se mai foiesc noaptea, că mai fac nazuri la mâncare.

Păi ia ziceți voi, când v-au ieșit în același timp vreo 30 de dinți și măsele, hm? Mai țineți minte cum e să crești în fiecare secundă? Știți câtă energie cere asta?

Mereu am zis că ăștia micii sunt ființe extraordinare. Radiografia asta îmi confirmă bănuiala.

Foarte tare!

Ce e și mai mișto e că pot să văd pe ea în ce ordine or să-i iasă următorii. De exemplu, caninii de sus cică mereu ies ultimii, de altfel se și vede că sunt singurii încă înfipți în os. Ea și-a schimbat deja toți cei opt incisivi și i-au crescut deja primele măsele definitive, toate patru, cele din spate, urmează să i se schimbe primii molari (adică măselele mici de după canini), apoi următoarele măsele, apoi caninii, după care cândva vor ieși și măselele de 12 ani, pe care le vedeți în colțuri, în niște alveole rotunde, fără rădăcină deocamdată. Cele de minte nu există încă. 🙂 Ele mai lipseau!

Aoleu, să nu fugiți acuma să faceți radiografie la copii, se face doar la urgență dentară, când recomandă un dentist bun!

Ce vreau să zic e că sunt mișto ăștia micii, un pic alien așa, să crești atât de repede și să înveți atât de multe în atât de puțin timp și să fii și atât de adorabil…

Și să aveți grijă la toate aspectele care țin de igiena dentară a copiilor, iar dacă apar probleme, nu le amânați (bine, acum cu carantina le amânați, dar nu mai mult de atât), cariile la copii avansează mult mai repede și chiar dacă apar pe dinți de lapte, trebuie tratate rapid, altfel vor avea de suferit dinții definitivi și nu vă doriți o viață de chin pentru copiii voștri.

Vă îmbrățișăm!

Mamăăă, câți diinți! Numai mie mi se pare foarte cool?

Iar când s-o deschide cabinetele, vi le recomand pe fetele mele Sandra Brânduș și Andreea Arnăutu (ea e pe chirurgie) de la cabinetul Silk Dental din Vitan, noi mergem la ele de mulți ani, eu din 2008, făcut la ele implanturi, curățenii generale, plombe la dinții din față, tot. Nu sunt specializați pe copii, ci pe adulți, dar sunt niște tipe faine pe care copiii le adoră!

Atât pe ziua de azi, ne vedem la 6.30 la povestea de seară! Și apoi e weekend, abia aștept să nu fac nimic, cu o carte în mână! (tot la Grimaldi sunt)

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

16 comentarii

  1. In urma cu cativa ani am dat intamplator pe net peste o poza cu radiografia unui bebelus, acolo se vad absolut toti dintii, Sofia a scapat de incisivii de lapte deja. Nici nu stiam atunci ca ne nastem cu tot cu dintii permanenti, e foarte interesant.

    • Cu alăptat, igienă, fără dulciuri (ciocolată uneori), fără niciun fel de sucuri, Malvina la 3,5 ani o carie si la 4 ami si 2 luni inca una.
      I-a arătat dentistul exact ce o să îi facă, ce face fiecare instrument și a fost ok.
      Bănuim că e genetic…

  2. Oricum lucrurile se mai schimba pe acolo. Noi facem investigații regulat fiindcă a avut aparat ( de mică), unii dinti o mai iau in direcții greșite și e bine de văzut regulat și acționat. Iar la carii probabil e materialul genetic, plus ca unii părinți se feresc de pasta de dinti cu fluor chiar și după ce copilul știe sa scuipe ( una dintre capcanele mari ale conspiraționiștilor, cu efecte grave). Ma bucur mult ca ati găsit cabinet deschis și totul a mers ok, semnele astea de normalitate ( ca se mai intampla și alte chestii in afara de covid și sunt oameni ce le rezolva profesionist ) ma fac sa ma simt mai bine .

  3. Da, si mie mi se pare fascinant. Avem si noi radiografie de la fiica-mea, a avut tot asa o foarte mica plombita pe un premolar parca tot pe la 7-8 ani. Acum la 11 ani are aproape toata dantura definitiva deja, fara nici o carie. Premolarul respectiv s-a schimbat cu unul permanent intre timp.
    Problemele insa la noi sunt de ortodontie, de natura dimensiunii dintilor si alinierea lor. Si eu si tati avem dinti mari si spatiu putin pe arcada, copiii ne mostenesc, deh. Bine macar ca avem dinti puternici si sanatosi 🙂

  4. Imi permit o recomandare, de la o persoana care la 32 ani are mari probleme cu maselele de minte care nu au iesit deloc la suprafata, cresc stramb, apasa pe dintii de langa si dau dureri ingrozitoare. Daca observi ca nu ii vor iesi maselele de minte nici pana la 18 ani, mergeti la stomatolog sa se ocupe ca sa iasa in mod natural, sa nu creasca in interior, stramb. Extractia e foarte complicata, dureroasa si se pot atinge nervi. Eu, dupa prima extractie, am ramas cu o semi-parestezie linguala care nu a mai disparut niciodata.

  5. Poate ca nu are importanta mare, dar ultimii muguri care se vad pe radiografia asta nu sunt de minte, sunt molarii care vor iesi la 12 ani. Molarii de minte nu se vad de obicei mai repede de 9 ani pe radiografii, nu sunt formati inca.

    • Am aflat și eu acum o luna ca nu exista premolari de lapte ci molari. Deci, pana se schimba măseaua de lângă canin, nu avem premolari (decât în așteptare, apropo de radiografie).

  6. Deși am felicitat cabinetul, fiindcă eu chiar cred ca ceea ce fac ei e corect, din câte stiu aceasta consultație, cum e prezentată in articol, nu reprezenta o urgentă. Imi e sa nu le facă rău articolul fiindcă au voie sa deschidă doar pentru urgente. Caria și durerile se pot temporiza, teoretic, cel puțin la cum e prezentat cazul aici. Zic și eu…

    • In momentul în care copilul are dureri care nu trec decât cu antiinflamatoare, este o urgenta.

      Nu poți aștepta încă cel puțin 3 săptămâni, pana la posibila încheiere a stării de urgenta, sa ii administrezi copilului nurofen (de exemplu) de trei ori pe zi. Nu ai cum. Nici sa îl lași sa sufere nu poți, fiindca ar fi inuman. Si la ei durerile de dinți sunt groaznice, la fel ca la adulți, nu poate dormi, nu poate manca etc.

  7. Pot sa intreb de ce nu i-a facut anestezie? Sunt riscuri legate de asta la copii?
    Intreb pt ca eu am ramas cu sechele dupa tratamentele dentare fara anestezie din copilarie, cu greu am reusit sa devin confortabila la dentist ca adult. Speram ca lucrurile s-au schimbat acum si nu mai trebuie sa sufere micutii.

    • O carie de suprafata piate sa foe curatata fara anestezie.
      Un canal sau o carie „adanca” nu prea, e f dureros. Intr-adevar, in copilaria noastra nu anesteziau chiar orice, unii parca se bucurau de durerea pacientului.

  8. Tocmai am avut nevoie de o consultație de urgenta pt fetiță: un abces dentar. Am fost la The Gentle Dentist si au fost foarte ok. Ne-au programat repede, preturi rezonabile, atitudine ok. Multumim pentru recomandare.

    • Buna! Si eu va trebui sa merg cu baietelul ca il doare o masea cand il spal pe dinti sau cand atinge ceva acolo. Voi vedea daca ei o considera urgenta. Imi poti spune cum sunt cu protectia anticovid? sunt imbracati in echipament de protectie? igienizeaza tot ( ma refer inclusiv schimbat echipament, masca etc) dupa fiecare pacient? Mersi

  9. Multumesc frumos, Ioana, pentru articol, a venit la momentul potrivit! Cea mica a avut infectie sub plomba, am fost astazi la ei si totul a decurs foarte bland, au avut multa rabdare doamnele cu ea. Eu i-am spus la un moment dat ca ies din cabinet daca mai pune multe intrebari :)))). M-am simtit in siguranta acolo, mai rar acest sentiment la dentist…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *