Am descoperit și ne plac jocurile de cooperare! (p)

Jocurile de cooperare nu sunt foarte cunoscute la noi, din păcate, deși sunt foarte amuzante și au o mulțime de beneficii. Am auzit prima oară de aceste jocuri la Alfie Kohn, care spune că după părerea lui, la școală și acasă copiii ar trebui încurajați să practice acest tip de activități în locul celor competitive, dar pe atunci nu se găseau de cumpărat.

Între timp am mai găsit câteva în diverse magazine, dar prea puține pentru apetitul nostru, mai ales că amândoi copiii, și Sofi și  Ivan, sunt destul de competitivi și se întâmplă des să se certe în timpul jocurilor și să refuze să se mai joace.

Aceste jocuri colaborative încurajează mult comunicarea între jucători, atenția lor la nevoile celorlalți, spiritul de echipă, imaginația, dorința lor de a contribui la binele tuturor! Și sunt chiar faine, au suspans și umor!

O altă chestie faină la aceste jocuri este că nu contează vârsta jucătorilor, pot juca cot la cot copii de 5 ani cu părinții de 35 și bunicii de 70!

Și de pierdut, fie pierde toată echipa, fie câștigă toți! Nu e unul mai șmecher ca altul!

De curând am descoperit un site care vinde numai jocuri cooperative, toate produse de aceeași firmă din Canada. Am jucat în ultimele săptămâni cinci dintre jocurile lor și vreau să vă povestesc despre ele, pentru că mi se pare că acest tip de jocuri nu beneficiază de atenția și popularitatea pe care le merită. Avem și o reducere de 25% la aceste jocuri, dacă le comandați până pe 29 mai. Transportul e gratuit la comenzi de peste 99 de lei. Site-ul este Sunnygames.ro și mai jos vă povestesc despre câteva dintre jocurile oferite de ei.

Ușa secretă este super amuzant, spațiul de joc e 3D, foarte fain construit și desenat. E un joc de echipă bazat pe memorie și noroc, nu durează mult, cam 15 minute fiecare repriză, și e super amuzant!

Noi suntem detectivii, avem mai multe piese cu indicii care ne ajută să salvăm obiectele prețioase din casă sau dimpotrivă, ne fură timp prețios! Avem și o trapă secretă sub care se ascund trei obiecte pitite de niște hoți. Membrii echipei, adică jucătorii împreună, trebuie să descopere pe rând perechile de obiecte de pe podea, să  le mute în siguranță în pivniță, și să încerce să ghicească până la miezul nopții care sunt cele trei obiecte ascunse de hoți în spatele ușii secrete!

E foarte bine făcut și finisat, copiilor le place să bage jetoanele în cutia ceasului și să schimbe ora. Iar plăcerea cu care desfac ușa secretă la final, să aflăm dacă am ghicit corect și deci am câștigat, e mereu maaareee!

Jocul Ușa secretă este aici, costă 99 de lei, dar îl puteți lua cu 74,25 lei cu reducerea de 25% cu codul printesa25.

 

Cel de al doilea joc și cel mai simplu dintre este Castele de nisip.

Ideea e următoarea: toți jucătorii împreună vor să construiască mai multe castele cu nisip, dar valurile vin cu viteză, iar jucătorii trebuie să colaboreze ca să construiască împreună ziduri de apărare contra valurilor, apoi castelele. Practic, inamicul e doar zarul, care cade des pe semnul de val, ceea ce înseamnă că valul înaintează, iar echipa de jucători stă pe loc.
Mi-a plăcut mult să văd copiii cum se sfătuiesc ce val să avanseze, cum își cer politicos unul altuia lopata sau găleata, ca să ridice un nou castel.

Jocul nu durează mult și merge de la 5 ani în sus. Durează cam 15 minute un joc, noi am pierdut prima oară, apoi am mai jucat de două ori, ca să câștigăm!

Jocul Castele de nisip este aici, costă 79 de lei, dar îl puteți lua cu 59,25 lei cu reducerea de 25% cu codul printesa25.

Prințesa e foarte simpatic! Povestea jocului are un praf de magie care le-a plăcut mult Sofiei și lui Ivan.

Prințesa adormită trebuie salvată înainte de căderea întunericului. Pe drum faceți rost de tot felul de obiecte care vă ajută să dezactivați obstacolele care o apără pe prințesă, împreună. Când picați pe căsuța cu lună, seara se apropie, mutați câte o piesă de puzzle nocturn peste castelul prințesei.

Jocul Prințesa este aici, costă 79 de lei, dar îl puteți lua cu 59,25 lei cu reducerea de 25% cu codul printesa25. E potrivit peste 4 ani!

 

Iarna e preferatul meu!
E un joc complex, dar ușor de înțeles și de jucat.

Avem patru familii, reprezentate de patru case și patru mașini, identificate prin culori. Familia roșie are casa și mașina roșie. La început se desemnează fiecărei mașini trei destinații pentru ziua cu pricina. Jocul se încheie cu bine când mașinile reușesc să revină acasă după ce au bifat toate activitățile. Doar că e iarnă și unele drumuri se înzăpezesc și altele îngheață, așa că e nevoie de utilaje să curețe drumurile. Dar utilajele sunt limitate. Toți jucătorii contribuie să găsească soluții astfel încât toate mașinile să ajungă acasă după ce au bifat tot ce aveau de făcut.

Jocul Iarna este aici, costă 79 de lei, dar îl puteți lua cu 59,25 lei cu reducerea de 25% cu codul printesa25. Merge de la 6 ani în sus!

Cel mai complex și potrivit vârstelor mai mari, dar ideal pentru cei care iubesc muntele este Everest!

Scopul acestui joc este ca echipa, adică toți jucătorii să ajungă în vârf, folosind echipamentul pe care pe rând jucătorii îl obțin în joc. Sunt multe obstacole, nu e ușor, se caută soluții în echipă, membrii se asigură unii pe alții, ca pe munte. E foarte fain!

Durează cam jumătate de oră un joc și e ideal peste 7 ani!

Jocul Everest este aici, costă 99 de lei, dar îl puteți lua cu 74,25 lei cu reducerea de 25% cu codul printesa25.

Dați un ochi pe site, SunnyGames.ro, sunt și alte jocuri faine acolo, puteți alege și în funcție de interesele voastre, ale copiilor!

Puteți beneficia de reducerea noastră de 25% până pe 29 mai, cu codul printesa25, aplicat în coș.

Iar pe facebook, aici, avem și un concurs, dăm trei jocuri de cooperare la alegerea câștigătorilor! Vreau mult să contribui la popularizarea lor, e păcat altfel!

Și dacă mai știți și alte jocuri faine bazate pe cooperare, să ne ziceți și nouă!

 

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

8 comentarii

  1. Recomand jocurile celor de la Peaceful Kingdom – sunt jocuri de cooperare si sint facute din materiale reciclate. Eu le-am cumparat de pe Amazon.co.uk dar am gasit sa cumpar si la Gaudeamus (nu mai tin minte comerciantul). Cei de la Haba au multe jocuri de cooperare – cu ele am inceput sa ne jucam boardgame – de ex seria jocurilor indicate de la 2 ani sunt doar de cooperare, cred ca si producatorul e de acord ca ar trebui inceput cu spiritul de cooperare iar nu cu cel competitiv. Si un alt joc de cooperare f frumos, cu detectivi este Outfoxed – il gasesti la Oblio si posibil si la Happy Colors. Daca mai doresti sa imi spui caci avem f multe jocuri de cooperare. Fetita mea nu suporta jocurile competitive asa ca ne-am concentrat sa gasim cat mai multe jocuri de cooperare. Multumim pt pontul din articol, pe ei chiar nu ii stiam :))))

  2. Pentru copilași sub 5 ani, este Monstrul Culorilor, folositor și pe parte de identificat emoții. Este primul nostru joc de cooperare, și băiețelul, încă de 4 ani, a fost extrem de fericit când a auzit ca scopul este sa reușim împreună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *