Aventurile noastre cu căpușele și cum facem să evităm episoade similare (p)

Pentru că e un articol lung, fac un mic sumar, să știți ce am pregătit:

  • La început am povestit experiența noastră din 2020 cu căpușele (după ce în 2019 am ajuns la spital cu una care nu voia să se despartă de fiul nostru cel mic)
  • Apoi am scris părerea noastră despre soluțiile anti-țânțari și căpușe Para Kito, pe care le folosim din mai până în octombrie de trei ani încoace, avem și o promoție acum pentru ele (o brățară anti-țânțari cadou la orice spray comandat)
  • Am sintetizat opinia voastră despre produsele Para Kito (din peste 200 de comentarii de la persoane care le folosesc deja de două luni). Nu au chimicale periculoase, totuși sunt foarte eficiente.

Așadar, în iulie 2020, în plină pandemie, am fost o săptămână la munte, într-o pensiune mică, dar cu curte mare. Zilnic am urcat pe dealuri și munți, am explorat poienițe și pârâiașe, copiii au fost în extaz, au cules flori, au mâncat fragi culeși cu mâinile lor, s-au urcat pe stânci și în copaci, au mângâiat pui de pisică, au făcut poze cu vaci, câini, capre și cai.

Am traversat și zone cu iarbă înaltă, că deh, n-o să ne oprească teama de căpușe din a ne bucura de vacanță. Am purtat mereu pantaloni lungi, șosete înalte, încălțări de drumeție, pălărie pe cap, apă în rucsac, gustări sănătoase, totul ca la carte, suntem călători cu experiență doar. Am dat copiii cu spray anti căpușe, i-am dat pe mâini și picioare, ne-am dat și pe noi pe la glezne, în unele zile da, în altele ne-am relaxat și am uitat.

Ei, într-una dintre seri mă pregăteam să le citesc copiilor, îmi dau jos ciorapii și văd pe laba piciorului o scamă neagră mai mare, cam cât o musculiță, așa. Dau cu degetul să o îndepărtez și scama, bine înfiptă în mine, începe să dea din picioarele ei multe.

Căpușăăăă! am strigat și imediat s-a adunat familia cu instrumente, căci nu e prima oară când ne confruntăm cu afurisitele de căpușe. S-au făcut imediat două echipe: una să verifice bine copiii, alta să mă salveze de hrăpăreața căpușă.

Un spray care trebuia să o înghețe pe căpușă doar a amețit-o. Diverse pensete speciale pentru căpușă au fost aplicate pentru a o extrage cu totul, să nu cumva să rămână vreo bucată de nas de căpușă în piciorul meu, asta nu ar fi fost bine. O vreme s-a ținut tare urâta, trăgea omul de ea cu penseta și ea se ridica cu tot cu piciorul meu. În fine, la a șasea, șaptea încercare, a ieșit.

Între timp, a ajuns la mine vestea că și Sofia avea una. Pe ceafă, sus în păr!

Era mică miiică de tot, am făcut extra zoom cu telefonul să vedem că e căpușă!

I-am scos-o ușor, probabil abia se atașase.

A fugit căpușa de sprayul nostru Para Kito și s-a dus în sus unde a găsit o zonă nedată cu soluție, dacă aș fi dat eu cum trebuie peste tot, probabil că ar fi scăpat și Sofia. Ivan nu a avut, nici tatăl lui. Amândoi au avut protecție.

Uite așa am învățat că trebuie să ne dăm tot timpul (eu nu mă dădusem deloc în ziua aceea, iar căpușa mi s-a prins de haine, apoi s-a strecurat pe sub jeanși, pe sub șosetă, în papuc, și m-a apucat de venă), și peste tot, mai ales când mergem în zone cu iarbă înaltă.

Asta a fost a doua noastră experiență cu căpușele, despre prima am scris aici.

Cu ocazia asta avem și feedback pentru gama de produse anti țânțari și căpușe Para Kito, despre care am mai scris când s-au lansat în România.

Produsele Para Kito se găsesc în toate magazinele DM din România, pe eMAG, Catena, BebeTei, Farmacia Tei, dar și pe site-ul importatorului, DS Market. Dacă veți comanda orice spray Parakito de pe site, primiți cadou în pachet o brățară antițânțari Veți fi sunați să precizați ce model de brățară doriți și o veți găsi în colet, gratis. Nu e nevoie să adăugațoi brățara în coș și nici să puneți vreun cod de reducere.

Brățara anti-țânțari Para Kito

Codul Printesa vă aduce și reducere de 35% la toate celelalte produsele de pe site (nu și la Para Kito, acolo avem brățări cadou). Vă recomand călduros produsele de primă urgență SOS (plasturi pentru febră și dureri menstruale, sprayuri, creme, am scris despre ele aici, ne plac mult), degresantul cu acid citric (e cel mai bun de câte am încercat), șervețelele care captează culoare în mașina de spălat, toate produsele de curățenie Heitman sunt foarte bune, apreciate sunt și vopselurile pentru textile Simplicol. Avem reducere la toate 35% cu codul Printesa până pe 10 iunie.

Gama verde e potrivită pentru copii mici, merge de la 6 luni în sus, oferă protecție de până la 8 ore pentru țânțari și 6 pentru căpușe. Această gama e potrivită și pentru gravide.

Sprayul alb este rezistent la apă, îl recomandăm dacă vreți să faceți și baie, și să vă feriți de pișcături. Este potrivit pentru femei gravide și bebeluși peste 6 luni. Oferă până la 6 ore de protecție pentru căpușe și țânțari (inclusiv tigru).

Gama roșie are concentrație mai mare de ingredient activ (Citrepel), oferă protecție de până la 12 ore, însă poate fi folosit pentru copii mai mari de 3 ani și adulți. Recomandăm și rol-on-ul roșu, pentru zone mai greu accesibile cu sprayul, gen ceafă, după urechi etc

Roll on anti căpușe și țânțari Para Kito

Stickul albastru post-mușcături calmează pielea mușcată, are un efect răcoros, de calmare a mâncărimilor și de reducere a inflamației locale.

Gel post-pișcătură Para Kito cu uleiuri esențiale

Feedbackul nostru despre produsele anti căpușe și țânțari Para Kito este mai jos. Avem sprayul verde, pe cel roșu și pe cel alb, rezistent la apă. Ne-am dat cu toate în zile diferite. Avem și brățările anti țânțari. Avem și roll-onul post-mușcătură, cel mic și albastru.

  • Pentru căpușe par eficiente toate sprayurile, nu am luat căpușe în zonele acoperite de spray.
  • Cel alb are un miros foarte discret.
  • Spray-ul roșu are un miros mai puternic, dar plăcut, nu e chimic. Pe noi nu ne deranjează. E și cel mai eficace dintre toate.
  • Nu sunt lipicioase.
  • E bine să te ștergi pe mâini după ce le folosești, să nu îți bagi soluție în ochi sau în gură.
  • Vom cumpăra și roll-on-ul roșu, să îl folosim pe ceafă și după urechi, e mai greu pe acolo cu sprayul.
  • Pentru țânțari, cel mai eficient este cel roșu, în mod cert. Cu el nu ne-a mai pișcat nimic. Cel verde este eficient, dar trebuie aplicat mai des. Și cel alb este foarte bun!
  • Brățările sunt eficiente doar în proximitate, adică dacă o ții la o mână, nu e clar că nu te vor pișca de cealaltă.
  • Ne place mult și roll-onul albastru mic post mușcătură, care e potrivit după 3 ani. Calmează mâncărimea și usturimea, la locul faptei rămâne un punct mic în loc de ditamai blânda. Nu funcționează la toate bubele, presupun că depinde de cine te pișcă, dar la majoritatea are efect bun în câteva minute.

Acesta este feedbackul altor părinți care au testat în ultimii ani aceste produse

  • sprayurile și rollonul sunt eficace contra căpușelor și țânțarilor, număr mult mai mic, spre zero de mușcături
  • miros plăcut
  • nu sunt lipicioase, uleioase
  • ușor de aplicat
  • sunt naturale, nu stârnesc reacții alergice pe piele
  • nu pătează hainele
  • mici, ușor de luat la pachet
  • e sigur de folosit de la 6 luni în sus și pentru femei însărcinate (gama verde)
  • protecția ține câteva ore

Contra:

  • miros puternic la cel roșu (au zis puține persoane, dar am zis să-l trec totuși)
  • prețul
  • brătările au rază mică de protecție

Aici puteți citi toate cele peste 200 de comentarii la postarea în care am rugat pe cei care le folosesc deja să ne spună ce părere au. Lumea a povestit cinstit cum li s-au părut aceste produse. Dacă aveți timp, treceți prin toate.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

16 comentarii

  1. Te rog, daca ai putea sa scrii ingredientele.pe cel rosu eu am gasit vreo 3 ingrediente, denumite „conpozitie”. Oare doar atat contine? Adica eticheta e „onesta”?
    Multumesc.

  2. Buna, se pot aplica si in zona fetei? Am cumparat spray-ul alb, nu l-am aplicat insa pe fata si fix acolo s-a gasit sa il muste.

    Multumesc,
    A.

  3. Buna. Daca vei avea putin timp sa ne dai detalii despre acel spray de inghetare de care ai mentionat, pentru extragerea capuselor. Macar o denumire ca sa studiez pe net? Produsele de preventie le-am comandat deja pentru testare 🙂

  4. Scuze ca ma bag peste reclama, dar aceste produse sunt extrem de scumpe.
    Eficienta acestora este discutabila, substanta activa este „un derivat botanic al uleiului esential de citronella java”, pe cand gold standard in protectia impotriva insectelor sunt produsele pe baza de DEET si Icaridin. Se prefera Icaridin intrucat DEET ataca plasticul. Adica DEET nu trebuie sa ajunga pe ochelari de soare, bratari, ceasuri, bijuterii etc.
    Garantat, Autan-ul clasic, in flacon galben, care contine Icaridin 20% si costa 15-20 lei, aplicat corect, are eficienta mai buna decat orice alt repelent pe baza de uleiuri de plante.
    Ce-i drept, Autan-ul nu are sticla din material bio si nici parfum usor minunat.

    Bratarile sunt inutile. Protectia oferita este strict locala. Adica nu te mai musca tantarii de zona cu bratara. Nu ofera protectie pentru restul corpului, nu are cum, logic.

    • Am fost in weekend in parcul Circului si am vazut lotusii pentru prima data, nici nu stiam ca avem lotusi (sunt foarte misto).
      Si cum stateam eu asa si ma uitam incantat la ei, zic „bai dar ce frumos miros lotusii astia”.
      La care sora-mea, care era la vreo 1.5-2 metri de mine, zice „nu lotusii miros, cred ca miroase bratara mea de la parakito”.
      Ceea ce s-a dovedit a fi corect.

      Deci sunt convins ca protectia oferita de bratari nu este strict locala.

    • Of, noua Autanul ne-a topit bratara de la ceas si jucariile copiilor. 🙁 Ma gandesc ca nu face prea bine pe piele pe termen lung, aplicat des.

      Despre bratari nu comentez, ca nu le-am folosit suficient, dar sprayurile sunt eficace, cel putin pe noi nu ne-au piscat cu ele, vad ca multa lume zice la fel. Asta desigur nu anuleaza experientele neplacute ale celor care nu sunt multumiti de ele.

  5. Autan e o gama de produse, nu unul singur, cu mai multe tipuri de substanta activa impotriva insectelor.
    Cel care a topit plasticul este cel care contine DEET (n,n-diethyl-meta-toluamide), cred ca Autan spray alb.
    Cele cu Icaridin sunt considerate sigure, sunt cele in flacon galben, cu pulverizator.
    Aici sunt 3 variante: unul care contine icaridin 10% (eficienta mai scazuta) si doua care contin icaridin 20% – Protection Plus este cel standard, Autan Tropical este mai scump, desi ele contin aceeasi substanta activa, in aceeasi concentratie.
    Mai este si unul „natural”, Autan botanical, cu uleiuri de eucalipt, dar cu eficienta scazuta (trebuie sa reaplici cam din ora in ora).

    • Acum m-am uitat, ce avem noi este un Autan galben protection plus, e cel care ne-a topit lucrurile, nu aer Deet. 🙁

    • Buna, codul NU este valabil si la produsele Para Kito, doar la celelalte, scrie asta in text foarte clar. La produsele Para Kito primim cadou o bratara anti-tantari (vei fi sunata sa spui ce model doresti).

      Reducerea merge sigur, tocmai am incercat si eu, au fost deja multe comenzi cu reducerea aplicata.

  6. Produsele care contin DEET sunt totusi garantate ça fiind cele mai eficace împotriva capuselor. Eventual IR3535 .Conform ANSM. Cu chestii pe baze de plante este eficacitate,dar durează 30 minute. Apoi ar trebui să te dai iar cu spray. Cu DEET protectia durează 6 ore. Depinde de concentratie.

    • Nu stiu ce sa zic, da, sunt eficiente, dar sigur nu fac bine pe termen lung. Mie Autan mi-a topit bratara de la ceas, iar copiilor le-a topit jucariile…

      Cel rosu de la Para kito e eficient cateva ore, nu e nevoie sa reaplici la 30 de minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *