Urmează să citiți mai jos un review detaliat al espressorului De’Longhi Cappuccino ECAM 23.460 scris de soțul meu, care este reprezentantul băutorilor de cafea de la noi din casă (pentru că, pe scurt, eu nu am voie să beau cafea, copiii n-au descoperit-o încă, iar pisica preferă apa din cadă).
Tot ce doresc să spun înainte să-i predau legătura este că cappuccino-ul (decaf) pe care mi-l face dimineața iubitul la această minune este fix, fix ca în cafenea. Din tot ce am citit pe subiect, dar mai ales din ce am gustat, punctul forte al acestui espressor este sistemul LatteCrema, o tehnologie dezvoltată de De’Longhi, care are la bază amestecul de aburi, aer și lapte, și face ca spuma să fie densă, cremoasă, fină, să reziste până la ultima picătură (am pus o poză mai jos) și să aibă temperatura perfectă. Vedeți în fotografia asta cât de multă spumă ai în pahar, fără să faci altceva decât să apeși butonul de Cappuccino al espressorului și să alegi cantitatea de spumă pe care ți-o dorești de la butonul rezervorului de lapte. Pui cana sau paharul dedesubt și minunea curge în cană.
Înțeleg (bărbate, te rog să mă corectezi dacă greșesc), că pentru calitatea spumei și cafelei pe care o face, acest espressor are un preț foarte bun, adică majoritatea espressoarelor automate care fac ceva similar sunt considerabil mai scumpe. Avem și o reducere de 10%, detalii la final.
Gata, am tăcut. Omule, pagina e a ta, scrie ce tot ce-ai aflat despre musafirul nostru producător de spumă și cafele.
Bună, sunt Liviu și uneori îmi place să savurez în tihnă o cafea bună.
Prin „uneori” vreau să spun „în fiecare zi”, prin „tihnă” vreau să spun că aș fi în stare s-o beau și în timp ce alerg să prind trenul iar prin „savurez o cafea bună” vreau să spun că aș fi în stare să beau orice cafea, numai să fie cafea să aibă culoare cafenie.
Ok, mai încerc o dată: Bună, sunt Liviu și sunt dependent de cafea.
Adică nu sunt dependent, doar beau în fiecare zi… pentru că îmi place bineînțeles, și băutura în sine și tabietul, dar dacă aș vrea aș putea să nu mai beau… Ok, adevărul e că nu știu dacă e chiar așa, pentru că nu țin minte să fi încercat vreodată (mi-e frică, dacă mă ia durerea de cap?). Or fi fost niște zile în care, forțat de împrejurări, nu am băut cafea, dar nu îmi mai amintesc nimic – probabil tocmai din cauză că nu am băut…
Soția mea nu bea cafea cu cofeina, pentru că poate ajunge la spital dacă bea, și preferă să stea acasă cu noi. Mai bea rareori câte un cappuccino fără cofeină (o dată pe lună, să zic), dar cam asta e tot. Mă întreb dacă există vreun om care să fie părinte de copil mic, de exemplu, și care să nu bea cafea, deși nu are contraindicații. Vreau să zic, cum supraviețuiești dimineților cu copii fără cafea? Musai s-o întreb pe nevastă-mea.
Băutul și preparatul cafelei pot fi o pasiune în sine, pentru că sunt nenumărate cafele bune de descoperit, iar felul în care este pregătită cafeaua influențează semnificativ gustul, e practic și știință și artă la mijloc. Deși eu nu sunt pasionat de cafea, sunt totuși capabil să recunosc și să apreciez o cafea bună. La partea de preparare însă, sunt dezastru. De fiecare dată când trebuie să pregătesc o cafea pentru cineva simt nevoia să îmi cer scuze anticipat, just in case. În plus, nici nu mă dau în vânt după pregătitul cafelei, eu vreau să o beau nu să o prepar.
Înainte de pandemie beam cafea acasă doar în weekend, că în timpul săptămânii făcea cinste corporația, deși cafeaua era așa și-așa. Și era ok să fac două cafele pe săptămână (în weekend).
Odată cu pandemia însă, am început să mă plictisesc să fac cafea în fiecare zi. Așa că am încercat cafeaua instant … și asta-i tot ce voi spune despre asta.
Până la urmă mi-am cumpărat o cafetieră al cărei principal avantaj este că poate fi programată de cu seară … și cam atât e de spus și despre ea.
De aceea am fost foarte bucuros când ni s-a propus să testăm espressorul De’Longhi Cappuccino, cu nume de cod ECAM 23.460. Acest espressor include o tehnologie inventată de De’Longhi, care se numește LatteCrema System și care este de obicei prezentă cu precădere în gamele superioare de espressoare. Puteți să citiți despre ea aici. Prea multe detalii tehnice n-o să aflați, că doar nimeni nu-i atât de nesăbuit încât să explice în detaliu o inovație ca asta, însă vă rog să mă credeți pe cuvânt când spun că spuma de lapte făcută de acest espressor este fa-bu-loa-să. Mai discutăm despre ea mai jos, cu video și poze.
Noi am testat espressorul cu această cafea Kimbo, care se găsește în magazine, și cu câteva sortimente de decaf boabe și măcinată, împreună cu setul de pahare frumoase de capuccino, cu pereți dubli ca să nu te frigi. Paharele se găsesc și ele de cumpărat, câte două sau câte șase, dacă aveți des musafiri. De exemplu, aici am văzut o ofertă bună. Cafeaua și paharele nu sunt incluse în prețul espressorului.
După ce am scos espressorul din cutie, primul lucru pe care l-am făcut a fost să pun boabele unde nu trebuia. Sigur că are manual de utilizare inclusiv în română, dar nu l-am citit, că în ultima vreme au început să mă obosească manualele de utilizare, ori din cauză că am îmbătrânit eu, ori din cauză că au devenit într-adevăr foarte complicate. În fine, n-am avut de ales, așa că m-am apucat de citit manualul și am descoperit că nu e deloc greu de înțeles, în 5 minute am făcut prima cafea la acest espressor. Apoi am mai făcut încă vreo trei, că mi-a plăcut procesul și am vrut să încerc mai multe variante. Normal că a trebuit să le gust, și cum eu nu sunt obișnuit să beau cafea după-amiază, am avut timp să ma gândesc la cât de fain e espressorul ăsta până târziu în noapte.
Procesul de preparare a cafelei este foarte simplu: trebuie să pui ceașca și să apeși un buton, iar dacă ceva nu e în ordine, espressorul te anunță pe ecran: vezi că nu mai sunt boabe, vezi că recipientul pentru zaț este plin, vezi că nu mai ai apă, vezi că butonul pentru spumătorul de lapte e pus pe „curățare”, vezi că ești la a treia cafea pe ziua de azi, ia-o mai ușor :-)) OK, asta ultima am pus-o eu de la mine, dar adevărul e că are și statistici dacă chiar ești curios să vezi cât de dependent ești de cafea.
Espressorul este extrem de simplu de folosit dacă tot ce vrei să faci e o cafea (sau două sau un capuccino) cu setările din fabrică, adică așa cum crede De’Longhi că ar trebui făcute, dar are și un număr de funcții prin care poți să modifici și să personalizezi setările, așa încât să obții cafeaua perfectă pentru tine. E ca la aparatele foto mai de doamne ajută, la care ai modul Auto, dar dacă te simți cunoscător poți să modifici zeci de setări. De exemplu, mie îmi place cafeaua mai lungă și mai slabă, cu lapte (și fără zahar). Espressorul permite să alegi dintre cinci cantități de cafea (din care una personalizată) și 5 tării, ceea ce îmi convine. Dacă vrei să modifici temperatura cafelei preparate, se poate. Dacă vrei să modifici gradul de finețe al râșniței de cafea pentru că ai citit tu pe un blog că din boabe măcinate mai grosier iese cea mai bună cafea, se poate și asta. La cappuccino se pot alege trei variante de spumă și se poate de asemenea personaliza cantitatea de cafea – dar vă jur că nu e nevoie, iese perfect.
Îmi place foarte mult faptul că espressorul poate folosi și cafea pre-măcinată (se pune cafeaua măcinată în porție unică, înainte de fiecare cafea). Poate vă întrebați la ce e bună treaba asta având în vedere că unul din avantajele espressor-ului este tocmai faptul că îți macină cafeaua pe loc, dar uite, soția mea nu bea cafea cu cofeină, deci dacă nu ar exista această opțiune ar trebui să golesc râșnița de fiecare dată când vrea ea să bea o cafea și să pun acolo boabe fără cofeină, apoi să le scot pe ele și să le pun pe cele normale, ca să pot bea și eu o cafea.
Cu acest espressor însă nu e nevoie să ne complicăm, pentru că putem folosi opțiunea de a face cafea din premăcinată: atunci când facem cafea pentru alergicii la cofeină, selectăm opțiunea de cafea premăcinată, adăugăm o porție de cafea decaf și facem un cappuccino sau espresso decaf.
Bine bine, dar cum e cafeaua?
În primul rând, neapărat să știi că primele cafele sunt de reglaj, nu te înghesui să le savurezi (scrie în manual). Aparatul are nevoie de câteva ture de cafea ca să intre în forma ideală.
Cafeaua făcută de acest espressor este foarte bună: bogată, aromată și cremoasă. Sincer, mie mi se pare că e la fel ca cea pe care o primești la o cafenea demnă de acest nume (deci nu Starbucks, lol).
Nu e amară sau acidă (ok, eu nu beau cu zahăr deci se poate obiecta că m-am obișnuit, dar nici Ioana nu a simțit nevoia să pună zahăr), nu are gust de ars, nu deranjează nimic la ea. Bineînțeles, gustul final al unei cafele depinde atât de tipul ei și de cât de potrivit este prăjită, dar și de felul în care este preparată. Am folosit patru feluri de cafea cu acest espressor și am fost încântat de faptul că am reușit să observ diferențe clare de gust cel puțin la trei dintre ele, deci aș zice că acest espressor valorifică cu adevărat cafeaua pe care o pui în el. Zic asta pentru că am mai avut un espressor manual acum niște ani: l-am folosit vreo trei luni și apoi a adunat praf vreo trei ani, nu numai pentru că era prea complicat de făcut o cafea, dar mai ales pentru că mi se părea că cafeaua nu are gust, indiferent ce aș fi făcut.
Hai să vorbim mai pe larg despre spuma de lapte produsă de acest espressor cu tehnologia LatteCrema System.
În primul rând, sistemul este foarte practic: există acel recipient pe care îl umpli cu lapte și pe care îl ții în frigider când nu îl folosești. Tehnologia LatteCrema System funcționează fără ca laptele să intre în contact cu corpul intern al espressorului, ci doar cu aburul produs de acesta, ceea ce e important pentru că în felul acesta se elimină orice probleme legate de curățare. Pe recipient exista un buton prin care se poate alege cantitatea de spumă pe care o vei avea în cană, și tot cu acel buton se inițiază procesul de curățare a tubului prin care curge laptele.
Espressorul te îndeamnă pe ecran să cureți tubul după ce ai făcut cappuccino, ca să nu uiți. Apropo, întregul espressor se curăță automat și pe el însuși, nu doar spumătorul, atât la pornire cât și la oprire, și în plus există și buton de curățare la cerere. Zici că-i o pisică în materie de curățare, nu alta. Există și un dezavantaj la treaba asta, anume acela că se consumă apă (dar nu vorbim despre cantități industriale). Oricum, ideal este să adaugi apă proaspătă în fiecare zi, dacă vrei cafele cât mai gustoase. La cappuccino se folosește apă mai multă, deci depinde câte faceți. Din fericire este foarte ușor de umplut recipientul cu apă, doar îl scoți din aparat și te duci cu el la robinet.
În al doilea și cel mai important rând, spuma este densă, compactă și fină, cu o textură optimă de „microbule”. Sistemul este setat din fabrică să prepare întotdeauna lapte și spumă în proporția perfectă, fără nici o intervenție. Sincer să fiu, nu știam că la cappuccino se pune atât de multă spumă, dar cercetând pe zeul google am aflat și eu cu această ocazie că rețeta de cappuccino trebuie să conțină o treime espresso dublu, o treime lapte și o treime spumă. Dacă are spumă mai puțină, cică se cheamă latte – în fiecare zi înveți ceva.
Priviți mai jos cantitatea de spumă, dar și diferența între cele trei setări (este vizibilă cu ochiul liber, deci nu e doar așa ca să fie). Preferata mea este numărul doi (prima de jos), nici prea-prea nici foarte-foarte.
Spuma este densă, caldă, rezistă până termini de băut cappuccino-ul, ba chiar și multă vreme după, chiar și dacă amesteci vârtos cu o linguriță în ea. Mai jos vedeți paharul meu la jumătate de oră după ce am terminat de băut. Spuma e încă acolo.
Cam asta am avut de spus de espressorul De’Longhi, care mie îmi place foarte mult, este peste așteptări. Deci acum m-am pricopsit cu încă o chestie pe care o vreau și va trebui să duc muncă de lămurire cu consoarta să-l cumpărăm, pentru că ea nu prea bea, deci va fi mai mult pentru mine. O să-i spun că ea poate să-și facă ceai la espressor, că se poate, are și funcția asta. :-))
Viața e grea zilele astea oameni buni: pandemie, stres, nu poți să ieși din casă prea mult și celelalte – așa că eu cred că merităm să bem și noi cafea bună, așa, ca un premiu pentru că am reușit să nu o luăm razna până acum. Măcar să ne începem plăcut zilele, cu o cafea bună pregătită doar prin apăsarea unui buton. Iar când nenorocirea va trece, vom putea să ne impresionăm musafirii cu o cafea sau un cappuccino ca la mama lui.
Poate fi un cadou frumos de nuntă sau de casă nouă, de aniversare sau emigrare. 🙂
Dacă doriți să vă premiați cu acest espressor, să stiți că el poate fi comandat din magazinele de electrocasnice, noi avem pentru voi o reducere de 10% din prețul deja redus, valabilă până pe 3 septembrie la Altex și la Mediagalaxy, doar pentru comenzile online. AICI sunt cele două modele, alb și silver, pe ALTEX. AICI sunt cele de pe MediaGalaxy. Cu reducere ajunge la vreo 1900 de lei, ceea ce este un preț bun pentru un espressor, în general vorbind ele costă peste 2000 de lei, uneori cu mult peste. Codul de reducere este printesa10.
Aici este regulamentul acestei promoții pentru Altex, aici pentru MediaGalaxy.
În caz că doriți să mă întrebați alte detalii despre espressor, vă stau la dispoziție.
Hai noroc! (sau ce se zice când bei cafea :-)) sau poftiți o înghețată cu espresso („affogato”).
Nu pot bea nici eu cafea cu cofeină, aşadar sunt în aceeaşi situație cu Ioana din punctul ăsta de vedere. Îmi plouă în gură însă când văd câte un capuccino sau Caffe Latte şi mă uit cu jind când văd cum bea lumea relaxată câte o cafea cu aromă îmbietoare.
La noi acasă doar soțul bea cafea şi mă gândesc serios să îi cumpăr o jucărie dintr-asta, nu-i foarte încântat de aparatul lui de cafea.
La fel de serios mă gândesc şi la aspiratorul de zilele trecute deşi mai avem un Dyson şi un Kärcher pentru alergici.
Cred că o vreme o să sar peste postările marcate cu P ? (glumesc).
Foarte faine review-urile!
Îmbrățişez familia regală de la mic la mare şi invers!
Multumim tare!
Vaiiii cum arata peste inghetata ;)) delicios
Minunat! Daca suntem intr-un articol de iubitori de cafea, stie careva daca exista un parfum cu miros de cafea? l-as comanda! 🙂
Există gel de dus caffe frappe de la cottage (in dm l-am găsit) ?
scrie fain si Liviu, mi-a placut articolul, desigur si articolele Ioanei imi plac 🙂
Vai, cât de savuros scrie Liviu!!!!
Ma bate soțul la cap de ceva vreme sa cumpărăm asa ceva, cred ca va câștiga după ce am citit acest articol.
Am avut la serviciu un aparat din asta care macina boabele. Făcea cafea bună, întradevăr. S-a stricat iar acum avem unul cu filtru (Bleah).
Stiu ca la un moment dat m-am uitat si eu la unul pentru acasa (ca sa nu mai stau cu ibricul), dar mi s-au părut cam scumpe. Dar hei, acum cu articolul ăsta mi-am adus aminte de ele şi o să mai fac niţică cercetare de piaţă.
Iti satisfac eu curiozitatea. Aici mama cu bebelus de 3 luni. Nu beau fir de cafea, nu mi-a placut niciodata gustul insa imi place mirosul. Ce ma tine awake? Dulciurile, multe dulciuri, mai ales daca au ciocolata :D, si Pepsi/Cola din cand in cand. Zi faina sa aveti!
Confirm toate cele spuse de Liviu. Am luat un DeLonghi similar acum 6 ani, cand s a nascut primul copil – il avem acum si la al doilea – zic ca si a meritat din plin banii. Tot pentru cappuccino gen barista l-am cumparat si noi 🙂 Hei, ce coincidenta, uite ca avem aceleasi pahare si cani cu maci (au fost un cadou drag de la mama, care a batut drum lung din Romania).
Detartrarea dureaza multicel, cam o ora jumate, cu instructiunile in mana, sunt multi pasi de urmat.
Inainte de pandemie puneam apa imbuteliata, acum am montat un filtru in interiorul cuvei cu apa si punem apa de la robinet.
All in all, iti face ziua mai frumoasa, eu ma trezesc dimineata numai cu gandul la cafea!
M-ati innebunit cu aspiratorul ala, ma gandesc numai la el si ziua si noaptea si acum veniti si cu minunea asta de espressor…? Cata gaura in buget imi faceti voi…?
Îmi place modul „mestesugaresc” în care face Robo reviewul… ?. Cat despre cum se descurca parintii fără cafea, ei bine… supraviețuiesc. Sunt bautoare de cafea, dar a fost o perioada când mi-am propus s-o „tai” complet, ca aveam niste cârcei groaznici… și am reușit un an, fără sevraj?
Eu sunt inca la capitolul „peasant”: Am cutia de ness Amigo, indes lingura in ea, pun apa fiarta peste si niste lapte de migdale si gata cafeaua. Sau, mai rau, am plicuri de Jacobs 3in1, imi mai fac pofta cu ele. Incerc sa cumpar doar cateva plicuri, ca daca as cumpara o cutie intreaga, mi-as face zilnic, iar lista de ingrediente e dubioasa rau.
O mica paranteza, cand eram eu mica (prin 2001 aveam 9 ani), aparuse Nescafe Frappe. Venind dintr-o familie fara prea multa carte, ma lasau ai mei sa beau cat frappe din ala poftesc, ca ei credeau ca e pentru copii, doar pentru ca se face cu apa rece :))).
Uneori imi fac cate o cafea, Lavazza (am gasit un sortiment misto, cu gust de cacao), la ibric.
Jumatatea mea nu bea cafea.
Ma gandeam sa ma mai cizelez si sa imi cumpar un aparat cu capsule, imi facea cu ochiul un Nespresso.
Legat de Delonghi, m-am gandit ca nu cred ca as da atat pe un espressor, desi, in vacantele prin care am fost, am tot baut cafele bune, facute la jucarii din astea.
Asa am zis si cu blenderul, ca n-am sa dau mai mult de 300 de lei, vreodata, pana cand am descoperit blenderul care macina orice, la 35.000 de rotatii, acel blender care face smoothie fara cojite si seminte, de zici ca bei suc (nu credeam ca exista asa ceva, cat am urat eu smoothiurile din cauza asta). Si din bzuunar au zburat, ca vantul, 700 de lei (din fericire, nu din buzunarul meu, prietenii mei il intrebau pe consort, ce vreau de ziua mea, asa ca el, barbat destept, i-a pus sa stranga bani sa imi ia blender). Si de atunci, beau smoothie mai des, cu muulte fructe de padure, lamaie si portocala. Am facut economie masiva la scobitori, ca nu mai ramane nimic in dinti.
Hmm, poate la anul o sa pun gheara pe asa ceva.
Mai am pe lista aspiratorul robot, aspiratorul vertical Dyson, robot de tuns iarba, robot de framantat aluaturi, grill electric si instant pot.
Damn it, tre’ sa pun de nunta (apropo Ioana, tu si Robo ati facut 11 ani de la nunta, noi 11 ani de relatie, tot in Iulie), ca s-a marit wishlist-ul asta, parca nu mai tine figura cu cheta de ziua mea :)))
Si pe mine ma batea gandul sa iau un aparat cu capsule la un moment dat dar au luat colegii de munca unul pentru tot biroul si mie nu mi-a placut deloc nici cafeaua nici procesul de preparare, mai am si acum capsulele in sertar.
Espressor-ul pt mine cam e capriciu, recunosc. Si e si greu de ales unul, ca sunt multe marci/ feluri, deci daca nu primeam in teste nu cred ca cumparam.
Buna, o întrebare te rog. Exista posibilitatea sa fac doar spuma de lapte ? Și dacă da, cum ?
Buna, noi alegem cappuccino cu cantitate maxima de spuma, punem cana sub doza, cand e gata spuma scoatem cana si punem o alta cana, in care curge espresso-ul, pe care il bea cine doreste.
se poate intrerupe oricand prepararea apasand din nou tasta, deci dupa ce face spuma putem opri procesul
Mulțumesc mult !
Multumim pt review. Cum faci capuccino cu cafea fără cofeina? În condițiile în care sunt și boabe în espressor? Cum setezi capuccino sa ia cafeaua din celalalt compartiment?
buna
exista o optiune sa foloseasca cafea pre-macinata si o selectezi inainte de a porni prepararea
se vede intr-unul din filmuletele din articol, daca apesi de mai multe ori pe butonul acela mare central, la un moment dat afiseaza „pre-ground”
Multumesc mult pentru recomandare. L-am cumparat dupa ce am citit articolul si suntem foarte multumiti de rezultat. Si eu eram din categoria cu cafea buna la serviciu si restaurante bune in weekend, asa ca de cand cu WFH si izolarea sufeream zilnic de lipsa unei cafele bune. Nu imi place prea mult cafeaua la ibric, cea instant e o oroare, cea cu capsule are gust de plastic, asa ca am fost tare incantata citind articolul vostru. Dupa o saptamana de utilizare, pot sa spun ca a fost cea mai buna achizitie din acest an dificil.
oh, ce ma bucur sa aud asta, multumim ca ai scris.
la cat mai multe cafele bune!
Buna ziua,
Stiti, se poate face doar spuma de lapte sau lapte cald, fara cafea?
buna
da, se poate face doar spuma de lapte, fara sa faci cafea – fetita de exemplu e mare amatoare la noi in casa.
dar doar asa sa incalzeasca niste lapte nu se poate, ca nu prea are sens 🙂
in schimb poate incalzi apa pentru ceai.
Buna!am achiziționat și noi un aparat delonghi și am vrea sa stim cum sa facem spuma de lapte pt ca pe YouTube am văzut ca se poate apăsând de 2 ori tasta capucino dar al nostru nu face absolut nimic!!oare sa fie defect? Va multumesc!!
Ajutor! Am și eu acest expresor de 3 luni… Sunt f mulțumită de el. Dar am unbat la granulație. Și nu mi mai place cum iese… Cafeaua nu mai iese pastile și e f slaba, cine ma poate ajuta sa o ajustez la granulata din fabrica, va mulțumesc!