Timpul excesiv petrecut online: cât de mult e prea mult și cum punem limite sănătoase? (p)

Puteți viziona emisiunea aici:

Unul dintre subiectele mele preferate! Știu că e o temă sensibilă pentru mulți părinți și aș vrea să încep spunând asta: nu cred că părinții care își lasă copiii la ecrane sunt părinți răi! Cred că există beneficii ale timpului petrecut cu tehnologia, cred că e important să fim conștienți de ce se întâmplă cu copiii noștri când se scufundă în lumea internetului, esențial e să nu uităm că cel mai important e să le rămânem aproape, să le explicăm, să știe că ne pot întreba orice.

Am mai scris asta: eu cred că înainte să le prezentăm lumea atât de seducătoare a ecranelor și internetului, e important să le arătăm lumea reală, cu frumusețea ei. Bucuria jocului cu prietenii, natura, cu toate insectele, plantele, pietre ei. Cred că ei trebuie să alerge mult, să se cațere, să sară, să exploreze, să știe să se plictisească, să stea cu sine, și, cel mai important, să știe cine sunt și ce le place, înainte să intre în lumea asta fluidă a conexiunilor în toate direcțiile pe internet.

Iar lucrurile acestea copiii le află abia după 8, 10, poate chiar 12 ani.

Sigur că un desen animat, un joc, o carte online sunt ok și mult mai devreme.

Esențial este să păstrăm o limită.

Cum am făcut noi să avem ani liniștiți cu copiii, cu echilibru și bucurie? Ce strategii am aplicat și cu ce rezultate?

Un copil de doi ani care stă 3-4 ore pe zi cu un ecran în față pierde lucruri importante din viața reală, pierde timp prețios de învățare, timp de reflexie în ochii părintelui lui. Asta e cel mai important pentru copiii sub 6 ani!

Timpul online dă dependență. E colorat, mult mai colorant ca viața reală, e gălăgios, amuzant, nu necesită alt efort decât datul din deget și, cel mai important, este în controlul nostru (sau cel puțin așa pare). Nu ne place, punem un filtru. Ne plictisește, dăm un swipe.

Tot ce ne place nouă la internet le place și copiilor noștri. Diferența e că ei nu au maturitatea de a înțelege riscurile și pericolele.

Vineri, pe 7 august, de la ora 11,00, voi participa în calitate de speaker la cea de a treia conferință organizată de Salvați copiii împreună cu Huawei România. Alături de Mihaela Dinu, psiholog clinician, Salvați Copiii, cu experiență de peste 20 de ani în lucrul cu copiii, și de Teodora Stoica, Manager de program Salvați Copiii, care lucrează de peste 11 ani în domeniul protecției copiilor în mediul online, vom dezbate aceste aspecte.

Participarea la eveniment este gratuită, înscrierea realizându-se prin completarea formularului https://bit.ly/2WFQXsh 
Puteți urmări live sau înregistrat și pe pagina de Facebook Salvați copiii, însă înscriindu-vă în formular puteți adresa și întrebări și primiți notificări dacă se schimbă ceva.

Mulțumesc, Salvați copiii și Huawei România pentru aceste conferințe, cred că e mare nevoie de informație și dezbatere pe o temă atât de importantă!

Ne vedem pe 7 august! Ce dor îmi e de evenimente cu oameni!

Alte conferințe din aceeași serie de evenimente:

Știrile false, evenimentul a avut loc pe 30 iulie, puteți urmări înregistrarea aici.

Pe 4 august a avut loc conferința despre Cyberbullying, îl găsiți aici.

Evenimentul despre Școala online, cu Otilia Mantelers, va avea loc pe 18 august, detalii aici.

Alte articole utile pe subiect:

10 întrebări pe care să ți le pui înainte de a-i cumpăra copilului tău un smarphone

De ce nu e bine să-ți hrănești copilul cu un ecran în față?

O CITITOARE ÎNTREABĂ: LA NOI TV-UL MERGE NON-STOP, CREZI CĂ E VREUN PERICOL PENTRU COPIL?

DE CE AR TREBUI SĂ AMÂNĂM CÂT MAI MULT INTERACȚIUNEA ÎNTRE COPII ȘI TELEFOANE, TABLETE ȘI ALTE ECRANE?

CUM NE AFECTEAZĂ ECRANELE IMAGINAȚIA ȘI PRODUCTIVITATEA?

Photo by Harrison Haines from Pexels

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *