Un subiect complicat. Dureros. Imposibil. Enervant. La care e obligatoriu să ne gândim.
Într-o seară mă culc chircită de gânduri negre (o să ne îmbolnăvim toți, am pierdut deja un bunic din cauza nenorocitului de virus, nu mai vreau să mai trecem prin coșmarul ăsta), a doua seară sunt liniștită (o să facem și noi ce face toată lumea, ne luăm toate măsurile de siguranță și sperăm să avem noroc). Apoi mă gândesc să nu-i duc, sunt în siguranță aici cu mine, după care imediat mă uit la ei și-mi dau seama că trebuie să-i duc. Dar apoi ridic ochii la soțul meu și-mi spun că nu, nu mai vreau să ne întâlnim cu virusul ăsta, un minut mai târziu îmi aduc aminte că doar dacă nu ieșim deloc din casă în următorii doi ani am avea șanse reale să scăpăm. Ori asta nu vrem și nu putem să facem. Și mă învârt între toate astea în timp ce fac mâncare, mă joc cu copiii, scriu, ne dăm pe biciclete. În jurul meu, oameni relaxați și panicați, oameni care știu sigur că-și duc copiii, alții care știu sigur că nu și-i duc. Eu sigur nu știu nimic. Știu doar că nu știu. Și e uman și asta.
În astfel de cazuri (deși cu unul fix ca acesta nu ne-am mai întâlnit vreodată), mă ajută mult să pun pe hârtie ce știm, ce nu știm, de ce ne temem, ce putem face. Apoi încercăm să luăm o decizie.
Așadar, ce știm:
- Virusul nu va dispărea în următorul an
- Nu există încă vaccin și nici tratament, probabil va mai dura măcar o jumătate de an până atunci
- Copiii pot lua boala și o pot da mai departe
- Copiii fac forme mai ușoare, dar unii dintre ei pot face forme grave
- Avem peste 1300 de cazuri noi în fiecare zi, peste o lună vor fi probabil peste 2.000 pe zi
- La 300 de cazuri cu totul, școlile au fost închise
- Avem cazuri puține la copii, dar ei nu au mers la școală, locurile de joacă au fost închise, copiii nu prea au socializat în grupuri mari
- În majoritatea țărilor în care școlile au fost deja deschise, ele nu au fost focare de infecție (acolo unde s-au respectat toate măsurile de distanțare și igienă, în Israel, însă, care ne seamănă din multe puncte de vedere în pandemia asta, multe școli au avut multe cazuri)
- Copiii nu vor putea purta masca 8 ore pe corect pe figură
- Copiii nu vor putea fi împiedicați să se apropie unii de alții
- Multe școli nu au nici apă curentă
- Copiii sunt adaptabili
- Nu putem avea încredere în autorități că vor face un plan funcțional sau că vor dota școlile cu ce este necesar. Ne bazăm, ca și până acum, unii pe alții și toți pe noroc
- Copiii au nevoie să meargă la școală
- Părinții au nevoie ca copiii lor să meargă la școală
- Virusul lasă sechele pe termen lung, chiar și persoanelor asimptomatice. Nu știm prea multe, dar nu arată bine.
Ce nu știm:
- Mulți părinți nu cred în COVID, vor anunța ei școala când există vreun simptom în familie?
- Tot personalul din școli va fi testat înainte de începerea școlii?
- Ni se va cere test negativ, așa cum ni se cerea în trecut exsudat negativ și aviz epidemiologic?
- Când un copil dintr-o clasă va fi pozitiv, teoretic toate familiile colegilor lui vor intra în izolare 14 zile (așa e în țările civilizate). Sunt toți părinții suficient de responsabili cât să facă asta? Cu toată familia?
- Dacă triajul e serios, vor fi trimiși acasă copii cu muci, febră, tuse, dureri de burtă. Ei pot reveni la școală după 7 zile sau cu un test negativ. Testele sunt destul de scumpe. Copiii vor sta mult acasă, sunt multe viroze din toamnă până în primăvară. Va exista variantă online pentru ei? Cum vor recupera ei săptămânile/lunile în care vor lipsi de la școală?
- Se va preda în ture, la grupe de 8-10 copii, în școlile în care se învață deja în trei ture, când va fi timp pentru toți copiii? Vor putea profesorii să predea de trei ori la rând? Cu ce randament?
- Cum le va fi copiilor cu masca/vizieră atâtea ore pe zi?
- Cum le va fi în noile condiții de distanțare socială?
- Ce impact vor avea toate acestea asupra dezvoltării lor, asupra progreselor cognitive?
- Oare e mai bine să-ii mai ținem acasă o lună, să vedem ce se întâmplă cu cei care merg la școală?
De ce ne temem?
- Că se vor îmbolnăvi și vor face forme grave (asta e o frică medie la mine)
- Că vom lua noi de la ei și vom face forme grave și nu-i vom putea îngriji. Dacă amândoi ajungem în spital și stăm acolo 2-3 săptămâni, ce se întâmplă cu copiii noștri, care și ei vor fi bolnavi, posibil asimptomatici, dar obligatoriu izolați? Sacrificăm bunicii? (asta e o frică mare)
- Că noua formulă de școală va avea impact negativ, poate pe termen lung asupra dezvoltării lor emoționale? (asta e o frică mică)
- Că vor fi multe cazuri și se va închide școala, ne vom muta iar online iar copiii vor pierde un an (și asta e o frică mică, a mers bine online-ul pentru ei și pentru noi, se descurcă, deși da, au nevoie să îi ajut, ceea ce înseamnă randament mic pentru mine)
Ce putem face?
- Ne asigurăm că școala face tot ce e necesar pentru protejarea tuturor (ajutăm școala cu sugestii, ne oferim să contribuim cu ce e necesar, suntem atenți la simptome)
- Ne gestionăm anxietatea
- Încercăm să rămânem raționali: da,e ciudat să meargă copiii cu viziere și măști la școală, dar ei se vor adapta repede, sunt sigură că vor inventa tot felul de jocuri noi, asta e realitatea în care trăim, noi suntem rigizi, hai să fim flexibili
- Avem încredere în copii, repetăm regulile de igienă cu ei, le dăm de acasă mască de schimb, sticluță cu spirt
- Ținem legătura cu școala și cu ceilalți părinți (în cooperare, nu în dușmănie)
- Respectăm toate regulile (ore și locuri de predare și preluare copil)
- Ne rugăm la toți sfinții și la Dumnezeu să trecem și peste asta
Copiii noștri merg la o școală internațională (sunt în anul 4, respectiv 2). Vor începe școala pe 1 septembrie, adică peste două săptămâni. Am fost deja informați despre felul în care au organizat circuitele de predare și luare copii, pe ore și pe ani, astfel încât să nu se întâlnească între ei, dar nici noi, părinții. Nu vom avea acces în școală deloc. Copiii vor purta măști (de care se ocupă părinții, noi le vom da măști chirurgicale în trei straturi cu dimensiuni speciale pentru copii, se respiră foarte ușor prin ele și sunt eficace) și viziere (oferite de școală, părinții trebuie să le dezinfecteze în fiecare seară) la anumite activități, la altele nu (nu vor purta la sport și nici în pauzele de joacă afară). Opționalele se vor desfășura exclusiv online. Mulți părinți își doresc alternativă online (mai ales pentru copiii sub 7 ani, însă deocamdată școala nu a oferit această posibilitate). Noi vom duce copiii. Cu sufletul mic, dar îi ducem. Ei cunosc deja foarte bine regulile, le respectă, sunt atenți la spălatul pe mâini și la mască, dar… sunt copii. O să vă ținem la curent cu ce se întâmplă, dacă tot avem avans de două săptămâni față de școlile de stat.
Așteptăm, desigur, și gândurile voastre despre începutul școlii. Iar dacă sunteți în străinătate și copilul deja merge la școală acolo, m-aș bucura să pot publica experiența voastră cu școala acolo, să vadă și cititorii cum e prin alte părți. Îmi puteți trimite articolele pe ionouka@gmail.com
Dacă ar fi la grădiniță, nu i-aș duce decât dacă aș găsi una cu puțini copii și reguli clare de triaj.
Nu-mi pot imagina cât de greu este pentru părinții de copii cu probleme de sănătate sau care au frați sau alte rude cu comorbidități. 🙁
Alte articole care mi s-au părut importante pe subiect:
Recomandările medicului Virgil Musta de la Timișoara
Ioana Constantinescu, editorial, interviuri cu medici
The guardian despre riscurile deschiderii școlilor în UK
Sursa foto: Business Insider
Off-topic: chiar ma gandeam in trecut de ce nu scrii Dumnezeu cu d mare pentru ca vedeam pe blog numai dumnezeu. E interesant de vazut ca atunci cand avem nevoie de el, sau ma rog, vazut ca un ajutor intr-o situatie complicata si fara iesire, se poate totusi scrie cu D mare.
:)))) Ce probleme au unii oameni, uneori raman fara cuvinte! Dar nu si acum, ca uite, chiar am verificat sa ma asigur ca nu am innebunit.
De fapt, Dumnezeu scriu mereu cu D mare (doar din greseala poate sa-mi fi scapat pe undeva), (D)doamne mai scriu cu d mic, nu stiu de ce, ca e un automatism verbal, probabil. Concluzia pe care ai tras-o spune mai multe despre tine (poate ai timp sa te uiti un pic de ce ai simtit nevoia sa retii asta si sa comentezi aici, sa ma interoghezi despre asta) decat despre mine. Uite, la o cautare rapida pe blog, doar cateva articole scrise in ultimii 8 ani in care Dumnezeu e cu D si nu e in context de ajutor intr-o situatie complicata.
https://www.printesaurbana.ro/2020/01/despre-dumnezeu-magie-8.html
https://www.printesaurbana.ro/2019/10/conversatii-connie-larkin-4-despre-ideea-sacrificiu-copii-despre-dezvoltare-personala-arenting-despre-dumnezeu.html
https://www.printesaurbana.ro/2011/03/si-daca-dumnezeu-incepe-sa-puna-conditii.html
https://www.printesaurbana.ro/2012/06/70-de-zile-un-dumnezeu.html
https://www.printesaurbana.ro/2020/06/lucrurile-spunem-ascundem-faptul-traim-viata.html
https://www.printesaurbana.ro/2020/02/copilul-vrea-plange-cand-primeste-normal-solutia-asumi-rolul-parinte-limita-care-nevoie.html
https://www.printesaurbana.ro/2020/02/cititoare-intreaba-protejam-coronavirus-omoare.html
Ce dileme au unii!!! OMG! Așa ca explicație psiho-sociologică, poate chiar antropologică : omul are nevoie să se simtă cumva protejat de un Ceva omnipotent, omniscient și care deține dreptatea absolută/binele suprem. Toate culturile au un Ceva. Doar pentru că unii cred, nu înseamnă că Ceva-ul există, după cum nu înseamnă nici că nu există. Ceva-ul dumnezeu este al unora, nu și al altora, nu văd de ce să atragi atenția cuiva cu superioritate (!!!) pt că alege într-un anume moment să creadă ori nu. De ce e așa o chestie ce aleg alții?!
Cred că se mai scrie cu literă mică atunci când a devenit interjecție: Vai de mine, dumnezeule, ce te-ai murdărit! (unde clar nu cerem ajutorul divin)
As zice că e bine sa fie optionala revenirea la scoala. Sunt situatii in care parintii nu au alternative, sunt nevoiti sa trimita copiii la scoala cat timp ei sunt la munca. Sunt situatii, ca a mea, cu familii extinse, cu bunici in varsta si cu boli cronice, care vin zilnic in contact cu copiii, in aceasta situatie, eu personal nu vreau sa trimit copiii la scoala. Scoala online a mers f bine in primavara.
Te rog, spune.mi și mie care sunt măstile pentru copii de care pomeneai! Am mare nevoie de astfel de măști!!! Unul dintre copiii mei are o boală autoimună și sunt speriată. Ne cam chinuim cu măștile de adult… înnodăm elasticele, îngustăm…
Poate îmi dai și.un link…
Sunt pe emag dar si in alte magazine, poti cauta pe google. Uite: https://www.emag.ro/set-50-bucati-masti-faciale-de-unica-folosinta-nesterile-pentru-copii-15×92/pd/DRSVX3MBM/
Cu siguranță ca nu a fost un act deliberat, că scria cu D sau d. Iubirea sau indiferența față de divinitate nu se demonstrează prin majuscule la inceput de cuvânt:) Asta imi sună atat de rudimentar ca si adulții care insista sa li se spuna ” dumneavoastră” de către propriii copii, in ideea ca aici se vede” respectul” față de părinte! ?
Intreb și eu ceva:
Ce se va întâmpla cu mulțimea de copii cu imunitate scăzută, o să vină timpul rece, chiar și cei cu o imunitate mai ridicată se racesc. Știu destul de bine cazuri in care a iesit testul de covid pozitiv(asimptomatic) doar că persoana respectivă avea o imunitate scăzută. Nu știu in alte țări cum este, dar la noi cred că o fi jale. Aș vrea să aflu și parerea dv.
Masti pentru copiii au si la lidl la 30 lei 15 masti.
?? Adevărat când spuneți „ce dileme au unii/sau probleme” ?? sincer, am văzut și eu o greșeală gramaticala, dar m-am gândit ca este o greșeală de typo și nu m-am apucat sa scriu autoarei, s-o trag de urechi etc. Suntem oameni și mai greșim. Pe mine m-a interesat strict subiectul despre care a scris, ma interesează despre copil sa știu ce fac. O alta părere poate m-ar ajuta în decizia de a duce sau a nu duce copilul la gradi. Anyway, încercați sa fiți mai empatic și nu va mai uitați la gunoiul din ochiul celuilalt. Of, Doamne/doamne!! ?
Franța: școala incepe peste două săptămâni. Școală de stat cu 30 de copii în clasa și câte 3 clase pe grupa de vârstă, deci multi copii. Un copil de nici 3 ani – școală este legal obligatorie și pentru el- nu știu cât îl voi duce, probabil doar până la prânz sau deloc daca apare focar in școala. Un alt copil de 6 ani care începe clasa pregătitoare – va merge toată ziua atât cât de este obligatoriu- sper sa reușim. In rest împărtășesc gândurile și temerile tale. La noi i. plus este școala de stat, directoare rigida, comunicare online cu părinții aproape inexistentă.
Prea multe gânduri și prea multe răspunsuri diferite, care nu au cum sa ne mulțumească pe toți. Virusul acesta nu va dispărea și altele au fost și vor fi, vor mai apărea. Mergem pe noroc și gândire pozitiva. Sănătate și să ne auzim de bine! ?
Imi pare rau ca te-am suparat cu commentul meu, am si specificat ca e putin off-topic. Ti-am atras atentia din prisma meseriei si a felului meu de a fi atenta la detalii. Nu a fost sa te trag de maneca neaparat.
Unul din linkuri este acesta:
https://www.printesaurbana.ro/2011/02/dumnezeule-esti.html
Nu mi se pare a fi o greseala de scriere atat timp cat ai scris dumnezeu de macar 10 ori in acelasi articol. Si mai sunt articole care pot fi usor gasite de ownerul site-ului pt ca ai acces direct cu un simplu query. Numai bine!
Eram sigura ca o sa mi-l arati pe acesta, care e singurul in care am scris Dumnezeu cu litera mica, am scris intentionat asta, e un text in care chestionez existenta Lui, e un protest literar, o alegere voita ca sa make a point. speram sa nu fie nevoie sa explic asta. 🙂
Ok, tu stii motivele nu noi 🙂 nespecificandu-se daca vorbesti „serios” sau nu.
Asa cum am spus nu am acces la sursa dar sunt multe comentarii mai ales la subiectele despre religie unde e scris cu d mic. Ar fi absurd sa stau ca user sa le caut neavand posibilitatea sa fac asta cu search.
In fine, o mica problema fata de cele cu adevarat importante.
Da, e posibil sa fi scris in comentarii cu d mic, la fel cu uneori nu pun litera mare cand scriu propozitie noua. ma grabesc, ce sa fac… sunt sigura ca Dumnezeu nu se supara. 🙂
Despre ce vorbeste Ioana in articol si ce te trezesti tu sa comentezi…. de parca conteaza ca-l scrii cu D mare sau mic. Pffff….. ??♀️
Ok, dar avand in vedere ca asta e meseria ta si iti castigi traiul din cuvinte, e bine sa o faci corect. Probabil sa verifici mai bine inainte sa dai send? Daca ai fi fost bucatar de exemplu, ar fi fost de inteles micile greseli de ortografie. Numai ca un bucatar daca se grabeste si arde mancarea nu e prea ok :). Chiar tu militai pt scrierea corecta.
Inteleg ca ai vrut sa demonstrezi ceva gresind intentionat si ultimul comment. I got your point.
Nu citesc acest blog de fel, o colegă a dat share si eram curios de articol si comentarii.
Nu comentez pe bloguri de fel, dar am zis sa fac o exceptie :).
Da, ce probleme au unii, dar pentru mine, ca prim cititor al articolului/blogului, am văzut comentariul Dianei, da, irelevant, personal și pripit. M-am amuzat până am citit răspunsul tău. Sincer, am rămas cu un gust amar, mentionez mao departe totul ca feedback constructiv. Ai fost ca un copil sau un patron de restaurant care intră pe comentariile de review si devine f defensiv si atacă pe cei care critică, justificat sau nu.
Era de ajuns sa mentionezi ca nu e adevărat si sa inviti cititorul sa verifice. Punct.
„Comentariul tau spune mai multe despre tine decat despre bla bla”. Culmea, pt. mine, raspunsul la comentariul ei spune mai multe despre tine decat un articol bine scris . E ultima oara cand voi mai intra pe acest blog.
Si da, stiu ca nu-ti pasă, dar sper sa înțelegi acest feedback.
Și da, îmi formez părerea după un articol și 2 comentarii, dar viața e scurtă și incerci sa mai scapi de banal si frustrări.
Iti scriu doar cu sincera speranță ca iti vei reevalua atitudinea față de troli si hateri, be the „bigger woman”. Auzisem de „printesa urbana”, suna cool, reacția ta, not that „cool” si deloc smart 🙁
Succes!
Disclaimer: nu cunosc persoana care a scris comentariul.
Cu masca o mai rezolvam cumva. Daca veți căuta puțin despre transmiterea prin aerosoli, acolo ar fi problema cea mare. S-ar putea sa se ia la distanta mare, pe lângă mască si prin ochi, se depune pe suprafețe, in păr, pe haine. Spălăm zilnic hainele si copiii pe cap? Ca si exercițiu sa ne gândim la varicela sau la varsat de vânt. Sti de la cine, când si cum ai luat vărsat(transportat) de vânt? Lumea medicala studiază acum, cat virus intra pe ochi, cat pe nas, cat prin stropi si cat prin aerosoli, cat de repede e oprit de sistemul imunitar daca intra prin nas/ochi, prin stropi/aerosoli.
Măcar dacă vom avea opțiuni, sa începem sau sa nu. Problemele sunt diverse, bineînțeles ca altfel vad situația eu, foarte sănătoasă si fără nimeni cu risc prin preajmă, dar cu o teamă serioasă de reducerea veniturilor (ca sigur vine o criză, întrebarea e doar cât de mare va fi). Altfel vede situația un bolnav cronic din categoria de risc sau cineva cu un copil in situația asta. Sper doar ca vom avea de ales si ca va fi loc si toleranță pentru toată lumea.
Exact acum mă gândeam să încep să-mi întreb prietenii, ei cum fac? Nu stiu ce sa fac. Cel mic e la grădiniță și eu lucrez de acasă. Aș putea să îl țin acasă. E oare bine așa? Cel mare e clasa a 9 a și cel mai probabil va respecta regulile. Mi-e frică pt bunici, să nu le dăm. Dacă luăm și noi și facem forme mai agresive, cine rămâne cu copiii? Ne internam toți în spital?
Bun articol, Ioana! Si si punctat la un moment dat ca acei copii care vor avea muci, tuse, diverse ar trebui ca sa ramana acasa si parintii lor sa instiinteze scoala/gradinita. Dar mi se pare foarte aiurea ca nu vor sti sa spuna exact ce au copiii. Se stie ca o data cu intrarea in colectivitate, anual, apareau tot felul de virusi. Ori acum, de unde vom sti ce virusi au cei mici? Testarea nu este deloc accesibila la stat (dureaza mult pana te programeaza, etc), iar la privat putini isi permit din motive materiale. Ce bine ar fi ca sa fie aceste teste sa fie accesibile pentru copii gratuit, astfel incat sa stim ce se intampla cu ei si in acelasi timp sa putem informa corect gradinita/scoala! Mi se pare ca altfel exista risc foarte mare de focare, mai ales ca cei mici pot face forme usoare ce pot fi confundate cu un simplu guturai ?
Te rog, spune.mi și mie care sunt măstile pentru copii de care pomeneai! Am mare nevoie de astfel de măști!!! Unul dintre copiii mei are o boală autoimună și sunt speriată. Ne cam chinuim cu măștile de adult… înnodăm elasticele, îngustăm…
Poate îmi dai și.un link…
https://www.emag.ro/set-50-bucati-masti-faciale-de-unica-folosinta-nesterile-pentru-copii-mastipcc50/pd/DKB1CMMBM/?X-Search-Id=8d6c37a0a55d717dda5a&X-Product-Id=6531924&X-Search-Page=1&X-Search-Position=0&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view
Eu nu sunt in situația de a duce fetita la școala, însă am fost in mare dilema dacă sa o duc sau nu la creșa. Are 1 an și 9 luni, eu am început serviciul și alternativa era sa vina bunica sa stea cu ea, însă ar însemna sa o fi expus la acest virus, fiind și in categoria persoanelor vulnerabile. Soțul, spre exemplu, a avut 5 cazuri la birou. La fostul loc de munca al meu, 7 cazuri, de la o întâlnire in timpul liber. Nu știu in ce situație au fost ceilalți părinți ai copiilor de la gradi, dar uite ca și stand acasă am fi fost oricum super expuși, nu gradi a fost problema. Clar vor apărea și acolo și atunci problema va fi alta: va trebui sa stam in izolare, stai o data, de 2 ori, da apoi deja te cam saturi de stat in casa ca fiind contact direct, trebuie sa și muncim, cu un copil in casa dornic de atenție e horror; bunicii clar sunt excluși, nu ii putem chema nici la o viroză. Sunt foarte speriata sincer mai mult de aceste scenarii, decât de virusul in sine, sunt convinsă ca pot fi forme grave, ca și la alte boli infecțioase( spre exemplu am vaccinat fata de varicela tot de teama unei forme urate a bolii, deși cam toți am trecut prin varicela in copilărie) însă din cele aproximativ 20 de cazuri de covid de care am auzit, nu au fost forme urate. Ma rog sa nu se lipească vreo forma urata de noi, dar e clar; nu scăpăm fără sa îl facem decât cu o izolare totala, ceea ce e imposibil. Însă, îl facem sau nu, dar viețile tot ni le da peste cap și psihicul ni-l zdruncina zilnic.
Exact asta e problema, la care nu stiu cati se gandesc cu adevarat: e vorba de MAI MULTE ture a cate 2 saptamani de stat izolat in casa, in cazul in care intri in contact cu o persoana care e ulterior confirmata ca fiind pozitiva (chiar daca tu nu iei, tot trebuie sa stai cate 2 saptamani in casa). Cei care nu pot lucra de acasa ce fac, isi iau o data la cateva saptamani (sau cand mai apare cate un caz nou la munca/scoala/gradinita) cate 14 zile de medical? Practic mai mult vor sta acasa, decat vor munci. E tare complicata situatia…
Gradinita in Italia, incepe pe 9 septembrie, vor fi 4 grupe, se va intra la diferenta de 10 min fiecare grupa. Pranzul va fi adus de o firma catering si servit in sala de clasa, gustarea afara cand vremea va permite. Va sta 7 ore, mai vedem cand se deschide ce va fi. Pe timpul verii am dus-o 6 sapt la centrul estiv, erau doar 6 copii, stateau afara, se lua temperatura cand intram in curte. Deoarece erau asa putini, masurile nu erau asa restrictive
Și al meu copil a mers vara aceasta la grădiniță; nu chiar de pe 17 iunie de la deschidere, dar mergem din iulie.
E o grădiniță privată, nu sunt mulți copii dar tot sunt 6-8-10 din grupa lui care vin. Fiind vară au amenajat în curte spații umbrite unde fac aproape toate activitățile; inclusiv măsuțele și scaunele sunt afară, și acolo desenează sau fac crafturi sau altele.
Noi părinții îi lăsăm la o poartă, la ușă doamna asistentă le măsoară temperatura, iar la prânz/după amiază îl luăm de la o altă poartă.
Însă din toamnă chiar nu știu cum va fi; al meu este grupa mare, obligatorie din acest an, și mă aștept să fie mult mai mulți copii, probabil și unii noi față de anul acesta; sălile de clase, în interior nu erau prea mari, așa că nu știu încă cum le vor amenaja pentru păstrarea distanțării corecte, și nu știu cum vor fi restul activităților: opționale, vor mai face sau nu sporturi ( până acum nu au făcut).
Dacă lipsește mai mult de 3 zile (o săptămână de vacanță) trebuie să ducem aviz epidemiologic; dar eu nu prea am încredere în el, plus că logistica lui implică vizita în spital, că acolo este cabinetul medicului de familie.
Toată povestea cu simptomele de răceală e extrem de serioasă ; ei muci și diverse forme de tuse tot au toată toamna și iarna, chiar și primăvara.
Dincolo de faptul că ai sau nu cu cine îl lăsa acasă, e ciudat și pentru copil. Cât să stea acasă, la fiecare simptom, și de câte ori să mergi la medicul de familie de unde există riscul să iei acel virus?
Eu cred că în unitățile de învățământ ar trebui totuși să fie medici, sau să existe o colaborare mai apropiată cu medicii, iar genul ăsta de probleme să fie rezolvate/diagnosticate într-un singur loc, nu printr-o sută de cabinete și spitale.
Noi am făcut grădiniță online zilnic în primăvara, nu a fost ușor, dar cel puțin am făcut și nu a pierdut total acea perioadă din perspectiva învățării ; dar acum dacă o parte din copii sunt acolo, iar altă parte acasă diverse motive nu cred că se va putea aplica sistemul dual.
Despre școlile/grădinițele de stat, doar am auzit experiențe negative, așa că nu le voi comenta; doar mă gândesc că părinții acolo sunt și mai îngrijorați și îi înțeleg.
Prin urmare ne așteaptă un an greu, și avem nevoia de răbdare, putere, luciditatea și înțelepciune, și probabil ajutor și susținere din partea divinității, indiferent dacă se numește Dumnezeu sau altfel ?
Aceleasi framantari le am si eu. Vin si se duc in fiecare zi. Am facut si eu mental aceasta lista, nu e cu nimic diferita de a ta. Concluzia? Trimit copiii la scoala si la gradinita cu inima cat un purice.
La gradinita copilului meu a fost depistata saptamana asta o angajata cu acest virus. Gradinita nu a impus nimanui izolare si nici testarea personalului. Acum ma bucur ca nu l-am trimis la gradinita de cand s-a redeschis, din iunie. Pentru ca are si diabet tip 1, insulino dependent, am decis ca nu il vom duce in aceste conditii de la 1 septembrie. Este in ultimul an de gradinita. Nu stiu ce o sa facem mai departe, dar teama de a se imbolnavi si a face forma urata este f mare. 🙁
In mod normal nu grădinița impune izolarea, ci DSP, care nu prea își face treaba. Cunosc o grămada de contacti direcți, cu sau fără simptome, care s-au testat pe banii lor, fără nicio ancheta epidemiologică. Mi se pare ca suntem fiecare pe cont propriu.
Mulțumesc pentru articol, foarte util! Și noi ne vom duce fiica la grădinița începând de luna viitoare. Îmi puteți recomanda sursa măștilor pt copii?
https://www.emag.ro/set-50-bucati-masti-faciale-de-unica-folosinta-nesterile-pentru-copii-15×92/pd/DRSVX3MBM/
Mulțumesc
Eu sunt profesoara. In centrul de limbi straine unde lucrez inca nu s-a luat decizia de a obliga elevii sa poarte masca desi ei stau la noi maxim 1.5 h. Asta ma ingrozeste pur si simplu, intalnesc in medie 100 de elevi pe saptamana (in noua situatia cu maxim 10 elevi pe grupa) si efectiv nu stiu ce sa fac. Ma gandesc sa demisionez, dar nu stiu daca imi permit.
Banuiesc ca angajatorii iti permit totusi sa porti masca, eventual si viziera, chiar daca elevii nu o fac (?). O fereastra deschisa tot timpul, aerisit bine intre ore, dezinfectat suprafete, maini…nu e la fel de eficient ca atunci cand se protejeaza cu masca ambele „parti”, dar tot scade mult riscul. Sunt surprinsa ca nu se gandesc la siguranta copiilor si a familiilor acestora, daca de a profesorilor nu le pasa.
Ai grija sa porti TU masca, viziera si sa te dezinfectezi. Pastreaza distanta, aeriseste! Vei fi bine!
eu am fost intr-un context cu bolnavi (identificati ulterior) si am purtat masca doar eu si un coleg. Restul au luat, noi nu. Deci, masca chiar face ceva. Noi am avut masti banale, din acelea bleo.
In Elvetia scolile au functionat in sistem normal 6 saptamani in iunie-iulie. Au fost multe cazuri in care clase sau scoli intregi au intrat in carantina dar majoritatea din cauza adultilor. Si nu au fost cazuri de transmisie comunitara ca in Israel. Pediatra noastra e convinsa ca copii iau de la adulti din familie. Pe de alta parte nu se comunica ca in Romania, o scoala in carantina e o stire in ziare si atat, nu dezbate nimeni la talk show 5 ore in fiecare seara.
Aici nu prea avem de ales. Copii trebuie sa mearga la scoala altfel amenda e uriasa. Sunt masuri de bun simt, spalat pe maini, dezinfectat, aerisit clasele, pauze multe si dese afara pe orice vreme. Parintii nu au voie in cladiri si sali de clasa. Asistentii care lucreaza de aproape cu copii si persanele cu probleme de sanatate poarta masca si viziera, restul nu. Copii sunt atentionati sa nu stea foarte aproape unii de altii si la cel mai mic semn de boala ii trimite acasa. Unele scoli cer test negativ pentru orice stranut (se face gratuit) altele lasa decizia pediatrului.
Cat au stat copii acasa, s-au jucat 8 ore pe zi in frig si ploaie afara, fara sa se imbolnaveasca deloc. Cand a inceput scoala in iunie, au inceput toti cu muci si tuse si viroze. Deci parerea mea personala, din experienta noastra limitata la o scoala, e ca masurile astea nu functioneaza, copii adunati int-un spatiu inchis 6 h pe zi se vor imbolnavi orice ai face. Dar pare ca totusi virusu asta nu il transmit asa de usor ca restu ca altfel eram demult praf toti. Mai vedem peste cateva luni.
Exact asa gandesc si eu.
In Germania gradinitele sunt deschise din iunie. Nu au aparut focare inportante. Dar da, copiii au facut viroze usoare si muci – nu putem evita asta si nici nu putem face scoala daca la fiecare 2 zile de mers la scoala, stam acasa doua saptamani. Copiii cu muci si tuse f usoara pot merge la gradinita, daca nu au alte simptome si, mai ales, nu au febra.
mi se pare interesant ca au facut viroze usoare dar nu coronavirus.
asta cred ca inseamna ca masurile de preventie au fost egale cu zero (ca ar fi trebuit sa functioneze si pt viroze) si ca motivul pt care nu au fost focare de coronavirus a tinut de noroc, adica pur si simplu nu a avut multa lume din jurul copiilor virusulul
ceea ce nu e deloc linistitor.
Si noi la privat suntem, incepem pe 14, si asteptam cu sufletul la gura informatiile despre cum.se va desfasura.
Ne e teama si de aceea, desi il voi trimite cu masca, am.decis sa eu ma ma mut o perioada la bunici cu bebe de 5 luni si sotul sa ramana acasa cu naiatul.care incepe scoala. Ma car sa nu ne imbolnavim toti deodata.
Am doi copii, fată în clasa a doua și băiat care ar trebui să intre în primul an de grădiniță. La jumătatea lunii iulie, ce-mi vine mie, hai să-l duc pe cel mic la o grădiniță privată cu program de vară… L-am dus două săptămâni, totul ok, se simțea bine la grădi. Pe 1 august vine mesajul pe care nu aș fi vrut să-l primesc vreodată: asistenta medicală are test covid pozitiv, grădinița se închide, copiii, părinții și restul personalului în izolare paisprezece zile!
Am crezut că nu e posibil, că nu ni se poate întâmpla nouă…vinovați fără vină, am stat în casă până de curând. Nu am avut simptome, nu ne-am simțit rău, la fel au transmis și ceilalți părinți.
Toată povestea asta a venit ca un trăsnet…Nu, nu mai vreau să trec printr-o experiență asemănătoare. Desigur, copiii au nevoie să meargă la școală, grădiniță, etc, dar nu așa, cu sabia în permanență deasupra capului, atât pentru ei, cât și pentru noi.
Personal, școala online nu m-a încântat astă-primăvară; totuși, în acest moment aș merge pe aceeași variantă pentru încă o vreme…
Macar la voi s-a luat decizia de a inchide gradinita. La noi nu se inchide (depistata o educatoare/asistenta saptamana asta), nu se intra in autoizolare si nici nu se testeaza personalul. Sa nu mai spun ca poarta masca sub nas. Noi am decis sa nu il ducem din iunie cand s-a redeschis. Nu il vom duce nici din septembrie, cand incepe noul an scolar. Baiatul are si diabet insulino-dependent. Nu vreau sa ma gandesc cum as fi reactionat daca ar fi fost in colectivitate cand s-a depistat cazul la gradinita lui…
Situatia este foarte delicata, mai ales daca parintii au afectiuni care cresc periculozitatea bolii (obezitate, astm etc), iar copilul este in scoala primara, unde distantarea de orice fel se respecta greu spre deloc. Probabil el va face o forma usoara, dar noi? Suntem obligati sa punem in balanta educatia cu viata noastra…. 🙁
Exact! Eu am avut in trecut o problema medicala serioasa care m-a lasat cu sechele pulmonare. Mi-am pierdut o mare parte din functia pulmonara la plamanul drept si orice viroza amplifica durerile si dureaza o vesnicie pana se remit simptomele. Deci…sunt ingrozita la gandul ca va incepe scoala (clasa pregatitoare) si nu voi avea de ales decat sa imi duc copilul in colectivitate. Riscurile, in cazul meu, sunt enorme!
pentru mine a fost util articolul tau, mi-a scazut putin din anxietate, multumesc!
Încep cu recomandările școlii: stiu ca maștile sunt obligatorii in toate școlile din țara pentru clasele 1-12. Dar masca și viziera? Sunt curioasa cine a hotărât asta pt copii. Sunt la fe de curioasa dacă ati făcut exerciții acasa cu copiii, dacă știți cum e cu masca+viziera. Cum se simte, aude, gradul de disconfort. Mi se pare absolut inutila viziera aia atât timp cât toți au măști – practic protejează ochii dar dacă nu este cine sa le strănute in ochi fiindcă toți au gura acoperită, care e scopul? Eu ma gândeam la cei mai mici de clasa 1 la viziere și atât, tot e greu și neplăcut dar este o protecție totuși. Dar masca plus viziera ore întregi e ceva extrem de neplăcut și cred ca adultii trebuie sa fie realiști: dacă sunt copii care mereu le vor foi, da jos, atinge, riscul unei îmbolnăviri e mult mai mare. Sper ca profesorii sa fie conștienți ca cu masca și viziera aproape nu vor auzi copiii, oricine poate spune orice, iar pt copil se aude extrem de ciudat, viziera face ecoul propriei voci, in fine….sper doar ca aceste aspecte au fost foarte bine studiate.
Referitor la revenirea in colectivitate, eu cred ca va fi misiune imposibila. Am vorbit l grădinița și reîntoarcerea după un episod de orice se face cu același aviz epidemiologic de la mf sau pediatru sau orice alt specialist, medici care nu vor risca avizul fără test negativ ( am discutat cu câțiva colegi și toți au spus asta). Deci e sigur,copiii, cei mici mai ales, vor sta mai mult acasa.
Probabilitatea de a aduce boala acasa este mare, depinde mult de zona și de câte cazuri active sunt. In București șansele sunt mari, in zona de nord-vest mult mai mici. Dar astea se pot schimba constant.
Partea cu “cine preia copiii dacă noi adultii facem forme grave” am discutat-o in Martie pe aici, când unii au zis ca medicii oricum și-o merita. Eu una nu as sacrifica bunicii, e o decizie grea, ideal este sa ai pe cineva care are deja anticorpi. Dacă nu, fiindcă nu sunt deloc conspiraționistă, probabil as prefera sa ajungă câteva zile intr-un centru ( unde am văzut ca sunt condiții ff bune) decât sa risc viețile unei rude. Dar adevarul e ca nu stiu, chiar nu stiu.
Bine era sa nu fi fost atât de relaxați, atât de mulți. La grădinița copilului mic ( care a funcționat normal peste vara) a existat o viroza ciudata și extrem de contagioasa dar nimeni nu s-a testat, au stat pe rând acasa 14 zile. Sper cumva sa fi fost asta și măcar o parte dintre copii și familiile lor sa aibă anticorpi pt perioada următoare. Cam in toate Colectivitățile au fost cazuri peste vara ( chiar dacă nu s-a aflat de ele) deci exista șanse ca copiii ce au frecventat o colectivitate sa aibă imunitate, măcar temporar.
Nu exista încă norme sanitare clare pt colectivități, așadar. Nu se știe clar dacă la orice semn copilul este trimis acasa: la copii poate fi orice semn de covid, unii au doar manifestări digestive, altii doar muci 2-3 zile. Orice stare de apatie, orice durere de cap sau burta pot fi semne. Copiii vor invata repede ce trebuie sa facă pt a sta acasa o perioada buna. Nu știm cu cine vor sta in aceste perioade, ce forme de concediu vor exista.
La scoli cred ca se va transmite online ora din clasa, mereu. Așa am înțeles ca va fi școala pentru cei ce nu vor/nu pot participa la ore. Cei de acasa vor participa interactiv, cumva. Nu ma pricep și nu imi e clar cum va fi. Sigur fiecare clasa va avea măcar 1 elev care nu se va întoarce la școala, apoi vor fi cei răciți sau contacti ai unor cazuri. Mai sunt și clasele cu 30-40 copii unde nu stiu ce va fi, noi nu avem aceasta situație.
Dar virusul asta rămâne cu noi, posibil sa fie mult mai rău peste 1 an, poate diferența o face faptul ca vom mai sti câte ceva despre sechele pe termen ceva mai lung, câte ceva despre tratamente mai țintite, vom acționa mai direct și corect. Vaccinul nu promite mare lucru deocamdată, poate sa scadă mortalitatea și cazurile care ajung in ATI, aproape sigur nu se pune problema de eradicare. Deci, pe termen lung, ce variante am avea? Ciuda mare imi este pe toți care nu au respectat normele și recomandările, ei sunt cauza acestui dezastru.
Și toate astea se amplifica in mediul rural …
Copiii aici s-au jucat împreună pe toată perioada vacanței și se vor juca și când va începe școala . Online-ul nu este accesibil, multi nu au dispozitive sau nu au părinți care sa ii ajute , despre testare nici nu au auzit . Nici înainte nu veneau copii cu avize decât cele de început de an școlar .
Dotarea școlilor e doar o teorie , responsabilitatea se plimba între primarii și școli iar la mijloc sunt directorii școlilor .
Aceștia probabil vor trebui să iasă la produs pt a dota scolile cu tot ce este necesar .
Interesele politice sunt mai puternice decât orice , mai puternice decât voturile noastre , decât COVID , decât sănătatea și binele in lume .
Eu personal încerc să îmi fac cat mai puține planuri , să mă gândesc la azi și să mă bucur de ce am acum pt că viitorul pare nesigur .
Un articol bun, si e de ajutor lista cu argumente pro si contra. Ce ma blocheaza rau in momentul asta e ca nu stim inca nimic de la gradinita (de stat) despre masurile care se vor lua pentru protejarea copiilor. E o diferenta mare intre ideea de a merge toti 30 deodata si a ii imparti in 2-3 grupe. De asemenea, masa se lua in comun (toate grupele, impartite in 2 serii). Dupa somnul de pranz, la fel se jucau toate grupele in acelasi spatiu. Speram sa aflam mai multe dupa 1 septembrie. Fara aceste informatii, nu putem lua o decizie.
Este o dilema. Eu una ma bucur ca se deschid scolile pt ca, cel putin in cazul nostru, nu putem ramane cu un singur venit in casa. Cred ca multi oameni sunt in situatia noastra, aia in care nu mori de covid dar daca sufli si in iaurt te mananca saracia. Normal ca ma tem, virusul asta exista si omoara. Cu siguranta or sa fie cazuri si in scoli. Sotul meu e profesor la o scoala la 20km de un oras resedinta de judet si in 2020 nu au apa calda la baie nici sapun nici hartie igienica. Pot baga mana in foc ca nici acum nu vor avea. Eu tot sper ca macar acum decidentii vor lasa manarelile si vor dota scolile macar cu strictul necesar
Noi avem 2 copii de 1 an si 10 luni si 4 ani si 4 luni si am decis sa ii tinem acasa. Sotul meu e foarte panicat de ideea ca ni s-ar putea infecta copiii sau noi ca nu ar avea cine sa stra cu ei. Suntem printre privilegiatii care lucreaza de acasa si o sa putem lucra de acasa pana cand se linistesc treburile. Imi pare rau pentru copilul mai mare pentru ca i-ar fi prins bine gradinita, dar am ales sa nu ne asumam riscurile.
Buna!
Stie cineva daca legea lasa parintele sau reprezentantul legal/ingrijitorul copilului sa decida urmarea exclusiv online a cursurilor?
Multumesc!
Nu, dar se lucreaza la o lege care sa permita comisiei scolare sa decida asta la cererea parintelui. L-am auzit mai devreme pe prim ministru. Si mai e si petitia asta. https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/vrem-ca-familia-sa-decida-forma-de-invatamant-pe-durata-pandemiei-scoala-online-sau-clasica
Buna! In afara de masti, viziere, dezinfectat maini, ce alte metode stiti / auzit ca se mai folosesc in sala de curs? Am inteles ca sunt situatii unde exista lampi UVC in prezenta copiilor.. cat de sigure sunt?
Lampile UVC nu se folosesc in prezenta oamenilor, sunt foarte periculoase, dar da, pot fi folosite peste noapte, ca metoda virucida, sunt multe insistitutii care folosesc lampile UV, inclusiv cabinetele medicale.
Da, am citit cate ceva de UV , dar de ex sunt cativa parinti care doresc achizitionarea unui astfel de aparat de la firma care incepe cu BIO.. si care sustine in recomandarea de utilizare ca se poate folosi si in prezenta oamenilor. Exista institutii ale statului care reglementeaza instalarea lor in sali de clasa?
Exista ceva și pt utilizarea in prezenta oamenilor, folosesc cabinetele stomatologice.
Distantarea sociala cred ca e eficienta. Copiii mei tot au mers la gradi de vara (la stat) si au tinut grupele separat, cate 10-15 copii la clasa, clasele nu se intalneau intre ele nici afara. Mult stat afara, iar in interior fara masti, dar fiecare la masuta lui si mesele indepartate unele de altele. Mi-a placut cum s-au prganizat cu distantarea. Desigur ca copiii la joaca se apropie unul de altul, dar joaca e afara. Pana acum nu am auzit de niciun caz. Distantarea ajuta mult. Problema e ca masurile astea de separare a copiilor pe grupe mici merge sa o faci in spatii mari.
Buna Ioana, foarte bun articolul, multumesc, eu am un copil de gradinita de 4 ani jumatate si eu una l-as fi dus la gradinita, insa eu sunt insarcinata, si desi formele nu sunt atat de grave la copii, mi-e teama pentru transmiterea virusului catre mine, sa nu fiu in ipostaza separarii de bebelus cand voi naste. Apoi catre alti membrii ai familiei.
Baiatul meu are un istoric de bronsite si pneumonie, abia in acest an de cand sta acasa nu a mai racit deloc, in rest, eram mereu cu el in spitale, uneori ne internam. Mie mi-e teama si de suprapunerea gripei de sezon, nu doar de acest coronavirus. Ma gandesc ca e un beneficiu sa fiu in concediu prenatal si apoi post partum ca sa pot petrece mai mult timp cu cel mare. Dar in acelasi timp, il vad dornic de copii, de socializare cu copiii, e greu sa suplinesti creativitatea lor la aceasta varsta, oricat de actia as fi ca gravida.
E clar ca inca ne gandim cum si in ce fel sa facem.
Suntem norocosi ca am putut sa lucram de acasa inca din martie, si desi a fost uneori crunt sa lucrezi de acasa si sa ai grija de un copil, sunt recunoscatoare ca nu ne-am expus deloc …
Ca un bonus, ne ajuta mult cartile tale, Cazimir e super fan citit si invatat comportamente bune din citit 🙂
Multumim mult!
Cu drag,
Irina
Printeso, ceea ce „stim” cum te-ai exprimat mai sus un pic, de unde „stim”? Site-uri de socializare, media (TV, Radio)? Spuneai ceva de 1300 cazuri/zi si peste o luna vom ajunge la 2000. Afla ca astazi s-au inregistrat 733 de cazuri/zi. Spui ca nu au socializat copiii in grupuri mari? Locuiesc la curte si sunt zilnic pe strada (pe strazi) cel putin 12-13 copii care se joaca. Tu urmaresti statisticile? Virusul lasa sechele pe termen lung? Ai vre-o dovada? Pui botu’ la ce spun prostii nostri ce ne conduc? TOOOT ceea ce stii (stim) e doar la modul speculativ, concret, NIMIC! Bag de seama ce celor care au scris aici le e frica de moarte. Pai daca toata viata traiti cu frica de moarte, ce rost mai are sa va TRAITI viata?
Asa cum am si scris, e o analiza a mea, personala, am scris acolo ce stiu eu, ce nu stiu si asa mai departe. Imi iau informatiile din media, de la specialisti. Lunea mereu sunt cazuri putine, pentru ca se fac putine teste peste weekend. Eu stiu ce a trait familia mea cu acest virus, si nu, nu sunt paralizata de frica, sunt rationala si fac tot ce pot sa fim in siguranta.
Enorm 733 pentru o zi de duminica. Au fost 6000 teste, procentul de pozitivare este îngrijorător. Cazurile sunt din ce in ce mai severe, inclusiv la persoane tinere. Asta e ce vedem in spital și e realitatea. Nu e cazul de paranoia, dar era buna prudenta și o atitudine ceva mai rezervată. Cât despre sechele pe termen lung, asta e, ca nu știm. Nu putem garanta unui părinte ca copilul, ce a trecut f ușor prin boala, nu va dezvolta vreo minune in câțiva ani. Deocamdată la copii s-a constatat creșterea numărului de boli autoimune, la ceva timp după trecerea prin covid. Sindromul inflamator asemanator Kawasaki, lupus, hepatita autoimună, poliartrita: număr mai mare decât in orice alt an in aceasta perioada. Se vorbește de posibilitatea unei Infecții cronice mai curând decât o boala acuta. Sunt atâtea viroze aparent banale, uneori asimptomatice, care dau complicații și boli grave la distanță : varicela da zona Zoster peste ani, rujeola provoaca PESS, mortal in toate cazurile, HPV știm deja ce aduce, hepatitele B și C la fel, herpesul cronicizează , lista poate continua. Ca medic, nu poți garanta ca e ca o răceala sau o gripa fiindcă nu ai datele pentru aceasta afirmație . Nici nu poți recomanda izolarea totala, speram ca vom avea tratamente pentru toate la timpul lor și ca poate scenariile pesimiste nu se vor adeveri, dar sa susții cu nonșalantă ca e o boala f ușoară este iresponsabil.
Ați menționat măștile chirurgicale în 3 straturi pentru copii. Ma interesează sa achiziționez și eu, dar găsesc doar recomandări de măști textile online pentru copii, care nu ma intereseaza. In plus și calitatea acestor măști este foarte diferita. O sugestie de producător /distribuitor?
eMAG sau Carrefour – produse in România, au toate specificațiile, f ok și rezistente.
Pe eMAG am cautat, chirurgicale, in 3 straturi. La ce model va referiți? Sa aibă specificații ok dar și calitatea corespunzătoare. Pana acum am folosit doar ffp2.
Din ce stiu eu, nu exista ffp2 pentru copii. Noi am folosit pana acum toti fie masti duble din bumbac (dar se respira mai greu prin ele), fie masti chirurgicale simple, de unica folosinta, in 3 straturi, din acestea am gasit si pt copii, ca de ex acestea: https://www.emag.ro/set-50-bucati-masti-faciale-de-unica-folosinta-nesterile-pentru-copii-mastipcc50/pd/DKB1CMMBM/
Pe eMAG cele de mai sus, in Carrefour am găsit producători diferiti : Dr.Life ( maștile sunt albastre, ca cele de adulti, cu câte un desen pe ele) și încă ceva de la un alt producător tot din țara. La ambele este specificat faptul ca protejează împotriva agenților infecțioși, au certificări. Exista și FFP 2 pt copii pe eMAG, cel puțin așa scrie acolo ca ar fi pt copii. La un copil mai măricel ( 12 ani) merg bine unele FFP 2 de adulti.
Multumesc, o sa achiziționez și eu pentru cea mica, pentru școală. Într – adevăr ffp2 pentru copii sunt greu de găsit, din păcate 3M ul care mi se pare cel mai ok producător face doar pentru adulți. Iar prețul este oricum piperat. Și da, dacă toți am respecta regula purtării măștii, probabil m as fi simțit în siguranță doar cu o masca simpla, chirurgicala. Dar din păcate nu e asa. Frecvent în magazine vad măști purtate de forma sub nas sau chiar oameni care intra fără 🙁
Buna ziua,urmaresc blogul de multa vreme dar acum las un comentariu si va impartasesc experienta mea ca parinte de 2 copiii si eu la randul meu copilul unei mame de 68 de ani.Locuiesc in Franta si lucrez la o scoala in Franta. Am o fetita care este grupa mijlocie,peste 2 saptamani trece in grupa mare .Mama mea a fost cu noi de la inceputul anului scolar deci frica si a fost foarte mare pentru ca ea recupera fetita de la scoala si il lua si pe cel mic cu ea ( bineanteles ca la usa scolii sunt multi parinti si bunici care vin sa-si recupereze copii).Aici din martie am facut scoala de acasa,nu mare drama ea este la gradinita nu pierde mare lucru si mai avem timp sa recuperam daca am ramas in urma.Scolile au inceput pe 14 mai dar pe baza de voluntariat,copilul meu a stat acasa, s-au format grupe de 10 copii pentru gradinita respectiv 15 pentru cei din ciclul primar.Adultii care lucreaza in scoala au avut obigativitatea sa poarte masca tot timpul.De la 11 iunie scoala a fost obligatorie pentru toti copiii iar stresul a fost foarte mare pentru ca ma gandeam la ce este mai rau dar totul a decurs bine.Au petrecut mai mult timp cu spalatul pe maini (s-au pus afise in scoala cu gesturile corecte pentru spalatul pe maini ),siesta a fost decat pentru grupa mica ( cei din grupa mijlocie nu au avut siesta),au avut sticla proprie cu apa ( la inceputul anului scolar au avut pahare fiecare dintre ei )si trusa (foarfeca,coulori,carioci si lipici ).Parintii nu au avut acces in scoala ( innainte puteai sa insotesti copilul pana la usa clasei ) iar orele de intrare si iesire ale copiilor au fost decalate ( diferenta de 15 minute ).Stresul mare o sa fie de la 1 septembrie pentru ca si baietelul intra la gradinita ( la el spalatul pe maini cu toate gesturile este mai grau si cu atinsul pe toate pietrele si betele ).
Vă rugăm cu respect, dacă ne puteți susține cu această propunere de modificare legislativă:
https://www.parintiicerschimbare.ro/actiuni/propunere-de-completare-a-prevederilor-cuprinse-la-art-7-lit-z-din-statutul-elevului-prin-care-solicitam-extinderea-conditiilor-de-acceptare-in-categoriile-de-elevi-care-pot-beneficia-de-educatie-l/?
Buna, am dat deja share si am si semnat, s-au iscat si niste discutii, se pare ca unii profesori se considera discriminati de aceasta initiativa. 🙂
Uite: https://www.facebook.com/ioana.macoveiciuc/posts/10164096565770192
La fel, tot gandurile si intrebarile astea, aceeasi anxietate … incerc sa ma bazez pe cifre, recomandarile specialistilor, bun simt, sa pun in balanta riscuri / avantaje.
Postezi aici cateva rapoarte / articole recente care mi se par interesante. Ma intereseaza in caz ca stiti altele similare:
– un raport detaliat despre cazurile covid-19 intalnite la copii in Europa si transmiterea in mediul scolar publicat de European Centre for Disease Prevention and Control:
https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/children-and-school-settings-covid-19-transmission. Concluzia: copii se imbolnavesc, dar au in general forme usoare; datele sugereaza ca transmiterea de la copil la copil în școli este rara și nu cauza principală a infecției cu covid-19.
– declaratia societatii de virologie, printre autori se afla si Prof. Christian Drosten
https://inf-covid.blogspot.com/2020/08/rentree-scolaire-prise-de-position-de.html
Pune in perspectiva raportul precedent si sunt mai prudenti cu privire cunostiintele cu privire la rolul copiilor in transmiterea virusului. Ratele de infecție la copii și rolul lor în pandemie au fost documentate până în prezent doar parțial. Publicații științifice mai recente indică faptul că rolul minim al copiilor, așa cum s-a presupus inițial, trebuie pus la îndoială. Majoritatea primelor studii au fost realizate în condiții (excepționale) de contact redus („lock down”) cu închideri școlare sau în timpul unei perioade cu incidență scăzută (imediat după ridicarea lock down-ului). Concluzia: da, deschiderea scolilor, dar in conditii de igiena f stricta (clase reduse daca e posibil, geste bariere, buna aerisire a salilor de clasa, masca corect purtata in scoli etc)
– cum planuiesc sa deschida scolile unele tari din UE:
https://www.rtbf.be/info/monde/detail_coronavirus-la-rentree-scolaire-a-5-jours-par-semaine-en-belgique-quid-des-autres-pays-europeens?id=10562671. In majoritatea tarilor, mastile sunt obligatorii de la 11 sau 12 ani. Ceea ce personal mi se pare o decizie mult prea lejera. Copiii invata cum sa poarta o masca, nu e usor, dar se poate.
– https://www.liberation.fr/debats/2020/08/14/covid-19-le-risque-existe-dans-tous-les-lieux-clos-dans-les-classes-comme-dans-les-bureaux_1796745
Nu pot completa decat cu un NU STIU. Astept cu nerabdare sa inceapa scoala nepotelele mele din Londra, pentru un reper. Doua dintre ele sunt la o scoala de fete privata – super stricta cu regulile de igiena si conduita anyhow, iar celalalte doua micute sunt la preschool si anul 2 de scoala la o o scoala publica. Voi culege informatii si le voi impartasi, macar de dragul exemplului.
Cat despre noi, fetita noastra mergea la o gradinita micuta (doar 3 grupe in cladire si cu un spatiu generos pentru clase si joaca. Insa anul trecut, in primele luni de colectivitate a racit de 2 ori, a luat gripa A in ianuarie si a facut conjunctivita, nu stiu ce sperante sa am pentru acest inceput de an. Problema mea majora este ca nu socializeaza si este foarte dornica de prietenii si ca noi nu avem disponibilitatea de a face home-schooling fara sacrificii majore profesionale..pe care nu ni le permitem. Gradul de anxietate alterneaza si la noi. Cred ca vom face si noi o lista cu frici, pericole, solutii.
@Iulia, da da, norocul e elementul de baza. Sa ne bazam pe el, sigur o sa fie bine!
Multe lucruri in neregula dupa mine.
-multi medici seriosi sustin ca hidroxiclorochina trateaza. Combinata cu zinc si azitromicina. Unde se da hidroxiclorochina, nu prea se moare.
-forme grave la copii, sa-mi fie cu iertare, nu am auzit deloc sa fie. Copiii nu au simptome .
-copii, la bloc, stau ciorchine la intrare. stau pe telefoane, vorbesc, cei mari mai fumeaza…deci se socializeaza la greu, evident fara masca si fara distantare. Eu zic ca sunt imunizati demult.
-copiii nu vor putea purta masca atatea ore pe zi, si nici nu e de dorit sa o faca, adica sa respire aerul expirat in loc de aer curat. Nu mai vorbesc de ce vor face cu masca, unde va ajunge atunci cand nu e pe fata. masca va fi pe jos, in ghiozdan, in buzunar, iar cand va veni controlul, pe fata. rezultat:boli respiratorii. Nu asta vrem.
-copiii au nevoie de scoala, de colegi, de profesori, asta primeaza in fata oricarei nevoi a parintilor de a trimite copiii undeva.
– un program de finantare :”nici o scoala fara grupuri sanitare” este urgent necesar. Inainte de orice tablete sau laptopuri.
– daca copilul are muci, il tinem acasa. asa faceam si pana acum (unii din noi).
-e aberant sa ceri teste covid la intoarcerea la scoala. Pe langa pretul inaccesibil majoritatii, testele dau mult prea multe fals -pozitiv (poate si negativ). Mult mai bine urmarim simptomele si le ingrijim izolati.
– -poate ar fi bine sa decida parintele daca lasa sau nu copilul la scoala. Si sa se faca un cadru legal pentru homeschooling. Acum chiar e momentul.
-avem grija de toata familia: mancat sanatos, soare si miscare zilnic, fara panica, frica scade imunitatea, vit C, propolis, zinc, fiecare ce stie.
Buna, doar pentru ca nu stii ca exista nu inseamna ca nu exista, ci doar ca nu ai aflat inca. Uite: exista sindromul multi-inflamator asemanator cu kawasaki care apare doar la copii infectati cu Covid, au fost si cateva decese, poti cauta informatii daca doresti. Aici o sursa sigura: https://www.cdc.gov/mis-c/cases/index.html
As of 8/6/2020, CDC has received reports of 570 confirmed cases of MIS-C and 10 deaths in 40 states and Washington, DC. Additional cases are under investigation.
Most cases are in children between the ages of 1 and 14 years, with an average age of 8 years.
Cases have occurred in children from <1 year old to 20 years old.
99% of cases (565) tested positive for SARS CoV-2, the virus that causes COVID-19. The remaining 1% were around someone with COVID-19.
Au fost avertismente si de la pediatri romani, si Alexandru Rafila a vorbit despre aceste sindrom, si Mihai Craiu.
Sunt totusi si multi copii care nu stau ciorchine nicaieri, toti copiii cunoscutilor nostri de exemplu, si ai nostri, au socializat doar cu familia in perioada asta. Nu cred ca suntem singurii din tara, cred ca sunt totusi foarte multe familii care au respectat regulile, altfel ar fi fost spitalele pline mult mai devreme. Toti acesti copii vor fi expusi la scoala.
Cat despre muci, sa fim seriosi, cam cati parinti isi tin acasa copiii doar pt ca au muci? E suficient sa dai un ochi in mai orice gradinita, sunt toti cu lumanarile pana la brau… Nu spun ca tu nu faci asta, spun doar ca ar trebui sa schimbi perspectiva putin, nu e obligatoriu ca ce crezi sa fie si adevarat stiintific (nu am auzit de cazuri grave la copii, deci nu exista), ce vezi sa fie reprezentativ (toti copiii stau ciorchine), ce faci sa fie reprezentativ (eu nu duc copiii cu muci, deci nu ii duce nimeni).
Sunt de acord cu homeschoolingul, ar fi bine sa fei reglementat si la noi, dar e o cale pentru putini aceasta, majoritatea nu au resurse si timp sa faca asta.
https://www.citizenfreepress.com/column-1/watch-live-physicians-hold-capitol-hill-press-conference-to-combat-covid-disinformation-excellent/?fbclid=IwAR2WkxAvM9nJByGadbtryk3Od3It3W0XsffnroOureLbGumttgbeXYCZ7Fs
Pun videoul, in caz ca nu l-ati vazut. Exista si alti medici in afara de Rafila si Craiu.
Mihaela, nimeni nu știe exact ce fac acei medici, dar doamna dr de culoare promovează ideile ca bolile ginecologice ale femeilor sunt din cauza ca fac sex cu diavoli in vis. Acum fiecare decide pe mâna cărui medic merge.
Deea,
poti sa ii cauti cu google ca sa vezi ce fac.
Nu sunt singurii care spun ca hidroxiclorochina e buna, Didier Raoult spune asta din martie. Sigur, propaganda oficiala are grija sa minimalizeze, sa compromita. Panica e mai buna se pare. iar clorochina mult prea ieftina.
daca doamna de culoare nu va place, inaintea ei vorbeste un pediatru.
Iar Rafila si Craiu sunt pe statele de plata ale companiilor farmaceutice. Eu aleg sa nu ii cred.
Eu cred ca Suedia a ales bine. Acum nu mai au probleme, nu au inchis economia, s-a mers la scoala, nu poarta masti. Au riscat si au castigat.
Mihaela, lucrez in aceasta Nebunie de la început. Nu mai pot sa argumentez, nu mai am putere.
Am doi copii, unul clasa 1 și celălalt la grădinița.
In sudul Germaniei școala a început in in ultima săptămâna din mai , apoi a venit vacanța de 2 săptămânii care e întotdeauna la începutul lui Iunie.
Copii la școala ( exceptând anii terminali) au mers o săptămâna jumătate de clasa și o săptămâna cealaltă jumătate.In săptămâna care erau acasă, primeau temele pe email pt toată saptamana( pe zile),aveau și aplicații online. Așa au făcut pana la sfârșitul lui Iulie când au intrat in vacanța pana pe 8 Septembrie.S-au desfășurat doar activitățile obligatorii,muzica și celelalte nu.Iar sportul a fost reluat abia in Iulie și numai afara.
Copii au purtat masca doar pe căile de acces in școala, afara și in clasa nu au purtat masca.Spalatul mâinilor este obligatoriu la intrarea in clasa și dezinfectarea acestora. In pauze ies pe rând clasele in locuri separate.
La grădinița copii au mers de la jumătatea lui Iunie, ei nu poarta măști,doar părinții pe căile de acces in grădinița.La intrare se dezinfecteaza mâinile și cam atât.
Ies afara doar pe grupe și nu se mai țin festivitățile curente ce se țineau pana in pandemie.
In rest toată lumea e buluc in parcuri,etc.
Am renunțat la mersul in vacante, la venitul in țara la bunici, anul asta nu am ajuns deloc in țara, și asta a fost cel mai greu.Fara vacante putem trai,dar fără bunici e greu.Am teama, însă școala e obligatorie și nu pot tine copilul acasă.Asa arată viața noastră de acum încolo și trebuie sa trăim cu asta o perioada .
Locuiesc in Olanda si am doi copii, o fetita de 4 ani sanatoasa care n-a prea racit de cand sa nascut si un baietel de aproape 2 ani cu insuficienta renala grava care face dializa de la 2 saptamani dupa nastere. Gradinita unde merg copii a fost inchisa de pe 16 martie pana pe 11 mai. Copii au mers amandoi la gradinita dupa 11 mai. Parintii dezinfecteaza mainile la intrarea in incinta si conduc copii pana la usa clasei (inainte puteai sa duci copii pana in clasa). Adulti trebuie sa pastreze 1,5 m distanta. Daca ai simptome stai acasa si tu si copii. Nimeni nu poarta masca la gradinita. Pe la jumatatea lui iunie s-au relaxat regulile si copii pot veni la gradinita chiar daca au muci. Dupa 11 mai toti copii au revenit la gradinita, gradinta avand 4 grupe (copii de la 3 luni la 4 ani). Pana acum nu s-a imbolnavit nimeni. Noi incercam sa pastram distanta fata de alte persoane in general insa iesim in fiercare zi afara. La cumparaturi mergem o data pe saptamana si doar unul din noi, copii nu au mai mers in magazine din martie. Am intrebat doctorul nefrolog care are grija de fiul meu daca e ok sa-l ducem inapoi la granitia tinand cont ca el are imunitate scazuta si ea a zis ca in Olanda sunt f putini copii care s-au inbolnavit si nici unul nu a facut forma grava si ca ea ne recomanda sa-l ducem la gradintia. Din martie pana pe 11 mai au fost testati pozitiv 73 copii cu varsta de 0-4 ani si nici unul nu a facut forma grava, iar dupa 11 mai si pana astazi au fost testati pozitiv 118 copii cu varsta 0-4 ani iar nici unul nu a facut forma grava. Majoritatea copiilor s-au imbolnavit de la parinti. Aici scoala este obligatorie de la 5 ani iar copii s-au reintors la scoala dupa 11 mai. Copii pana in 12 ani nu sunt obligati sa poarte masca si nici sa pastreze distanta intre ei. Dupa 11 mai au fost testati pozitiv 179 copii cu vrasta 5-9 ani si 375 copii cu varsta 10-14 ani. Nici unul dintre ei nu a facut forma grava. In concluzie, in Olanda oamneii sunt mult mai relaxati insa majoritatea inca pastreaza distanta minima de 1.5 m si masurile de igiena. Aici se pune mare accent pe pastrarea distantei si pe igiena si autoizolare in caz de simptome. In ultimele saptamani insa f multi tineri nu mai pastreaza distanta si au crescut f mult numarul de teste pozitive plus ca sunt f multi turisti in Amsterdam, Roterdam si la plaja si asta duce la aglomeratie. Si aici insa spitatele se pregatesc deja de un nou val de Covid si reorganizeaza vizitele in spital si operatiile neurgente. Noi speram sa fie bine totusi, pentru ca nu vrem si si putem sa traim cu frica permanenta. Facem tot ce ne sta in putinta sa minimizam riscul de expunere insa nu avem cum sa ne izolam in casa pentru o perioada indefinita.
Olanda – https://nltimes.nl/2020/08/17/schools-reopen-noord-nederland-extra-hygiene-measures-social-distancing
E o decizie foarte dificil de luat pentru copiii de vârsta școlară. Cred ca școala la care merg ei, Ioana, ia toate măsurile de precauție însă. ( masca, viziera, distanțare etc). Dar cum ai spus și tu, nu vor putea sta cu masca tot programul. Și un caz e suficient sa se îmbolnăvească zeci. La noi băiețelului urma sa înceapă gradi( 4 ani). Nici nu se pune problema. La cate am văzut/tratat eu din boala asta știu cât de serioasă poate fi treaba chiar și la un adult sănătos la 30-40 de ani. Și dacă se îmbolnăvește el, șansa f mare sa urmam noi. Dar realizez ca noi suntem și in postura norocoasa sa nu trebuiască sa îl ducem. Și nu cred ca va avea nimic de suferit din cauza asta atâta timp cât ne are pe noi lângă el.( erau oricum 6 ore pe săptămâna). Dar la școlari e mult mai greu di motive multiple. Situația se va înrăutăți însă cu venirea toamnei ca nu are cum sa fie altfel când oamenii incep sa se adune înăuntru. Cred ca ar fi foarte ok ca fiecare școala sa ofere și varianta online.
Copilul de 3 ani jumatate merge la gradinita din iunie, program normal – ceea ce inseamna aici max 12 copii in grupa, varste 4 luni-4ani, max 3 educatori la grupa; 2 grupe in gradinita.
Nu s-au luat masuri speciale, doar mai mult spalat pe maini si curatat salile si parintii nu au voie dincolo de hol. Raciti au fost toti, muci, tuse, varicela etc. Dar nu a trebuit sa stea acasa – dor celor cu febra si care nu se simteau bine li s-a cerut sa stea acasa, dar asa se intampla si in conditii tipice. Nu stiu daca pe acestia i-au testat parintii, banuiesc ca nu, daca nu aveau suspiciuni de contact cu un infectat, dar am auzit un caz la o alta gradinita unde parintilor li s-a cerut un test negativ – dar asta imi pare mai degraba exceptia.
Pana acum nu am auzit de cazuri de imbolnaviri la gradinita – poate sunt, dar nu cat sa se discute intens despre asta sau suficiente incat sa se schimbe regulile de functionare.
Acum se imbolnavesc mai ales adolescentii si tinerii sub 30 de ani.
@Ecarulan, e vorba de România? In primul rând, ma îndoiesc ca au fost primiți copii cu varicela, atât timp cât nu aveau febra. Apoi, dacă e din țara, nu prea au respectat nimic înseamnă. Grădinițele private pe care le stiu eu a fi deschise nu au primit copii cu semne de viroza respiratorie sau digestivă, decât după aviz epidemiologic de la un specialist. Specialist care nu da aviz fără testare. Poate sunt și excepții dar mai rare. Chiar și așa, vorbind cu diverse persoane și citind pe diverse grupuri, am tras concluzia ca aproape in fiecare grădinița sau creșă au fost cazuri – fie personalul, fie copiii. Forme ușoare și foarte ușoare, de obicei copiii fac exact asta, doar muci. Nu sunt împotriva deschiderii școlilor și grădinițelor, ele oricum au funcționat cumva și pe perioada verii, chiar dacă sub forma de “ grămada la scara blocului” sau prin casele prietenilor. Copiii s-au strâns in grupuri de peste 10 oricum, tind sa cred ca prea putini au respectat distanțarea, între cunoștințele noastre sintem o raritate- copiii nu au socializat decât fiecare cu câte un alt copil, la alegere, după ce investigăm bine situația in familia respectiva.
@Dia, deci fără colectivitate? Colegii mei medici duc toți copiii in toamna, la școala și grădinița. Inclusiv cei ce au trecut prin boala și nu neaparat ușor ( izolați fiind de familie, nu au dat nimănui ). Cel puțin pe unde am întrebat e cam unanima treaba.
Imi pare rau, vad ca am uitat sa scriu, e vorba de Olanda, nu Romania.
Cred ca in Romania copiii cu varicela trebuie sa ramana acasa, cum spui si tu. In gradinitele din Olanda, doar daca nu se simt bine.
@Deea: fără colectivitate. Cum am spus, avem un băiețel de 4 ani. Treaba ar fi fost diferită dacă avea 8 ani. Pentru el, colectivitatea, chiar dacă ar fi fost o chestie buna nu e obligatorie la vârsta lui. Faptul ca suntem noi cu el e cel mai important( sau așa simțim noi). Suntem și norocoși ca îl putem tine acasă-foarte putine familii au luxul asta. Lucrurile nu au cum sa fie mai bune cu începerea toamnei, sunt nasoale oricum acum. Nu o sa dureze la nesfârșit pandemia oricum. Dar dacă și eu și soțul facem o forma mai gravă a bolii( și moderată e de ajuns) și suntem bolnavi 5-6 săptămâni( cum am avut 3 cazuri apropiate noua) , ce se întâmpla cu băiatul nostru? Nu avem suport decât limitat pentru așa ceva( nu locuiesc in țara). Și nu riscam.
Of, înțeleg. Eu am ambii copii in ani ce sunt obligatorii, nu e optional sa meargă sau nu. Nu ma aștept sa fie mai bine, logic, ne așteptam sa facem boala, ma ingrijoareaza ca anii mici ( adică inclusiv clasele pregătitoare) nu vor purta masca. Înțeleg cumva decizia, dar măcar la cei peste 5 ani as încerca. Noi nu putem sta acasa, singura soluție ar fi renunțarea la job, din păcate amândoi lucram cu pacienți diagnosticați/suspecți.. riscurile sunt mari oricum.
Re Robo: Exact! Fara distantare sociala masurile sunt 0! Eu aleg sa cred medicii de aici care zic ca totusi copii iau de la adulti si nu transmit asa usor. E un fel de studiu ad-hoc si informal facut de medicii pediatrii din zona in care stam. Practic experienta lor personala.
Aici in fiecare an gripa face ravagii in scoli si gradinite. Forme urate, decese la copii si medicii dau din umeri ca e normal. Si copii sunt principalii purtatori. Deci daca corona urma aceeasi transmisie eram deja la heard immunity 🙂 Sau oale si ulcele.
Dar revin peste 2 luni de scoala cu un update.
As vrea sa punctez ceva referitor la testele Covid19. Este extrem de putin probabil ca testele care ies pozitive sa fie false. In schimb, testele negative da, pot fi fals-negative (de aceea pt externare se faceau – nu stiu daca se mai fac si acum – mai multe teste). Este foarte posibil ca o persoana infectata sa aiba test pozitiv si peste o luna de la confirmare (in functie de incarcatura virala de care a avut „noroc”). Dar o persoana care isi fave testul la 5 zile de cand a fost contact direct, poate avea test fals negativ. De asemenea, dureaza destul de mult pana vine rezultatul testului (atat unitatile de stat cat si cele private sunt un depasite la momentul actual pe aceasta speta). Iar DSP-ul nu prea mai…ajuta.
Eu am o fetita de 4 ani pe care nu am mai dus-o la gradinita din Martie. Din fericire am lucrat pana nu demult de acasa si am avut posibilitatea sa stam la tara la bunicii dupa starea de urgenta. Am avut de ales intre socializare si o vara la bunici mai mult pe afara si in natura. Copilul este cu un istoric de viroze foarte dese si o pneumonie cu spitalizare de o luna la un an jumate. Toate in conextul intrarii in colectivitate. Anul trecut, dupa 3 ani am ajuns la performanta de o raceala pe luna. Presimt ca acum dupa 6 luni de pauza acestea ar fi mai dese. Pe langa ingrijorarile obisnuite legate de acest virus in special pt copii din aceasta categorie de varsta care pun mana pe toate cele si dupa mai baga un deget in gura, nas, ochi am o ingrijorare recenta – si anume medicul copilului meu nu mai face nici o consulatie la copii cu simptome respiratorii fara prezentarea testului covid negativ. In contextul in care testul nu e ceva de cateva ore, nici gratuit si ma astept la 2-3 episode de viroze pe luna ce poti face? Duci copilul la urgente iar aici riscul sa ia Covid e si mai mare. Recent a fost un caz in orasul meu in care la internare testul copilului era negativ dar a fost retestat pozitiv din cauza unui caz depistat la o persoana cu care a stat in izolator. Da stiu ca sunt riscuri si pt medicii de familie dar atunci ei nu mai consulta pe nimeni cu semne de viroze respiratorii? Cred ca aceastea sunt preponderente in sezonul rece. Si ma intreb la reintoarcerea in comunitate vom face iar test? Si vom face pe teste toata iarna? Sincer sunt intr-o dilema totala. De acasa nu prea mai pot lucra si e crunt cu un copil de 4 avand in vedere ca de la 8 la 5 trebuie sa stau la laptop si am o multitudine de sedinte. La bunci pe timpul iernii e destul de dificil plus cu cresterea cazurilor mi-e frica sa ii expun. Mai ramane varianta sa imi „fac cruce” si sa sper ca o sa fie cumva si ne descurcam cu ce o fi la momentul respectiv sau varianta ca eu sa renunt ca profesie si sa traim la limita(mancare, facturi atat si acolo economie la maxim) in speranta ca nu apar urgente financiare.
Urmaresc cu interes daca mai sunt comentari in special de la mamicile care locuiesc in strainatate. Nu mi se pare normal sa refuze medicii consult pana la prezentarea testului negativ atata timp cat nu esti contact sau nu ai fost in tarile considerate cu risc. Iar daca asta e noua normalitate noi ce facem mai departe? Asteptam cateva zile cu riscul de complicatii sau mergem la urgente?
nu stiu daca a fost mentionata Suedia, ei nu au inchis scolile, gradinitele si nici nu au avut focare printre copii. Cazurile si spitalizarile la ei incep sa scada de ceva vreme, fara lockdown. Dar ei sunt un popor mai altfel, educati si destul de distanti intre ei.
Zilnic urmaresc situatia la nivel global si local, urmarim regulile de igiena, vit. D toti 5, incercam sa avem grija ce mancam si speram, ca toata lumea
La noi in Cehia, sunt deschise scolile, gradinitele si taberele, dar au fost inchise si aici putin, in primavara. Din septembrie ii vom duce pe amandoi, am fost ieri la sedinta cu parintii. Daca voi simti ca e periculos, nu ii voi mai duce, dar deocamdata facem si noi ca toata lumea. In sat majoritatea parintilor si-au dus copiii si in lockdown la gradinite private si tabere, si pe vacanta de vara, ca in vremuri normale. Eu i-am tinut acasa aproape tot anul, dar din septembrie vor merge si ai nostri la gradinita. Ok, toti i-au dus la scoli/gradinite cat au fost deschise si chiar si la privat… doar eu i-am tinut acasa…Inclusiv la bunici ii duc, aici parintii se bazeaza multpe bunici. In tot satul unde stam si la oras nu cunosc personal pe nimeni cu virus, dar stiu multi care au avut tuse, simptome de raceala din noiembrie pana acum.
Sunt 5 in stare grava la noi, pe tara si se foloseste remedesivir pentru ei, si cred pt altii, hidroxiclorochina. Nu sunt sigura de HQ, cred ca mai e si dexametasone.
nu stiu cat e de bine sa comparam tarile. Am citit si eu de kawasaki si stiu, dar nu poti compara dieta si stilul de viata din US cu ce se intampla in tara unde locuim noi. Copiii sunt zilnic afara, cu bicicletele, dieta e sanatoasa, au pranz si gustari la gradinita/scola, nu sunt crescuti cu fast food. Pana si calitatea aerului e diferita. Si gratis sa imi ofere, nu m-as muta in NY, unde indicele de poluarr e de multi ani sub limita sanatoasa. Am ales sa stam departe de oras de la primul copil, stiind cat de important e aerul curat pt imunitate in primii ani de viata. Nu au avut niciunul pneumonii, otite sau boli grave pana acum, dar racelile si vriozele comune, Doamne ajuta. Au 3a, 6a si 7l. Toate detaliile mici conteaza pentru sanatate, cred. continuam sa avem grija, sa fim precauti si sa ne raportam la situatia locala, mai mult.
Cum faceți cu socializarea copiilor? Ați observat schimbări de când a început covid? Eu am observat, in sens negativ
Eu cred ca schimbarile pe care le observam la copiii nostri le traim si noi si nu au neaparat legatura cu socializarea, ci cu teama. Multi am devenit mult mai anxiosi si bineinteles copiii simt asta. Baiatul nostru are 6 ani, insa noi am ales sa il inscriem la o scoala cu curricula britanica, poate merge si la centru poate invata si online de pe platforma IXL. A inceput de 3 luni si face progrese vizibile la engleza. Probabil vom alege si cursuri de balet (isi doreste mult) si cursuri de engleza. Cat despre socializare, mai sunt familii care aleg acelasi sistem cu noi si ne putem organiza daca rezonam unii cu altii. Mie aceasta perioada mi-a aratat ce este cu adevarat important. Iar PENTRU MINE cu adevarat important este sa fim cu totii, sa fim sanatosi, sa ne sprijinim, iubim si sa si putem glumi pe seama faptului ca am anulat vacanta, ca nu am fost nici macar la bunici prea des, ca iesim tot pe langa casa cumva, ca stam ghemuiti pana cand vom vedea ce se mai intampla. Acest virus este nou, nimeni nu a trecut toamna, iarna prin el… si pana la urma urmei nu este asa rau sa ne reorganizam viata in asa fel incat sa ne simtim si in siguranta si sa descoperim cumva si alte dimensiuni…
Imi doresc sa fie bine pentru toti!
https://www.smartradio.ro/didier-raoult-covid-19-nu-este-o-boala-mai-letala-decat-gripa-bilantul-epidemiei/?fbclid=IwAR3TLxMaeE_pQ4PK-tcv7T1hGvCasSGuYnPTehIFLmhAjKkR7DhRjzCMjTU
Dacă lucrurile și articolele acestea va ajuta, puteți gestiona mai bine partea emoțională a problemei, e ok, atât timp cât respectați in continuare măsurile. Asta este esențial: respectați tot, in orice moment. Repet, unii dintre noi lucram in spitale, avem contact cu boala și e foarte aiurea când alții încearcă sa convingă oamenii ca regulile și măsurile ar fi ceva exagerat sau nepotrivit. Nu sunt de acord cu panica, isteria, pe acestea trebuie sa le evitam. E in regula sa fii convins ca boala, dacă o faci tu, va fi ușoară, ca totul va fi ok pentru tine și familia ta. In tot acest timp însă : masca, distanță, prudenta. E tot ceea ce se cere.
Aici in belgia sunt deschise scolile si taberele, dar au fost inchise si martie -mai, in primavara, si reluate apoi, cu masuri mai restrictive. Din septembrie la scoala, cu masuri mai atente de igiena (nimic special, doar au separat pauzele si nu mai au toate clasele pauza in acelasi timp, in sfarsit sapun la chiuveta, in continuare doar apa rece la chiuveta, si tot sper sa fie cineva in plus angajat la curatenie).
Noi ne-am decis prioritatile: nu ne-am mai ferit de iesirile cu prieteni si copii, dar ne-am ferit de supermarketuri, de mall, si incurajat activitatile outdoor. Deciziile au fost luate in acord cu cadre medicale. Una din cunostintele mele ce lucreaza in spital la testele periodice a identificat ca e purtator (sanatos) asa ca ne-am testat toti. Cu ocazia discutiei cu medicul am inceput sa fim si mai atenti la igiena vietii si cresterea imunitatii Igiena o tinem strict pt ca orasul are obligativitate de masca, dar si pt ca vecina de deasupra are cancer pulmonar, vecina de alaturi e medic in spital, prietena mea e medic in spital si duce zilnic copila la cresa, niciuna din ele nu merita neglijentele mele, asa ca ramanem la: masca, distanta, evitat spatii indoor populate, somn, miscare, alimentatie potrivita noua. , Noi gandil pozitiv ca nu am racit niciunul in casa de 10 ani, nu o sa ne doboare nici virusul asta, sau in cel mai rau o sa facem o forma usoara (poate asimptomatica).
Am citit articolul, am citit cateva comentarii si totusi stau si ma intreb, v-ati testat copiii inainte de inceperea scolii, prina a purta masca cel putin o ora in spatii inchise?! Eu am avut drum la o clinica veterinara, am luat copilul de 11 ani cu mine in ideea ca stau putin, insa a durat cam 20 min spre jumatate de ora. La iesirea din clinica mi-a spus ca avea senzatia ca lesina, daca mai stateam putin, nu mai avea aer, cu masca aceea cu 3 straturi, chirurgicala. Al meu invata intr-o scoala privata, de la 8.30 la 16.00, dar avand optiunea de a face online, daca asa decidem. Au inceput azi, am vorbit cu mamicile care i-au avut pe copii la cursuri, si ce sa vezi, erau extrem de obositi, ca niciodata. Deci parerea mea este o crima sa-ti lasi copiii cu masca la scoala, ore intregi. Masti speciale pentru copii, care sa fie cel putin la fel de sigure ca cele pt adulti, nu exista. Bunicii nostri n-au facut scoala pe timp de razboi si nu au ramas analfabeti si nici afectati emotional de lipsa comunicarii, pe bune!
Deși s-a vorbit toata vara despre masuri si ghiduri au fost elaborate, la câteva scoli din sectorul 3 ,nu s-a luat nici o masura de distantare sau igienizare .Ne-au dus cu zaharelul !Te rog mult sa faci o dezbatere pe baza acestei probleme, de nu,guvernantii vor fi calaii copiilor nostri!Sunt copii asmatici, copii cu comordibitati, copii sensibili care nu vor putea sa stea cu masca pe fata atatea ore!La acesti copii nu s-a gândit nimeni?Sunt clase de cate 34 de elevi, care vor sta cate 2 in banca. Unde este distanțarea sociala?V
Iti multumesc mult!
Mi se pare jenant ca cei care duc copiii la scoli private, mai ales internationale, isi mai pun astfel de probleme cu dusul la scoala. In cazul lor e doar un moft si scuza. Din moment ce scoala respecta regulile de distantare si au proceduri sanitare bine puse la punct, nu ai de ce sa te temi. Plus ca nr de copii intr-o clasa e muuult mai mic. Problemele sunt la invatamantul de stat unde chiar daca se dau substante igienizante acestea se fura, iar masurile de preventiv vor fi doar pe hartie. Si nu si nici cu cine ii lasa acasa si nici unde sa ii dai la privat ca salarul tau e minim. Acolo sunt probleme asa ca dilentantismul acesta al parintilor carora care li se asigura totul ma enerveaza la culme!
https://comenzi.bebetei.ro/ingrijire-bebe-si-mama/ingrijire-corporala/prim-ajutor/masca-faciala-pentru-copii-uz-medical-3-pliuri-3-straturi-si-tija-nazala-50-buc-p365964