Școala la care învață copiii noștri își începe cursurile în fiecare an pe 1 septembrie. Pe la jumătatea lui august, școala ne anunțase că și anul acesta va fi la fel. Mă imaginam deja pe 1 septembrie la ora 12.00, cam pe când copiii aveau să mănânce liniștiți mâncare gătită de ALTCINEVA, după ce au făcut exerciții la mate NU CU MINE și au alergat în curtea școlii pe cai imaginari care NU SUNT EU. Copiii la școală, eu singură, pe balcon, cu un pahar cu ceva alcool în el, în liniște, privind în zare cu speranță.
Și cu neliniște, desigur, că nu-s vremuri bune de trimis copiii de-acasă, mai ales într-un loc plin de copii.
Dar asta e, am decis că ei au nevoie de școală fizică, ne luăm toate măsurile, facem cruce și-i dăm înainte.
Doar că ce să vezi, pe 20 august, hop mesaj că școala da, începe, dar nu fizic, ci online.
Ce-a făcuuuut?
Păi cum, ce școală e asta, tot cu mine la mate, engleză și română, tot eu calul, eu și bucătar și menajeră? Iar? În continuare?
Păi da, pentru că onor Ministerul educației a dat normele pentru începerea școlii pe 2 septembrie, iar DSP decide culoarea scenariului în care ne vom afla abia pe 7, așa că școala noastră, care e privată, a decis nu poate deschide liniștită pe 1 septembrie. Dar pentru că trebuie să respectăm curicula și programa, începem totuși pe 1. De la noi de-acasă.
Extaz și agonie.
Ieeei, o să fim sănătoși încă două săptămâni!
Da, dar nu și la cap!
Da, dar lasă că la cap ne reparam după 14!
Nu, că o să ne tremure chiloții de frică!
În fine, cert e că a început școala (odată cu durerile mele matinale de cap, poate e doar o coincidență)! Există ore live cu pauze, există materii înregistrate, teme de trimis, activități comune și separate, totul online. E ok, că am mai făcut asta și din martie până pe 30 iunie, deci știm cum e. Copiii se descurcă, după-amiaza ieșim cu bicicletele, eu mănânc ciocolată în cămară, supraviețuim.
Iar din 14 septembrie, toată lumea la școală!
Acum într-o notă mai serioasă, sunt foarte recunoscătoare echipei școlii, care de câteva luni lucrează la planul de redeschidere în siguranță. Au făcut circuite separate, au ridicat pavilioane în curte, clasele (în care erau 16-17 copii) au fost împărțite în două grupuri care vor face cu schimbul dimineață după-amiază, cei din școală fac mate engleză, cei din pavilionul din curte fac arte, educație emoțională, sport, mănâncă fiecare unde e, apoi fac schimb, cei dinăuntru trec afară, cei de-afară trec înăuntru, iar săptămânal se schimbă grupele, adică cei care au făcut dimineața arte vor face dimineața mate și engleză și invers. Practic, copiii vor sta în grupe de câte 8-9 și nu vor interacționa cu niciun alt copil din școală toată ziua.
Se vor purta măști care se vor schimba la fiecare 4 ore, la semnalul profesorilor.
Nu se vor mai folosi vestiare, copiii rămân cu ce vin de acasă (se dezinfectează oricum toate tălpile papucilor la intrare) și se schimbă la baie dacă se întâmplă accidente.
Nu vor purta mască în pauze la joacă și nici la sport.
Vor avea dezinfectant pe mese, la baie și fiecare la el în rucsac sau buzunar.
Părinții nu intră în școală deloc.
Copiii sunt lăsați la poartă, la anumite ore stabilite pe ani de studiu. Triaj serios, cu luat de temperatură și verificat de simptome.
La finalul zilei, copiii se iau tot de la poartă, cu ajutorul angajaților școlii, copiii coboară din săli la anumite ore, să nu se întâlnească anii între ei.
Lucrurile se arată bine gândite și implementate, nu știu cum va fi când va veni frigul, pavilioanele nu par să poată fi încălzite, dar mai e până atunci.
Am ales să am încredere în ceilalți părinți și în toți cei cu care vor interacționa copiii. Au învățători noi, colegi noi și vechi, așa e sistemul, în fiecare an li se schimbă echipa de profesori și copiii sunt amestecați pe criterii care să îi avantajeze din punct de vedere cognitiv, social și emoțional.
Cu alte cuvinte, am început școala și nu prea, deși da, am început, copiii au deja teme, caută, se documentează, citesc, au reluat legătura cu colegii, dar pe 14 vom sări și noi în piscină ca toată lumea.
Să ne ajute forțele Universului să trecem cu bine și de asta!
Gândurile noastre bune merg către copiii, părinții și profesorii din școlile aglomerate, eu fac tot ce pot să ajut cadrele didactice care vor să doteze sala cu toate cele necesare și nu primesc ajutor de la stat, sprijin emoțional părinții așa cum pot, citesc în continuare copiilor online în fiecare sâmbătă. Cred că e important să rămânem raționali, să facem tot ce e în controlul nostru, iar pentru restul să avem încredere, copiii noștri se adaptează ușor câtă vreme au o relație caldă. sigură, nesfârșită cu părinții lor, ca o piscină în care se scaldă dimineața și seara și din care se încarcă.
Mai e o săptămână!
La noi a început de pe 31 august, tot școală privată si tot in București.
Ioana, poti sa imi spui ce casti au copiii? Eu nu gasesc nimic special pt copii, care sa aiba si microfon.
Noi incepem online la o scoala de stat. Mulțumesc
Felicitări școlii, este decizia corecta. Nu am înțeles cum au deschis de pe 1 unele unități acreditate de MEC, fără norme și indicații ce se aplica de pe 14 Septembrie. Nici autoritățile nu au luat deloc in seama aceste unități de învățământ, multe au pregătit pt 1 cam ce și cum au considerat, ca apoi sa afle ca nu e tocmai bine, nu e tocmai așa.
Eu am o mare ingrijorare pentru ai mei copii vis a vis de purtarea mastii timp de 8 ore la scoala. Ajuta-ma te rog cu un sfat, care este parerea ta, cum crezi ca supora/ simti fizic (si psihic) acesta masca 8 ore? Multumesc!
Din câte stiu eu, ghidurile recomanda ca copiii sa stea la școala 4-5 ore pana in liceu, iar la liceu maxim 6 ore. Logica ar fi sa nu petreacă prea mult timp in același spațiu ( închis), școala sa fie igienizata ulterior, unele scoli au împărțit oricum elevii in doua ture și totul trebuie dezinfectat între ture. Deci, in principiu, vorbim de maxim 5 ore cu masca, pentru program de after autoritățile nu își asuma fiindcă nu e obligatoriu ca copilul sa stea acolo. Eu cred ca copiii se obișnuiesc cu masca, chiar și 8 ore, condiția este sa fi făcut ceva pregătiri acasa, care nu a purtat niciodată masca cu siguranța nu va sta.
Daca distanta intre copii e de 2 m nu vad rostul mastii. Eu am inteles ca unde nu se pot respecta cei 2m intervine masca. Dar..poate n am inteles eu bine. Circula un articol pe net ca 80% din mastile din Romania nu sunt ok (articolul e pe meseriadeparinte.ro) …nu mai inteleg nimic…
cred ca putem pleca de la premisa ca intr-o scoala nu se poate mentine o distanta de 2m intre copii, chiar si daca ar exista spatiu suficient in clasa
spatiul e o conditie necesara, dar nu si suficienta, pt ca nu ai cum sa impiedici copiii sa se apropie unul de altul la mai putin de 2 metri timp de 5-6 ore pe zi in fiecare zi
as zice ca nici intr-un loc de munca cu adulti nu poti respecta 2 metri, e pur si simplu imposibil sa fii atent la asta tot timpul
oricum distanta de 2 metri eu cred ca poate fi folosita pe strada, in spatii deschise, dar nu vad cum ma protejeaza distanta de 2m cand stau 8 ore pe zi in aceeasi incapere cu alti oameni
Si noi tot la privat suntem si incepem pe 14. Clasele sunt in mod normal de 16, sper sa le imparta.
Asteptam cu emotii regulile noi. Speram sa fie cat mai intelept luate. Noi parintii ne asumam sa le respectam si cu Dumnezeu inainte.
Am asa um nod in stomac cand ma gandesc si asta pt ca Ministerul sadeste asa neincredere in ce va fi.
@Ioana, la scoala voastra exista afterschool..se mai face anul acesta?
Nu se mai fac workshopuri, dar copiii pot ramane la free play inca o ora dupa ce se termina scoala, supravegheati si in grupuri mici. Atelierele se muta tooate online.
Wow! Super măsuri de precauție! Suna destul safe.
Poate e stupida întrebarea, dar ce școala e aceasta ?
Verita International School, Bucuresti.
Și noi suntem în aceeasi situație, trebuia sa înceapă pe 2 septembrie, la școală franceza, suntem online de atunci pana pe 15, când așteptăm să ne anunțe zonele pe culori.
Ne-a anunțat ca este obligatoriu masca inclusiv în recreație, nu știu cum vor sta copii atâtea ore cu masca, copii fiind de 5-6 ani…
La noi scoala a început, pe 1 Septembrie, fizic. Scoala privată Bucuresti. Părinții nu au acces in scoala, copii poarta masca, o schimba la câteva ore. In pauze ies afara, au curte proprie pentru fiecare clasa și nu se întâlnesc cu copii de la alte clase. Avem emoții dar speram sa fie bine!
Ce scoala este?
Suna foarte bine masurile luate!
Noi am inceput scoala fizic de 6 saptamani( locuim in Germania). Tot pe modelul descris de tine, grupe mici, fara sa se intalneasca cu alti copii din afara grupei, fara adulti in scoala. Exceptia: copiii nu poarta masti in timpul orei. Nu fac muzica, ca sa nu cante ( aerosoli).
Măștile se umezesc destul de repede…? Câteva ore e mult pt o mască. În plus, cred că ar trebui purtată doar când nu se respectă distanța. Nu văd rostul purtării ei în tumpul orelor, când oricum copiii sunt distanțați, și scoaterea în pauze, când se vor apropia unii de alții ?
Pare putin extrem la prima vedere si destul de rigid (ex: copiii vor schimba masca la semnalul profesorului etc). Apoi nu prea vad beneficiile mastii la copii asa de mici- chiar asa, sunt masti medicale sau de carpa? Daca sunf din material, atunci eficienta este minima.
Orisicum, mi se pare nerealist sa te astepti ca un copil de 4 ani sa stea cu masca pe fata in conditii safe, sa nu puna des mana pe ea, caz in care profesorul cel mai probabil ii va face observatie des pe tema asta, dezinfectatul intens iar ridica semne de intrebare, purtarea mastilor si de profesori va ingreuna comunicarea cu cei mici, deci focusul pare indreptat spre respectarea cat mai stricta a regulilor de igiena in detrimentul celorlalte aspecte pe care le presupune experienta de predare si studiul in colectivitate.
Apoi sa ne imaginam putin un scenariu in care copiii racesc fara febra, ca doar vine sezonul rece: scoate masca, sufla/sterge nasul, dezinfecteaza te, pune masca, stranuta, pune mana, dezinfecteaza te etc. De altfel, nici nu cred ca pot respira daca au nasul infundat…sau se presupune ca la fiecare raceala, copiii vor sta acasa in izolare, covid-necovid? Caci in acest caz, probabil ca vor sta mai mult pe acasa…
Oricum ar fi, mult succes si Doamne ajuta!
As zice ca ce ți se pare puțin extrem și rigid este exact ce au copiii nevoie, sa schimbe masca, de ex, la semnalul profesorului. E ca atunci când e copilul în parc la joaca și, deși are sticla lângă el, uita sa bea apa, trebuie sa ii aduci aminte.
Ba e f buna masca textila fiindcă scopul măștilor in scoli este da a proteja pe cei din jur, nu pe tine ca purtător de masca. Mult mai important este ca masca sa fie pe mărimea fetei copilului, sa acopere corect nasul și gura, fără a strânge sau incomoda- iar asta mai curând o face masca handmade cumva. Se pot face și maștile astea in mai multe straturi, dacă toți le poarta și le schimba la 4 ore ( sau mai des dacă se umezesc) e ok.
Iar copiii cu semne de viroza respiratorie nu vor fi primiți in școala, eventual pot veni cu adeverința de la medic ca ceea ce au nu este covid. Va fi greu și complicat, normal ca mai mult se va sta acasa in toamna-iarna, dar eu cred ca fiecare zi e importanta.
Sunt curioasa : scenariul pt București e galben, ca pentru majoritatea orașelor mari ( ma rog, poate nu majoritatea dar multe dintre ele). Școlile private, care au început deja sau care au anunțat cum vor începe, schimba ceva de pe 14? Au mers pe ideea ca va fi scenariu galben de pe 1 Septembrie ( era de așteptat totuși )?
Buna ziua! Aici unde stăm noi (Belgia) lucrurile stau altfel. Școală a început pe 1 septembrie. Copii nu poartă măști (sub 12 ani). In grupa sunt 14 copii, fac activități și se joacă împreună. Atât doar că grupele și clasele nu se mai întâlnesc unele cu altele. Părinți așteaptă copii la poarta, bineînțeles adulți poarta masca și păstrează distanța.
In Belgia scoala a inceput. 25 elevi in clasa fiica miii, toti cu masca (peste 12 ani), 8 ore pe zi cu masca, majoritari cu masca de panza (acasa le spala. Sper. ). Parintii nu mai au acces in scoala.
Fiecare regiune a decis functie de riscul zonei, fiecare scoala implementeaza cum apuca, lucrurile se schimba de la saptamana la saptamana.
Ma duc sa fac o limonada.
Din comentariile la posturile privind purtatul măștii la școală vad ca nimeni care locuiește in tarile democratice (din vestul Europei) nu menționează obligativitatea purtării măștii la o vârstă atat de mica precum in Ro (adică 5 ani!). Majoritatea au adoptat obligativitatea purtării măștii de la 11, 12 ani.
Din câte înțeleg, motivele principale pentru medicii și îngrijitorii de acolo sunt disconfortul asupra copilului și riscul mare ca masca sa nu fie utilizata corect. Interesant..
In România nu se poarta de la 5 ani fiindcă școala începe la 6 ani cel mai devreme. Sub 5 ani nu este obligatorie in spațiile in care este obligatorie pentru restul populației.
Cred ca va fi o problema cu igiena și manipularea corecta a măștii dar sint sigura ca totul se deprinde. Cei mai mari dușmani sunt părinții care au o problema cu aceste măsuri și copilul pleacă din familia cu prejudecăți și idei gresite. In rest copiii pot invata și respecta de mici anumite lucruri, dacă le sunt explicate corect, cu calm și argumente. Stiu copii de 3-4 ani care stau cu masca ore întregi fără sa se plângă ( sa nu uitam ca exista copii cu probleme de imunitate care au purtat masca de mici, mereu, de când acestea s-au inventat). Așa cum stiu copii care toată iarna o petrec cu fularul de lâna pe gura și nas, sa vezi acolo dermatite și probleme – ciudat ca nu au început romanii campanie împotriva acestui obicei dar au o problema cu masca. Nu ne putem compara cu alte tari fiindcă nu avem același sistem sanitar – la noi sunt in jur de 50 decese zilnic, la 1000-1400 cazuri raportate ( din 20000 teste), in Italia sunt sub 10 decese ( sub 5 chiar) la același nr de cazuri ( din 90000 teste). Franța are 20 decese când are 7000 zilnic raportați. Nu putem compara, noi trebuie sa avem grija noastră.
1. Conform legii (am pus mai jos link-ul către documentul care prevede normele în timpul stării de alerta și încă suntem în stare de alerta) masca este obligatorie de la 5 ani. Copilul de 5 ani care merge la grădiniță, în spatii închise (metrou, magazin etc.), nu ma refer doar la școală.
Si din câte știu eu grădinița este în proiect, dacă nu cumva s-a aprobat sa fie obligatorie în Ro.
http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/226035
2. Dacă alți oameni din domeniu, din tari cu sisteme sanitare mai răsărite decât noi, considera ca purtarea măștii sub vârsta de 11-12 ani prezintă un raport supraunitar între risc și beneficiu, nu înțeleg de ce noi ne încăpățânam sa fim altfel. Nu cred ca copiii de aici sunt diferiți ca și nivel de dezvoltare psiho-emotionala sau cu nevoi diferite.
3. Aducerea în discuție a situației copiilor care au probleme de sănătate și din aceasta cauza poarta măști de la vârste foarte mici nu poate constitui un argument general valabil pentru a îl extinde la tot grupul de copii. Acei copii sunt sub supraveghere medicala, sunt monitorizați frecvent, iar acel raport risc beneficiu este evaluat constant.
4. Aducerea în discuție a părinților care își infofolesc copii și nu au o problema cu asta, mi se pare puțin tendențioasa și nu cred ca s-a vrut un argument pentru ceva..
5. Da, ai dreptate, trebuie sa avem grija noastră, iar grija noastră pentru a nu ne îmbolnăvi ar trebui sa o constituie nivelul de igiena care exista acasă, în spatiile de învățământ și în spatiile comune. Prin urmare ar trebui sa avem o igiena nu bună ci foarte bună.
Dar când știu ca la baia de la școala fiica-mii din buricul Bucureștiului mirosea frecvent a urina, când personalul care trebuia sa asigure curățenia trebuia amenințat sa își facă meseria, când ni s-a spus sa venim sa ne facem menajul singuri în clasa dacă vrem curățenie, atunci ce sa mai spun de alte scoli din tara, fără sapun, hârtie, toalete afara..
Purtatul măștii in cazul asta este ca și când îmi iau ultimul model de lamborghini, iar eu stau în 2 camere închiriate cu părinții și copii și mănânc covrigi și beau apa toată ziua.
Școala începe la 6 ani împliniți, așa e legea la noi. In Grădinițe nu se poarta măști deloc de către copii. Am copil in grupa mare.
Personal înțeleg problema aceasta cu maștile și cred ca pentru unele cazuri poate fi mai mare riscul decât beneficiul- dacă o scapă pe jos, le schimba între ei, o scot și pun de zeci de ori. Ce sa spun, cealalt copil al meu are 12 ani, sta cu masca ore întregi fără sa o simtă măcar, uneori ii spun eu ca e ok sa o dea jos. Sunt sigura ca și peste 8 ani toți copiii ar putea sta dacă ar exista in familie comportamente sănătoase ( 6 luni a fost timp de discuții și exerciții), dacă școlile ar dedica ore speciale de educație sanitara etc. Maștile pot fi textile, reglate pe fata copilului, nu ar deranja cu nimic așa. Cred ca varianta asta cu măști la toți copiii de școala vine cumva dinspre cadrele didactice: f mulți și-au dat oricum demisia, dacă ar avea elevi fără masca la școala, care sa strănute și sa tușească liber, sigur nu ar mai veni niciunul la ore. De invatatori și profesori zic. Repet, nu comparam sistemele sanitare și ii cred ca au o frica reala.
mi se par grozave masurile de protectie planificate
Imi doresc sa fie conditii decente in toate scolile din Romania, pentru toti copiii. Toti au nevoie de protectie si scoala in conditii decente.