Ce să faci? AI ce să faci! Hai să-ți arăt o listă cu ce fac alții și cu ce poți face tu! (p)

Acum câteva zile am văzut sus pe o clădire acest banner uriaș.

Mai întâi m-am enervat, cum să scrii așa ceva pe ditamai clădirea din centru?

Apoi mi-am adus aminte că trăiesc în România și că atitudinea csf ncsf e foarte prezentă.

Văd zilnic oameni aruncându-și gunoiul din mașină pe stradă la semafor sau direct din mers. Acum câteva luni a oprit o mașină scumpă în dreptul blocului nostru. Doamna care era la volan a deschis portiera, a aruncat în fața ușii noastre de la bloc un morman de șervețele și măști folosite, și-a scuturat palmele, a închis portiera și a plecat. Noi locuim într-un cartier de case, la trei stații de autobuz de Piața Victoriei, nu vă imaginați că trăim în câmp. Doamna asta și-a aruncat gunoiul la noi în poartă, că nu mai avea loc de el în mașina ei scumpă. La nici un metru în față era un coș de gunoi montat pe stâlp. Nu l-a văzut, probabil că genul acesta de oameni nu observă oricum niciodată coșurile de gunoi și utilitatea lor, dar în același timp se arată deranjați de mizeria din țara asta.

Acum niște ani am văzut un pasager aruncând o doză de bere pe geamul din dreapta, eram pe E85, se mergea cu peste 100 la oră.

De mucuri de țigări nu mai zic.

Fiecare drum la râu, munte sau la pădure ne umple de tristețe. Găsim la tot pasul pungi, peturi, ambalaje, haine vechi, vase de toaletă, bucăți de mobilă.

Lacul de acumulare al Barajului Bicaz, care e un loc tare drag copilăriei mele, are deasupra o peliculă imensă de gunoaie, nici nu se vede apa. Am plâns când am dus copiii acolo acum niște ani, ei au crezut că e un eveniment ceva și lacul a fost acoperit intenționat cu o pătură colorată.

Dar gata cu asta. Cred că știm cu toții, și cei care au grijă de natură și cei care nu au, că nu stăm bine la acest capitol. Hai să vedem ce putem face fiecare să fie mai bine.

Statul poate să investească în educarea pentru responsabilitate și reciclare.

Poate impune politici și proceduri eficace de reciclare, amenzi pentru cei care nu le respectă.

Poate opri activitățile ilicite de ardere a deșeurilor toxice, proces care ne otrăvește aerul.

Primăriile pot încuraja mersul cu bicicleta și cu mijloacele de transport în comun.

Și încă multe altele la care eu, ca om obișnuit, nu mă pricep, dar am așteptări de la specialiștii plătiți din taxele mele să se ocupe.

Companiile pot produce mai responsabil. Pot recicla mai mult, pot produce mai puțin plastic, pot reduce consumul.

Iar noi, oamenii, putem, fiecare în viața lui, face câteva lucruri simple care pot avea impact considerabil dacă sunt făcute de majoritatea:

  • Traficul este unul dintre principalii factori de poluare. Când poți, mergi pe jos, cu trotineta sau cu bicicleta
  • Înlocuiește becurile clasice cu unele economice
  • Închide peste noapte toate electronicele pe care nu le folosești
  • Închide robinetul cât te săpunești și cât te speli pe mâini
  • Nu cumpăra lucruri de care nu ai nevoie, nu cumpăra mai multă mâncare decât ai nevoie
  • Refolosește tot ce poți în casă, de la hârtii la sticle și borcane
  • Preferă obiectele din lemn celor din plastic (periuțe de dinți, bețișoare de urechi)
  • Refuză pungile la piață și magazine, ia cu tine săculeți reutilizabili pentru fructe și legume sau pungi din pânză
  • Montează filtru de apă la robinet, ca să nu mai arunci lunar saci de peturi
  • Cumpără cât mai multe produse locale
  • Cumpără obiecte second hand
  • Donează sau vinde lucrurile care nu-ți mai trebuie
  • Când vrei să scapi de obiecte electrice mici sau mari, oferă-le firmelor care se ocupă de reciclarea lor, nu le arunca
  • Nu arunca baterii goale la gunoi, du-le în magazinele care le recuperează pentru reciclare
  • Nu printa decât ce e absolut necesar, biletele de avion sau de tren de exemplu pot fi arătate și pe telefon
  • Abonează-te la facturi online și extrase bancare la fel, nu e nevoie să le mai primim printate în poștă

Revenind la companii, sunt câteva care sunt orientate spre sustenabilitate de mulți ani și care au rezultate foarte bune. Merită și ele susținute și apreciate, pentru că fac o mare diferență!

Lidl este una dintre companiile mele preferate, nu doar din acest punct de vedere. La Lidl găsesc o mulțime de fructe și legume bio românești la prețuri rezonabile, de acolo îmi iau verdeață și flori, dar și lucruri pentru casă și pentru copii.

Raport de sustenabilitate al Lidl pentru 2019 (recent lansat și publicat aici) arată felul în care această companie reușește să reducă impactul negativ al activității sale în viitor. Iată câteva dintre rezultatele care mi-au atras atenția:

  • Peste 80% din furnizorii de produse și servicii Lidl sunt din România, număr în creștere cu 11% față de 2018
  • Peste 80% din cantitatea de fructe și legume provine de la producători români, în vârf de sezon
  • Magazinul Lidl din cartierul bucureștean Aviației este cel mai sustenabil magazin din lume, obținând certificarea BREEAM Outstanding (primul din România care obține această certificare)
  • Toate magazinele noi și depozitele Lidl  sunt dotate cu soluții LED integrale – economia anuală de energie estimată la nivelul întregii rețele de clădiri din portofoliul nostru a fost în medie de 16,2% (aprox 9600 MWh)
  • La nivel național, la finalul perioadei de raportare, Lidl are 33 de puncte de încărcare a autovehiculelor electrice + obiectiv pentru 2020, ca toate magazinele noi să fie dotate încă de la deschidere cu astfel de puncte de încărcare
  • 37.000 de tone de deșeuri trimise la centrele de reciclare în 2019
  • Au fost donate: 89 de tone de produse alimentare, 221 tone de produse nealimentare, 252 de tone de hrană pentru animale
  • Sortimentul de produse Bio a crescut de 54% față de anul anterior – de la 179 de articole, la o gama care cuprinde 276 de produse
  • Peste 2.697 articole au obținut certificări în domeniul sustenabilității (de exemplu UTZ, FSC, Bio, Rainforest Alliance), cu o creștere de peste 300% într-un an;
  • Toate legumele și fructele comercializate de Lidl sunt certificate Global G.A.P.

Așteptăm de cât mai multe companii și autorități să contribuie în direcția bună. Dar cât așteptăm, ne facem fiecare treaba, contează fiecare lucru mic.

Acest banner a fost așezat în locul primului. Mă face să mă simt mult mai bine!

#FaptePentruUnViitorMaiBun  #FacemSaFieBine #AiCSF

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

6 comentarii

  1. Poate era o strategie de atragere a atenției, a revoltei? Așa reiese din faptul că a fost pus ceva pe deasupra. Vreau să cred.
    Bună inițiativa ta, dar și a celei care anunță cât plastic se varsă în Dunăre. Și la Antipa am văzut niște exponate din plastic care încearcă să atragă atenția cum plasticul afectează natura, viețuitoarele.
    Și desigur că avem ce să facem.
    Pe de altă parte, mi se pare că de când cu pandemia s-au făcut ceva pași înapoi, lumea comanda mai multă mâncare, cu munți de caserole și de tacâmuri de unică folosință

    • Exact asa mi se pare si mie, de când cu pandemia, se pare ca toate celelalte probleme au dispărut! Nu mai ia nimeni transportul in comun, dimpotrivă, se recomandă transportul cu mașina personală, câte o singură persoană in mașină (dacă nu locuiesc împreună), mănuși si măști de unică folosință (ma îndoiesc ca astea sunt reciclabile, așadar chiar dacă le aruncăm la cos, tot aceeași planetă o distrugem, pentru că, fie sunt arse, fie tot prin diverse ape ajung). Eu chiar încerc sa cumpăr cât mai puțin plastic, dar totul vine ambalat in plastic, pâinea, cel puțin, vine in 2 pungi si se laudă cu asta („ești prima persoana care atinge această pâine”), orice bomboana are, pe lângă cutie, folie, încă o folie si ambalaj individual! Asta nu e normal, la fel cum nici a muta responsabilitatea pe umerii consumatorului nu e normal! Imi plac bomboanele, nu vreau sa ma simt vinovată ca distrug planeta de câte ori imi cumpăr câte o cutie, dar serios ca mi-ar ajunge un singur ambalaj! Si ăla de carton, nu plastic! Nu știu cât din plastic se poate recicla si poluează si reciclarea asta. La mine in bloc nu se recicleaza nimic, e ghena pe casa scării si totul se pune la grămadă, probabil la fel e in majoritatea blocurilor vechi. Am senzația asta de neputință legată de problemele de mediu, tocmai pentru ca văd ce se întâmplă, se mută atenția spre bietul consumator casnic, căruia îi stă bomboana in gât ca iar a poluat, in timp ce giganții din industrie continuă sa mai adauge un ambalaj si un milion in cont!

  2. Cel mai mare lucru de sustenabilitate e sa cumparam local: de la piata/producatorii locali. Transportul este poluant, ambalajele sunt poluante, dar cel mai important e ca cei din comunitate sa aiba de munca mai mult decat producatorii de cartofi din Israel, de mango din Brazilia, vita din Argentina etc. intelegeti voi. Apoi cu un meniu si lista de ingrediente pe saptamana eu am reusit sa injumatatesc banii la cumparaturi si mai ales sa injumatatesc timpul in bucatarie- salatele sunt minunate, o ciorba/friptura pt mai multe zile e minunat.
    Al 2lea pas ca eficienta e de avut mai putine haine. Producerea unei perechi de jeans consuma mii de litri de apa, sunt 2.5% plantatii pe glob de bumbac si 25% din consumul de pesticide se duce spre culturile industriale, iar prelucrarea chimica a bumbacului e poluanta iar cea a hainelor sintetice si mai poluanta. Asa ca 5 rochii ajung, 2 jeansi ajung, tricouri si sosete pt o sapt. ajung, 2 randuri de incaltaminte ajung.
    Al 3lea pas ca eficienta e sa reducem cosmeticele. Se poate fara. Se poate fara clor si fara balsam de rufe si produs de curatat canapea, un produs de curatat mochete,altul de curatat gresie sau altul de curatat parchet si 3 pt chiuvete si 2 pt toalete si parfumuri de nu stiu care etc. apa e suficient de buna pt majoritatea din casa. Toate aste sunt poluante si nu aduc un plus valoare sanatatii din contra.

    • @Lia : sunt total de acord cu tine. De cand cu pandemia vezi pe jos pe strada, pe langa ambalajele goale „obisnuite” si masti si manusi aruncate la intamplare.
      Referitor la mancarea ambalat, si eu am aceeasi parere: chiar nu pot sa puna mai putin plastic? Pe de alta parte, eu cand ma duc sa iau mancare, nu am cum sa cumpar doar ce NU e in plastic, inevitabil sunt chestii pe care le mancam si care sunt ambalate in plastic. Si la final tot consumatorul e invinovatit, ca arunca mult plastic. Eu le-as cumpara si le-as manca si daca ar fi ambalate altfel, in ceva reciclabil, in carton sustenabil.Eu vreau mancarea, nu ambalajul. Si ce tine de mine, fac: arunc plasticul selectiv, cumpar local, avem masina electrica, nu calatorim mult cu avionul (cherosenul polueaza ENORM, aviz amatorilor de calatorii, la mare moda anii astia).
      Dar chiar si asa, tot se strange o tona de plastic de la ambalaje si ma simt vinovata ( nu pot sa stau toata ziua sa gatesc din ce legume cumpar de la piata, mai cumparam si mancare din supermaket).

      @O FEMEIE: Si la piata te servesc vanzatorii cu cate o punga de plastic pentru fiecare produs (cartofii intr-o punga de plastic, castravetii in alta, si tot asa). Trebuie sa fii foarte rapid sa le dai punga ta adusa de acasa, ca altfel ai ratat momentul si pleci iar cu 10 oungi de plastic.

  3. Imi plac unele produse Lidl,dar hai sa fim seriosi,unele articole bio sunt doar cu numele!
    Am cumparat rosii de cauciuc,castraveti la fel cu cei turcesti si multe altele!
    Ca sa nu mai vorbesc despre” painea proaspata din cuptor”,aiurea ! In 3 ore sparge geamuri!

  4. Inteleg ca acest articol e ca o reclama la Lidl si e de admirat ca fac eforturi, dar hai sa fim seriosi, „cel mai sustenail magazin din lume”? Lidl din aviatiei nu vinde NIMIC ambalat in plastic?
    Ca sa nu mai zic ca aduc o buna parte din marfa din strainatate ( si chiar si cea din Romania, doar nu e fabricata langa magazin), si nu cred ca o transporta cu masinile electrice .

    Deci, da, sunt de laudat astfel de initiative, dar e doar o picatura intr-un ocean.
    Cert este ca tine de FIECARE dintre NOI sa facem ceva, nu doar de mine, sau de tine, sau de Lidl sau de nu-stiu ce magazin. De TOTI! Si multi nu realizeaza asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *