Acest articol este scris de jumătatea mai grasă musculoasă a autoarei blogului (adică de soț), care nu avea deja decât vreo trei hobby-uri, așa că s-a apucat și de smarthome.
Bună, poate ați văzut pe blog luna trecută că am scris un articol introductiv despre smart home. Dacă nu l-ați văzut, îl puteți citi aici. Spuneam în acel articol că, deși am multe dispozitive inteligente, nu am întrerupătoare și nici termostat smart.
Prietenii de la CASE-SMART.RO s-au gândit să îmi trimită spre testare și review niște modele pe care le comercializează ei, lucru pentru care le mulțumesc. Mai jos găsiți experiența și părerea mea despre ele.
Înainte de asta, vă spun că site-ul CASE-SMART.RO este un magazin online unde se găsesc multe bunătăți pe partea de smart home (și nu numai, că au și produse electronice non-smart). Eu cumpărasem oricum de la ei mai multe lucruri de-a lungul timpului (cum ar fi relee smart Sonoff și telecomanda universala smart Broadlink, de exemplu) așa că m-am bucurat când ne-au propus să colaborăm.
Avem pentru voi și o reducere de 15% la orice produs de pe site – trebuie să introduceți codul printesa15 în câmpul „Ai un cupon de reducere?” din coșul de cumpărături. Codul este valabil până la finalul lunii decembrie 2020, se aplică la valoarea cumpărăturilor fără transport și nu se cumulează cu alte coduri de reducere.
1. câteva lucruri despre întrerupătoarele smart
După cum ziceam și în articolul anterior, întrerupătoarele smart sunt soluția elegantă pentru automatizarea luminilor. Desigur că există becuri smart, dar în momentul în care cineva închide becul smart de la întrerupătorul non-smart, becul nu mai primește curent și deci nu mai este smart. Dar nu asta e problema principală, ci faptul că oamenii din casă nu au cum să știe dacă becul e închis din aplicație sau de la întrerupător, ceea ce poate fi enervant. După mine, scopul unui sistem smart e să funcționeze și să te ajute fără să observi că există, pentru că altfel nu faci decât să îți complici viața.
Așa că ideal este să avem întrerupătoare smart, care pot fi controlate atât de la buton, cât și din aplicație. Dar pentru că lucrurile nu puteau fi atât de simple, majoritatea întrerupătoarelor smart au nevoie să fie alimentate ca la priză (adică cu 2 fire, din care unul este faza, iar celalalt este nulul). Însă bineînțeles că cele mai multe locuințe nu au două fire ca la priză în dozele de întrerupător, pentru că nu a fost nevoie: întrerupătoarele non-smart nu au nevoie de alimentare și deci se montează pe un singur fir. Ca să fie treaba și mai confuză, sigur că dacă te uiți în doză vei vedea două fire care intră în întrerupător, dar de fapt este același fir, vă rog să mă credeți, el doar face un popas prin doză tocmai ca să poată fi întrerupt. Și în mod normal firul care vine în doză este faza, numai la mine în apartament am vreo două camere în care faza vine la bec și nulul în întrerupător, că am avut parte de un electrician priceput, nu glumă.
Apropo, dacă aveți becuri prin casă care pâlpâie când întrerupătorul (non-smart) este închis, cum am eu, trebuie să îi mulțumiți și voi electricianului care a adus nulul în întrerupător în loc să aducă faza. Voi reveni la aspectul acesta. Apropo, dacă nu știți care e diferența dintre fază și nul… vă rog foarte mult să întrebați pe cineva care e de meserie, nu să mă ascultați pe mine, nu de alta dar puteți să muriți :-). Mai în glumă mai în serios, adevărul este că deși aproape toată lumea are electricitate în casă, majoritatea oamenilor, inclusiv eu, nu pot să spună că înțeleg exact cum funcționează treaba cu curentul. Pentru articolul de față este suficient să știm că 99% dintre noi nu au fire ca la priză în doza de întrerupător, deci nu pot folosi întrerupătoare smart decât dacă este specificat că… wait for it… funcționează fără nul.
2. Întrerupătoare SMART Livolo care funcționează fără nul
Da, doamnelor și domnilor, există întrerupătoare smart care nu au nevoie de nul, ci doar de fază. Astăzi vorbim despre un astfel de întrerupător de la Livolo, aflat în oferta magazinului CASE-SMART.RO (link întrerupător).
Iată cum arată unul montat la mine pe perete:
Primul lucru pe care trebuie să îl spun despre aceste întrerupătoare de la Livolo este că mie mi se par foarte arătoase: au fața din sticlă, au un led mic care ajută când e întuneric în cameră, sunt discrete și moderne. Pusesem de fapt mai demult ochii pe întrerupătoarele non-smart de la Livolo (că au și de acelea) tocmai pentru că mi se pare că arată foarte bine, dar nu am făcut pasul să cumpăr în primul rând pentru că eu am multe întrerupătoare cap-scară și cap-cruce prin casă și mi s-a părut prea mult de muncă să le desfac ca să știu exact ce fel de întrerupătoare trebuie să comand. Unde mai pui că mi-e și teamă că nu o să pot reface legăturile corect. Iar între timp am decis că vreau întrerupătoare smart, nu mecanice, deci mai durează până o să le schimb.
Am făcut un scurt video ca să vedeți cum se instalează un astfel de întrerupător. Pe scurt, se instalează simplu, mai simplu de atât nu se poate – scoți două fire din vechiul întrerupător și le bagi în Livolo. Mai complicat a fost să dau o mână de var înainte de a filma ca să nu arate peretele urât în video, că nu știu dacă ați observat, dar zona de la întrerupător se murdărește grav în timp. Apropo, dimensiunile dozelor în care se potrivesc aceste întrerupătoare sunt de 6 cm adâncime și 5 cm diametru – doze standard, nimic special la ele, cel mai probabil de astea aveți și voi acasă.
Instalarea aplicației, precum și adăugarea hub-ului și a întrerupătorului au mers foarte rapid, maxim 2 minute, nimic de comentat. Aplicația în sine nu mi se pare din cale afară de rafinată, dar este intuitivă și își face treaba fără absolut nici o problemă. Hub-ul este și el mic și neintruziv, vedeți în videoul de mai sus cum arată.
Bineînțeles, aceste întrerupătoare funcționează cu Google Assistant și cu Alexa, pentru că altfel care ar mai fi distracția. Uitați mai jos cum feciorul pornește și oprește lumina cu vocea.
Îmi place foarte mult că atunci când îl apeși, acest întrerupător face un „țac” foarte satisfăcător (vedeți în video-ul cu montajul) și m-aș hazarda să spun că sunetul produs nu este întâmplător, ci a fost și el proiectat tocmai ca să îmbunătățească experiența de utilizare, pentru că tuturor ne plac butoanele care dau un feedback clar la apăsare. Apropo, am aflat de curând că există un întreg sub-domeniu de design industrial care se ocupă cu asta, cică se numește „tehnologie haptică”. Adică am aflat și eu ce înseamnă „haptic”, la mai bine de 10 ani de când am văzut prima oară acest cuvânt în meniul primului meu telefon smart. Learn something everyday, eh?
Faptul că acest tip de întrerupătoare nu are nevoie de nul înseamnă că ele se alimentează „prin bec” ca să zic așa, adică lasă uneori să treacă prin circuit un curent slab, cât le este necesar să se alimenteze pe ele când comunică cu hubul. Pentru iubitorii de smart home, acest lucru are 2 efecte relevante: mai întâi, acest tip de întrerupătoare funcționează doar prin zigbee (sau z-wave) și niciodată prin wi-fi, ceea ce înseamnă că toate au nevoie de un hub.
Apoi, întrucât uneori lasă să treacă un curent slab prin circuit, este posibil ca unele becuri de putere mai mică să pâlpâie din când în când. Eu am testat acest întrerupător cu mai multe becuri și am observat că becurile led de putere mică (sub 10W) pâlpâie uneori, pentru o durată de 1-3 secunde. Știu asta pentru că am montat întrerupătorul în camera în care lucrez și dorm, altfel nu aș fi observat.
Acest comportament este perfect normal la acest tip de întrerupător și este caracteristic tuturor întrerupătoarelor smart care funcționează fără fir de nul, indiferent de marcă, am explicat mai sus de ce. Pentru mine pâlpâitul nu este deranjant, dar pentru cei care este, soluția este fie să folosim un bec de putere mai mare, fie să montăm în lustră un capacitor (se montează în paralel cu becul), adică un dispozitiv care mărește rezistența electrică a circuitului astfel încât becul să nu mai pâlpâie. CASE-SMART.RO comercializează astfel de capacitoare la preț modic (link).
3. Întrerupătoare Livolo cu radio comandă (RF)
Pe lângă întrerupătorul zigbee de mai sus, am testat și un întrerupător care funcționează cu radio comandă (RF) (link întrerupător), adică poate fi deschis sau închis cu ajutorul unei telecomenzi (link telecomandă), nu numai prin apăsare. Mai jos este un video despre cum arată și cum funcționează această telecomandă de la Livolo. Cu ajutorul ei se pot controla mai multe becuri, nu doar unul, se pot grupa becuri și așa mai departe.
Acesta nu este un întrerupător smart propriu zis, dar poate fi făcut semi-smart prin folosirea unei telecomenzi smart, cum este Broadlink RM Pro + sau Broadlink RM 4 Pro. Eu folosesc de vreo trei ani deja un RM Pro + pentru controlul unor prize care funcționează cu radio comandă (cea mai ieftină metodă de a avea prize semi-smart). Partea frumoasă este că Broadlink are deja integrate întrerupătoarele RF de la Livolo, vedeți mai jos cum am setat totul în mai puțin de 2 minute. Broadlink se conectează desigur și cu Alexa sau Google Assistant, pentru comandă vocală.
De ce zic că soluția asta cu RF nu este smart, ci doar semi-smart: pentru că deși telecomanda smart îți permite să pornești sau să oprești întrerupătorul din internet sau cu comandă vocală, totuși nu există posibilitatea de a obține informații despre starea actuală a întrerupătorului (dacă e deschis sau închis). Tehnologia RF este cu sens unic, adică putem să dăm o comandă către un dispozitiv, dar nu putem să și „întrebăm” dispozitivul care este starea lui la un moment dat. Deci dacă eu închid întrerupătorul din internet (prin Broadlink) dar apoi cineva apasă pe întrerupător ca să îl pornească, eu nu am cum să văd asta în aplicație.
Din acest motiv, situațiile în care se pretează folosirea acestor întrerupătoare sunt limitate, după mine. De exemplu, dacă aș avea o casă foarte mare cu foarte multe întrerupătoare, da, aș lua în considerare întrerupătoare RF, ca să le pot stinge sau aprinde pe toate odată. Sau dacă aș sta la curte, aș folosi astfel de întrerupătoare pentru iluminatul de afară sau din dependințe, ca să le pot comanda fără să fie nevoie să mă deplasez la ele. Eu după cum ziceam controlez niște prize RF cu telecomanda Broadlink de ani de zile, dar asta pentru că doar eu umblu la acele prize și deci sunt sigur în orice moment de starea lor (v-ați prins, le folosesc pentru a controla lumina la acvarii :-))
4. Termostate smart beok
Am testat de asemenea 2 modele de termostate smart BeOK comercializate de CASE-SMART.RO. Ambele se conectează la wi-fi și pot fi controlate prin internet sau cu comandă vocală. Diferența este că unul comandă centrala prin fir (este vorba de BeOk BOT-313WiFi) iar cel de-al doilea comandă centrala prin unde radio (RF) (se numește BeOk BOT306RF-WIFI).
Iată-le cum arată – cel din stânga este cel cu fir, cel din dreapta este cel cu RF:
Acum, primul lucru de spus este că toate termostatele smart care funcționează prin wi-fi, indiferent de marcă, trebuie alimentate la priză. Acest lucru este important de ținut minte atunci când alegeți un termostat smart care controlează centrala prin fir, pentru că va trebui să aveți și alimentare la priză acolo unde aveți firul de la centrală.
Eu de exemplu nu am. Aș putea să montez termostatul cu fir acolo unde vine firul de la centrală, dar asta ar însemna să am cablul de alimentare la vedere pe perete, ceea ce va avea probabil un WAF (wife acceptance factor) foarte mic. Deci pentru mine cred că singura opțiune valabilă este varianta termostatului smart care controlează centrala prin radio (RF). Are și avantajul că poate fi pus oriunde. Dacă mi-aș construi o casă, aș planifica de la început să am doze cu fir pentru centrală și cu alimentare de curent, mi se pare o soluție foarte elegantă.
Mă voi referi așadar în continuare la modelul cu RF, BeOk BOT306RF-WIFI, dar tot ce voi scrie este valabil și pentru celălalt, pentru că deși ele arată diferit, aplicația, meniurile și toate funcționalitățile sunt practic identice.
Eu am observat pe parcursul timpului că termostatele tind să fie destul de complicate, nu numai în ce privește setările, dar și lucrurile simple cum ar fi să îți dai seama care e temperatura setată și care e temperatura din cameră. În fiecare an când schimb bateriile la termostatul meu non-smart cu fir pe care îl am acum, am emoții că o să-și piardă setările și că o să îmi ia o grămadă de timp să le fac la loc. Toate perioadele alea care trebuie setate, pe zile, pe temperaturi etc, nu înțeleg sincer de ce trebuie să fie atât de complicat. Am citit manualul termostatului meu vechi de multe ori, dar când trebuie să plec iarna în concediu, tot nu reușesc să îmi amintesc cum trebuie setat modul „vacanță”, de exemplu. E vorba de modul acela în care se menține o anumită temperatură (mai mică) un număr de zile și după aceea se revine la programul normal, ca să fie cald în casă exact în ziua când te întorci. Am de asemenea niște capete termostatice de la Honeywell (pe care le-am pus pe calorifere) și au o logică de programare atât de întortocheată, încât pur și simplu am renunțat să le mai programez, le țin tot timpul pe modul manual și gata.
Sunt bucuros să raportez că aceste termostate de la BeOk mie mi se par mult mai simplu de setat si de administrat prin aplicație decât termostatele non-smart pe care le am eu acum. Am făcut mai jos un video ca să vedeți și voi cum arată și cum se mișcă aplicația.
Apropo, dacă aveți problema că diferite camere din locuința voastră se încălzesc inegal, puteți citi articolul meu de anul trecut în care am povestit cum folosesc eu două termostate, din care unul RF, cu aceeași centrală – LINK.
Și-acum partea negativă: adăugarea în aplicație a termostatelor și conectarea lor la wi-fi au fost relativ complicate. Pe de o parte, manualul care a venit cu ele este cu scris foarte mic, a trebuit să mă chiorăsc, iar instrucțiunile nu au fost clare pe alocuri. Pe de altă parte, procedura în sine este complicată: pentru a pune termostatul în modul asociere, trebuie să îl oprești, apoi să ții apăsat un anumit buton „mult timp” (?!), apoi să apeși power, apoi să apeși de 11 ori (sau ceva de genul acesta) pe butonul de meniu, apoi să modifici o valoare a unui parametru de la 08 la 10 sau la 32 (?!) sau ceva de genul ăsta. Dar asta nu e tot. Aplicația nu are, așa cum te-ai aștepta, un buton ca să adaugi un termostat. Nu, mai întâi trebuie să bagi numele rețelei tale și parola de rețea în aplicație și apoi cumva trebuie să cauți termostatele, care pot sau nu să apară din prima. Dacă nu apar, trebuie să reiei procesul, că poate ai greșit vreun pas. În fine. Nu mai țin exact minte pașii, dar ce știu e că a fost complicat, mi-a luat vreo 20 de minute, pentru că am făcut mai multe încercări. Acesta este și motivul pentru care nu am filmat.
Conectarea la Google a fost mult mai simplă, deși trebuie spus că pentru a le conecta la google este nevoie să adaugi termostatele într-o altă aplicație numită „Speaker Assistant”, că nu merge aplicația în care le controlezi. Nu mă întrebați de ce trebuie o altă aplicație, că nu știu. Ce știu e că merge cu google, vedeți mai jos un video în care copilul i se plânge lui google că îi este cald.
A să nu uit, la google trebuie să conectați serviciul numit HVAC-H, deci nu căutați după BeOk că nu o să găsiți. La Alexa nu am reușit să conectez termostatele, din păcate. Există pe youtube video-uri în care se explică cum se conectează la Alexa (tot cu skill-ul HVAC-H-US), dar cred că nu merge decât dacă locuiești în SUA.
Odată ce am trecut peste etapa de conectare și adăugare în aplicație, pe care din fericire nu trebuie să o faci decât la început o singură dată, nu au fost probleme de nici un fel cu aceste termostate: își fac treaba lor și pot fi controlate fie prin voce, fie prin aplicație. Pentru avansați: trebuie să știți că aceste termostate se integrează foarte ușor în Home Assistant, folosind platforma „floureon”, ceea ce e bine, chiar foarte bine.
Acesta a fost articolul, nu uitați că aveți până la finalul anului reducere de 15% la orice produs cumpărat de pe case-smart.ro, folosind codul printesa15. Iar dacă aveți întrebări despre produsele prezentate în articol sau despre orice altceva legat de smarthome, vă rog nu fiți timizi :-).
Mai trebuie sa te apuci de Home Assistant si esti oficial “my brother from another mother” :))
Pai am si home assistant, se putea sa nu am? :-))
Salut, ai testat cumva dacă funcționează și cu smartthings întrerupătoarele zigbee?
Salut. Da, am testat, nu au mers, asa ca am cautat pe net sa vad daca la altii au mers si din pacate se pare ca nu merge la nimeni, Livolo foloseste un altfel de *profil* pt zigbee.
exemplu
https://community.smartthings.com/t/livolo-zigbee-switch/150921/8
Buna ziua, Spuneti-mi va rog daca eu in acest moment am intrerupatoare clasice Bticino modulare si cel mai probabil nu am nul in doza ==> cum pot sa transform in sistem smart? Nu as apela la un noname gen Livolo (stiu ca sunt de vreo 10 ani pe piata din care 5 in Romania dar nu le pot compara cu alte nume in domeniu gen Gewis, Siemens, Bticino Legrand, Vimar cred), as prefera ceva calitativ. Am auzit de Vimar View dar cred că si acesta cere nul. Mai sunt si releele smart gen Sonoff, Shelly, Aqara Xiaomi (care macar am incredere putin mai mare ca ar avea sansa sa fie mai calitative).
Toate-s facute in China si toate au cam aceleasi componente hardware. Diferenta intre device-urile smart o face aplicatia, ecosistemul, adica cat este de usor de folosit, de programat si de intehrat cu altele etc.
Mie Livolo mi se par f bune raportat la pret. Iar daca se strica, costul de inlocuire este mic, deci dupa mine nu exista criteriul „calitate” la device-urile astea. Exista producatori mari care au aplicatia f proasta – iar asta e valabil in special pt producatorii cu traditie de non-smart care au adaugat si variante smart ca sa tina pasul cu vremurile, dar treaba nu iese intotdeauna bine.
Pt intrerupatoare fara nul cele maj titrate sunt Lutron Caseta sau Inovelli.
Adevarul este ca citind reviewuri pe amazon etc si eu ma gandeam ca marile firme care produc intrerupatoare clasice sunt, ca orice corporatie mare mai putin flexibile, mai greoaie in adaptarea la nou, la inovatii. (erau multi clienti de intrerupatoare smart de la Vimar parca care erau nemultumiti de partea software si de suport). Unele firme mari s-au adaptat la piata si au achizitionat alte firme mici inovative pe segmentul smart house.
„sapand” pe net am mai descoperit o gama smart de la LEgrand: si anume Adorne dar se pare ca si ei au nevoie de nul. Ieri am desfacut un intrerupator simplu si e clar: am doar 2 fire deci fara nul.
Am vazut la producatorii consacrati ca au game smart pentru KNX – dar inteleg ca acolo e clara destinatia pentru o casa noua si costurile sunt mult mai mari… am vazut estimari pe net… 10.000 eur etc Eu vreau deocamdata doar ceva mai ietfin dar calitativ de adaptat varianta clasica pe care o am la ceva smart fara sa trag fire, si fara sa trec la ceva care dpdv hardware este mai slab calitativ. Nu vreau sa risc sa am un scurt ceva in doza sa imi ia foc casa de la un chinezism.
Da stiu ca sunt facute tot in China dar nu se compara … calitatea materialelor, verificare (CTC) etc, si Iphone e facut in China dar…
Si macar daca e sa ia foc (glumesc) sa am pe cine sa trag la raspundere macar :). Cineva care are cu ce sa plateasca daunele. :):)
Salut, sunt curios de o chestie, la cele cap scara ai achiziționat ambele intrerupatoare smart sau doar unul dintre ele ? în principiu nu vad de ce ar trebui sa fie ambele smart, dar întrebarea e dacă se pot sincroniza cap scara unu smart cu unul nonsmart. Multumesc
Salut. Eu nu am mai pus pana la urma, ca s-au intamplat altele, dar nu cred ca merge sa ai doar unul din cele 2 smart.
Nu uita ca pentru a functiona intrerupatorul smart, circuitul tb sa fie inchis (el lasa sa treaca un curent suficient de slab ca sa se alimenteze pe el dar nu sa aprinda si becul).
Or, daca intrerupatorul non smart este in pozitia in care circuitul este deschis (nu trece curent), atunci intrerupatorul smart nu se va mai putea alimenta.
Deci trebuie sa renunti practic la intrerupatorul non-smart (il blochezi in pozitia on sau legi firele).
Am folosit schema de aici, sper ca e corect ce zic ca sincer nu sunt 100% convins ca inteleg pe deplin cum functioneaza cap scara. Iar la cap cruce nici nu ma mai uit, e prea complicat pt mine :-))
https://www.garajuluimike.ro/electrice/intrerupator-cap-scara.htm