Ne-am păstrat obiceiul de a citi împreună înainte de culcare, oriunde suntem și oricât de obosiți am fi. De când copiii au crescut (Sofia se apropie de 9 ani, Ivan are 6 și jumătate), alegem împreună romanele pe care eu le citesc cu voce tare seara în pat. În timpul zilei, ei citesc și independent, Sofia a descoperit seria cu Isadora Moon, a citit Caietul, mai e o serie cu animale, Prima mea lectură, scrisă de Holly Webb, de la Editura Litera, care i-a plăcut, îi mai citește fratelui ei din cărțile mari, clasicele copilăriei lor (Năsturel, Findus, Lupul cel mare și lupul cel mic), mai citesc amândoi din cărțile cartonate în engleză pe care le avem, lui îi plac și benzile desenate, dar nu citește foarte mult încă, preferă Lego sau jocurile libere cu sora lui.
Cărțile de mai sus au urmat după ce ne-am oprit din Harry Potter. Ultimul volum citit a fost al patrulea, pe care cu greu copiii l-au urmărit până la capăt (aveau 8 ani, respectiv 6 la momentul acela), au decis amândoi că e prea întunecat și înfricoșător și am decis să ne oprim.
Aveam emoții că nimic nu se va ridica la nivelul seriei HP, dar cărțile de mai jos (cele din poză) ne-au plăcut foarte mult, vi le recomandăm! Au și mici ilustrații în interior, au umor, sunt frumos scrise și i-au fermecat pe amândoi, ba și pe mine! Îmi place așa mult să descopăr cu ei cărți pentru copii mai mari, să ne oprim pentru discuții, să râdem împreună! Cărțile acestea merg și citite independent de copiii care sunt deja pe cont propriu cu cititul, ai mei se desprind mai greu, se pare.
Hendrik de Mol și Planeta de Aur, de KJ Mecklenfeld, e aventura unui băiețel orfan care locuiește cu bunicul lui într-un Muzeu al jucăriilor. La un moment dat, bunicul este răpit, iar băiețelul este transformat într-o cârtiță de pluș și astfel începe misiunea de salvare a bunicului din lumea jucăriilor vii. O găsiți aici. E scrisă fain, aventurile sunt pe măsură!
Jim Năsturel și cei 13 sălbatici, de Michael Ende, (aici) e o aventură nebună, plină de umor și absurd, pe care copiii au iubit-o încă de acum 2 ani, când am început-o (am făcut o pauză cu ea când am descoperit Harry Potter). Prima din serie este Jim Năsturel și Lukas, mecanicul de locomotivă, să începeți cu asta!
Seria Clementina, de Sara Pennypacker (aici), e ușoară, e despre o fată simpatică, care are o relație foarte faină cu părinții și cu fratele ei și care se bagă în tot soiul de încurcături. Se citește foarte repede, le puteți lua pe toate trei volumele odată!
Danny, campionul lumii, de Roald Dahl, (aici) e atât de înduioșătoare și de amuzantă, despre un băiețel care crește doar cu tatăl lui, care vrea să fure toți fazanii de pe pământul unui vecin bogat și rău, merg amândoi în aventura extraordinară, care se termină neașteptat. Am mai citit și Charlie and the Chocolate Factory și The Twits, dar acestea le-am citit în engleză.
Seria Copacul depărtărilor, de Enid Blyton (3 volume, aici) i-a prins imediat: trei frați descoperă în Pădurea magică un copac locuit de ființe magice și în vârful căruia se rotesc aleatoriu tot felul de lumi: lumea dorințelor împlinite, lumea jucăriilor care prind viață, lumea din care poți lua tot ce-ți dorești. Uneori cei trei frați rămân captivi pe vreun tărâm ciudat, alteori se rătăcesc, mereu aventura e interesantă!
Ivan cel fără de seamăn, de Katherine Applegate (aici), este povestea gorilei Ivan, captivă într-un zoo mic, care se împrietenește cu colegii de captivitate și este, în cele din urmă salvat. Cartea e scrisă din perspectiva lui Ivan, e un pic tristă, dar e tare frumoasă. Ivan se împrietenește cu un pui de elefant și cu fetița omului de la curățenie. E o perspectivă interesantă pentru copii asupra animalelor captive la Zoo sau dresate pentru circ.
Insula Delfinilor albaștri, de Scott O’Dell (aici), este o carte care ne-a impresionat foarte mult! E povestea adevărată a unei fete dintr-un trib mic de indieni care rămâne singură pe o insulă timp 18 ani, după ce sare din barca salvatoare ca să nu-și lase fratele mai mic singur pe insulă. Fratele ei este ucis de câini, iar ea supraviețuiește și se descurcă ani la rând cu toate. Învață să se apere de câini sălbatici, își construiește arme, domesticește un câine, o vulpe și păsări, își creează haine și un adăpost. Povestea vieții ei, atât de simplă, de dură și de adevărată ne-a ajutat să vorbim mult despre singurătate, supraviețuire și natură.
Trenul către locurile imposibile, de PG Bell (aici) e o aventură magică a unei fetițe care se trezește cu un tren adevărat în sufragerie. Se urcă în el, căci e foarte curioasă, de acolo începe o nebunie cu personaje simpatice, personaje misterioase, unele malefice, lupta de partea binelui, finalul neașteptat.
Lupul de nisip, de Asa Lind (aici), l-am citit deja a doua oară, prima oară l-am citit copiilor acum vreo doi ani și ne-a plăcut enorm, acum l-am reluat și copiii au avut alte interpretări și întrebări. E despre o fetiță care locuiește aproape de plajă și, pentru că e destul de singură toată ziua, se împrietenește cu un lup de nisip. La editură nu se mai găsește, poate o mai prindeți prin librăriile fizice, pe unde o mai fi stoc.
Am mai citit și Adevărul despre marțieni, de Melissa Savage, nu e în poză pentru că am oferit-o împrumut. E povestea unui grup de prieteni care se împrietenesc cu o lunțiană, adică cu o ființă venită de pe un satelit al Lunii, planeta Europa. E, totodată, și povestea unui băiețel care își pierde fratele, dar reușește să gestioneze moartea lui cu ajutorul prietenilor și al eroilor benzii desenate pe care o scrie. E o carte simpatică, are umor și poveste, ne-a plăcut.
Și pentru că știu că urmează să mă întrebați, pun aici și câteva recomandări pentru voi.
Durerea e o făptură înaripată, de Max Porter. E o carte mititică, premiată, dar atât de densă, de dureroasă, de frumoasă. Doi băieți și tatăl lor încearcă să se acomodeze noii vieți de după moartea mamei lor. E o poezie cu multe perspective, speranță, durere vie, amintiri. Foarte frumoasă, mulțumesc, Ana, că mi-ai împrumutat-o! E aici.
Ajută-mă să nu dispar, de Petronela Rotar, este povestea unei tinere cu destin tragic, care a trecut printr-o mulțime de traume și care în continuare își caută nefericirea în relații ascunse, furate, cu bărbați care nu-i dau, de fapt nicio șansă. Sunt scene de suferință, de fericire, de sex, de abandon, scrisori justificative, explicații posibile, autoreflecții mai mult sau mai puțin previzibile. Am citit-o foarte repede, în două seri, personajul principal e bine construit, te enervează, te înduioșează, o cerți, ții cu ea, te regăsești, te distanțezi. Petronela îmi e dragă, e un om în proces continuu de cunoaștere și vindecare, iar asta se simte în scrisul ei. Abia aștept următorul ei roman!
Suflete de sticlă, de Gaspar Gyorgy, aici. Gaspar este psihoterapeut, poate îl urmăriți deja, dacă nu, musai să o faceți. Vă recomand și live-ul meu cu el pe tema acestei cărți, se poate vedea aici. În această a doua carte a lui, Gaspar povestește parcursul episodic al unei relații de cuplu și sincopele ei datorate trecutului celor doi. Pasajele poveștii sunt intercalate cu observații din perspectiva psihoterapeutului. E o carte care favorizează introspecția, indiferent dacă ești parte dintr-un cuplu sau nu.
Fluturele negru, de Radu Paraschivescu, aici, e un roman despre obsesia lui Caravaggio, un pictor care trăiește, iubește și creează în Roma secolului al XVII, pentru un personaj imaginar care apare în momente de cumpănă ale vieții sale, bisexual, pervers, talentat, nebun. E un stil diferit de cărțile mai populare are domnului Paraschivescu. O lectură surprinzătoare, aș zice.
Open, de Andre Agassi (aici) mi-a plăcut atât de mult, deși nu știu mare lucru despre tenis! Cartea e scrisă atât de uman și de asumat, are și umor, și tensiune, văd acum sportivii cu alți ochi. Omul urăște tenisul, cine-ar fi crezut… Împins spre performanță de tatăl lui, pe care nici acum nu l-a iertat, Andre s-a luptat atât de mult cu eșecul!
Casa păpușilor, de MJ Alridge, (aici) e o poveste polițistă despre un criminal în serie care răpește fete și le ține închise până se sting, a mers repejor, m-a prins!
Scara lui Yakov, de Ludmila Ulițkaia, este un roman dens, cu multe referințe istorice și culturale, care traversează un secol și patru generații. Nora, o scenografă boemă, mamă singură, găsește într-un cufăr scrisorile vechi dintre bunicul său, deportat în Siberia, și bunica ei. Aflăm detalii multe despre viețile bunicilor, părinților, Norei și iubiților ei, apoi despre viața copilului blond al Norei. E o carte foarte crenelată, potrivită pasionaților de istorie, politică și literatură rusă.
Între timp am mai citit Virginie Grimaldi, Parfumul fericirii e mai puternic când plouă, care mi-a plăcut foarte mult, Grimaldi are un umor atât de delicat! Acum citesc Viermele de mătase, de Robert Galbraith, care m-a prins (e cartea a doua din trilogia polițistă cu Cormoran Strike, ecranizată pe HBO, nu mă întrebați de ce nu am început cu prima).
Aștept, desigur, și recomandările voastre de cărți pentru copii mai măricei, dar și pentru sufletul nostru.
Dacă doriți să vedeți recomandările mele anterioare, aici aveți peste 80 de titluri, iar pe FB puteți căuta #cartibune.
Aici găsiți multe zeci de recomandări de cărți pentru copii sub 7 ani.
PS: Dac veți comanda azi (19 IANUARIE) pe Libris, aveți 20% reducere la orice cu codul LIB20REZOLUTII.
Spor la citit!
Chiar acum mi-am organizat putin raftul cu carti pentru copii pe care le pastrez din nostalgie. Recomandari de aici: Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai de Nicolai Nosov si Minunata calatorie a lui Nils Holgersson prin Suedia de Selma Lagerlof.
Vad ca va place Roald Dahl, cititi tot ce apucati de el, toate cartile lui sunt minunate (preferata mea e Matilda). O alta carte pretioasa pe care am descoperit-o de cand traiesc aici in SUA si lucrez cu copii: The Secret Garden de Frances Hodgson Burnett. Nu cred ca s-a tradus in romana.
Am citit cam tot de Roald Dahl, mai putin Matilda, pe care copiii nu o pot digera deloc. 🙂
Nici Habarnam nu le-a placut…
Multumesc ca mi-ai amintit de Nils, musai o caut.
Gradina secreta e minunata si se gaseste la Corint Junior.
Îmi plac tare mult recomandările tale! ? Chiar ma întrebam ce o sa mai citim, deci e la fix. Noi numai ce am terminat Insula roboților de Peter Brown și suntem la volumul II, Întoarcere pe insula roboților. Ne place tare, mai ales celui mic de aproape 6 ani. ❤️
Fetita mea (7 ani) e fascinata momentan de Taramul povestilor, de Chris Colfer. Doi frati gemeni „cad” intr-o carte magica si ajung pe taramul povestilor unde intalnesc personaje din basme si au o multime de aventuri in cautarea ingredientelor pentru vraja dorintelor, care i-ar putea ajuta sa se intoarca acasa. Sunt 6 volume, dar la noi sunt traduse doar 2 deocamdata.
Pentru copii (fetita mea are 8 ani și jumătate):
100 de rochii – Eleanor Estes
Seria Judy Moody
Cum sa vorbești dragoneza, Cum să-ți dresezi dragonul, Vrăjitorii de odinioară – Cressida Cowell.
Mie mi-au plăcut foarte mult (cel mai probabil le-ai citit deja):
Tatăl celuilalt copil-Parinoush Saniee
Zuleiha deschide ochii-Guzel Yakhin
Copiii de pe Volga-Guzel Yakhin
27 de pași – Tibi Ușeriu
Cruciada copiilor-Florina Ilis
Acum citesc Carlos Ruiz Zafon. Am o serie de mai multe cărți.
Las si eu mai jos cateva recomandari din cartile care i-au placut baiatului meu. El e mare fan fantasy, dar l-am incurajat s aincerce si alte genuri. Varsta e orientativa, conteaza mult daca sunt citite individual sau de catre parinte/ in tandem cu parintele.
6-9 ani
seria Geronimo Stilton
seria Nic Năstrușnic (Horrid Henry, în engleză)
Eckhart Toole – Secretul lui Milton
Wiley Miller – Extraordinarele aventuri ale lui Basil cel Banal
10+/ 12+
Grace Lin – Bătrânul din Lună
Ross Wellforf – Călătorie în timp în compania unui hamster si Câinele care a salvat lumea
Camille DeAngelis – Prietenul din viitor
14+
Adina Popescu – Povestiri de pe Calea Moșilor
John Kotter – Nu așa procedăm noi aici!
Spencer Johnson – Cine mi-a luat cașcavalul
Romane grafice: Harper Lee – Să ucizi o pasăre cântătoare, David Polonski – Jurnalul Annei Frank
Adulti:
Roman Gary – Ai toată viaţa înainte (cu ecranizare pe Netflix)
Ioana Stăncescu – Tot ce i-am promis tatălui meu
Tara Westover – Învățare (Educated, în engleză)
Multumesc pentru recomandari! O parte dintre ele le-am testat si noi, sunt foarte frumoase. Doar despre ‘Insula Delfinilor Albastri’ as mentiona ceva: am incercat sa o citesc impreuna cu fetita mea, 7 ani, n-a vrut sa avansam. Dupa ce copiii au ramas fara parinti, apoi a murit fratele, apoi o inconjurau lupii – ea a hotarat ca e prea mult si ca nu vrea sa continue. Deci pe undeva as recomanda-o doar copiilor care nu resimt un discomfort major in fata unor povesti in care pesonajele mor.
Da, si pentru noi a fost un moment de cumpana, dar pana la urma au decis sa mergem mai departe si a meritat. Dar da, inceputul e un pic dureros.
Trebuie neaparat sa recomand si eu! Ce nu am vazut in lista sau comentarii (6,7-9,10 ani):
!Domnișoara Miau
!Shiloh
!Pax
!!Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane (o bijuterie de carte, eu am recomandat-o si adultilor fara copii)
!Pollyanna – Jocul Bucuriei
Flora şi Ulise. Aventurile iluminate
Cartea verii
Castelul din pod
Pippi Sosetica (I si II)
Karlsson de-pe-acoperiș
!Confesiunile unui prieten imaginar
Julie din neamul lupilor, si Julie, partea a doua, netradusa insa in ro
Seria Cei doi teribili
Val și Cetatea Sufletelor
Pânza Charlottei
Deodată în adâncul pădurii, de amos oz
Clasa zburătoare, desi are si ea niste scene oarecum violente
Multumesc, pus pe lista!
Ce bine prinde aceasta postare si recomandarile din comentarii. Multumesc!
Fiul meu va implini in curand 6 ani si cartile recomandate mai jos i le-am citit eu. Pe langa Roald Dahl si Harry Potter, unde si noi ne-am oprit la mijlocul celui de-al patrulea volum, noua ne-au mai placut urmatoarele carti (si mie-mi face o nespusa placere sa descopar carti pentru copii, carti despre care habar nu am avut in copilarie):
– Beverly Cleary – Beezus si Ramona; Pacostea de Ramona; Ramona cea viteaza
– K.J. Mecklendfeld – Cartea miracolelor
– C.J. Lewis – Cronicile din Narnia – Nepotul magicianului; Sifonierul, leul si vrajitoarea; Calul si baiatul; Printul caspian (ca si in cazul lui Harry Potter ne-am oprit dupa cel de-al patrulea volum)
– Andy Griffinths – Copacul cu 13 etaje; Copacul cu 26 de etaje
– Abby Hanlon – seria Dory Fantasmagory
– F. Baum – Vrajitorul din Oz
– Torben Kuhlmann – Edison, Lindbergh, Armstrong
– Eric Kaestner – Prichindelul
– Charles Dickens – Poveste de Craciun (desi am vrut sa ma opresc de cateva ori si el a insistat sa o citim pana la final, cred ca merita asteptata o varsta putin mai maricica)
Eu recomand „Dominic”, de William Steig, este splendindă. Avem și „Insula lui Abel”, tot a lui Steig, tare frumoasă și ea, dar nu e la fel de plină de aventură.
Am observat ca o parte dintre voi le cititi copiilor carti care sunt recomandate pentru varste mai mari decat au ei acum.
Oare pot ei intelege cum trebuie textul respectiv?
Nu exista riscul sa nu le placa o carte doar pentru ca a fost citita mai devreme decat trebuia?
De exemplu, fetita mea are 6 ani si 9 luni, dar inca nici n-am incercat sa-i citesc cartile cu Habarnam, nici „Minunata calatorie a lui Nils” pentru ca stiam ca acestea sunt carti pentru 8 ani.
Desigur, ca nu e batut in cuie, copiii au gusturi si salturi de dezvoltare diferite.
Sunt recunoscatoare pentru listele cu carti, dar, in acelasi timp, sunt si putin descumpanita.
Cred ca ceva-ceva poti intelege din orice carte. Eu ii citesc fiicei mele uneori, cand insista, din cartile pe care le citesc eu. Acum citesc „Viruși, arme și oțel. Soarta societăților umane” … Cand sunt descrieri despre cum traiau oamenii inainte, despre animale disparute – e atenta, interesata, apoi cand sunt lucruri pe care nu le intelege isi pierde interesul si eu ma opresc.
Dupa parerea mea problema ca nu i-ar placea o carte pentru ca a fost citita prea devreme este insignifianta, in afara de cazul in care tii neaparat sa ii placa o anume carte. De altfel, noi cand ramanem fara carti noi de citit reluam cartile din biblioteca. Cartile ei preferate le-am citit de 3-4 ori, daca nu si mai multe ori. De fiecare data are alta varsta cand le citim,
Pot da un exemplu de carte frumoasa care citita prea devreme poate parea o porcarie: „Micul print”.
Nu tin neaparat sa citeasca anumite carti, oricum si cartile tin de gustul fiecaruia.
Am citit de foarte multe ori cartile ei preferate. Dar oricum copiilor le place sa reciteasca, asa eram si eu chiar si ca adolescent, reciteam cartile.
Micul Print nici nu prea este o carte pentru copii, de fapt. Mie nu mi-a placut niciodata, nici ca adult.
Oricum, prin comparatie cu cartile citite de noi cand eram copii.. pe mine si acum ma bantuie diverse scene din Capra cu trei iezi (cu capetele taiate ale iezilor care stateau la geam), sau tristetea Bradului de Hans Christian Andersen, nu mai zic de Puiul, La Vulturi, si cate alte efectiv atrocitati. Care, desigur, apar in continuare in manuale.
Te inteleg, adnana. Si noi am citit (fata are 7 ani) doua volume din Narnia – au captivat-o, dar sincer nu stiu cat a inteles, eu le-am citit pt prima oara la facultate, lectura de examen, deci clar puteau sa mai astepte.
Dar ce te faci cand copilului ii plac carti care pe tine nu te pasioneaza? :))) Aventurile lui Habarnam au fost un succes, desi nu ma asteptam, fiindca mie nu mi-au placut in mod deosebit (cel cu Luna e cam tehnic pt mine ;)) La fel, Ickabog – continuam sa citim, dar chiar nu ma pasioneaza!! :)) Depinde mult de genul de copil, de ce oferta de carti are in momentul respectiv, de cat de sensibil e …
Multumim pentru sugestii, abia astept sa descopar alaturi de ea carti noi!
Multumesc pentru recomandari! Adaug si eu lista noastra cu ce nu am vazut deja in alte comentarii (7-9,10 ani). Mara, fetita mea de 8 ani a fost foarte incantata de:
– Dory Fantasmagory (4 volume) – le-a citit de 7 ori, atat de mult i-au placut
– Ale si Sufletul Cartilor
– Comoara lui Ben
– Eu si mami zana- colectie de mai multe volume
Deasemenea am gasit si sunt deja in biblioteca noastra in asteptare, de la editura Litera cartile de mai jos. (au reduceri in aceasta perioada la preturi foarte bune)
• Scoala animalelor magice – Margit Auer
• Geamanul meu malefic e un superraufacator-David Solomons
• Fratele meu este supererou-David Solomons
• Pippa Piperaș și animalele
Iar de la Arthur
• Nic Nastrusnic
• Colectia Sora mea, Ramona
• Baiatul Miliardar
• Anul lui Billy Miller
• Povestea unui omulet din clasa a 4-a
• In tandem
Sper sa va inspire !
Am citit si noi Ivan cel fara de seaman si ne-a impresionat grozav (nu stiu de ce dar m-a tot dus cu gandul la Flori pentru Algernon). Nu mi-a venit sa cred ca Ivan a existat!!
(multumesc pentru recomandare)
acum am inceput Trenul către locurile imposibile dar mi se pare ca incepe foarte greu. Parca zici ca ar fi scrisa dupa un film si descrie cuvant cu cuvant ce se vede si petrece intr-o scena care a durat 1’30 sec
Până la urmă a fost foarte frumoasă și Trenul către locurile imposibile. Am văzut că are și alte părți, netraduse însă. Am comandat-o pe următoarea de pe Amazon.
Este tradusa si continuarea: https://www.litera.ro/un-jaf-cu-creier-cfs137
? mulțumesc!
„Lupul de nisip” l-am gasit pe emag.
https://m.emag.ro/lupul-de-nisip-asa-lind-cco978-606-8544-79-3/pd/DTVNLCBBM/