Femei cu meserii considerate „de bărbați”: Ana-maria, Doamna cu roboții

Seria articolelor despre femei cu meserii cool, practicate mai adesea de bărbați, continuă cu Ana-Maria, „doamna cu roboții” (articolele anterioare din serie pot fi citite aici). Cât de tare e Ana-Maria, ce job fain are, zici că doar se joacă de dimineață până seara!

Bună! Numele meu este Ana-Maria Stancu și sunt cunoscută că „mama la roboți” sau “doamna cu roboții”?. Sunt CEO al primei companii de roboți umanoizi și roboți de servicii din România și fondatoare a RoboHub, un spațiu fizic dedicat copiilor, dar și adulților, unde facem educație cu și despre roboți.

Sursa foto: Arhiva personală a Anei Maria

Când eram mică visam să mă fac politician. Da, știu, nu sunt mulți care visează asta?. În același timp, am avut contact din copilărie cu electronica, ai mei au fost amândoi electricieni și aveam un atelier pe balcon unde mă jucăm cu pistol de lipit, fludor și alte cele. Știam de mică ce înseamnă becuri legate în paralel sau în serie. Dar mi-a plăcut mai mult politica și am studiat la Școala Națională de Științe Politice și Administrative, după care am realizat că nu este de mine să fiu om politic. Mi-am satisfăcut această atracție lucrând la Asociația Pro Democrația, unde am avut din plin contact atât cu oamenii politici, cât și cu politicile publice și instituțiile guvernamentale.

În lumea roboților există o discriminare atât de bine înrădăcinată, încât cei care o fac nici măcar nu își dau seama de ea. În general, cei cu care vorbim pentru vânzări sau parteneriate au tendința să întrerupă discuția cu mine când ajung la detalii tehnice și să îi întrebe pe colegii mei. Repet, nu cred că o fac conștient, ceea ce din punctul meu de vedere e mult mai greu de combătut.

Ana-Maria Stancu

Robotica a venit, de fapt, pe această filieră: am participat la o dezbatere despre viitorul muncii în contextul noilor tehnologii și am realizat că pentru copiii din România, acesta va fi mai sumbru decât acum. Atunci m-am gândit prima dată la RoboHub și tot citind despre roboți și robotică, am decis să intru în mediul de business pe zona aceasta, pentru că e o industrie care va crește enorm în următoarea perioadă. Și este și extrem de fun!:)

Nu am făcut nici un fel de studii ca să mă calific pentru ce fac acum, doar am citit. Foarte mult. Și mi se părea că nu înțeleg nimic?. Dar am insistat și am învățat foarte mult din practică.

Majoritatea colegilor mei sunt bărbați și lucrăm cât se poate de bine împreună. Eu am rol de coordonator al activității, dar suntem o echipă.

Toată lumea ar fi tentată, inclusiv eu, să spună că în zona politică te întâlnești cu prejudecăți legate de femei. Eu cred că am avut destul de mult noroc, combinat un pic și cu o personalitate puternică care nu lasă loc de interpretări. Am colaborat cu oameni politici atât la nivel central, cât și la nivel local și nu îmi aduc aminte să mă fi simțit în vreun moment dat discriminată.

În lumea roboților însă, e cu totul altceva. Aici există o discriminare atât de bine înrădăcinată, încât cei care o fac nici măcar nu își dau seama de ea. În general, cei cu care vorbim pentru vânzări sau parteneriate au tendința să întrerupă discuția cu mine când ajung la detalii tehnice și să îi întrebe pe colegii mei. Repet, nu cred că o fac conștient, ceea ce din punctul meu de vedere e mult mai greu de combătut.

Sursa foto: Arhiva personală a Anei Maria

Unei tinere care își caută drumul i-aș spune să facă întotdeauna ce îi place. Când faci ce îți place, o faci cu pasiune și vei fi bună la asta. Iar lumea nu are cum să te ignore. Chiar dacă o să le stai că un ghimpe în coastă, nu vor avea ce să facă decât să te accepte. Nu contează dacă este robotică, programare, pilot de nave sau orice altceva. Important este să faci bine ceea ce ce faci!

Am doi copii, gemeni, de 9 ani, băiat și față. Aș vrea să învețe cel puțin tot ce știu eu, însă cred că atunci când vor ajunge ei mari, alte zone noi se vor dezvolta și aș vrea și îi învăț încă de acum să țină ochii deschiși, să fie curioși și atenți la ce se întâmplă în jurul lor. Asta îi va ajută să își aleagă în viață un domeniu interesant și de viitor.

Nu mă văd practicând până la pensie această meserie. Sunt sigură că voi mai fi atrasă peste câțiva ani de noi domenii. Nu știu care vor fi, dar sunt destul de sigură că nu voi ieși la pensie cu această meserie.

 Cel mai mult în ce fac îmi place când mă joc cu roboții și când văd fericirea pe fețele copiilor când le prezint ce fac roboții și cum funcționează ei.

 Cel mai greu lucru în ceea ce fac este să găsesc bani pentru proiecte.

Sunt două lucruri foarte importante pentru mine pe care le-am învățat în rol de doamna cu roboții: primul, că poți să faci absolut orice dacă depui suficient efort, iar cel de-al doilea este că orice punct slab, dacă știi cum să îl abordezi, poate deveni un punct tare. Și mi-a dat senzația că dacă vreau pot să mă îmi schimb oricând carieră dacă apare o idee care să mă atragă.

Sursa foto: Arhiva personală a Anei Maria

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *