Dragi părinți, atenție la bateriile mici!

Prieteni, azi scriu despre un subiect legat de siguranță. E vorba despre obiecte mici, mici de tot, pe care le punem la îndemâna copiilor fără să ne dăm seama de pericol. Speranța mea e că, odată ce veți citi rândurile de mai jos, veți fi mai atenți la obiectele din jur, chiar fără să o faceți mereu conștient. Steagul de alarmă va fi ridicat și va rămâne așa mereu. Așa că vă rog să citiți. Durează 3 minute.

Le găsim în ceasuri, dar și în cărțile cu sunete și în multe jucării cu sunete și lumini, în cheia de la mașină, termometre, lanterne, calculatoare de mână, telecomenzi: bateriile mici, de tip pastilă. Cele mai mici au diametrul de 5 mm, cele mai mari de 25 mm și toate sunt periculoase pentru copii, din mai multe motive.

Copiii de vârstă mică explorează lumea gustând-o, iar bateriile acestea mici sunt strălucitoare, foarte ușor atrag atenția copiilor, care oricum bagă în gură tot ce le iese în cale. Dacă pe jos rămâne o baterie căzută dintr-o jucărie sau termometru sau uitată de părintele care tocmai a pus baterii noi la telecomandă…

Din cauza dimensiunilor mici, aceste baterii sunt ușor de înghițit de copilași, iar apoi pot bloca rapid căile respiratorii, unde, odată fixate, pot inclusiv cauza arsuri locale prin descărcarea de curent electric la interacțiunea dintre fluidele din esofag și baterie (aceste arsuri pot apărea în două ore, așa că e bine să vă grăbiți spre spital). Multe dintre aceste baterii conțin litiu, care poate provoca intoxicații unui copil mic. Acidul din baterii le poate de asemenea cauza arsuri la nivelul mucoasei bucale și al tubului digestiv.

Se pare că în ultimii 20 de ani, pe fondul ofertei mare de jucării și device-uri, numărul de cazuri în care copii înghit astfel de baterii este tot mai mare. Majoritatea copiilor implicați în astfel de accidente au 1-2 ani.

Scriu azi aici ca să vă atrag atenția să aveți mai multă grijă la bateriile mici. Iată ce puteți face:

  • nu lăsați copii mici nesupravegheați când se joacă cu obiecte cu baterii sau în priză
  • verificați compartimentul pentru baterii al cărților, ceasurilor și jucăriilor la care copilul are acces (majoritatea sunt securizate cu șurub, asigurați-vă că e bine strâns, iar copilul nu are acces la șurubelniță)
  • când schimbați baterii, asigurați-vă că cele vechi sunt puse undeva unde copilul nu are acces (noi avem o cutie specială pe care, când se umple de baterii goale, o ducem la Mega sau alt magazin cu centru de colectare a bateriilor)

Dacă bănuiți că cel mic a înghițit o baterie, îl urmăriți atent. E posibil să saliveze intens, să aibă senzație de greață sau de vomă, poate tuși, refuza să mănânce, la fel cum e posibil să nu aibă niciun simptom. Dacă dă orice semn că nu respiră bine, nu îi dați apă sau mâncare, nu îi induceți vărsături, îi puteți face mai mult rău. Îl duceți urgent la spitalul de urgență, unde veți avea prioritate pentru o radiografie.

Dacă respiră bine, urmăriți în continuare. Dacă aveți noroc, bateria va ieși pe partea cealaltă în următoarele 24 de ore.

Poate vă ajută și acest clip, realizat de EcoTic (prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România, care se ocupă inclusiv de recuperarea și reciclarea bateriilor).

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

Un comentariu

  1. Multumesc ca aduci in atentie acest pericol, Ioana! Chiar discutam cu sotul meu acum cateva luni despre asta cand am returnat o lampita de noapte care nu avea securizata casuta bateriile cu surub. Am citit ca unele contin si metale grele care sunt foarte periculoase daca ajung in organismul copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *