Wo-hoooo, ce loc binecuvântat! Am călătorit mult în ultimii 17 ani, copiii noștri au văzut cam două țări pe an în fiecare an din 2016 încoace, dar insula Madeira ne-a lăsat cu gura căscată! E super mega specială! Și are atât de multe atracții! Topul preferatelor copiilor e diferit complet de al nostru! Și ne-am distrat cu toții în fiecare zi, și am făcut altceva în fiecare zi! Și când mă gândesc că acum câteva luni nici nu știam că există!
Promit să fac și un video, și un articol despre prețuri, dar pentru asta am nevoie de timp și aici în Madeira nu prea e timp de lucru, e timp pentru distracție și creștere! Cât de mult au crescut copiii în zilele astea! Ce bine le-a făcut această vacanță!
Bun, să trecem la povești!
Mai întâi 10 lucruri de știut, apoi 10 sfaturi de la noi pentru cei care doresc să viziteze curând Madeira.
Localnicii o pronunță Mdeira, cu ei cântat. Fără a. Mdeira. Numele vine de la cuvântul portughez pentru lemn, pentru că atunci când a fost descoperită, era acoperită de păduri de laur.
Vorbesc o portugheză mai rapidă, nu rostesc cuvintele până la capăt, nu m-am săturat să-i ascult, deși nu am priceput mare lucru.
Madeira este numele arhipelagului, dar și al insulei pe care o include, în oceanul Atlantic, mai aproape de Africa (500 de km distanță) decât de Portugalia (1000 de km distanță), de care aparține.
Are o suprafață de doar 740 km pătrați (cam cât orașul București, luat de trei ori). Are o populație de aproximativ 270.000 de oameni, este regiune independentă din punct de vedere politic și principala sursă de venit o reprezintă turismul (80%, ne-a zis reprezentantul Oficiului de turism din Madeira)
Are o climă subtropicală, ceea ce înseamnă că e cald cam tot anul, rareori ninge pe vârfurile muntoase, în februarie. Zăpada nu se depune. August e luna cea mai caldă, cu maxime de 27 de grade. Bate mai mereu un vânt specific portughez. Pe insulă există șase tipuri de climă diferite!
Acum în iulie au fost cam 24-26 de grade ziua, cu vânt puternic pe partea de nord. În sud e mai cald.
Madeira are peste 3.000 de km de levade, canale care duc apa din zonele muntoase în cele din sud, care sunt mai aride, dar care au sol bun, și deci culturi multe pe el.
Aeroportul din Madeira e unul dintre cele mai periculoase din Europa, pentru că e foarte scurt (construit pe piloni în ocean) și pentru că vânturile sunt foarte puternice. În ziua în care am aterizat noi, avionul Tarom a fost primul care a aterizat, restul fie s-au dus pe continent, fie au aterizat pe Porto Santo.
Pe insulă nu există animale sălbatice mari, nu există șerpi sau viespi. Există șopârle mici, inofensive, foarte multe specii de păsări și în jurul insulei delfini și peste 15 de specii de balene. Madeira e considerată unul dintre locurile ideale pentru a vedea balene!
Solul e vulcanic, foarte fertil, vegetația este absolut uimitoare: palmieri, eucalipți, lauri, leandri, hortensii pe marginea drumului ca urzicile la noi. Se cultivă două soiuri de bananieri, multă trestie de zahăr, se fac reîmpăduriri după un incendiu masiv în 2016. E o insula extrem de verde! Multe dintre speciile de plante de aici (peste 2.500 de specii) trăiesc doar în Madeira!
Peisajele îți taie respirația! Combinația de stânci uriașe, negre, care cad abrupt în oceanul turcoaz, denumite de exploratorii care au descoperit insula acum 600 de ani porțile iadului, plajele înguste, toate cu pietre sau nisip negru, vulcanic, străjuite de munți de 600 de metri, drepți ca zidul, dealurile molcome ca în Toscana, străzile suspendate, cascadele, pădurile de eucalipți, piscinele naturale, toate la un loc pe o insulă atât de mică, este aproape incredibil!
Au o infrastructură extraordinară, au absorbit multe fonduri europene cu care au construit sute de km de drumuri, tuneluri, au refăcut orașe întregi, au finanțat agricultura la nivel micro, de gospodărie, oamenii produc ce consumă.
Dacă vreți să vizitați Madeira, luați vă rog în calcul sugestiile noastre:
- Merită să stați măcar 10 zile, ideal 15-20. Sunt foarte multe de făcut și văzut și e păcat să vă grăbiți.
- Nu mergeți în Madeira dacă vreți plaje cu nisip auriu, sunt doar două cu nisip adus din Maroc, mici și aglomerate. Madeira e despre explorare, aventură și mâncare. Pe insula Porto Santo, care e foarte aproape, există însă o plajă cu nisip fin, una dintre cele mai frumoase din Europa!
- Mergeți cu copii mici (care pot fi cărați peste tot cu voi) sau mai mari de 5 ani. E mult de mers, de explorat, le va f greu și vouă la fel și nici nu vor înțelege mare lucru din ce oferă insula.
- Încercați experiențele lor: canyoning (am scris deja aici despre asta), sania de lemn pe străzi, grădinile tropicale Monte Palace
- Închiriați mașină și mergeți în cât mai multe orășele, sătucuri
- Nu cumpărați fructe din celebra Piață de fructe din Funchal, le găsiți în supermarket la prețuri mai bune (cele din piață, pregătite pentru degustare, sunt tratate cu miere sau zahăr, ca să fie mai gustoase)
- Interacționați cu oamenii, vorbiți cu ei, ascultați-le poveștile.
- Lăsați-vă molipsiți de ritmul lent al vieții din Madeira, aici oamenii nu se grăbesc deloc
- Nu e o insulă ieftină, dar nici exagerat de scumpă. Aș compara prețurile cu cele din Zakynthos, de exemplu. Un antreu e 3-5 euro, o bere la fel, un fel principal 15-20 de euro. Hoteluri găsești de toate felurile, este și airBnb.
- Evitați taxiurile pe insulă, folosiți Bolt (e cam de trei ori mai ieftin).
Urmează un top al activităților pentru copii pe insulă, realizat de Sofia și Ivan.
Și, desigur, un top cu preferatele noastre, dar și detalii despre costuri.
Noi vizităm Madeira în cadrul unui tur pentru presă organizat de agenția Eturia, la care participă opt persoane, printre care și eu. Este și familia mea alături de mine, pentru care am plătit costurile de zbor și cazare (2.350 de euro, cu zbor direct de la București). Puteți urmări postările tuturor pe Insta și FB sub #MadeiraStory.
Mi se pare mie sau nu am văzut mai nimic legat de condițiile de călătorie in vreme de covid? Stiu ca se pot schimba de la zi la alta, dar poate pe unele persoane ar ajuta sa știe anumite măsuri concrete. La intoarcere e carantina pt nevaccinați sau e independenta de Portugalia ca măsuri? Pentru mine contează in aceasta perioada cât este de ușor sa ajungi undeva cu copii ce nu au vârsta vaccinarii ( cei 12 plus sunt vaccinați in familia noastră și a apropiaților), cât sunt protejați acolo, pentru a evita aducerea de covid etc. Chiar mi se pare important, toate zonele cu litoral stau din ce in ce mai prost la capitolul pandemie și nu prea mai știi ce sa alegi.
Informatiile se schimba foarte frecvent, ce era valabil cand am ajuns noi deja s-a schimbat. Cel mai bine e sa verifici informatiile oficiale.
Informațiile oficiale spun ca la intoarcere de acolo carantina pentru nevaccinați, pt Spania la fel, la fel și Grecia ( deocamdată Galbena, sigur in curând roșie și ea). Curiozitatea era dacă chiar e asa, dacă vacanța pe timp de pandemie e așa faina și cu zen mult ( știam ca sunteți o familie care a avut o atitudine responsabila mereu, altfel nu întrebam), noi nu am fost decât in țara in ultimii aproape doi ani și recunosc ca nu relaxați ca alte dați. Asta însă și fiindcă măsuri și reguli prea rar se respecta. Cât de safe te fac cei de acolo sa te simți, cat respecta regulile, cat respecta sănătatatea celor din jur, pe alta parte cum asimilează copiii toată strictețea. Asta ma interesa. Nu erau întrebări care sa ma preocupe acum o luna, înainte de varianta delta și toată nebunia reînceputa. Sau pur și simplu se merge la “ce o fi o fi?”.
Aici se respecta toate regulile la mm, in aeroport, hotel, restaurant. Ne-am simtit super safe, toti cei care lucreaza in turism sunt vaccinati, masti, distanta, tot. Super super ok!
Mersi, asta e important de știut. Regulile și măsurile trebuie acceptate și respectate, fără fandoseli și dat cu capul de pereti, fără “masca jos ca nu e șeful in zona”, șofer de taxi/uber/bolt întrebat clientul dacă chiar sa poarte masca sau nu mai bine fără. Când vezi cât de relaxat adopta alții măsurile si le integrează in viața zilnică, parca mai ai o speranța. Eu nervi sa ma cert sau sa fiu extra-precauta din cauza nesimțirii altora nu mai am.
Sunt mult mai precauti decat la noi, de ex dimineata la mic dejun e cu circuite si fiecare om tb sa ia cleste din ala, nu e doar unul la tava cu mancare ci fiecare cu al lui. In taxi nu te poti urca in fata, era sa nu ne ia pt ca suntem 4 si nu ai voie in fata.
Pt ei e f important sa poate primi turisti, ca e principala sursa de venit.
Sunt mulți care trăiesc din turism dar aparent analfabeți funcțional sau nu stiu cum sa le zic. Tocmai citeam ceva review-uri pt Grecia, romani care au fost sau încă sunt acolo entuziasmați ca nu ii verifica mai deloc la acte ( cele pt covid), ca lumea relaxata, teoretic masca la interior dar practic nu prea se supără dacă mai uiți de ea, aglomerație și voie buna. Aud ca unii greci chiar protestează împotriva noilor măsuri, vaccinați nu vor nici ei prea mult, un fel de România.
Eu am auzit altceva, ca sunt vaccinati si in Grecia toti care lucreaza cu turistii si sunt testati obligatoriu saptamanal si gratuit. Turistii da, sunt mega relaxati…
Care lucrează cu turiștii da, probabil in mare parte așa e,dar nu acolo e problema. Turiștii și localnicii mai ales sunt problema, înțeleg ca majoritatea cazurilor la ei sunt între localnici iar acum organizează proteste fiindcă se înăspresc măsurile. In condițiile in care deja multă lume a renunțat la vacanța in Grecia in ultima săptămâna. Sunt inconștienți. Apoi, nu știu cum e cu corupția la ei, dar la noi un procent semnificativ de persoane sunt vaccinate doar pe hârtie ( metoda dai banul, ăla trage in seringa dar o face la chiuveta). Mai ales mf la noi fac bani buni din asta de când cu Johnson, dar eu stiu si centre unde s-a mai practicat ( am lucrat in centru de vaccinare si primeam astfel de propuneri, cu reproșul “ la alții se poate, numai voi vreți sa omorâți oamenii cu vaccin injectat pe bune”). S-au pornit ceva anchete, vedem ce se rezolva, in toate țările e problema asta din păcate.
Nu am idee despre ce zici, eu am vorbit cu ceva chelneri, patroni de pensiune, de cafenele si toti fara exceptie mi s-au parut super responsabili si decisi sa faca ce pot ei ca sa nu se agraveze iar treaba. Nu am auzit de smecheriile de care zici, nici in Grecia nici in Madeira…
Conform datelor publice, majoritatea cazurilor ( procent important ) este din rândul localnicilor, turiștii sunt vaccinați sau testați iar la testele făcute la granița putini au ieșit pozitivi. Mykonos e in carantina, când vii din orice insula pe continent faci test ( chiar după o mică plimbare cu barca), iar asta e abia începutul. Iar populația protestează. Cred ca poate cei ce lucrează in turism sunt complianța, dar populația generală înțeleg ca e dezastru. La fel și in Spania, proteste deși turismul merge catastrofal. Grecia și Spania clar cam pica de pe lista de concedii in afara , in siguranța.
[…] Aici am pus la un loc 20 de lucruri de știut despre locul acesta fantastic, unde se poate ajunge cu zbor direct Tarom, prin agenția Eturia, care vă oferă și variante bune de cazare pe insulă! […]
Acum vreo 4 ani (cred) am fost in Azore. Pentru noi a fost prima insula mai exotica, caci pana atunci vazusem doar insule grecesti. Peisajul, flora, temperatura, umeazala, plajele, totul mi s-a parut neobisnuit, minunat, ciudat. La un moment dat am stat la povesti cu o tipa care locuia vara acolo si in restul anului in Lisabona. Avea undeva la 45, poate 50 de ani, si cea mai mare nelamurire a ei era cum pot oamenii sa locuiasca in orase care nu au iesire la mare:)). sau ocean. Sa stai doar intre betoane si sa nu vezi tu apa la apus. Sau rasarit…
[…] recomandări dacă vreți să vizitați Madeira găsiți aici. Despre drumul de șase ore cu avionul am scris […]