După cum probabil știți dacă mă urmăriți pe FB și pe Insta, suntem în Madeira de câteva zile într-un press trip. Urmează să scriu un articol lung despre toată aventura când revenim acasă, acum nu am prea mult timp, încerc să stau cât mai puțin cu telefonul în mână, iar la laptop nu am umblat de când am venit. Sunt multe de spus, am făcut multe activități în fiecare zi, e un loc extraordinar de frumos și ofertant indiferent de vârstă, promit să revin cu detalii.
Azi însă vreau să vă povestesc despre experiența noastră cu canyoning, un sport despre care nici nu știam că există, care e practicat frecvent aici în Madeira și care pentru noi patru a fost probabil cea mai tare aventură din viața noastră.
Se face și în România, înțeleg că lângă Sibiu, Cluj, Timișoara, dacă vă tentează, dați un search pe google.
Ce se întâmplă pe scurt este că parcurgi un traseu de sus în jos pe cursul unui râu de munte. Cobori în rapel pe lângă cascade, sari în mini-lacurile formate de râu după cascade, aluneci pe pietre, mergi prin apă, înoți când e apa mare, te dai pe tobogane naturale formate de apă. Pentru toate astea porți un costum special, care îți ține cald, te ferește de lovituri, bocancii nu alunecă, hamul te ajută să te asiguri în coborâri.
Costumul e foarte bun și amuzant, check us out! Vă recomand pentru copii costume un pic mai mari, dacă le sunt super fixe n-or să le placă deloc! :))
Am avut doi ghizi, Daniel și Sandro, din echipa Discovery Island Madeira, pe care vi-i mega recomandăm! Tura pe care am parcurs-o noi azi e 60 de euro de persoană, merită cu vârf și îndesat!
Există patru niveluri, noi am făcut nivelul 1, cel mai ușor, și doar jumătatea inferioară, am scurtat mersul pe munte până la râu, practic, pentru că ar fi fost prea mult pentru copii. Cele mai avansate includ mai multe cascade, mai multe sărituri și mai înalte, traseu de 4-5 ore, al nostru a durat două.
Băieții mai fac și mountain bike, trasee pe coastă, sunt foarte profesioniști și simpatici.
Și frumoși!
Copiii s-au plâns la început, pentru că aceste costume termice sunt strânse pe corp, așa trebuie să fie, hamurile sunt grele, dar Daniel și Sandro au știut cum să-i încurajeze până am ajuns la râu și de acolo totul a fost ca un vis nebun! Bianca și Casandra, fetele de la Eturia care sunt organizatoarele grupului, sunt și ele super awesome cu copiii și cu noi, de fapt, tot grupul e, dar despre asta în alt articol. 🙂
Mai întâi am coborât în coardă vreo 6 metri printre stânci.
Apoi am sărit în apă de la 3 metri.
M-am bucurat să-l văd pe Ivan sărind, el nu face niciodată lucruri noi decât după mult mult gândit, analizat, tatonat, dar azi a fost incredibil. A sărit, a înotat în apa rece de munte, a râs, a făcut glume cu băieții, ne-a lăsat cu gurile căscate.
Sofia a fost curajoasă și perseverentă, cam ca de obicei.
Apoi am coborât în rapel pe lângă o cascadă de 15 metri, a urmat o altă săritură, o trecere prin apă până la gât, câteva tobogane naturale și apoi ultimele 20 de minute prin pădure până la parcare.
Acolo ne aștepta un bar atât de frumos, cu ceai cald și cafea, ne-am schimbat, ne-am felicitat, a fost grozav!
Pentru copii a fost excelent, pentru că a fost neașteptat, greu, dar fezabil! Bucuria și mândria de pe chipurile lor, că au făcut cot la cot cu noi tot traseul, ezitările noastre, felul în care ne-am încurajat unii pe alții a fost nemaipomenit!
Sunt teribil de încântată de experiența asta!
Sunt sigură că se face canyoning în multe locuri, dacă aveți ocazia, do it! Merge pentru copii peste 6-7 ani, dacă sunt temerari. Nu e musai să știi să înoți (eu nu știu), nu îți e frig și nu e periculos dacă respecți regulile de siguranță!
Fantaaastic! Citind, parca am trait experienta voastra. La mai multe aventuri frumoase!
Se face si la noi in tara. Eu am facut cu cei de la Vertical Adventure: https://www.facebook.com/VerticalAdventureRomania/photos/?ref=page_internal, ei sunt din Timisoara, iar canyoning am facut in muntii Domogled, pe langa Baile Herculane. Sunt foarte profesionisti, au experienta atat in tara cat si in strainatate, si pentru ei siguranta e pe primul loc. Ii recomand!
se face rafting pe Crisul Repede, poate nu la fel de spectaculos ca in Madeira
https://www.laurafrunza.com/2021/07/12/itinerariu-vacanta-activa-padurea-craiului/?utm_source=feedly&utm_medium=rss&utm_campaign=itinerariu-vacanta-activa-padurea-craiului
Ooooo, ce experiența faina! Ma bucur tare mult pt voi!
Am citit cu lacrimi in ochi, parca traind alaturi de voi experienta. Visez la ziua cand piticul, acum de doar 1 an si 3 luni, va creste si vom putea face aceleasi activitati impreuna. Asa tare imi doresc sa putem explora lumea impreuna, dar stiu ca mai e asa muult pana departe. Pana atunci ma bucur alaturi de tine, de experientele voastre.
Nu le grăbi, caută activități specifice vârstei și bucură-te de ele. Timpul trece incredibil.
Wow, o multime de poze! Ma bucur pentru voi, pare super tare aventura, intr-adevar!
Noi am fost anul trecut, ne-am super-distrat! Copii mei aveau 3 și 5 ani, așa că au stat cu mine pe ,,uscat” dar tatăl lor s-a dus! Apoi a rămas el cu copii și m-am băgat eu! A fost super! Poate mai mergem anul ăsta, dacă am timp!
[…] Locul 2: Canyoning (am scris în detaliu despre această experiență aici) […]