Înțepătura de albină, un incident minor transformat într-un coșmar

Joi după-amiază, pe Ivan l-a înțepat o albină de degetul mijlociu de la mâna stângă. Nu a văzut-o și s-a sprijinit pe ea, iar ea s-a apărat și l-a înțepat. Nu era o zonă cu multe albine, nu ne așteptam să se întâmple nimic de genul ăsta.

În trecut a mai fost înțepat de două ori de viespi (o dată în Zakynthos, a călcat pe viespe pe plajă, avea un an, a doua oară în Skiathos, s-a așezat pe ea pe șezlong, avea trei ani), în afară de durere locală nu a avut reacții sau urmări serioase. De data asta însă, totul s-a transformat într-un vis urât. Urmează mai jos poze care s-ar putea să nu vă placă, dacă nu sunteți tari de stomac, vă recomand să nu le priviți.

El are reacții alergice la unele înțepături de țânțari, se umflă, se înroșește, blândele fac bășici uneori, alteori nu are nicio reacție. Încercăm să-l protejăm cu soluții repelente cât mai sănătoase, dar anul acesta au fost enorm de mulți țânțari în București și a fost pișcat des, oricât am încercat să-l ferim. Îl tratez cu loțiuni locale cu cortizon (la indicația dermatologului, desigur), de obicei umflăturile trec peste noapte.

Imediat după ce a fost înțepat de albină, a plâns foarte tare, i-am scos acul și sacul cu venin, nu m-a lăsat să pun gheață. Peste o jumătate de oră s-a liniștit, mâna arăta normal, nicio umflătură la nivelul ochilor, buzelor, respira normal, stare generală foarte bună, s-a dus înapoi la joacă.

Peste noapte a făcut febră peste 39, iar dimineață mâna îi era dublă, la fel și degetele, roșii și fierbinți.

Am luat legătura imediat cu pediatra noastră (tocmai plecase și ea în vacanță), i-am trimis poze, ne-a recomandat antibiotic urgent, antiinflamator și antialergic pe gură, mâna era clar infectată (streptococ sau stafilococ, nu vom ști niciodată ce anume), plus reacție alergică puternică.

Ivan plângea foarte tare, mâna îl durea, îl ustura și îl mânca, nu o putea mișca.

I-am dat imediat antibiotic, antialergic și antiinflamator, iar local am pus la fiecare cinci minute rivanol rece pe comprese lăsate alternativ la congelator. Seara era mai rău, nu înceta să plângă, degetele începuseră să se înnegrească, febră mare.

Am mers la urgențe (la Ponderas, mi-a fost frică să merg la stat, mereu îmi e frică să merg la stat), dar timpul de așteptare era uriaș (înțeleg că e plin de tot felul de gripe și viroze de toamnă iarnă, plus cele obișnuite vara), Ivan nu putea sta nici în picioare, nici culcat, nu voia în brațe, striga de durere), am decis să mergem acasă.

Între timp pe degete îi apăruseră bășici care-l usturau, mâna continua să se umfle. Se vedeau petele roșii vișinii provocate de venin în mână.

Ne-am sfătuit cu pediatra, care a ținut legătura și cu un medic chirurg, am decis să încercăm să stăm acasă peste noapte.

Am continuat cu cremă cu cortizon și toate siropurile. Peste noapte nu a mai făcut febră, dar a plâns mult de durere.

A doua zi de dimineață am mers la dermatologie, mâna nu era mai bine, dar nici mai rău. Medicul ne-a confirmat că e bun tratamentul și ne-a recomandat să mergem la spital pentru injecții cu dexametazonă dacă în 24 de ore nu avem deloc progres.

A urmat o zi ceva mai bună, dar mâna nu părea deloc mai bine. Dureri mari, roșeață, bășici.

În noaptea următoare, umflătura a scăzut cu 2 mm (știm pentru că omul a măsurat-o cu șublerul, dont ask). 🙂

În ziua următoare a mai scăzut umflătura la nivelul degetelor, a scăzut și durerea, dar tot nu poate folosi mâna.

În ziua a patra, încă 2 mm mai puțin în grosimea palmei, tot e dublă față de cealaltă. Degetele sunt mai mobile, dar încă doare, ustură și nu o poate folosi, dar nu mai e roșie și nu mai pulsează.

Continuăm cu toate siropurile și crema locală.

Urmează să se spargă bășicile, trebuie dezinfectate, sper să se dezumfle tot mai mult și să poată folosi mâna din nou.

Băiețelul are momente de veselie, e bucuros că răul cel mai rău a trecut, dar și momentele de furie, a acumulat multă frustrare și oboseală, durerile au fost oribile.

A colaborat bine la tratamente, i-am dat antibioticul sub formă de cocktail cu sirop de soc și multă gheață și apă, antialergicul urmat de felii de fructe, am citit mult, ne-am jucat, am făcut ce-am putut să transformăm experiența asta în una suportabilă, dar a fost oribil. Vindecarea o să mai dureze probabil încă niște zile…

Am întrebat ce putem face să evităm situațiile astea.

Ni s-a spus că putem folosi repelente, dar albinele nu prea răspund la ele și dacă exagerăm cu uzul lor, copilul poate dezvolta alergie și la ele, caz în care nu știu zău ce o să mai facem. În caz de înțepătură, imediat administrat antialergic și sperat că data viitoare va fi mai bine.

Eu vă recomand să țineți legătura cu un medic de încredere în caz că observați astfel de reacții după înțepături, nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost pentru Ivan dacă NU i-am fi dat imediat antibiotic și antialergic.

De asemenea, putem să ne învățăm copiii să fie atenți la viespi și albine, să se uite bine pe unde calcă, unde pun mâinile, e foarte posibil să nu fie complicații în caz că sunt înțepați, dar și dacă se întâmplă în vreo vacanță, nu ai acces la medic, la medicamente… poate fi complicat.

Sper să nu treceți prin asta.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

50 comentarii

  1. Of este ingrozitor ce ati patit.
    Si mie imi este extrem de frica de viespi si albine.
    Il puteti testa pentru alergie? Poate trebuie sa aveti un epipen cu voi (sunt greu de gasit in romania insa din cate stiu)?

    • Imi pare rau de asa probleme!!! Imi pot imagina din proprie experienta prin ce a trecut …. pentru un copil e mult mai greu de suportat.
      Pe mine m-au intepat vreo 15-20 albine in picioare, prin pantaloni lungi, si exceptand durerea aproape insuportabila si mancarimile, mi s-au umflat picioarele enorm, vreo saptamana abia am umblat. Noi avem stupina si am fost foarte des intepata de albine, inclusiv in cap, dar niciodata nu am avut asa reactie urata ca atunci cand m-au intepat multe albine deodata, cel mult ma durea intepatura 10 minute.
      Sanatate si zile fara intepaturi!!!!

    • Bună, Kat,

      Din experienta, știu ca se găsește epipen la o mare parte din farmaciile din România, însă trebuie reteta de la medic pentru acesta. Sunt o persoana care suferă de alergii și am avut noroc de o doamna doctor (dr. Antonie Antonia- eu am găsit.o pe dansa la Regina Maria) care mi.a spus sa am epipenul în permanenta cu mine, oriunde voi merge, dar și ce pastile sa iau ca măsură de prim ajutor în cazul unor reacții mai puternice.

    • Dragelor, Epipen este la noi in farmacii…eu il am achiziționat din Iași. Si strîngă cu hemisuccinat e buna….offff…mare grija cand pleci cu copiii! Recuperare rapida si multa sanatate pustiului!

  2. Te-as sfatui sa intepi bulele cu un ac steril (in 2 puncte) si sa evacuezi lichidul fara sa indepartezi pielea. Ajuta inclusiv la calmarea durerii. Si dexa aia nu e deloc o idee rea. Sau un pic de prednison oral. Si pe termen scurt nu prea ai de ce sa te temi de reactiile sec ale cortizonului. Sau macar Dermovate crema local 1-2/zi. Pe masura ce se va calma si se va dezumfla, asteapta-te sa se exfolieze pielea pe zona afectata. Succes!

    • Pe viitor puneți pământ umed pe zona intepata atunci pe loc. Ajuta foarte mult la reducerea inflamației pana se ajunge la medic/tratament adecvat.Eu am fist intepata la subraț,eram pe deal și timpul pana la spital era crucial.Familia cu care eram a avut prezenta se spirit și a pus repede pământ umed pe locul înțepat.A rdeys mult inflamația și durerea.

    • Doamne ferește, asemenea comentarii nu ar trebui aprobate! Pământ pe o zona lezata? Sa fie bonus și un tetanos, dacă tot facem o treaba.

  3. Oh, imi pare rau ca treceti prin asta, dar sa stii ca spitalele de stat nu sunt Bau-bau. Noi am fost de curand la Marie Curie, cu Andy, pentru o intepatura de tantar care a lasat o mica galma cu lichid sub piele (o sa povestesc in curand dupa ce se va termina povestea). Am gasit personal foarte amabil si foarte atent, nu pot sa spun ca am asteptam mult, dar nici nu era urgenta. I-au facut analize de sange, ecografie destul de repede si acum e sub tratament. Sper sa nu mai aveti nevoie de mers la spital, dar voiam sa iti spun ca poti sa incerci cu incredere, s-au schimbat din ferciire unele lucruri in bine. Recuperare usoara lui Ivan!

    • Buna,
      Ma alatur si eu feedback-ului despre Marie Curie. Am avut numai experiente placute la ei, atat in urgenta cat si la spitalizare (chirurgie).
      Cat despre intepaturile astea de albina, nu m-as fi gandit vreodata ca ar putea avea o reactie atat de urata! Multumim ca ai impartasit si multa sanatate! :*:*

    • Buna!
      Fetita noastra a facut soc anafilactic de la albine
      Am fost la alergolog si am inceput vaccinurile pt desensibilizare la veninul de albine.
      Dureaza 3 ani desensibilizarea.
      Avem si trusa de urgenta cu 2 seringi Epipen Aerius si Dexametazona

    • Ma alatur celor care iti spun sa nu iti fie teama sa mergi „la stat” in caz de urgente majore… Aveam si eu teama asta, dar sunt foarte multumita de felul in care am fost tratati la Marie Curie (de 2 ori) si Gr Alexandrescu (o data).
      De altfel, de doua ori am ajuns acolo pt ca cei de la spitalele private la care ne-am prezentat cu copilul la camera de garda ne-au trimis, spunandu-ne ca nu sunt echipati pentru situatii cu adevarat grave (slava Domnului, pana la urma in cazul nostru s-au dovedit niste urgente minore).
      Dincolo de conditiile strict materiale, care sunt cum sunt, am avut parte de fiecare data de personal foarte dedicat si atent, de la medici la infirmiere, care in plus isi faceau si timp sa ajute copiii sa se simta in largul lor.
      Inchei urandu-ti (si dorindu-mi si mie) sa nu mai fie nevoie pe viitor.

  4. Acest tip de alergii – la albine, viespi -sunt, din ce am aflat pe propria piele, aditive. In sensul ca la fiecare muscatura, data fiind acumularea anterioara de venin, efectul este mai puternic. Eu am patit ceva similar in urma cu cativa ani, am avut piciorul butuc vreo 10 zile. Dupa am umblat in geanta ani de zile cu „kit de urgenta”, 4 pastile antihistaminic, antiinflamator… nu mai stiu ce. Riscul major este la intepaturile la nivelul fetei, deci mare grija si la voi. Recomandarea medicului era ca daca se intampla, direct la spital ptr. a preveni asfixierea. Multa sanatate si curaj lui Ivan, precum si felicitari pentru cooperarea la tratament!

    • @Anca De ce intepaturile la fata sunt mai periculoase? Copiii mei au fost muscati de viespii prima data.ce pot sa fac sa fiu pregatita daca se mai intampla?

  5. Buna! Nu stiu daca ajuta, dar pt ca in Grecia a fost plin de albine, noi am cumparat de la Urgo o solutie ce se aplica local si e special pentru intepaturi de insecte. E o sticluta mica, cu aplicator tip pensula si gelul respectiv face o pelicula pe piele si calmeaza la nivel local, plus antialergic obligatoriu ?

  6. Suntem apicultori, eu nu am mai luat un ac de ceva vreme, sotul in schimb la greu. El e imun deja, copilul pana acum nu a avut ghinionul sa fie intepat, cu toate ca stupii sunt in aceiasi curte. Un sfat practic pentru cei ce trec prin asta, candscoateti acul albinutei, nu prindeti ,,penseta” de el, ca invariabil o sa ,,goliti” saculetul cu venin si o sa fie rau, mult mai rau decat daca lasati acul la locul lui. Sotul care e imun la venin daca nu isi scoate acul corect va avea cate o reactie locala, cam atat de mult se poate inrautatii situatia. Incercati pe cat posibil sa smulgeti acul fara sa apasati de saculet, de obicei noi zgariem acul jos. Imi pare extraordinar de rau ca ati trecut prin asta, e cumplita durerea (eu mai am rar reactii locale severe atunci cand ma mai inteapa cate una), e cumplit sa iti vezi copilul trecand prin asta. Va doresc sanatate si recuperare rapida.

  7. Si eu sunt alergica la intepatura de albine, si cand am avut primele reactii nu stia nimeni in Romania de alergii. Va recomand si eu sa luati legatura cu un alergolog, odata ce a avut reactia asta trebuie testat si probabil va trebui sa aveti epipen la voi tot timpul. Cea mai interesanta analogie la alergii care mi-a fost oferita e ca sistemul imunitar e ca o galeata la care adaugi picaturi, nu stii niciodata a cata picatura va face galeata sa dea pe dinafara si sa declanseze o reactie alergica severa. Sanatate multa va doresc!

  8. Ioana, doamne, imi pare nespus de rau pentru patanie! Transmite-i lui Ivan ca e teribil de curajos si puternic!

    Voiam sa las o idee pentru reactiile la intepaturile de tantari. Si Sima face alergie, a avut si basici. In ultimii 2 ani am folosit unguent local cu antihistaminic – Dermodrin, si nu a mai fost nevoie de cel cu Cortizon. Nici nu a mai facut basici. Calmeaza si vindeca mai bine decat orice am incercat.

    Pe ea o ciupesc uneori cu tot cu Autan (si repelent mai puternic nu cred ca exista). Efectiv sunt niste specii de tantari monstri 🙁

    Multa sanatate, pentru toti!

    • Confirm cele spuse despre Dermodrin si, totodata, si despre gelul repelent de la Parasites. Sunt produse care o ajuta pe fetita mea, in cazul intepaturilor de insecte.
      Multa-multa sanatate lui Ivan! ?

  9. Sunt inerente accidentele cu insecte. Imaginati-va dacă înțepătura era în zona feței, gâtului, oricând poți fi pe traseul lor de zbor al albinelor.
    Nu e obligatoriu sa se manifeste la fel la ambele tipuri de venin.
    Urmatoare manifestare va fi mai grava pana la șoc anafilactic, va spun din experiență, deci, nu trebuie să-și permită absența unui hemisuccinat de hidrocortizon intramuscular pana ce ajunge la o asistenta care sa-i administreze cel intravenos (tot din trusa personala de urgenta), plus sirop-administrare orala. Cu pozele de mai sus, nici alergologul nu risca un test, poate doar dacă e intr-un spital bine dotat. Este bine sa fie învățat (nu am fost atenta la vârsta) să-și administreze singur intramuscular pentru ca e chestiune de 3-5 minute pana la șoc, de asta se impune sa fie la purtător trusa.

    • e bine ca nu ne sperii :-))
      eu ziceam ca am exagerat cu ingrijorarea cand mi-am pus problema daca exista sau nu risc de necroza, avand in vedere ca mana s-a invinetit … :-))

    • Nu stiu daca neaparat urmatoarea va fi foarte grava.
      Ai.mei.parinti au stupi si am fost frecvent intepata de albini……doar se umfla foarte.mult. intr-o vara fiind in alta tara m-a intepat una in cap, imediat au inceput sa apara bubite rosii.pe corp, incepusem sa respir greu, mainile si picioarele incepeau sa nu mai raspunda, foarte cald. Am.ajuns la.urgente si mi-au injectat ceva, imediat mi-a trecut
      Am.crezut si eu ca voi fi alérgica ulterior dar m-au mai.intepat iar niste albine la parinti si nu am avut nimic

  10. Nu a recomandat medicul epipen la purtător, de acum încolo? Dacă a fost reacție alergică, următoarea va fi mai gravă. De albine chiar nu te poți feri, este esențial ca școala și orice supraveghetor al copilului sa fie informat despre riscurile ce pot sa apara. Mie imi este extrem de teama de înțepătura de Albina, ele săracele nu au vreo vina dar din păcate pot fi grave. Eu nu as fi putut sta acasa cu copilul așa, trebuie tărie mare sau nu stiu, poate lipsa unor imagini de cazuri medicale nasoale. Eram la spital de stat sau de oricare imediat, iar la spitalul privat nu înțeleg de ce nu ati avut prioritate, reacțiile acestea sunt urgentă totusi( măcar evaluate de urgentă trebuie, eu zic ca ati fost la putini pași de ceva foarte grav).

    • O sa facem analizele de alergie si apoi vedem daca e cazul de Epipen, am fost deja la alergolog si asta a fost si verdictul ei. Ma sperie la fel de tare ideea de a administra copilului adrenalina, sincer, fara sa fie de fapt nevoie… Stiu ca e salvator, dar si sa-l dai degeaba mi se pare extrem de periculos.

    • Uite, de asta e nevoie de sfatul unui medic competent. Fiindcă părinții sunt emotivi și se sperie, așa, din oficiu. De spitale, de diferite tratamente, de vaccin. O doza de adrenalina făcută degeaba nu are absolut niciun efect negativ, tocmai de aceea se recomanda in orice suspiciune, cât de mică, de reacție alergică. De aceea in țările civilizate copiii, cât de mici, au pe mâna epipenul și stiu sa își administreze chiar înainte de a apărea reacția, dacă expunerea a fost certa și cu risc.
      Intamplator am găsit acest articol postat in alte părți, grupuri inclusiv pe teme medicale, și reiau ce am spus: nu e ok partea cu frica de spitalele de stat. Scris public. Înțeleg bine ca exista alte resurse, ca medicul pediatru este ff bun ( stiu cine este și jos pălăria ),ca medic chirurg care presupun ca la fel de bun, ca sunt alte resurse și alte asumări. Dar majoritatea mamelor ce citesc nu au acces la așa ceva, nu stiu exact discuțiile și riscurile asumate ( sau nu), ele rețin ca o mama dedicata, inteligenta, cu resurse financiare suficient de mari și oarecum chiar figura publica, fuge de spital de stat când copilul are ceva grav- deci ce șanse avem noi, astea mai simple, la stat? Daca și ei ii e frica și prefera sa își trateze puiul acasa? Majoritatea nu au la îndemâna decât un spital de stat, de multe ori cu un singur pediatru și un singur chirurg. Poate nici măcar atât, dar aia e, e viața copilului tău, integritatea sa fizica, datoria este sa apelezi la toate resursele medicale existente. Medic care sa vadă ( in fata sa, nu pe telefon) care este problema și care sa își asume recomandările ulterioare. Pentru antibiotic este nevoie de rețeta, de exemplu, fiind stare de alerta încă merge telemedicina legal vorbind, dar jn vremuri normale cum ar putea o mama sa asigure tratament? Așadar: se intampla așa ceva, mers la medic. Alta varianta nu exista.

    • Ca sa corectez puțin, se recomanda adrenalina in suspiciune de reacție alergică gravă care poate evolua spre șoc, nu in orice bubiță care mănâncă puțin. E vorba de istoric și șansele de a dezvolta un șoc, este foarte prudent cum faceți voi ( analize inițial etc) dar iarăși, nu as vrea ca cineva sa înțeleagă ca se poate intampla ceva de la adrenalina și sa o refuze, când medicul clar recomanda asta. Oricum epipen se da doar cu rețeta, adrenalina la fel, nu e ca și cum poți avea fiole întregi prin casa.

    • Lumea recomanda pe FB epipen, cu link si etc. Din pacate nu toata lumea e responsabila, si te asigur ca se poate face rost de epipen si fara reteta.

    • Administrarea epipenului NU este periculoasa. DAR nu este un tratament ci doar o masura de urgenta, menita sa asigure supravietuirea copilului pana ajunge salvarea sau pana ajunge la urgenta (fiecare injectie asigura 10 minute). Din pacate am mai multa experienta decat mi-as dori in acest sens si as dori sa subliniez ca epipenul nu e tratament pentru reactie alergica severa ci doar masura de prim ajutor. Dealtfel, efectul epipenului trece relativ repede si reactia alergica revine in forta (de asta se face si a doua injectie, si e critic sa ajungi cu pacientul in urgenta sau in salvarea echipata pentru asa ceva in maxim 20 de minute).
      Fiecare pacient cu alergii are un plan de actiune recomandat de doctor pe baza analizelor. Pentru copii se recomanda si analize de sange si prick test pe piele (si prevaleaza cel pe piele). Baietelul meu are o alergie alimentara extrem de severa si protocolul in cazul lui e ca in caz de ingestie confirmata sa ii administram epipen si sa chemam salvarea imediat, inainte sa apara orice simptom. Practic prima oara cand am respectat protocolul am avut senzatia ca i-l fac degeaba… (un sfert de ora mai tarziu s-a demonstrat ca n-a fost deloc degeaba). Avem prieteni cu copii alergici la acelasi aliment, care merg la acelasi alergolog dar au alte protocoale , fiecare caz e diferit…
      Interesant in cazul nostru e ca recomandarile primite de la o doamna doctor altfel foarte renumita au fost aberante. Nu locuim in tara si doctorii de aici au avut o cu totul alta opinie. Pe baza analizelor la sange doamna doctor din Bucuresti mi-a recomandat sa ii scot din alimentatie copilului de 18 luni o lista lunga de alimente (lactate, ou, peste, gluten, nuci de toate felurile, alune, rosii, telina, susan si nu mai stiu care mai erau… cumplit, nici nu stiam ce sa mancam – alaptam si eram si eu pe dieta copilului). Si i-a prescris un antialergic oral comun la nevoie. Dupa doua luni m-am intors in SUA unde doctorul s-a uitat pe aceleasi analize si m-a trimis acasa sa-i dau copilului de toate in afara de alune si peste… cu prescriptie de epipenul cu protocolul mentionat. A avut dreptate, au trecut 5 ani de atunci deci suficient timp sa pot trage o concluzie cine a avut dreptate si cine a batut campii. Copilul nu este alergic la majoritatea alimentelor enumerate, le mananca de ani de zile fara probleme. Si e alergic anafilactic la alune si epipenul i-a salvat viata de doua ori. Carevasazica draga printesa, recomand calduros sa discuti cu cel putin 2 alergologi. (ca paranteza, repelentii nu prea isi fac treaba decat in prevenirea intepaturilor “de hranire”; cele de albine, viespi samd sunt intepaturi de aparare, repelentul nu le opreste ; baietelul meu merge de 3 veri la o tabara de zi in padure; e plin de capuse si de tantari si repelentul face treaba buna, n-a avut nici o problema cu tantarii – dar a bifat cateva intepaturi de viespe/ albina; din fericire pare sa nu fie alergic la ele..).
      Multa sanatate.

    • Multumesc pentru detalii, sper sa fiti bine, mi se pare atat de greu pentru parinti sa treaca prin asa ceva cu copilul lor, soc anafilactic, ma sperie foarte tare!

      Am mers deja la un alergolog, vom face analize si vom cere si a doua parere.

      Sanatate tuturor!

  11. Buna,

    Nu stiu daca v-ati gandit sa le faceti ambilor copii si voua (parintilor) analiza de sange IGE specific venin de albina (si cea pentru venin de viespe, daca considerati necesar). E 105 lei la Regina Maria si arata gradul de alergie la venin, in functie de rezultatul masurat din sange.

    Eu mi-am facut analiza pentru ca nu m-a intepat pana acum o albina (30 ani) si , pentru ca am istoric alergic nasol, am vrut sa fiu pregatita. Rezultatul mi-a aratat ca nu organismul meu nu are o reactie semnificativ alergica la veninul de albine.

    Multa sanatate micutului!

    • O sa facem peste cateva zile, sa ii iasa din sistem tratamentul actual.

  12. Nu e obligatoriu sa fie mai rau in viitor. Baiatul meu avea 5 ani cand a fost intepat de o albina chiar intre ochi. In cateva ore capul pui si simplu i s a dublat. A facut edem Quik sau asa ceva. Cortizon intravenos, etc.
    Ulterior l am tratat homeopat la clinica Naturalia, in sensul in care a fost testat la diversi alergeni si a primit un tratament personalizat pt desensibilizare. Traia dna Dr Chirila Maria, fie i drumul luminat. Astazi munca este continuata de sot si de una din fiice. Va recomand cu toata inima, la noi a functionat perfect, reactia la intepaturile care au avut loc dupa, a fost normala.

  13. Bună! Eu, dar sunt adult, dacă sunt înțepată de albine, ma frec cu frunze de pătrunjel. Iar pentru bubițele de care vorbești poți încerca și Mumio (simplă sau cel mult în combinație cu propolisul și care se găsește la orice farmacie) care grăbește vindecarea rănilor/taieturilor (este mâna mea dreaptă înaceste cazuri).

  14. Remediul homeopat Apis , care este facut exact din albina, ar fi ajutat rapid si nu ati fi trecut prin tot acest cosmar, in plus evitati intoxicarea cu toate substantele de sinteza din siropuri, cortizin etc. Trebuie avut in permanenta la indemana,daca va stiti alergic. Apis te scoate si din soc anafilactic. HOMEOPATIA fece minuni! Sanatate!

    • Andrada, nu exista remediu homeopat care sa „te scoata din soc anafilactic”, serios. La acest articol sunt multi parinti care citesc si cred ca e important, macar cand e o problema asa de serioasa, sa incetam cu asemenea idei periculoase. Una e sa crezi in homeopatie pentru un cos pe degetul mic (tot imaginatie bogata se cheama, dar macar nu e asa grav) si alta e sa sustii ca un remediu homeopatic 1. ajuta rapid (cam in contradictie cu principiile generale ale homeopatiei, daca ar exista asa ceva 🙂 ) 2. „te scoate din soc anafilactic” si 3. evita intoxicarea cu toate substantele de sinteza din siropuri, cortizon. Serios, hai sa ne gandim un pic!
      Substantele alea care „te intoxica” si sunt „de sinteza” (apropo, si homeopatia tot o sinteza e, dar nu se potriveste cu marketingul, stiu!) sunt extra-mega-testate si sunt si sigure si eficiente. HOMEOPATIA inca nu a furnizat aceste date, deci, inainte de a recomanda asa ceva cu certitudinea ca nu ar fi trecut prin acest cosmar cred ca trebuie sa te gandesti macar de 2-3 ori, daca poti. Exista, din pacate, parinti care chiar cred asemenea basme si sa vezi atunci cosmar…
      P.s. Pana si in gluma de prospect a acestui produs (nu e prospect adevarat, desigur, cum ar putea fi?) scrie ca se recomanda pentru reactiile alegice locale. Una e sa folosesti ceva, doar doar te loveste placebo si te simti mai bine si cu totul altceva e sa sustii ca e un remediu pentru socul anafilactic. Socul anafilactic este o urgenta majora si foarte serioasa (redundant, stiu, dar poate poate se intelege), care din pacate uneori nu se rezolva nici in terapie intensiva cu toata tehnologia medicala de care se dispune in anul 2021. Ce trebuie facut in cazul unei suspiciuni de soc anafilactic este mers de urgenta la urgenta 🙂 sau sunat la 112. Nu umblat cu cai verzi de apis pe pereti.

    • Homeopatia face minuni, dar intr-o perioada mare de timp. Homeopatia e blanda, tocmai pentru ca substantele din plante, produse apicole etc sunt in doze mici si actioneaza bland, in timp. Cand ai o urgenta medicala, te duci la doctor.

  15. Buna, imi pare tare rau ca ati trecut prin asta.
    Tatal meu a fost apicultor, am trait si eu cu albinele in curte si m-au intepat doar de 2 ori in toata copilaria, o data cand am calcat in iarba pe o albina si o data cand am bagat nasul in stupi, de curioziate. Nu prea te ataca dar sunt situatii in care nu le vezi
    Pt ca fetita mea are multe alergii ( din fericire pare ca nu si la insecte) ci la multe alimente si alergeni inhalatori, am citit ce sa fac sa o protejez totusi si de intepaturi Am citit ca sunt atrase de haine care au culori de flori asa ca incerc sa nu o imbrac ca o gradina, nu mancam fructe in aer liber vara in zona unde sunt albine si daca e musai sa manance, se spala imediat pe maini si pe fata. De asemenea nu folosim creme cu miros de flori ( cu exceptia celor care sunt repelente) vara, pe noi pt ca atragem albinele. Ma gandesc ca a fost acolo ceva atractiv pt albina, fie cea dulce, fie un rest de crema. Multa sanatate!

  16. Buna, Ioana!
    Am pățit și eu cu fetița cea mijlocie o înțepătura de albină.
    Avea vreo 3 ani și eram la mare la Nisipurile de Aur.
    Dar în momentul în care a înțepat-o am mers direct la medicul hotelului.
    Consultația a fost 125 leva (250 de lei), asta pentru că nu aveam asigurare medicală (dacă am fi avut nu costa nimic – ei lucrau cu Aliantz-pe care îi avem și noi și au asigurări de 7 zile pentru toată familia și nu era foarte scumpă).
    De atunci nici nu mai plec fără asigurare medicală.

    Medicul ne-a prescris tot așa antiinflamator și fenstil, precum și ceva pentru febră.
    Pe toate i le-am dat de când s-a întâmplat incidentul pentru că nu știam cum va reacționa, deși nu avea alergii.

    Nu s-a întâmplat nimic, dar 5 zile tot am ținut-o sub observație și am aplicat fenistil(fără de care nu plec în geantă).

    Sănătate multă micuțului.
    O zi cât se poate de liniștită. ?

  17. Imi pare rau ca ati trecut prin așa ceva. Poate ai făcut asta sau poate nu, dar am să spun ce fac eu când mă înțeapă o albină (mi s-a întâmplat rar ce e drept, maxim de 3-4 ori). Acul îl îndepărtez cu grijă să nu golesc conținutul sacului cu venin în piele, deci nu apucat de ce rămas din el ci, cum zicea cineva mai sus, cu un ac de cusut și apoi stoarsă pielea ca să sângereze să iasă și veninul care a intrat sau cât de mult din el. Asta știu de la bunica mea, de când am pățit primele înțepături. Cât mai repede posibil, până nu se răspândește în circulație prea tare. Și cred că ar mai fi ajutat pentru înegrirea mâinii un unguent aplicat local cu heparină, care este anticoagulant. Combinate cu ce au mai recomandat și doctorii, nu înlocuite cu tratamentul lor. Multă sănătate și refacere grabnică îi dorim!

  18. Buna, prințesa urbană 🙂 Va doresc multă sănătate si putere lui Ivan. Sunt f recunoscătoare pentru ca împărtășești cu noi astfel de informații, sunt f utile.
    Locuiesc in București, voi deveni mama in curând și caut un medic pediatru. Crezi ca ai putea sa ne spui numele medicului tău?

    Mulțumesc frumos,
    Anda

    • Irina Costache se numeste, o gasesti la Regina Maria (dar e foarte aglomerata, pentru ca e foarte buna).

  19. Am pățit și noi anul asta în Thassos… Știam ca sunt multe albine, foloseam spray repellent cu uleiuri esențiale, dar băiatul de 8 ani a fost înțepat la piscina..tot în deget – inelarul de la mana dreapta.. Era a treia înțepături in cei 8 ani si reacția alergica a apărut imediat – durere la locul înțepăturii, degetul umflat… Nu aveam creme cu cortizon la noi…. Am dat cu uleiuri esențiale (melaleuca, tămâie, lemon, lavanda), dar nimic nu părea sa meargă…. Google spunea ca sunt reacții normale după intepatura și sa fim atenți la semnele de înrăutățire a stării copilului…. Zis și făcut…. A doua zi…. Toată palmă era umflata, mobilitate cam 70%, de folosit….cam 50%….nu era roșie, nu durea mana, nu era fierbinte…. Am mai pus gheata și fenistil…. Nu părea sa facă nimic. A treia zi am mers la dispensar și după consult am plecat cu prognoza bună, nu era nimic grav, dar și cu sirop antihistaminic și crema cu cortizon…. Am luat imediat medicamentele, le-am administrat și încă de seara au început sa apară rezultatele….. Noi am avut noroc și de data asta a fost ușor….. Dar…. Nu știu ce vom face și cum va reacționa organismul data viitoare…. Am înțeles ca primele 2 – 3 înțepături sunt cu reacții mai slabe pentru ca organismul înca nu recunoaște veninul și nu reacționează puternic….. Dar mai departe pot apărea diverse complicații 🙁 speram sa nu fim nevoiți sa trecem vreodata prin ele…..
    Multă sănătate lui Ivan și sa treacă cât mai ușor peste acest episod!

    • As prefera sa nu precizez, cred ca doar medicii pot recomanda astfel de tratamente.

  20. Îmi pare tare rău că Ivan a trecut prin asa ceva. Eu n-aș fi rezistat psihic sa îl tratez „acasă” (știu ca ai luat legătura cu dr, nu ai dat medicamente după ureche). În contextul asta… bănuiesc ca știi ca doctorii din privat, inclusiv Ponderas, fac gărzi la spitalele de stat, deci, care-i diferența…?

  21. Eu nu inteleg cum poti spune negru pe alb ca ti-a fosy frica sa mergi la stat, ca intotdeauna iti e frica sa mergi la stat. Situatia arata cum o descrii si alegi sa pleci acasa? Fix copiii nostri or sa suporte consecintele fricilor noastre.

  22. Articolul pune spitalul Ponderas într-o situație neplăcută – și asta pe nedrept. Nu rezultă de nicăieri din textul tău că ei au controlat copilul și v-au rugat să așteptați. Citind, eu mă gândeam că e un haos fără sistem de triere acolo. Nu spui decât într-un comentariu pe FB că au verificat copilul. Corect ar fi să incluzi precizarea în articol. Sănătate lui Ivan.

    • Ca sa clarific, NU a fost vazut de medic sau de asistenta, doar de persoana de la receptie, care mi-a cerut detalii si apoi, la telefon cu medicul nostru pediatru, au decis ca e de stat la coada la chirurgie, nu la pediatrie, si ca nu e urgenta majora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *