Bunătăți coapte cu unt, lapte și brânză (p)

Mai jos găsiți următoarele:

  • Cum fac să explic copiilor mei de ce colegii lor merg la McDo, iar noi nu mergem?
  • Trei rețete sănătoase pentru pachetul de la școală (chifle cu telemea, gogoși cu lapte la cuptor și brioșe cu iaurt)
  • Un concurs fain în cadrul căruia puteți câștiga un coș de produse Napolact Bio, să gătiți sănătos și gustos cu ele

E greu să concurăm cu toate minunile aromate, crocante și/sau pufoase din comerț, ambalate lucios și colorat, atât de dulci și atât de râvnite de copiii care primesc pachet de acasă sandviș sănătos cu salată, indiferent că vorbim despre pachetul pentru școală, gustarea din parc sau din excursie sau micul dejun.

Dacă aș avea un like pentru fiecare dată când copiii mei m-au întrebat de ce colegul X face (sau are Y) și ei nu (pe spețe de genul stat în scaun de mașină, alții nu, ei mereu da, Roblox alții da, ei nu, napolitane drept masă de prânz, ei nu, alții da, stat în parc până la miezul nopții, ei nu, alții da etc), aș avea audiența lui Kim Kardashian!

Am tras aer în piept de fiecare dată și le-am detaliat convingerile mele despre sănătate și siguranță, le-am spus iar că fiecare familie alege pentru membrii ei și fiecare om suportă consecințele faptelor lui, iar părinții decid și pentru copii, pentru că așa e legal, moral, practic și logic.

Ei înțeleg lucrurile astea și au încredere în deciziile mele, dar tot le e greu, știu asta, și mie îmi era greu la școală când alții își luau prăjituri cu ciocolată (pline de porcării, dar atât de gustoase), iar eu aveam bani doar de un covrig în pauza mare. Le ascult supărarea, apoi, când emoția grea a trecut, căutăm împreună soluții să primească și ei lucruri gustoase, dar care sunt și sănătoase, să împlinim și nevoia lor, dar și pe a mea.

Așa am ajuns la aceste variante de gustări după școală (ei primesc prânz acolo în pauza de masă), iar când merg să-i iau îi aștept mereu cu mâncare caldă, pusă în caserole, pe care o devorează în drum spre casă sau în parc.

Pe lângă felurile lor preferate de mâncare gătită, facem împreună și gogoși, chifle sărate și brioșe cu fructe pe care le aduc cu minte drept gustare de luat în parc, după școală, sau pe care le consumăm la micul dejun.

Chiflă cu unt, telemea și turmeric

M-am gândit să pun și aici rețetele, poate vă vor fi de folos. Gogoșile și chiflele se păstrează bine în pungi de hârtie, rămân moi câteva zile, sunt ușor de făcut și foarte simpatic de model de copii. Ai mei participă voluntar la tot procesul, de la cântărit ingrediente la amestecat aluat în robot, întins aluat și modelat, decorat, asortat cu măsline, iaurt sau sana când vine vorba de devorat.

Avantajul acestor preparate este că ele pot funcționa foarte bine și pentru copii mai mofturoși, care altfel nu vor să consume brânză, de exemplu, sau fructe. Aluaturile conțin lapte, ouă, telemea, zahăr puțin, iaurt sau chefir, sunt sănătoase, curate, puteți face o dată pentru mai multe zile, se pot și congela și consuma de două ori pe săptămână, în funcție de poftă și nevoi.

Cum spuneam la început, am folosit pentru aceste preparate lactate din gama Napolact Bio, în care avem mare încredere că sunt curate și care ne plac mult la gust! Laptele este colectat exclusiv de la ferme bio din Ardeal, prelucrat în cele mai bune condiții și livrat aproape de noi, în magazinele mici de cartier, dar și în toate lanțurile mari de hypermarketuri.

Idei pentru pachețelul pentru școală

Dacă cel mic nu primește prânz la școală, îi puteți oferi o chiflă cu telemea și nuci și un iaurt de băut. Sau două gogoși coapte și o sticlă de sana. Sunt savuroase împreună și țin de foame, plus nu conțin ingrediente nesănătoase.

Iată mai jos rețete pentru cele trei tipuri de preparate coapte pe care vi le recomandăm noi pentru pachețelul de la școală.

Chifle cu lapte, unt, telemea și condimente

Aveți nevoie de:

  • 500 gr de făină albă
  • un plic de drojdie uscată
  • un sfert de litru de lapte călduț (am folosit Napolact Bio integral)
  • jumătate de pachet de unt topit (tot Napolact Bio, varianta 82% grăsime)
  • un ou la temperatura camerei
  • 100 gr telemea uscată de vacă, oaie sau capră (am folosit telemea de vacă Napolact Bio)
  • Pentru aromat: cimbru, nuci, măsline tocate, turmeric, curry, smochine, semințe sau ce vreți voi
    Pentru decorat: chimen, mac, susan

Am amestecat drojdia cu făină, apoi am adăugat pe rând celelalte ingrediente și am frământat ușor până am obținut un aluat elastic și nelipicios, ca cel de cozonac.

Am pus castronul cu aluatul la crescut pe dulapul de deasupra aragazului, cu o folie și un ștergar deasupra. După o oră și-a dublat volumul.

Am mai amestecat puțin și împărțit aluatul în două: jumătate am amestecat cu ierburi, cealaltă cu turmeric și nuci coapte. Le-am dat forme de chifle, le-am pus în tavă, le-am crestat în multe forme și le-am mai lăsat 30 de minute la crescut.

Apoi le-am uns cu lapte și am presărat semințe deasupra.

Au stat la 180 de grade (căldură sus-jos) 35 de minute.

Chifle cu telemea

Ies pufoase, cu o crustă subțire, foarte gustoase!

Chiflele pot fi consumate ca atare, cu un iaurt sau un chefir, sau tăiate pe lungime și folosite ca suport de sandviș sau burger de casă.
Ah mă ia pofta, musai să mai fac!

Cele cu turmeric și nucă au ieșit spectaculoase!

Gogoși coapte cu unt, iaurt și scorțișoară

  • 350 gr. făină albă
  • un ou la temperatura camerei
  • 200 ml lapte cald (Napolact Bio, 3,5% grăsime)
  • 4-5 linguri de zahăr brun
  • 40 gr unt topit (Napolact Bio, 82% grăsime)
  • un plic drojdie uscată (7 gr)
  • coajă de lămâie bio

Pentru ornat:

  • o linguriță de lapte cald
  • o linguriță de scorțișoară de Ceylon amestecată cu puțin zahăr brun

Am amestecat ingredientele uscate, apoi pe rând am adăugat pe cele umede, am amestecat până am obținut un amestec elastic și lipicios. Am lăsat la crescut jumătate de oră.

Am mai frământat cu un pic de ulei aluatul, să nu mai fie lipicios, apoi am întins foi groase de jumătate de cm și am decupat forme de gogoși rotunde, inele și flori (pentru tehnica de realizare a florilor vă recomand acest clip, dați spre final, când le modelează). Ale noastre sunt neregulate pentru că așa le-au vrut copiii, nu au avut răbdare să le facă perfecte.

Le-am mai lăsat la crescut în tavă jumătate de oră, apoi le-am uns cu pensula cu lapte cald și le-am presărat cu amestecul de scorțișoară și zahăr, apoi le-am dat la cuptor 25 de minute, la 180 de grade.

Sunt delicioase călduțe, eu le-am devorat la cafea, copiii cu lapte cu cacao și a doua zi cu iaurt.

Gogoși cu lapte și unt la cuptor

Pot fi și umplute cu gem sau ciocolată, dacă vreți.

Brioșe cu iaurt, unt și fructe sau ciocolată amăruie

Brioșe cu iaurt și fructe

Se fac repede, sunt ușoare și sățioase și pot fi făcute cu ce aveți prin casă, când erau mai mici copiii le iubeau cu porumb și broccoli! Merg și dulci, și sărate!

Pentru cele din poză, am folosit o cană de afine proaspete, câteva zmeurici congelate și două cuburi de ciocolată amăruie fărâmițată.

Aveți nevoie de:

  • 250 gr. făină
  • jumătate de plic de praf de copt
  • un borcănel de iaurt normal (140 gr.) (eu am folosit varianta Natural de la Napolact Bio)
  • patru linguri de zahăr
  • un ou
  • 3 linguri ulei de cocos
  • 2 linguri lapte cald (integral, Napolact Bio)
  • Ingrediente pentru umplutură: bănuți de ciocolată, fructe, porumb etc

Puteți împărți la final aluatul în două sau trei castroane, să puneți umpluturi diferite.

Porția poate fi de 2-3 brioșe de copil. Merg cu ceai, cu lapte, iaurt, cafea, în pachetul de școală merg de minune cu sana sau chefir.

Sper că v-am inspirat! Poftă mare!

Bun, acum despre concurs să povestim, dacă tot v-am zăpăcit de cap cu poze și pofte.

Așadar, avem trei coșuri cu bunătăți Napolact Bio pentru trei familii pofticioase! Dacă doriți să câștigați unul, trebuie să postați în comentarii pe FB, AICI, la postarea de concurs, o rețetă pe care o faceți voi folosind măcar un ingredient Napolact Bio, cu sau fără poză, important e să fie rețeta completă, cu gramaje și toți pașii povestiți, să o putem folosi și noi. Vă rog, de asemenea, să dați un share public la voi pe profil acestei postări (condiție obligatorie). Pe 4 octombrie seara voi extrage cei trei câștigători, care vor primi acasă în câteva zile produsele Napolact Bio.

Baftăăăă! La concurs, dar mai ales la școală!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

17 comentarii

  1. Mi-e teama ca, la fel ca si mine (intelegeam explicatiile, cooperam, dar frustrarile se acumulau zilnic), cand vor iesi de sub aripa ta, vor da iama in toate chestiile alea pe care acum nu au voie sa le atinga. Eu stiu si inteleg ca tu speri ca ei sa stie si sa aleaga sanatos, sa stii ca nu o vor face.

    • Banuiesc ca vor avea o perioada cand vor da iama in toate alea (inevitabil, oricat de bine ti- ar fi, cand scapi de sub o anume autoritate, iti exersezi libertatea incercand si aia si aia si aia….iar aici nu ma refer numai la mancare), dar la fel de bine cred ca la un moment dat in viata lor, cand tumultul tineretii se va aseza, vor reveni la alegerile sanatoase si de aceea e bine ca s-au pus bazale in copilarie, vor avea astfel un reper.

    • Aceeași teamă m-a făcut și pe mine sa relaxez puțin regulile. Primii ani fetița nu a primit dulciuri procesate, dar o vedeam deși înțelegea, accepta explicațiile, o vedeam cat de greu e. De pe la 5 ani am schimbat(acum un an și jumătate) și deși în continuare coacem facem cat mai mult în casa sănătos curat, o data pe zi (nu dimineața, nu înainte de mese principale cu minim 1 ora) are voie să își aleagă un dulce din comert, o bomboana sau chiar un jeleu, o înghețată orice vrea ea doar cu măsură să fie, ceva micuț (daca alege croissant, ceva mai mare atunci împarte cu prietena ei, care are aceeași regulă de 1 dulce micuț pe zi). De unde până acum des întreba de ce nu are voie aia sau aia, acum nici nu mai observa cine ce are

    • Si eu am aceleasi framantari cand e vb de fiul meu si alegerile noastre sanatoase pentru el versus alegerile celorlalti din jur. Explicam, dicutam, oferim variante sanatoase, dar da, si eu sunt aproape sigura ca atunci cand va fi mai mare si va putea sa aleaga singur, nu va respecta intocmai si va consuma porcariile pe care acum nu le i le ofer niciodata.
      Dar stii ce Madalina? Pana la urma noi ca parinti ii oferim un start bun in viata, sanatos, cu explicatii si cu variante, daca el decide pentru el ca mai tarziu sa traiasca diferit, noi nu avem ce face.
      Poate ca va da iama in porcarii o perioada si se va satura…..who knows?!

      Cred totusi ca presiunea celor din jur nu trebuie sa ne faca sa ne simtim vinovati pt faptul ca le oferim copiiilor nostri ce e mai sanatos acum cat sunt in responsabilitatea noastra.

    • Copiii vor incerca multe pe masura ce cresc, vor incerca probabil si sa fumeze chestii, vor face si sex inainte ca eu sa consider ca e ok sa faca asta, or sa guste alcool, or sa sara de la inaltime prea mare, or sa manance porcarii, nu-mi fac iluzii ca vor spune NU la toate pentru ca eu le-am spus lor NU la ele, dar cred ca pe termen lung, ce invata acum despre valori, principii, decizii sanatoase, va ramane cu ei, dincolo de teribilism, pofte, experiente noi etc.

    • Nu cred ca funcționează așa, odată ce ți-ai format un anumit set de gusturi, e greu să le mai schimbi la maturitate, pur și simplu nu îți plac, sunt prea dulci, prea intense, prea false. La mine, cel puțin, așa a fost, in familie nu s-a cumpărat si nu s-a băut suc niciodată, nu il suport nici acum ca adult. Ciocolata a fost permisă, așadar consum si acum. Noi le formăm gusturile, vina noastră va fi dacă sunt obezi sau bolnavi ca adulți!

  2. Buna, Ioana! Îți urmăresc postările și blogul de aproape 4 ani. Admir faptul că reușești să faci în așa fel încât să ai mereu la îndemână pentru copii ceva preparat de tine (nu știu cum reușești). Eu sunt medic diabetolog-nutritionist și mi-ar dori să reușesc să fac asta mereu.
    Ce as mai comenta la rețetele tale pe care le-am incercat este un sfat: să încerci să mai înlocuiești o parte din unt cu ulei de măsline sau cu ulei de măsline și un ou in plus și să mai înlocuiești din faina alba cu faina integrala (daca nu îți place ce găsești integrala de grau pe piata este foarte buna la patiserie faina integrala de grau spelta, care se găsește și în varianta ok la preț; sau alac, numit și einkhorn, dar cred că este mai scump; in genere faina spelta este doar bio, pentru că grâul spelta este o cultură foarte rezistenta la dăunători). Vrem să învețe copiii noștri că grăsimile saturate nu sunt cele mai bune și că faina alba nu este așa sănătoasă cum este cea integrala.
    Sper că nu te deranjează că am pus acest comentariu exact la postarea cu Napolact. Și noi folosim produsele Napolact bio de multe ori, iar copilul meu chiar este mare fan (cred că etichetele și denumirea ii plac foarte mult, pe lângă gust).
    O să pun și eu o rețetă adaptata de mine la postarea ta, că exemplu.

    • Multumesc, am notat cu spelta!

      Faina integrala avem si folosim, de obicei o folosesc in amestec cu cea alba.

    • Nu contest sfaturile dvs. ca medic, dar la aluaturi untul e unt și cantitatea (sau proporția unt/făină) influențează clar rezultatul final, consistența foietajului, a blatului sau a aluatului rezultat. Scriu asta pentru ca dacă cineva mai puțin experiementat intr-ale coptului vă urmează sfatul, să nu aibă surpriza că nu i-a ieșit produsul așa cum se aștepta. Gustul probabil va fi tot bun, doar consistența nu.

    • @ Monia .. Foarte interesante sfaturile, multumim pentru ele. Asa cum spune Rox, la unele chestii, daca asa e reteta, asa o fac, numa’ dupa aia eventual experimentez, cu riscul de a busi rezultatele.

      Eu de pilda DETEST faina integrala si orice iese din ea. Ador tot ce e cu faina alba, fac paine de casa la 2 zile si, desi sotul tot cere si cu faina integrala sau tarate, il invit sa-si faca el 😀

      Am si eu piticii mei pe creier (cum ar fi facutul de Tiramisu cu rom si espresso, altfel refuz sa il fac.

      Ma bucur ca exista preocuparea asta spre mancare cat mai sanatoasa si oameni care sa recomande.

      Ioana, AZI fac briosele tale cu telemea, ca as trimite copilul cu ceva de genul la scoala. Nici nu discut ce aberatii se dau aici in SUA la scoala, ca imi ia o carte sa scriu.

      Fie-mea este sedusa si ea de balariile astea culinare la moda, dar stie si sa guste ceva facut de casa si de calitate. Sper in timp sa stie sa discearna cat de cat. Nu a mancat niciodata la Mac sau altele similare, pur si simplu pentru ca aici sunt atat de jegoase, incat ti se face scarba sa mergi inauntru. Sa nu zic ca, odata ce iti faci tu burgeri acasa, nu te mai poti atinge de porcariile alea ale lor.

      Vom vedea in viitor cum decurg lucrurile, nu ii putem tine intr-un borcan de sticla si nici nu e o idee buna. Dar sper si eu, la fel ca voi, doamnelor, sa ii invatam niste alegeri mai istete si sa ii echipam cat de cat pentru viitor 😉

  3. Cand ai baze sanatoase in copilarie, faci alegeri sanatoase dupa ce trece faza cu incercatul. Sigur, sunt o multime de exceptii si asa mai departe. Indiferent cum o sa evolueze Ivan si Sofia, mi se pare genial ca li s-a dat un start foarte sanatos in viata prin nutritie si sport. Mi se pare ca este genial cum fac Ioana si sotul ei. Ce sens are sa le dea voie la chestii procesate doar din frica ca oricum o vor face mai tarziu? Nicio decizie luata din frica nu este ok. Eu sunt adult care a scapat la prostii dupa ce am plecat la facultate (desi si acasa de exemplu mereu aveam mezeluri ieftine foarte procesate) si in rest doar mancare gatita in casa, despre care acum stiu ca este sanatoasa desi pe atunci ma mai frustram. Ideea este ca acum ma intorc la obiceiuri sanatoase, si nici mezeluri nu mananc. Mai scap si acum la prostii ca oameni suntem, dar ma bucur ca am avut un start sanatos in viata, caci am cu ce sa compar, pot sa aleg. Daca eram expusa la absolut tot ce este procesat de atunci, atunci normalul meu acela ar fi fost.

  4. Buna! Excelente retetele, as vrea sa le incerc si eu, dar fara unt pentru ca noua ne face rau. Oare cu ce cantitate de ulei l-am putea inlocui? Multumesc!

  5. chifle facem simple (mai nou face si fiica mea, traiasca tehnologia din bucatarie si Jamila blog) dar si asa, mergem 1-2 ori pe an la macdo. De data asta va m erge cu clasa asa ca inchid ochii, iar la kfc i-am promis ca mergem la iarna 🙂 -nu avem in oras asa ca scap usor,

  6. Gogosile si chiflele au iesit divine! Am stat cu ochii pe ele, caci le-am copt in cuptorul cu gaz, si am avut ceva emotii sa nu se arda. Dar s-au copt bine, iar eu le-am devorat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *