Recomandările medicului dermatolog pentru sănătatea pielii copiilor (interviu)

Ne stresăm cu multe lucruri legate de sănătatea copiilor, răceli, hrană, greutate, etape de dezvoltare pe care le bifează și dacă nu, de ce, de ceva vreme văd mulți părinți preocupați de viața emoționala a copiilor lor și asta e nemaipomenit! Eu una nu am oferit aceeași atenție și pielii copiilor, asta și pentru că nu au avut probleme deosebite. Am avut noroc să nu sufere de alergii, dermatite, micoze, da, au fost diverse boli clasice cu manifestări pe piele, zgârieturi, dar nimic care să ne trimită des la medic.

Sigur că am grijă la expunerea la soare, am reușit să-i feresc 100% de orice tip de arsură solară și stau cu ochii pe alunițele lor, au produse de igienă blânde, avem grija la ritualul de spălare, dar mai mult nu am făcut, și cred că am greșit, pentru că sunt lucruri care e important să fim atenți.

De exemplu, ce semne ne arată că e nevoie să mergem la dermatolog, dincolo de clasicele iritații, de exemplu?

E nevoie să scanăm alunițele copiilor, așa cum facem pentru noi?

Și cum pregătim copilul pentru vizita la dermatolog?

Am discutat despre toate cu un medic specializat în lucrul cu copiii: Lidia Zegrea, medic dermatolog (o găsiți la clinica DermExpert, aici). Este clinica la care eu îmi fac periodic dermatoscopia digitală a alunițelor cu Foto Finder și unde mi-am scos recent un nev de pe pleoapa superioară (despre asta o să scriu separat). Au sediu pe. Bd. Primăverii, în București. Au o parte de clinică amenajată special pentru copii, foarte elegantă și primitoare.

Dr. Lidia Zegrea, DermaExpert

Aveți mai jos interviul realizat cu dr. Zegrea, sper să vă fie de folos.

Cu ce probleme de piele se confruntă copiii, pe categorii de vârstă?

Patologia pielii diferă destul de mult în funcție de vârsta copilului.

Bebelușii prezintă cel mai frecvent afecțiuni precum dermatită de scutec, dermatită atopică sau dermatită seboreică.

Copilașii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani pot prezența frecvent dermatită atopică, dezvoltă erupții cutanate în urmă infecțiilor virale, pot dezvolta alergii.

Între 3 și 6 ani, ca urmare a intrării în colectivitate, copiii dezvoltă frecvent erupții virale, infecții cutanate date de virusuri sau bacterii, precum verucile, leziuni cauzate de molluscum contagiosum, stafilococ sau streptococ.

După vârsta de 6 ani predomină infecțiile cutanate cauzate de activitățile în colectivitate și favorizate de traumatisme, iar după 9 ani și în adolescență, când copiii încep să între la pubertate, apar problemele de piele cauzate de schimbările hormonale precum acneea, foliculita sau vergeturile.

Există și probleme mai grave ale pielii, care necesită intervenție urgentă sau care pot indică probleme grave de sănătate?

Sigur, există și boli grave de piele care necesită un diagnostic rapid. Un exemplu sunt alergiile, care necesită tratament de urgență, sau alte manifestări cutanate în contextul unor sindroame genetice, care să impună îngrijiri și monitorizare pe termen lung, dar, din fericire, aceste cazuri sunt rare.

Ce semne ne dă pielea copilului nostru că e nevoie să cerem ajutorul unui specialist? La ce trebuie să fim atenți? 

De principiu, orice modificare de culoare sau de consistentă care persistă la nivelul pielii necesită consultul unui medic dermatolog. Roșeața, căldură locală, edemul, formarea de vezicule sau bule, disconfortul local sau general sunt semne care nu trebuie trecute cu vederea și necesită un consult de specialitate.

Cât de des recomandați un control dermatologic în cazul copiilor?

Este important că părinții să consulte un medic dermatolog oricând apare o leziune pe pielea copilului, pentru a fi diagnosticată și tratată rapid și corect. Sunt mamă și cunosc sentimentul de anxietate și panică în momentul în care copilul meu are o suferință de orice fel, mai ales când vine vorba de sănătatea lui, iar consultarea unui medic de specialitate este atitudinea cea mai corectă. Deci, nu e neapărat vorba despre o periodicitate corectă, cât despre o atenție sporită din partea părinților când vine vorba de pielea puilor. 

Recomandați scanarea periodică a tuturor alunițelor, și dacă da, de la ce vârstă?

Alunițele apar, în mod normal, pe toată durata copilăriei, până la vârsta adultă. Există, însă, așa-numiții nevi congenitali, care sunt prezenți la naștere sau apar în primii ani de viață, care pot fi de dimensiuni mari, chiar de ordinul a zeci de centimetri, și care necesită o monitorizare dermatoscopică mai atentă, pentru a certifica o evoluție fără probleme a acestora. De asemenea, alunițele din zone speciale precum unghiile, palmele și tălpile trebuie urmărite cu atenție. Monitorizarea trebuie începută în momentul în care apar sau este observată de către părinte și trebuie să continue pe toată durata creșterii copilului.

Cum ferim pielea de stresul extern și intern? Cum îngrijim pielea unui copil fără să o încărcăm?

Spre deosebire de pielea adultului, pielea copiilor, în special a bebelușilor, este mult mai fragilă; stratul cornos, care are rol de protecție și de barieră este mult mai subțire, ce face că pielea copiilor să fie mai puțin protejată de factorii nocivi din mediul înconjurător. De asemenea, imunitatea copiilor este în plină dezvoltare și prin urmare sunt predispuși infecțiilor de orice fel, inclusiv infecțiilor de piele. Riscul de deshidratare și de iritare cutanată este mult mai mare, în special în cazul copiilor atopici. De aceea, pielea micuților necesită o îngrijire corespunzătoare cu produse speciale destinate lor, și aici fac referire la produsele de curățare, creme sau loțiuni de hidratare, și nu în ultimul rând, la produsele de protecție solară.

Cum pregătim un copil mic, de 2-6 ani, pentru un control dermatologic? Care sunt pașii pe care trebuie să-i detaliem dinainte, să știe la ce să se aștepte?

Vizitele la medic pot veni cu multe emoții și frici pentru cei mici. Din acest motiv este foarte important ca părinții să le explice calm și pe înțelesul copiilor, înainte de întâlnirea cu medicul, ce se va întâmpla în timpul consultului, care sunt motivele pentru care merg la medic, și, de asemenea, să le transmită că medicul este cel care îl va ajută să se facă bine. Consider că ajută foarte mult un pic de role playing ori cărticele despre mersul la medic, care este întotdeauna un personaj pozitiv. În mod cert, părinții nu trebuie să mai invoce mersul la doctor ca strategie de amenințare a celor mici, ca în vremurile noastre. ?

Important este și decorul din cabinet. La clinica Derma Expert, de exemplu, îi așteptăm pe cei mici într-un decor colorat și extrem de prietenos, care să le confere un sentiment de confort. Odată ce au avut parte de o experiență plăcută, care nu le-a creat angoase, vor deveni mult mai deschiși la capitolul “mersul la doctor”.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *