Un film despre și pentru adolescenți și părinții lor: Otto barbarul

Otto barbarul rulează în cinematografe zilele astea. E un film românesc despre Octavian, un tânăr în clasa a XII-a a cărui iubită se sinucide. E despre povestea lor de iubire, despre nevoia ei de a se juca (la propriu) cu focul, despre singurătate, despre depresie, despre părinți care nu ascultă, despre alți adulți care întind o mână, despre furie, neajutorare, despre hobby-uri și vicii.

Filmul a câștigat anul acesta la TIFF premiul pentru cel mai bun lungmetraj în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Mai jos am pus trailerul.

L-am văzut deja de două ori. Prima oară m-am lăsat dusă de film, e foarte uman, real, apropiat de realitatea tinerilor. M-am enervat, m-am încruntat la părinți lui Otto, am plâns cu el.

A doua oară mi-am notat lucruri, ca să nu le uit. Mi-am notat și întrebări la care să cer răspunsuri de la psihologi și de la adolescenții cu care țin legătura.

Îmi doresc mult ca un număr cât mai mare de părinți să-și asculte copiii și să învețe să nu mai dea atâtea sfaturi, să închidă gura și să deschidă brațele, să fie acolo, să se asigure că ai lor copii știu că ei sunt acolo cu gura închisă și brațele deschise.

Mulți dintre copiii noștri mari suferă și nu mai au încredere în noi că le putem auzi suferința!

Mergeți la film cu copiii voștri mari.

Discutați despre ce vedeți acolo, dacă vor și ei.

Răspundeți-le la întrebări, dacă au.

Poate fi genul de moment care vă poate deschide o nouă cale în relație.

În film joacă Marc Titieni, Adrian Titieni, Ioana Bugarin, Ioana Flora, Mihaela Sîrbu, Iulian Postelnicu, Ana Radu, alături de regretatul Constantin Drăgănescu.
„Nu e primul film despre adolescenți de la noi, dar mi se pare primul care reușește aproape imposibilul: să te facă să crezi că înțelegi ce simte un adolescent, ce se întâmplă în lumea lui interioară când nimeni nu se mai înțelege cu el. Cât de singur e când toți sunt plini de bune intenții, dar nu pot vedea dincolo de furia lui și de felul cum arată sau vorbește.” Iulia Blaga (aici puteți citi toată cronica)

Afiș Otto barbarul

„Filmul nostru deschide o portiță către lumea atât de complicată a vârstei adolescenței,  ne bucurăm că ni s-a alăturat și depreHUB cu campania lor Nu da doar cu seen, scopul lor este să acompanieze demersul nostru prin deschiderea unui dialog menit să ducă la conștientizarea problemelor emoționale ale vârstei și soluțiile și sprijinul pe care îl putem găsi pentru prevenirea alunecării în zone mai întunecate.” spune Ruxandra Ghițescu, regizoarea filmului.
Eu sunt curioasă dacă oamenii mai au răbdare să mai vadă un film în cinema, după o perioadă de izolare în care am văzut filme pe Netflix, pe care le poți opri oricând. E important să fie văzut în întunericul cinemaului, este un film care lucrează foarte mult cu întunericul și cu griurile. Este un proces care a fost asumat și care a venit cu mult efort și în momentul în care tu te uiți pe un ecran de laptop se pierde mult din atmosfera filmului. Mi-a fost greu să nu am feedback direct și am înregistrat absența dialogului cu publicul. Sunt foarte interesată de cum va fi receptarea filmului după aceste proiecții post-izolare de la TIFF, a mai spus Ruxandra într-un interviu aici.

Dacă ești adolescent și treci printr-o perioadă dificilă sau dacă ai un astfel de prieten, sună la numărul gratuit depreHUB, disponibil non stop: 0374.461.461.

Otto barbarul, scenă din film

Otto Barbarul poate fi văzut în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Europa, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Happy Cinema), Bistrița (Cinema Dacia), Brașov (Centrul Cultural Reduta), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Craiova (Cinema Patria), Iași (Cinema Ateneu), Lugoj (Cinema Bela Lugosi), Oradea (Cinema Palace), Pitești (Cinema Trivale), Sibiu (Cinema Arta, Cine Gold) și Târgu Mureș (Cinema Arta).

Mai mult, spectatorii se vor putea întâlni cu echipa filmului la proiecția specială din Grădina cu filme din București, joi, 30 septembrie.

“Ghițescu realizează un portret tandru, care nu e lipsit de surprize și bucăți spectaculoase de actorie“ scrie Georgiana Mușat (Acoperișul de sticlă) despre filmul produs de Alien Film în coproducție cu Polar Bear și Alien Films Entertainment.

Mai multe informații găsiți și pe https://www.facebook.com/OttoBarbarul sau https://www.instagram.com/otto.barbarul.

Sper să fie văzut și înțeles. Filmul. Fiecare copil.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

Un comentariu

  1. Nu am vazut filmul inca si voi vedea daca i-l voi arata fetei mele. Pt ca tata ne-a pus un film mult prea violent, cand eram mici, fratii mei cu 3, respectiv 4 ani mai mici ca mine. Si ne-a zis: ” vezi, asta se intampla cand esti prost”. Ideea e ca a functionat, dar m-a marcat. Deja i-am spus destul de multe despre viata, cam am si speriat-o. Cu toate ca i-am zis ca e destul de putin probabil sa se intample pe unde stam noi, etc. Eu am trecut prin experiente pe care ea nici nu si le imagineaza, ar fi probabil f traumatizant in bula ei. O sa ma uit la film…multumesc mult, Ioana!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *