Alina ne-a scris despre Austria. Restul episoadelor din serie despre Franța, Noua Zeelandă, California, Kurdistan, Danemarca, Suedia sunt aici.
Copiii merg la grădiniță de la vârsta de 3 ani pana la 6 ani.
Ultimul an de grădiniță este obligatoriu și gratuit (inclusiv prânzul), în rest grădinița este gratuit[ doar până la prânz. După prânz, copii care nu sunt în ultimul an de grădiniță merg o oră la odihnă. Nu trebuie să doarmă. Stau liniștiti în pat, li se citește o poveste și se odihnesc . După odihnă mănâncă o gustare și ies afara la joacă. Grădinițele au program în general până la ora 17. După perioada de odihnă și gustare (aproximativ ora 14), copiii pot fi luați de la grădiniță oricând.
În rest se pune foarte mult accent pe joacă, cântece și ieșiri în aer liber (zilnic pe motoul ,,nu există vreme rea, ci doar haine neadecvate’’). Nu există serbări și copiii nu sunt obligați să învețe poezii sau să facă scenete. Este foarte important că gustarea pe care o primesc cu ei de acasă să fie una sănătoasă. Este exclus să-i pui în pachețel biscuiți , dulciuri, suc etc.
Copiii părinților care nu au loc de muncă pot rămâne la grădiniță doar până la prânz (așa este la noi, dar probabil că în alte locuri este altfel). Regulile diferă în funcție de zona în care locuiești. Noi locuim într-o stațiune turistică din sudul Austriei. Știu că la Viena și în general în orașele mari sunt sensibil alte reguli. La grădiniță grupele sunt compuse din copii de toate vârstele de la 3 la 6 ani, pe principiul că așa trăim și în societate. În ultimul an de grădiniță copii sunt pe rând luați într-o altă sală de către o altă educatoare și ,,lucrează’’ pentru școală. Părinții primesc la finalul grădiniței o mapă cu tot ceea ce au făcut copii în acest ultim an (eu am fost foarte impresionată, nici măcar nu știam că fac chestia asta). O fac fără stres în grupe de câte 2-3 copii.
După grădiniță urmează școala primară.
Clasele în ciclul primar au maxim 25 de elevi dacă este o clasa doar cu predare în germană și 21 de elevi pentru clasele bilingve.
Trebuie să mergi la școala de care aparții.
Sistemul de notare este de la 1 (foarte bine) la 5 (insuficient). Aceste sistem de evaluare se păstrează inclusiv la facultăți.
Sistmul de evaluare este unul transparent, la modul că procentele obținute la fiecare test sunt transformate în note. Peste 90% înseamnă nota 1 între 80% și 90% nota 2, între 70% și 80% nota 3, între 60% (în unele cazuri 50%) și 70% nota 4 iar tot ce este sub acest procent notă 5. Nu se dau puncte din oficiu.
Ședințele cu părinții se organizează de două ori pe an și sunt individuale (elev, învățător, părinte). În rest fiecare cadru didactic are o ora pe săptămână când stă la dispoziția oricărui părinte (această zi și ora este fixă tot anul și se comunică la începutul anului școlar). Se obișnuiește încă din ciclul primar ca anumite materii ex. lucru manual, sport, muzică, engleză, religie să fie predată de alte cadre didactice decât doamna învățătoare.
În continuare se pune accent pe sport și mâncare sănătoasă la gustare.
După programul de la școală există posibilitatea de a lasă copilul la ,,Hort’’, unde primesc mâncare caldă gătită special doar pentru copii. După masă fac temele și se joacă. În fiecare zi sunt organizate mai multe activități pentru cei ce rămân la Hort (ex: gătit, explorat pădurea, dans, tenis de masă, limbi străine, etc). Hortul costă în jur de 100 Euro/lună.
Se organizează foarte multe activități extracuriculare (ex. se merge în vizită regulat la un azil de bătrâni unde copiii fac lucru manual împreună cu bătrânii, părinții merg și le citesc copiilor la școală, etc).
Începând cu clasa a patra au o săptămână în programă ca săptămână sportivă (de obicei se organizează tabăra de ski toată săptămână).
Mediile din clasa a 4 sunt f importante, deoarece pe baza lor se fac înscrierile pentru clasele 5-8. Doar dacă în clasa a 4 ai medii de 1 sau 2 poți opta pentru gimnaziu. Dacă ai medii de 1 sau 2 și nu vrei să mergi la gimnaziu poți merge împreună cu ceilalți copii care au și medii de 3 sau 4 în continuare la școala de care aparții pentru clasele 5-8. Gimnaziul poate fi urmat până în clasa a 12 dar este mult mai solicitant și nu sunt foarte multe într-un oraș (copiii mei merg de acasă cu trenul la ora 6:30 pentru a ajunge la gimnaziu care se află la 35 Km).
Din clasa a 5-a poți opta pentru o specializare aparte gen: clasa de limbi străine, clasa de științe, etc. Elevii au două teze pe semestru la materiile principale (germană, engleză și matematică), dar sunt foarte riguros evaluați și la materiile secundare gen: muzică, desen, lucru manual ,etc. Există copii care au medii mai mici la aceste materii decât la cele principale. Corigențele și chiar și repetarea anului școlar nu e o tragedie. Copiii nu fac meditații în mod continuu (decât în ciclul gimnazial sau liceal înaintea tezelor dacă este nevoie). Se păstrează același sistem de evaluare, comunicare cu cadrele didactice și săptămâni sportive sau de schimb de experiență (excursii de câte o săptămână în Anglia, Franța, Italia,etc).
După clasa a 8-a elevul trebuie să se decidă ce va face pentru viitor, chiar dacă pentru mulți viitorul școlar înseamnă încă un an (Austria are 9 clase obligatorii). În clasa a 8-a sunt intensiv consiliați despre posibilitățile în ceea ce privește viitorul și obtiunile pe care le au în funcție de ceea ce-și doresc și ceea ce li se potrivește, atât în școală cât și la instituții specializate.
Poți urma în continuare liceul, care durează 4 ani (din 7 clase de gimnaziu la liceu rămân în medie 2,3 clase) sau poți opta pentru o școală tehnică, turism, economică, modă, etc care durează 5 ani. La aceste școli, pe lângă materiile clasice ai și foarte multă practică. La finalul acestor 5 ani pe lângă bacalaureat (Matura) ai și o meserie gen: bucătar, recepționer, subinginer, contabil, etc).
Bacalaureatul are ca materii obligatorii germană, engleză și matematică, iar celelalte materii rămân la alegere individual.
Pentru cei care vor să mai facă doar anul obligatoriu (clasa a 9-a) există o școală specială în acest sens (Poli). După acest an cauți o companie care să te angajeze în meseria pe care îți doreșți să o înveți pentru următorii 3 ani pe post de ucenic. Ani sunt remunerați, iar la finalul lor susții un examen. După examen devii specialist în acea meserie (ex: instalator , zidar, electrician, brutar, lucrător în comerț , etc). Poți evident să faci ulterior seralul și să-ți continui studiile. La facultate se intră după bacalaureat pe baza unui examen de admitere diferit de la o facultate la altă.
Cel de la medicină este cel mai solicitant. Facultatea este structurată în 2 moduri diferite, unele facultăți au orar fix, laboratoare, examene etc (comparabil cu cea din Ro). iar la celelalte (drept, economie, etc) îți faci singur orarul, programezi examenele, seminariile etc
În Austria nu există presiunea să faci școală neapărat. Aici e mai important să înveți să faci o meserie, dar pe aia să o faci dumnezeiește. Fiecare e foarte priceput la meseria lui și nu-și dă cu părerea la ce nu știe. Un aspect foarte important mi se pare. chiar dacă n-are neapărat legătură cu sistemul de învățământ, faptul că aici aproape toți copiii de la vârsta de 15 ani, muncesc în vacanțe. Din 9 săptămâni cât durează vacanță de vara, muncesc cel puțin 4, 5 săptămâni în toate domeniile. Foarte multe firmele iau practicanți peste vară.
Vacanțele, dar și începutul școlii se face etapizat. Cele nouă regiuni ale Austriei sunt împărțite în 3 etape. În felul asta nu sunt foarte aglomerate stațiunile turistice fiind în acest mod accesibile.
Frumos, da. Multumim:))
Sunt o gramada de Gymnasium unde stau eu, depinde de zona, daca stai mult in afara oraselor principale, da se poate sa fie mai greu in acest sens. Sunt diferente de la judet la judet, noi am locuit in Oo si acum in Salzburg si gradinita difera, la fel si Hort. In gradinita, copiii din OO nu au facut pregatire pentru scoala pe motivul ca altfel se plictisesc, ceea ce este foarte adevarat. Mie imi place tare mult aici, uneori am intampinat dificultati pentru ca baiatul meu este supradotat si abia am aflat, se plictisea la ore si nu era atent dar acum este ok, o sa facem un plan ca sa-i fie bine in scoala.
Am o intrebare pentru autoarea articolului sau pentru ceilalti parinti cu scolari in Austria: exista suport pt invatarea limbii germane pt copiii veniti din alte tari? Ma gandesc la ceva similar scolilor de limbi din Olanda (cum a prezentat Ioana). Si noi suntem in proces de relocare spre Austria si baiatul meu mare este clasa a 2a la o scoala internationala si nu stie deloc germana. Evident ca i-ar fi mult mai usor sa continue la o scoala internationala dar costurile sunt descurajante si iau in calcul integrarea in sistemul public, daca ar primi suport pe partea de limba. Multumesc!
Buna Ioana,
Depinde foarte mult de locul unde vreți sa va relocați. La noi ( in Velden ) școala internațională costa 500 Euro/luna
La școlile normale in ciclul primar copii sunt integrați ,,din mers”. Noi locuim intr-o localitate mică unde in fiecare clasa sunt aproximativ 15 copii și 2 învățătoare. Am avut in clasa fetiței mele o fetița care a venit in clasa a 3-a din Cehia și pana la final de clasa a 4-a a învățat super bine germana.
Cu drag
Buna. La scoala fetitei mele este un baiat care nu stie deloc limba germana. Pentru el vine o asistenta in fiecare zi, vorbeste tot germana cu el, dar iau totul foarte lent si chiar se descurca baiatul si incepe incet sa vorbeasca
Bună, da exista în funcție de land și scoala ajutor de integrare, 2 ani nu se pun note. Și noi am venit de curând în Austria, e adevărat ca băiatul meu înțelege cat de cât. Dar a fost foarte bine primit.
Da. Exista suport ptr copiii care nu vb germana. Noi am venit cu 2 luni inainte de cls1 si nu vb deloc. Am luat 2 luni cursuri private, in scoala a primit 2 ore extra pe saptamana si in decembrie era fluent. Deci cam 4-6 luni a avut nevoie.
Asta in Viena. In clasa de 21 de copii, 3 aveau germana ca limba materna. E f frecvent sa vorbeasca copilul 3 limbi pana in cls 4. Materna, germana si engleza.
Peste 40% din populatia vienei e non-austriaca, deci sistemul e foarte bine adaptat sa aduca copiii la un numitor comun.
Buna ziua!Ma intereseaza si pe mine unde anume pot afla mai multe informatii despre ce inseamna sa locuiesti in Austria.Eu as vrea sa imi echivalez studiile si sa imi gasesc ceva in domeniul meu si anume lucrul cu copii cu dizabilitati.Am si 2 fetite de 6,respectiv 2 ani si jumatate si tot mai mult ma gandesc sa plecam cu totii in Austria,desi nu stim o boaba de germana.Intentionez sa invat in timp ce ma interesez de avantaje si dezavantaje.Multumesc!
Multumim pentru articol. Eu as fi interesata cum sunt primiti strainii acolo (romanii), daca se creaza o integrare a copiilor nou veniti. Fiicele mele au 4 si 10 ani (trece clasa a-5-a) si imi e teama de aceasta primire. Ne gandim la Viena.Multumesc.
Buna Eugenia! Eu locuiesc in Viena de 6 ani. Strainii sunt primiti bine, daca dai dovada ca esti o persoana respectuoasa si muncitoare. Austriecii pun mare accent pe respect si corectitudine.
Buna Alina,
Multumim pentru articolul foarte detaliat. Din cate inteleg locuiti in Velden, si noi dorim sa ne relocam acolo si suntem in discutii cu ISC pt un loc la scoala pt baiatul cel mare. Daca esti dispusa sa oferi niste sfaturi in privat, oare Ioana ne poti pune in contact direct?
Zi faina!
Catalina