Școala și sănătatea în lume: Marea Britanie

Următorul text din seria despre #Educatiaînlume și #Sanatateainlume vine de la Daniela, părinte și Teaching Assistant în Marea Britanie. Articolele anterioare din serie le găsiți aici.

Locuiesc în Londra de mai mult de 7 ani și jumătate, în același cartier. Specific acest lucru deoarece Londra este un oraș imens și probabil în alte părți ale Londrei lucrurile pot sta diferit. Am doi copii, unul de 7 ani și celălalt de aproape 5, ambii în sistemul public de învățământ, primul în clasa a 3, celălalt la Reception (clasa 0 în România). 

Înaintea vârstei de 2 ani nu există creșe/grădinițe publice. Toate sunt private, iar costurile sunt pe măsură – minim 700 – 800 de lire pe lună. De la vârsta de doi ani există câteva grădinițe publice care oferă 15 ore gratuite pe săptămână. Aceste 15 ore gratuite pot fi folosite atât la childminder (un fel de bonă la ea acasă) sau în grădinițele private. Cele 15 ore gratuite sunt oferite doar părinților care au venituri mici.

De la 3 ani toți copiii primesc 15 ore gratuite pe săptămână, care pot fi folosite atât în grădinițe publice (cele mai multe sunt legate de școală), cât și în grădinițe private. De ceva timp, în cazul în care ambii părinți lucrează, statul oferă 30 de ore gratuite pe săptămână. Programul la grădinițele publice este de la 9:00 – 15:00. În cazul în care ai nevoie să lași copilul mai de dimineață sau mai târziu, poți să plăteșți breakfast club (costă 2 lire/zi) și afterschool club (costă 15 lire zi sau 40 lire pe săptămâna) – prețurile sunt orientative, atât costă la școala copiilor mei.

În cazul în care nu vrei să folosești serviciile oferite de școală (breakfast club și afterschool club), poți să folosești un childminder care costă aprox 6 lire/ora. Această persoană poate duce și aduce copiii la școală. Eu folosesc breakfast club pentru dimineață și childminder după amiază. Am ales acestă varianta pentru că am nevoie doar de 3 zile pe săptămâna și este mai convenabil. 

Înscrierile pentru grădiniță se fac destul de devreme, încep din ianuarie pentru septembrie. Aplicațiile pentru Clasa 0 au loc între septembrie-ianuarie pentru septembrie anul viitor. Părintele se loghează pe situl primăriei și alege la ce școli vrea să-și ducă copilul în funcție de unde locuiește. În jurul casei noastre sunt aproximati zece școli primare la 20/30 minute de mers pe jos. Alegerea școlii se face în primul rând în funcție de distanță. Nu pot să aplic la o școală care este la o ora distanță pentru că îmi place mie școala respectivă. 

Copiii au prânzul la școală. Între Reception și Year 2 este gratuit, subvenționat de primărie pentru toți copiii. Începând cu Year 3 costă 2,75lire/zi. Părintele poate să opteze și pentru pachet de acasă dacă dorește. În școala copiilor mei au o sala de mese. În alte școli copiii mănâncă în clasă. Depinde de la o școală la alta. 

Grădinița în UK

Părintele aplică la o grădiniță pe care o alege și grădinița acceptă copilul. Părintele primește acasă o scrisoare în care este anunțat că a fost acceptat. La grădinița la care a fost unul dintre copiii mei, a avut loc o vizită acasă. Au venit două educatoare care au stat de vorbă cu mine (ce îi place copilului, ce îi displace, cum se liniștește, dacă are probleme medicale etc). La această grădiniță (nu la toate este la fel) are loc un proces de acomodare. În prima zi părintele stat cu copilul o oră, după care pleacă amândoi acasă. A doua zi, dacă copilul se simte bine, poate să stea singur o oră. Părintele așteaptă pe hol și vede cum se acomodează copilul. A treia zi programul este prelungit în funcție de copil. Cam după aproximativ o săptămână, copilul poate ajunge la programul de 6 ore/zi. 

O zi la grădiniță arată cam așa. Copiii ajung înainte de ora 9. Se așează pe covor, iau o carte și citesc cu una dintre educatoare sau singuri se uită la poze. După ce vin toți copii, se pun cărțile deoparte, cântă un cântecel, vorbesc despre vreme și au o activitate pe covor (poate să fie o activitate de matematică sau phonics). Această activitate durează maxim 20 minute. După aceea, în cele mai multe grădinițe, are loc free flow – copiii aleg ce vor să se joace. În timpul free flow, una dintre educatoare poate face activități specifice cu un grup de copii (arts and crafts, citit…). Unele grădinițe au un spațiu mare în curte și atunci copii aleg să se joace înăuntru și afară atunci când își doresc. Alte grădinițe au un program specific în care ies cu copii afară. În cele mai multe grădinițe copiii își petrec ceva timp afară zilnic. Am observat că depinde foarte mult și de disponibilitatea educatoarelor și de politica școlii. După vârsta de 3 ani nu se mai doarme la grădiniță, cel puțin în grădinițele publice. Copiii au toată ziua plină și oricum nu ar avea timp să mai doarmă. 

La grădiniță au loc activități de incluziune a tuturor culturilor- când este Anul nou chinezesc, copiii fac o activitate specifică acestei sărbători, când are loc Eid musulman la fel. Pentru fiecare sărbătoare World Book Day, Crăciun, Paște, ziua mamei au loc activități diferite. La școală au loc altfel de evenimente care sunt marcate în diferite feluri Black History Month,  Anti Bullying week, Children Mental Health, Science Week… fiecare școală decide ce celebrează. 

Școala în UK
Este împărțită în Primary School (Reception – Year 6), Secondary School (Year 7- Year 11 – are loc examenul GCSE la sfârșitul year 11). După aceea, adolescenții pot să se pregătească pentru Sixth Forms – A Levels Year 12 and Year 13. În funcție de rezultatele la A levels se pot duce la Universitate. Alți adolescenți, care nu vor să meargă la Sixth Form se pot duce la colegii și să-și aleagă o meserie (instalator, electrician, coafeză, manichiuristă etc).

Copii încep Reception la vârsta de 4 ani. Unele școli optează pentru acomodarea treptată a copiilor la școală, încep cu 3 ore pe zi, altele încep din prima zi cu 6 ore (depinde de politică școlii). La sfârșitul Reception copiii trebuie să poată să scrie și să citească cuvinte simple (sat, pat, mat, cup). Ei trebuie și să poată să scrie propoziții simple. La matematică învață să numere până la 20 și să recunoască cifrele. Curriculum este împărțit în trei arii principale (Personal, Social and emoțional development, Communication and language, Physical development și patru arii specifice Literacy, Mathematics, Understanding the World, Expressive Arts and design. Toate  activitățile la grădiniță și Reception se învârt între aceste arii de dezvoltare. 

Școala în Anglia începe în septembrie și se termină la sfârșitul lui iulie. Vacanța de vară are 6-7 săptămâni, vacanța de Crăciun și de Paște câte două săptămâni fiecare și la mijlocul fiecărui trimestru este o vacanță de o săptămâna (half term). Copiii nu pot lipsi de la școală decât dacă sunt bolnavi. Dacă lipsesc pentru alte motive, părinții primesc avertisment și după aceea amendă.

Școala chiar este gratuită. Se plătește doar uniforma, masa de prânz pentru elevii mai mari de Year 3 și dacă școală organizează diferite ieșiri la muzee sau ceva de genul. Nu se cumpără caiete, pixuri sau alte rechizite. Toate sunt oferite de școală, chiar și cele de teme. Cel puțin în Primary School. 

Atât la grădiniță cât și la școală are loc o întâlnire oficială pe trimestru cu învățătoarea care spune ce ar trebui să îmbunătățească copilul, cum se descurcă, care sunt targeturile viitoare. Învățătoarele sunt destul de drăguțe și dacă ai alte întrebări poți să le adresezi când recuperezi copilul de la școală. Școliile oferă și diferite cluburi după program, de obicei până la ora 16. Sunt cluburi de dans, teatru, cor, football, basketball…. Aceste cluburi sunt contra cost – pot costa 2 lire/ședința. 

Bullyingul este o chestiune serioasă și școala o ia în serios, dar asta nu înseamnă că nu există. Chiar dacă copiii sunt supravegheați permanent, bullyingul are loc. Într-o clasă sunt între 20 și 30 de copii cu o învățătoare și un teaching assistant. Copiii sunt supravegheați în sala de mese și în timpul pauzelor pe care le petrec afară. Au o pauză de dimineață (15 minute), o pauză la prânz (30 minute) și o pauză după amiază (15 minute). 

Școală este gratuită în Anglia. Universitățile se plătesc, nu există universități gratuite, doar în cazul în care ai vreun scholarship. Un an școlar începe de la 9.000 lire. Poți să faci împrumut (student loan) pe care trebuie să-l rambursezi când câștigi mai multe de 25.000 lire/an (suma aceasta se mai schimbă, acum ceva timp era 22.000 lire/an). 25.000 lire pe an este un salariu bunicel și nu toată lumea îl câștigă. 


Sistemul de sănătate 
Despre sistemul de sănătate nu am prea multe de spus pentru că din fericire nu am avut nevoie. Este gratuit pentru toată lumea, chiar dacă lucrezi sau nu. Am avut două nașteri în Londra care au fost ok, fără complicații. Condițiile au fost bune, nu se da șpagă, ai doar 2 scanuri așa că nu te duci prea des la spital. Externarea după o naștere naturală are loc a două zi, dacă nu există complicații. Nașterea are loc cu moașă. Nu există cezariană la cerere, decât dacă este chiar nevoie. Alăptatul este încurajat chiar din maternitate. Tatăl poate asista la naștere. Copilul nu este niciodată despărțit de mama, dacă este sănătos și nu are nevoie de alte îngrijii. Toată lumea se înscrie la doctorul de familie și dentist. Dentistul este gratuit pentru copii și prima vizită are loc când apare primul dinte al copilului. După aceea au loc vizite la dentist pentru copii o dată la 6 luni sau mai des dacă sunt probleme. 
Dacă ai nevoie de un medic specialist poți aștepta o programare chiar și 6 luni. Spitalele sunt foarte curate și de obicei oameni sunt politicoși. Dacă nu cunoșți limba, ti se pune la dispoziție un interpret. Asta se aplică l la mai multe sisteme : sănătate, juridic, învățământ….
PS: Prețurile sunt orientative, atât plătesc eu, dar probabil diferențele nu sunt foarte mari în alte școli. 

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

9 comentarii

  1. Parca nu citesc despre UK…gradinita pentru cel mic de 4 ani 1280 ,5 zile,dentist la 6 luni…Mii de pacienti inscrisi pe lista noastra…cunosc sunt dentist,bullyingul nu se ia in serios peste tot ,sunt cazuri cand parintii apeleza peste tot si nu se rezolva,multi copii se sinucid din aceasta cauza,25 salariu bunicel….noi platim mortgage 1100 lire,nu ne am descurca cu 25 de Mii…ma Rog sunt multe de spus

  2. Cred ca nu e deloc reprezentativa pentru UK descrierea asta. In primul rand e foarte ciudat ca sunt mentionate state-run nurseries – sunt doar 400 de gradinite de genul asta (se cheama maintained) la peste 30.000 de gradinite private! Banuiesc ca sunt in general in zone nevoiase.

    In al doilea rand, in doua orase (care nu sunt Londra) noi plateam acum 6 ani 960 de lire si acum 3 ani echivalentul a 1200 de lire pe luna. Nu exista gradinite care sa coste sub 1000 pentru programul full time in zona noastra. In al treilea rand, activitatile si cluburile dupa scoala din zona noastra costa cel putin triplu. De exemplu pentru 5 sedinte de fotbal acum dupa half term am platit 36 de lire, deci 7 lire pe sedinta. Nu costa absolut nimic doar 2 lire pe sedinta, nici macar afterschoolul „normal” unde doar se joaca si isi fac temele. Si repet, nu vorbim de Londra, care in general e mai scumpa.

    In final, nu e adevarat ca nu exista cezariana la cerere. Doar ca nu era pana acum usor sa o obtii. In 2012 au dat o recomandare catre spitale sa nu depaseasca o rata de 20% de cezariene, raportat la totalul nasterilor. Ceea ce, deloc suprinzator, a dus la cresterea mortalitatii la nastere si cresterea numarului de copiilor ramasi cu sechele grave ca urmare a nasterii cu forcepsul. Acest articol publicat chiar azi discuta de ce au decis la 10 ani de la politica asta sa o sisteze: https://www.bbc.co.uk/news/health-60462720

    Ce lipseste din articol: o discutie despre teme si una despre evaluari. La noi (anul 2, 6-7 ani) temele sunt asa:
    – Copiii sunt incurajati sa faca exercitii intr-o aplicatie online (Doodle) in fiecare zi. Aplicatia are o vesiune de Maths, una de English, una de Spelling si una de Tables (tabla inmultirii). Copiii evolueza in ritm propriu si pot lucra in aplicatiile astea la varste complet diferite. Nu toti copiii lucreaza, cei mai aplecati spre invatatura insa o fac.
    – De citit cate 3 carti primite de la scoala, schimbate de 2 ori pe saptamana. Deci practic cate o carticica pe zi, cu pauza de o zi. Din nou, toti lucreaza la nivelul propriu, avanseaza individual. Citesc 1:1 cu intatatoarea sau una din asistente de 2 ori pe saptamana cateva pagini si li se schimba cartile in functie de felul in care progreseaza.
    – O lista de cuvinte 10 pe care trebuie sa invete sa le scrie si cu care trebuie sa scrie acasa propozitii. La finalul saptamanii primesc dictare cu cuvintele astea.
    – Un anumit topic pe care sunt incurajati sa-l repete acasa pentru testul saptamanal de la mate. De exemplu inmultirea cu 3 sau 4. Din nou, copiii lucreaza le diferite nivele, primesc fise de teste diferite. Daca nu fac bine, repeta topicul inca o saptamana, daca fac bine trec mai departe.
    Copiii care fac foarte bine la o anumita materie (deocamdata Maths, English si Spelling) sunt plasati in Challenge clubs si primesc exercitii mai grele ca sa nu se plictiseasca. Copiii care nu se descurca prea bine primesc lectii in plus la materia la care au ramas in urma.
    Sunt evaluari nationale spre final de anul 2 si anul 6, deci la 7 si la 11 ani. Rezultatul celor din anul 6 e folosit printre altele si ca sa identifice nivelul la care se asteapta ca vor lucra mai departe in anul 7. Pentru evaluarea din anul 2 vor avea o lucrare de aritmetica, una de gandire matematica, una de intelegere a unui text, una de gramatica si punctuatie si una de spelling. Lucrarea de gandire matematica de la 7 ani din 2019 a fost asta: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/805143/STA198208e_2019_ks1_mathematics_Paper2_reasoning.pdf
    Si cea de gramatica si scriere tot de la 7 ani a fost asta: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/803816/STA198213e_2019_ks2_English_GPS_Paper1_questions.pdf
    Nu e deloc un sistem „relaxat”.

    • Scuze, am gresit link-ul pentru lucrarea de gramatica – am pus pentru anul 6 in loc de anul 2. Cea de anul 2 e de fapt asta (KS1 e anul 2): https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/805060/STA198205e_2019_ks1_English_GPS_Paper2_questions.pdf

      Ce am mai uitat sa mentionez si nu e trecut nici in articol e ca se pune destul de mult accent si pe sport, muzica, arte. Pauza de pranz e la noi de fapt de o ora. Jumatate de ora mananca, jumatate de ora se joaca afara. Scolile au echipe de diverse sporturi pentru anii mai mari si participa la competitii unele cu altele. Multe au si ore de inot. A noastra are piscina (suntem pe un rau mare si cu o istorie destul de trista), dar altele merg cu copiii in semestrul de vara o data pe saptamana la alte piscine din jur unde invata sa inoate. La noi au inceput music club acum, in anul 2. Invata intai bazele muzicii folosind fluier baroc, apoi trec si la alte instrumente. Scoala organizeaza cate doua serbari pe an – de Craciun si toamna, de Ziua Recoltei. Scenete, cantat, etc. Copiii nu au emotii, toata lumea se distreaza. Nu am vazut niciunul sa planga, cu toate ca cei mai mici au 4 ani. Canta toti in grup insa, deci nu au de ce sa fie emotionati. Si in fiecare vara se tine Sports Day cu multe concursuri sportive si cu parintii in public.

      Alt element important e PTA – asociatia de parinti, care organizeaza diferite evenimente prin care se strang fonduri care sunt folosite pentru diverse cheltuieli la scoala. De exemplu organizeaza tombole de Craciun (cu produse donate tot de copii, gen cate o cutie de bomboane), petreceri de final de an si de Bonfire Night (o noapte cu focuri de artificii), evenimente cu bilete, vand diferite obiecte personalizate facute de copii (gen cani cu scene de Craciun), vand la mana a doua uniforma donata de parinti. PTAs care sunt foarte active si sunt in zona afluente strang mii sau chiar zeci de mii de lire pe an din activitatile astea, si activitatile sunt bucuria intregii comunitati. Banii sunt folositi pentru diferite cheltuieli – gen schimbat castile din laboratoarele de info, cumparat jucarii noi si diferite echipamente sportive, carti in plus pentru biblioteca, etc. Nu e perceput ca o corvoada de catre parinti, pentru ca nu e obligatoriu sa participi – cumperi bilete la tombola daca vrei, mergi la focul de artificii daca vrei, etc.

  3. multumim Danielei pt articol si ma bucur sa citesc ca a avut o experienta buna si cu sistemul de invatamant si cu cel de sanatate. Cum spunea si Iulia mai sus, experienta acestor state-run nurseries e fffff rara! eu nu le-am gasit din pacate. Baietelul meu are 16 luni si o zi de nursery (cresa/gradinita) costa in jur de 80 lire intr-un cartier mediu (spre sarac), in pretul asta unele ofera mancare, gustare, lapte si pampers, altele nu, si la toate copilul trebuie inscris un minim de doua zile pe saptamana. Momentan eu nu reusesc sa gasesc o gradinita care sa ne permita o adaptare blanda (cu parintele in clasa la inceput) din cauza restrictiilor covid, dar perseveram. Nici mie un salar de £25k nu mi se pare ‘bunicel’ pt Londra, din pacate, si nici preturile atat de mici pt after-school activities nu am gasit. O sedinta de muzica si dans pt bebelusi si toddlers costa, in experienta mea, intre 7-12 lire si una de innot pe muzica (cu parintele in piscina) cam 6 lire, ambele 30 min / sedinta. Cred ca frustrarea principala legata de Londra (ca sa nu zic UK) o reprezinta fix diferentele astea de preturi si experiente si recunosc ca am citit cu un mix de sentimente celelalte articole din seria asta despre minunatele experiente cu scolarizarea in tarile nordice!

  4. Buna! Eu locuiesc in partea de est a Londrei si simpatizez cu Daniela in ceea ce priveste sistemul de sanatate, dentistul si gradinitele de stat. Am avut doua nasteri naturale aici. Desi ambele au avut ceva complicatii si a fost nevoie de interventia doctorului am fost foarte multumita de profesionalismul si dedicarea personalului medical. Am fost sustinuta sa alaptez desi la prima nastere am reusit foarte greu sa alaptez exclusiv pana in luna a doua. Cu ajutorul unui consultant in alaptare trimis de catre spital am reusit sa alaptez exclusiv.
    Totusi sunt de acord ca after school si gradinitele sunt mult mai scumpe decat e mentionat in articol. Eu de exemplu platesc pentru un copil de 8 ani si unul de 4 ani breakfast club de £5 si respectiv £3 pe zi si after school de £10 si respectiv £15 pe zi.

  5. Probabil autoarea plateste mai putin pt ca este teacher assistent si are reduceri, asa cum si in alte parti cadrele didactice au unele facilitati pt copiii lor.

  6. Buna mămici!
    Mi-ar placea sa găsesc o creșa unde sa plătesc minim 800£/luna. Noi locuim in Londra iar băiețelul nostru merge la creșa privată de la vârsta de un an (5 zile pe săptămâna 8/9 ore/ zi si plătim peste 1600£/luna.)
    Iar 25 k e un salariul mic dacă locuiești in Londra, nu faci fața cheltuielilor cu chiria, creșa și mâncarea .
    Iar eu am avut cezariana la cerere si nu a încercat nimeni sa ma convingă sa nu fac, mi-au respectat decizia de la început .
    E cam roz articolul prezentat, realitatea e cam dura!

  7. Locuiesc la tara, langa cateva orase – unele mari si destul de importante, altele orase „normale” de provincie.
    Initial, copilul a mers la gradinita de stat. Sunt cateva in zona. Avea sub 3 ani si am platit 5 lire pe zi. Mergea 2 zile pe saptamana, luni si joi. Ii dadeam pachet de acasa.
    Dupa un trimestru, l-am mutat la o alta gradinita, langa serviciul tatalui. Planul era sa ma intorc si eu la munca si copilul sa stea program normal. Mergea 2 zile si plateam cam 300 de lire, daca-mi amintesc bine. Ii dadeam doar schimburi de acasa, atat. La pranz, de obicei adormea.
    A inceput pandemia, a stat acasa din martie pana in septembrie. Pentru ca gradinita nu se deschisese (cam toti lucrau de acasa), am ales o alta gradinita, mai aproape de casa. Mergea jumatate de zi marti si statea de la 8 pana la 6 miercuri si joi. Plateam 470 de lire, cu tot cu cele 30 de ore gratuite.

    La scoala merge cu autobuzul. Pana la scoala e cam o mila, dar e considerata ruta periculoasa, asa ca se pun autocare la dispozitie, sunt vreo 3 sau 4 masini care aduc elevii din tot atatea sate. Nu platim nimic, consiliul local asigura transportul.
    Au diferite ore, cam totul se invata prin joaca. Se pune accent mare pe practica si pe joaca in aer liber.
    In fiecare miercuri, de la 1 la 3 merg la padure, sa invete diverse. Jumatate de clasa merge miercuri si cealalta jumatate merge joi dimineata. Forest school se numesc orele, e un fel de crang langa scoala si ei au voie sa foloseasca acel spatiu, exclusiv, in acele zile. Parintii sunt rugati sa insoteasca grupele, pentru ca doar 1 – 2 profesori nu sunt suficienti. Am mers de fiecare data in prima parte a trimestrului 1, apoi doar cand am mai avut timp. 1 – 2 parinti sunt suficienti, sunt 12 copii in grupa. In total, in clasa sunt 24 de copii..
    Fac sport, deseneaza, au jocuri (lego, k-nex, puzzle-uri), bucataresc din cand in cand. Au facut aluat si apoi au facut chifle. Fiecare si-a adus chifla (coapta) acasa! Zilele trecute au facut clatite, fiecare incerca sa-si arunce-n sus clatita. Au fost si ghinionisti ce au avut nevoie de inca o incercare, dar in general clatitele aterizau in tigaie sau pe masa. ?
    Temele – asta e (usor) alta poveste. Cum zice o prietena ce are 3 copii (clasa a 6-a, a 3-a si pregatitoare), temele sunt pentru parinti! Si cum ea are 3 randuri de teme…. ? ? ?
    Cel putin in clasa pregatitoare, parintii au nevoie de acces la imprimanta. Multe teme cer „dovezi”. Azi s-a dus cu cateva poze ce demonstrau ca a facut biscuiti – framantat, decupat, ornat. E mai dificil sa trimiti cutia cu biscuiti la scoala, se merge pe pozat.. ?

    Mancarea poate fi un subiect mai dureros. Scoala e mica (cate o clasa din fiecare an, deci cam 200 de elevi in total), au bucatarie dar nu are nimeni cand sau cum sa gateasca totul de la 0 zilnic. Asa ca, traiasca semipreparatele… Fasole din conserva, carnati, fish fingers, pizza, burgeri, placinte cu carne, legume sau peste, etc… Nu e chiar fast food, dar nici grozav de sanatos nu e meniul. Asta e. Accepti sau trimiti copilul cu pachet de acasa. Pana in clasa a 3-a mancarea e gratuita.

    La aniversari, parintii sunt incurajati sa trimita o carte la scoala (cartea favorita a sarbatoritei / sarbatoritului), in loc de dulciuri. Mai bine ceva ce poate fi utilizat de toata lumea, decat prajituri. Fie ca duc ceva sau nu, li se canta La multi ani si primesc felicitare semnata de doamnele invatatoare.

    Si ar mai fi multe de zis, dar ma opresc aici. Sincer, as vrea sa am 4 – 5 ani si sa fiu la scoala asta! ?

  8. Bună ziua! Numele meu este Laura. As vrea sa îmi spuneți, dacă se poate, câteva lucruri. Dacă am fata care împlinește 17 ani pe 8 septembrie la ce clasa s-ar încadra. Având în vedere mutarea noastră în Anglia în aceasta toamna. Am citit tot felul de informații dar nu reușesc sa le pun cap la cap. Va mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *