Nu am reușit să citesc cât mi-aș fi dorit vara asta, pentru că am scris mult și am redactat multe cărți pentru colecția Educație cu blândețe, am pierdut timp și cu ceva cărți care nu mi-au plăcut și pe care le-am abandonat pe parcurs, am citit și cărți de psihologie, acum însă vreau să vă povestesc despre trei titluri de beletristică pe care le am aproape de suflet, în caz că mai aveți vreo vacanță de trăit și nu știți ce să citiți în ea. 🙂
Virginie Grimaldi, Când amintirile noastre vor veni să dansese
Am citit tot ce s-a tradus de Virginie Grimaldi, îmi place mult umorul ei senin, bening, cărțile ei nu au nimic răutăcios, enervant sau obositor. Îmi aduc multă liniște și mă fac să visez frumos.
Cartea aceasta e despre un grup de octogenari care declară război primăriei, care vrea să le demoleze micul cartier pentru a construi în loc o școală. Pensionarii fac tot felul de trăsnăi, cântă piese rap la TV, dau declarații scandaloase în presă. Fiecare are propria poveste veche și mai mult sau mai puțin tristă, e și o poveste de iubire secretă, multe vise, planuri, generații la rând, e o carte ușoară, care curge frumos.
Am râs de câteva ori din tot sufletul.
E perfectă în vacanță sau oricând!
O găsiți aici.
Vă recomand și celelalte cărți ale autoarei (care e de vârsta mea și e tot bloggerită, e pe locul doi anul acesta în lista celor mai citiți autori contemporani din Franța, după G. Musso). O să înțelegi când o să fii mai mare e preferata mea (personajul principal se angajează psiholog la un sanatoriu, sunt adorabili pacienții seniori, e o temă recurentă în cărțile ei, care îmi place mult).
Lavinia Braniște, Mă găsești când vrei
Am citit cartea în câteva seri, e despre o relație toxică de dependență între o femeie cu un trecut încărcat în eșecuri amoroase și un bărbat prea frumos, prea popular, prea iubitor, care desigur, se dovedește a fi manipulator și periculos.
Lavinia scrie foarte direct, ca o radiografie. Mereu o citesc cu plăcere.
O găsiți aici.
Leila Slimani, Țara celorlalți
Leila Slimani (41 de ani) e o autoare și jurnalistă franceză născută în Maroc. Țara celorlalți e prima parte a unei serii autobiografice, Mathilde e o franțuzoaică visătoare care se îndrăgostește de un marocan care luptă în armata franceză în al doilea război mondial. Se căsătoresc și se mută în Maroc, unde tânăra Mathilde se confruntă cu rasism, sexism, sărăcie, singurătate.
Nu e o carte veselă, dar e scrisă bine, personajele sunt complexe (m-am atașat de fetița Mathildei, o rază de speranță în lumea densă și complicată în care trăiesc).
Mi-a plăcut mult.
Nu știu cum ai timp să citești!
Al meu are 5 ani și nu-mi amintesc ultima dată când am citit mai mult de 3 pagini fără întreruperi.
,,-Maaaami, vino să vezi o muscă!
-Maaaami, am făcut caca mirositoooor!
-Maaami, m-am plictisiit!”
Voi de la ce vârstă ați scăpat de astea?
Se mai intampla si acum, dar mai rar. Citesc seara dupa ce copiii adorm, in parc cat ei se joaca…
idem idem!
Leila Slimani – Country of others am citit-o și eu tot vara asta și mi-a plăcut mult. Aveam deja cartea de câteva luni și își aștepta rândul. Nu știam că a și fost tradusă deja; îmi pare bine pentru că voiam să o recomand cuiva.
Vara asta am descoperit-o pe Maja Lunde (Istoria albinelor, Istoria apelor și Ultimii cai din stepă).
Ioana, multumim pentru recomandari! Am citit multe din cartile recomandate de tine, si de cate ori vreau sa comand carti noi, ma reintorc aici sa imi fac lista 🙂 Cum iti alegi cartile pe care le citesti? Te inspiri si tu de undeva, din recomandari, sau pur si simplu le iei si le citesti?
Urmaresc Goodreads, cativa bloggeri de carte, newsletterele editurilor, am si doua prietene cu care mereu povestesc despre carti.