Nu știu dacă urmăriți protestele masive din Iran: lumea a ieșit în stradă în ultimele zece zile în multe orașe din Iran după ce o tânără kurdă de 22 de ani, Mahsa Amini, a murit în spital la trei zile după ce a petrecut noaptea în arestul Poliției Moravurilor din Teheran. Fusese arestată pentru că nu purtase corect hijab-ul, eșarfa pe care prin lege trebuie să o poarte în public să-și acopere părul toate fetele și femeile. Se pare că a fost bătută în timpul intergatoriului, apoi transportată la spital, unde a murit. Guvernul a declanșat o anchetă. Poliția a declarat că fata a murit pentru că ar fi avut probleme cu inima, dar familia ei infirmă această informație, ei spun că fata era perfect sănătoasă.
Nu e ceva ieșit din comun în Iran să fie arestate femei pentru felul în care se îmbracă, râd pe stradă sau vorbesc. Unele sunt lovite, altele sunt amendate, altele sunt trimise la închisoare.
Moartea acestei tinere a stârnit idignarea unei populații care nu mai suportă regulile opresive ale dictaturii islamice. Femeile își dau foc la hijaburi, altele își taie părul.
Am vorbit azi la școală puțin cu mama prietenei Sofiei, ei sunt din Iran. E foarte tăcută și vorbește foarte prost engleză, am întrebat-o totuși cum e acolo. Era speriată și tristă, a zis că e război, că are familie acolo și nu e internet, nu au acces la social media, nu știe nimic despre ei.
“Life in Iran very bad for girls and women”.
Am întrebat-o dacă ar vrea să povestească mai mult și a fost de acord, o să revin cu povestea ei, nu degeaba au emigrat la peste 40 de ani, ea și soțul. Fetița lor are 10 ani, ca Sofi.
Până reușesc să vorbesc cu ea (nu vreau să o presez cu nimic, nu-mi pot imagina prin ce trece), am citit mult despre situația actuală din Iran. Știam de mult că femeile acolo sunt tratate ca cetățeni de rang inferior, dar ce am aflat mi-a ridicat părul pe spate. Citiți, vă rog, a doua parte a articolului.
Scriu aici pentru că trebuie să știm, trebuie să vorbim despre asta, nu mi-e clar în ce alte feluri putem ajuta, dar măcar să aflăm și să dăm mai departe, să ne învățăm copiii despre importanța democrației, a drepturilor egale, a egalității de gen.
Iată ce spun localnicii despre protestele de acum, știrile ajung greu la noi, jurnaliștii internaționali la fața locului sunt vânați și arestați, internetul este oprit complet. 41 persoane au fost declarate decedate în timpul protestelor, e posibil să fie mult mai multe.
Nu există internet sau semnal la mobil acum pe stradă. Am văzut poliția intervenind brutal asupra protestatarilor pașnici. Folosesc gaze lacrimogene și arme cu șocuri electrice, au omorât tineri și bătrâni. Oamenii vor libertate, vor acces liber la informație, vor să își aleagă singuri destinul.
Pentru că social media e blocată acum, oamenii se adună pe străzi să afle ce se mai întâmplă. Sunt și femei și bărbați. Femeile sunt cele mai curajoase! Își scot hijabul și protestează!
La celelalte proteste erau mai mult bărbați, dar acesta e foarte diferit. Femeile au început să protesteze și bărbații sunt alături de ele! Când polițiștii vin și le cer femeilor să poarte hijab la proteste, bărbații se luptă cu poliția. Poporul s-a săturat.
Protestele acestea sunt despre faptul că în Iran, femeile și fetele nu au drepturi. Aici, două femei martor au valoarea unui martor bărbat. Dacă o femeie vrea să își viziteze familia și nu are acordul bărbatului, el o poate da în judecată. Nu-mi pot duce fiul în alt oraș fără aprobarea fostului soț.
Sursa acestor citate: The Guardian
Care sunt drepturile și obligațiile femeilor în Iran?
Constituția Iranului din 1979, redactată de revoluționarii islamici, spune că femeile sunt egal protejate de lege, dar în realitate, drepturile lor sunt mai puține și obligațiile mai numeroase. Codul civil actual este bazat pe legea islamică Sharia.
Femeile nu au dreptul de a divorța decât cu acordul unui judecător (pentru bărbați e suficientă o declarație verbală).
Fetele pot fi căsătorite după ce împlinesc 13 ani (deși multe sunt căsătorite de la 9, cu acordul scris al tatălui).
Toate fetele care au trecut de vârsta pubertății și toate femeile trebuie să poarte în spații publice haine largi, să nu aibă piele la vedere și să își acopere părul cu un voal. Pedeapsa pentru nerespectarea acestei legi este închisoare până la două luni și/sau amendă și biciuire. Ați citit bine. Femeile sunt biciuite dacă nu poartă corect hijabul în public!
Femeile care divorțează își pierd complet accesul la copiii proprii dacă se recăsătoresc.
Femeile căsătorite nu au voie să își facă pașaport decât cu acordul scris al soțului. De asemenea, ele nu pot călători în străinătate decât cu acordul soțului, cu excepția câtorva situații extraordinare (legate de sănătate, muncă sau evenimente sportive).
Bărbatul poate decide ce job să aibă soția, el o poate împiedica să aibă anumite joburi care contravin valorilor familiei sale.
Văduva moștenește doar o optime din averea soțului, deși văduvul moștenește toată averea soției decedare.
Un fiu moștenește prin succesiune de două ori mai mult decât o fiică.
Un bărbat poate avea până la patru soții deodată, femeile pot avea doar un soț.
O femeie are nevoie de consimțământul unui tutore de sex masculin (tată, bunic) pentru a se căsători.
Femeile pot avea doar soți musulmani, dar bărbații pot avea și soții evreice sau creștine.
Contractul de căsătorie spune că pentru a primi bani pentru casă, mâncare și haine, soțiile trebuie să fie obediente.
Copiii sub șapte ani rămân cu mama în caz de divorț, pentru cei mai mari decide judecătorul. Prin divorț, femeia renunță total la custodia copiilor ei dacă se recăsătorește, chiar dacă fostul soț e decedat.
Vânzarea de contraceptivele este ilegală, la fel și avortul (cu puține excepții).
Deși peste 81% dintre femei știu să scrie și să citească, iar 59% dintre fete termină liceul, doar 16% dintre angajații din Iran sunt femei (sursa).
În 2016, 6% dintre membrii parlamentului Iranian erau femei (media mondială e 23%).
Femeile care luptă pentru drepturile femeilor în Iran sunt arestate și condamnate de bărbați la ani de închisoare pentru acte de trădare (aici puteți citi mai mult despre asta). Avocatele care oferă sfaturi legale femeilor riscă, de asemenea, ani grei de închisoare. Jurnalistele care transmit știri de la protestele feministe primesc ani de închisoare pentru propagandă împotriva statului (vezi cazul Sepideh Gholian, care a primit 19 ani de închisoare).
Între 1967 și 1975, femeile din Iran au câștigat dreptul de a vota, de a depune cerere de divorț, de a candida pentru funcții publice și de a moșteni proprietăți. Tot atunci a fost modificată vârsta minimă legală pentru căsătorii de la 13 la 18 ani. Acum este, din nou, 13 ani pentru fete (15 pentru băieți).
Înainte de 1967, femeile nu aveau nici aceste drepturi.
Cum vă simțiți după ce ați citit toate aceste lucruri despre fete, femei ca noi, care trăiesc așa acum, azi, și vor trăi la fel și mâine?
Tocmai am ratat sansa de a ajuta o femeie din Iran, din cauza sanctiunilor impuse de America.
Mi-a rupt sufletul!
E aproape imposibil sa primeasca ajutor femeile din Iran acum. Lovite de ai lor in tara si de toti ceilalti in afara lor. Cetatenii iranieni nu mai primesc vize (de niciun fel), nici transferurile bancare internationale nu mai functioneaza (o problema mai mica decat cea a vizelor).
Din pacate in tarile arabe, sau mai bine zis cele in care religia e islamica, nu va fi mai bine. Ei nu inteleg notiunea de democratie. Am citit despre Iran, am vazut si documentare, nu numai femeile au de suferit acolo, dar si-au facut-o singuri cand l-au ales pe Khomeini.
Ce putem noi cei din lumea civilizata sa facem? Să militam pentru interzicerea islamului, sa nu se extindă si la noi acest cancer! Nu ai cum sa ai o religie legală care îți spune clar ca jumătate din populație sunt animale sau mai jos! Bine au făcut elvețienii că au interzis minaretele, încet încet se vor rari sălbaticii acolo. Ma enervează teribil când le văd că au fugit din iad dar și-au luat basmaua cu ele, să aducă si la alții ciuma de care au fugit! Cât despre Iran, e lupta lor si doar de ei depinde dacă vor ucide bestia pe care tot ei au lăsat-o sa crească, dar tare ma tem ca majoritatea populației e mulțumita așa.
Noi cei din lumea civilizata care interzicem avortul pentru ca suntem creștini?
Islamul nu desconsidera femeile, ci cei care interpretează abuziv Coranul o fac. Soția profetului lor era femeie de afaceri in toată regula. Nu are legătura cu religia, ci cu cei care profita de cei fără educație in numele ei. La fel cum ar fi dacă ar veni Aur la putere și s-ar apuca sa modifice constituția in funcție de ce înțeleg ei din Biblie.
Sunt oameni, Lia! Nu sunt sălbatici! Și nu și-au făcut-o cu mâna lor! Gândește-te cum ar fi sa ți se fi îngrădit accesul la educație de când erai copil , cât de ușor s-ar fi putut profita și de pe urma ta. E o nedreptate oribila!
Care dintre soțiile profetului (da, si asta sună foarte normal la cap)? Aia cu care s-a căsătorit când ea avea 9 ani? Nu poți face niște reguli contrare demnității umane si oricărui bun simț si apoi sa le numești religie si sa fie ok.
Of topic, am citit recent o glumă prea faina să nu o împart : religia e ca o p*la, o ok sa ai una, e ok sa fii mândru de ea, doar nu o flutura in public.
Total de acord ca nu poți, dar uite ca unii o fac și alții au de suferit. Ce voiam aa spun e ca de ce sa nu le interzicem pe toate, de ce doar islamul?
Și cu gluma sunt de acord 🙂