Frumusețea dormitului la 17 grade

Urăsc frigul, corpul meu nu tolerează deloooc temperaturile scăzute. Când dau cu nasul de frig, mă adun în mine, merg cocoșată, tremur, iarna afară am atât de multe straturi pe mine că mă mișc ca un robot din clipurile disco anii din ’80. Când apar glume din alea cu femei îmbrăcate în plapume, toate prietenele mi le trimit mie, sunt celebră pentru cât de mult urăsc frigul!

Nu știu ce s-a întâmplat, că-n copilărie erau iarna la Piatra Neamț și -20 de grade, iar eu îmi aruncam în casa scării geaca și căciula, ca să fiu cool pe patine doar în bluză, îngheța aia pe mine ca scoarța de copac, dar frig nu-mi era! Îmi amintesc că era atât de ger că nu puteam respira pe nas, mă usturau nările!

Dar totul s-a schimbat și la maturitate, când deschideam frigiderul și simțeam oleacă de răcoare la nas, mi se urcau blestemele până pe vârful limbii.

Scot pilota de la naftalină la final de august și dorm cu ea până-n mai. Drumul la centrală îl dăm din septembrie, normal.

În casă, cam 23-24 de grade. Dacă dădea bărbatul termostatul pe 22,5, îmi clănțăneau dinții! Mă simțeam cam așa:

Photo by Marvin Meyer on Unsplash

Când mergeam pe la vreo cabană la munte unde nu se putea face mai cald de 22 de grade, dormeam cu geacă și mănuși, lipită de altă ființă, ca să mă salvez de la degerare.

Purtam pijamale matlasate și ciorapi de lână, aveam chiar și pijamale din acelea întregi, moartea pasiunii, cu blăniță.

Ei, și ca să vedeți cum se schimbă omul, azi de dimineață m-am ridicat din pat în chiloți și maiou (nu mai pot dormi cu pantaloni și ciorapi, nici cu bluză, mor de cald), m-am întins și m-am uitat la termometrul de cameră: 17 grade! Minunat, mi-am zis, și am deschis geamul!

Cum? Dar ce s-a întâmplat? aud vocea din capul vostru. Nu se poate, mă lași. N-are cum. Eu niciodată n-aș putea să fac asta, mai zice vocea. Poate tu ești la menopauză sau ceva,

Nu, nu sunt la menopauză, dragă voce din capul cititoarelor mele.

Am și eu o voce ca tine. Bate câmpii! Fii atentă!

Și eu credeam la fel. Că eu sunt născută să trăiesc la căldură, ființă solară, astea.

Până când am schimbat țara și am ajuns dintr-una în care mentalitatea preponderentă e una favorabilă cocoloșelii în alta în care metoda de abordare a frigului e: Lăsați frigul să vină la noi, frigul e bun, ne activează sistemul imunitar, ne face puternici!

Pui de vikingi!

Am văzut frecvent copii pe bicicletă la 3 grade doar în bluze și în pantaloni scurți. Căciuli văd doar la turiști sau copii internaționali. Nu știu dacă știți cum se simte pe bicicletă când afară e frig ȘI vânt.

Acum doi ani pe vremea asta aș fi făcut o criză de hipotermie doar să mă gândesc la asta!

Aici lumea iese la plimbare când e frig și bate vântul, au chiar și un verb despre asta, ammai scris eu despre el: uitwaaien. Să ieși să faci mișcare cât de bate vântul. Cu cât e vântul mai abitir, cu atât mai multă lume vezi pe-afară, pe biciclete, la alergat sau la plimbare.

Majoritatea caselor nu au tâmplărie de termopan, doar lemn, iar multe nici strat dublu de sticlă nu au. Sunt destul de scumpe aici ramele de termopan și geamurile duble (ce să mai zic de triple), iar oamenii s-au obișnuit așa. Șuieră crivățul pe la pervaz, iar dacă stai aproape de geam te simți ca pe malul mării într-o zi cu viscol, dar ei n-au nicio problemă.

Când am venit aici, am zis să facem ce putem să ne integrăm, să le cunoaștem obiceiurile și să ne adaptăm la ele.

Așa că ne-am interesat care e politica termostatică aici (și care e prețul gazului, haha) și am pus termostatul pe 20 în sufragerie. Venită de la 23, am făcut frigul prima iarnă, anul trecut.

Stăteam la laptop pe canapea sub două straturi de haine de casă, polar și pătură, mă alimentam doar cu ceai cald și tot nu-mi simțeam mâinile.

În dormitoare, copiii au oprit imediat caloriferele, se pare că mureau de cald la 21 de grade, cât se făceau noaptea.

L-am oprit și eu pe al nostru, să văd care-i faza.

Și am descoperit somnul la răcoare! Recunosc, e un pic neplăcut să te dezbraci la 18 grade și să te bagi în așternuturile care par făcute din felii de ghețar, dar odată ce te-ai strecurat înăuntru și ai trecut de primele zece spasme musculare, e totul bine. Îmi imaginez că sunt Wim Hof în chiloți de baie, sărind într-un lac glaciar și asta mă face să mă simt super puternică!
Bine, mă ajut un pic și de sticla cu apă fierbinte, pe care o pun sub plapumă când mă duc să mă spăl pe dinți.
Dorm lemn (când nu mă sforăie bărbatul)!

Dimineața iar poate fi un pic greu dacă sunt 17 grade și tu ieși de sub plapumă transpirat tot, dar șocul termic e foarte bun, te ajută să te dezmeticești mai repede!

Copiii au îmbrățișat moda termică olandeză chiar mai rapid! Stau tot anul doar în tricou și chiloți în casă, nici vorbă de ciorapi pe podeaua care nu cred că are acum mai mult de 12 grade. Afară ies în tricou și cu geaca de toamnă peste, asta doar pentru că nu-i las în hanorac. Sunt 2, 3 grade! Dar ei au fost olandezi dintotdeauna, acum doar se pot simți și ei ca acasă!

La mine-a fost mai greu!

Dar ce bine e! Și ce am constatat e că anul acesta am fost foarte sănătoși, ne-am îmbolnăvit foarte rar și am traversat mini-virozele culese cu simptome foarte ușoare, în 2-3 zile am scăpat. Nu știu dacă are legătură, cred că da.

Deci recomand, mai ales că e scumpă căldura. Încercați.

Știu că e un blocaj mental mare acolo, l-am avut și eu, dar ce mândră sunt de mine că am reușit, și ce mult mai bine e să pot trăi și cu temperaturi sub 23 de grade!

Bine, afară tot mă adun și mă screm, dar parcă nu mai sunt așa de sclifosită. În doi ani o să ies la alergat în costum de baie iarna și poate mă arunc și-n râu când mă iau căldurile, văd că se practică și asta.

Vă țin la curent.

Mai avem vikinge pe-aici? Copiii sunt toți neam nordic, știu deja. Posibil și mulți bărbați. Dar voi, doamnele mele?

PS: Și niște date științifice: cercetătorii spun că temperatura ideală pentru un somn liniștitor este între 16,5 și 19,4 grade Celsius. Dacă e prea cald în dormitor, corpul nu se poate termoregla corect, ceea ce duce la un somn care nu e odihnitor, iar în timp asta duce la oboseală cronică și la slăbirea sistemului imunitar (sursa).

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

46 comentarii

  1. Eu am reusit deocamdata sa scad cam un grad pe an ? in 2019-2020 stateam iarna la 24.5. In 2021 am scazut la 23.5 iar iarna asta avem 22. Incet-incet macar la 20, acolo, poate am sanse sa supravietuiesc. ? M-a incurajat articolul tau.

  2. Eu incerc sa scad temperatura dar cred că tine și de umiditatea aerului. Simt în vârful nasului și instant mă ia frigul. Si nu îmi place deloc sa fiu îmbrăcată cu multe straturi.

    • Hehe, cat rezonez cu treaba asta. In Cehia gazele si electricitatea sunt exteeeeem de scumpe, si primesti factura o data pe an(!!!) in aprilie, dupa ce tot anul platesti lunar un avans. Eh, cand am vazut ca avansul acum pt 3 camere este de 200eur/luna, m a înspăimântat un pic viitorul, si am luat masuri. Bine, le am implementatbde acum 3 ani de cand cu mutarea aici. 17 grade ziua in casa, si 18 noaptea in dormitor. Haine pe noi si spor la treaba! Am realizat cat de mult mi s a schimbat termostatul intern cand m am suit in avionul de Ro si m am topit la 23 de grade. La fel și în aeroportul Otopeni, simteam ca ma sufoc cu toata caldura de acolo. Ce sa zic, m am adaptat si nu regret. Viata e mult mai activa la temp scazute.

    • Ioana, incerc sa inteleg cauzele experimentului vostru: e pura curiozitate antropologica sau nu va permiteti financiar sa incalziti o casa care se pare ca e prost izolata termic? Sunt de acord cu o temperatura mai mica in timpul noptii dar ce descrii tu ca proces de acomodare ( stat in casa pe canapea cu n straturi de haine, patura, etc ) suna bizar.

    • Vad ca scrie in articol:
      „Când am venit aici, am zis să facem ce putem să ne integrăm, să le cunoaștem obiceiurile și să ne adaptăm la ele.”

      Poate parea greu de crezut, dar chiar asa a fost, am venit in NL ca sa traiesc ca in NL, cu tot ce presupune asta. Din pct asta de vedere da, se poate zice ca a fost un experiment, in sensul ca am zis sa incercam sa vedem cum e. Si pretul la gaz a jucat un rol, dar marginal, in sensul ca sigur ca daca ar fi fost insuportabil de frig am fi urcat temperatura, dar evident nu a fost. In afara de asta, copiilor se pare ca le-a priit temperatura mai scazuta imediat, deci a fost un argument in plus.

      Eu de exemplu intotdeauna am suferit de cald la birou in RO, imi venea sa innebunesc de cald si iarna nu numai vara, 25 de grade la birou iarna mi se pare o temperatura aberanta si asta ma umple de nervi. Aici este chiar frig la munca, ii vad pe colegii mei olandezi care spun asta, iar eu ma bucur ca am scapat de caldura la munca, ca la frig ai cum sa rezisti dar la caldura nu – din pacate nu pot sa stau in chiloti la munca, dar un pulovar pot sa imi pun fara probleme.

      Din cate imi amintesc, anul trecut am inceput cu termostatul la 21 de grade, de-abia anul asta am trecut la 20. Termostatul e in living. Chestia e ca instalatia de incalzire e cam proasta in sensul ca daca deschidem caloriferele din dormitoare se face mult prea cald acolo, asa ca le tinem inchise si uite asa uneori scade temperatura pana la 17. In mod normal ar trebui sa montez robinete cu cap termostatic in dormitoare, dar e chirie temporara deci nu are rost.

  3. Mie mi-a luat cam 2-3 ani sa mă aclimatizez în nordul Germaniei. Acum, după 13 ani de frig, sunt vikinga de-a dreptul. Cu întunericul însă nu mă împac deloc bine. Iarna îmi e tare dor de lumina soarelui.

    • La noi sunt 16 grade peste noapte în casa și 17.5 pe zi. Băieții în tricou și pantaloni scurti stau prin casa. Al meu sot ii în stare sa isi pune 3 rânduri de haine plus 2 paturi pe el . Eu în schimb m-am aclimatizat ish..? nu mai dorm cu sosete si pijamale groase. În schimb afara cel mai bun accesoriu ever…Caciula!! ? inca nu sunt buna prietena cu vantul (locuim în nordul Angliei lângă mare)

    • Noi de când trăim la țară avem în casă între 16,5 și 18 grade. La 16.5 simțim nevoia, dar nu tot timpul, să facem focul. Peste 18 grade ni se pare cald. Când mai mergem la apartament, unde e încălzire de la stat, ori în vizite, efectiv ne sufocam, ne transpiră pielea și dacă stăm în tricou, așa de cald ni se pare. Și doar din mediul acela provenim și noi.
      Cred că secretul constă în a fi activ. A ieși des și mult pe afară. Cred că conaționalii noștri nu sunt învățați cu exteriorul și sunt f sedentari. Mai ales femeile. Dacă stai, ți se face frig și la 20 de grade.

  4. Eu n-as putea. Am încercat. Am dardait pana pe la 3 dimineața. La 3 dimineața m-am dus sa fac un duș fierbinte. Pielea imi arata ca a celor proaspăt dezgropati si decongelați: violacee. Nu puteam nici gândi. Acum am termostatul la 20,5. As pune la 21, dar factura nu mă lasă.
    Am crescut și eu cu – 20, – 25, patine, fără geaca. Dar n-aș sta în frig și vânt și pantaloni scurți la 3 grade, Doamne ferește. Fiecare cu nebuneala lui, nu e musai să le împrumutăm. 😀

  5. Mie imi este bine la 19 grade, in Romania, gasesc foarte placut dormitul pe racoare.
    Defapt, decat sa imi fie prea cald, prefer sa imi fie putin frig.

  6. Noi suntem niște ciudați, avem noaptea centrala setată pe 20 de grade, iar ziua pe 21. Marea majoritate a cunoștințelor și amicilor noștri nu pot sta sub 22 de grade. Se cunoaște la factura se gaze. Mult… Am remarcat că atunci când stau într-un loc, mi se face frig și simt nevoia unui pulover pe mine. Dacă am de lucru și mă mișc mereu, sunt ok. Fiică-mea e nordică, clar. O mai bate soțul la cap cu „ia-ți papucii”. Eu am renunțat, doar mă amuz că îi uită mereu pe undeva și tot desculță stă.

  7. Noi locuim în Germania (München) de 5 ani. Nici aici nu este așa de cald ca în Ro. În primii trei ani am locuit într-un apartament care semana destul de mult cu casa în care locuiti voi acum. Un apartament într-un bloc construit prin 1992. Aveam una dintre camere pe colt care nu prea se încălzea, podeaua rece iar geamurile făceau condens, și aici tâmplăria era tot lemn, geamuri duble dar din lemn, și intradevar se mișca perdeaua dacă bătea vântul mai tare. Între timp ne-am mutat într-un apartment construit în 2019.
    Este cu totul altceva. Alt confort, geamurile sunt termopane, fără condens și încălzire în pardoseala. Iarna (aproape ca) nu dam drumul la caldura, se întâmplă mai rar de o data pe săptămână sa pornim caldura și asta doar la podeaua din baie/bucătărie pt ca ne place sa simțim podeaua calda.
    Nu mi se pare ca genul de apartamente cum era cel vechi în care am stat/casa despre care vorbești tu face neaparat parte din cultura germanilor.

    Mi se pare un mit fals (la fel de fals ca cel referitor la absenta temelor în scoli, unde teme nu prea se dau intradevar dar cernitele la teste sunt ft ridicate, ca și cum copilul lucrează zilnic în mod consistent la mate, idee confirmată și de colegii mei care au făcut facultatea/master aici, mai sunt și altele desigur).
    De asta si comentariul meu pe acest blog … poate pe cineva ajuta în momentul în care trebuie sa ia o decizie în acest sens.

    Se pare ca și în aceste tari la un moment dat s-au construit locuințe de proasta calitate și acum asta e … le folosesc mai departe așa cum sunt. Toți germanii pe care ii cunosc isi doresc confortul locuințelor noi doar ca este prea mare efortul, unii nu și-l permit pentru a accede la el și cum spui și tu s-au obișnuit așa.

    • Sunt total de acord cu tine. Asta vad si in Belgia (si Olanda). Casa noastra era veche, neizolata, ca mai toate casele din jur. Noi am renovat singuri, pentru ca din fericire sotul se pricepe, si am ajuns la eficienta energetica B de la F. Dar daca trebuie sa aduci o firma pentru renovare, izolare, preturile sunt prohibitive pentru muuuulte familii, mai ales ca nu sunt ieftine casele, asa vechi, construite anapoda si neizolate cum sunt ele.
      Si mie mi se pare ca spun ca un fel de motiv de mandrie ca nu pornim caldura iarna, la fel cu e cea cu copilul meu a mers la cresa de la 3 luni. De la absolut toate mamicile localnice am auzit ca nu ar putea sta mai mult cu bebelusul acasa, sa invete sa fie independent, sa socializeze si sa-si astepte randul (de la 3 luni??!!). Doar de la mamicile din alte tari am auzit ca au facut eforturi financiare sa stea mai mult acasa cu bebelusul. Cred ca efectiv nu au alta varianta, si asta e, a ajuns sa li se para normal.

    • La noi in bucatarie au fost intre 12 grade si 18 grade iarna asta. Sus, unde dormim, am refuzat sa pun termometru, pentru ca vizual ma gandesc la frig cand vad 12 grade.

      In camera cu semineul sunt 29 de grade pe tavan si 24 la podea. Usa e deschisa si de aici pleaca valul de caldura spre toate camerele.

      Cand coboram spre parter simtim caldura, iar in dormitor dormim fara calorifer.

      Cumnata mea, care locuieste in Olanda, n-a avut niciodata caldura pe etaj, doar in camera de zi, si nu peste 20. La fel si socrii.

      Ma bucur doar ca am calit-o pe fiica mea de mica, fara caciula, manusi, fular. In casa fara sosete.

      Acum eu sunt cea mai gros imbracata, dar asta pentru ca urc si cobor cel mai des spre zonele reci si nu vreau sa ma tot imbrac si dezbrac de fiecare data.

      Concluzia mea e ca tot invatul are dezvat.

    • Si eu sunt de acord cu tine. Am locuit in Elvetia si Franta. Primul apartament era intr-un bloc vechi si prost izolat. Apoi ne-am mutat in apartamente in cladiri noi, bine izolate si care pastrau bine caldura si cel mai important, o pastreaza constanta. Eu am venit din Bucuresti dintr-un apartament unde iarna erau 25-27 de grade, efectiv trebuia sa deschid gramul (era centrala de bloc si nu aveam reglaj la calorifere), cu multe sechele de frig din copilarie. M-am adaptat treptat si acum ma simt comfortabil la 22 de grade in sufragerie si 20-21 in dormitor. Sub 20 simt ca imi ingheata capul si nasul. Poate o sa-mi iau oua in cap, dar eu personal am observat ca fetitei (si noua) nu ni se vindeca racelile asa de repede daca temperatura este sub 19-20 de grade in dormitor.
      La noi in bloc s-a votat in octombrie cand sa se porneasca centrala (de bloc) anul asta (nordul Frantei, cladire noua, din 2019), si 70% au votat ca “acum”. Dar intr-adevar e o cladire de familii, cu venituri peste medie. Cultura asta cu frigul am observat-o si eu si aici si in Elvetia la persoane mai in varsta si din motive strict financiare.

  8. Si eu sunt friguroasã. Când ies afarã. În casã avem 19-20 de grade, ziua, la parter si pt somn la etaj 18 grade. Si clar si la noi, copil viking ?

  9. Hahahh, la noi, doar copiii îs din neam nordic! am plecat un weekend de acasă și am lăsat toate geamurile rabatate (de regula, las doar unul și ușile deschise) si cand ne-am întors erau 16 grade! nu-ti zic ce a fost la gură bărbatului meu nordic si viking, și cum a dat imediat drumul la centrală și m-a suduit încontinuu pana s-a încălzit! și eu sunt mega friguroasă, cum pun picioarele pe gresie (cu 22-23 grade în casa) fac instant anexita, cistita, infecție urinara, etc. Deci, nu, mulțumesc!?

    • Buna Mihaela, nu stiu unde locuiesti tu sau daca aveti asigurari pt casa/daune, dar poate merita verificat: la mine asigurarea spune ca daca las geamurile rabatate si intra cineva in casa, nu acopera.

  10. Ioana, am stat asa in comunism si dupa pe frig, am supravietuit. Imi amintesc cat de rece era apa din cana, daca o lasam pe noptiera. Dar acum la 22.5 si in bucatarie cu foc in soba, cand ne punem langa ni se dezmortesc automat oasele. Copiii pot alerga desculti, fara sa fie prea rece pe jos. Si ei ies desculti si dezbracati pe afara, dar in casa(speram) sa putem sa avem caldura. Este super. Nu stiu care e faza cu transpiratia ca si noi cand nu aveam centrala si caldura sotul dormea intr-o camera neincalzita iarna si se trezea lac de ud, uneori se schimba noaptea. O fi de la umiditate. Cand ii spun mamei de treaba cu 18 19 20 grade, zice: Doamne Fereste, la cat am tremurat pana acum 10 ani cand ne-am pus centrala si la serviciu si acasa, doar intr-un cosmar ma mai pot imagina asa:))

  11. Bună! sunt intr-u totul de acord cu ceea ce ați scris, eu dorm de ani de zile la o temperatura de 18 grade și ma simt extraordinar, când merg la părinții mei care au în casa o temperatura de 25/26 grade nu ma odihnesc deloc, pe mine ma ajuta mult atat dușurile cu apa rece făcute la prima ora a dimineții cât și somnul la o temperatura scăzută ?

  12. To each their own.
    Eu fac „crize de tremurat” la contraste mari de temperatura.
    De exemplu daca e vara si ies din dus si ies repede pe hol pe unde o adiere de aer conditionat, am asigurate 10 min de tremurat (la propriu) de abia respir (iarasi la propriu).
    Daca ies din plapuma si in casa sunt 3-4 grade mai putin, la fel.
    Daca e sunt mai putin de 22 de grade in camera imi bate vantul prin plapuma – am reusit sa ma incalzesc cu o patura de blana PESTE plapuma.

    Si sigur sunt unii care vor spune ca asa am fost crescuta. Ei bine, chiar nu.
    In primul rand ca am crescut pe vremea comunismului cand din octombrie pana in aprilie aveam mereu apa in pantofi si stateam la scoala cu geaca pe noi si manusile in maini, iar acasa se incalzea poate pe la 12 noaptea cand veneau gazele. Mama se sufoca la 20 de grade si evident ca nu statea in sauna de dragul meu. Deci nu, nu asa am crescut: asa e corpul meu, iar eu am decis sa-l ascult, asa cum il ascult si cand e obosit de exemplu. Nu suntem toti la fel si asta e un lucru bun. Nu exista „one size fits all”.

    • Dar e ok, nici nu am zis pe undeva ca e musai sa dormim toti in frig. Eu doar am zis cum e pentru mine, cu surprindere. 🙂
      Si ce zic specialistii, dar sunt recomandari, pot fi ignorate cu usurinta.

    • da, si eu zic ca e ok daca ne putem aclimatiza, dar mai depinde si de „materialul clientului”.
      Specialistii recomanda intervale de temperatura sau tendinte, caci nici corpul uman nu functioneaza la zecimala. De exemplu, temperatura mea normala este 35.8 . Cand am 37 e chiar o problema. Conteaza delta nu valoarea exacta.
      La 35.8 ar trebui sa imi placa la frig – toti medicii sa mira, aber nicht! 🙂

  13. Da, si eu am 2 pui de vikingi pe care nu pare sa ii derajeze frigul. cel mare la 3.5 ani imi spune săptămânal ca lui place frigul si ca nu ii place caldura.
    Cand il vad pe cel mare pe gresie fara ciorapi si eu am picioarele sloi in 2 straturi de ciorapi si papuci simt ca ma ia cu frisoane. ?
    Am obosit sa ii tot spun sa își pună ciorapi. Chiar ma gândeam ca as putea sa nu il mai atentionez din moment ce tot insista ca ii place frigul. La fix articolul tău.
    Culmea e ca pe mine nu ma deranjează când e frig afară. Scot copiii afară indiferent de temperatura. Ma îmbrac foarte gros si rezist. Ce nu inteleg e cum de unii dardaie si pur si simplu si nu se pot incalzi, iar alții par sa nu simtă frigul.

  14. In Germania eram obligata prin contract sa mențin o temperatură de minim 19°C in toate camerele, inclusiv când nu eram acasă.
    Car despre obișnuitul cu temperaturile scăzute, nu știu cum li se pare ideea asta celor care stau in frig in București sau alte orașe unde au aparut de vreo 2 -3 ani probleme cu furnizarea agentului termic. Despre frigul de pe vremea lui Ceaușescu mai trebuie sa zic ceva? Sa înțeleg ca cei care locuiesc in zone in care este cald tot anul nu dorm niciodată bine?
    Ma bucur ca tu si familia ta va simțiți confortabil la o temperatură joasă și asta e bine si pt buzunar, dar nu suntem toți la fel si nici nu e cazul sa ne mințim ca ar trebui. To each their own, vorba românului.

  15. Dupa 6 ani (and still counting) de Belgia, tot nu m-am aclimatizat. Copilu’ mare da, e viking. Sta la 16 grade in tricou. Cel mic are suflet mediteranean- ce e sub 26-27 de grade e frig ? cum ii impacam?
    24 de grade in casa. Am incercat un 20 noaptea dar am dardait sub plapuma, plus mi-am luat bistr boscorodeli de la barbat. Eu m-am trezit inghetata.
    Mno, chiar nu cred ca e pentru toata lumea 🙁

  16. Gand in gand cu tine. Noi suntem in Olanda din 2018. Eram gravida când ne am mutat aici cu primul copil și când am născut la jumătatea lui Martie 2019, moașa mi-a zis din prima zi sa las geamul deschis noaptea ca doarme mai bine copilul la răcoare ?. Nu am făcut asta, dar de la nașterea ei nu am avut mai mult de 18-19 ziua in casa și noaptea pe vremea când stateam in chirie chiar și 16-17. Aveam niște geamuri atât de proaste încât nu trebuia sa ții geamul deschis ca sa te simți ca afara ?. Acum am 2 copii și ii tratez maxim cu paracetamol, nu zac niciodată prea multe zile. Când citesc ce prescriu medicii in Ro, ma îngrozesc. Zici ca fac experimente chimice pe copii. Fetele mele se plâng ca la gradi e prea cald. Acum pe timp de iarna merg in mâneca scurta pe sub geaca la aproape 4 ani și cea mică 1 an jumate.

  17. dar cum faci să te obișnuiești? iarna, fără pătură electrică pusă sub cearșaf… nici nu-mi pot imagina nopțile. fără ea, dârdâi câteva ore și nu pot adormi. deci… CUM se exersează/învață treaba asta?

    • O faci pur si simplu. Poti sa incerci treptat, un grad pe luna. Noi am mers direct pe minus 3-4 grade. Am dardait o vreme, apoi nu am mai dardait. 🙂

  18. Foarte fain articolul.

    Locuiesc in America de câțiva multi ani și normal aerul condiționat a devenit prieten bun și am realizat singură că dorm mult mai bine noaptea când e frig in camera.

    Un fun fact despre Americani, vara vor aer condiționat sa faci țurțuri iar vara vor 45 grade in case. Cu trecerile astea bruște, tot nu m-am învățată dar nu pierd speranța ?

    Iar la mine in casa incerc sa fie o balanță

  19. Noi mereu am stat pe la MAX 21 grade.
    De anul trecut am început sa scădem temperatura, cel puțin noaptea pentru ca efectiv ma trezeam noaptea ca imi era cald si nu puteam dormi. Am ajuns sa dorm acum si la 17 grade si sa dorm foarte bine. Cum e mai cald cum imediat ma trezesc. Ziua avem 18,5 in casa. Mi-e super bine așa.

  20. Dupa logica asta, toti bucurestenii care ingheata in apartamente in fiecare iarna (de cativa ani, deja) ar trebui sa fie sanatosi tun si rezistenti la frig. Si cu toate acestea… cei mai multi nu sunt si nu s-au obisnuit cu gerul din apartamente, oare de ce? Asta imi aminteste de articolele acelea care incearca sa convinga oamenii ca daca se spala suficient de rar pe par, in cele din urma parul nu li se va mai ingrasa si nu va mai fi nevoie sa se spele pe cap zilnic (din nou, not happening, am incercat eu in pandemie, ca sa vad daca au dreptate, in afara faptului ca era sa raman fara piele/par pe cap, nu s-a intamplat nimic). Cel mai bine este sa acceptam faptul ca suntem diferiti si sa incercam sa schimbam ceva doar daca simtim ca situatia actuala ne face rau intr-un fel sau altul (de exemplu, daca avem somn agitat sau ne trezim transpirati si credem ca temperatura ar putea fi problema). Altfel, exista oameni care se simt mai bine la temperaturi mai mari si altii la temperaturi mai mici, oameni carora li se ingrasa parul dupa 2 saptamani in timp ce altora li se ingrasa dupa mai putin de 24 de ore, oameni care functioneaza mai bine dimineata si altii care functioneaza mai bine in a doua parte a zilei, si tot asa. Iar recomandarile sunt oarecum inutile daca nu tin cont de varsta, starea de sanatate, locul de provenienta, felul in care a fost crescuta persoana respectiva etc. (daca acceptam ca mediul ne modeleaza mintea, cu siguranta putem accepta ca ne modeleaza si corpul). Sunt foarte friguroasa, deci mi-as dori sa fi functionat si la mine „antrenamentul” acesta la care suntem supusi de cateva ierni incoace, dar totusi n-am avut acest noroc, am devenit chiar mai sensibila la frig decat eram inainte.

  21. Eu vin dintr-o zona a tarii mai ploioasa si mai racoroasa. M-am obisnuit usor de cate ori am fost la munca in tari mai nordice, nu ma deranjeaza activitatile in ploaie, nu am frica si dorinta sa stau doar indoors cand e urat cum mai vad la expatii din tari mai calde.
    Am in Norvegia o vreme si mi a placut mult ( imi place iarna zapada patinoarele , ski etc)
    Locuiesc acum in Bucuresti si da , am avut perioada in ultimii doi ani cu probleme la caldura si m-am obisnuit. Nu prea racesc de fel, dar anul asta la ski ( -15, ghetar) am schiat doar cu base layer si geaca fara mid layer de hanorac . Si fara colanti pe sub pantalonii de ski. Deci face si primaria bucurestiului un bine, mi-a antrenat rezistenta la frig
    Insa tot imi place sa port sosete groase de lana, din alea cu care la nevoie poti curata o tigie asa sunt de fine . Le bag cand ma pun la somn, iar pe noapte le dau jos.
    Dimineata am un plover mare langa pat, il iau pe mine sa ma convinga sa nu lenevesc sub plapuma
    Eu m-am obisnuit la 20 grade in casa stau in tricou si pantaloni de trening.
    Cand merg in locuri cu 18 imi mai iau un strat camasa + sacou si supravietuiesc 🙂
    Si da, in bucuresti aveam un loc de munca cu 25 grade era horror ca ma lua somnul la 3-4. Mai rau insa mi se parea ca trebuie sa ma imbrac super subtire apoi geci groase ca sa fac fata si pe drum.
    Eu cred ca atunci cand esti imbracat corespunzator , in limite normale, organismul se adapteaza. Traiesc oameni si in grecia, si in islanda.

  22. Eu citesc de la 23 de grade in casa, noaptea cand dorm scad la 20. Am incercat la 21-22 ziua cu 18 noaptea dar ma trezesc efectiv cu nervi. Ma face foarte irascibila frigul asa ca nu… Sunt in Olanda de peste 6 ani. Poate la anul scad si eu cu un grad, dar ma ingrozeste ideea.

  23. 17.1 grade cand scriu comentariul asta 😕
    Si pentru noi a fost cam acelasi proces, in tara aveam in jur de 22-23 de grade, cat iesea de la Radet, si am plecat noi frumusel spre tarile calde, la propriu, caci ne-am mutat in sudul Spaniei, unde sunt cele mai multe zile cu soare pe an…si am avut un mare soc termic pt ca ne-am mutat fix in Ianuarie, si intr-adevar, afara la soare e cald si bine, in casa insa… congelator dupa standardele romanesti, ca sa nu mai zic cum se simte marmura la picioare :))
    In prima iarna cred ca am testat vreo 5 radiatoare electrice diferite :))) pentru ca in apartamentul in care stateam aveam doar semineu si AC in living, in dormitor nimic… dar usor usor ne-am adaptat… noaptea ni se pare perfect la 16-18 grade, dar pe zi, undeva la 20 de grade e ok…
    Am fost in tara de sarbatori si erau 23 de grade in casa… ma trezeam speriata de propriul sforait pentru ca aveam gatul/nasul mereu uscat ?

  24. Sa zicem ca o iau mai treptat ca voi – de la 25/26 acum suntem la 22/23 ?. Am facut-o din constientizarea faptului ca trecem printr-o criza energetica si prin solidaritate putem ajuta. Nu este mereu usor dar da, observ ca corpul de obisnuieste (asa cum acum dorm 5-6h pe noapte si nu mereu legate, baietelul meu este inca mic si se trezeste, dar sunt ok a doua zi).

  25. Eu stau in Canada si majoritatea aici tin 21 de grade in casa ziua, si 19 noaptea (temperatura corpului scade in timpul somnului, plus ca te odihnesti mai bine la temperaturi scazute). Si nu, lumea nu face asta din cauza pretului utilitatilor. Curentul si gazele sunt mai ieftine aici decat in Romania. Mie mi-a luat cativa ani sa ma acomodez. Noi mergem de obicei in Romania de sarbatori, si pentru sotul meu (canadian) e un chin sa mearga pe la rude in vizita din cauza caldurii – moare de cald peste tot :))

  26. Cica:
    Body temperature starts to fall as bedtime approaches, paving the way for a good night’s sleep. Your body also tends to lose heat, which helps you fall and stay asleep.
    si
    An optimal temperature is about 68 degrees Fahrenheit or about 18 and a half degrees Celsius. And the reason is that your brain and your body need to drop their core temperature by about two or three degrees Fahrenheit to initiate good sleep.

  27. E interesanta capacitatea corpului uman de a se adapta oricarei situatii, atunci cand trece de bariera „nu” ului din creier! Perfect de acord cu tine. Traiesc in Spania, o tara „calda”, mult mai calda decat Romania. Am prins ierni acasa, la -30 grade si mergeam pe jos zilnic 5km dus intors, ajungeam cu genele inghetate. Si nu am murit… acum la 0 grade …brrrr ce frig e hahahhahaha.
    In orice caz coincid cu tine, costul ridicat al gazului ne.a facut sa ne acomodam la mai putine grade in casa, nu pot dormi la mai mult de 18 grade, ma trezesc transpirata. Si nu e rau deloc! Iar in casa 19-20 grade, cand iesi afara parca nu simti chiar un soc termic ??
    Imi place sa citesc despre experienta voastra, ma regasesc adesea ?

  28. Noi stam in Brasov acum, aici e mai rece si ne-am obisnuit repede. Noi tinem in casa la 18.5-19 grade ziua si reducem la 17 grade noaptea (daca e mai cald de 18 grade noaptea deja avem probleme cu somnul si vara e cosmar pentru noi). Doar cat a fost fetita bebelus am tinut mai cald, 21 de grade, acum are 5 ani si se simte mai bine decat bine la cele 19 grade :))

  29. Ei uite ca aici nu mai mergem pe aceeasi carare.

    URASC FRIGUL! Punct.

    Am fost si eu copil dezbracat, apoi am fost o gagica friguroasa, ca punea barbata-miu termostatu’ pe 22.5 si urlam la el ca vrea sa ma omoare cu frigul. Culmea, dupa ce am nascut mostenitoarea, mi s-au mai atrofiat un pic senzorii de frig si nu mai mor chiar de la 21 de grade in jos.

    Am o ciudatenie, ca sunt in stare sa ies in slapi sau desculta pe zapada, dar asta e normal, dupa 10 ani de arte martiale, ca am calusuri pe talpi ca elefanta. Si nici caciula nu port, decat daca sunt chiar -20 de grade.

    Dar nu pot dormi pe racoare. daca simt un fior, nu dorm toata noaptea. Asa ca la mine pilota e in functie chiar si vara (bun, ajuta ca traiesc in padure, deci nu prea avem nopti extrem de calde decat poate de 5 ori pe an).

    Unde stau eu energia este foarte ieftina inca si nu se prevede nicio criza energetica, asa ca nici nu simt nevoia sa ma stresez in plus.

    Oricum, e interesant cum ne schimbam „placerile” in timp si cred ca e important sa ne intelegem corpul in fiecare moment al vietii 🙂

  30. Mie îmi place frigul ? Noi ne-am mutat de la mare la munte, și când sunt – 10 gr afara eu sunt cea mai fericita și ies sa ma plimb pe jos în frig ?
    În casa avem 20-20,5 gr dar pentru Brașov e foarte bine. dacă ar fi după mine când ne băgăm la somn cred ca mai putem sa scădem 1 gr dar am băiețelul mic care nu doarme neam învelit ?? Fata sta veșnic în tricou?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *