Lecțiile și examenele de înot în Olanda: supraviețuire înainte de distracție

O treime din suprafața Țărilor de Jos se află sub nivelul mării, unele orașe chiar cu 2, 3 metri sau mai mult. Cel mai jos punct este Nieuwekerk aan den Ijssel, care este cu aproape 7 m sub nivelul mării.

Mai mult, 17% din suprafața țării este acoperită de ape: canale, lacuri și râuri.
Majoritatea orașelor au canale și acces la lacuri sau râuri mari.

Există și peste 230 de km de ieșire la mare.

Cu alte cuvinte, dacă trăiești aici, șansele să ajungi în apă într-un fel sau altul sunt considerabile!

Înotul este extrem de important pentru populație. Cursurile de înot nu sunt obligatorii prin lege, dar sunt recomandate. Există un act oficial numit „Waterdicht”, emis de VSG („Vereniging Sport en Gemeenten”, o asociație a activităților sportive susținute de primării) și endorsat de Ministerul Educației, Culturii și Științei, care spune că „fiecare copil care termină școala primară ar trebui să aibă cel puțin diploma A, cea de bază. Procentul școlilor olandeze care în trecut ofereau lecții de înot a scăzut de la 90% în 1991 la doar 42% în 2012, iar acum, în 2023 este probabil sub 30%. Chiar dacă înotul nu mai face parte din programa școlară, majoritatea părinților își duc copiii la înot imediat ce încep școala, de la 4 ani, dacă nu chiar mai devreme.

Majoritatea nativilor învață să înoate foarte bine până la 10, 12 ani.

Însă lecțiile de înot sunt diferite aici față de ce am trăit în România, unde și eu, și copiii am făcut cursuri de înot!

În primul rând, aici înotul este despre supraviețuire. Primele lucruri pe care le înveți sunt să stai cu ochii deschiși sub apă. Apoi înveți să te orientezi sub apă și să înoți îmbrăcat. Multe piscine au apa destul de rece.

Pentru că dacă vei avea nevoie să înoți ca să nu te îneci, dacă vei cădea vreodată în vreun lac, râu sau canal, nu vei cădea nici în slip, nici cu ochelarii de înot pe ochi. Vei cădea îmbrăcat, încălțat, eventul cu un rucsac în spinare, în apă posibil foarte rece, și va fi esențial să nu te panichezi și să te poți ține la suprafață până când te va putea scoate cineva de acolo.

Copiii (dar și adulții) învață să înoate în condiții cât mai apropiate de cele reale. S-au întâmplat zeci de inundații majore în această țară, au murit sute de mii de oameni în ultimul mileniu. Ultima inundație majoră a fost cea de pe 31 ianuarie 1953, când au murit aproape 3.000 de oameni. Între timp a fost construit și pus în funcțiune sistemul de diguri anti-furtuni Delta Works, care este unul dintre cele mai performante din lume. Nivelul apei în canale este ținut permanent sub control printr-un sistem centralizat de senzori și pompe.

Revenind la lecțiile de înot, deși Sofia înota deja destul de bine când ne-am mutat aici, putea înota pe sub apă, dar cu ochelari de înot, călca apa și știa două stiluri, când a fost testată aici ni s-a spus că e departe de primul nivel de diplomă de înot olandeză, că în caz de cădere în apă, nu s-ar descurca.

A mers la cursuri aici o dată pe săptămână cinci luni. A învățat să reacționeze calm, controlat atunci când se află în apă. A înotat încălțată și îmbrăcată sute de bazine, până a deprins înotul de bază pentru supraviețuire. A exersat călcatul apei fără a folosi mâinile, rostogoliri în apă, căzut în apă cu fața, cu spatele și pe laterale, îmbrăcată și încălțată. Facem frecvent glume pe seama acestui obicei, ne gândim de ce nu sar și cu bicicleta în apă și de ce nu exersează și înotul pe bicicletă!

Glumesc, dar mi se pare foarte bun sistemul, deși e exigent, chiar învață copiii să supraviețuiască în caz de accident cu cădere în apă!

Sofia și-a luat de curând diploma A, prima, va continua pentru B și C. Vă povestesc mai jos ce presupune fiecare nivel. Ivan încă se pregătește pentru A, când a venit aici nu înota deloc, doar se bălăcea la apă mică. Acum deja înoată pe sub apă cu ochii deschiși și poate face un bazin la apă mare în plută sau bras. Dar mai are câteva luni până va lua A-ul.

Pentru că majoritatea înecurilor accidentale se întâmplă când o persoană cade pe neașteptate într-un lac, canal sau râu, examenul de înot include scenarii realiste. Am asistat la examenul de diplomă A al Sofiei și mi s-a părut super interesant, vă povestesc!

Pentru diploma A, copilul trebuie să înoate cu tricou, pantaloni, șosete și teniși sau sandale 50 de metri, folosind o combinație de bras și spate, să înoate 3 metri sub apă și să treacă printr-o gaură dintr-un panou de pânză plasat sub apă, dar și să stea la loc fix în apă adâncă trei minute, fără să folosească mâinile.

Pentru B, distanța de înot crește la 75 de metri și 6 metri sub apă. Se adaugă un strat de haine, hanorac sau bluză.

Pentru C, copilul trebuie să înoate 100 de metri de înot la suprafață, cu obstacole suplimentare și 9 metri sub apă cu trecere prin gaura de salvare. Se adaugă geacă și rucsac în spinare la căderea în apă.

Cu diploma A poți înota cât de cât, nu te vei îneca rapid, poți sta în apă până vin salvatorii. Dacă ai B înseamnă că ai mai multă rezistență și ești independent la înot. Cu C poți spune că ești un înotător profesionist, pregătit pentru orice, poți chiar să îi ajuți pe alții mai puțin rezistenți ca tine.

Mi se pare interesant sistemul, bine gândit pentru supraviețuire!

Am pozat echipamentul Sofiei pentru examen, ud fleașcă. 🙂

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

14 comentarii

  1. Știm …și fetițele mele au diploma A și B…(9 ani, respectiv 12 ani) acum vor sa meargă pentru diploma C…deși este mai dificil puțin,sunt foarte entuziasmate că vor avea toate diplomele de înot.Mult succes în Olanda!
    Noi suntem aici de mai bine de 2 ani..

  2. Si in Belgia e tot cam la fel. La scoala unde invata fiul meu au la gradinita si in clasa 1 si a 2-a lectii de „obisnuinta” cu apa, apoi din clasa a 3-a pana a 6-a cate 10 ore de inot cu examen. Fiu-meu poate sa inoate destul de bine pentru ca a facut si lectii individual. Cel mai tare m-a socat cand m-am oferit voluntar sa ajut la lectii. Toti copiii trebuiau sa exerseze in bazinul de 3m adancime indiferent ca inotau la perfectie sau nu. I-am vazut pe copii inotand si in pijamale?. Stiu ca pentru examenul final trebuie sa sara in apa imbracati si sa salveze o persoana. Abia astept sa il vad pe junior facand asta.
    Si aici copiii incep individual sau in grup lectiile de inot in afara scolii.

  3. Și mie mi se pare foarte tare sistemul. Ba mai mult decât să-mi încurajez copiii să-și ia diplomele (fiul meu are 6,5 ani și în două săptămâni are examenul pt diploma B, iar fiica mea împlinește 4 ani în câteva luni și e foarte entuziasmată că va incepe și ea cursurile de înot), am făcut și eu cursuri de înot și mi-am luat diploma A și la câteva luni mai târziu și B.

    Evident, în grupul de adulți care făceau cursuri și care apoi au dat examenul, nu era niciun olandez. Ei toți învață în copilărie să înoate, deși am înțeles că sunt mai exigenți acum și au cerințe mai multe decât acum 30 de ani. Grupușorul meu avea oameni din India, Chile, Italia, Franța, Mexic, SUA, Irlanda, și eu din România.

    Și uite așa, băiatul meu de 5 ani făcea un curs similar cu mama lui de 37 de ani ?

    • Si eu am avut aceasi reactie la citirea pe diagonala, numai ca atunci cand am avut reactia m-am oprit, am ridicat o spranceana si am recitit ultimele linii ca sa vad daca am inteles corect. Este vorba despre inot 3 metri sub apa si apoi la suprafata stat 3 minute pe loc fara sa dai din maini.
      In schimb ma intreb ca pentru C cam cat inseamna, in timp, inot 9 metri sub apa. Tot asa, pentru tinut respiratia.

  4. Interesant sistemul. Locuiesc in Canada și lacurile ne înconjoară (60% din lacurile lumii se regăsesc pe teritoriul canadian). Deci copiii urmează cursuri de înot de la o vârsta frageda (încep pe la doi ani). Nivelele sint stabilite de Crucea Rosie și mulți adolescenți obțin certificatul de salvamari in ideea de a lucra la piscine, in principal in perioada verii. Fiul meu a urmat cursuri timp de 11 ani, pina la virsta de 16 ani, pentru a se menține in forma (certificat obținut la 13 ani). Clasele sint oferite de centre sportive și universitare, fără probleme in privința locurilor disponibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *