N-am mai făcut de mult recomandări de cărți, dar nu am stat degeaba, am citit zilnic în ultimele luni, nu atât de mult pe cât mi-am dorit, pentru că învățarea acestei limbi afurisite îmi consumă mult timp și resurse (ca să nu zic direct creier, pentru că asta face, îmi mănâncă fix creierul, sper să rămân cu ceva când termin), am lucrat la multe cărți ale mele sau din colecțiile pe care le coordonez (vor apărea curând trei cărți noi în Educație cu blândețe, bune și importante), așadar nu am avut mult timp de citit, am mai terminat și două cărți de psihologie, pe ele le recomand separat, acum e despre literatură.
Iată mai jos ce vă recomand (am mai încercat și alte titluri, dar nu mi-au plăcut, așa că nu le veți găsi pe aici, căci le-am abandonat, nu citesc ce nu-mi place, viața e prea scurtă).
Nu râdeți de pozele cu bradul, am pozat fiecare carte când am terminat-o, ca să nu uit să vi le arăt.
Acest tărâm al blândeții e o carte foarte duioasă și frumos scrisă despre un grup de orfani care evadează din orfelinatul unde sunt abuzați. Îți sunt unii altora părinți și pornesc într-o super aventură, unde întâlnesc tot felul de oameni, au tot felul de experiențe care îi ajută să crească, să înțeleagă, să vadă și să fie blândețe. Mi-a plăcut mult.
Foarte diferit stilul de a scrie al lui Foenkinos! Are un umor subtil și tăios, analizează foarte bine relațiile și pretențiile noastre, ale oamenilor. Am citit de el Familia Martin, și Către frumusețe, foarte diferite, foarte mult mi-au plăcut, mai am în bibliotecă încă două, trei cărți ale lui.
Dacă aveți chef de un thriller, Cujo de Stephen King e o încântare. O carte despre un câine care… Nu vă zic. Citiți, dacă vă place genul. Aici o găsiți, e ditamai cartea.
Cartea aceasta m-a făcut să mă gândesc la Eleganța ariciului, e scrisă cu atât de mult umor, povestea e foarte faina! Păcat că sunt destule greșeli de redactare, litere scăpate, dezacorduri, m-au deranjat un pic, dar cartea merită citită în ciuda lor! Nu o ocoliți! E ușoară și faină! Mica librărie de pe Sena.
Panglica neagră e o antologie românească de texte despre moarte, unele literare, altele istorice, merită citită dacă vă preocupă tema.
Am primit cartea asta de la prietena mea bună, e o carte mare și densă. O prietenie între o adolescentă săracă și exclusă și una bogată și populară (acțiunea se petrece în Italia), o poveste despre abandon, minciună, iubire, Social Media, scrisă într-un stil care mi-a adus aminte pe alocuri de Elena Ferrante. Se cirește ușor, deși e o carte mare. O prietenie, de Silvia Avallone.
Neapărat vă recomand și acest comic book pentru copii, Ivan l-a devorat în câteva ore, apoi l-a recitit de câteva ori. E o poveste intensă și importantă. Carton, de Doug Tennapel.
Cu ce am venit din vacanța în România?
Am început deja Viața ca un râu, de Shelley Read, care e atât de frumos scrisă, atât de tristă, atât de impresionantă… Mi-a adus aminte de Acolo unde cântă racii. E povestea sinuoasă a Victoriei, o fată care crește într-o familie de cultivatori de piersici, înconjurată de bărbați și băieți de care are grijă. Un râu de întâmplări fericite și nefericite, pierderi și vindecări.
Am început și Miniaturista, pentru că acțiunea are loc în Amsterdamul secoluluui 17, o temă care mă interesează. E fascinant felul în care se trăia, se iubea și se lucra atunci!
Restul urmează, le pun mai jos listă, în caz că vreți să le adăugați pe lista voastră.
Sub fiecare titlu e link către Libris, Elefant sau site-urile editurilor.
Viața ca un râu, de Shelley Reed
Simon, de Narine Abgarian (autoarea celebrului roman fantastic Din cer au căzut trei mere)
Destin, de Zeruya Shalev (am citit cred toate cărțile ei traduse în română, îmi place enorm stilul ei clar, crud de a scrie)
Miniaturista, de Jessie Burton (și această autoare e pe lista preferatelor mele)
Insolație, de Emilia Pardo Bazan, o poveste scandaloasă de iubire între o văduvă și un călător.
Serenadă pentru Nadia, de Zulfu Livaneli
Americana, de Chimamanda Ngozi Adichie
Trei, de Valerie Perrini
Anihilare, de Michel Houllebeque
Hamnet și Exist, exist, exist de Maggie O’Farrell
Primesc, desigur, cu mare drag, și recomandări de cărți bune de la voi!
Buna Ioana,
Mie mi-au plăcut mult in ultima vreme : Problema Spinoza (cea mai frumoasa din cărțile lui Yalom, după părerea mea), Din cer au căzut 3 mere, Cât de aproape sunt ploile reci, Toată lumina pe care nu o putem vedea si In numele tatălui.
Multumim pentru recomandări, mi le-am trecut pe lista.
Hugs!
Citite, foarte faine!
Ioana, atata nevoie aveam de acest articol! Iti multumesc! Let’s add to cart! :))
Multumim mult Ioana! Si mie imi plac mult cartile lui Jessie Burton, anul trecut a aparut si continuarea Miniaturistei dar nu cred ca s-a tradus inca in romana (the house of furtune) si acum cativa ani s-a filmat si o mini serie BBC dupa Miniaturista. Si Americana mi-a placut mult si la fel si cartile lui Maggie O’Farrell. Recomadarea mea pt voi e romanul Lectii de Chimie, debutul minunat al lui Bonnie Gamus, o sa va placa, promit!
Multumesc pentru recomandari. Chiar voiam sa mai citesc ceva din acelasi gen de scriitura ca si scriitura ca si “Din cer au cazut 3 mere”, “Eleganta Ariciului” si ” Acolo unde canta racii” si fix asta am primit de la tine. Eu am citit BASMUL lui Stephen King si cel cu catelul nu ma atrage neam, dar o sa ii mai dau o sansa. Am citit recent prima carte de Rodica Osog-Brasoveanu si sunt de-a dreptul data pe spate de cat de fain scrie doamna. Spor la citit!!
Eu am citit “Imparatul Portugaliei”,Selma Lagerlof și mi-a creat o stare de bine,e scrisa duios în genul unei povesti și tratează o tema delicata.
Deasemenea “Ratacirile fetei nesabuite” de Llosa a fost uimitoare ptr mine,o poveste de dragoste ce se desfășoară de-a lungul câtorva decenii pana la moartea unuia din personaje.
Kristin Hannah – Winter Garden
Superba
Multumim!!! Ce dor imi era de recomandarile tale de carti ❤️
Ioana, eu recomand trilogia lui Backman, Scandalul, Noi contra voi si Invingatorii. Se pot citi si individual insa ar fi pacat pt ca se pierde mult din frumusetea cartilor. Nu sunt fan Backman, cred ca sunt printre putinii carora nu le-a placut Ove insa la insistentele unei prietene am reusit sa ma apuc de Scandalul. Mi-a placut atat de mult! Am empatizat cu fiecare personaj, i-am urat si iubit pe toti, pe rand.
Also, daca vrei o carte in genul “3 mere au cazut..” recomand si Prevestirea de Ioana Parvulescu. Am citit-o ca pe o poveste desi este destul de stufoasa. A mers foarte usor, te scufunzi in lectura.
Mai recomand si Adrenalina-Zlatan Ibrahimovic.
Muuuusai musai musai de citit Nu te gasesc pe nicaieri-Laura Ionescu. M-a sfasiat cartea asta. Desi mica, a durat mult sa o termin. Mai mult de 20 de pagini pe zi nu puteam sa duc.
Sezonul Uraganelor-Fernanda Melchor. O carte hipnotizanta pe care nu o puteam lasa din mana desi o citeam cu stomacul strans. Voiam sa ma opresc dar nu puteam. Si atunci cand o faceam eram cu mintea tot la carte.
Shantaram – doua volume. Mi-a plăcut foarte, foarte mult.
Multumesc, din nou, Ioana draga!
Am citit de pe lista ta de ‘urmatoarele’ Simon, si m-a impresionat nespus. Mi-a placut, poate la fel de mult ca ‘Din cer au cazut trei mere’ ,dar e mai trista, e mai aproape de vremurile noastre. Asemnea , mi-a placut mult Chimamanda Ngozi Adichie, am citit practic aproape tot ce a publicat pana acum. Americanah e foarte buna( desi cred ca e frumoasa in original jocurile de cuvinte sunt foarte subtile uneori) dar si Half of a Yellow Sun care descrie o perioada trista din istoria Nigeriei. La ea mi-a placut ca descrie emigrarea nu din motive de foamete seceta si razboi ci din visul acela de ‘mai bine’ . Nigeria are si scoli bune, invata lumea si engleza si telecomunicatii , au si oligarhi, si intelectuali clasa de mijloc dar si saracie ‘de la tara’, si aspiratia americana si britanica, desi sunt loviti cumva de trecutul lor colonial. Alegere foarte buna, mi-a placut enorm.
Hamnet as vrea si eu sa citesc si Portred de casatorie de Maggie o Farrel. Prima a castigat cred women’s prize for fiction de curand. Cred ca si Portret de casatorie e ‘long listed’ pentru acel premiu.
Mai nou caut express sa-mi largesc cunoasterea cu perspective mai diverse, si mai multe feminine. Mi-a placut o alta autoare nigeriana, emezi akwaeke am citit cartea ei de debut Freshwater . Imi place felul cum integreaza mitologia nigeriana in expresia identitatii ei de gen, a traumelor suferite in copilarie, a vindecarii. E destul de moderna de dura, cu potential de controversa in Romania, dar mie mi-a placut. Mi-a amintit cumva de un Neil Gaiman feminin
“Cât aur ascund aceste coline” este o carte superbă, din păcate nu se vorbește prea mult despre ea. de preferat de citit în original, traducerea e plină de greșeli. Dar deși se pierde mult prin traducerea respectivă, chiar și în română rămâne o carte minunată.
Dintre cărțile românești din ultimii ani recomand “Povestea tăcută a lumilor mele”
Buna, Ioana! Multumim pentru recomandari 🙂
Eu sunt la zi (si bineinteles ca recomand cu mare drag oricand) cu tot ce au scris urmatorii: Stephen King, Fredrik Backman, Kristin Hannah, Andy Weir,Liane Moriarty, Celest Ng, Petronela Rotar, Ioana C-M :), etc etc
Mai vrem, sa mai faci! Sanatate si muuuulte imbratisari!
Buuun, mulțumim!
Bună Ioana, ce mă bucur de recomandări :), mulțumesc.
Uite o carte care mi-a plăcut mult, Inocenții de Ioana Pârvulescu.
Îmi aduce aminte de copilărie, de bunici, de familii pașnice și norocoase care nu duc traume în urma lor, ci multă iubire pentru cei dragi.
Te îmbrățișez,
Adina
Buna Ioana!
Eu, dupa un articol scris de tine despre Voxa, mi-am facut cont si sunt superfericita. Abia astept sa urc in masina si sa ascult inca o carte, deoarece de citit clasic nu prea mai am timp. Si uite asa, carte cu carte s-au strans cateva: tot ce am prins de Kristin Hanna (la aproape toate cartile ei am plans) sau de Lucinda Riley. Acum “citesc” Cele 7 surori de Lucinda Riley
Haruki Murakami are iarăși niște nuvele super-tari! E și un film după cartea lui ce a câștigat Oscar…”Drive my Car”. I-am citit o carte. Are un stil fain de a scrie 🙂
Mulțumim pentru recomandări!!! Cea de Stephen King îmi pare interesantă 🙂 !!!!
buna, te admir mult pentru tot ceea ce faci, dar mai ales pentru felul de om care esti. 🙂
as vrea sa te intreb, eu o am o lista lunga de carti pentru citit. unele sunt pentru distractie (romane precum viata ca un rau) altele pentru munca, altele self help plus alte carti pentru invatat/perfectionat o limba straina ( ce ciudat suna in romana). cateodata nu stiu de care sa ma apuc si pentru ca vreau sa citesc atatea carti, chiar in timp ce citesc o carte deja ma gandesc la cartea urmatoare pe care trebuie/ vreau sa o citesc. tu ai problema asta sau esti zen in timp ce citesti si poti sa te concentrezi? eu uneori daca nu sunt in starea aceea nu mai citesc. Tu ai un block schedule pe care il urmezi care te ajuta? care e maximul de carti pe care il citesti in acelasi timp sau esti genul de cititor care cand incepe o carte o termina inainte sa se apuce de alta? oare asta ar trebui sa fac? si care carti de psihologie recomanzi sau am ratat eu blog postul? xx
Buna, literatura citesc seara in pat si da, de obicei citesc o singura carte, intru in universul ei si acolo stau pana se termina. in paralel citesc alte carti, de psihologie, neerlandeza, max doua in plus. Atat. mai mult nu intra. 🙂