Nu e săptămână să nu-mi scrie cineva să mă întrebe ce să facă în Amsterdam, că vine cu prietenii/soțul/iubita/mama pentru trei zile.
Eu mereu răspund cu: Depinde! 🙂
Depinde ce vă place mai mult. Muzee? Sunt zeci extraordinare! Concerte? Avem tone! Străduțe, poduri și canale? Peste o mie! Droguri? Nu am idee, nu întrebați unde trebuie. Cartierul roșu? E acolo, se zvonește că se va închide curând. Mâncare? Ei, pentru asta mai bine vă duceți în Belgia. :))
De fiecare dată când avem oaspeți, le sunt ghid. Plimb oamenii unde cred eu că le-ar plăcea, le povestesc, le arăt și le fac poze. Amsterdam chiar e un loc de poveste, pentru mine e cel mai frumos loc din lume! Are atât de mult de oferit!

În ultimii doi ani am descoperit câteva comori ascunse și sunt pregătite să vi le arăt (le găsiți mai jos).
Dar atenție!
Câteva lucruri de luat în calcul înainte să veniți încoa! 🙂
Vremea și hainele
Dacă aveți de ales, vă sfătuiesc să veniți în Olanda din aprilie/mai până în octombrie. Apoi zilele devin scurte, vremea e întunecată, plouă des, sunt nori des. Sunt și zile frumoase, dar e loterie.
Zăpadă e rar spre deloc, munți nu sunt, deci nu prea aveți ce căuta iarna pe aici, cu excepția cazului în care vreți să faceți revelionul în parcul de distracții Efteling (ideal pentru copii de 7-99 de ani, am pus detalii aici).
Vremea este schimbătoare tot anul, temperatura poate varia și cu 15 grade în timpul unei zile (de exemplu, acum dimineața sunt 10 grade, iar la prânz sunt 25), poate ploua de zece ori într-o zi care începe cu soare, poate bate vântul tare brusc sau se poate liniști la fel de brusc.
Vă recomand haine straturi: tricou, hanorac, geacă de vânt sau ploaie, neapărat strat impermeabil la voi. Umbrela nu ajută neapărat, pentru că dacă vă pprinde un vânt olandez, ori zburați ca Mary Popins, ori vă face umbrela franjuri în trei minute. Geacă impermeabilă cu glugă, încălțări impermeabile și gata!
Aici lumea iese din casă la plimbare sau să facă sport sau să-și rezolve treburile pe orice vreme, semn că au găsit hainele potrivite. 🙂
Vă ajunge un carry-on pentru 2-3 zile în Amsterdam. Nu e cazul de haine elegante sau coafuri, vi le face vântul praf repejor. 🙂
Bicicletele
Atenție mare pe stradă la biciclete. În Amsterdam, bicicleta este în vârful lanțului trofic. Pe pistele de biciclete se merge tare și sunt multe de tot, aveți grijă când traversați sau căscați gura ori faceți poze și stați pe pistă. Puteți merge liniștiți pe trotuare, la traversare însă vă uitați mereu stânga dreapta.
Card vs. cash
Nu vă bazați pe cash, luați cu voi cardul Mastercard (Visa nu prea e acceptat), cash deja nu se mai acceptă în multe baruri și magazine. Merge și revolutul în majoritatea cazurilor, dar să fie Mastercard.
Totul funcționează excelent online sau cu plata cu telefonul. Puteți călători doar cu telefonul în metrou, tramvai, tren, puteți achita cu telefonul oriunde. Urcați, scanați telefonul sau cardul, când coborîți faceți la fel și veți fi taxați cu prețul călătoriei (în jur de 1 euro câteva stații prin centru).
Puteți merge și pe jos, centrul turistic nu e mare.
La muzee și alte atracții vă recomand să luați bilete din timp, online, multe sunt foarte populare și nu veți găsi bilete la fața locului.
Bun, acum, ce-ar fi de făcut în 2-3 zile fără copii? (pentru ponturi de activități cu copii pregătesc un articol separat).
Cu ce vă deplasați?
Nu închiriați mașină! E scump, parcări sunt puține și scumpe, iar traficul e un coșmar, pentru că prioritari sunt bicicletele, tramvaiele și pietonii, cu mașina faci o veșnicie.
Transportul în comun merge foarte bine!
Puteți merge și la pas, să admirați peisajul!
Nu vă sfătuiesc să închiriați biciclete, se merge tare și haotic, e periculos.
Coffee shops nu au cafea!
Atenție, în coffee shops nu veți putea sta la o cafea, căci nu vând și nu fac așa ceva. Sunt locuri de unde puteți cumpăra chestiuni de fumat și de mâncat care vă fac să vă simțiți bine (sau foarte rău, după caz).
Dacă vreți cafenele, căutați bistrouri micuțe pe care scrie Cafe, sunt multe rău, sau vă luați după mirosul de espresso! 🙂
TOP ATRACȚII PENTRU ADULȚI ÎN AMSTERDAM
Cartierul Jordaan, în specialzona Negen Straatjes (puteți tasta exact așa pe Google Maps, stația de metrou Leidseplein), eu cartier superb, cu multe poduri decorate cu flori, străduțe înguste, clădiri tradiționale, mici și înclinate, baruri, restaurante, cafenele. Sigur o să vă placă.
Cartierul Roșu (metrou Rokin) e o altă zonă frumoasă, multe poduri, case pe apă, canale, e și celebrul pod printat 3D aici.

Plimbarea cu barca, cu pornire de la gara Centraal Station sau de la Rokin, skipperii spun legende frumoase despre oraș. Turul durează cam o oră, e și în engleză, merită.
Houseboat Museum, acesta e un muzeu super simpatic: o casă pe barcă, una dintre celebrele case pe apă din Amsterdam. Aceasta are o suprafață locuibilă de 80 de metri pătrați și a fost locuită până în 2008 de proprietarul care a transformat-o în muzeu. E tot în zona centrală. Aici e site-ul oficial.
Museul Van Gogh nu e de ratat, e un muzeu mic (se poate parcurge în două ore), are o colecție mare de tablouri ale lui Van Gogh, dar nu numai, plus povestea vieții lui chinuite de suferințe fizice și psihice. Neapărat să luați bilete online din vreme, e mereu full muzeul.
Casa Anne Frank, unde puteți vizita casa din spate în care s-a ascuns Anne și familia, plus ceilalți evrei căutați de naziști. E un muzeu absolut impresionant și obligatoriu de văzut, dar atenție, biletele se iau online cu câteva săptămâni, e mereu plin de turiști și nu găsiți bilete la fața locului.
Ons Lieve Heer Op Solder e un muzeu absolut fabulos, micuț, dar atât de impresionat, pe toată lumea care vine la noi o duc acolo. Pe la 1600, slujbele catolice au fost interzise, așa că multe biserici au desfășurat activități clandestine. Acest muzeu vă arată interiorul a trei case absolut banale de la canal, care ascund însă în ele, sus în pod, ditamai biserica catolică, cu altar, orgă și balcon, e absolut impresionant. Veți vedea cum arătau camerele, băile, bucătăriile la 1600, cum trăiau. Aici e site-ul oficial, muzeul e și pentru copii (au chiar ghid special pentru ei), durează cam 90 de minute vizita. E aproape de gara centrală, câteva minute pe jos.

Rijksmuseum, muzeul național de artă, este uriaș, vă recomand să vă rezervați toată ziua!
Moco Museum, muzeu privat de artă contomporană, au și Banksy, și Warhol.
Dacă tot sunteți pe la Rokin, să vizitați și magazinul Uniqlo, au geci geniale, lenjerie de lână, haine frumoase, de calitate, la prețuri foarte bune. 😀
Vă recomand și The House of Rituals (asta e mai mult pentru fete), Rituals e un brand olandez (foarte apreciat în toată lumea) de cosmetice și răsfăț. La House of Rituals aveți și masaj, sesiuni de somn și de brain massage, dacă aveți chef de răsfăț.
Nu uitați de Madame Tussauds, chiar în centru, merită, am pus detalii și poze aici. Site-ul oficial e acesta.

Lângă Amsterdam, la 30 de minute sunt două castele foarte faine, în stare excelentă:
Muiderslot și Kasteel de Haar. Ambele sunt spectaculoase, de Haar e foarte complex și la interior.

La 30 de minute de Amsterdam (cu bus sau mașina) sunt și orașele Edam și Volendam, în care vă puteți plimba ca să vedeți cum arată Olanda obișnuită. Din Volendam puteți lua ferry către insula Marken, care e un colț de istorie. Am pus aici multe poze și detalii.

Piața de sâmbătă și de luni (dimineața) Noordermarkt, un loc extrem de pitoresc, o piață tradițională unde în fiecare sâmbătă se strâng de la vânzători de fructe și flori la creatori de bijuterii handmade și anticari. E un fenomen piața, care anul acesta a împlinit 400 de de ani! Aici e site-ul oficial!
Leagănul cu lumini de pe turnul A’DAM Tower, vă veți dați huța pe deasupra orașului, practic. E și un bar acolo sus, puteți mânca, bea și vedea orașul de sus.
Piața de flori de lângă Rokin , Bloemenmarkt, puteți lua bulbi și semințe de orice, la prețuri bune.
Și cele mai înguste case din Amsterdam, unele au doi metri lățime, altele au fațada lată de un metru, dar în adâncime sunt mult mai late (ca să plătească taxe mai mici, în vechime impozitul pe case se plătea la suprafața fațadei la canal). Aici le găsiți pe cele mai înguste trei: Oude Hoogstraat 22, Singel 7 și Kloveniersburgwal 26 (acestea sunt adresele, strada și nr, le puteți vedea pe toate la pas cam în 90 de minute, iar drumul între ele e supeeerb).
Ce mâncăruri tradiționale să încercați?
Pregătesc un articol special despre mâncarea din Olanda, nu va fi unul elogios. :))
Dar dacă tot veniți încoa, puteți gusta următoarele:
- Bitterballen, chiftele de vită crocante la exterior și moi la interior, se servesc cu muștar, merg cu bere
- Cartofii prăjiți flamanzi numiți Frites, Pataat sau Flamanse Fritjes, se servesc cu maioneză
- Hering crud cu ceapă
- Stroopwaffles, un fel de napolitane presate la cald, cu sirop de miere
- Poffertjes, clătituțe mici și grase care merg cu zahăr pudră, nutella sau miere
Și cam atât.
Găsiți însă enorm de multe restaurante japoneze, indiene, mexicane, italienești, burgeri, coaste, fripturi, aveți de unde alege.
CONCERTE
Neapărat să vă uitați înainte să veniți pe Ticketmaster.nl și Ticketswap.nl, mereu sunt în Amsterdam concerte ale unor trupe mai mari sau mai mici și poate aveți noroc să găsiți bilete.
De asemenea, Concert Gebouw din Amsterdam se spune că are una dintre cele mai bune acustici din lume, au concerte zilnic, de exemplu în perioada asta experimentează concerte simfonice cu membrii orchestrei amplasați în public. Sunt bilete dacă luați din vreme.
Atât am avut de zis! Să vă bucurați de Amsterdam!
PS: Toată Olanda e frumoasă, orice orășel vă poate oferi străduțe cochete, căsuțe de turtă dulce, canale și poduri.
La fix articolul, la sfarsitul lunii voi ajunge pentru a doua oara si mai am cateva de bifat. Poate reusesc sa ajung si la un concert.
Bun articolul! As vrea totuși sa știu care e varianta cea mai buna, ca pret, pentru transport în interiorul orașului. E vorba de 4 zile. Mulțumesc!
Picioarele sau transportul in comun. Poti achita cu telefonul mobil in metrou, tramvai, bus, doar sa ai o aplicatie de banking sau wallet pe telefon.
Multumim Ioana pentru timpul acordat noua vizitatorilor. Am fost in August 2022 o saptamina și a fost superb, iar anul asta 1 zi venind din Leeuwarden unde am stat 1 sapt. Am vizitat Moco Muzeul și ne-am plimbat cu vaporașul de 2 ori in rest am mers 100 % pe jos. Mașina am lăsat-o in garaj – poți plăti online taxa de parcare pe 1 sapt este cu mult, mult mai ieftin decit pe loc și ai locul rezervat sigur – cred ca am spus ca nu mișcam mașina in acel timp. Este parcarea subterana linga gara centrală și practic direct la stația principala de vaporașe. Nu am știut ca se poate vizita biblioteca centrală (gratis). Te casa-barca și Anne Frank Museum am știut, dar tb reservare. Amsterdam este un vis, de fapt eu m-am îndrăgostit de Olanda, toate orașele sunt asemănătoare. Din Amsterdam gara centrală am fost cu trenul la Zandvoort la marea Nordului (August). Un drum scurt, placut si o experiența la mare in stațiunea, satul respectiv. Nu am vizitat satele pescărești recomandate de tine, poate alta data. Noi trăim in G de 33 ani si prima mea nepoțica este 1/2 olandeza, deci îmi doresc sa știu cit mai mult despre țara in care trăiește ea. Te rog spune-mi numele domnului stabilit in Olanda cu care ați făcut un filmuleț – el are in canal interesant pe YouTube cu informatii utile despre Olanda.
Buna! Ne poti da un site unde sa rezervam parcarea? Venim in Olanda saptamana viitoare si vom sta la mare. Avem 2 zile in plan pt Amsterdam si ar fi util sa parcam masina undeva safe si mai ieftin si sa mergem cu piciorul sau bus-ul. Multumesc!
Buna
Aici sunt parcarile municipalitatii – Park and Ride
https://www.amsterdam.nl/parkeren/parkeren-reizen/?ved=2ahUKEwjO8834iduFAxVz6wIHHZF_AysQgU96BAgcEAo
Mai sunt si alte parcari, puteti cauta pe google (Qpark etc) dar astea ar tb sa fie cele mai ieftine, mai ales daca folositi transportul in comun dupa aceea (uneori se poate primi discount daca scanezi cardul de calatorie, vedeti pe site conditiile exacte).
Foarte detaliat articolul, multumim! Ai ceva recomandari si in privinta cazarii? Nu ma refer la o locatie anume, ci la zone/cartiere asa mai low bugget:)
Nu, nu am idee, dar
Booking e sfant, sunt variante pentru toate bugetele, cu reviews, tot.
Buna, si eu planuiesc un voiaj asa, last minute, adica plecare maine poimaine, din Franta, spre Amsterdam, si nu gasesc nici o camera corecta de hotel sub 300 de euro pe noapte (suntem trei, doi adolescenti si cu mine). Are cineva vreo idee ? Cu mare placere va voi primi sfaturile. Multumesc
Hotelurile sunt scumpe in Ams in general vorbind, dar weekendul acesta este King’s Day, deci eu ma mir nu de preturi ci de faptul ca inca mai gasesti camere!
Preturile sunt explodate weekendul acesta, caci e cea mai mare sarbatoare din an in Olanda. Poti incerca un hotel in orasele limitrofe, Diemen, Haarlem, Amstelveen, Edam.
Buna! Noi suntem in Olanda acum. Avem in plan sa vizitam Amsterdam sambata si duminica. Avand in vedere ca este Pastele nostru, gasim duminica o biserica ortodoxa pentru a lua lumina? Multumesc!
Este Biserica romaneasca in Aalsmeer, va avea loc slujba de inviere. https://www.facebook.com/bisericaamsterdam/?locale=ro_RO
Buna! Foarte interesant acest articol, mulțumim. Ați publicat și pe cel pentru vacanțele cu copii? Plănuim o săptămână la sfârșit de iulie și ne-ar prinde bine 🙂
Buna! Multumesc pentru articol, am aflat multe dar mi-a si ridicat multe semne de intrebare, legate de modalitatea de plata – noi avem card ING VISA in euro? Posibil sa avem surprize sa nu ni-l primeasca la restaurante/baruri muzee? Doar nu ma apuc acum sa imi deschid alt cont la alta banca unde sa aiba carduri maestro… In Spania, Irlanda nu am avut probleme…
Ar trebui sa fie ok!
buna ziua, o sa vin 4 zile in aprilie in amsterdam, este posibil sa cumpar de la o agentie de turism o excursie de o zi in belgia?
Buna, nu cred, si nu cred ca merita, faceti pe drum 6-7 ore dus intors, ramane putin timp acolo… Dar va puteti lua singuri bilete de tren Amsterdam Bruxelles si acolo vizitati ce va place!
Am vizitat Amsterdam acum câțiva ani, am scris și eu un articol. Dar mi-am dat seama că nu este suficientă o singură vizită. În plus înainte de acel sejur nu am fost informat suficient și nu am avut neapărat un plan. Amsterdam oferă o mare diversitate de atracții și experiențe deosebite și există riscul să te pierzi printre ele. Dar după ce am citit acest articol , da acum sigur știu, ce pași trebuie să urmez în urmatoarea vizită. Mulțumim și respect!
Bună!Sunt în Londra și doresc sa vizitez Ams .Am.la dispoziție 2 zile.As dori sa vin cu Eurostar.Am citit ca la croaziere nu sunt bărcile prezentate în reclame.Sunt fără copertina din aceasta cauza multi s au trezit cu anularea croazierei sau bărcile cu dimensiuni mici unde abia te puteai misca sa poți admira ceva.Cevacrecomandari ptr un hotel și o agenție mai serioasa ptr croaziera .Mulțumesc!O sa rezerv biletele on line .
Buna, pentru tur cu barca, daca iei de la Centraal, toate sunt acoperite, cu scaune, caldura, ghid, nu exista sa fie prea aglomerate sau fara acoperis, Lovers se numeste compania. https://www.lovers.nl/en/
Recomandari de hotel nu am, dar pe booking ai reviews si poti vedea ce spune lumea despre optiuni. Have fun! Si uite aici niste extra tips: https://www.printesaurbana.ro/2023/10/vin-in-amsterdam-ce-trebuie-sa-stiu-25-de-lucruri-de-stiut-si-de-facut-daca-vii-in-vizita-in-amsterdam.html