Cum se sărbătoresc copiii la școală în Olanda?

Există mai multe obiceiuri, ele depind mult de zonă (sud, centru, nord) și de fiecare școală în parte.
În unele școli nu se mai face nimic special de ziua fiecărui elev, după ce sondajele cu părinții și copiii au arătat că micile tradiții aniversare se transformau în stres pentru părinți și copii.

La noi se sărbătorește, și vă povestesc cum, că mi se pare interesant.

Copilul aniversat tractează, adică duce mici atenții colegilor și profesorilor de an (nu doar profesorilor de la clasa lui, ci și celor de la clasele paralele, în cazul nostru sunt trei clase de an 5).

Traktatie, adică tractația, tratația, cum i-am zice noi, constă într-o punguță de hârtie pentru fiecare coleg, în care se poate pune: o jucărie mică de aproximativ 50 de cenți, chipsuri, dulciuri. Nu au voie cu jeleuri, gumă sau cu gustări cu alune (au un coleg alergic). În total, aceste pungi valorează în jur de 1 euro de copil, maximum 2. Sunt între 20 și 30 de copii în clasă, plus 4-8 profesori, care de obicei primesc doar un dulce, nu și jucărie. 🙂

Unii copii aduc înghețate de fructe sau brioșe făcute în casă.

În ziua cu pricina, copilul aniversat e chemat în față, unde poate juca pe tabla interactivă un joc de spart baloane. Pe tablă e un tort virtual cu lumânări.

După ce sparge baloanele, el este invitat să se urce pe masa profesorilor, iar colegii îi cântă Mulți ani trăiască. Poate refuza să se urce, dar din ce am văzut în aplicația școlii, nu refuză niciunul. La anii mai mari, nu se mai urcă în picioare pe masa profesorilor, ci doar stau pe ea în fund în timp ce colegii le cântă.

De ce? Am încercat să aflu care e sursa acestei tradiții, nu am găsit nimic documentat, dar ce spun profesorii cu care am vorbit e că astfel dorește școala să ofere un mic cadou copilului aniversat, oferindu-i acces și control într-un spațiu care e rezervat în restul anului autorității la clasă.

Trebuie spus și că aici nu există ideea de catedră, masa profesorului nu e mai sus sau de altă calitate decât cele ale copiilor, dar este ceva mai lată decât mesele de doi la care stau copiii, pentru că e nevoie să încapă pe ea materiale, monitor, tastatură, obiecte pentru experimente.

Am văzut de multe ori la masa profesorului stând și lucrând copii mai din spate sau din laterale care din cauza soarelui, nu reușeau să vadă bine la tablă.

Mi se pare faină această relaxare a școlii, acest semn de bunăvoință și chef de joacă de a lăsa copiii (mici, sub 10 ani) să se urce pe masa profesorului timp de câteva minute de ziua lor. E necesar? Sigur că nu! E fun pentru ei? Ohooo, nu aveți idee cât sunt de încântați copiii, abia așteaptă să vină ziua lor la școală! Și nu, asta nu îi face să-și respecte mai puțin profesorii, dimpotrivă! Le consolidează legătura, au o complicitate specială, care ajută mult relația elev-dascăl și procesul de învățare, atmosfera din clasă, răbdarea copiilor și disponibilitatea lor de a coopera.

În plus, unele școli decorează scaunul sărbătoritului, altele îl lasă să aleagă ce film să privească la gustarea de fructe sau ce joc să joace în curte.

Se fac poze cu toți colegii și pe grupuri, se împarte tractația, apoi se devorează în timp ce copiii socializează. Se postează poze și impresii pe aplicație, să vadă și părinții.
De ziua națională a profesorilor, copiii fac mesaje pentru ei, uneori părinții strâng 2-3 euro de copil pentru un buchet de flori și un voucher de 30 de euro la o librărie. La fel și la final de an.

Mâine e ultima zi și la noi, intrăm în sfârșit în vacanțăăă, mai e cineva care nu e pe plajă deja?

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

6 comentarii

  1. E foarte interesantă relația elev/ student – profesor, care pe mine m-a șocat inițial. La master eram un grup de europeni din toate țările plus două olandeze. Noi stăteam cuminți, notam, așteptam să termine expunerea. Olandezele întrerupeau, contraziceau, interveneau, cum am spune noi: culmea obrăzniciei! După oră ieșim și noi la un suc și cineva aduce vorba cu diplomație de atitudinea lor. „Păi da, trebuie să participi activ la oră, altfel e semn că ești dezinteresat!” 🤦‍♀️

  2. Of, greu cu scoala asta a voastra. Noi suntem deja plictisiti de soare si de plaja de la lac 😀

    Observ si aici relaxarea profesorilor vis-a-vis de copii. Nu li se urca pustii in cap (asa cum credem noi), profesorii sunt respectati, dar si IUBITI. Sunt implicati in ceea ce priveste copiii, nu doar note si lectii, se intereseaza de viata lor privata, ii fac sa se simta importanti etc. Cand fata a luat nus’ ce trofeu la un campionat de tenis, ambele invatatoare (engleza si matematica) au ridicat-o in picioare si au laudat-o in fata clasei. Au zile in care merg in pijamale (da, si directorii si profesorii), au cate un glow-party in fiecare an (de 2 ori cred), o groaza de evenimente in scoala etc.

    La zilele de nastere poti duce un goodie-bag (similar cu ce duceti voi), se canta la multi ani si se face caz.

    Ai zice ca e pierdere de timp cu toate astea, dar copiii se simt intr-o adevarata comunitate si se simt iubiti. Din ce am vazut eu la scolile astea (si sunt prin zona, ca voluntariez la orice eveniment) este DRAGOSTEA fata de copii. Pur si simplu se vede ca oamenii astia iubesc copiii. Si da, se stie ca in SUA profesorii nu au salariile cele mai tepene, deci nici faza cu „nu avem salarii de milionari” nu tine. Pur si simplu le pasa de copii, sunt extrem de atenti cu procedurile (au proceduri si pentru mers la buda) si isi fac treaba cat pot de bine

    PS: la multi ani Ivanului. Frate, cand au trecut 10 ani?

  3. incerc sa inteleg: de ce „culmea obeazniciei” pt ca puneau intrebari ?
    Gandirea critica si curiozitatea neimplementate de zeci de ani in Ro, rar acum.
    Apreciez toti elevii mei vorbareti si curiosi care ma intrerup si pun intrebari.

  4. In sudul Germaniei vacanța din 25.07 – 07.09.2024 – vacantele sunt decalate, in curind se termina vacanța in Landurile din nordul Germaniei. Copiii mei nu mai sunt școlari așa ca m-am întors ieri din Mallorca și am profitat de o perioada puțin aglomerata. Vacanța plăcută va doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *