De ce e important să ne scanăm alunițele periodic?

Azi scriu, așa cum am promis, despre sănătatea pielii. Urmăresc subiectul de mult, pentru că soțul mătușii mele a murit de cancer de piele și-mi aduc aminte bine chinul prin care a trecut, cu rezecții tot mai mari și dureroase, apoi metastaze și finalul dureros, agonizant, prematur, un chin pentru familia lui.

Cele mai multe cazuri de cancer de piele din lume (raportat la populație) sunt în Australia, Noua Zeelandă și în țările nordice, acolo unde, desi expunerea UV e redusă (din cauza latitudinii), oamenii au pielea foarte albă, care se arde ușor, iar riscul de cancer de piele e mare. În unele dintre aceste țări sunt foarte populare solarele, care au risc crescut de a produce melanom. Să nu mergeți la solar, serios, nu merită! Don’t do it!

România nu e în topul țărilor cu risc crescut, din fericire, dar nici multă prevenție nu se face, și asta încerc să schimb, scriind despre asta.

Ține de noi să ne îngrijim, și nici nu-i de făcut cine știe ce.

În Olanda, numărul de cazuri de cancer de piele e mare, pentru că oamenii stau mult afară, se fac multe sporturi de toate felurile în aer liber din copilărie până la seniorat, soarele e mai puternic în nord decât în zona mediteraneeană, vara sunt multe ore de soare (în cea mai lungă zi din anul acesta, soarele a stat pe cer 17 ore!), nu prea se folosește protecție solară (ei au un stil mai cazon, așa, fără prea multe fasoane și precauții), în plus, oamenii au o speranță de viață mai mare (ceea ce îi predispune, desigur, la un risc mai mare de cancer, plus alte boli), factor valabil pentru toate țările dezvoltate, de altfel, unde speranța de viață s-a dublat în ultimul secol.

În tinerețe m-am ars de multe ori, din copilărie stăteam la soare unsă cu ulei, ca să mă bronzez mai bine. Era musai să te întorci de la mare sau de la iarbă verde roșu ca racul sau negru ca smoala. Îmi amintesc cum mă dădea mama cu spirt sau iaurt pe bășici, și cum dormeam în fund sau pe burtă. Weekend de weekend, an după an.

Eu am un ten destul de alb, aș fi avut nevoie de protecție, dar cine să mă învețe… Nu am avut acces la informații, nu mi-a spus nimeni cât poate fi de periculos să-ți expui pielea ore în șir, până se arde…

Abia după 30 de ani, când am întâlnit-o pe Corina Allan (care scrie despre sănătatea pielii pe Pasagera.ro), am înțeles cât de important este să mă protejez de soare. Îi sunt și acum super mega recunoscătoare!

De atunci fac ce trebuie, sper să nu fie prea târziu.

Ce fac? Chiar nimic complicat. Evit expunerea la soare la orele de foc. Îmi protejez pielea cu haine, stau la umbra, folosesc creme de protecție SPF 50, inclusiv iarna, când știu că o să stau la soare (deci și la ski, de exemplu).

Mănânc cât pot de echilibrat, astfel încât mecanismele naturale de apărare ale corpului să fie active.

O data pe an sau o dată la doi ani, îmi controlez toate alunițele de pe corp.

Folosesc un program numit Foto Finder. La fiecare vizită la dermatolog, aparatul îmi fotografiază toată pielea, apoi urmărește de la un control la altul ce alunițe au leziuni au mai apărut și dacă cele vechi și-au schimbat forma sau culoarea. Programul semnalează modificările medicului dermatolog, care privește la dermatoscop dacă schimbările sau alunițele noi au potential malign.

Anul acesta am dus-o și pe Sofi, care intră în adolescență acum, alunițele ei se vor schimba din cauza schimbărilor hormonale, dar am zis să avem un punct de start pentru controalele ulterioare. Medicul dermatolog (Ioana Pescaru, tânără și drăguță) i-a explicat foarte fain despre expunerea la soare (Sofiei nu prea-I place să se dea cu SPF, mereu insist și deseori ne certăm din cauza asta), despre schimbările la nivelul pielii care vin odată cu adolescența, i-a răspuns la întrebări.

Cred că e mega super important să ne învățăm copiii să se îngrijească de sine la timp și de ce sunt importante controalele de rutină. Un melanom observat la timp are șanse de 90% de vindecare, altfel, durata de supraviețuire cu diagnostic de cancer de piele e, în medie, de maximum cinci ani (unchiul meu a trăit chiar mai puțin).

Iată câteva poze, să vedeți cum arată programul Foto Finder.

Harta alunițe 2022 vs 2024
Dermatoscopie aceeași aluniță 2022 vs 2024

Eu merg la Derma Expert București (o astfel de scanare general și dematoscopiile alunițelor suspecte costă 600 de lei), dar voi puteți merge la orice dermatolog, să verificați periodic ce mai apare nou și ce e problematic. Cred că e important, mai ales dacă aveți cazuri de melanom în familie, dacă aveți pielea albă și vă ardeți ușor, dacă ați suferit arsuri solare în trecut, dacă stați mult afară și nu folosiți protecție solară.

Asta e, sper să vă fie de folos.

Revin cu postările despre controalele pentru premenopauză și cel gineco/sâni, aici e articolul cu mențiuni generale despre stilul nostru de viață, în speranța că vă mai dăm idei bune. 😊

Și, desigur, dacă aveți sugestii pentru sănătatea pielii, le aștept cu interes în comentarii.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4238

5 comentarii

  1. Yes! Ca bolnav de melanom cu metastaze la ficat (intrat în remisie de o lună, yay!), recomand controlul alunițelor tuturor celor cu care intru în vorbă. 🙂

  2. Esti o zana! Fix azi am fost la control la dermato, all good dar totusi mi-a recomandat sa imi fac candva o dermatoscopie din aceasta, insa la niste costuri muuult mai mari, 1200-2200 lei. Si mi-am amintit ca ai mai scris tu de harta alunitelor candva, asa ca am intrat sa caut. Si tananaaa! :)) O sa sun sa fac programare la DermaExpert, iti super multumesc! Hug

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *