De ce, când și cum dăm copiilor ulei de pește? Interviu cu medicul pediatru (P)

O să râdeți, dar eu încă iau ulei de pește, și am 45 de ani! Le dau și copiilor (cu pauze), încă de când erau micuți. Drept e că pe vremea mea nu se găsea ulei de pește care să nu aibă un gust teribil, mi se pare extraordinar că în zilele noastre pot lua și eu și le pot da copiilor un supliment atât de sănătos, care e și gustos!

Avem ulei de ficat de cod Moller’s în casă de un deceniu (apropo, în septembrie s-au împlinit 170 de ani de când există acest produs și 10 ani de când el se găsește și în România). Se termină o sticlă, cumpăr alta. Între timp au apărut multe alte arome și peștișorii cu ulei de pește, care sunt adorați de copii, inclusiv de cei mari (confirmă și medicul pediatru această informație, vedeți mai jos)!

Administrarea de ulei de pește poate duce la performanțe școlare mai bune, inclusiv la creșterea IQ-ului și la îmbunătățirea  memoriei, a capacității de concentrare și de învățare, a atenției. Crește, totodată, acuitatea vizuală și poate scădea comportamentul impulsiv și de opoziție al copiilor. – Ilinca Tranulis, medic pediatru

Am citit mult de-a lungul timpului despre beneficiile uleiului din ficat de cod, m-am sfătuit cu medicul lor pediatru, acum mă sfătuiesc și cu medicul meu ginecolog, concluzia e că luăm cu toții ulei de pește, ca să ne fie bine. Beneficiile sunt multe, dar eu nu sunt specialist, așa că nu-mi permit să vă recomand lucruri în domeniul medical. Am invitat un medic pediatru (mamă de trei, consultant în alăptare ) să-mi răspundă la câteva întrebări pe tema asta, pentru că mi se pare că subiectul nu e suficient dezbătut.

A început școala, copiii au nevoie să se odihnească bine, să se concentreze bine, să treacă ușor peste răcelile de sezon.

Ilinca Tranulis, medic pediatru, cu care mă știu de un deceniu, a avut răbdare cu mine și mi-a răspuns la toate întrebările despre uleiul de pește: de ce și de la ce vârstă le dăm copiilor, cu ce beneficii, dacă sunt efecte adverse, ce facem când copilului îi plac prea mult peștișorii cu ulei de pește și vrea să-i mănânce pe toți, cum și când e mai bine să administrăm uleiul de pește. Sper să vă fie de folos.

De ce e important pentru copii să ia de mici ulei de pește? Ce se întâmplă dacă nu oferim copiilor noștri mici ulei de pește?

Dr. Ilinca Tranulis: Uleiul de pește conține grăsimi bune, numite acizi grași polinesaturați esențiali Omega-3, mai ales DHA (acid docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapentaenoic), care poartă această denumire de “esențiali” deoarece nu pot fi sintetizați în organismul uman, ei trebuie aduși din alimentație. Acizii grași Omega-3 joacă un rol crucial în dezvoltarea ochilor, mai exact a retinei, și a întregului sistem nervos, inclusiv a creierului, mai ales în primii ani de viață, când creierul se dezvoltă accelerat. Acizii Omega-3 au fost asociați cu îmbunătățirea funcțiilor cognitive și a capacității de învățare. De asemenea, Omega-3 au rol în imunitate, întărind apărarea împotriva infecțiilor și scăzând riscul de alergii.

Ideal, alimentația noastră ar trebui să conțină cel puțin două porții de pește gras pe săptămână, unii nutriționiști recomandă chiar consumul zilnic de pește. Atunci când copiii nu primesc constant doza necesară de acizi grași Omega-3 din alimentație sau suplimente, pot apărea întârzieri în dezvoltarea cognitivă, probleme de concentrare și atenție, crește susceptibilitatea la infecții iar la nivelul ochilor, deficitul pe termen lung poate duce la afectarea vederii.

E adevărat că uleiul de pește Möller’s  poate fi administrat de la o lună? Cu ce beneficii pentru copii atât de mici? Există vreun risc?

Da, poate fi administrat de la 4 săptămâni de viață, dar ideal ar fi ca femeia însărcinată să consume și ea ulei de pește din săptămâna 17, iar după naștere, în primele 12 săptămâni ale perioadei alăptării, să continue administrarea, astfel oferind fătului sau nou-născutului și sugarului doza necesară zilnică de Omega-3. Möller’s Pure Mom & Baby, obținut din cod sălbatic din apele reci și limpezi ale Norvegiei, e cea mai pură formă de Omega-3 natural, fără arome, fără conservanți, fără toxine și impurități. Beneficiile sunt la nivelul sistemului nervos, ochilor și imunității, calității somnului, fără riscuri.

De ce este atât de eficient acest ulei de ficat de cod? Ce-l face special?

Întâi, cred ca e special codul din care e obținut, un pește gras, sălbatic, pescuit într-o zonă în care apele sunt nepoluate. Peștele este transportat la temperatură optimă în doar câteva ore la fabrică, iar procesul de extragere a acizilor grași esențiali are o tradiție de peste 170 de ani.

Ce impact are uleiul de ficat de cod pentru dezvoltarea psihică a copiilor și sănătatea lor mintală? Există studii în această direcție?

Există foarte multe studii ale efectelor uleiului de ficat de cod asupra dezvoltării psihice a copiilor, iar dintre rezultatele lor menționam câteva extrem de importante: administrarea de ulei de ficat de cod în timpul sarcinii și alăptării crește IQ-ul copilului cu 4,1 puncte la vârsta de 4 ani, creșterea aportului de acizi grași Omega-3 a contribuit la prevenirea și modularea severității unor afecțiuni psihiatrice (ADHD, tulburări bipolare, schizofrenie), oferirea de Omega-3 copiilor și adolescenților cu ADHA ca unic tratament a crescut performanțele cognitive ale acestora. 

Există efecte benefice ale uleiului de pește pentru copiii cu probleme de concentrare?

Da, există mai multe studii care demonstrează asta. Studiile au folosit fie doar acizi grași esențiali Omega-3, fie Omega-3 în paralel cu medicația clasică pentru ADHD, iar în ambele variante au fost observate îmbunătățiri.

Ce impact are uleiul de pește asupra somnului?

DHA, unul dintre principalii acizi grași Omega-3 din uleiul de ficat de cod, este asociat cu o mai bună calitate a somnului. Studiile sugerează că nivelurile ridicate de DHA pot crește producția de melatonină, hormonul care reglează ciclurile de somn. Un aport adecvat de DHA poate ajuta la reducerea numărului trezirilor nocturne și la îmbunătățirea somnului profund. De asemenea, ulei de ficat de cod conține și vitamina D, care contribuie la normalizarea tiparelor de somn, deficitul de vitamina D fiind asociat cu insomnie și somn neliniștit.

Dar asupra comportamentului general al copilului?

Studiile clinice atestă rolul esențial al acizilor grași Omega-3 naturali în creșterea armonioasă a copiilor, atât in ceea ce privește dezvoltarea fizică, cat si performanța intelectuală. Uleiul de ficat de cod conține o cantitate mare de Omega-3, care, administrat zilnic,  poate duce la performanțe școlare mai bune, inclusiv la creșterea IQ-ului și la îmbunătățirea  memoriei, a capacității de concentrare și de învățare, a atenției. Crește, totodată, acuitatea vizuală și poate scădea comportamentul impulsiv și de opoziție al copiilor.

Cum e cel mai bine să-l luăm? Cu mâncare? Dimineața? Seara? Recomandați amestecarea uleiului în mâncare sau în suc de portocale sau în lapte, de exemplu?

Ideal ar fi să luăm uleiul de pește dimineața, la micul dejun. Pentru a ne asigura că primește toată doza, îl administram simplu, dar dacă e mai dificil acceptat, îl putem amesteca cu o doză mică de alimente grase sau lapte, pe care copilul trebuie să o consume în totalitate.

Interacționează uleiul de pește cu alte suplimente?

Omega-3 este un supliment alimentar ce completează dieta zilnică și se poate administra fără riscuri asociate. Fiind natural, extras din cod sălbatic norvegian, conține și 400 U.I. de vitamina D naturală. La copiii care au nevoie de o doză mai mare, se recomandă asocierea Möller’s Omega-3cu un alt supliment de D3, D3Vit de exemplu, pentru că cele 400 U.I. D3 din Möller’s nu sunt suficiente, dar atenție și la alte suplimente, unele probiotice sau multivitamine pot conține și ele vitamina D, și luând mai multe preparate, există riscul depășirii dozei zilnice recomandate. Recomand a se discuta de fiecare dată cu medicul pediatru care este doza potrivită pentru fiecare copil.  

E recomandat uleiul de pește pe termen lung? Se recomandă pauze în administrare?

Omega-3 este un supliment alimentar recomandat în țările nordice a se administra din prima lună de viață și până la vârste avansate, grație multiplelor beneficii pentru sănătate și imunitate. În zilele noastre, se consumă prea multe alimente procesate (cu Omega-6, care favorizează inflamația) și prea puține produse cu Omega-3, cu rol antiinflamator (pește gras sălbatic, semințe de in, chia, cânepă, nuci, alge, etc). Un raport optim pentru sănătate ar fi ca la fiecare porție de Omega-6 să se consume o porție de Omega-3. Însă, în prezent, raportul între cele două este de 20:1, iar acest dezechilibru poate conduce la o inflamație în organism, cu repercusiuni nedorite. Deci da, poate fi luat pe termen lung, nu sunt necesare pauze în administrare.

Recomandați doze mai mari înainte de examene, etape stresante?

Dacă se administrează Omega-3 zilnic, procesele cognitive sunt susținute. Însă, în perioada examenelor, se poate administra un preparat precum Möller’s  Total, de exemplu, care, pe lângă Omega-3 și Vitamina D, conține și Panax Ginseng. Ginsengul are beneficii dovedite empiric încă de acum 5000 ani de către populația chineză în ceea ce privește susținerea efortului intelectual și prevenirea stărilor de extenuare fizică și psihică  în cazul perioadelor cu stres oxidativ.

Ce efect are uleiul de pește asupra sistemului imunitar? Se recomandă consumul lui după episoade de boală sau în cazul unor boli cronice?

Da, grație cantității mari de Omega-3 conținute și, implicit, a efectului antiinflamator,  uleiul de ficat de cod chiar este recomandat în cazul unor probleme cardiovasculare (trigliceride mărite, colesterol ridicat), în cazul bolilor autoimune, al diabetului zaharat de tip 1, al obezității sau atunci când avem un sistem imunitar deficitar.  Studiile atestă faptul că administrarea sa constantă poate rări infecțiile de tract respirator și diminua incidența de boli inflamatorii intestinale. Mai mult, Omega-3 asigură un control al apetitului, producând mai rapid senzația de sațietate  și contribuind activ la un intestin mai sănătos. 

Din experiența ta de cabinet, ce formule de administrare sunt acceptate cel mai ușor de copii?

Cred că știu doar un copil care a refuzat peștișorii, în rest toți i-au acceptat cu mare plăcere, chiar își aminteau singuri să îi ceară părinților. Uleiul de ficat de cod este acceptat de unii copii cu mare plăcere, iar din observațiile mele asta se întâmplă mai ales dacă e începută administrarea de la vârsta de sugar, apoi apar preferințe pentru anumite gusturi și îl primesc cu oarecare dificultate. Nu am observat să aibă o anumită preferință în privința aromei, le acceptă pe toate asemănător. Și copiilor mai mari le ofer tot varianta de peștișori, sunt preferați clar în detrimentul capsulelor.

Copilul a găsit cutia cu peștișori Möller’s și i-a mâncat pe toți, mai erau vreo 20. Ce e de făcut?

Probabil e un copil mai măricel, capabil să scoată peștișorii din folie. Cel mai probabil nu pățește nimic, îl urmărim dacă apar stări de greață sau vărsături, dar riscurile sunt foarte mici. Ingerarea unei cantități mai mari de peștișori poate avea cel mult un ușor efect laxativ. Totuși, e recomandat să ținem cutia într-un loc la care accesul copilului e dificil. 

Profit de ocazie să menționez că orice ingestie de substanță toxică trebuie verificată la TOXAPEL, un call-center al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu, unde persoane special instruite vă vor spune pașii de urmat în funcție de fiecare substanță: pentru unele se recomandă doar urmărirea copilului, pentru altele provocarea vărsăturii, pentru cele mai periculoase, prezentarea de urgență la camera de gardă, pentru altele administrarea anumitor substanțe ce neutralizează efectul. Nu acționați fără a ști exact ce aveți de făcut.

Îi mulțumesc Ilincăi Tranulis pentru toate informațiile prețioase!

Vă mai spun și că odată cu aniversarea de 170 de ani de existență a Moller’s, s-a lansat și la noi Möller’s Lemon FAMILY 500 ml

Noi preferăm aroma de lămâie încă de la început, ne plac conservele de pește gras pe care le devorăm cu lămâie și pâine prăjită, iar uleiul e pește cu aromă de lămâie are fix același gust!

Am rămas fideli brandului Moller’s pentru că e un ulei cu multă tradiție, Peter Möller a brevetat extracția la abur a uleiului de ficat de cod în 1854, e un ulei consumat și studiat de atât de mulți ani, au opt puncte de control înainte ca uleiul să ajungă la raft. Am încredere în ambalajul de sticlă verde închis, care protejează împotriva oxidării. Știu și că uleiul de ficat de cod conține de 7,4 ori mai mult Omega-3 decât alte tipuri de pește. Acest ulei de la Moller’s conține un nivel minim de toxine: nivelul de mercur este de 0,01 (insignifiant), de zece ori sub limita admisă în Uniunea Europeană.

Există formule speciale pentru femeile însărcinate, Pure Mom&Baby, există și sub formă de peștișori gumați, iar uleiul clasic Möller’s vine cu patru arome naturale: de pește, de lămâie, tutti frutti și mere verzi. Găsiți multe, multe detalii pe https://www.mollers.ro/
Iată-le aici pe toate:

Sper să vă fie de folos! Urmează interviuri cu medici specialiști și pe tema impactului uleiului de pește asupra comportamentului copiilor și asupra sănătății lor mintale, dar și asupra greutății corporale, predispoziției la diabet și teme conexe.

Sunt curioasă, luați ulei de pește? Le dați copiilor?

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4247

2 comentarii

  1. Da. De la Nordic Naturals. Concentrație mult mai bună decât Moller’s. De fapt cea mai bună concentrație găsită de noi pentru copii.

  2. Da, tot Mollers și tot varianta cu lămâie, pentru întreaga familie. Am încercat toate celelalte variante de arome, dar nu ne-am împăcat cu ele, le luam greu și au ajuns să expire înainte să terminăm sticlele.

    Deci, sticla de lemon 500 ml? Super veste! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *