Prima vizită la o clinică specializată pe menopauză (P)

Vara asta am fost la primul meu control legat de premenopauză. Aveam 44 de ani și jumătate.

Știți că mă interesează subiectul de ceva vreme, am mai scris despre menopauză (aici găsiți toate articolele), despre cum ne putem pregăti din vreme, chiar de la 25 de ani, pentru această tranziție, am făcut cele cinci live-uri cu specialistele mele preferate pe subiect (le găsiți aici, cu medicul ginecolog Elena Ucenic, nutriționista Bogdana Dobre, psihoterapeuta Nora Neghină și antrenoarea de fitness Ana Deaconu, toate specializate și în menopauză), am reușit să aduc în limba română o carte pe care o consider esențială pentru informarea pe această temă, respectiv Noua menopauză, de Dr. Mary Claire Haver (tocmai a ieșit de la tipar, o găsiți aici).

Multă teorie, așadar, era momentul și pentru un pic de practică!

Am întrebat în dreapta și în stânga despre medici informați cu privire la menopauză, medici care să nu mă trimită acasă spunând că e normal să fie nasol, sunt femeie, deci trebuie să mă obișnuiesc și gata. Pentru că nu e așa, multe dintre efectele neplăcute ale menopauzei pot fi gestionate, iar bolile care sunt asociate cu ea pot fi prevenite prin schimbări în stilul de viață și suplimente sănătoase. Nu, senzația că multe lucruri se schimbă nu e doar în capul femeilor și nu e normal să suferi pe măsură ce înaintezi în vârstă. Există atât de multe studii și soluții să ne bucurăm de viață și după ce ovarele noastre își încetează activitatea!

Din păcate, majoritatea medicilor din România și din Olanda, dar și din multe alte țări, din ce aud de la cititoare, încă nu au aflat cum pot ajuta femeile la premenopauză și menopauză, noroc cu cei care popularizează pe social media noile și vechile studii.

Din fericire, există și medici care sunt dispuși să facă efortul de a fi la curent pentru pacientele lor și să susțină cu adevărat femeile în pregătirea și gestionarea menopauzei.

Habar nu aveam, dar la București există din 2018 o clinică specializată pe menopauză, se numește Medicover Mediplus (aici e site-ul) și a fost fondată de medicul ginecolog Iosif Niculescu. Clinica are medici ginecologi, endocrinologi, neurologi, psihologi, specialiști în medicină internă, specialiști în boli cardio-vasculare, diabetologi și nutriționiști. Pentru că da, menopauza afectează întregul corp, nu doar aparatul reproducător.

Vă reamintesc că există peste 90 de simptome ale menopauzei, de la insomnie la umăr blocat, pierderi de masă musculară, plus de kilograme, depresie, anxietate, dureri musculare, infecții urinare dese, migrene, pierderea elasticității pielii, rărirea părului și așa mai departe. E nevoie de o echipă de medici să ne urmărească, nu doar de un ginecolog.

Din păcate, 80% dintre femei nu sunt informate pe acest subiect și ajung la medic doar când se simt deja foarte rău, și asta e teribil, pentru că majoritatea acestor simptome neplăcute și bolile asociate pot fi prevenite, dacă avem grijă de noi și mergem regulat la medic pentru analize și controale.

Când am auzit de clinica dedicată menopauzei, m-am și programat. Nu doar pentru că am vrut să merg la control, dar am fost și curioasă care e abordarea lor, dacă știu și recomandă substituția hormonală și în ce situații.

Veștile au fost bune pe toate planurile, deși în ultimele luni am avut ceva fluctuații în periodicitatea ciclului menstrual. Analizele arătau bine (tiroida funcționează bine, vitamina D OK, hemoleucograma bună, fără carențe, colesterol scăzut, glicemie bună), ovarele încă au activitate, nu sunt semne de premenopauză, deci poate mai am câțiva ani buni, deși lucrurile se pot schimba în câteva luni.

Mi-a plăcut mult dr. Iosif Niculescu, care a lucrat o vreme în Germania, unde abordarea menopauzei e mai avansată ca în România și Olanda.

Mi-a vorbit despre cât de importantă e alimentația, cu multe proteine și fibre.

Despre sport cu greutăți, mers și somn de calitate, despre relații și terapie.

Mi-a plăcut mult abordarea lui complexă, răbdarea și felul în care a părut să înțeleagă toate grijile mele. Am discutat despre cele mai frecvente probleme ginecologice și despre afecțiunile, să știu la ce să fiu atentă.

Plus că e un om fain, cu mult umor. Vi-l recomand!

Apreciez, ba nu, mă bucur enorm că există un astfel de loc în România unde femeile sunt ascultate și temeinic examinate și sfătuite, de la examenul cardiologic la ecografie a glandei tiroide, consultații de diabet și nutriție și consiliere pe durata tranziției de la premenopauză la instalarea menopauzei.

Vă recomand să citiți despre asta, să începeți să faceți sport, să căutați o sursă de sfaturi de nutriție competentă și informată pe tema menopauzei, să vorbiți despre asta cu prietenele, mama, fiica, sora, fără rușine. Avem nevoie să ne îngrijim una de alta, până când societatea, mass-media și medicii vor învăța s-o facă.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

5 comentarii

  1. Imi pare bine ca in ultima vreme gasim multe informatii despre pre-menopauza si menopauza. Am 42 de ani si de un an sunt la menopauza, datorita unei histeroctomii. Pot spune, ca datorita informatiilor, am reusit sa tin sub control simptomele menopauzei. Am facut toate controalele, si iau diferite suplimente conform nevoilor mele. In afara faptului ca am luat cateva kilograme, am reusit sa nu am alte simptome. Si as vrea ca acest subiect sa ajunga la la cat mai multe femei, pentru a le fi usurata viata!

  2. Sunt la perimenopauza de la 41, acum am 43 (44 la începutul lui 2025), încă nu am simptome, însă mai am un singur folicul pe unul din ovare, celălalt ovar s-a atrofiat, menopauza e foarte aproape. Datorită unei situații de sănătate mai complexe, voi merge să fac o evaluare pentru TSH, sunt și eu curioasă ce recomandări voi primi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *