Am întrebat asta duminică într-un story, am făcut și un sondaj, de curiozitate. Au votat peste o mie de oameni, am primit sute de mesaje private. Majoritatea cred că da, diaspora trebuie să voteze!
Dacă nu vota duminică diaspora în Republica Moldova, ne învecinam curând cu Rusia și sper că nu sunt îndoieli aici, în comunitatea noastră, că asta ar fi fost rău pentru noi și pentru moldoveni.
Da, mi-ați scris, diaspora trebuie să voteze, pentru că are acest drept, pentru că de multe ori e mai bine informată în ceea ce privește strategiile pentru un trai mai civilizat, sunt oameni educați, cu viziuni moderne, cărora le pasă de cei rămași în țară, care trimit bani acasă, poate chiar vor să se întoarcă la un moment dat. Apoi, cei care conduc România iau decizii și pentru cei plecați, deci contează și pentru emigranți și expați cine e la putere.
Nu, mi-au scris cam 10% dintre respondenți, de ce să decidă cei plecați soarta celor rămași? Majoritatea celor din diasporă nu mai sunt la curent cu ce se întâmplă în țară.
Eu voi vota, așa cum am votat de fiecare dată de când am buletin. Nu întotdeauna am avut ce alege, dar am votat oricum. Voi merge și de data asta, deși tare nu-mi plac candidații. Voi vota cu cel care are cele mai mari șanse de a intra în turul doi și de a-l depăși pe Ciolacu. Poate alți candidați sunt mai străluciți, dar ricul să avem un tur doi AUR-PSD e prea mare. Nu mai vreau să pun ștampila pe PSD ca să nu iasă extremiștii (am făcut asta odată, cu Iliescu vs. Vadim).
Dacă trăiți în România, cred că e musai să ieșiți la vot. Dacă trăiți afară, dacă încă vă doare, dacă aveți oameni dragi acasă, e musai să ieșiți la vot. Cu atât mai mult contează acum, când România a început să se miște în direcția bună. Nu avem o ofertă electorală strălucită, dar acestea sunt momentele în care extremismul și socialismul pot apuca puterea de-un picior, și e păcat de tot efortul depus până acum de noi toți ca România să fie un stat civilizat, european, cu propria identitate și voce.
Votați, da?
Știu că legal diaspora are acest drept, dar moral nu cred că ar trebui, pentru că nu diaspora va suporta consecințele votului, oricare ar fi acela, ci cei din tara. La ultimele alegeri diaspora a votat masiv AUR (îi înțeleg, frustrările din pandemie, nu au putut veni in țară, știu că le-a fost greu) iar acum noi, nu ei, avem extremiști in parlament, noroc că nu sunt destui, deocamdată fac doar circ, dar dacă vor fi, vor face și legi dubioase (acum nu că ceilalți fac legi bune). Legile alea se vor aplica aici, nu in Spania, Olanda sau de unde au votat ei și ne vor face viața mai grea (sau mai bună, cine știe) nouă, nu lor. Ziceți că votați pentru rudele și prietenii de aici, dar n-au și ei dreptul lor de vot? Și noi ăștia de aici avem rude și prieteni prin străinătate și totuși nu avem dreptul să votăm acolo, nici dacă mergem sa îi vizităm mai des de o dată pe an. Știu că asta e legea, dar cred că ar trebui schimbată, să voteze fiecare unde trăiește și plătește taxe, nu unde își face vacanțele.
Tind sa fiu de acord, cu mentiunea ca daca omul planuieste sa se intoarca, atunci ar trebui sa poata vota. Sigur, asta e greu de controlat in practica.
Edit: singurul argument valid este ca iei decizii pentru altii.
Taxele nu sunt un argument, ca poti sa il extinzi si la cei din tara care nu platesc taxe (exemplu tinerii de 18-23 ani) si apoi poti sa il extinzi la cuantumul taxelor, adica de ce votul unuia care plateste taxe mai mari sa fie egal cu al unuia care plateste taxe mai mici? Votul cenzitar e impotriva ideii de vot universal, s-a mai incercat in trecut, nu cu rezultate bune.
Iar referitor la cum voteaza diaspora, asta e iar irelevant – daca vota cum vrei tu, erai pentru dreptul lor de a vota?
Nu, nici dacă ar vota “cum vreau eu” nu aș fi de acord, nici ăștia din țară nu votează toți cum vreau eu (de fapt, majoritatea votează cum nu vreau eu), dar măcar ăștia suportă ei direct consecințele. Cât despre votul diasporei in ideea că se vor întoarce, nu prea ține argumentul, să voteze când și dacă se întorc. Nici cei de aici nu votează prin alte părți, chiar dacă au planuri clare de emigrare, eventual și neamuri și casă de vacanță cumpărată acolo. Într-adevăr, taxele trimit la ideea de vot cenzitar, trebuia să îmi limitez argumentele la locul unde trăiește omul efectiv și suporta consecințele votului.
Nu, nu cred ca romanii din diaspora ar trebui sa voteze. Majoritatea celor 8 milioane de romani care au dat bir cu fugitii nu ar trebui sa mai aiba niciun cuvant de spus in privinta asta, oricum multi sunt deja rupti de realitatea din Romania. Daca le-ar fi pasat cu adevarat de Romania, nu ar fi fugit la caldurica prin alte parti. Asa ca nu, din punctul meu de vedere, aia nici nu se mai pot considera romani, sa-si vada de viata lor magnifica prin alte tari si sa ne lase in pace.
Adica femeile alea care si-au lasat copiii skinguri acasa si s-au dus sa spele la fund batrani prin alte tari din cauza saraciei au fugit la caldurica? Si cei care muncesc in frig pe santiere, din cauza saraciei, tot la caldurica? Sincer, m-am saturat de comentariile tale veninoasse, Nico. Ai un block de azi inainte.
Adica fix cum ai vrea tu sa fugi in USA tara viselor tale dar nu reusesti, asa ca scuipi venin pe aici tuturor celor care sunt plecati??
Din punct de vedere legal dacă au cetățenie și dreptul de a vota, ar trebui ca să fie la latitudinea lor dacă votează sau nu. Și abținerea spune ceva.
Abtinerea nu spune nimic, din pacate, nimanui nu-i pasa ca unii sau altii nu voteaza, abtinerea nu chimba nimic niciodata, nici pentru cel care e abtine, nici pentru ceilalti, in schimb ajung sa decida cei dezinformati si cei care voteaza contra beneficii.
Abtinerea spune, totusi, ceva pentru cel care nu voteaza atunci cand el simte ca nu mai vrea sa-si asume responsabilitatea pentru inca o alegere gresita, cand simte ca nu mai stie ce e bine sa aleaga pentru tara. Adica e ceva intre el si constiinta lui si asta nu e egal cu zero.
Cat ii priveste pe cei informati versus cei dezinformati … Probabil traim in perioada din istorie in care dezinformarea e la cele mai mari cote, la scara larga – datorita faptului ca orice informatie (adevarata sau falsa) se raspandeste cu repeziciune, ca un tavalug, prin intermediul Internetului si al posturilor tv. Oamenii sunt foarte usor influentati, desi ei au impresia ca sunt cerebrali sau informati.
Nu mai stiu care este adevarul, pe cuvant. Oricum niciodata n-avem cum sa stim ce e in culise, nici care sunt politicienii cu adevarat rai si nici care sunt cei care ne-au ferit, poate, de niste rele mari, desi, aparent n-ar face asta.
Sunt destul de debusolata, nu stiu pe cine sa mai aleg asa incat sa fie bine si Romania sa fie protejata.
Nu stiu daca e bine sau moral sa voteze romanii plecati in strainatate, sa hotarasca ei soarta celor ramasi in tara. Poate e bine, poate nu.
Dar, din moment ce este legal si vreti sa votati, sa votati cu constiinta, va rog, nu cu ura, nu cu sete.
Sa ne rugam mai mult si mai des pentru tara.
Aveti idee cata nevoie e de forta de munca de tipul asta: femei la curetenie, bone, instalatori, constructori, etc in Bucuresti si marile orase? La calcat rufe in Buc costa 300 de lei 3 h si grav e ca nu gasesti om si dvs ne spuneti ca se pleaca in alte tari de saracie?
Da, acum 10-20 de ani pleca omul de saracie, acum motivele astea cad.
Oricate voturi ati trimite din diaspora, daca experienta acumulata de cei plecati nu va fi pusa aici in tara in practica, e fix 0 votul ca nu ai cu cine sa faci treaba.
Schimbarile se fac aici, nu remote si pe facebook.
O zi frumoasa!
P.S. nu ma intereseaza polemici nici cu dvs, nici cu sotul dvs, e treaba dvs daca votati si de unde, daca ati plecat, daca va intoarceti, etc.
Cristina, ai mare dreptate, avem nevoie de tot ce spui tu, dar ce sa vezi, aici nu castiga nici pe jumatate fata de cat castiga in alte tari. Verisorul meu e instalator, plecat in Germania de 10 ani, unde a castigat si de 3-4-5 ori mai mult decat a facut maximul in Bucuresti, si unde duce o viata buna, cu mult peste decenta. Ca sa nu mai zic ca nu munceste niciodata peste 8h si a avut ani de zile cand a muncit doar cate 4h pe zi, iar sotia lui e casnica.
De ce crezi ca s-ar intoarce sa faca instalatii in Bucuresti unde toti vor cat mai ieftin posibil?
Cred ca foarte multi din cei plecati in strainatate au plecat pentru o viata mai buna, iar traiul in alte tari chiar le-a dovedit ca viata lor poate fi mai buna.
Legea spune ca au dreptul sa voteze toti cetatenii tarii, indiferent de unde isi traiesc viata, in principiu asa e si normal intr-un stat democrat. Dar, in realitate, lucrurile sunt un pic mai nuantate. Adica sunt si oameni plecati care sunt complet rupti de ce se intampla in tara si voteaza in completa necunostinta de cauza. Si da, din pacate, nici macar nu suporta consecintele votului lor. Iar cand ma gandesc ca diaspora a bagat-o pe Sosoaca in PE ma cam apuca groaza… da, stiu, dreptul lor, indiferent de ce ne convine noua. Prin urmare, cum spuneam, situatia poate fi usor nuantata, nu exista alb si negru.
In afara contextului – nu e frumos sa spun asta, stiu, dar big like daca primeste Nico block la comentarii, nu stiu daca mai era cineva care sa nu se fi saturat de atata rautate vizavi de absolut orice subiect. 🙁